Hirdetés
- Asszociációs játék. :)
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Milyen mosógépet vegyek?
- Évente csak egyszer látod! 11 11 11 11 11
- Android másképp: Lineage OS és társai
- A legolcsóbb gamer laptop RTX 4060-al.
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
-
LOGOUT.hu
Mielőtt kérdeznél valamit olvasd el az alábbi Téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz hjtz4t3wrseg #48435 üzenetére
Nem azt mondta, hogy álligatja, hanem, hogy bizony a gyári beállítások nem mindig a legjobbak!
Mondjuk pont a Sony-k híresek a jó referenciákról.
Egyébként nekem is tetszik a "Mozi" alapbeállítás. -
hjtz4t3wrseg
senior tag
válasz #98221312 #48452 üzenetére
Régebben bekalibráltattam az Epson projektoromat ,nemcsak a 25 rugót sajnáltam utána,hanem hogy egyáltalán beengedtem a muksót a kéglibe ! olyan szar lett a kép,hogy rögtön
visszaállítottam gyári értékekre és minimális módosítással azt nézem ma is .
Nekem egy másik ember, egy másik szem, egy másik gondolkodás (nem megbántva Őt ) ne mondja meg hogy az Én szememnek az Én ízlésemnek, az Én agyamnak mi lenne a megfelelő,még ha a műszerek mást is mutatnak.vagy rosszul gondolom ?
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz hjtz4t3wrseg #48453 üzenetére
A szakember nem saját ízlésre, illetve gondolkodásra kalibrál, jól néznénk ki ha így lenne!
Színhelyességet, fehéregyensúlyt, gammát állít, amit szemre képtelenség belőni.
Minden tv egy külön egyéniség. -
Piftuka
veterán
válasz BusyChild #48448 üzenetére
Azzal még várnod kell.
Az összes üzletet figyelembe véve is ~330.000 forint körül van jelenleg a legalacsonyabb ára ennek a típusnak.
Talán a "Black Friday" alatt bekúszik 300.000 forint alá... ha szerencséd van, akkor a Media Markt-nál, vagy a két SONY viszonteladónál.
Ám ne feledd, hogy ez már egy tavalyi modell! Ezért aztán - a jellemző piaci termék életciklust figyelembe véve - még maximum ~fél évig kapható."Aquila non captat muscas."
-
Piftuka
veterán
-
Joshi
titán
válasz hjtz4t3wrseg #48453 üzenetére
"...vagy rosszul gondolom?"
Nagyon. A muksó nem a saját szeme alapján kalibrált hanem egy referencia műszer és rendszer szerint. Az hogy neked jobban tetszik a harsány élénk színek, esetleg nem ütötte meg a mércét a projektorod, az nem a muksó hibája. -
hjtz4t3wrseg
senior tag
válasz #98221312 #48454 üzenetére
Te már csak tudod !
Ezek szerint "Sonyéknál" mindenki hülye,színhelyességet, fehéregyensúlyt, gammát csak az userek,meg a kalibráló emberek tudnak belőni ! (persze jó pénzért)
Na ne viccelj !
Parasztvakítás ez épp úgy,mint ami folyik a high - end audio-nál ! A másik topikban. -
hjtz4t3wrseg
senior tag
Nyugodtan kezet foghatsz Jigsaw04 kollégáddal !
Pont azért választottam a "Masters Series"-ból készüléket, mert odavagyok a lágy,nem hivalkodó,természetes de ugyanakkor dinamikus színeiért ! És ezt kalibrálás nélkül is tudja !
De hát ezt neked tudnod kéne !ui: úgyhogy engem ne győzködjetek a hülyeségekről !
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz hjtz4t3wrseg #48459 üzenetére
Rendben, legyen ahogy gondolod!
Mindenesetre nem értem miért vetted fel ezt a stílust, nem mondtam semmi sértőt!
[ Szerkesztve ]
-
Joshi
titán
válasz hjtz4t3wrseg #48459 üzenetére
Egyáltalán nem parasztvakítás. A Sonynál a Cinema Pro van a legközelebb a referenciához, legalább is A1-nél ott mértem a legközelebbi értékeket egy xrite display pro kalibrálóval.
Cinema Pro gyári mérés
Kalibrált mérésA gond ott kezdődik, amikor ezeket a gyári aránylag jó profilokat el kezdi elállítani a user. Igazság szerint ezzel csak azt éri el, hogy egy filmnél bizonyos képi információk, részletek elvesznek.
(#48460) hjtz4t3wrseg az előbb még projektort kalibráltattál, de ugye projektort nem olyan egyszerű kalibrálni. És igen, a Sony tévék aránylag színhelyesek de nem tökéletesek. Persze nem is kell minden esetben a tökéletes.
[ Szerkesztve ]
-
hjtz4t3wrseg
senior tag
Igen jól értelmezted a szöveget,ügyes vagy !
Abból okulva használom gyárin a TV-t és nem kalibráltatom.
De engedjétek el a témát nincs több már benne ne ragozzátok a semmit !
Úgy állítgatjátok a készülékeiteket ahogyan jónak látjátok.
Pesten laksz ? Szívesen látlak egy kalibrálásra,meglátjuk meg tudsz-e győzni ! -
Joshi
titán
válasz hjtz4t3wrseg #48464 üzenetére
Én arra reagáltam hogy a muksót hibáztattad amiért kalibrálta a saját elképzelése alapján, legalább is ezt írtad. Meg hogy milyen hülyeség a kalibrálás, mert pénzkidobás. Én ezekkel nem értek egyet ennyi. Aztán hogy ki kalibráltat vagy nem kalibráltat készüléket az engem nem nagyon érdekel. Én győri vagyok.
-
törölt tag
válasz hjtz4t3wrseg #48466 üzenetére
Sokaknak nem tetszik a kalibrált kép, nincs ezzel semmi gond, úgy kell nézni, ahogy megfelelő.
Szemmel viszont a fehéregyensúlyt tényleg nem tudod belőni.
Jellemző a Sony tv-knél, hogy a zöld, és a vörös kicsit sok, ezért esetleg próbáld meg 2-3 egységgel visszavenni őket. -
GSP
aktív tag
.
[ Szerkesztve ]
~~~ Ha szereted az életet, ne vesztegesd az időt, mert az idő maga az élet. ~~~
-
Celtis
veterán
válasz hjtz4t3wrseg #48451 üzenetére
Tehát akkor mégiscsak 3 éves gyári garancia kiterjesztés van és a biztosítás csak egy plusz extra,
-
Celtis
veterán
válasz #98221312 #48467 üzenetére
Én csak azt nem értem, hogy miért gondolja bárki, hogy a kalibrálás tévedhetetlen. Miért kell feltétlenül hinni egy pár tízezer forintos cucc által kihozott eredménynek.
Szívesen megnéznék egy olyan tesztet, ahol ugyanazt a TV-t többen, különböző eszközökkel kalibrálják és az eredményeket összehasonlítják.
-
törölt tag
válasz Celtis #48470 üzenetére
Nem tudom mennyire pontos, és azt sem, hogy kinek mik a preferenciái.
Lehet én vagy túl körülményes, de számomra idegesítő volt, hogy ott a fehéregyensúly menü, és nem tudok vele mit kezdeni, továbbá azt sem tudtam, hogy az Impulzus Motionflow-t ami rettentően visszaveszi a fényerőt, milyen beállításokkal használjam.Igazából szerintem nem nagy befektetés 10-15000ft, ha valaki vesz mondjuk egy 2-300000-es megjelenítőt.
-
Celtis
veterán
válasz #98221312 #48471 üzenetére
A helyes és pontos beállítás nem preferencia kérdése. Ez olyan mint a vízszintes.Nincs olyan, hogy nekem így vízszintes, neked meg úgy. Megfelelő eszközzel be kell tudni állítani kellő pontossággal. Nekem valamiért kétségeim vannak, hogy egy ilyen szakember a ki tudja milyen műszerével tényleg "vízszintesre" tudja beállítani a TV-t és nem fog után "dőlni pár fokkal", és ha mást hívok, akkor meg esetleg a "másik irányba dől". Úgy, hogy talán a gyári beállításokkal volt még a leginkább pontos. Ilyen értelemben bármennyire elhanyagolható összeg is a kalibrálás a TV árához képest, kidobott pénz lehet, ha esetleg csak ront az eredményen.
Egy vízszintező pontosságáról magas is könnyen meg tudok győződni. A koloriméterekről és a kalibráló szolgáltatásokról nem. Szívesen olvasnék ezekről is tesztet. Hátha ettől megnőne a bizalmam.Az impulzus motinflow-t nem fogják kalibrálni neked. Az már tényleg egyéni preferencia kérdése.Én úgy implementáltam volna, hogy automatikusan korrigálja a fényerőt amíg lehet.
-
Joshi
titán
válasz Celtis #48472 üzenetére
A kalibrálás nem csak a hardveren múlik hanem legalább annyira az emberen is. Én pl a forrás lejátszóhoz kalibráltam a HDMI 3 bemenetet, magyarul az asztali lejátszóról adtam be a referencia anyagot. A TV adást pl nem is nagyon lehet, mert ahhoz valamelyik tévé csatornának kellene nagyon jó minőségben közölni a referencia anyagot.
A piacon nincs is nagyon más konzumer kalibráló eszköz, mint az x-rite display pro (plus). Természetesen vannak milliós cuccok is, de arra otthon aztán végképp nincs szükség, max egy filmstúdióban, vagy grafikus fejlesztő irodában.
Ahogy már írtam, max akkor nem tetszik az embernek egy kalibrált készülék, ha addig a rosszhoz volt szokva a szeme. Mert a szemet bizony szoktatni kell a látványhoz. Csak egy példa. Ha pl van egy IPS tévéd aminek a feketéjét úgy állítod be, hogy az tényleg fekete legyen (szemre), akkor teljesen elrontottad a fehéregyensúlyt hiszen az IPS-nek nincs tök feketéje. Az ilyen-olyan dinamikus kontrasztok csak rontanak a dolgon. Az egyébi színbeállításokról már nem is beszélve, ahhoz jobb hozzá se nyúlni mérőműszer nélkül. De pl a legalapabb dolog a fényerő, mert az alap 120nit bizony sokaknak kevés. Ezért lehet akár kalibrálni egy esti és egy nappali körülményes állapotot. Nekem nappali nincs kalibrálva, mert filmekhez vagy besötétítek, vagy már eleve sötétben filmezek.Ha lesz időm kalibrálok egy gyári Cinema Pro profilt a 43xf8505 IPS tévémen és utána bekalibrálom hogy mi lesz a különbség. De biztosan sok különbség lesz. Ugye ezt a tévét PC-ről használom, úgy meg automatikus a kalibrálás, nekem nem kell hozzányúlni a tévé menüjéhez. De majd megcsinálom mintha ezt használnám filmezésre.
-
junior19
senior tag
válasz Celtis #48472 üzenetére
Erről szerintem nem nagyon fogsz tesztet olvasni. Egyrészt ezek a kolorimeterek azt tudják, amit tudniuk kell, annyira pontosak, amennyire lehet. Lehet persze profilozni őket más pontos műszerhez, de annyira kicsi az eltérés, hogy azt már tényleg nem látod. Ezt vagy elfogadod, vagy nem.
A tévék állítási lehetőségei pontatlanabbak, mint amennyit a mérő téved. Hogy érthetőbb legyen, egy szinten még csökkenteni kellene a kékből, s mikor még egyet csökkentesz, akkor kevesebb lesz a kék többel, mint amennyivel több volt az eggyel magasabb értéken a tévén. Ilyenkor sokkal inkább a tévé működése a problémás, mint az a pontatlanság, amit a műszer téved.
Ha érdekel egyébként, nézz rá az X-Rite cégre, vagy olvass utána, s meglátod, hogy bár nem teljesen pontosak ezek a mérők, de nem is olyan szórással készülnek, hogy az látható eltérést okozzon.
Egyébként itt van két kép, csak viszonyítás képen.
A színes rudak alatt a mért mintát, s a referencia mintát érdemes nézni. Kicsit kékes a mért, ami szemmel is látható volt.
Itt már eltűnt a kékes árnyalat a mért mintából, s szabad szemmel sem volt látható.
A mért értékek között is annyi változás történt, hogy elhanyagolható a mérő pontatlansága. Egy másik mérővel lehet nem 0,49 lenne az átlag dE értéke, hanem 0, 52 vagy 0,44. De ez olyan kicsi különbség, hogy nem látható.
Olyan nem létezhet, az már mérési hibából eredhet csak, hogy bekalibrálják a készüléked, nekem nem tetszik, hívsz mást, az is bekalibrálja, s az közelebb lesz az eredeti képvisszaadáshoz. Lásd a fenti képeket.codec project
-
Joshi
titán
válasz hjtz4t3wrseg #48477 üzenetére
Nem kötelező kalibrálni most sem, pont azért vannak a gyári profilok, hogy mindenki megtalálja a neki leginkább megfelelőt. Ahogy korábban írtam, Sonynál a Cinema Pro egész jó.
-
Joshi
titán
válasz hjtz4t3wrseg #48479 üzenetére
Milyen tévéd van? Milyen képprofiljaid vannak?
Visszakerestem és nem neked van ZF9?
[ Szerkesztve ]
-
Joshi
titán
válasz hjtz4t3wrseg #48481 üzenetére
A Kép->Kép Üzemmódnál milyen profilok vannak neked?
-
Joshi
titán
válasz hjtz4t3wrseg #48483 üzenetére
Kizárt hogy ne legyen Cinema Pro vagy Cinema Home vagy valami hasonló.
ui.: nekem meg Mozi profil nincs, akkor a Cinema Pro és Home-ot felváltotta a Mozi. Érdekes.
[ Szerkesztve ]
-
Piftuka
veterán
"Ahogy már írtam, max akkor nem tetszik az embernek egy kalibrált készülék, ha addig a rosszhoz volt szokva a szeme."
Ezt tessék már elfelejteni!
Hiába tűnik egzakt tudománynak a kalibrálás, és a "szakma" megmondja a felhasználónak, hogy neki mit kell látnia és kedvelnie, hagyjuk már, hogy az egyéni preferenciák érvényesüljenek!
A kalibrálttól eltérő képbeállítás nem rossz; csak más! Nagyon nagy különbség!"Aquila non captat muscas."
-
Joshi
titán
válasz Piftuka #48485 üzenetére
De bizony rossz, főleg ha bizonyos jeleneteknél eltűnnek a részletek. Pont ez a lényege a kalibrálásnak, hogy minden jelenetnél ott legyenek azok az apró részletek, amiknek ott kell lennie. De ezen tényleg ne vitatkozzunk, aki akarja az kipróbálja aki nem az nézi úgy tévéjét ahogy akarja.
Ha eddig nem tűnt volna fel, minden neves tesztoldal kalibrált készülékekkel tesztel (Rtings, HDTVTest stb). Vajon miért?
[ Szerkesztve ]
-
Piftuka
veterán
"De ezen tényleg ne vitatkozzunk, aki akarja az kipróbálja aki nem az nézi úgy tévéjét ahogy akarja."
Itt a lényeg! És éppen ezért a jövőben is szóvá fogom tenni, ha a tévés topic-okban azt látom, hogy bármelyik felhasználónak bárki be akarja magyarázni, hogy "rossz képbeállítást használ".
Két egyforma ember nincsen, mindenkinek más a szeme, az egyéni preferenciáiról nem is beszélve.
Én például falnak megyek a kalibrált/"etalon"/"Cinema Pro"/"Mozi, stb. (nevezzük bárhogyan is) által nyújtott meleg színvilágú beállításoktól.
A barnába hajló pirosaktól, az "opálios" képminőségtől, a focipálya tompa, fakózöld színétől, a "kihipózott" kolibritól, a sárgás fehértől, és a nyomasztó, depresszív képi világtól.
Én impulzusokat akarok látni; élénk, vibráló színeket, pengeéles kontrasztokat, "világító" fehéret.
És ez nem "rossz". Hanem nekem így tetszik.
Annak a műszaki eszköznek pedig, amit manapság televízió készüléknek hívunk a mindenek felett álló, elsődleges célja, hogy szórakoztasson."Aquila non captat muscas."
-
-
Joshi
titán
válasz Piftuka #48489 üzenetére
"Én impulzusokat akarok látni; élénk, vibráló színeket, pengeéles kontrasztokat, "világító" fehéret.
És ez nem "rossz". Hanem nekem így tetszik."
A valóságban sincsen neon zöld focipálya, de persze ha neked ez tetszik azzal nincs baj, csak nem ez a normális. Azért írtam/írjuk sokan, hogy bizony vissza kellene szoktatni a szemeteket a valós színvilághoz.
De mondok egy jó példát. Állítsd be a neked tetsző képi világot a tévén, aztán nézd legalább egy fél óráig. Majd ezután nézz ki az ablakon.
Egyébként a színek intenzitása nagyban függ a fényviszonyoktól. Tehát egy napnyugtánál kizárt az élénk színek, a valóságban sincs ez másként.Tehát egy kalibrált tévénél se lesz hiányérzeted egy nagyon világos jelenetnél, viszont sötétben is látni fogsz részleteket.
[ Szerkesztve ]
-
Joshi
titán
válasz hjtz4t3wrseg #48490 üzenetére
Nyilván ez az általános, de attól még csak jót tesz a készülékkel a kalibrálás. A tesztoldalak se azért kalibrálnak mert nincs jobb dolguk.
-
junior19
senior tag
válasz hjtz4t3wrseg #48490 üzenetére
Nem azért kalibrálják, mert tesztoldal, hanem vannak olyan paraméterek, amiket meghatároztak(szabvány), s vannak olyan dolgok amik, ha nem vesszük figyelembe a szabványt, akkor mindenképpen rossz képmegjelenítést okoznak.
Nagyon sokszor elhangzik, hogy a kalibrált kép fakó, színtelen. De csak több dologgal kellene tisztában lenni, s nem lenne ilyen a kalibrált kép.
Ha kalibrálva van a kijelző, akkor az nem lesz pirosas, sárgás, pont azért mert a 3 elsődleges szín a megfelelő arányban van benne. Amit fentebb raktam képet, azon is látszik, hogy alaphelyzetben az pedig kékes. Így nem lesz sosem helyes például a bőrszín. Kalibráláskor a szürkeskálát állítják be, vagy más néven a fehéregyensúlyt. Ha jól van beállítva, akkor a fehérben a 3 elsődleges szín a megfelelő arányban lesz, nem lehet semmilyen elszíneződés ilyenkor. S ha valaki még is szereti a szép fényes megjelenést, akkor megemeli a fényerőt a készüléken. Így lehet élénk, vibráló képmegjelenítés, miközben színhelyes is. Mert gyakorlatilag a szabvány csak azt nem határozza meg, hogy a fehér fénysűrűség értéke mekkora legyen. Lehet 100 is, ahogyan az rtings kalibrálja, de lehet 200 is, ha valaki úgy szeretné nézni. S ez azért lényeges, mert a fehér fénysűrűség értékéhez viszonyul a többi szín értéke is.codec project
-
hjtz4t3wrseg
senior tag
válasz junior19 #48496 üzenetére
Oké srácok !
Kalibráljatok,állítgassatok ,szeressetek ne háborúzzatok !Sok embert inkább az igényesebb tartalmak nézése felé kellene terelgetni.De a világ nem erről szól manapság! Na de ez egy másik opera .
ui:
Amúgy honnan ollózod ezeket az okos gondolatokat ?
"Ha kalibrálva van a kijelző, akkor az nem lesz pirosas, sárgás, pont azért mert a 3 elsődleges szín a megfelelő arányban van benne " írodÉrdekes Nekem nincs kalibrálva(már kezdem még a szót is megutálni)a TV-m és mégsem pirosas meg sárgás meg nem tudom én milyen !
-
Joshi
titán
válasz hjtz4t3wrseg #48497 üzenetére
Junior19 fórumtárs kalibrálással foglalkozik és a téma szakértője. Viszont nekem erre se válaszoltál, azt hittem a végére járunk a dolgoknak.
-
hjtz4t3wrseg
senior tag
Elhiszem,hogy Junior19 fórumtárs kalibrálással foglalkozik és a téma szakértője.
De én meg a saját készülékem szakértője vagyok és látom hogy hókusz-pókusz nélkül sem sárgás-pirosas hupikékes stb..
NE beszéljétek már belém..."Kizárt hogy ne legyen Cinema Pro vagy Cinema Home vagy valami hasonló" írtad ugye ?
Most ne haragudj meg, de erre mit válaszoljak ?
Én azt írtam neked,hogy nincs, te meg azt hogy az kizárt !
Akkor igazad van !
Nálam csak két opció van a menüben (megnéztem)a képbeállításoknál:
1. Jó
2. Még jobbhagyjuk ezt a kalibrálást már !! fiatal 19 eljön ha akar és bekalibrálja a TV-t hátha meggyőz !
köszönöm
-
Joshi
titán
válasz hjtz4t3wrseg #48499 üzenetére
Nem kell hisztizni, az egyértelműen látszik, hogy Sony évről-évre butít a készülékein. A ZD9 vs ZF9-nél is kitárgyaltuk ezt. Sajnálatos hogy kevesebb minőségi profilokat használ a Sony. Ez van. Én konkrétan ezt akartam kitárgyalni nem a kalibrálást.
Én soha nem buzdítottam senkit arra hogy kalibráljon, nem is értem hogy jön ez ide. Azzal viszont szembe megyek hogy egyesek szerint hülyeség és tök felesleges a kalibrálás. Konkrétan én csak ez miatt szóltam hozzá a kalibrálásos témához.
Ha téged hidegen hagy hogy mondjuk a sárga az sárga, vagy a piros az minden körülmények között piros legyen, akkor miért vettél ZF9-et? Ja mert érdekel a képminőség? Csak hogy még egy OLED-nél se tökéletes és akkor finoman fogalmaztam. Ennyi erővel simán vehettél volna egy belépős olcsó tévét is.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- CASIO órák kedvelők topicja!
- Milyen notebookot vegyek?
- Telekom TV SmartBox: szolgáltatói set-top box alacsony korlátokkal
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- ASZTALI GÉP / ALKATRÉSZ beárazás
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Tőzsde és gazdaság
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.