Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:37:15

LOGOUT.hu

Sörtípusok erjesztési eljárás alapján:

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#17347) looser válasza kökény (#17342) üzenetére


looser
addikt

Armando amit lefőz (bár többnyire kollab főzetekkel találkoztam az elmúlt években), azokat csapra verik a Csakajósörben és Hopaholicban (jó eséllyel máshol is, mert gondolom 1000L alatt nem főz). Ezzel szerintem nincs baj, de csodálkozom, hogy azért 1-1 nagyvárosba nem jut belőle, esetleg vidéki sörfesztekre. Viszont ez valahol nagy esély is, mivel lehet országszerte kialakítani kraft szortimentet, akár csak egy városra, megyére koncentrálva. Ezek azért nem rossz dolgok, szerintem.
A '90-es évek közepén olvastam a "Bill Gates és a Microsoft regénye" c. könyvet. Állati nagy hatással volt rám, bár a műszaki suliból 1. év után kibuktam. Szóval ott említ BG-től egy idézetet, miszerint amikor a Walmart (talán a USA legnagyobb kereskedelmi lánca) elkezdett terjeszkedni DK-ről, akkor BG azon csodálkozott, hogy itt van egy sikeres lánc, miért nem kezdik el ÉNY-on is másolni? És nem, a Walmart sikeres lett az egész USA-ban és senki sem próbálta utánozni. Ugyanígy érzem itt nálunk, milliószor kisebb léptékben. Miért nem jönnek létre vidéki kis kraft főzdék? Ha ugyanezt a stratégiát követik (jó minőségű sörök drágán), akkor lesz annak is vevője jó eséllyel. Nem párszáz, ezer fős településekre gondolok, hanem nagyvárosokra, megyeközpontokra.
Mondjuk egy ideje van bennem egy másik feltevés is. Mégpedig az, hogy egy újhullámos (ez is jó a kraft helyett, nem?) főzde söreihez jó eséllyel nem fognak azok a sörgeek-ek ragaszkodni, akik mindig az újat keresik. Ha valaki egész életében Sopronit, Pilsnert, Heinekent vagy Bud-ot iszik, esetleg ünnepekkor emellé lecsúszik egy helyi népszerű tömény, azt nem fogja érdekelni, hogy az új, kissé módosított recepteket végigkóstolgassa.
Én valahol a tengely közepén helyezkedem el, szívesen iszom újakat (elfogadható áron), de a helyi negyedosztályúban az ott fellelhető kommerszeket fogyasztom. Mert a gyerekkori társaság ott van. Ennek ellenére tudom, hogy ki lehetne alakítani akár nálunk is egy kvázi-kraft szorimentet, amivel le lehetne nyűgözni a helyieket. Persze lehet, hogy nincs értelme, főképp, ha rosszabb árban lenne, mint az ő kedvenc nagyüzemije. Most vagyok túl a Lőrinci Sörfőzde 2 féle (1-1 liter pet palack) sörén; egy Belga búzát (4% körüli, világos, korianderes-keserűnarancsos sör, kicsit testesebb a Kronenburg Blanc-nál) és egy ipát (Tizen8, 6%) ittam, mindkettő remek. És nincsenek horror árban, a búza 500 Ft / liter, az IPA 600 Ft /liter. Utóbbi elképesztően hasonlít az Anderson Valley Hop Ottin féle klasszik ipára, a hősidőket idézi.
Nem, nem vagyok képben a mai csúcsfőzdékkel, ha alkalom adódik rá, beszállok egy-egy drágább sörbe közösbe, hogy megkóstoljuk, de nem jegyzem őket. Ittam már rosszat (Legenda és Hopfanatic is, de volt Armando-nak is besavnyázott söre), de azok is lecsúsztak, tehát különösen igényesnek sem mondanám magam. Nem tudom eldönteni, ez a Lőrinci ipa jónak számít-e. Nekem baromira bejön és tuti vásárlójuk maradok. Ez itt nem a reklám helye és ha visszaolvasom magam, annak idején (úgy hét éve?) még a Mister sört meg a Smaklid Maltidék söreit is magasztaltam, de ezt most jópár sörrel odébb mondom: jó árban jó sör. Szerintem ilyesmivel kellene máshol is indítani. Majd jönnek a népek és eldöntik :-)

Mindent tudok a rákászszakmáról...

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.