Bruttó - nettó ch jogos USA-ban, de ha Európai adatokat nézel, akkor mindig a netto ch-t látod.
USA-ban (és olyan országokban ahol tőlük vették át a rendszert) amikor megadják egy étel makró összetételet, akkor úgy számolják, hogy a szárazanyag tartalomban megmérik mennyi benne a protein, mennyi benne a zsír, majd szénhidrát néven beírják a maradékot. Ez azt jelenti, hogy a "szénhidrátba" bekerülnek olyan dolgok is, mint:
- rost (szervezet nem tudja hasznosítani közvetlenül. Baktériumok egy kis részét lebontják a belekben, de annak a folyamatnak a végterméke zsírsavak, tehát ketózist nem befolyásolják)
- édesítőszerek (ez a sugar alcohol. Nevével ellentétben nem alkohol, és a szervezet nem tudja cukorként hasznosítani őket, tehát a 0 kcal tartalmúak, tehát ketózist nem befolyásolják. Éhségérzetet viszont előfordul, hogy befolyásol, szóval célszerű ésszel fogyasztani. Magyar címkéken sokszor "poliol" néven szerepel)
Tehát ha mondjuk van egy étel amiben van 10g protein, 10g zsír, 2g cukor, 3g keményítő, 5g rost és 2g édesítőszer, akkor:
- EU rendszer szerint a címkén az fog szerepelni, hogy: 10g protein, 10g zsír, 5g szénhidrát (amiből 2g cukor), 5g rost (ha feltüntetik)
- USA rendszer szerint: 10g protein, 10g zsír, 12g szénhidrát (és jobb esetben kirészletezik, hogy abból 2g sugar alcohol, 5g fiber, 2g sugar)
Szóval ha Európai adatbázisokat, termék címkéket nézel, akkor a szénhidrát mindig nettó szénhidrát lesz és nem kell vele számolni.
Ha amerikai adatbázisokat, termék címkéket nézel, akkor a teljes "szénhidrát" mennyiségből le kell vonni azt amit a szervezet nem tud felvenni (rost, édesítőszerek).