Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#3051) Hieronymus válasza pilóta (#3047) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

"Nem tudsz belőle túlzottat bevinni, ez a mítosz már megdőlt rég,...

???

Ha a eleve túltermel a szervezet valamilyen okból, nem érdemes mértéktelenül koleszterin dús ételeket fogyasztani.
Amit leírtál az pontosan ugyan az, min a következő példa.:

Ha már elhíztál, akkor nem kell foglalkozni a bevitt kalóriák mennyiségével, hiszen már elhízott vagy.

Végül is igazad van. A koleszterin szint nem számít.
Az infarktust és a stroke, az érelmeszedés következménye.
Bár az érelmeszesedés sem számít, csak azok az apró leváló darabkák, amik elzárják a vér útját, szövetelhalást okozva.
Na, az az izé darabka, nagyrészt koleszterin.

Abban igazad van, nem csak az étkezés számít.
Mi folyamatosan szállítunk ki a megrendelőinknek. Jelentős számban dolgoznak nekünk, részmunkaidős nyugdíjasok. A kiszállítás fizikai terhelést jelent. Van ahol az ötödikre fel kell gyalogolni, van ahol az elromlott lift miatt 12 emelet volt a táv.
Aktív dolgozóink közül az utóbbi tíz évben egyetlen személy lett stroke áldozata.
Különösen nagy idiótasággal, amikor megkapta az első kicsi adagot, nem orvoshoz ment.
Elrepült Írországba a már kiifiztet új okán. A repülőgép út végén már rohammentő várta, de már nem tudtak segíteni rajta.
Viszont több volt kiszállítónkkal előfordult a munka abbahagyása után egy éven belül, legalább egy infarktust vagy stroke érte.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#3052) tlac válasza Cathfaern (#3043) üzenetére


tlac
nagyúr

nem tudom, hogy írtad-e valamilyen formában, de a KetoAF vagy PKD szavakra találat pár hónappal ezelőtt volt csak, de ott nem írtad, hogy PKD-zol

Aminek ugye a szigorúbb verziója gyakorlatilag KetoAF, de nincs tejtermék, illetve nincs semmilyen adalékanyag, pl. édesítőszer se (napi max 20g mézet engednek édesítésre, de azt se igazán eszek, max havi 1-2 alkalommal)

van még ezen kívül valami különbség a standard ketóhoz képest?
én még olyat találtam, hogy teákat is kerülni kell

(#3053) Cathfaern válasza Hieronymus (#3051) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Ha a eleve túltermel a szervezet valamilyen okból

Koleszterin lebontás / kiválasztás szokott a gond lenni. Az max. születési rendelennesség, hogy ha a máj túl sokat termel, de az nem 30 évesen pocakosan kezd tüneteket okozni :)

És továbbra is, a szervezet nem vesz fel több koleszterint, mint amennyire szüksége van. Nem ez az oka a magas koleszterin szintnek.

(#3054) Cathfaern válasza tlac (#3052) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Mit kérdezel pontosan? :) PKD? És szigorú vagy nem szigorú verzió?

Szigorú esetén nincs semmi csak hús és zsír, illetve tojás ha nem okoz tüneteket. De ezen kívül minden kizárva és ugye legalább 2:1-es zsír:protein arány (ami végülis keton is hasonló, bár ott nincs ennyire szigorúan véve).

Nem szigorú esetén jön be a méz, illetve zöldségek / gyümölcsök teljes étel térfogatának max. 30%-ban. Engedélyezett zöldségek mennyisége is korlátozott, pontos listát akkor kapsz ha konzultálsz PM-el, általam összeírt lista receptkönyvük alapján meg itt van: [link] Ketonál kvázi ami nem tiltott az engedélyezett, itt fordítva: ami nem engedélyezett, az tiltott (és igen, így tea is. Tulajdonképpen kávét se javasolják, addiktív és életmód befolyásoló hatásai miatt engedik a napi 1 csészét, de erősen ajánlott a leszokás). Szóval elég minimális a választék is zöldségekből, illetve a mennyiség is. Igazából a 30% zöldség soknak hangozhat, de nyers térfogatra kell nézni, nem súlyra. Tehát képzelj el mondjuk 220g tarját, amennyi teret ez kitölt egy tányérból, annak kevesebb, mint harmada lehet csak zöldség. Az nem sok :)

Plusz ugye PKD esetén a zöldség / gyümölcs "megengedett", kvázi élvezeti cikk. Nem pedig ajánlott. Ezzel szemben mainstream ketoban az "egyél minél több zöldséget" irányvonal a divatos.

Ezen kívül előírás a heti kb. 400g máj és 200g velő (agy vagy csont, az mindegy).

Kicsit lehet össze-vissza sikerült leírnom, szóval nem tudom mennyire megy át de a PKD drasztikusan más, mint a standard keto. Elméletben is, gyakorlatban meg főleg. Ugye önmagában a tejtermékek teljes tiltása (beleértve vajat is, nem a laktóz a problémájuk, hanem a tej protein) drasztikus különbség ketohoz képest, mikor a ketos receptek 90%-ban találsz valamilyen tejterméket :) (főleg sajtot)

Egyébként továbbra is ez a legösszeszedettebb publikusan elérhető összeírás a PKD-ról: [link] , de nyilván ebben inkább a gyógykezelés részével foglalkoznak.

(#3055) pilóta válasza Hieronymus (#3051) üzenetére


pilóta
nagyúr

A szervezet nem túltermel, annyit termel, amennyi kell neki. Ha többet viszel be, akkor nem termel, ha keveset, akkor megtermeli a szükséges pluszt. A koleszterin létfontosságú a szervezetnek, gyakorlatilag minden sejtben megtalálható, millió élettani folyamathoz szükséges.
Ha például szar állapotban vannak az erek, mondjuk krónikus C vitamin vagy kollagén hiány miatt (összefügg), akkor kénytelen koleszterinnel "befoltozni" a repedéseket, ezért ott lerakódik. Hosszú távon nem jó megoldás, de legalább nem vérzel el azonnal. Vagyis a koleszterin lerakódás nem az ok, az csak egy tünet. A koleszterincsökkentő gyógyszerek nagyjából annyit csinálnak, mintha szólna a tűzjelző, és ügyesen elvágják a tűzjelző vezetékét, hogy ne csörömpöljön már annyira, és ezzel el is van intézve. Szvsz inkább el kellene oltani a tüzet, akkor is elhallgat a tűzjelző, csak még a ház sem ég le... Vagyis nem a koleszterinszintet kellene kezelni, hanem a kiváltó okot, ami miatt több a koleszterin. De persze az nem üzlet, szóval ez érdeklődés hiányában elmarad...

Aki él és nem boldog, az téved!

(#3056) tlac válasza Cathfaern (#3054) üzenetére


tlac
nagyúr

na új infókat hozol a topikba :)

az, hogy a PKD-ből van kétféle verzió is, azt most olvasom tőled először
én eddig úgy képzeltem ezt el, hogy ez egy ketogén tovább szigorítva, ami szerintem egybe esik is a szigorú verzióval
de akkor másik nem szigorú esetben ki is eshet az ember a ketó üzemmódból időnként? (méz, gyümölcs desszertnek)

olvasgattam a blogjukat, meg néztem azt kis 2 oldalas "tanulmányukat" is, de nem sok konkrét dolog derül ki belőle
de látom te is inkább a szakácskönyvből fejtetted vissza (egyébként ez jó könyv? én is gondolkozok a megvásárlásán)
konzultáción gondolom te sem voltál náluk, ugye?

zöldséget nyersem sem lehet enni a nem szigorún?
magvakkal mi a helyzet? (pl. mandula)

[ Szerkesztve ]

(#3057) tlac válasza pilóta (#3055) üzenetére


tlac
nagyúr

Ha például szar állapotban vannak az erek, mondjuk krónikus C vitamin vagy kollagén hiány miatt (összefügg), akkor kénytelen koleszterinnel "befoltozni" a repedéseket, ezért ott lerakódik. Hosszú távon nem jó megoldás, de legalább nem vérzel el azonnal. Vagyis a koleszterin lerakódás nem az ok, az csak egy tünet.

ez is jó kérdés, hogy miért vannak az erek rossz állapotban
gondolom a magas vérnyomás, inzulinrezisztencia, gyulladások nem tesznek neki jót

még amit olvastam, hogy K-vitaminhiány is azt okozza, hogy kalcium nem csak a csontokban fog lerakódni, hanem a lágyszövetekben, erekben is
és elvileg K2 (MK-7 all trans) (és talán a K1) vitaminokkal visszafordítható a meszesedés

[ Szerkesztve ]

(#3058) Cathfaern válasza tlac (#3056) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

"én eddig úgy képzeltem ezt el, hogy ez egy ketogén tovább szigorítva, ami szerintem egybe esik is a szigorú verzióval"
Fura a PKD ilyen téren :) Külföldi fórumokon Carnivore-al akarják mindig összehozni (eléggé állati alapú :)), de egyértelműen nem az. Ketohoz is hasonlít, de egyértelműen nem az. Ugye nem is teljesen a kettő keveréke, lásd pl. méz. Igazából hozzátartozik, hogy régebb óta létezik, mint bármelyik mainstream lett volna: 2010 óta mennek ezzel az étrenddel. Tulajdonképpen Tóth Csaba paleos vonalon mozgott, Clemens Zsófia meg (epilepszia kezelős) keto vonalon, a kettőt rakták össze, így jött be az "adalékmentes" vonal a paleoból, illetve a magas keton szint a ketóból.

Ami eszembe jutott nagy különbség még, hogy ők inkább alacsonyabb protein pártiak, ellentétben a mainstream ketoval. Szerintük 0.8g/ttkg a célszint (mondjuk személy szerint ezt nem igazán tartom, éhség alapján eszek húst meg zsírt is, nagyjából kimérve az adagokat), mivel tapasztalatuk szerint magasabb ketonszintet eredményez, és nincs szükség több proteinre a szervezetnek. Az nem egyértelmű, hogy sportolóknál, keményebb edzés esetén ez hogy módosul, gondolom személyes konzultáción szó esik erről is. Mondjuk ugye egyes kutatások szerint 1,6g/ttkg fölé akkor sincs értelme menni ha valaki heti 7 napot eddz: [link]

"de akkor másik nem szigorú esetben ki is eshet az ember a ketó üzemmódból időnként? (méz, gyümölcs desszertnek)"

Protokolljuk része elvileg a napi keton és vércukorszint mérés is, szóval felteszem ha valaki azt csinálja, akkor elég hamar rájön mi fér bele neki vagy mi nem. És minden ilyenből elég minimális mennyiséget értenek. Pl. van egy almatorta recept, abban 4 főre tesz bele 1 almát. Meg ezeket inkább "ünnepi" desszertnek szánják, nem "minden evés után, vagy nasizni" desszertnek. Szóval elvileg igen, ha ész nélkül tolod, akkor kieshetsz. Ha úgy ahogy ők gondolják, akkor max rövid időre, többre biztos nem, mint standard keto alatt egy egy ch dúsabb evés után.

"de látom te is inkább a szakácskönyvből fejtetted vissza"
Annak az elején is van egy kis leírás, sokkal több érdemi infó nincs mondjuk. Elvileg van nekik egy infó füzetük is, pár ezer Ft-ért meg lehet venni (konzultációnál ingyen adják, de abba az árba belefér :D), de fb csoportos vélemények alapján önmagában az se feltétlen elég. Van egy angol nyelvű nem hivatalos fb csoport ( [link] ), oda szokott Tóth Csaba és Clemens Zsófia is kommentelni rendszeresen, szóval onnan is fel lehet szedni infót (meg most utóbbi hetekben egy admin elég aktív lett és összerakott csomó infó anyagot csoport doksikba, PM-es kommentekből / cikkekből / tanulmányokból összeválogatva, de még nem néztem át mennyire jó).

"egyébként ez jó könyv? én is gondolkozok a megvásárlásán"
Szerintem ennyi pénzt megér, vannak benne jó ötletek, pl. egy palacsinta tészta recept ami úgy is viselkedik, mint a palacsinta tészta :) (ellentétben a ketos "rántotta palacsintával" amúgy csak velő + tojás). Azért csodát kár várni tőle. Arra mindenképp jó, hogy 2:1 arányú benne minden recept (ami nem, ott írják külön), szóval ha ez szempont kevesebbet kell számolgatni. Meg ha valaki több belsőséget akar enni, arra is vannak jó receptek (több olyan is ami "elrejti" a belsőségek ízét / állagát ha ez valakit zavar). De értelemszerűen minden fűszermentes (pár fűszer van, majoranna, rozmaring, kakukkfű így fejből, de csak 1-2 receptben), szóval átlag "édesítőszer + fűszerek + feldolgozott low carb cuccok" ízvilághoz szokott embernek valószínűleg fura lehet. Mi már magunktól is egyre kevesebb fűszert használtunk amúgy is (egyszerűen nem ízlett vagy nem esett jól), szóval nem volt különbség.

"konzultáción gondolom te sem voltál náluk, ugye?"
Nem. Valahol kíváncsi lennék, de így hogy nincs jelentősebb egészségügyi problémám (amim meg van az mind javulóban) nem igazán érzem indokoltnak ennyi pénzt kiadni rá.

"zöldséget nyersem sem lehet enni a nem szigorún?"
Nem tudom :) Sose láttam tőlük, hogy valaha is posztoltak volna nyers zöldséget (szoktak kajákat megosztan FB oldalaikon), recept könyv is mindent megfőz / süt. De nem is láttam soha olyat, hogy direktben tiltanák.
"magvakkal mi a helyzet? (pl. mandula)"
Tiltott.

(#3059) Hieronymus válasza pilóta (#3055) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

Ezt szépen írtad le, de nincs előremutató hatása.
A gyakorlat mégis azt mutatja, hogy koleszterin szegény ételek fogyasztása segít alacsonyabban tartani a szinteket.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#3060) Cathfaern válasza tlac (#3057) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Van egy relatív új elég konzisztensnek tűnő hipotézis (nem fotel tudósoktól, igaziaktól :) ) a metabolikus szindróma magyarázatára: [link]

Abban gyakorlatilag arról beszélnek, hogy a sejtek koleszterin hiányosak lesznek (miközben a vérkoleszterin szint egyre magasabb), és ez okozza a problémákat (ugye sejtfal építés lehetetlen koleszterin nélkül). PM = plasma membrane:
"PM of active cells in the pancreas, the liver, the heart, the kidneys, the skeletal muscles, and the blood serum organelles all become deficient in cholesterol and therefore highly vulnerable to attack by sugars and oxygen. The body accumulates ectopic deposits of fats and cholesterol in order to provide these vital nutrients when necessary. Glucose and fructose accumulate in the bloodstream in ever greater amounts due to the damage accrued by the β cells in the pancreas and the reduced ability of the heart and skeletal muscles to utilize sugars as fuel due to their compromised PM."

(#3061) pilóta válasza Hieronymus (#3059) üzenetére


pilóta
nagyúr

Nem hiszem. Ha így lenne, akkor nem kellene a gyógyszer, elég lenne a koleszterin szegény étel. De kell a gyógyszer, különben magas lesz, bármit eszik a koleszterinbeteg. A gyakorlat azt mutatja, hogy gyógyszer nélkül, ami gátolja a termelést, a szervezet megtermeli amit szükségesnek vél, bármit is eszik.

Aki él és nem boldog, az téved!

(#3062) tlac válasza Cathfaern (#3058) üzenetére


tlac
nagyúr

szerintem a zavart az itt az okozza, hogy őrzik a pontos szabályokat, aztán megy a találgatás

Pl. van egy almatorta recept, abban 4 főre tesz bele 1 almát. Meg ezeket inkább "ünnepi" desszertnek szánják, nem "minden evés után, vagy nasizni" desszertnek.

ez alapján viszont a nem szigorú is valójában totál szigorú
a mézet viszont nem tudom hova tenni, lehet ők sem :D

még mindig azt érzem, hogy valójában ez ugyanúgy ketó, csak a szabályaik pontosabban vannak definiálva

megpróbálom akkor összefoglalni, hogy jól értelek-e:

PKD:
-2:1 zsír:protein arány súlyra vetítve
-fehérje bevitel 0.8g/ttkg
-heti kb. 400g máj és 200g velő (mi van ha utálom a májat?:) )
-magvak kizárva
-tej kizárva
-feldolgozott ételek kizárva (teljesen? pl. házi kolbász?)
-adalékanyagok kizárva, pl. édesítők
-gyakorlatilag hús, zsírt és tojás lehet enni, ha az utóbbi nem okoz gondot
-szénhidrát bevitel miatt további 2 változat lesz: szigorú és nem szigorú

szigorú:
-0 szénhidrát (teljesen?)

nem szigorú:
-napi max 20g mézet (nem sok ez így?)
-zöldségek (sütve vagy főzve) vagy gyümölcsök (ez mehet nyersen is?), de az étel teljes térfogatához max. 30% lehet, további korlátozás, hogy csak bizonyosak megengedettek

[ Szerkesztve ]

(#3063) Hieronymus válasza pilóta (#3061) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

"Nem hiszem. Ha így lenne, akkor nem kellene a gyógyszer, elég lenne a koleszterin szegény étel."
Mondata valaki, a kegkiseb emelkedésre is gyógyszert írnak fel?

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#3064) pilóta válasza Hieronymus (#3063) üzenetére


pilóta
nagyúr

Láttál már olyat, hogy nem?

Aki él és nem boldog, az téved!

(#3065) Cathfaern válasza tlac (#3062) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Abban az értelemben mindenképp keto, hogy ketózisban vagy, és a módszer egyik alapeleme, hogy ketózisban legyél. A nagy különbség, hogy sima ketonál "mindegy mit eszel csak legyél ketózisban", míg itt alapvetően az áteresztő bél szindróma megszüntetése a cél (szerintük áttételesen az okozza a krónikus betegségek jelentős részét). Ugye ők csinálnak is erre vizsgálatot, csak (magyar pénztárcának) az is horror összeg :) És állításuk és tapasztalataik szerint az IBSZ-t meglepően széleskörű és kis mennyiségű összetevő is okozhatja. Ezért a korlátozások, és ezért engednek bizonyos dolgokat ami elsőre nem tűnik logikusnak (mert az meg nem okozza ezt, pl. méz). A másik vonal a megfelelő mennyiségű tápanyag bevitele, ezért a vörös hús (lásd lentebb), illetve a belsőségek (táplálékkiegészítők meg kizárva IBSZ miatt).

"-heti kb. 400g máj és 200g velő (mi van ha utálom a májat?:) )"
Akkor is megeszed :D Egyébként receptkönyvben van pár recept amivel "el lehet rejteni" a májat vagy velőt, szóval egyáltalán nem lesz májas íze annak amit eszel. De elég alapvető náluk, hogy ezeket enni kell.
Egyébként belsőségek szerintem érdekes kérdéskör, elég sok carnivore-os elvan nélkülük, PM viszont ragaszkodik hozzá. De ugye az ő fő szempontjuk a gyógyítás, nem egészséges emberek szintentartása. Természeti népeket figyelembe véve, ahol a belsőségeket tipikusan gyerekeknek vagy betegeknek adják el tudom képzelni, hogy egészséges felnőtt embereknek nincs rá szüksége. Persze ehhez először definiálni kell az egészségest :)

"-tej kizárva"
Csak pontosság kedvéért: tej és tejtermékek kizárva. Tehát se sajt, se vaj, de még a tepertő sütésekor is tilos tejet hozzáadni (sok helyen szokás, boltiban tipikusan benne lesz, szóval bolti tepertő is kizárva).

"-feldolgozott ételek kizárva (teljesen? pl. házi kolbász?)"
Igazából nem a feldolgozás, hanem az adalékanyagok kizárva, beleértve fűszereket és nitritet. is. Innentől nyilván majdnem minden boltban kapható késztermék kilőve. De igen, házi kolbász amiben nincs nitrit, sem fűszerek mehet, igazából több recept is van a könyvben ami használ ilyet. Sőt, ők csinálnak húspépet is (az sajnos pont nincs benne a receptkönyvben, bár nem nehéz kitalálni), ami gyak szalonna + hús + belsőségek lepépesítve megfelelő arányba, kritikus betegeknek adják, hogy biztos rendben legyen az étrend. Nyilván az is feldolgozott élelmiszer :) Egyébként innen minden PKD kompatibilis (de nem minden szigorú PKD kompatibilis): [link] , gyakorlatilag beszállítójuk.

"szigorú:
-0 szénhidrát (teljesen?)"
Belsőségek és tojás miatt nem lesz az. Talán pontosabb megfogalmazás a 0g növényi szénhidrát?

"-napi max 20g mézet (nem sok ez így?)"
Méznek 20%-a víz. Tehát 20g méz (ami egyébként kb. 2 kiskanál) az 16g ch. Ha amúgy tartod az étrendet, akkor emellé sok más ch-t nem fogsz enni, tehát 30g fölé nehéz felmenni, de esélyesen 20g alatt leszel. És ez a megengedett maximum, nem az ajánlott. Gyakorlatilag teszel egy kiskanál mézet a napi egy kávédba :) Plusz ott van a cukor és ketonszint célértékek, ha azt nem tudod tartani, az felülír mindent. De egyszer mintha láttam volna egy kommentet Tóth Csabától, hogy egy kiskanál méz nem üt ki ketózisból (ami mondjuk reálisan is hangzik).

gyümölcsök (ez mehet nyersen is?)
Igen, legtöbb recept amiben gyümölcs van nyersen használja.

Amit nem írtam korábban, hogy alapvetően az étrend nagy részének vörös húsból kell állnia. Csirkét egyáltalán nem favorizálják, recept könyvben is kizárólag vörös húsos (marha, sertés, birka, kecske) receptek vannak. Nem tiltott a fehér hús (szárnyas, hal), de nem is javasolt. Tápanyag tartalomra hivatkoznak, illetve bizonyos esetben a hús minőségére (átlag bolti csirke), benne lévő esetleges szennyező anyagokra (pl. hal és nehézfémek). Személy szerint ezt a részt se tartom mondjuk.

Illetve hangsúlyozzák az alapanyagok minőségét, tehát mondjuk mangalica sima sertés helyett, legeltetett marha, bio tojás. De ez nem kötelező csak erősen javasolt.

Hieronymus
Gyakran már akkor is írnak fel gyógyszert, ha koleszterin rendben, csak az illetőnek magasabbak a rizikófaktorai pl. életkor miatt...

(#3066) havenday


havenday
tag

a fenti beíráshoz egy gondolat...írtad a csirke nem jó, nos minap sütöttem csirkét, nem hittem a szememnek mikor kész lett, úgy összement. Csak kíváncsiságból lemértem, 60 dkg maradt a kilóból, úgy hogy nem sütöttem agyon. Azért ez már milyen szar minőségű hús, ha ennyi vízet tartalmazott...

(#3067) pilóta válasza Cathfaern (#3065) üzenetére


pilóta
nagyúr

Gyakran már akkor is írnak fel gyógyszert, ha koleszterin rendben, csak az illetőnek magasabbak a rizikófaktorai pl. életkor miatt...

Tipikus. Osztálytalálkozón beszélgettem oszifővel, neki is írtak fel koleszterincsökkentőt, mert hogy jó lesz az, hiába van rendben a koleszterinszint, meg minden laboreredménye jó, de életkora miatt ugye a rizikófaktor. Persze a gyógyszer meg szétcseszte a veséjét, leromlottak az értékei. Orvos mit csinál: ír fel arra is gyógyszert. Szerencsére volt annyi esze, hogy inkább abbahagyta a koleszterincsökkentőt, és a veséje is rendbejött.
Sajnos az orvos azt csinálja, amit az egyetemen tanult, meg ami a protokoll, akkor is ha nem logikus. Ráadásul ugye jutalékot is kap (ami elvileg tilos, de azért megoldják okosban...)

[ Szerkesztve ]

Aki él és nem boldog, az téved!

(#3068) tlac válasza Cathfaern (#3065) üzenetére


tlac
nagyúr

köszi a választ

míg itt alapvetően az áteresztő bél szindróma megszüntetése a cél (szerintük áttételesen az okozza a krónikus betegségek jelentős részét)

igen abban van igazság
autoimmun betegségeket tud okozni ha olyan dolgok is felszívódnak, amik hasonlítanak a mi a sejtjeinkhez

-ezért engednek bizonyos dolgokat ami elsőre nem tűnik logikusnak (mert az meg nem okozza ezt, pl. méz)
-illetve hangsúlyozzák az alapanyagok minőségét, tehát mondjuk mangalica sima sertés helyett, legeltetett marha, bio tojás. De ez nem kötelező csak erősen javasolt.
-nem tiltott a fehér hús (szárnyas, hal), de nem is javasolt. Tápanyag tartalomra hivatkoznak, illetve bizonyos esetben a hús minőségére (átlag bolti csirke), benne lévő esetleges szennyező anyagokra (pl. hal és nehézfémek)

szerintem ezek a pontok a paleó vonalból származnak, ott van a törekvés, hogy a kétes dolgokat zárjuk ki

Akkor is megeszed :D Egyébként receptkönyvben van pár recept amivel "el lehet rejteni" a májat vagy velőt, szóval egyáltalán nem lesz májas íze annak amit eszel.

nem én :D
azért a 400g májat elrejteni nem hiszem, hogy könnyű lenne
mivel nem szeretem, a kicsit is megérzem belőle
inkább eszek ügyesen összeválogatott vitaminokat (ami meglepően nehéz feladat, ha jobban belemegyünk)

egyébként én továbbra sem ketózok, csak a vacsorát eszem legtöbb esetben extra szénhidrát nélkül
ebéd az nagyjából a szokásos nyugati étrend
meg az utóbbi pár hónapban átálltam arra, hogy nincs reggeli, csak ebéd és vacsora
így kb. van egy 15 órányi IF, és ha nem is legtökéletesebben étkezik, azért bőven van ideje regenerálódni a dolgoknak
ez a paleós(-ketós) irányzat meg azért érdekel, hogy azért mégis hogyan tudnám egészségesebbé tenni a kajálást

persze ez csak foteltudóskodás, de jobbat nem tudok, amíg az orvosoknál sincs egyetértés :)

[ Szerkesztve ]

(#3069) consono válasza tlac (#3068) üzenetére


consono
nagyúr

Nagyjából én is ezt csinálom, 15-17 óra IF. Persze mellette próbálom amennyire lehet a szénhidrátot alacsonyan tartani.

"In God we trust. All others must bring data"

(#3070) Cathfaern válasza tlac (#3068) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

"szerintem ezek a pontok a paleó vonalból származnak, ott van a törekvés, hogy a kétes dolgokat zárjuk ki"
Igen, valószínűleg onnan indult az ötlet, aztán a tapasztalataik meg igazolták. Mint ahogy esélyesen a "semmi tejtermék" is onnan jött.

"azért a 400g májat elrejteni nem hiszem, hogy könnyű lenne"
Tény, de nem feltétlen egy kajálásra kell gondolni. Csinálsz pl. valami húskrémet amiben van máj is, és minden nap eszel belőle egy kicsit. Megfelelő aránnyal meg fűszerezéssel nem lesz "klasszikus" máj íze.

"ez a paleós(-ketós) irányzat meg azért érdekel, hogy azért mégis hogyan tudnám egészségesebbé tenni a kajálást"
Ha engem kérdezel (és nem abból indulunk ki, hogy állj át PKD-ra :D), akkor adalékanyagok (és olyanokat tartalmazó élelmiszerek) elhagyása (leszámítva fűszerek), illetve máj + velő vitamin forrásként. Meg tejtermék elhagyásán lehet érdemes elgondolkozni, akár csak mondjuk egy 1 - 2 hónapos próbaképp (nem kiváltásán! Növényi tejeknél és belőlük készült dolgoknál szerintem jobb akkor már a rendes tej... ).
De nyilván máj evés macerás ha nem szereted a májat :) Próbálkoztál vele egyébként több féleképp is? (bocs ha már volt szó a topicban, túl sokszor merül fel ez a "nem szeretem a májat" kérdéskör, nem tudom már kivel beszéltem róla :)) Klasszikus "menzás resztelt máj"-hoz képest azért elég sok mindent ki lehet hozni belőle. Vagy pl. marha májnak más ízvilága van, mint a sertésnek. Borjúnak meg végképp más, az még a csirkénél is enyhébb és gyakorlatilag édeskés (mondjuk az nem az olcsó kategória, bár annyira nem is drága). Illetve pl. májas hurkát se szereted? Mert ilyesmi vonalba is lehet gondolkozni akár.

"inkább eszek ügyesen összeválogatott vitaminokat (ami meglepően nehéz feladat, ha jobban belemegyünk)"
Én nagyjából ezen a ponton vesztettem el a maradék hitemet is a modern táplálkozás tudományban :D Ugye keton (meg előtte is) én is elég sok táplálékkiegészítőt szedtem, és nekiálltam végigtúrni első körben, hogy mi az ideális multivitamin... mikor rájöttem, hogy erre az ég világon semmi válasz (nem hogy mondjuk tanulmány... ), akkor megpróbáltam "kézzel" összerakni. Aztán rájöttem, hogy az is teljesen reménytelen :U Kitalálhatsz valami jónak tűnőt, de aztán az vagy jó vagy nem. És nem elég a mennyiségekkel kínlódni, még ugye az se mindegy milyen formában van... ilyen szempontból nekem nagyon szimpatikus a PM hozzáállása, de nekem annyi előnyöm van, hogy mindig is szerettem a májat :) (velőre meg nagyon jó receptek vannak a receptkönyvben, több olyan is ahol a velő "állagával" nem találkozol, aminek örülök, mert az állaga nekem fura egy picit).

(#3071) tlac válasza Cathfaern (#3070) üzenetére


tlac
nagyúr

Ha engem kérdezel (és nem abból indulunk ki, hogy állj át PKD-ra :D), akkor adalékanyagok (és olyanokat tartalmazó élelmiszerek) elhagyása (leszámítva fűszerek), illetve máj + velő vitamin forrásként. Meg tejtermék elhagyásán lehet érdemes elgondolkozni, akár csak mondjuk egy 1 - 2 hónapos próbaképp (nem kiváltásán! Növényi tejeknél és belőlük készült dolgoknál szerintem jobb akkor már a rendes tej... ).

a tej és tejtermékek jó kérdés, gyerekkoromban szinte mindennap ittam kakaót (ez házi kecske- vagy tehéntejből volt), gyakorlatilag azon nőttem fel :D
talán régen még jobban nyomták, hogy tej=egészség+kalcium :)
mostanában azért már közel sem eszek, iszok annyi tejes dolgot, nem tudom, hogy mit lehetne ettől várni, ha elhagynám

velők jók lehetnek, azokkal nincs problémám és ritkán szoktam enni, ez jó tipp

De nyilván máj evés macerás ha nem szereted a májat :) Próbálkoztál vele egyébként több féleképp is?

túl sokat nem kísérleteztem vele és nem is annyira vonz az ötlet :)

hogy mi az ideális multivitamin... mikor rájöttem, hogy erre az ég világon semmi válasz (nem hogy mondjuk tanulmány... ), akkor megpróbáltam "kézzel" összerakni. Aztán rájöttem, hogy az is teljesen reménytelen :U Kitalálhatsz valami jónak tűnőt, de aztán az vagy jó vagy nem. És nem elég a mennyiségekkel kínlódni, még ugye az se mindegy milyen formában van... ilyen szempontból nekem nagyon szimpatikus a PM hozzáállása

igen, én is beleöltem már jó sok időt
arra viszont jó volt, hogy lássam a legtöbb vitamin tényleg olyan, hogy azt felesleges szedni, mert közel 0 a hatóanyag tartalmuk vagy azok olyan formában vannak bennük, hogy jobb esetben nem károsak, de alig hasznosulnak
(pl. bemegyek egy DM-be, kint van egy hatalmas polcnyi vitamin, de csak 1-2 van elvétve, amit esetleg megvennék, a többi lehúzás kategória)
lehet egyébként találni jókat itt az országban, főleg a kisebb gyártóknál
de, hogy mennyit kellene szedni és azokat milyen arányban, az továbbra is kérdéses lesz

pont a paleomedicina blogján olvastam, hogy a (paleó-)ketón, nem is kell annyi magnézium, mint a "hivatalosan" ajánlott adag, mert szénhidrátbevitel az alig van és a kettő összefüggésben van

valahol jogos is, hogy vajon minek kellene a vitaminkiegészítés ha tényleg egészségesen (és változatosan? - PKD-n szerintem nem) táplálkozunk?

[ Szerkesztve ]

(#3072) Cathfaern


Cathfaern
nagyúr

Egy kis rövid* összefoglaló az elmúlt lassan négy év tapasztalataról a low carb világában.

Az út amit bejártam:
2016 augusztus: Keto
2018 január: Carnivore (mondjuk akkoriban még inkább "zerocarb"-nak hívták, Shawn Baker terjesztette el a "Carnivore"-t kicsit később)
2019 május: KetoAF
2020 március: PKD

Fogyás:
Az én tapasztalatom az (persze ez 2, illetve részben 3 fő adatain alapszik csak), hogy ha fogyás a lényeg, akkor egy dolog számít: legyél minél mélyebb ketózisban, tehát maradj minél alacsonyabb szénhidráton. Akkor a legstabilabb a fogyás (hosszú távon, napi ingadozás mindig van), ha a napi (nettó) szénhidrátbevitel 20g alatt marad. Nyilván a pontos mennyiség egyénfüggő, illetve nyilván 1-1 nap 20g fölé csúszás nem fog katasztrófát okozni, de egy hosszúhétvégén át tartó napi 50-60g már könnyen meglátszódhat a mérlegen. Mégegyszer, ez az én tapasztalatom, másnak lehet más.
Hogy miért van ez? Őszintén, nem tudom. Nem hiszem továbbra se, hogy önmagában a ketózistól fogyna valaki, inkább olyan tényezők játszanak közre, hogy a stabil inzulin szint miatt nincsenek farkaséhség rohamok; alapból nem úgy áll neki az ember egy evésnek, hogy mindjárt éhenhalok, ami csökkenti annak az esélyét, hogy habzsoljon és többet egyen, mint amit tényleg kíván; elképzelhető, hogy bizonyos ízek (pl. édes) / ételek (erősen feldolgozott élelmiszerek, vagy magas kcal tartalmú folyékony dolgok) túlzott kalóriabevitelre késztetnek (éhség / teltségérzetet megzavarják), stb. A lényegen nem változtat: én azt látom, hogy azok fogynak könnyen akik alacsony ch-n vannak.

Egészség:
Önmagában attól, hogy ketózisban van valaki, nem lesz egészséges. Ketózisnak vannak pozitív hatásai, de egy étrend ami ketózist eredményez önmagában nem egészséges, illetve ettől még önmagában nem leszel egészséges. Újfent: saját tapasztalatom ez. Lehet valakinek elég a ketózis, hogy elmúljon minden problémája.

Szóval mit lehet tenni ha valaki egészségesebb szeretne lenni?
Ugye abból indulunk ki, hogy az étrendeden próbálsz változtatni azzal a feltevéssel, hogy attól egészségesebb leszel. Ehhez írnám le a saját véleményem. Nem fogom tanulmányokkal alátámasztani, egyrészt irdatlan időt elvesz, másrészt az emberek egyik részét azok se győzik meg, a másik része meg elhiszi anélkül is (plusz nagyon könnyű hibásan hivatkozni akár szándékkal akár anélkül). A maradék pár % meg rá tud keresni google scholar-ral ha nagyon szeretne :)

A következő lista kifejezetten ketogén típusú, vagy közeli étrendekhez szól (topic témájából adódóan), tehát nem fogok felsorolni olyanokat, hogy hagyd el a cukrot vagy hogy ne egyél gabonát (vagy csak kis mennyiségben), mert ezek az étrendből úgyis adódnak. A lista egy hozzávetőleges sorrend, ahol a rendezési elv a könnyű megvalósíthatóság és az általam feltételezett egészségjavító hatás aránya.

1. Fogyj le. Tudom, könnyű ezt mondani, de minden (legyen az hivatalos vagy nem hivatalos) forrás egyetért abban, hogy a túlsúly nem egészséges. Fontos, hogy attól nem leszel egészséges, hogy lefogysz adott súlyra, majd rá 1 hónapra visszaszedsz mindent. És ugyancsak fontos, hogy attól, hogy valaki sovány, még nem lesz egészséges. És ha pár kiló felesleg van rajtad, nem ez lesz a legfontosabb pont neked, de ha drasztikusan eltérsz a BMI által normálisnak tartotttól, akkor esélyesen ez lesz a legnagyobb egészségjavító pont. Ha nem tetszik a BMI (pedig az esetek nagyon-nagy részében pontos), akkor nézheted testzsírszázalékra is. Ha férfiként 15-17%-nál több, vagy nőként 22-24%-nál több, akkor a fogyás esélyesen javítani fog az egészségeden. Az persze már egy külön sztori, hogy hogyan lehet egészségesen fogyni... tipp: nem éhezéssel és nem "fogyasztóporok" szedésével. Ha nem csak 1-2 kilóról van szó, és küzdened kell éhséggel fogyás közben, akkor jó eséllyel le se fogsz tudni fogyni, de ha sikerül is, akkor vissza is fogsz szedni mindent. Találj egy olyan étrendet, amellyel úgy tudsz fogyni, hogy jól is laksz. Igen, lehetséges :) (lásd még 6. pont vége felé). Egyébként ez valahol ördögi kör, mert egyre több kutató kezd azon az állásponton lenni, hogy a helyes gondolkodás a betegség -> elhízás, és nem az elhízás -> betegség. Ami nyilván fordítva is igaz lesz, és nem fogsz tudni lefogyni addig, amíg nem vagy egészséges, és ahogy egyre egészségesebb leszel, úgy fogja a szervezet csökkenteni a kalóriabevitelt és elindul a fogyás.
2. Hagyd el a finomított növényi olajokat (ideértem a kókuszzsírt is!). Egyre több forrás (függetlenül, hogy lchf, vegán vagy hagyományos étrend felé húz) jelöli meg ezeket problémásnak. Finomított növényi olajok kb. 100 éve léteznek, kb. 50 éve igazán elterjedt, szüleink, nagyszüleink idejében még mindig zsírral főzött mindent, legfeljebb (húsmentes) böjti időszakban került elő az olaj. Egyre több bizonyíték van rá, hogy finomított növényi olajok károsak. A jó hír, hogy problémamentesen kiválthatóak. Széljegyzet: bár a hidegen sajtolt szűz olíva olaj nem finomított növényi olaj, de érdekes tény, hogy régen olaszok se olívia olajjal főztek, modern korokat leszámítva szinte kizárólag lámpaolajnak és kozmetikumnak használták. Valószínűleg azért terjedt el ételekhez való használata, mert bejött az elektromosság, ott volt a csomó olajfa ültetvény és valahogy el kellett adni. Kivételesen források: [link]. Személy szerint azt gondolom, hogy a zsírszegény étrendek pozitív hozadékai nagyrészt annak köszönhetőek, hogy a finomított növényi olajok használatát is minimalizálják. Ha nagyon nem tudsz elképzelni 1-1 ételt növényi olaj nélkül, nem fogsz belehalni ha azzal csinálod meg, de különösen magas zsírtartalmú étrendek esetén ne ez legyen a zsírbeviteli forrás.
3. Ne szedj felesleges táplálékkiegészítőket. Nem gondolom, hogy ez a legnagyobb egészségjavító pont, de egyszerű megvalósítani: ne vedd meg őket. És még költségkímélő is. Táplálékkiegészítőkre akkor van szükség, ha egyértelműen és kimutathatóan alacsony valamilyen tápanyag szintje a szervezetedben. De ne kapkodj be ilyeneket, "úgyse árt" alapon. Túl azon, hogy pénzt dobsz ki (amit lehetne minőségibb alapanyagokra is fordítani), ezeknek is lehet mellékhatása. Akár úgy, hogy valamilyen anyag mennyisége túl magas lesz a szervezetedben (ez is probléma lehet), akár maga a hatóanyag okoz problémát, de az is előfordulhat, hogy a vivőanyag. Egyszerűbb nem szedni amit nem muszáj. Nyilván ha elmész vérképet csináltatni és alacsony a B12 vitaminod, akkor az orvos írjon fel rá vitamint, plusz próbálj változtatni az étrenden úgy, hogy ne legyen rá szükség. De ne szedj mindenféle cuccot, csak azért mert az, aki el akarja adni neked, azt mondja hogy egészséges.
4. Ne fogyassz készen kapható élelmiszereket. Jelenleg azt gondolom, hogy ennek van a legnagyobb hatása az egészségre. Ide tartozik az is, hogy lehetőleg ne egyél olyan helyen, ahol feltehetőleg ilyet használnak (persze ezt nehéz pontosan megmondani). Másként fogalmazva "ne egyél feldolgozott élelmiszert", de ugye a hús ledarálása is feldolgozás, ami nyilván nem probléma. A lényeg itt az lenne, hogy ne egyél mindenféle adalékanyagokat, ne egyél olyan terméket aminek feldolgozási módszere kétes (pl. növényi olajban sütés). Sajnos amitől féltem bejött, és egyre több keto kompatibilis feldolgozott élelmiszer jelenik meg a boltok polcain. De ahogy írtam is korábban, attól, hogy alacsony ch tartalmú még nem lesz egészséges valami. Arról már ne is beszéljünk, hogy sokszor érdekesen értelmezik az "alacsony ch" fogalmát. Pl. elég sok "alacsony cukortartalmú" fagyiban alig pár grammal van kevesebb ch, mint a hagyományos társaiban. Tisztában vagyok vele, hogy ennek a pontnak a megvalósítása sokaknak nagyon nehéznek, akár lehetetlennek is hangzik. De kis gyakorlással nagyon könnyen és gyorsan lehet alapanyagokból finoman és változatosan főzni. És nem, nem kell hozzá minden nap boltba járni (ez szokott lenni még nagy ellenérv), heti egyszeri bevásárlással bőven megoldható (aminél sokan gyakrabban járnak boltba).
5. Ne egyél édesítőszert. Ez erősen egyénfüggő, hogy mennyire könnyű megtenni, sokaknak alacsony ch-s étrenden ez talán az egyik legnehezebb pont. De logikailag a felsorolásban itt jobb helye van, mint a végén. Én az a tapasztaltam, hogy becsapják az embert és a szervezetét (és nem, attól, hogy azt gondolod hogy téged nem befolyásol, még nem biztos így van. Lásd később). Ez kalóriamentes dolgoknál talán kisebb probléma (bár attól az adalékanyagok még okozhatnak problémát, lásd előző pont), de kalóriadús dolgoknál nagyon könnyen ahhoz vezet, hogy sokkal többet eszik az ember (és/vagy éhes marad), mint ha ugyanaz rendes cukorral lenne elkészítve. Jelenleg személy szerint azt gondolom, hogy jobb cukros / mézes dolgot enni (napi szénhidrát keret terhére), mint édesítőszereset. Értelemszerűen a 2. és 3. pontban leírtak igazak ide is.
6. Próbáld megkeresni, hogy milyen ételek / alapanyagok okoznak neked problémát. Ez a következő pont nélkül nehezebb, de annak a megvalósítása sokkal nehezebb, szóval: hogy is lehet ezt megtenni? Célszerű naplót írni, mind a bevitt kajákról (mennyiség ez esetben kevésbé fontos, de ha keto miatt írod, akkor ez úgyis adott), mind napi egészségügyi problémákról, érzésekről, diszkomfort tünetekről, vagy azok hiányáról. Aztán a kettőt össze lehet nézni. Pl. kijöhet, hogy ha hagymát eszel, akkor ég a gyomrod. Nyilván ez esetben célszerű elhagyni. De lehet azt gondolod, hogy ha hagymát eszel ég a gyomrod, de ha elhagyod is ég a gyomrod. Nyilván ez esetben valami más volt a probléma :) Szóval ez egy elég körülményes, nehézkes és hosszantartó folyamat, de alapjaiban nem kell hozzá változtatni az étrendeden és ha sikerül valamit beazonosítani, akkor annak elhagyásával rögtön jelentős lépést tudsz tenni az egészség felé.
Honnan tudod, hogy egy étel problémát okoz neked? Nyilván ha evés után valami panaszt érzel, az egy erős jelzés. Érdemes azért azt figyelembe venni, hogy emésztés 48-72 óráig tart. Tehát ha megeszel valamit, majd rá 3 órára híg székletet produkálsz, akkor esélyesen nincs összefüggés (bár pl. kávénál kimutatták, hogy vannak akik tényleg érzékenyek rá és a kávé elfogyasztása után 10-20 perccel bélmozgást produkál. De hasonló esetekben meg nagyon direkt az összefüggés, nem órás elcsúszással). De pl. megeszel egy vacsorát utána felpuffadsz, vagy émelyegsz, vagy megfájdul a fejed, akkor érdemes végiggondolni, hogy mit ettél. De nem csak ez lehet jelzésértékű. Például ha van olyan étel, amit "nem tudsz abbahagyni", pl. eléd kerül egy nagy zacskó sósmogyoró és megeszed az egészet, akkor ugyancsak valószínű, hogy kerülnöd kellene (főleg ha fogyás is cél még). Hasonlóan ha megeszel egy alacsony ch-s vacsorát, majd utána hamarosan újra éhes leszel, akkor ugyancsak valami nincs rendben . Édesítőszereknek gyakran van ilyen hatása például, de kicsit messzebbről nézve lehet, hogy éheztetéssel próbálsz fogyni. Ugyancsak jelzés értékű lehet, hogy ha az amúgy stabil súlyod hirtelen kilendül felfelé bizonyos ételek elfogyasztása után.
7. Állj át egy olyan étrendre ami minimális összetevőt tartalmaz, de mégse okoz hiánybetegséget. Vannak hivatalosan is ilyen étrendek (bár azok tipikusan csak időszakosan javasoltak), de nyilván ha engem kérdezel, akkor a PKD szigorú verzióját fogom ajánlani (lásd link az elején). Ennek a pontnak a legnagyobb hatása az, hogy nagyon könnyen tudsz kísérletezni az előző pontban leírtakkal. Ugye ez esetben nincs szükség a napló irogatásra és sokkal egyszerűbb kitalálni mi lehet a probléma. Ha példának maradok PKD-nál (ezt ismerem és így könnyebben példálózok vele) ez azt jelenti, hogy ha valaki csak húst + zsírt + tojást eszik, és így nincs semmi panasza, akkor (korábbi példánál maradva) ha csinál vacsorára egy hagymás rántotta, és ég utána a gyomra, akkor eléggé egyértelmű, hogy mi okozza a problémát és nem kell gondolkozni, hogy vajon a rántottába belekevert paprikás kolbász, a napraforgó olaj amin sütötted, a rászórt piros paprika vagy a hozzá evett szénhidrátcsökkentett bolti kenyér.
A másik nagy előnye ennek a pontnak, hogy lesz egy alapod, amihez tudsz viszonyítani. Bármi étrend által okozott problémád van, egy ilyen étrend értelemszerűen meg fogja szüntetni. Nagyon gyakori, hogy valaki azt gondolja semmi baja, átáll egy ilyenre, és akkor jön rá, hogy 7/24-ben fel van puffadva. Vagy hogy amit normális székletnek gondolt, az nem az. Vagy hogy amit időnként érez gyomortájékon, az gyomorégés és nem velejárója az étkezésnek. Vagy eltűnnek a pattanásai. Vagy nem korpásodik a haja. Stb. És így nyilván ha bármi olyat visszarak az étrendjébe ami problémát okoz, rögtön feltűnő lesz.
Persze ha van egy olyan étrended, ami tényleg nem okoz semmi hiány-, vagy más betegséget hosszú távon se, és nem is érzed, hogy szükséged lenne másra, akkor nem is muszáj kísérletezni, célba értél :)

Így utólag látom, hogy az elején írt "rövid"-et nem sikerült összehozni :D Lényeg a lényeg, ezek a saját tapasztalataim (nem feltétlen saját példákkal), illetve konklúziója annak amit fejben és tapasztalatban összehordtam az elmúlt pár évben :) Ha valakinek segít, örültem, ha nem, akkor legalább magamnak itt van összeírva :)

(#3073) pilóta válasza Cathfaern (#3072) üzenetére


pilóta
nagyúr

:R
Ez annyira jól sikerült, hogy bele is tehetnéd a témaindító írásba...

Aki él és nem boldog, az téved!

(#3074) tlac válasza Cathfaern (#3072) üzenetére


tlac
nagyúr

fogyás a lényeg, akkor egy dolog számít: legyél minél mélyebb ketózisban, tehát maradj minél alacsonyabb szénhidráton. Akkor a legstabilabb a fogyás (hosszú távon, napi ingadozás mindig van), ha a napi (nettó) szénhidrátbevitel 20g alatt marad. Nyilván a pontos mennyiség egyénfüggő, illetve nyilván 1-1 nap 20g fölé csúszás nem fog katasztrófát okozni, de egy hosszúhétvégén át tartó napi 50-60g már könnyen meglátszódhat a mérlegen.

én pont a másik oldalon vagyok, mióta jelen vagyok a topikban és tudatosabban étkezek elég sokat fogytam, de ezt nem úgy kell elképzelni, hogy a sokból sokat, hanem egy enyhe túlsúlyból sokat
tippre egy fél napot lehetek ketózisban, szerintem ha átállnék teljesen ketogén étrendre totálisan csontsoványra fogynék (így is közelítek hozzá)

bizonyos ízek (pl. édes) / ételek (erősen feldolgozott élelmiszerek, vagy magas kcal tartalmú folyékony dolgok) túlzott kalóriabevitelre késztetnek (éhség / teltségérzetet megzavarják), stb

süteményekkel, csokikkal, péksütményekkel vagyok így, hogy azokból már csak akkor tudok leállni, mikor már konkrétan feszül gyomrom
szerintem kb. ezek tarthatnak szinten :)

gyerekkoromban nagyon vékony voltam, most megint ilyen vagyok
viszont közte volt egy kb. 10 év, amikor össze-visszaettem, ilyenkor vagy kb. a normális súlyom volt vagy afelett, ez a kettő ingadozott
mindkét esetben az volt a benyomásom, hogy ezen nem tudok változtatni :)

szóval most tartok, hogy jó lenne felszedni pár kilót, de úgy, hogy közben azért megtartanám azokat az étkezési szokásokat, amiket már kialakítottam és jónak gondolok
valószínűleg izmot kellene építeni, de azt meg nagyon nehéz :)

esetleg a fent írtakra van ötleted?

(#3075) havenday


havenday
tag

több fehérje bevitel?

(#3076) Cathfaern válasza tlac (#3074) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Ötletem van, csak nem fog tetszeni :) De első körben:
Pajzsmirigy értékeket nézettél valaha? Ha nem, akkor első körben azzal kezdeném.

Szóval feltételezem a továbbiakban, hogy:
1. Néztél már pajzsmirigy értékeket és rendben voltak
2. BMI-d "normális testsúly" kategóriában van és/vagy testzsírszázalékod 8% vagy afölött van

Ha bármelyik nem igaz, akkor a lentiek nem vonatkoznak rád (mondjuk általánosságban attól még igazak).

Szóval ha a fentiek igazak, akkor szerintem alapvetően két probléma van:
1. Túl egészséges vagy
2. Borzasztóan rossz a társadalom (és így az egyén) képe a "normális" testalkatról és testsúlyról

Az első miatt normális a testsúlyod és testzsír százalékod, a második miatt viszont azt gondolod, hogy ez nem normális. Az ember tipikusan a környezetéhez hasonlítja magát és Magyarországon elég magas az elhízás aránya (bár még mindig jobb, mint pl. USA-ban). Ha körülötted minden 25+ testzsírszázalékon van, akkor 16%-al soványnak érzed majd magad... (főleg hogy 25+-osok hajlamosak be is szólogatni saját lelki békéjük megnyugtatása végett, hogy nem ők vannak elhízva, a másik túl sovány). Emellett ráadásul terjednek olyan baromságok, mint hogy "100 kiló alatt nem férfi". Ehhez hozzávesszük, hogy megy az ijesztgetés (részben jogosan) a beteges soványságról, és hirtelen az ember azt gondolja, hogy ha nincs pár centi zsír a testén, akkor valami baj van. Ugyancsak elterjedt, hogy "az ideális testsúly a magasságod - 100". Amit tipikusan +3-5 kg-al szokták értelmezni az emberek, tehát ha valaki mondjuk 175 cm, akkor kijelenti hogy 80 kiló neki a pont jó súly. A valóság az, hogy a magasságod - 100 az azt a tömeget adja meg amit naturál izomépítéssel maximum el tudsz érni alacsony tzs mellett, ha nincs különleges genetikád :) Szóval esélyesen akkor vagy normális testzsírszázalékon és testsúlyon, ha ez alatt vagy...
Ahogy meglepően sok kutyafajnál az az egészséges és normális ha látszik a bordája (meglepő, mert a legtöbb kutya elhízott), a homo sapiensnél is normális ha az alsó bordák észrevehetőek (nem kiállnak! pozitív példa: [link] ).

Szóval mit tehetsz?
1. Ahogy írod is, izmot építesz*. Akkor brutál alacsony testzsírszázalékon is "vastag" leszel, lásd: [link] . Bár megjegyzem szerintem ha csak a karját lehetne látni a képen, akkor a legtöbb ember rávágná, hogy vézna és menjen el gyúrni kicsit :) De sajnos ahogy írod, hacsak nem vagy teljesen edzetlen, akkor izmot építeni nagyon nehéz, mert a szervezet megtesz mindent azért, hogy ne kelljen a szerinte felesleges izomzatot fenntartani és ellátni energiával és tápanyagokkal.
2. Előző, csak kicsit "rásegítesz" hormonnal és egyéb szerekkel és akkor fölé lehet menni a fent írt határnak, meg nyilván gyorsabb is lesz. De nem hiszem, hogy ez jó ötlet lenne :)
3. Azon változtatsz, hogy túl egészséges vagy :) Sertésnél a sovány tej + kukorica vált be hagyományosan, szarvasmarhánál kukorica, gabona, esetleg árpa :D És akkor mivel az izomzatod és testkompozíciód olyan lesz, mint a bal oldali, és nem mint a jobb oldali: [link] , ezért nagyobbnak fogsz kinézni.

*Csak ne csinálj tömegelő - szálkásító ciklusokat meg étrendeket. Valószínűleg testépítők most fognak megkövezni, de szerintem ez a legnagyobb modern önbecsapás. Amikor tömegelsz, akkor szépen nő az átmérő, meg a mérleg is nagyobb súlyt mutat, ami "nyilván" nagyrészt izom... aztán jön a szálkásítás és hát persze hogy nem lehet fogyni izomvesztés nélkül és hát francba az a sok felszedett izom most eltűnik és csak egy pici "gain" marad, de hát ez a szálkásítás hátránya... még csak véletlenül se arról van szó, hogy ténylegesen ennyi izom jött fel, és a többi csak szövetközi vagy bőr alatti zsír volt. Ha meg valaki annyira beparázik ettől, hogy idő előtt abbahagyja a szálkásítást, akkor jönnek az ilyen testalkatok: [link] . Bár ez egész jó eset még, csak nem találtam jobbat. De szerintem mindenki látott már konditeremben olyat amire gondolok :) Bár ott sokszor szerintem az a gond, hogy nem rövid ideig tart a szálkásítás, hanem kimarad :D Ez ez egész három dologra jó szerintem:
1. Növeli a motivációt, illetve jobban bennmarad az ember a mókuskerékben, mert tömegeléskor "jön fel szépen az izom" (lchf és fogyás párja: ketora átálláskor leesik pár kiló). Ironikus, hogy tipikusan ketora jönnek olyan szövegek, hogy "csak addig marad a testsúly amíg keton vagy, ha visszaállsz régi étrendre, akkor visszaszedsz mindent" vagy "keto nem is jó cukorbetegségre, mert ha újra nekiállsz sok ch-t enni, akkor újra magas lesz a vércukrod és szedhedsz újra gyógyszert", de az senkit se zavar, hogy a testépítéssel felszedett izom is csak addig marad meg amíg folyamatosan tolod a testépítést (cukorbetegséges rész ráadásul nem is feltétlen igaz, mert izulinrezisztenciát is csökkenti a keto, nem csak "tüneti" kezelés).
2. Gyártók el tudnak adni külön tömegelő meg szálkásító tápszereket, nem csak egyfélét :)
3. Lehet gyártani tömegével a cikkeket, blogpostokat, vlogokat hogy is kell ezt csinálni és te miért csinálod rosszul és szedni a kattintásokat

*felemeli a pajzsot a kövek ellen* :D

(#3077) havenday válasza Cathfaern (#3076) üzenetére


havenday
tag

csak kiegészítésnek írom, akit belinkeltél itt:
" Ha meg valaki annyira beparázik ettől, hogy idő előtt abbahagyja a szálkásítást, akkor jönnek az ilyen testalkatok: [link] . Bár ez egész jó eset még, csak nem találtam jobbat."
- ő pont egy strongman, ahol teljesen mindegy a kinézet, nem az számít. És a kiegészítésem kiegészítése, hogy ő egy világrekord tartó...azért az teljesítmény.

amúgy teljesen egyetértek az abban a fejezetben leírtakkal.

[ Szerkesztve ]

(#3078) Cathfaern válasza havenday (#3077) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Igen, nem a legjobb példa, de hirtelen nem találtam jobbat. A testzsír - izom arányt kell nézni, nem akartam arra utalni, hogy nem lenne jó abban amit csinál.
Másik oldalról ez nyilván nem túl egészséges, pl. nagyon sok strongman alvási apnoe-ban szenved és sokan közülük CPAP készüléket kénytelen használni (pl.: [link] ). De a profi sport sose az egészségről szólt.

Valahol érdekes lenne egy olyan típusú bajnokságot csinálni különböző sportágakban, ahol általános egészségi markerek is feltételek lennének :) De persze azzal nem lehetne ilyen szép nagy (vagy szép alacsony) számokat produkálni.

(#3079) tlac válasza Cathfaern (#3076) üzenetére


tlac
nagyúr

Pajzsmirigy értékeket nézettél valaha? Ha nem, akkor első körben azzal kezdeném.

nézettem már vérvétellel, nem volt vele gond

BMI-d "normális testsúly" kategóriában van és/vagy testzsírszázalékod 8% vagy afölött van

a BMI a wiki szerint még a normálisban van, bár az alsó határon vagyok
viszont elég tágak a határok, ha a másik végében lennék, az elég nagy hasat is jelenthetne

Túl egészséges vagy

ezt mit jelent?:D

"100 kiló alatt nem férfi"

na igen, ez sem hallottam még 100 kiló alattitól :)

homo sapiensnél is normális ha az alsó bordák észrevehetőek (nem kiállnak! pozitív példa: [link]

hozzájuk képest valóban nem vagyok sovány, viszont akkor kb. mindenki kövér :)

Szóval mit tehetsz?
1. Ahogy írod is, izmot építesz

ami kérdés bennem, hogy lehet-e étkezés oldalról segíteni úgy, hogy a zsír ne nőjön közben
pl. amit havenday is említett, hogy több fehérje? esetleg meg még kis plusz szénhidrát is? (én úgy sem vagyok teljesen ketón)

még csak véletlenül se arról van szó, hogy ténylegesen ennyi izom jött fel, és a többi csak szövetközi vagy bőr alatti zsír volt

meg víz
karomon szoktam látni, ha több szénhidrátot eszek, mint általában, már egyből jobban megkötődik a víz és vastagabb
ha meg ki akarom látványra maxolni, akkor plusz szénhidrát meg egy kicsi súlyzózás és már nagyobb is, mint szokott lenni :)

[ Szerkesztve ]

(#3080) Cathfaern válasza tlac (#3079) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Szerintem szénhidráttól csak zsír fog feljönni. Több fehérjét meg lehet próbálni, persze kérdés mennyit eszel jelenleg, ugye 1.6g/ttkg/nap-nál nincs értelme többet: [link]. Az meg nem olyan sok. Ha az nem, akkor én megpróbálnám a zsírbevitelt növelni. Kvázi több energiát adni a szervezetednek, anélkül hogy inzulint meglöknéd. Nem, a plusz zsír nem fog rögtön lerakódni zsírként :) Illetve esetedben nyilván ezt annyival változtatnám, hogy akkor edd a plusz zsírt, amikor ketos időszakban vagy, mert magas(abb) inzulin mellett viszont tényleg csak félrerakja a szervezet.

"Túl egészséges vagy"
"ezt mit jelent?:D"
Azt, hogy a szervezeted nem látja értelmét zsírba raktározni, mert rendben minden :)

"hozzájuk képest valóban nem vagyok sovány, viszont akkor kb. mindenki kövér :)"
Ez így is van. 2014-es felmérés szerint (azóta csak romlott a helyzet szerintem): "a magyar felnőttek 2/3-a túlsúlyos vagy elhízott" ( [link] )

(#3081) tlac válasza Cathfaern (#3080) üzenetére


tlac
nagyúr

Több fehérjét meg lehet próbálni, persze kérdés mennyit eszel jelenleg, ugye 1.6g/ttkg/nap-nál nincs értelme többet: [link]. Az meg nem olyan sok.

nem tudom mennyit eszek, az is lehet, hogy nem eleget
nekem az 1.6-os szorzó kijött érték amúgy inkább tűnik sokak

vegyük csak 100g fehérjét, azért ez kb. fél kiló húsban lesz meg

(#3082) Cathfaern válasza tlac (#3081) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Mikor ketoztam és írtam minden kajálást, akkor nekem 100g fölött volt a célprotein értékem, vége felé ment alá 95g-ra. De tipikusan fölötte voltam, 110g körül, ahogy megnéztem pár napot véletlenszerűen. Szóval nekem a 100g azért nem tűnik olyan soknak, de nyilván embere válogatja :) Azért azt ne felejtsd el, hogy nem csak húsban van protein, tejtermékekben is elég sok van, magvakban is, vagy ha nem vagy keton és eszel mondjuk krumplit, babot, lencsét, azoknak is jelentősebb a protein tartalma (most az külön sztori, hogy mi hogyan hasznosul). Pl. egy nagyjából átlagos nap (étel összetétel terén), itt 119g jött össze:

Szóval emlékeim szerint, illetve logok szerint is nekem nem volt probléma 100g fölött enni. Súlytól függően volt az 1.6 fölött is szerintem :)

Egyébként véletlen egybeesés, de pont most posztolt egy srác PKD-s fb csoportba, ő nem csak egészségügyi okokból ment konzultációra, hanem: "and improve my gym performance and muscle mass", szóval azt hiszem témához vágó mit javasoltak neki :) Ugye PKD-n 2:1-es zsír:protein arány (tömegre). Azt mondták, hogy először 2:1-en lőjön be azt a nagyjábóli kajamennyiséget amivel szinten marad a súlya (2-3 hét). Majd ha ez meg van, akkor növelje ezt meg, de a növel rész már legyen 3:1 arányú (magyarul inkább a zsírt tolja meg, kevesebb protein). Illetve ehhez kapcsolódóan, hogy: "Optimizing performance takes at least 6-8 weeks or even more.", amit nem teljesen értek, de szerintem ez alatt inkább a teljesítményt értik, nem az izomnövekedést. Illetve ugyancsak erre ("optimizing performance") írja, hogy nem javasolt ki-be lépés ketózisba, hanem végig abban kell maradni (ugye PKD enged valamennyi zöldséget / gyümölcsöt / mézet egészségeseknek).

Szóval a fentiek alapján én azt javasolnám, hogy:
1. Pár napig logold valamilyen formában a protein fogyasztásod (nem muszáj minden kaját írni, csak aminek van érdemi protein tartalma), hogy kiderüljön nem-e túl alacsony, mert az megmagyarázná, miért tudsz nehezen izmot felpakolni
2. Ha első pont nem vezet eredményre, akkor megnövelni zsírfogyasztást

Persze ez csak összerakott infó, továbbra se sikerült rávennem magam érdemi izomépítésre, szóval saját tapasztalatom nincs.

[ Szerkesztve ]

(#3083) Hieronymus válasza Cathfaern (#3082) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

Látom tolod a szójatejet.
Csináld magad!

1. A szójababot beáztatod egy éjszára.
2. Átmosod. Majd a bab térfogatának háromszoros mennyiségével felöntöd vízzel.
3. A mixer legmagasabb fokozatával pépesíted szóját. (Kézi mixer és szűk edény előny.)
Az utolsó fázisban a leáll - indít játékkal lehet a legfinomabbra mixelni a babot.
4. Konyharuhában leszűröd a szójatejet.
5. A tejet 18 - 20 percig forralod, némi kevergetés mellett.
6. A tejet forrón üvegekbe öntöd. Hűtőszekrényben tárolva 1-2 hétig marad fogyasztható állapotban. Esetleg fogyasztás előtt fel kell rázni.

Dió, mogyoró, mandula,... és zabpehely tej is hasonlóan készül.
De nem kell forralni ezeket a tejeket.
A csonthéjas magok maradéka nem szemét. Kiszárítva más ételekhez újra fel lehet használni a maradékot. A folyadék arány, változó lehet.
Ezek a tejek néhány napig tarthatóak el.
A magokat előpirítani is szabad. Ízlés szerint fűszerezve még finomabb is mint a bolti változat. És egészségesebb. Nincs homogenizálva, nincs tartósítva és minden más ízfokozó, színező, ... anyagtól mentes.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#3084) tlac válasza Cathfaern (#3082) üzenetére


tlac
nagyúr

ez érdekes, hogy pont a zsírt kellene növelni ahhoz, hogy az növelni tudja az izom mennyiségét, vagy ők csak ezt nézték: "improve my gym performance" :)

be tudnád másolni a posztot? vagy feltenni valahova ha hosszú (pl. pastebin)?

továbbra se sikerült rávennem magam érdemi izomépítésre, szóval saját tapasztalatom nincs

a főprobléma nálam is ez :)
valami kényelmes megoldást keresek, hasonlóan az "okos" fogyáshoz (ugye sokan úgy próbálkoznak, hogy széthajták magukat, míg közben inkább elég lenne a szénhidrátbevitelt csökkenteni)
ha a fogyásnál jobban számít a bevitt táplálék, lehet hasonló elv alkalmazható az izomépítésnél is (persze a mozgást akkor sem lehet megúszni, bár arra is vannak trükkök: vénában a vér áramlásának korlátozása, rossz nézni is, vagy modernebb változatban a kaatsu)

[ Szerkesztve ]

(#3085) Cathfaern válasza Hieronymus (#3083) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

2.5 éve nem iszok szóját, illetve semmilyen növényi italt :) ~3 hónapja meg semmilyen tejterméket.

De ismertem régebbről a módszert. Amikor még fogyasztottam ilyeneket mindig elgondolkoztam, hogy csináljak sajátot, de aztán mindig arra jutottam, hogy amennyit fogyasztok annyit túl macerás lenne mindig megcsinálni (kettőnkre napi 2-6 deci elfogyott).

(#3086) pilóta válasza Hieronymus (#3083) üzenetére


pilóta
nagyúr

Azért a szójával óvatosan. Fitoösztrogén...

Aki él és nem boldog, az téved!

(#3087) Cathfaern válasza tlac (#3084) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

"ez érdekes, hogy pont a zsírt kellene növelni ahhoz, hogy az növelni tudja az izom mennyiségét"
Én látom benne a logikát. Illetve az én logikám azelőtt is ez volt, mielőtt olvastam volna, hogy ők mit írtak: ahogy írtam korábban izmok elég sok energiát elhasználnak, akkor is ha nem használod őket (ezért is szokták javasolni fogyáshoz az izomnövelést). Ezen kívül önmagában az izomsejtek felépítéséhez energia szükséges. Tehát számomra teljesen logikus, hogy hiába vannak meg az építőanyagok (aminosavak) az izomépítéshez, ha nincs elég energia, akkor a szervezet neki se áll. Persze ha a rendelkezésre álló aminosav mennyiség (ami nem feltétlen egyenlő a bevitt protein mennyiséggel, lásd aminoprofil) nem elégséges az izomépítéshez, csak a fenntartáshoz, akkor hiába a plusz energia, ugyancsak nem fog izmot építeni a szervezet.
Szóval nem igazán a több zsír a lényeg, hanem egyszerűen az elégséges energia az izomépítéshez és fenntartáshoz. Nyilván erre megoldás lehet a ch is, de az egyéb negatív hatásai miatt én nem növelném a ch-t.

Itt a teljes írás a csoportból: [link]

(#3088) consono válasza pilóta (#3086) üzenetére


consono
nagyúr

Ha gond lenne vele, ázsiában már biztos kiderült volna. Japánban meg kinában eléggé alapvető táplálék a tofu...

"In God we trust. All others must bring data"

(#3089) tlac válasza Cathfaern (#3087) üzenetére


tlac
nagyúr

köszi
egy dolgon akadt még meg a szemem, h a tojást annyira nem ajánlja

(#3090) Cathfaern válasza tlac (#3089) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Hát, PM szerint csak bio tojást szabadna enni :) Mint ahogy húsokból is legeltetett / szabadtartásos / stb. dolgot kéne enni. Szóval én úgy értelmezem, hogy arra utal, hogy mivel nehéz biztosra menni a tojás minőségét illetően (főleg USA-ban, ahol kb. 0 szabályozás van erre is), ezért jobb inkább nem enni. EU-ban mondjuk szerintem elég egyértelmű a szabályozás (korábban linkeltem a topicban), ha annyira biztosra akar menni az ember, akkor be tud szerezni egyértelműen szabadon tartott és nem tápozott tojást.

(#3091) pilóta válasza consono (#3088) üzenetére


pilóta
nagyúr

A tofu fermentált szója, meg a szójaszósz is, ezeket eszik évszázadok óta a keleti népek, azzal nincs is gond (bár én a tofut bottal se piszkálnám, eléggé gusztustalan valami, dehát ízlés dolga...). A sima szóját viszont csak azóta fogyasztják a népek, mióta "ipar" lett az élelmiszeripar. Olcsó, nem romlik meg gyorsan, ezért olcsón szállítható, tárolható, bele lehet keverni mindenbe, így növelve a fehérjetartalmát, és ezért jó drágán el lehet adni a parizerben. Viszont fitoösztrogén, ezért szépen felborítja a hormonháztartást, főleg a férfiakét, de a nőknek sem jó, ha kívülről belenyúlnak...

Aki él és nem boldog, az téved!

(#3092) Hieronymus válasza pilóta (#3091) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

"...a tofut bottal se piszkálnám, eléggé gusztustalan valami...

Nem néz ki rosszabbul mint a túró vagy a körözött. Néhány sajtnál kifejezetten gusztusosabb.
A füstölt változat igen hasonló a füstölt sajthoz, ízre is.

Egyszer futottam gyakorlatilag ehetetlen szója termékbe.
A fragmentált szójacsírát desszertnek ajánlott. Kesernyés - savanykás íze mellett volt egy leírhatatlanul rossz mellékíz. A csíra állomány félig elfolyva barnás ragasztóanyagot képzett és méz jelleggel folyt, kissé bűzősen.
Az teljességgel elképzelhetetlen, hogy ezt bárki ebéd után, élvezetből tolja be a testbe.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#3093) mayday00 válasza pilóta (#3091) üzenetére


mayday00
őstag

A sima szóját viszont csak azóta fogyasztják a népek, mióta "ipar" lett az élelmiszeripar. Olcsó, nem romlik meg gyorsan, ezért olcsón szállítható, tárolható, bele lehet keverni mindenbe, így növelve a fehérjetartalmát, és ezért jó drágán el lehet adni a parizerben. Viszont fitoösztrogén, ezért szépen felborítja a hormonháztartást, főleg a férfiakét, de a nőknek sem jó, ha kívülről belenyúlnak...

A szójára azért mondják, hogy nem jó, egészségtelen stb....Mert akkor nem fogyna a tejsavó fehérje. :K Ezt a gyártók találták ki, hogy nem jó a szója. Mert akkor nem vennék a drágább tejsavót. A táplálékkiegészítő gyártók miatt lett a szója ,,megbélyegezve" Pusztán ennyi az oka. Semmi több. De ezt rengeteg minden másra is el lehetne mondani. :K Lásd pl plazma tv halála..Lcd gyártók miatt szűnt meg a gyártása. Közben meg mozgókép megjelenítésre a legjobb technológia a mai napig. Lehetne sorolni...

[ Szerkesztve ]

"A vélemény olyan, mint a segglyuk: mindenkinek van, de senki sem kíváncsi a másikéra..."

(#3094) pilóta válasza mayday00 (#3093) üzenetére


pilóta
nagyúr

Nyilván ezért tesznek a húskészítményekbe tejsavó fehérjét, nem pedig szóját. Oh wait...

Aki él és nem boldog, az téved!

(#3095) Cathfaern válasza pilóta (#3091) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Én is kb. ugyanezt akartam leírni, de rákerestem és rájöttem, hogy tévedek :) Tofu alapvetően nem fermentált (bár létezik fermentált verziója is), illetve szója tejet kb. 17 század óta rendszeresen fogyasztanak Kínában. Másik oldalról megjegyezném, hogy nyugati népességhez képest az ázsiai népesség szignifikánsan alacsonyabb, ami drasztikusan megváltoznak indult amikor a nyugati hatás elkezdte érni ezeket a térségeket a II. VH után, és íg az étrendet is (pl. japán és korea: [link] ). Szóval attól hogy valami ázsiában elterjedt és népszerű, még nem biztos, hogy egészséges és jó a szervezetnek. Az már csak személyes vélemény, de szerintem a kínai / japán / koreai népek nem azért élnek sokáig, mert azt eszik amit, hanem annak ellenére. Plusz ott van ellenpéldának Hong Kong, világ egyik legnagyobb húsfogyasztásával és legmagasabb várható élettartamával :)

Abban viszont egyetértek, hogy azért kerül bele mindenbe a szója, mert egyszerűen olcsó. TIpikusan húspótlónak használják, tehát felvágottak és egyéb húskészítményekbe kerül bele a szójaliszt (főleg mióta "gluténérzékenység" divat lett és jobban el lehet adni mindent ha rá van írva, hogy "gluténmentes"). Nem igazán látom, miért lenne versenyben a tejfehérjével, tudtommal szójából nem is csinálnak protein táplálékkiegészítőket, ha vegán proteinpor, akkor szinte mindig borsófehérje van benne.

Hieronymus:
Azt hiszem a Natto lesz az :) Amennyire tudom nagyon megosztó hazájában is, van aki nem hajlandó közelébe se menni, van aki viszont tényleg szívesen fogyasztja és kifejezetten élvezi a ragacsos állagát. Viszont tele van vitaminnal, ráadásul tipikusan olyan dolgokkal ami egyébként növényi ételekben nem található meg (pl. nagyon magas a K2 tartalma). Szóval meglepően egészséges kaja :)

(#3096) Hieronymus válasza Cathfaern (#3095) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

"Szóval meglepően egészséges kaja."

Ha akarod megkeresem hogyan kell elkészíteni. Nekem majdnem fél adagot sikerült megennem belőle, kevés volt a rászokáshoz. :DD

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#3097) nagysz


nagysz
tag

Sziasztok!
Amcsi keto cuccoknál látom, hogy reklámozzák a "nettó ch" fogalmat. Azt állítják, ugyan bruttóban lehet, hogy 9gr ch van egy akármiben, node abból lejön mindenféle izgalmas anyag, legtöbbször "sugar alcohol" meg társai, és azzal ne is matekoljak, valójában 2-3gr ch van a csokijukban/sütijükben. Higgyek nekik vagy bullshit ?

(#3098) Hieronymus válasza nagysz (#3097) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

A cukrok is szénhidrátok.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#3099) consono válasza nagysz (#3097) üzenetére


consono
nagyúr

Szerintem itt a poliolokra gondolnak. Volt korábban már beszélgetés róla, de ha jól emlékszem megosztott volt a társaság :) Legtöbben ezeket nem, vagy csak a felével számolják.

"In God we trust. All others must bring data"

(#3100) havenday


havenday
tag

hiába ch, nem szívódik fel, nem válik energiává a mi szervezetünkben, így ne számold bele a kalóriabeviteledbe. Viszont más hatásával lehet számolni. Csak módjával fogyassz ilyen termékeket, szeintem.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.