- btz: Internet fejlesztés országosan!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sh4d0w: Netflix? Ugyan, VW előfizetés!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- LordAthis: AI (és másra is használt) Cluster építése - Második Cikk
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- WhrlpoolMind: Az eredeti lemez utánozhatatlan illata
- Geri Bátyó: Megint tahó voltam – SZEMÉLYISÉGFEJLŐDÉS
Új hozzászólás Aktív témák
-
gerrog
aktív tag
hali
tudnátok progit mondani, amivel játék közben tudom nézni a proci hőfokot?
AtiTray Tools mutatja ugyan, de vid.karis topikban meg azt írták, hogy nem feltétlen jó értéket.. -
yolan
őstag
válasz
CSiMi_ #11496 üzenetére
420-as fsb-hez már kellett a ds3-nak az 1.1-ről 1.16ra állított mch fesz? hmm. nem megy stabilan 1.1-el?
a vTT vagy vFSB ki hogy nevezi a magasabb fsb-k kulcsa, gigabyte pci-e fesznek is hívja ha jól emlékszek, amőgy meg a mint CPU Termination-ként találod meg. Az 45nanós prociknál 1.1v, lehet hogy kicsi emeléssel többet megy azonos vcore feszen, a két reference érték is ehhez kapcsolódik, egy előre megadott arány szerint változik vele, de kézzel is belőheted. egyesek szerint a ref az vtt*0.635, a ref2 pedig vtt*0.625, de láttam már olyat is hogy a ref az vtt*0.675 a ref2 pedig vtt*0.625, ezek ilyen nagy általánosságok, lehet jók, de lehet mással (több/kevesebbel) jobban megy a proci.igen, a prime-t állítsd le amikor babrálod a feszt, mert tapasztalatom szerint, mikor babrűálod és rányomsz a SET-re kicsit meg akad, és lehet fesz ingadozás is.
ram terheléshez prime-ben a BLEND tesztet válaszd, az megterheli a ramot
MCH Latch a klasszikus Strap. Csökkentésével a memória szorzókban (memory multiplier) sem válogathatunk kedvünkre. Ram stabilitásban segíthet…pl 333-ról 400-ra állítjuk, persze ilyenkor lehet az a ram szorzó ami nekünk megfelelt volna már nem használható.
További lényege némi ram sávszél nyerés is lenne…ergo, minél alacsonyabb a Strap annál gyorsabb a ramunk, de ez nem bizonyított tény.pakold 400-ra, és úgy keress egy jó szorzót
-
CSiMi_
tag
Pár napja azt hittem a tuning úgy meg, hogy csak bemegyek a biosba és van egy sablon mondjuk E8400-ra. És csak beállítom az fsb-t mondjuk 333-ról 380-ra és már kész is
Hát ezze meg már mingyár egy hete untatom yolant -
CSiMi_
tag
Nekem most jel pill így megy.
CPU_VCORE: 1.275v
MCH_CORE: 1.16v
DRAM_VCORE: 2.2v
FSB: 420 (x9 = 3,78Ghz)
SPD: 2,66D (1120Mhz)
a vtt fesz, az mi a rák, olyat nem találtam!-Itt már csak az a kérdés merölt föl, hogy mondtad, hogy nem a Prime alatt kell ET6-tal lelépkedni? De akkor hogyan? Ki-kell mindíg lőni a primet? (Mert ha igen akkor eddig nagyon nem így tettem :S)
-Ha a RAM feszt állítanám be, akkor azt hogyan kell? Az is prime? Csak mert szerintem az nem a ramot terheli.
-Szerintem ha "AUTO"-n hagyod az SPD-hez rendelt szorzót(FSB) nem állít semmit ez az x.xxA, C, D.... stb. Metr ha NEM auto-ra rakod, akkor számít, mert akkor nem az FSB-t szorozza meg! tehát ilyen szabvány szorzók, ha nem akarsz az FSB-m állítani.
Csak egy példa. Kivettem az AUTO-t akkor volt asszem 370 az FSB- de betettem 2.66D-re és betette 1064-re nem pedig 984...
Tehát SZERINTEM nem vagyok szakértő de ha az FSB-hez rendeled az SPD-t akkor totál mindegy hogy A, vagy éppen D.
-
yolan
őstag
válasz
CSiMi_ #11492 üzenetére
az első kérédsre a válasz, kikell mérni, hardveresen, multiméterrel, fogyasztásmérővel, stb.
már az elején is értetlenkedett bennem egy gondoloat, a prime megy folyamatosan és te babrálod a feszeket? az őgy lehet nem lesz életképes. Megy a prime, vagy 10 percet hiba nélkül, majd leállítod, et6-ban babrálod a feszeket, majd indítod a prime-t újabb körre!
A ramot belehet még szerezni, ne emiatt aggódj. Ha hajtani akarod, akkor adj neki feszt, aztán teszteld ki mennyi bírja, ha úgy gondolod neked az sok, akkor vegyél vissza egy lépésnyit a ram szorzóból. ddr2 tuning topikba írtad, arra a válasz, igen, számít hogy x.xxA vagy x.xxB. Nézd végig hogy melyiken szeret mennyi a ram. Nálam eddig a 400-at szerették, de van aki a 200/266-ra esküszik, megkell nézni reaper mit szeret ezen a beállításon.
hőmérsékletek hogy alakulnak 1.3v körül?
lapnak (mch) mennyi feszt adsz?
proci termination (vtt) mennyi?Szerk.: Jorus:
-
CSiMi_
tag
Re! Én nem tudom, itt valahogy instabilnak tűnik!!!
445 x 9 1.3v megyek lefele, és egyszer bírja még az 1.275 egyszer meg kilő...-Én nem tudom, ez a fogyasztás pénzben mennyi, ha 1.3v-n megy a cucc vagy még szerintem stabil lenne úgy 1.28750, vagy 1.29375.
-És ez az "ha tudod hűteni és nem eszeled szét akkor szinte 0-val" ez a nem eszed szét, ez mire vonatkozik, ne menjen a prime éjjel-nappal? vagy mi ne húzzam 4.4ig? vagy hogy érted?
A RAMot meg nem akarom 2.2v fölé vinni, egy dolog hogy 99év garancia van rá de már nem kapni magyarországon
Szerk.: úgy értem az első kérdésem, hogy mennyivel eszik forintban többet ha 1.3v-n megy mint ha pl. gyári 1.175v?
-
CSiMi_
tag
Óh, a F@SZOMAT....
Nem megy ez 1150 fölé, sehogy sem.
Elvileg Kellene, mivel ha megy 1066on 1.8v-tal akkor 2,16v-tal bőven kellene futnija betettem valami ilyesmit neki, hogy 445 x 2.66 ami 1183-lenne, de nem tetszett neki ez sem...
Most 445 x 2.5A-n van. így 1112,5 Mhz ez sem rossz, így már mindössze 37,5 választ el a céltól! -
CSiMi_
tag
-
-
yolan
őstag
válasz
CSiMi_ #11483 üzenetére
445-ös fsb-hez már szerintem vtt-t is kéne emelni 1.1v-ról. hogy proci feszt hova? hát te teszteltél ki már vagy 2-3 beállítást, azokhoz kicsit vinyonyíthatsz, de senki nem garantálja hogy az a viszonyítási érték jó lesz, lehet több, lehet kevesebb, kikell tesztelni. 1.4v-ot adnék neki max, abból olyan 1.35-6 körül lesz majd, aztán meglátod hogy tudod lehűteni.
ram, hát az 1150mhz-hoz hogy 5-5-5-15/18-öt tudja kell szerintem egy 2.2-2.3 minimum. -
CSiMi_
tag
yolan, vagy valaki.
Érdemes-e megpróbálni ezt:
FSB: 445 x9 (4005Mhz) Azért szeretném, mivel GTA4ezek, és eszi a procit, és amióta emelzem 3000-ről 3600-ra érezhetően gyorsabb lett. A GTA4 saját Benchmarkja alapján 34fpsről felment 38.5-re. xD
Ráadásul így végre meglesz az 1150 Mhz RAMom is ha hagyom a 2.66-os szorzót.
Csak a feszt mennyire rakjam?
Pl: CPU 1.3v, RAM 2.2v és majd belövöm EasyTune6-tal???
Vagy inkább 2 lépésben???
1.FSB 425
2.FSB 445Előrre is köszönöm!
-
Fix
tag
Tud nekem egy hozzáértő emberke segíteni beállítani bios ezen részét?
A CPU-t beállítani még megy (kivéve a feszt)de onnantól kezdve számomra meg a gép számára is kék halál. (vagyis mondhatnám: MI VAN ??????)
Adott:Gigabyte GAX48T DQ6,Intel Q9450, OCZ 2GB 1600MHz Platinum
A segítségeket előre is köszönöm.
***********************MB Inteligent Tweaker (M.I.B.)*************************
Robust Graphics Booster [Auto]
CPU Clock Ratio [ 8x ]
Fine CPU Clock Ratio [ +0.0 ]
CPU Frequency 2.66GHz (333x8) 3,20GHz (400x8)
CPU Host Clock Control [Disabled / Enabeled]
xCPU Host Frequency (MHz) 333 400
PCI Express Frequency (MHz) [Auto] 90-150
C.I.A.2 [Disabled] [disabled,cruise,sports,racing,turbo,full thrust]
Performance Enhance [Turbo] [standard,turbo,extreme]
System Memory Multiplier (SPD) [Auto]
Memory Frequency (MHz) 1333 1333 1600 1600
DRAM Timing Selectable (SPD) [Manual] [auto,manual]
****************Standard Timing Control***************************
CAS Latency Time 7 [Auto]
DRAM RAS# to CAS# Delay 7 [Auto]
DRAM RAS# Precharge 7[Auto]
Precharge delay(tRAS) 20[Auto]
****************Advanced Timing Control **************************
ACT to ACT Delay (tRRD) 4 [Auto] 1-15
Rank Write to Read Delay 5 [Auto] 1-31
Write To Precharge Delay 10 [Auto] 1-31
Refresh to ACT Delay 60[Auto] 0-255 DEC
Read to Precharge Delay 5[Auto] 1-15
Static tRead Value 7[Auto] 1-31
Static tRead Phase Adjust 0[Auto] 1-31
Command Rate (CMD) 1[Auto] 1T 2T
************Clock Driving & Skew Control ***********************
CPU/PCIEX Clock Driving Control [800mV] 700mV,800mV,900mV,1000mV
CPU Clock Skew Control [Normal] 50ps +50 =>750ps
(G)MCH Clock Skew Control [Normal] 50ps +50 =>750ps
*************System Voltage Optimized *************************
System Voltage Control [Manual] [manual, auto]
DDR3 OverVoltage Control [Normal] +0,05V +5 --> +1,55V
PCI-E OverVoltage Control [Normal] +0,05V +5--> +0,75V
FSB OverVoltage Control [Normal] +0,05V +5 --> +0,35V
(G) MCH OverVoltage Control [Normal] +0,025V +25 --> +0,755V
Loadline Calibration [Auto] [disabled,enabled,auto]
CPU Voltage Control [Normal] 2,35000V-0,50000V
Normal CPU Vcore 1.25000V -
CSiMi_
tag
ÁÁÁÁ!!! Visszavettem a szorzót, betettem 4-4-4-12-re és nem akart elindulni, 4x indult újra és csak 5.-re lett egyáltalán kép is hozzá... A pulzusom 200 és 10 évet öregedtem 10 másodperc alatt.
Most visszatettem CPU_Voltage 1.225v kis ráhagyással (1.2v volt a biztonságos prime95-tel)
A RAM most 2.08v 400 x 2.66 (1066) a feszt még nem lőttem be!
Szerk.: inkább a hz-re megyek! Nagyon megilyesztett, amikor nem indult el!
Amugy videokarit mennyire lehet húzni? és milyen progival??? -
gooool
őstag
Sziasztok!
Nem gondoltam volna,hogy ide még jövök segítségért,de a DFI lap annyira bonyolult,hogy amíg nem tudok értelmes tuningbeállítást találni nagy frekire,addig inkább beállítok egy nagyobb FSB-s,alapórajelhez közeli értéket.
Szal az ötlet:
Proci(E5400):9x333-on 1,25V-on
Memó(Kingmax):800Mhz,4-4-4-12 2,0V-on
És persze minden többi fesz és freki fixálva alap értéken.
Mennyivel gyorsulna így a rendszer?Kösz a segítséget!(esetleg ha valaki járta DFI lapos tuningban,az keressen meg priviben
)
-
CSiMi_
tag
És amit ez előtt írtam az úgy zsír?
A Szerk2-re a válasz. Nem állítottam még FIX feszt BIOSban de EasyTune6-tal lement 1.04375. amit cpu-z 0.992nek, vagy 0.998nak írt, nem emlékszem pontosan.Kérdés: Ha most visszaveszem az SPD 2,4 akkor az 960Mhz- úgy meg lehet próbálni, a 4-4-4-X et az X helyére nem tudom mit írjak. Vagy a 960 més sok neki?
Szerk.: Ha a CPU szorzót állítom akkor több fesz kell??? Mert itt szenvedek már egy jó ideje, jelen pillanat 1.2250-nél van, ami majdnem ott van, ahol 8-as szorzóval ami 1.2v volt :S
Hát úgy látom már elmentél... :S Na mind1. Ha nagyobb szorzónál nagyobb fesz kell, akkor úgy tűnik én vagyok a kivételNekem 1.2v most És a prime fft-n megy
igaz, még csak 10 perce, csak sajna megyek alukálni. Holnap írok melóból... jó8!
-
Jakab66[hun]
senior tag
Na. Ez már mondható stabilnak?
Ill. a HT-n merjek még 1-et húzni? ha jól számolom akkor 1090-re jönne ki. Azt bírja?
Meglepő hogy a memo hogy bírja a dolgot
Mit állítsak még amitől pötykébb lesz?
-
Jakab66[hun]
senior tag
Na csinálok egy óra orthost 9-es prio-n. 2200Mhz procin, RAM 440 cpu-z szerint. (akkor gondolom 2x440) HT 800 valamennyi. Majd egy óra mulva jövök a screen-el ha bírja addig.
Bocsi a sok HSZ-ért.
-
Jakab66[hun]
senior tag
Eddig itt tartok. Merre tovább?
-
Jakab66[hun]
senior tag
válasz
Jakab66[hun] #11468 üzenetére
A ceteris paribus elv (latin; szó szerint: „a többi egyenlőségével”) azt jelenti, hogy a komplex, egymással kölcsönhatásban álló viszonyok elemzése során csak egyetlen tényező megváltoztatásával elemezzük a jelenségeket. Tehát a vizsgált tényezőn kívül valamennyi hatótényezőt változatlanul hagyunk, így vizsgáljuk a jelenséget, majd lassan szélesítjük az elemzés területét, megengedve más tényezők hatását is.
A HT-t vettem le 800-ra, hogy ne menyjen fel 1000 fölé, és a procit meghúztam 2.2-re.
(most valamiért ujra is indult a gép 3dm alatt)
-
válasz
Jakab66[hun] #11468 üzenetére
Úgy értem, hogy csak a CPU órajele változott, minden egyéb változatlan maradt? RAM freki, időzítések, HT, stb.
-
válasz
Jakab66[hun] #11465 üzenetére
Ceteris paribus?
-
CSiMi_
tag
-
válasz
Jakab66[hun] #11459 üzenetére
Orthos, illetve egyéb stresszteszt alatt még elmehetsz 70 fokig, de afölé már ne nagyon. Ha stresszteszt alatt 70 fokosak a magok, akkor normál terhelés alatt 40-50 között lesznek jó eséllyel. A gyári ajánlás egyébként a burkolat hőmérsékletét maximálja 63 fokban.
-
Jakab66[hun]
senior tag
válasz
Jakab66[hun] #11459 üzenetére
És bocsi az idiótaságomért, de ebben még kezdő vagyok.
-
Jakab66[hun]
senior tag
A fesz / fsb kombót most fogom csak kijátszani. Orthos alatt ment fel kb. 60 fokig, de auton volt a fesz, és egyszer amikor kilengett 1.488V-ra akkor kinyomtam.
8 perc van még letöltésből, azt megvárom, és lefixálom a fesz-t, illetve a HT-t 1000-re.
Szóval max meddig engedjem el a hőmérsékletet?
És köszi a segítségért.
-
válasz
Jakab66[hun] #11457 üzenetére
A 60 fok idle vagy load? Mennyi feszt kap?
-
Jakab66[hun]
senior tag
Üdv.
Végre sikerült tuningolni a procimon a ClockGen nevű progival.
A hőmérséklet meddig jó? AMD a64x2 3800+ ról van szó. Annyi hogy a fesz autorol leveszem bioszban, inkább fixálom nehogy tulfezelje, meg a memo-t visszaosztom.
60fok még jó?
-
Ha a játékok alatti minél jobb teljesítmény elérése a cél, akkor játékteszteket, demokat, 3DM teszteket célszerű használni az adott beállítások közötti különbségek mérésére. Azzal ugyanis nem sokat érsz, ha mondjuk egy Everest teszt mutat némi gyorsulást a RAM-ok elméleti sávszélességében.
-
ZBO
tag
A célom az, hogy felhúzzam egy biztonságos szintre a procit, ( nem az alkatrészek végét keresem) hogy majd az új VGA-mat kiszolgálja. Jelenleg 2,7Ghz-en megy az E4400-om, 900Mhz-n a Geil Ultra 800-asok (2,15V). Ja és egy 5750-es VGA-t fogok venni, ami soknak/fölöslegesnek tűnik a konfigomnak, de ezzel most ne foglalkozzunk.
Jó lenne a 3Ghz, másoknak ennyin jár, ahogy olvasom. HiperTX3-al hűtöm. -
-
ZBO
tag
Üdv!
Mivel lehet lemérni, hogy egy tuning beállítás jobb, gyorsabb, mint az előző? Mem. írás, olvasás? A mem sávszélességnek van köze hozzá? -
Blaze71
őstag
Igaz, hogy AMD proci, ráadásul K10, de memória kérdés. Próbálgatni nincs kedvem, ha nincs sok értelme, de azért megkérdezem. Most a 800 MHz-es modulok 667 MHz-re vannak állítva, mert a 35%-os túlhajtást nem bírják annyira, mint a proci. Nos, 800 MHz-nél az időzítések 5-5-5-18, míg 667 MHz-nél 4-4-4-12. Én úgy állítottam, hogy 667 MHz-nél is 5-5-5-18 beállítással mennek és a tuning hatására 900 MHz-en 2,0 V mellett. Ha hagynám, hogy automatikusan áttegye 4-4-4-12-re és úgy fixálnám, majd ezt húznám ugyancsak 900 MHz-re, akkor jobb értékeket kapnák?
Most ilyen:
-
CSiMi_
tag
Hát úgy látom már elmentél... :S Na mind1. Ha nagyobb szorzónál nagyobb fesz kell, akkor úgy tűnik én vagyok a kivétel
Nekem 1.2v most És a prime fft-n megy
igaz, még csak 10 perce, csak sajna megyek alukálni. Holnap írok melóból... jó8!
-
CSiMi_
tag
A Szerk2-re a válasz. Nem állítottam még FIX feszt BIOSban de EasyTune6-tal lement 1.04375. amit cpu-z 0.992nek, vagy 0.998nak írt, nem emlékszem pontosan.
Kérdés: Ha most visszaveszem az SPD 2,4 akkor az 960Mhz- úgy meg lehet próbálni, a 4-4-4-X et az X helyére nem tudom mit írjak. Vagy a 960 més sok neki?
Szerk.: Ha a CPU szorzót állítom akkor több fesz kell??? Mert itt szenvedek már egy jó ideje, jelen pillanat 1.2250-nél van, ami majdnem ott van, ahol 8-as szorzóval ami 1.2v volt :S
-
yolan
őstag
válasz
CSiMi_ #11444 üzenetére
szűkebb időzítéseken működik.
az ideális a minél magasabb órajel minél szűkebb időzítések mellett
egy 1066-os ram cl5-ben sacc/kábé egyenlő egy 800-as rammal cl4-ben
viszont a 800 cl4-ben 1.8v körül szokott meglenni, az 1066 meg 2.0-2.1v körül, tehát ha 2.1v-ra belövöd a ramot, és cl4-re, lehet egy 900mhz-t is tud, ami bőven odaveri az 1066-os cl5-ös ramot, tehát a 900mhz cl4-ben. ami ma kikerült a gépből kis crucial 2gb-os modul, 2.3v-on majdnem 1000mhz-t ment cl4-ben, ha jól emlékszem 980 körül állt meg, az már igen jó eredmény, jobb mint az 1066@cl5. én ezért szoktam ezt ajánlani. ha 1.8v-on tudja a 800@cl4-et, akkor 2.0v-on biztos tud 800+@cl4-et, 850, 900mhz, ami jobb mint az 1066@cl5.
egy 450*8-ra belövöd a procit, szépen kiteszteled, a lapot is hátha már kér plusz feszt a 450-es fsb-hez, belövöd 2.0v-ra a ramokat, és 2.0-ás szorzóval 900mhz-n hajtod őket. Szerintem tuti recept. Feszeket szépen kiteszteled, proci, lap, ram, ne fűtsön és fogyasszon pluszba, viszont 450-es fsb-hez már lehet kell vtt-t emelned 1.1-ről, 1.2 még mehet neki bőven, vagy köztes érték 1.1 és 1.2 között ha tudsz olyat állítani, de lehet leszarja, megy simán. Mert a vtt a kulcsa a magas fsb-nek, aztán 333-ról 450-re, hát nemtudom, lehet már megérzi, bár, én 500-as fsb-hez is asszem még 1.1-et használtam, de ez kétes emlék, majd most pénteken tesztelek én is megint.Szerk.: szerkesztett kérdésedre a válaszom passz, proci függő, nincs két megegyező proci, hogy az mit tudhat, passz, lutri. A 8600-at a 10-es szorzó miatt szeretik a tuningosok, mert magasabb órajelet lehet vele elérni extrém tuningnál. Nem mindegy hogy 600*9-en áll meg mert az fsb-ben ennyit bír, vagy 600*10-ben ha feszelni s hűteni úgyis tudják.
Tehát ezek miatt hétköznapi fehér embernek a 8600 szerintem felesleges, nem használod ki a magasabb szorzót. És még valami olyasmi is rémlik, hogy több feszt is kérnek általánosítva. Jó ez az e8400
Szerk2.: milyen beállításokat milyen feszre sikerült kitesztelned? pl a 333*9-et milyen bios feszültség értéken hozza stabilan, és az windoze alatt terhelve mennyire esik le?
-
CSiMi_
tag
-
CSiMi_
tag
Nem tudom, jó ötletnek tartod-e hogy elérjem az 1150Mhz-t.
Úgy próbálkoznék, hogy most ugye kitesztelem a feszt, ha bőven lejjebb tudok menni Mondjuk 2,08-ról 2.0-ig, akkor megpróbálom úgy, hogy leveszem a CPU szorzót 9-ről 8-ra, és az FSB-t felrakom 430ra, a szorzót pedig 3.0 így már meg lessz, az 1143,8Mhz, és ha jól szuperál, akkor a CPU szorzót is felpakolom 9-re azaz 3870Mhz. Utána zárásul, megint lelépkedek, és ha jó, akkor fixálom a BIOSban! -
CSiMi_
tag
Megvan a max :S 2.66D amugy van 2.66C is... (lehet, mert MCH 1.1)
A 3.0-t már nem engedte. Nem indult a gép, és kiírt egy szöveget." The system has experienced boot failures because of overclocking or changes of voltages. last settings in this page may not coincide with current H/W states. "
Amúgy a szorzó már 9x -en van (3600Mhz) Ezt elkezdem tesztelgetni egyre kisebb feszen. A RAM-ot meg gondolom ugyan így. És nem tudom, akkor, ha megvan a stabil fesz, akkor adok rá egy lépést, és azt BIOSban FIXÁLOM???
SZERK.: Látom idő közben írtál, és elmagyaráztad a 2.66D-t
-
yolan
őstag
válasz
CSiMi_ #11438 üzenetére
A D az asszem pont a 400-as mch strap, az jó lesz
az nem gond ha piros, bírja az a reaper, de persze ha stabil így is akkor ok, de az 1200mhz nem hiszem hogy stabil leszSzerk.: igen-igen, a ram feszt easytune-ban, aztán ha emgvan a stabil fesz akkor biosban fixálni, aztán mehet a 3.0-ás de az már szerintem nem fog menni stabilan 2.08v-al, sőt, lehet már bootnál kifagy, 2.2 még nem sok, de azon már valszeg fog menni, utána meg szépen csökkented ameddig bírja
-
CSiMi_
tag
Megvagyok! Csak nem colt MCH 1.14, csak a következő lépés 1.2, úgyhogy hagytam 1.1v.
A RAM_voltage-nél a 2.1 már PIROS volt, úgyhogy 2.080v és a szorzó most 2.66D nem tudom mi az a D de így megy 1066Mhz.
Akkor most ha jól sejtem mehet a 3.0-as szorzó. És ha megy akkor meg SZERINTEM EasyTune6, csak ezúttal, nem a CPU, hanem a RAM voltage mehet lefelé lépésekben. Vagy nem ???Szerk.:
pár másodperce indítottam és már 60°C
-
yolan
őstag
válasz
CSiMi_ #11428 üzenetére
állítsd be akkor 1.2v-ra, és a prime-t indítsd el, és válasszd a Small FFT lehetőséget, azzal teszteld.
prime alatt játszani? mi a reteknek?
futtassd le a prime-t vagy 1 óráig, ha kibírja akkor állítsd le és indíts valami játékot.Szerk.: és használd a szerkesztés lehetőséget!
-
CSiMi_
tag
Akkor gépresi is kell, mert most laggol... És akkor 1.2000v és prime... (mehet alatta game is, nem????)
-
CSiMi_
tag
Ez lett a prime95 RESULTS:
[Wed Nov 11 11:06:33 2009]
Self-test 1024K passed!
Self-test 1024K passed!
[Wed Nov 11 11:27:03 2009]
Self-test 1024K passed!
Self-test 1024K passed!
[Wed Nov 11 11:43:22 2009]
Self-test 8K passed!
Self-test 8K passed!
[Wed Nov 11 12:00:11 2009]
Self-test 10K passed!
Self-test 10K passed!
[Wed Nov 11 18:47:11 2009]
FATAL ERROR: Rounding was 0.5, expected less than 0.4
Hardware failure detected, consult stress.txt file.
Self-test 1024K passed! -
yolan
őstag
válasz
CSiMi_ #11419 üzenetére
a fine cpu clock ratio a 0.5-ös szorzó, de azt nem kell babrálnod (köztes szorzót tudsz vele állítani, 7, 7.5, 8, ...)
hát igen, a tx2-nek most dolgoznia kell, 1.3as vxcore azért 1.3-as vcore, de nyugi, még bőven jó az 50-60 fok.
majd ahogy szépen lépegetsz a feszekkel, úgy szépen csökken a hőmérsékleteSzóvan betettem!
FSB: 400
SPD: 2.0 (így most maradt, a ram 800Mhz)
CPU_VCORE: 1.3000v
Dram Voltage: 2.0vigen-igen4, várom az eredményt
mch-nak adtál 1.14v-ot? vagy 1.1-en hajtod? ramoknak feszültsége?
Szerk.: közbe látom h a vdimm az 2.0v, ok így biztos bírni fogja a 800mhz-t, és nem a ramtól fog instabil lenni. tesztelgesd csak a procit, utána jöhet majd a ram is.
-
CSiMi_
tag
hú, viszont a hyper tx2, már melegebb... Coer#0 53°C Core#1 54°C
-
CSiMi_
tag
Most ha jól sejtem PRIME95 és lépegetek lefelé, mikor pattan ki ! ? ! ?
BIOS.ban merült föl, mi az a Fine CPU Clock Ratio, és a MCH Frequencí cach?
-
yolan
őstag
válasz
CSiMi_ #11415 üzenetére
amint az eggyel ezelőtti posztban írtam, né azt csinálnám, nem mókáznék 370as fsb-vel, proci szorzó annyit tesz az adott fsb-t azzal szorozza fel és így jön ki a proci órajele, ram időzítést biosban tudsz állítani., ds3-biost nem ismerem, de valszeg a mit menüben lesz
nyugi, teljesen biztonságos értékeket és módszert írtam le -
CSiMi_
tag
nah, akkor a RAM-ot még mindíg nem tudom, hogy kell 6-6-6-18-ra tenni, de bólints rá légyszi, hogy jó-e az én elképzelésem...
-1. BIOS-ba be, és CPU_VCORE 1.25(csk hogy ne essünk túlzásba)
-2. FSB 333-ról fel 370-re (ezzel ha jól sejtem megdobja a ramot is)
-3. A Ram szorzóját visszavaezem hogy 800Mhz körül maradjon.
-4. Gépresi---> Windowsban ---> EasyTune6-tal visszaveszem a feszt ameddig lehet.
-5. BIOS--> még kis áramot a RAM-nak 1.9V-ról 2.1V-ra és a szorzót feljebb, mondjuk 2.6-ra.
-6. Írok megint, hogy mi a szitu.Mond, hogy jó-e ez így
(én a CPU szorzót nem nagyon akarom állítgatni,igaz nem is nagyon tudom mit csinál, de az SZERINTEM jó, ha nincs terhelve a gép, a gigabyte ultradurable azt szokta visszavenni, hogy csökkenjen a fogyasztás. Remélem nem nagy marhaság, de így vettem észre.)
-
yolan
őstag
válasz
CSiMi_ #11410 üzenetére
amint írtam ne is számolgass ilyen arányokat, mert ez nagyobb lutri, látod mennyi feszen is hozza a gyári órajelet, minden órajelet kikell tesztelni, mennyi fesszel bírja.
inkább egy 400-as fsb-t célozz meg, és max a szorzót vedd ksiebbre, 400*8 elég jól hangzik szerintem, és valszeg bírni is fogja, vagy egy 8.5/9 ha nem elég az erő. 400-as fsb megdobja a rendszer teljesítményét, és talán a ramokat is tudod 1200-on hajtani, vagy 1040-en, az is jó már.
Én egy 400*8-at állítanék be, és egy 1.3 vcore-t, 2.0v-os ram feszt és 2.0-ás szorzót, és 5-5-5-18-as időzítéseket, az mch-nka pedig egy 1.14v-ot, majd elkezdeném tesztelni a proci meddig bírja a fesz csökkentést, ahol megáll ott megáll. Az mch-t letesztelném 1.1v-on is, majd ha az is bírja, a biosban fixálnám mind a vcore-t mind az mch feszt. Majd a ramokat venném kezelésbe. Adnék nekik egy 2.1v-ot, cl5-5-5-15-öt vagy 18 ocz azt ajánlja, de szvsz semmi különbség, én 15-öt szoktam meg, és egy 2.6-os szorzót, azzal 1040-en 1:1-es fsb:ram aránnyal tesztelném, ha stabil akkor csökkenteném a fesz ameddig bírja. Ha megvan akkor felírnám valahova, majd adnék neki megint hát olyan 2.2v-ot, és felraknám 3.0-ás szorzóra, az 1200mhz, persze még mindig cl5-5-5-15/18-on, tesztelném hogy bírja-e, ha bírja akkor csökkenteném a feszt, ha megvan a stabil legutolsó fesz, akkor fixálnám abiosban. Majd ráeresztenék egy 2-3 órás prime-t, aztán pedig játszanék. Ha stabil akkor stabil, ha nem mindennek egy lépésnyivel több fesz, vagy megint egyesével kiteszteled több terheléses tesztel, de a mindennek plusz egy lépésnyi is bőven elég lusta módszer.
Ezek után ha minden megvan stabilan, én elkezdenék játszani a procival.
PERSZE a VTT-t egyből még az elején 1.2-ről 1.1-re fixálnám, mert az úgy a jó!
És a refeket pedig kitesztelném, stabil-e a kiszámolt értékeken, vagy instabil, jobban megy-e a fixált vc-ore mellett, bír-e több fsb-t.
-
CSiMi_
tag
Ja, meg ha csak egy lépést veszünk előre, akkor most BIOS-ban Tegyem a CPU_VCORE-t 1.875-re, és az fsb-t 370-re? Vagy mit tegyek köv lépésben? Ja, és nem tudom, hol tesztm 6-6-6-24-re :S
-
CSiMi_
tag
Most megpróbálok 1,043750V-on mert elég hamar kipattant ..375ön!
PL GTA4-ezek 10 percet, az megeszi ha valami baja van! -
CSiMi_
tag
Vagy eszembe jutott még valami, ha pl. alap feszen akarom akkor elég
370 fsb-neki ( a számolás, ha arányokkal lehet ezt számolni: 1,175 / 1,0375 * 3000 / 9 =377,5100) És ezt a 377-et inkább lefelé kerekítem, tehát beteszem pl 370-re. Ha ezzel egyetértesz, akkor remélem a gépem is.RAM-
Ha 370fsb * 3.0 akkor az 1110 ami már majdnem gyári! de akkor a ram feszt nem tudom hova tegyem.Ja, és ezzel az EasyTune6-tal lehet fsb-t állítani, azt nem itt kéne előbb megnézni, hogy bírja-e alap feszen a 370-et????
-
yolan
őstag
-
yolan
őstag
válasz
CSiMi_ #11406 üzenetére
Nem! így nem lehet általánosítani és aránypárat felírni, a fesz és az órajel között.
Minél ksiebb feszen tud egy órajelet annál jobb, mert ugyebár annyival több tartalék fsz marad benne, mert a fesz fogja megszabni valszeg a végét, hogy mennyire tudod lehűteni, az emg a fesztől függ, persze ha a lap és a ram tényezőket nem nézzük, akkor ez adja meg a végét a procinak, emg persze fsb wall-t és ilyeneket sem nézünk, ezért jó az alacsony fesz.
400*9-et szerintem bírnija fogja, csak bírd lehűteni.
Állíts be mondjuk egy 1.3v-ot, amint írtam már az nem fogja megölni, és valszeg elég is lesz, olyan 1.26 körül lesz szerintem, ha biosban 1.3-at adsz neki, bár nem tudom ds3 mennyit droopol, ha megy stabilan, akkor megint kezdheted kitesztelni a fesz-t, persze ekkor is a lapnak is adj egy kicsit, mondjuk 1.16v-ot, illetve a ramokat vagy cl6-ba vagy egy cl5-be 2.2v-on hajtsd, nehogy ezek miatt dobja el magát a stabilitás, aztán ha megvan a stabil proci fesz akkor a lapot (mch-t) csökkentsd 1.14-re, majd 1.1-re ha bírja, az a gyári fesz. Utána lődd be a ramokat 400-ra, a szorzót szerintem egy 2.66-ra először, cl5-ben, nézd meg milyen feszen bírja, én 24/7-re olyan 2.0-2.1v-ot mondanék rá, 2.2-től sem hiszem hogy baja lenne, de én ennyit adnék neki téli fűtőtt szobában, stb. Ha bírja akkor nézhetsz egy 3.0-ás szorzót, hátha kicsúszik belőle az 1200mhz, de ahhoz már valszeg fog kelleni a fesz, 2.1 nem hiszem hogy elég lesz.
A procinál még tudsz bűvészkedni, ha nálad is 1.2-es vtt-t (termination-t) állít be, akkor azt leveheted 1.1-re, a 400-as fsb-hez elég annyi, nálam is úgy megy. A reference feszekkel is játszhatsz kicsit, ha a vtt-t levetted 1.1-re akkor a reference-t úgy tudod kiszámolni, hogy a vtt-t megszorzod 0.625-el, a reference2-őt pedig hogy a vtt-t megszorzod 0.635-tel, tehát: 1.1 * 0.625 = 0.6875v a Reference és 1.1 * 0.635 = 0.6985 a Reference2. Ezek csak inkább finom beállítások, de azért érdemes utánuk kérdezni, vagy tesztelgetni milyen vtt és ahhoz való ref értékekkel megy jobban a proci. -
CSiMi_
tag
Akkor ez valahogy így néz ki?
Javíts, ha tévedek
Ha megy stabilan a 1.0375 ön megy stabilan a 3Ghz
Akkor ugyan úgy aránylik, a 'x' feszültség a Pl. 4Ghz-hez?
Tehát akkot 4 GHZ-hez kb 1.385 v kell???
Szerintem legalábbis
De nekem ennyi nem kell szerintem, vagy ha szerinted 100%, hogy bírni fogja, lehet kipróbálom
De most jel pill arra gondoltam, mint amit elsőre is. Tehát
400 fsb (400 x 9 = 3600)
És ezt elvileg 1.2500 v -n bírnija kell
És ha erre rádobjuk a 3-as RAM szorzót, akkor meg is van a gyári MHZés még egy kicsi
1200MHZ és akkor adok neki 2,1 v-t PL. De ezt csak sejtem... Nem értem igazán, inkább csak egy lépést írj, ha nem gond. -
-
zoo8800
veterán
válasz
CSiMi_ #11400 üzenetére
Higgy nekem
(no offense)
Jó az E8400, de a kisebb wolfok elenyésző mértékben gyengébbek, miközben sokkal olcsóbbak. A legtöbb játékot VGA limittel játssza az ember.
Lehet, hogy a GTA4-nek pont számít, de a legtöbb játéknak nem.Viszont G31 lapba nem vennék E8xxx-t vagy Yorkot.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Xbox Series X|S
- Pécs és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Google Pixel topik
- Windows 11
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- EAFC 25
- Hivatalosnak tűnő képeken a Galaxy S25 FE
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- AliExpress tapasztalatok
- További aktív témák...
- Fujitsu LIFEBOOK E449 i5-8130U 8GB 256GB 14" FHD 1 év garancia
- Apple Watch SE 40mm 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 32SQ700S-W - 32" VA Smart - 3840x2160 4K UHD - 62Hz 5ms - WebOS - Wifi + BT - USB-C - Hangszórók
- Xiaomi Redmi Note 11 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2955
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest