Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#3101) Cathfaern válasza nagysz (#3097) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Bruttó - nettó ch jogos USA-ban, de ha Európai adatokat nézel, akkor mindig a netto ch-t látod.
USA-ban (és olyan országokban ahol tőlük vették át a rendszert) amikor megadják egy étel makró összetételet, akkor úgy számolják, hogy a szárazanyag tartalomban megmérik mennyi benne a protein, mennyi benne a zsír, majd szénhidrát néven beírják a maradékot. Ez azt jelenti, hogy a "szénhidrátba" bekerülnek olyan dolgok is, mint:
- rost (szervezet nem tudja hasznosítani közvetlenül. Baktériumok egy kis részét lebontják a belekben, de annak a folyamatnak a végterméke zsírsavak, tehát ketózist nem befolyásolják)
- édesítőszerek (ez a sugar alcohol. Nevével ellentétben nem alkohol, és a szervezet nem tudja cukorként hasznosítani őket, tehát a 0 kcal tartalmúak, tehát ketózist nem befolyásolják. Éhségérzetet viszont előfordul, hogy befolyásol, szóval célszerű ésszel fogyasztani. Magyar címkéken sokszor "poliol" néven szerepel)

Tehát ha mondjuk van egy étel amiben van 10g protein, 10g zsír, 2g cukor, 3g keményítő, 5g rost és 2g édesítőszer, akkor:
- EU rendszer szerint a címkén az fog szerepelni, hogy: 10g protein, 10g zsír, 5g szénhidrát (amiből 2g cukor), 5g rost (ha feltüntetik)
- USA rendszer szerint: 10g protein, 10g zsír, 12g szénhidrát (és jobb esetben kirészletezik, hogy abból 2g sugar alcohol, 5g fiber, 2g sugar)

Szóval ha Európai adatbázisokat, termék címkéket nézel, akkor a szénhidrát mindig nettó szénhidrát lesz és nem kell vele számolni.
Ha amerikai adatbázisokat, termék címkéket nézel, akkor a teljes "szénhidrát" mennyiségből le kell vonni azt amit a szervezet nem tud felvenni (rost, édesítőszerek).

(#3102) nagysz válasza havenday (#3100) üzenetére


nagysz
tag

ja ezeket nagyon módjával eszegetem. ha jól olvastam utána, oda a xilit meg társai tartoznak..azaz az édesítők. illetve még a rostokat is hozzáadják, az egyértelmű, hogy levonandó.
mostanában be-bekapok mondjuk fél szelet zero bar-t..az is ugyanez. mondjuk, ha egyet kapok be, az f.sat rendesen :D
köszi mindenkinek.

(#3103) nagysz válasza Cathfaern (#3101) üzenetére


nagysz
tag

Köszi szépen, én is erre jutottam. Ez jó hír, mert már kicsit unom a zero bar-t... :)

(#3104) Madwe válasza pilóta (#3091) üzenetére


Madwe
nagyúr

A fitoösztrogénről rengeteg pro és kontra tanulmány van. A legtöbb független tanulmány pont h azt hozza ki, h gátolja a rendes ösztrogén felszívódását, de nem ösztrogénként kezeli a szervezet, így pl mellrák s prosztatarák ellen is hatásos. Ha megnézed, az összes negatív kutatást a tejipar támogatta :) nyilván ketos topikba nem kell felhozni ellenpéldaként, de a tejtermékek meg pont h ösztrogénnel vannak tele, meg növekedési hormonokkal, eleve elég perverz dolog egy másik állat babájának szánt terméket fogyasztani (arról nem beszélve, h megtermékenyített tehenek újszülött gyermekeit rügtön elveszik tőle, csak h ezt a csodás fogyasztási szokásunkat kielégítsék...)

[ Szerkesztve ]

(#3105) Cathfaern válasza Madwe (#3104) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Nekem továbbra is az összetevő lista a problémám a tipikus bolti növényi italoknál, pl.:
"Water, Hulled soya beans (5,9%), Sugar, Tri-calcium phosphate, Acidity regulator (Monopotassium phosphate), Sea salt, Flavouring, Stabiliser (Gellan gum), Vitamins (Riboflavin (B2), B12, D2)"

Tejben legalább csak tej van :) Azon el lehet vitatkozni, hogy az jó-e az embernek ami alapból egy tejben van, de az legalább nincs tele adalékanyaggal.

Ez persze más ha házilag csinálod. Mondjuk attól még azt gondolom, hogy semmi olyan nincs bennük, amire szüksége lenne az embernek, és azt az állag / ízvilágot meg úgyse adják vissza, mint a tej. Hasonló ez szerintem mint a rendes lisztből készült kenyér / tészta vs. mindenféle gluténmentes verzió. De ez már csak szubjektív vélemény :)

(#3106) pilóta válasza Madwe (#3104) üzenetére


pilóta
nagyúr

Egyik sem jó. Semmiképp nem hasznos, ha kívülről nyúlunk bele a hormonháztartásba, akár szója, akár tej útján. Jobb mindet elkerülni szerintem ...

[ Szerkesztve ]

Aki él és nem boldog, az téved!

(#3107) Madwe válasza Cathfaern (#3105) üzenetére


Madwe
nagyúr

Olyat kell venni, ami nincs tele adalékanyaggal, kapható olyan is. Meg eleve unsweetened. De igen, én pl magamnak főzöm, olcsóbb is.
nyilván meg lehet lenni nélkülük, de főzéshez amihez tej kell, ezerszer hasznosabbak - mondjuk keto topikban lényegtelen, mert dahlt vagy csak egy overnight oatsot itt senki nem csinál :) magában inni, vagy kávéba teljesen feleslegesek, s könnyen elhagyhatóak.

pilóta: azért a hormonháztartásos kijelentésed egy keto topikban visszás szerintem, mert ha van diéta ami rendesen belenyúl, az a ketogén, ami az inzulin ghrelin leptin értékekkel operál... nem mellesleg minden élelmiszer belenyúl a hormonháztartásba. De h a kukoricával s antibiotikumokkal tömött, cortizolban gazdag állati húsok tuti, abban biztos vagyok. Persze itt nyilván mindenki szabadon legeltetett állatokat fogyaszt csak :)

[ Szerkesztve ]

(#3108) Hieronymus válasza Cathfaern (#3105) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

"...de az legalább nincs tele adalékanyaggal."

A homogenizálás sem biztosan jó számunkra.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#3109) Cathfaern válasza pilóta (#3106) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Személy szerint nem hiszem, hogy a hormonok vagy hormonszerű dolgok jelentik a problémát egyik esetben sem. A modern felfogás szereti az emberi szervezetet valami buta rendszernek felfogni, ami folyamatos pátyolgatás nélkül működésképtelen, de ha így lenne, akkor már rég kihaltunk volna. Egy egészséges bélrendszer nem fog mindent felszívni, csak azért, mert ott van. Ha így lenne, már rég kihaltunk volna. Nyilván hangsúly van az egészséges bélrendszeren, és inkább azt kell megkeresni mi az ami ennek árt. Illetve el is kell odáig jutniuk ezeknek az anyagoknak, az emésztés meglepően sok dolgot lebont. De nem ástam bele magam annyira, hogy meg tudjam mondani ezekkel mi történik.
De a végkövetkeztetéssel egyetértek :D

Hieronymus
Ha a homogenizálás tényleg probléma, akkor ne is nagyon főzzünk meg semmit, együnk meg mindent nyersen, mert a sima főzés meg a homogenizálást csak egy mechanikai lépés választja el :) De a homogenizált tej problémát megoldja, ha az ember termelői és nem bolti tejet vesz.

(#3110) Hieronymus válasza Cathfaern (#3109) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

"mert a sima főzés meg a homogenizálást csak egy mechanikai lépés választja el"

A homogenizálás mechanikai módon történik. A tejben lévő zsírcseppeket nagy nyomással "aprítják" porlasztják. A pasztőrözés, magyarul hőkezelés eredetileg a TBC tovább terjedésének megállítására találták ki. (A tehenek kiváló szuper terjesztők.) Ma már csak élelmiszer hiigénia okán alkalmazzák. Nincs szükségszerű átfedés a két eljárás között.

Ha valaki ki akarja próbálni a főzés alapú homogenizálás hatásosságát, akkor elég egy levest megnéznie.
Több órás főzés sem fog tyúkhúsleves zsírja emulziót képezni a vízzel.
Ha kiveszel egy részt a levesből és szappanoldatot öntesz hozzá, egy kis rázás után "tejet" fogsz kapni.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#3111) Cathfaern válasza Hieronymus (#3110) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Jogos, valamiért az volt bennem, hogy homogenizálás közben is felmelegítik a tejet. Akkor viszont még annyit se csinál vele, mint a főzés :) Pusztán mechanikai kezelés, mint ha összeturmixolsz valamit, vagy ledarálsz egy húst, vagy megőrölsz valamit. Nem igazán látom miért lenne ez problémás.

(#3112) Hieronymus válasza Cathfaern (#3111) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

Több probléma lehetséges.
Az első, talán a legfontosabb az, hogy a tejben lévő zsírcseppek mérete nagyot csökken.
Feltételezik, hogy az emésztés hagyományos módját kikerülve közvetlenül kerülhet a vérbe a csepp. Az érrendszeri betegségekre rásegíthet. Ráadásul ez a többi tejben lévő anyag felszívódást is megváltoztathatja, ha a mikró csebben vagy annak a felületén képes átjutni a vérkeringésbe.
Ezek a kérdések viszont elméleti szinten maradnak addig, amíg jelentős mennyiségű problémával nem hozzák összefüggésbe a homogenizálást. Független kutatások nem nagyon lehetnek ebben a témában jelenleg.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#3113) Cathfaern válasza tlac (#3062) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

"zöldségek (sütve vagy főzve) vagy gyümölcsök (ez mehet nyersen is?)"
Csináltak FB csoportba kérdezz - feleleket, amire Tóth Csaba válaszolt ( https://www.paleomedicina.com/en/questions ). Nem minden válasszal van előrébb az ember (igaz azt írta is a fb postban, hogy nyilván ha valaki személyre szabott részletes választ akar, akkor konzultáció), de azért vannak infómorzsák benne bőven :)
Feltették a nyers zöldség kérdést is:
- Vegetables recommended by PKD should be eaten raw or cooked?
- it does not matter

Szóval mehet minden nyersen is :) Viszont avokádó egyértelműen tiltott, illetve kakaó is (ezek is szerepeltek, és explicit le lett írva).

(#3114) Hieronymus válasza Cathfaern (#3113) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

A mehet minden nyersen is, nem teljesen igaz.
A zöldborsó tartalmaz egy emészthetetlen fehérjét. Hő hatására viszont könnyen bomlik. Forró. enyhén citromos vízbe dobva néhány másodpercre a borsót, tökéletesen emészthető válik.
A paradicsom és a (vörös)hagyma főzésközben javul egyes összetevőiben. Mind a két formában érdemes fogyasztani.
A gombafélék és a répafélék emészthetősége sokkal jobb a főzés után.
Viszont mind a kettő fajta étel fogyasztható nyersen is, kis mennyiségben. A bombák hajszálvékony szeletekben rendben vannak, megmarad friss illatuk és zamatuk az ételben.

Az is egy külon fejezet lehet, mely gyümölcsök fogyaszthatóak héjastól. A kivi ez egyik ilyen gyümölcs, de sohasem tudtam rászánni magam a próbára. :DDD

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#3115) tlac válasza Cathfaern (#3113) üzenetére


tlac
nagyúr

Nem minden válasszal van előrébb az ember (igaz azt írta is a fb postban, hogy nyilván ha valaki személyre szabott részletes választ akar, akkor konzultáció)

sokkal alaposabb válaszokat vártam volna el, meg nagyobb igényességet
(nem annyira szimpatikus nekem ez az ember, a blog alatt lévő írásai is tartalmaznak burkolt beszólásokat, nem jó reklám)

Viszont avokádó egyértelműen tiltott, illetve kakaó is

érdekes, sok egyéb helyen meg kihozták, hogy ezek egyébként tök egészségesek :D

az egyik kérdésben van egy ilyen mondat:
"70% animal food 30% plant food is mentioned in PKD."

ezt hogy értheti? én eddig úgy olvastam, hogy minimális zöldség/gyümölcs fér csak bele, ahhoz képest a 30% egész sok

(#3116) Cathfaern válasza tlac (#3115) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

"sokkal alaposabb válaszokat vártam volna el, meg nagyobb igényességet"
Ingyen válaszol olyan kérdésekre amikre tipikusan egy konzultáció témaköre. Szerintem ár / érték arányban még mindig jó :) Amit inkább problémának látok az az angol tudás.

"nem annyira szimpatikus nekem ez az ember, a blog alatt lévő írásai is tartalmaznak burkolt beszólásokat, nem jó reklám"
Egyértelműen meg van a saját stílusa :D Én ezzel úgy vagyok, hogy egy szakember inkább legyen bunkó, de tudása legyen rendben, mint hogy kedves, aranyos, de hülye a szakmájához. Nyilván az ideális eset a kettő kombója, de nem egy ideális világban élünk :)

"ezt hogy értheti? én eddig úgy olvastam, hogy minimális zöldség/gyümölcs fér csak bele, ahhoz képest a 30% egész sok"
Térfogatra 30%. Az nem sok ha belegondolsz, hogy a hús és zsír milyen kevés "helyet foglal". És csak teljesen egészségeseknek, ha nem okoz problémát.

(#3117) tlac válasza Cathfaern (#3116) üzenetére


tlac
nagyúr

pont ezek miatt kérdőjeleződik meg bennem a szakmai tudása, mert lehet a munkában is hasonló, meg felületes

Térfogatra 30%. Az nem sok ha belegondolsz, hogy a hús és zsír milyen kevés "helyet foglal".

jah így valóban nem

ha már így feljöttek a zöldségek, C-vitaminból mennyit tudsz bevinni?

(#3118) Cathfaern válasza tlac (#3117) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Passz, nem számolom :)

(#3119) Galahed válasza Cathfaern (#3118) üzenetére


Galahed
senior tag

Lenne egy kérdésem.
Bizonytalan vagyok abban, hogy mennyi zsírt vigyek be.
Vannak ugye a makrók amiket "illik" tartani ketogén diéta esetén.
Nálam ez igy néz ki (115kg, férfi)
25g Ch
100g fehérje
170g zír.

Ez utóbbi feltétlenül szükséges? (A kalória deficit az rendben van)
Mivel fogyás a cél, nem lenne ésszerübb kevesebb zsírt bevinnem? Úgyis van rajtam elég...
Vagy rosszul gondolom?

Köszönöm :R

(#3120) consono válasza Galahed (#3119) üzenetére


consono
nagyúr

Rosszul :) Az egész keto arról szól, hogy szénhidrát helyett zsír alapra állítsd át a szervezetedet. Lehet persze játszani, hogy azt is lejjebb veszed, de nem hiszem, hogy hosszú távon fenntartható a nagy kalória deficit.
Ha most kezded a keto-t, akkor az elején a ch limitre figyelj, az a legfontosabb, meg legnehezebb...

"In God we trust. All others must bring data"

(#3121) Galahed válasza consono (#3120) üzenetére


Galahed
senior tag

Megy a 25g szénhidrá szinten tartása.,
Lehet nem ment át csak arra voltam kiváncsi, hogy a bevivendő zsirt tudnám -e pótolni a saját testzsirból? (hogy onnan dolgozzon a testem) A kalóriabevitel gondosan ki van számolva, kb 1900Kcal naponta, annyit el szoktam érni és terveim szerint el is fogom, kevesebb zsirbevitel mellett is.

Szóval akkor ha jól értem a kevesebb zsir bevitel mellett nem "eszi" gyorsabban a saját testzsiromat.

(#3122) Madwe válasza Galahed (#3121) üzenetére


Madwe
nagyúr

De, jobban eszi. A ch és fehérje az fix, a zsír az lebegő. Olyan 500kcal deficitre törekedje a szintentartásodhoz képest max, annál nagyobb deficit nem jó. Ugyanakkor az első hónapban én nem mennék deficitbe, tudatosuljon csak a szervezetednek amíg útáll, h itt lesz zsír, épüljenek ki a keto útvonalak rendesen

(#3123) Cathfaern válasza Galahed (#3119) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Jó kérdés, viszont kb. egy könyvet lehetne írni válaszként :) Elvileg igazad van, gyakorlatilag viszont ha annyira jó lenne a szervezeted zsír felhasználásban, akkor nem lenne rajtad felesleg.
Gyakorlati tapasztalat az, hogy ha nagyon alámész a zsírnak, akkor éhes leszel, mert hiába tudná elvileg pótolni a szervezet saját zsírból, nem tudja. Ha éhes vagy és nem eszel több zsírt, akkor jobb esetben eszel még proteint, rosszabb esetben nem tudsz ellenállni valami szénhidrátnak.

Szóval röviden: ha nem vagy éhes, akkor nem kell több zsírt megenned csak azért, mert úgy jönnek ki a számok. De ha éhes vagy, akkor egyél, és arányoknak megfelelően.

(#3124) Galahed válasza Cathfaern (#3123) üzenetére


Galahed
senior tag

Köszönöm mindkettőtöknek a válaszokat! :R

(#3125) Madwe válasza Cathfaern (#3123) üzenetére


Madwe
nagyúr

De pont arról szól a ketózis, h megtanítod a szervezeted a zsír hatékony felhasználására... éhségérzet meg a leptin ghrelin értékek miatt amúgy se jellemző, ezért is könnyű omad étkezni keton pl.
nekem nem volt anno problémám az 500as deficitcél tartásával, sőt, inkább arra kellett figyelnem, h azért annyit egyek h az meglegyen :)

[ Szerkesztve ]

(#3126) Cathfaern válasza Madwe (#3125) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Persze. Csak maraton futásnak se úgy állsz neki, hogy egész életedben csak ültél a tv előtt, majd kimész és lefutod a teljes távot, mert a szervezeted nem fogja bírni az igénybevételt. Ha minimális inzulinrezisztanciád is van, akkor az azt jelenti, hogy a szervezet nem tudja hatékonyan felhasználni a rajtad lévő zsírt. Ezen nem fog segíteni az, ha nem eszel zsírt.
Ezért is írtam, hogy ha nem éhes, nem muszáj tömni a zsírt. De ha éhes, akkor nem tesz jót magával azzal, hogy ha kevesebb zsírt eszik (vagy túl sok proteint vagy nekiáll szénhidrátot enni), se a fogyás nem lesz gyorsabb (hosszú távon), se a szervezet nem lesz egészségesebb.

(#3127) Tigibeeb


Tigibeeb
tag

Üdv.
Érdeklődnék keto étrendről, sulyzós edzés mellett milyen arányokat érdemes használni.Fehérje,zsir bevitel főképp.Nálam fogyás lenne a cél, nem rég kezdtem el, low carbos diétával kezdtem és ugy álltam át a ketora.
Több helyen is olvasom h ttskg-ént legalább 2 g fehérje ajánlott.És inkább a 60,35, 5 ös arányt érdemes sulyzos edzés mellett csinálni.És hogy hány étkezéssel lehet ezt megoldani ezeket az arányokat, mert ugye ilyenkor kevésbé éhesebb az ember...
Ill. edzés után milyen táplálék vagy tápkieg a legjobb? Tartalmazhat e szénhidrátot egyántalán ?

(#3128) birno


birno
addikt

PKD-t csinalja itt valaki?
Cathfaern-t tudom, de mast nem. :)

Csak az erdekelne, hogy ti milyen aranyban esztek meleg illetve hideg eteleket?
Gondolok itt arra, hogy milyen surun van sult/fott hus pl es mennyire megy a kolbasz/szalonna/toportyu stb.

En most csinalom a harmadik hete, annyira nem veszes mint gondoltam, inkabb csak akkor van gondom, ha valami alacsonyabb zsirtartalmu hust eszek, pl. sertes comb, mert nem annyira egyszeru potolni a plusz zsirt.
Meg ugyanez mondjuk sima resztelt majnal, 100g majat eszek naponta, ami azt jelenti, hogy 75g feherjevel szamolva naponta magaban kiteszi a feherje 1/3-at, zsir meg alig van benne.

Csinaltam ilyen 2:1 aranyu majpastetomot, 1 hetig meg elvoltam vele, de most a masodik heten azert mar kezdem megundorodni tole, lehet legkozelebb majd probalom valami hussal keverni vagy fustolt szalonnaval csinalom csontvelo+zsir helyett, hatha jobb lesz.

Teperto, kolozsvari szalonna, rantottaba kevert zsir mellett van meg valami jo modszer amivel nagy mennyisegu zsirt lehet bevinni ugy hogy azert meg eheto legyen?

(#3129) Cathfaern válasza birno (#3128) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Én gyakorlatilag csak meleget eszek. Illetve vegyeset ha úgy nézzük. Elég gyakori a fasírt, illetve stefánia szelet, az önmagában jó arányú, szóval az tisztán meleg étel. Ha valami szárazabbat eszek, akkor mellé zsírforrásnak füstölt szalonna és/vagy tepertő szokott lenni (találtunk olyat helyben ami tej nélkül van lesütve, néha házi). Azok meg nyilván hidegen, de nem magában eszem őket, hanem valami meleg dologhoz.
Kolbásszal ugye az a baj, hogy a bolti tele van fűszerekkel (meg adalékanyagokkal). Nem is ízlik már igazán.

Szerintem érdemes megvenni a PKD-s receptkönyvet, olyan nagyon nagy csodák nincsenek benne, de majdnem minden recept megfelelő arányú, így egyszerűbb a dolog. Plusz van benne néhány ötletes recept.

(#3130) birno válasza Cathfaern (#3129) üzenetére


birno
addikt

Igen, a receptkonyv megvan, de multkor talalomra neztem benne 3-4 receptet es messze nem voltak 2:1-es aranyuak, inkabb ilyen 1,2:1 kornyeke. :)
Kolbaszt olyat szereztem amibe nincs paprika, meg semmi adalekanyag es 2:1-es aranyu.
Tepertovel meg kicsit bajban vagyok, bar nem messze van tolem a lehel piac, de normalis tepertot meg nem talaltam.

Amugy husbol te vegyesen eszel minden felet (sertes, marha stb) vagy befixalodtal 1 fajta allatra, esetleg konkret hus tipusra? Csak kivancsisagbol. :)

(#3131) Cathfaern válasza birno (#3130) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Disznó (nagyrészt darált hús meg máj, néha tarja, ritkán karaj, lapocka, csülök), marha (tatár, steakek amit épp kapni vagy akciós), kacsa / liba (mell vagy comb). Ritkán bárány, ritkán pulyka, néha csirkecomb vagy szárny (mell már nem ízlik, túl száraz).

(#3132) birno válasza Cathfaern (#3131) üzenetére


birno
addikt

Aha, akkor annyira nem ragaszkodsz a kerodzokhoz.
Koszi.

(#3133) tlac


tlac
nagyúr

hozok ide két érdekes videót

ez a rostok (főként utifű maghéj) fontosságáról beszél kutatásokkal alátámasztva (források a leírásban)
[link]

egy korábbi videójában megy egy lehetséges magyarázatot ad arra, hogy a ketogén és kalóriamegvonásos étrendnek mitől lehet potenciálisan egészségmegőrző, élethosszabbító hatása (szintén kutatásokra hivatkozva)
[link]

(akiket érdekel az antiaging téma érdemes feliratkozni rá)

[ Szerkesztve ]

(#3134) Cathfaern


Cathfaern
nagyúr

Úgy tűnik kezdenek végre magyar nyelven is használható cikkek megjelenni low-carbbal kapcsolatban :) [link]

(#3135) Arpee78 válasza Cathfaern (#3134) üzenetére


Arpee78
senior tag

Nem sokáig, a cikk szerzője már nem fog újabb zsíros cikkeket írni. Középen, Molnár Dávid

(#3137) havenday


havenday
tag

Több hónapi étrendtől való eltérés után újra elkezdtem a ketót, egyelőre nem számolok kalóriát, eszem amennyit gondolok, ha már stabilan beállt, jöhet a számolósdi.
Egyelőre nem okoz problémát, a visszaállás, jó dolgokat eszek, hamburger húspogácsa, marhamáj resztelve (bár van benne hagyma, némi ch) tojás és desszertnek marha fehérjepor fele víz, fele 20% tejszín, így nagyon finom lesz és krémes állagú. Rágcsának sósmogyorót vagy tökmagot szoktam enni, nagyjából ez is a napi étrendem. Megy mellé multivitamin, c és d vitamin, citrátos magnézium.
Főzni kókuszzsírt, marhazsírt használok, néha vajat, ha eszembe jut, belekortyolok az oliva olajba :)
Ha nem nézem a negatív testkompozíció változást (köszönhetően a terembezárásoknak), csak a testsúlyt, akkor 5 kilóval voltam nehezebb, mikor újra elkezdtem, 5 nappal ezelőtt. Kicsivel több, mint 2 kiló ment le eddig.

(#3138) nagysz válasza havenday (#3137) üzenetére


nagysz
tag

na én meg pont fordítva vagyok :) 4 év ketó után leálltam..számolom a kalóriát, persze a CH-ra is figyelek, csak most nem 15-20gr, hanem inkább 40-60gr az adag. sokkal több minden belefér így..de nehezebb is betartani az előírt kcal mennyiséget, érezhetően éhesebb vagyok. csak mivel lefogyam, most már ehetek "normálisabban". a koleszterinem kilőtt az űrbe a 4 év alatt, 7ről 10.2-re, ami ugyan még nem félelmetes, de kipróbálom, hátha így visszamegy :) jóval kevesebb húst eszem, figyelek erre nagyon. meglátjuk, kábé 2 hónapja nyomom így.

(#3139) kisninja válasza nagysz (#3138) üzenetére


kisninja
őstag

Nekem ketoval csökkent a koleszterinem 7,2 ről 5 re. Én viszont szakaszossan ketozgatok, főleg zsírégetés miatt.

powered by: ®MAJORMÜVEK®

(#3140) Galahed


Galahed
senior tag

Sziasztok!

Az L-karnitinnak és a krómnak van jelentősége a ketogén diétában? Érdemes szedni, hogy segítse a zsír anyagcserénket a helyes (ketogén) táplálkozás mellett? Vagy felesleges pénzkidobás?

Köszi! :R

(#3141) blessbygod válasza Cathfaern (#3113) üzenetére


blessbygod
csendes tag

"Q18: What problems may arise from eating too much fat (e.g. beyond the ratio 2:1 F : P)?

Nausea, vomiting, headache, nausea, slowing down, hypothyroidism, fatigue, etc."

Ez a rész ledöbbentett. Mert vannak olyan ketogén irányzatok, ahol nagyon sok a zsír és mégsem okoz ilyen gondokat.

Egyébként mióta PKD-zol? Mennyire vagy elégedett a PKD-val és az elért eredményekkel?

[ Szerkesztve ]

(#3142) Cathfaern válasza blessbygod (#3141) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

A 2:1 F: P súlyra nézett arány 80% zsír és 20% protein kalóriára nézve. Én nem nagyon láttam még olyan keto irányzatot ami ennél több zsírt ajánlana általánosan. Epilepszia kezelésére használt terepautikus keto külön történet, ott tipikusan 3:1 aránnyal kezdenek (~87% zsír kcalban). De az is rövid táv, hogy megszűnjenek a rohamok biztosan, később ott is csökkentenek a zsíron ameddig tünetmentes marad az illető.
Plusz ha fölémész ennek az aránynak, akkor a megfelelő mennyiségű tápanyagbevitel is kezd probléma lenni (proteint is beleértve).

2020. március óta tartom "szigorúan". Ez azt jelenti hogy azóta figyelek szigorúbban az arányokra, illetve azóta nem eszek tejterméket. Annyiból nem követem a "szigorú PKD"-t, hogy időnként eszek zöldségeket is (mondjuk az időnként helyenként azt jelenti hogy 2 hónapig semmit, pont múltkor számolgattam :)). Annyiból meg egyáltalán nem tartom, hogy jóval több kávét iszok, mint amit enged (ugye elvileg napi 1 ha nagyon muszáj, én általában napi 3-at iszok).
Nekem nagyon bevált. Ketonál rendben volt a súlycsökkenés, de nem volt rendben az emésztés. Carnivore-on rendben volt az emésztés, de szedtem vissza a kilókat (eleinte), illetve nagyon lassan akart csökkenni (később).
PKD-n emésztés is pipa, súlycsökkenés is pipa, testzsírszázalékom is befordult a célegyenesbe (csak cm-es mérés és kalkuláció, de az alapján 20% alatt már).
Asztmám még (sajnos) köszöni meg van, de elvileg autoimmun problémákra a teljesen szigorú verziót írják elő... kávé jelenleg hobbi is nálam, szóval egyelőre marad. Ha nincs javulás asztmában egy éven belül, akkor valószínűleg megpróbálkozok majd a teljesen szigorúval is.

[ Szerkesztve ]

(#3143) tlac válasza Cathfaern (#3142) üzenetére


tlac
nagyúr

tehát akkor most csak a kb. havi egyszeri zöldségevéssel meg a több kávéval csalsz?

carnivore-en hogy-hogy jöttek fel a kilók? pedig szinte ott sem lehet semmit enni

[ Szerkesztve ]

(#3144) blessbygod válasza Cathfaern (#3142) üzenetére


blessbygod
csendes tag

Hogyan lehet meghatározni, hogy egy X fajtájú hússzelet milyen F/P aránnyal rendelkezik? Gondolom ezt csak közelítő értékként lehet megtippelni.

PKD-t magadtól csinálod, vagy PM konzultációs segítséggel? Most LCHF/dirty keto-t követek, de szeretnék egy szigorúbb diétát csinálni, PKD-t néztem ki, mert elég meggyőző amit az oldalukon olvastam, hogy milyen sok betegség gyógyítható csupán megfelelő étrenddel (remélem igaz is, nem csak marketing szöveg). Ez érdekes, hogy carnivore-on híztál. Ez mi miatt lehetett? Túl sok fehérje megdobta a vércukrodat?

PKD étrend alapanyagainak beszerzése mennyire macerás? Kb. hány ft-ra jön ki havonta az étrend? Szeretném magamnak elkészíteni az ételeket, láttam, hogy lehet rendelni tőlük egésznapos menüt is, de árban nekem húzós lenne, ezért maradnék a homemade megoldásnál. Schimmer Mária recepetes könyvét megvettem, nem tudom, hogy ez mennyire átfogó, mert az oldalukon olvastam hogy van videós tanfolyam is, illetve "paleo-ketogén étrend leírás", ez utóbbi a Schimmer féle receptkönyv lenne vagy más?

(#3145) Cathfaern válasza tlac (#3143) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

"tehát akkor most csak a kb. havi egyszeri zöldségevéssel meg a több kávéval csalsz?"
Nagyjából igen. Mondjuk az a havi egyszeri az elég változó, októbet közepe - karácsony között pl. egyáltalán nem ettem, de januárban végigettem egy heti (nem szigorú) menüjüket, szóval akkor pl. minden nap volt zöldség. Vagy nyáron amíg termett alma a kertben, addig abból fogyott rendszeresen.
Plusz elvileg minden húsnak "nem ipari"-nak kéne lennie, tehát legeltetett marha, mangalica, bio tojás, stb. Ezt se tartom, nagyrészt sima bolti húst eszek.
Szerk: illetve ami még eszembe jutott:
- belsőség - velő "előírást" se tartom szigorúan, bár eszek mindkettőt rendszeresen (mondjuk átlagban amit ők egy hétre előirányoznak azt 1,5 - 2 hét alatt eszem meg)
- illetve tiszta alkohol (pl. pálinka) leszámítva tiltott minden, az is volt hogy néha fogyott más is, pl. pezsgő vagy bor (születésnap, karácsony, stb.)

carnivore-en hogy-hogy jöttek fel a kilók? pedig szinte ott sem lehet semmit enni
Tejtermékek, főleg (gyanítom) tejszín és sajt. Elviszik az éhségemet, főleg édesítőszerrel kombinálva (pl. sajttorta mascarpone + tejszín kombóból).
Illetve eleinte nagyon kevés zsírt ettem, ugye carnivore irányzat alapból USA-ból jön, ahol a száraz hús is kb. olyan zsíros, mint nálunk a közepesen zsíros darabok. Ezért ott az a mantra, hogy ne adj hozzá zsírt. Ez átlag nálunk kapható hússal nem működik.

[ Szerkesztve ]

(#3146) tlac válasza Cathfaern (#3145) üzenetére


tlac
nagyúr

azért kérdeztem, mert szerintem ezen már elég nehéz tovább optimizálni
vagy még tovább kellene csinálnod, hogy javuljon az asztma vagy valami más okozza, nem az étkezés és inkább kiköltözni a hegyekbe lenne a megoldás :D

[ Szerkesztve ]

(#3147) Cathfaern válasza blessbygod (#3144) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

"Hogyan lehet meghatározni, hogy egy X fajtájú hússzelet milyen F/P aránnyal rendelkezik? Gondolom ezt csak közelítő értékként lehet megtippelni."
Tarja, csülök, oldalas (értelemszerűen ha megeszed a zsíros részeket is) megközelítőleg 2:1 arányú. Minden másnál egyszerűbb ha "száraz" húsnak számolod.

PKD-t magadtól csinálod, vagy PM konzultációs segítséggel?
Magamtól.

Ez érdekes, hogy carnivore-on híztál. Ez mi miatt lehetett? Túl sok fehérje megdobta a vércukrodat?
Inkább a túl sok tejcukor. De igen, valószínűleg a nem túl jó protein / zsír arány is belejátszott.

PKD étrend alapanyagainak beszerzése mennyire macerás?
Ahogy írtam a hús minőségére én kevesebb gondot fordítok egyelőre. Így macerásnak egyáltalán nem az, bemegyek a henteshez, megveszem ami húst szeretek. Illetve Eszkimó konyhától szoktam rendelni feldolgozott húsokat (májkrém, sonka, kolbász, szalonna).

Kb. hány ft-ra jön ki havonta az étrend?
Az erősen passz sajnos. Nagyon függ attól pl. mennyit rendelek eszkimó konyhától (nyilván nem olcsók), vagy mennyiszer veszek steaket (ugyancsak nem az). De az étrendet 100%-ban ki lehet hozni darált hús + tojás kombóból, ami még mangalica meg biotojás esetén se lesz egy nagy összeg (ha jól tartod az arányt, akkor meglepően kevés kaja elég egy napra úgy hogy minden evés után tele vagy).
Nyilván drágább lesz, mint risz / krumpli + hús felállás, de mivel semmilyen feldolgozott ételt nem fér bele, ezért annyira nem vészes. Plusz ugye éttermek és hasonlók gyakorlatilag kizárva, azon is sokat lehet spórolni :) Egy átlag "mandulalisztes sütis - feldolgozott élelmiszeres" ketonál nem igazán drágább szerintem. Ha minden bio lenne, az nyilván más tészta, akkor nem jönne ki sokkal olcsóbban, mint a menüjük.

Schimmer Mária recepetes könyvét megvettem, nem tudom, hogy ez mennyire átfogó, mert az oldalukon olvastam hogy van videós tanfolyam is, illetve "paleo-ketogén étrend leírás", ez utóbbi a Schimmer féle receptkönyv lenne vagy más?
Valami más, de olvastam olyat, hogy a receptkönyvben több érdemi infó van :) De nem tudom pontosan mit tartalmaz a leírás. Receptkönyvből ami hiányzik, hogy nincs egy egyértelmű lista az engedélyezett zöldségekről. De nagyjából azt is ki lehet következtetni.

(#3148) Cathfaern válasza tlac (#3146) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Szerkesztettem közben az előző hsz-t, azért az ő szigorú verziójukhoz képest bőven van mit optimalizálni :D

(#3149) tlac válasza Cathfaern (#3148) üzenetére


tlac
nagyúr

aha látom

és gondolod ezen "hiányosságok" ""okozhatnak"" asztmát?

(#3150) Cathfaern válasza tlac (#3149) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Passz. Állításuk szerint autoimmun betegségeknél nagyon kis mennyiségű anyagok is okozhatnak problémát. Pl. ezért tiltják a fűszerek jelentős részét is (mondjuk arról már carnivore alatt leszoktam, nem ízlettek igazán egy idő után). Ha 100% biztos lennék benne hogy igazuk van, akkor már nyilván a full szigorú verziót tolnám :)

De egyébként szerintem kávé a legnagyobb probléma. Koffein önmagában jelentősen belenyúl a hormonháztartásba.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.