- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Geri Bátyó: Megint tahó voltam – SZEMÉLYISÉGFEJLŐDÉS
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- LordAthis: AI (és másra is használt) Cluster építése - Második Cikk
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sziku69: Szólánc.
- WhrlpoolMind: Búcsú a HD3870-től
Új hozzászólás Aktív témák
-
justil
csendes tag
nah szóval a következő kérdésem az lenne, hogy mi a helyzet a ramokkal. olvasgattam bőszen a topikot, meg más topikokat is a témában, de még mindig elég nagy a sötétség a fejben
odáig világos, hogy megvan a jóféle hűtő, emelgetem az fsb-t, és tesztelem, hogy stabil -e a cucc, ha fagyogat, akkor meg adni rá 1 kis feszt. mondjuk jelenleg még azt szeretném kitapasztalni, hogy alapfeszen mit bír.
Amit viszont nem nyesek, hogy közben mivan a ramokkal...vagyis hát azoknak is emelkedik a frekije, eddig ok, de mire kell figyelni, és mit kell csinálni velük?
Ugyebár 1333-as DDR3-asok vannak a gépben, és CPU-Z szerint most 690 körül van a valós freki. FSBRAM - 1:2.
Ha valaki lenne oly kedves, és elmagyarázná a dolgot, vagy az is jó ha linkeltek vmit ahol le van írva, szívesen tanulok magamtól is, csak nem tudom hol és mit érdemes keresni
Köszi! -
bivalyolo
őstag
hi
fsb-t belőttem 333-ra 9-es szorzó alap fesz, ramok 800-on mennek 2.40-es szorzóval +0.2v-al, mch +0,1v és ilyenkor mindig újraindul hidegindításnál a gép.
miért van az h csak 3.33-as szorzóval akar működni?
így viszont a memók 900mhz felett is mennének ahhoz meg kéne még +0.1v így jó, kipróbáltam viszont nem sok a 2.1v 24/7-ben ezeknek a kingmaxoknak (nincsenek hűtve)? -
dobobazsy
őstag
az én kérdésemre(#12386) valaki?
-
justil
csendes tag
na, erre nem is gondoltam, még jó, hogy megnyugtattatok
csak azért volt fura, hogy mindig 6 és 9 között ugrál, ha 7 - 8 is lett volna akkor lehet magamtól is rájövök, namind1. kösz a segítséget, nemsokára úgyis lesz még több kérdésem -
zolo96
tag
Az miért van hogy a teszt progikon átment de játékokban szaggat a kép ami gyári beállításon simán ment szaggatás nélkül (wow, King Arthur)?
fsb: 425MHz
szorzó: 8
a ram szorzó: 2.5 időzítés 5-5-5-15 és adtam neki 0.4v-ot -
14adam
addikt
-
zolo96
tag
Erre keress rá Enhanced Halt State (C1E)
-
zolo96
tag
válasz
justil #12387 üzenetére
Hello!
Én is kezdő vagyok, de már utána jártam és normális hogy 6 és 9 között ugrál a szorzó.
Ha jót tudom az alaplapban vagy a prociban van egy ilyen okosság ha nem kell a max teljesítmény könnyít magán.
De majd biztos jön egy hozzá értő fórumtárs és elmagyarázza. Én is kíváncsi vagyok a pontos infóra. -
justil
csendes tag
sziasztok!
életemben először most próbálok húzni 1 kicsit a vasamon, de máris 1 problémába ütköztem, így szeretném a segítségeteket kérni.a gépem részletei az aláírásomban olvashatók. ma beszereltem a mugen 2-es hűtőt, ez elvileg kell, hogy adjon egy elég jó alapot a tuningnak, alapjáraton 20 fokot esett vele a proci hőmérséklete - prime95-el terhelve mértem, gondolom ez jó eredmény!
a gondom a következő: adtam az alap 333-as FSB-re +7-et, nyilván ez lófütyi, csak hát ki akartam próbálni, hogy egyáltalán mit és hogyan kell állítgatni. átraktam a biosban a megfelelő beállítást manualra, a szorzót 9x-esre és az FSB-t 340-re. eddig oké is, de miután feláll az OS, mind a CPU-Z mind az Everest azt mutatja, hogy a szorzó 6 és 9 között ugrál. Amikor épp 9, akkor faszán a kívánt frekit mutatja, de most nemtom, hogy a 2 progival van vmi gond, vagy én csesztem el vmit...utóbbi persze valószínűbb, hiszen ha mindkettő azt mutatja, akkor valszeg nem tévednek...
A biost átbogarásztam, de nem találtam semmit, ami ilyesmi elállításra utalt volna. Szóval szabályosan ugrál a szorzó, van hogy 15-20 mpenként, de van, hogy gyakrabban.
Mi lehet a gond? Előre is köszi minden segítséget!
-
dobobazsy
őstag
sziasztok! volna egy megoldásra váró feladatotok, hozzáértők!
kikéne hozni az E6550-emből a maximumot egy ASUS P5QL PRO alaplappal.
nos az a problémám, hogy 2940 MHz-es órajellel még full stabil, de 3000 MHz-n már be sem kapcsol a gép(bios beállítások után újraindítom és nem csipog a gép, és nem ad képet) esetleg adnom kéne valaminek még feszt? a procinak adtam 1,4-et is és nem kapcsolt be szóval nem a procinak kell.. valaki tudna segíteni -
Gyufaaa
veterán
válasz
Tompo92 #12382 üzenetére
Sajnos a mindennapi használatra azokat a procikat nagyon nem lehet széttuningolni csak szarrá feszelve ami pedig nem éri meg. Ezért ajánlottam neked, hogy használd elfogadható feszen ami 1.45, 1.475v és 238x14-es szorzón. Nekem annyin röhögve ment. Nem sokat emeltem az órajelen, de a magasabb FSB jól jött. Bár alapból sem rossz az a proci...
Még annyi, hogy a te lapodon van valami gyári overlock vagy mi. Valami turbo mod amit ha bekapcsol +10%-ot rádob a procira. Azt próbáltad már?
-
Pero
senior tag
válasz
picur220 #12366 üzenetére
DDR=Dual Data Rate, ha jól tudom, magyarán duplán számolandó, szal amit te 667nek látsz az effektíve 1333Mhz, tegyél bordát a ramokra és máris meg van oldva... bár sok ram bírja alapfeszültségen az egyel lentebbi időzítést, de ezt ramja válogatja.
a c45ös MSI lapnál meg a bios ahogy írtam majdnem ugyan az mint az enyémnél, csak kevesebb a lap tuning potenciálja, ill más dolgokban 1xűbb.
szal +/-al tudsz játszani, nem kell autóról manulra tenni semmit. cell menü és alul a feszültségeknél, +/-ahogy már írtam. -
zolo96
tag
Helló!
Felhúztam a procit 3400MHZ-re alapfeszen van 4/3órát ment a prime + kétszer lefuttattam az IntelBurnTest-et (time to run:20) és nem hibázott.
fsb:425, x8, a memóriának adtam 0,40v-ot
Ha a procitól elveszek egy kis feszültséget akkor csökken a fogyasztása? -
Gyufaaa
veterán
válasz
Tompo92 #12379 üzenetére
Nem egy ördöngősség. A progiban be tudod állítani azt is mennyire tuszkolja meg a procit, illetve, hogy milyen progi segítségével mérje a hőfokot a stressnél. Én ki szoktam kapcsolni, a belső mérést, mert a lap szenzijével ha méri az nem biztos, hogy pontos. Az everestben közben a cpu mag 1 illetve 2-őt nézd közben. Aztán csak start a stress indításra.
Az orthos az valamivel egyszerűbb. Próbáld meg azzal. Főablakában válaszd a Blend tesztet és tedd 9.es prioritásra. Aztán katt a startra.
-
Gyufaaa
veterán
válasz
Tompo92 #12374 üzenetére
A tuningodat nagyban befolyásolja a ramok teljesítménye is. Ha az FSB-t emeled a procinál nő a ramok frekije is. A 6400+-nak a max szorzója 16x-os tehát, az fsb-t emelted ahhoz, hogy elérd a 3.5Ghz-et. Mennyin ketyegnek most a ramok? Everest segít.
UI. Ahogy az adatlapodat nézem a ramjaid valószínűleg bírni fogják, mert 1066-osak, bár a procid csak 800Mhz-ig kezeli őket.
-
-
Gyufaaa
veterán
-
Rica
senior tag
Én már annyit szívtam MSI és Asus deszkákkal tuning során, hogy tavaly, mikor újítottam, nagyon körülnéztem, és hála Gorneck-nek és sok más fórumtársnak, kifogtam életem első teljesen problémamentes lapját. Annak, ellenére, hogy nem egy bonyolult jószág, a Giga (e)p35 ds3 nekem a csúcs idáig.
-
Tompo92
senior tag
válasz
picur220 #12366 üzenetére
Hello!!
Sikerült rájönnöm hogy miért nem volt jo a tuning nállam ramprobléma volt ahogy itt az eggyik forumtárs is mondta..
Most egy ujjabb probléma van..Ugye alapbol 3.22ghz
sikerült felhuzni 3.54ghz-re de ha még 1 ici picit is huzok rajta a bootnála Windows logonál mikor tölt ott kifagy mindig és resetelnem kell..esetleg nem kap elég feszt..vagy tulmelegedne?
Hyper TX2-hűti..valami 5let?Üdv:Tompo92
-
picur220
veterán
Oda van írva, hogy auto. És szürke, numpaddal még nem próbáltam. A CnQ meg nem érdekel, most 5W-tal több v kevesebb, leszarom. Úgyis van active phase switching, ami a CPU fázisait kapcsolgatja használattól függően. Ez is fog egy kevesen a fogyasztáson.
A CL8-cal tudom, hogy jobban járok, de megsül a RAM szvsz
A DRAM freq az pontosan minek az órajele? -
bivalyolo
őstag
hali
nem mai probléma eddig nem is érdekelt mert elég nekem ez a 2.6ghz csak mégis nem hagy nyugodni h miért nem megy a tuning ha memory multit nem 3.33-ra állítom hanem bármi más értékre?
mert pl. ez a 2.6ghz pöccre beindul ezzel 3.33as szorzóval viszont ha ezt átállítom mondjuk 3-ra akkor már újraindul hideg indításnál. -
chuck91
tag
Van egy E2200as proci és az istenért nem tudom 3Ghz re feltornázni mit kéne még emelni mert csak a northra adtam +0,1v t és a procit 1.340v re tettem. Gigabyte P31-ES3G alaplapom van.De érdekes ez a vcore... mert elv bioszba 1.340 re van téve winbe mégis 1.300 vagy 1.280at ir.
-
NA sikerült megoldanom egy cmos resettel, most viszont a bios-ban 8x400=3200Mhz, míg a cpuz, everest csak 6x400=2400 at ír ki.
Ez mitől lehet? és honnan tudhatom meg hogy melyik a valós érték?Kösz
-
Blaze71
őstag
válasz
picur220 #12336 üzenetére
Van a BIOS-ban valami olyan beállítási lehetőség, hogy a feszültségeket auto-n, vagy manual állítsa be. Ezt kell elsőnek áttenned manual-ra, majd ezután már hozzá tudsz nyúlni a feszültségekhez. Ezt úgy keresd, hogy csak auto-manual lehetőség közül tudsz választani.
Epidemic! Intel 2,66-ost raktam a szomszéd MSI lapjába és lassan 2 éve 3,6 GHz-en jár alapfeszen. De az Intel, nem Celeron. Egyébként csak a memória sebesség növekedett számottevően, ezáltal gyorsabban futnak valamivel a programok. Memóriát minduig visszaosztottam, hogy 800 MHz-en járjanak, dár általában 20%-ig 2 V körül a legtöbb DDR2 húzható. Tápot a helyedben cserélném, mert iraodai gépben még elketyerészik, de tuninkolva, VGA kártyával már édeskevés. Érdemes egy FSP 400-ast, vagy egy Gigabyte SuperB 460-ast keresned. Mindkettő 10 ezer alatt van és még kiszolgálja a következő gépedet is.
-
chuck91
tag
Van egy Gigabyte GA-P31-ES3G s alaplapom és azt szeretném kérdezni hogy a cpu voltaget hol tudom álitani a biosba?Meg találtam az M.I.T menüt de ott nem tudom meik az probáltam a CPU VID re adni de nem lett több tőle.
-
epidemic
tag
Sziasztok!
Intel Celeron D 331 2.66 GHz processzor húzásához kellene segítség. Már kb. 1,5 éve 3.00 GHz-re húzva használom, szerencsére tökéletesen működik. Szeretném kipróbálni mennyi a max. amin még egészségesen lehet használni. Olvastam, valaki felhúzta 3700 MHz-re, de egyáltalán érdemes-e +200-500 MHz-ért még tovább terhelni? Illetve a tápegységet figyelembe véve, merjem egyáltalán?
Gépem:
Táp: Codegen 400W
Alaplap: AsRock 775Dual-880Pro [link]
CPU: Intel Celeron D 331 2.66GHz [link]
RAM: Nanya 1 GB DDR2-800 DDR2, Kingmax 1 GB DDR2-800 DDR2
VGA: Gigabyte 9500 GT DDR3 512MBEverest CPUID teszt:
3.00 GHz: [link]
3.10 GHz: [link]1.Ahogy emelem a CPU szorzóját, úgy a memória órajele is nő. Azt olvastam (ha jól emlékszem) az lenne az ideális ha a RAM órajele változatlan maradna!?
2.Illetve a DRAM : FSB aránya 8:4, ez jó?
3.És a CPU mag feszültsége 1.36V, a húzás során még nem emeltem, elég neki ennyi?A hőmérsékletek kellemesek: (Arctic Cooling Freezer 7 PRO)
CPU: 36-38 C (nyáron is nagy melegben 45 C körül szokott lenni)
Alaplap: 26-28 C
GPU: 38-40 CRemélem semmit sem felejtettem ki. Előre is köszönöm a segítséget!
Üdv:
epidemic -
HollyBoni
veterán
Okés,asszem megvan mi a baj.TUTI VGA!Mostmár nem húzásnál is kezd behalni ugyanúgy.Csíkozott kép stb..és már hülye hangokat is kiad..Most DiRT2-ztem,húzás nélkül természetesen és ugyanúgy kifagyott..Csíkozódó kép,megáll a hang,bumm vége.
-
Pero
senior tag
-
Sziasztok!
Lenne egy problémám. Az adatlapomon lévő gépet, miután felraktam a win7-et felhúztam 3.2GHz-re. Tökéletesen működött prime 6óra. Tegnap egy teszt erejéig felrángattam 3,6 és miután lefuttattam vissza szerettem volna állítani 3,2 de nem lehetett. Amint eltérek a referencia értékektől nem bootol be a gép hanem újraindul és minden visszaáll alap értékre. A legviccesebb az, hogy ha csak annyit csinálok hogy engedélyezem a tuningot bios-ban, de mindent az alapértéken hagyok akkor sem bootol. Szerintetek mi lehet a baj én még sohasem találkoztam ilyennel pedig már egy éve tuningolok.
Amúgy ezzel a géppel elértem a 3,85Ghz-et.
Ja ha tudtok ajánlani hogy miket mennyire állítsak szívesen kipróbálom...
Ha valakinek van jó ötlete ne tartsa magában!Köszi
-
picur220
veterán
Sziasztok!
Jártam ,már itt, RAM kérdésben, azt mégmindig nem értem, de most más a helyzet.
Egyelőre még nem olyan fontos a dolog, de annyi lenne a probléma, hogy a feszültség értékek auton vannak, és nem engedi őket babrálni. (adatlapomon van a konfig) Minden fesz-érték ott van, mind szürke és auto. Ez miért van? Mit kéne kikapcsolni ahhoz, hogy tudjam módosítani? CPU-Z szerint most 1,425 körül van a fesz.
Egyébként eddig CnQ-val dolgoztam, csak most 250-re tettem az FSB-t, és a szorzót 14-re, de az eddig 14,5 volt(max), és azt írja a lap, hogy ha szorzót állítasz, nincs CnQ. Tényleg nincs. Azért nem akartam kisebb értéket adni FSB-nek, mert akkor 658 lesz a DRAM, és ott még 8-8-8-20-szal dolgozik, holott 666-tól már 9-9-9-24-gyel. Nem tudom, mennyire bírta volna, ezért vettem inkább feljebb az FSB-t, és vissza a CPU szorzót, a FSBRAM-ot meg 3:8-ra, így pont jó minden.
-
yolan
őstag
válasz
HollyBoni #12331 üzenetére
nem árt, mert pld ha a procinak adsz hasamra ütök 1.3v-ot, és kínozni próbálod hasamra ütök 4ghz-vel, de közben meg 1.4v-on menne annyit, akkor sírhatsz hogy a ram nem megy, meg fagy, ott a proci fogja eldobni az agyát, ugyan így lehet rammal, lappal, esetleg táppal, feszekkel, túlmelegedéssel, egyes beállításokkal.
nem olyan egyszer egy ez a tuning, főleg ha komolyabb a cél, nem csak annyi hogy az fsb-t 200-ról 500-ra állítom, aztán adok a procinak 1.8v-ot hadmennyen -
Metalfan
senior tag
Az egy dolog, hogy összespórolom, az meg más, hogy kb kéthavonta kerülök haza albérletből
Egyébként teljesen igazad van, de ha pl egy FSP vagy más minőségi tápnak lenne így kettéosztva a 12 Voltos része, akkor abban az esetben is a táp miatt nem tudnám tovább húzni a procit?
-
Metalfan
senior tag
Sziasztok! Szerintetek a táp a szűk keresztmetszet egy enyhe tuningnál az alábbi esetben? A gép: AMD Barton 2500+, 2x512 MB memória, DFI Lanparty NF2 Ultra B alaplap, Radeon 9600, 1 merevlemez és 1 optikai meghajtó. A táp egy 400 Wattosnak címzett Kodegány (nem röhög, nincs pénzem jobbra, meg amúgyis kéthavonta járok itthon, az albérletben persze jobb tápom van). A tápnak két 12 Voltos ága van, az egyik 8 A-s, a másik 14 A-s. Az alaplapi 4 tűs csati be van dugva. A proci 1.65 V helyett most 1.7 Voltot kap, de 2 GHz-től kezdve instabil a gép, még 1.8 Volton sem javult meg. Lehetséges, hogy a táp miatt nem tudom jobban tuningolni a gépet, és nem a procim valami antituningos példány?
-
yolan
őstag
-
yolan
őstag
válasz
HollyBoni #12320 üzenetére
használj mértékegységeket kérlek
Szóval, elmagyarázom.
vegyünk két beállítást
800Mhz, 4-4-4-12, 1.8v
1066Mhz 5-5-5-15, 2.0vEz a két beállítás gyakorlatilag egyenlő teljesítményt ad, az egyik lassabb órajelen de feszesebb időzítésekkel megy, a másik fordítva, de kb kiegyenlítik egymást.
Ha te mégis 1066mhz-n szeretnéd járatni, 5-5-5-15-ös időzítések mellett, és 2.0v-on, akkor én erre azt mondom, hogy hagyd meg a 2.0v-ot, mert az ami megérezhető, pld fogyasztás, hőtermelés, ha már az 1066mhz miatt 2.0v-ot adnál neki, akkor használd ki jobban. Egy korrekt ram 800mhz-t cl4-ben 1.8v-on stabilan bír, ha a feszt 2.0v-ra emeled, valszeg tudod szűkíteni az időzítéseket, vagy növelni az órajelet. Vegyük azt hogy növeled az órajelet. Mondjuk 900Mhz-t fog bírni 4-4-4-12-őn 2.0v-on. Mit is jelent ez? Ha 800mhz 4-4-4-12-őn volt egyenlő az 1066mhz 5-5-5-15-el, akkor a 900mhz 4-4-4-12 egyértelműen nagyobb teljesítményt fog adni mint az 1066mhz 5-5-5-15-ben, ugyan azon a feszültségen.
Az 5-5-5-15 arra való, hogy 1100 és fölötte tud hajtani, 1:1-es fsb:ram aránnyal.Én azt mondom tuti receptnek, 4-4-4-12-es időzítést használja, add meg a ramnak azt a feszt amit az 1066mhz maitt megadnál neki, és nézd meg mit bír, ha már 800 felett megy, már jobb lesz mint az 1066mhz 5-5-5-15-ben.
Ennél még tutibb recept, ha pld a ramod bír 900mhz-t, 4-4-4-12-ben, akkor a procid lődd be 450-es fsb-re, és hajtsd 1:1-es aránnyal, tehát 2.00-ás szorzóval a ramokat, így lesz a legtutibb
-
HollyBoni
veterán
Kezeli hát.A lapom topicjában nem tudtak mondani semmit..Az előző tulajnál is elvileg 1066 mhz-es ramok voltak benne.
CPU
• Intel® Core 2 Quad/Core 2 Duo based processors in LGA775 package.
• FSB 1333/1066/800 MHz.Chipset
• Intel® P35 Chipset
- Supports FSB 800/1066/1333MHz.Main Memory
• Supports four DIMM of 1.8 Volt DDR2 667/800/1066 (OC) SDRAM. (Max: 8GB)
• Supports two DIMM of 1.5 Volt DDR3 800/1066 SDRAM. (Max: 4GB)Ez a leírása.
-
HollyBoni
veterán
Najó..Mostmár nagyon ideges vagyok..Indulna a windows,újraindul a gép..Ez már hihetetlen!
http://img24.imageshack.us/i/dsc02258h.jpg/
http://img24.imageshack.us/i/dsc02259lb.jpg/ -
yolan
őstag
-
yolan
őstag
válasz
HollyBoni #12302 üzenetére
szarok, vagy ddr2 vagy ddr3, nézz utána, wr listán kevés kombós lapot fogsz találni.. ez olyan mint hogy agp is van rajta meg pci-e.. hüjeség ott ahol van, parasztvakítás, vagy váltani kell vagy gyűjteni, nem a köztes megoldást választani, főleg nem akkor ha tuning az fontos szempont.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Intel Core i7-12700 12-Core 3.6GHz LGA1700 (25M Cache, up to 4.90 GHz) Processzor!
- AKCIÓ! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Intel Core i7 7700K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Új,bontatlan,dobozos, számlás,garanciás 7800X3D CPu.
- AMD Ryzen 5 3600 BOX - Új, 3 év garancia - Eladó!
- Intel X540-T2 dual-port 10GbE RJ45 hálózati vezérlő (10Gbit, 2 port, áfás számla, garancia)
- DELL WD19S dokkoló + 130W töltő
- Azonnali készpénzes Intel i5 i7 i9 8xxx 9xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 16 Pro Max - Desert Titanium - Újszerű, Karcmentes,256GB
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest