Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#3151) tlac válasza Cathfaern (#3150) üzenetére


tlac
nagyúr

egy próbát lehet megérne pl. egy fél évre :)

(#3152) blessbygod válasza Cathfaern (#3147) üzenetére


blessbygod
csendes tag

Bocs, ha kissé kusza lesz, mert idézek korábbi posztjaidból is, meg olyanból is amit nem nekem válaszoltál :D

"januárban végigettem egy heti (nem szigorú) menüjüket"
Milyen volt ízre? Olvastam róla, hogy igazi séffel készítik modern konyhatechnológiával, itt valami "fine dining"-szerűre kell gondolni? Mennyire lehet ízletesre kihozni ezeket az ételeket szigorú PKD-n, amibe nem férnek bele a zöldségek és a fűszerek? Néztem az eszkimó konyha oldalát, de nem találtam rá leírást, hogy mekkorák az adagok, kb. napi hány kalóriára van ez kiszámolva, jól lehet vele lakni?

Belsőség alatt mit ért a PKD? Gondolom elsősorban agyvelő, csontvelő, máj, de mehet a tüdő, szív, gyomor pacalnak, vese is?

PM oldalán számomra nem derült ki, hogy a tej és a tejtermékek miért problémásak? Tudom, hogy néhány embernél okozhat gondot a laktóz, de pl. érlelt, keménysajtokban ez lebomlik. A tej akkor is káros ha legeltetett biomarhától származik?

"Receptkönyvből ami hiányzik, hogy nincs egy egyértelmű lista az engedélyezett zöldségekről. De nagyjából azt is ki lehet következtetni."
Igen, ez így van. Receptekből derül ki, hogy bizonyos gyökérzöldségek engedélyezettek kis mennyiségben. Egyébként elolvastam Lakatos - Váczi: Keto természetesen könyvét is, ez szintén a PKD-t mutatja be (persze nem PKD-nak nevezik benne, mert ez a PM "brandje"), végén kevés recepttel, amik a PM-es receptekkel szinte megegyeznek.

Ezt egy korábbi posztodban olvastam:
"Engedélyezett zöldségek mennyisége is korlátozott, pontos listát akkor kapsz ha konzultálsz PM-el, általam összeírt lista receptkönyvük alapján meg itt van: [link] "
Sajnos engedély kell a megnézéséhez, mert privát reddit sub. Ez a PM hivatalos csoportja? Vagy miért zárt? Hogy lehet bekerülni rá?

A PM-nek a fő célközönsége főleg a külföldi páciensek? Mert legtöbb hír, kutatás, stb. angol nyelvű és az áraik is inkább a külföldi (nyugati) pénztárcához vannak szabva.

[ Szerkesztve ]

(#3153) Hieronymus válasza blessbygod (#3152) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

"...számomra nem derült ki, hogy a tej és a tejtermékek miért problémásak? Tudom, hogy néhány embernél okozhat gondot a laktóz, de pl. érlelt, keménysajtokban ez lebomlik. A tej akkor is káros ha legeltetett biomarhától származik?....

A laktóz csak az egyik gond. A pár ember, az némileg több. A még több tejfehérjékkel küzd emésztés közben.
A laktóz cukor. Nem bomlik a kemény sajtokban sem szobahőmérsékleten. Viszont zsírban nem oldódik, csak vízben. Ezért a gyártás folyamán a kipréselt folyadékban távozik a tejcukor nagy része.
De vannak sajtok, amiket az íz miatt visszahígítják tejjel. Ezek általában a félkemény sajtok.
A cukrot bonthatják a sajtgombák, de ez csak feltételezés. Utána kellene olvasni.

A tejfehérje okozta anyagcsere zavarokat, a sajtkészítéssel sem lehet megszüntetni.
Van még egy gond a tejtermékekkel. A tej volt az első nagyüzemileg gyártott élelmiszer. Utána a sajtgyártást is optimalizálták. Haszonra.
A gyerekkoromban a trappista sajtnak sárga volt a színe és tele volt kisebb - nagyobb lyukakkal. Azóta a lyukakat "kilopták" belőle, a színnel és ízzel együtt. A minőségi sajtok drágák és kevés helyen lehet kapni.

Ezeknél a diéta formáknál, ahol eléggé egyoldalú az étkezés, különösen vigyázni kellene az ételek minőségére.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#3154) tlac válasza blessbygod (#3152) üzenetére


tlac
nagyúr

azt a reddites postot Cathfaern írta és korábban működött a link bárkinek

(#3155) birno válasza Cathfaern (#3145) üzenetére


birno
addikt

Arra en is kivancsi lennek, hogy milyen volt a menu izre, mar ki akarom probalni egy ideje, de varok a napi rendelesi lehetosegre, egy hetre sokallom is, meg nincs is igazan ra szuksegem.

En oktober ota csinalom a szigoru valtozatot, be is tartva(na jo, karacsonykor nem :) ), zoldseg szinte semmi(neha 200g karfiol egy receptbe, amit 3 napig eszek), legalabb fel kilo belsoseg hetente (maj, agyvelo, csontvelo), fuszerezes altalaban csak so, max neha bors, de soha nem voltam oda erte, 72 oras csontleves, 65-75g feherje meg dupla zsir naponta es en az NPK/Szomor/Eszkimo-tol vasarolok 95%-ban.
Plusz 8-16-os IKE-ben etkezem, neha 24 oras bojtok, de ezt mar mondjuk mar jo par eve.

Koszveny, carpal tunnel megszunt, gyogyszerek elhagyva, -22kg eddig, de mindez csak akkor ha tartom.
En a kavet is elhagytam 3 het utan, mert maskepp nem szunt meg a gyomoregesem, azota azzal sincs gond.
A vesemmel meg valoszinuleg van valami gond, labor alapjan, ennek majd meg utana jarok.

[ Szerkesztve ]

(#3156) blessbygod válasza tlac (#3154) üzenetére


blessbygod
csendes tag

Ezt kapom ha megnyitom a linket.

(#3157) blessbygod válasza Hieronymus (#3153) üzenetére


blessbygod
csendes tag

Értem, tehát a tejfehérje inkább a probléma. Érdekes, mert pár ketogén irányzatban engedélyezettek a tejtermékek, sőt a fermentált tejtermékeket ajánlják is a bélflóra és mikrobiom normalizálása céljából.

Több ketósnál láttam (főleg Usából), hogy a steakeket szinte mindig igazi vajjal eszik a zsírnövelés miatt.

"A gyerekkoromban a trappista sajtnak sárga volt a színe és tele volt kisebb - nagyobb lyukakkal. Azóta a lyukakat "kilopták" belőle, a színnel és ízzel együtt. A minőségi sajtok drágák és kevés helyen lehet kapni."

Igen, ez így van. Nyilván nem a nagyüzemi sajtnak csúfolt trappistának nevezett tejipari hulladékra gondoltam, és a 1,5%-os fehérszínű löttyre, hanem az igazi, legeltetett tehenektől származó valódi tejre és abból készült igazi sajtra. De ezekszerint akkor is gondot okoznak, ha bio, szabadtartású, nem hormon-és antibiotikum kezelt állatoktól származik.

[ Szerkesztve ]

(#3158) tlac válasza blessbygod (#3156) üzenetére


tlac
nagyúr

igen, én is most

(#3159) Cathfaern válasza blessbygod (#3152) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Milyen volt ízre? Olvastam róla, hogy igazi séffel készítik modern konyhatechnológiával, itt valami "fine dining"-szerűre kell gondolni?
Fine diningnak nem mondanám, de egy rendes étterem szintjét hozzák, nem menzás ízvilág. Nekem nagyon ízlett minden amit ettem azon a héten.
Adagok elsőre kicsinek tűnnek, de igazából minden nap jóllaktam, nem ettem mást azon a héten. Tegyük hozzá, hogy továbbra is irodai munkát végzek, és sétáláson kívül nem sportolok, szóval nyilván egy fizikai munka esetén vagy amatőr - profi sportoló esetén más lenne a helyzet.

PM oldalán számomra nem derült ki, hogy a tej és a tejtermékek miért problémásak? Tudom, hogy néhány embernél okozhat gondot a laktóz, de pl. érlelt, keménysajtokban ez lebomlik. A tej akkor is káros ha legeltetett biomarhától származik?
Ahogy Hieronymus is írta: tejfehérje a probléma. Sajtok nyilván így kilőve (még több is bennük arányaiban, mint tejben), vaj is tartalmaz nyomokban. Ghee elvileg jó lehetne, gyakorlatilag nyomokban az is tartalmaz.
Szóval mindegy hogy milyen formában van, és mindegy milyen állatból származik.

Belsőség alatt mit ért a PKD?
Az általános előírás 250g agyvelő és 400g máj (sertés vagy marha) hetente. De minden más belsőség fogyasztása is javasolt.

Sajnos engedély kell a megnézéséhez, mert privát reddit sub. Ez a PM hivatalos csoportja? Vagy miért zárt? Hogy lehet bekerülni rá?
Sajnos egyszercsak minden indoklás nélkül a sub moderátora bezárta a csoportot, senki se tud semmit róla. Nem hivatalos PM csoport volt, nem is ők moderálták. Nem tudom mi történt vele, de gyakorlatilag megszűnt.
Ha a receptkönyv megvan, akkor sok meglepetés nem lett volna a posztban, csak receptkönyvből egyesével kigyűjtöttem az alapanyagokat.

A PM-nek a fő célközönsége főleg a külföldi páciensek? Mert legtöbb hír, kutatás, stb. angol nyelvű és az áraik is inkább a külföldi (nyugati) pénztárcához vannak szabva.
Kutatások azért angol nyelvűek, mert tudományos élet Mo-n nem túl erős a témában :) De legtöbb cikkük így is magyar. Árak... én is sokallottam, de aztán megnéztem külföldön mennyit kérnek el személyes konzultációkért :D De tény, magyar szemmel nézve azért borsos az ár, persze ha tényleg segítenek, akkor hosszú távon visszajön. De én se tudtam meggyőzni magam, hogy kiadjam rá a pénzt :)

Érdekes, mert pár ketogén irányzatban engedélyezettek a tejtermékek, sőt a fermentált tejtermékeket ajánlják is a bélflóra és mikrobiom normalizálása céljából.
Több ketósnál láttam (főleg Usából), hogy a steakeket szinte mindig igazi vajjal eszik a zsírnövelés miatt.
Tejtermék elhagyása erősen PKD-s vonal, nem általános ketos / carnivore-os. Bár tipikusan felmerül előbb-utóbb ketos - carnivore-os körökben is ha valakinek valami problémája nem akar megszűnni. Mondjuk tipikusan vajat akkor se tartják problémának. Tény, hogy abban a tejfehérje is minimális mennyiség. Ami tipikusan carnivore-osok szerint nem gond, PM szerint viszont igen. Saját tapasztalatom nincs ilyen téren, mert sose próbáltam olyat, hogy csak vaj, de semmi más tejtermék.

[ Szerkesztve ]

(#3160) blessbygod válasza Cathfaern (#3159) üzenetére


blessbygod
csendes tag

"Az általános előírás 250g agyvelő és 400g máj (sertés vagy marha) hetente. De minden más belsőség fogyasztása is javasolt."
PKD-nak van előírása a csontlevesre is? Pl. kollagént ebből célszerű bevinni, vagy inkább bőrös húsokból vagy bőrkepépből?

"Sajnos egyszercsak minden indoklás nélkül a sub moderátora bezárta a csoportot, senki se tud semmit róla."
Kár... mindenestre írtam neki, de akkor nem fűzök hozzá sok reményt, hogy fel leszek véve.

"Ha a receptkönyv megvan, akkor sok meglepetés nem lett volna a posztban, csak receptkönyvből egyesével kigyűjtöttem az alapanyagokat."
Nézegettem az eszkimó konyhás étlapot és ott pl. ért meglepetés, mert nem minden recept volt benne a könyvben (a Schimmer Mária-félében), illetve itt is írták, hogy a videós tanfolyam megint eltér :D Facebook csoportokban sajnos ritkán találok új recepteket, mert a legtöbben a dirty keto-s vonalat képviselik és főleg olyan receptek születnek.

Szedsz valamilyen multivitamint, elektrolitot vagy egyéb étrendkiegészítőt a PKD mellett? Mert PM szerint nem kell, hiszen teljesértékű az étrend, viszont elég sok helyen olvastam, hogy ketogén diétán nagyon fontos az elektrolit pótlás (na, cl, k, mg) főleg ha 0 g közeli a bevitt ch, mert nincs ami megkösse és gyorsan ürül a szervezetből. Ez mennyire igaz? Aki elektrolit hiányban szenved labor szerint, annak mindennap pótolni kell, vagy csak időszakosan? Az omega 3/6 arányra figyelsz?

(#3161) Cathfaern válasza blessbygod (#3160) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

PKD-nak van előírása a csontlevesre is? Pl. kollagént ebből célszerű bevinni, vagy inkább bőrös húsokból vagy bőrkepépből?
Nincs. Se levesre, se kollagén bevitelre. Legalábbis én nem tudok róla.

"Nézegettem az eszkimó konyhás étlapot és ott pl. ért meglepetés, mert nem minden recept volt benne a könyvben"
Elvileg készül egy új verzió (amiből lesz angol is), abban több recept lesz. De nyilván mindig találnak ki újakat :)

"Szedsz valamilyen multivitamint, elektrolitot vagy egyéb étrendkiegészítőt a PKD mellett?"
Semmit. Ételt ízlés szerint sózom, ennyi.

"Viszont elég sok helyen olvastam, hogy ketogén diétán nagyon fontos az elektrolit pótlás (na, cl, k, mg) főleg ha 0 g közeli a bevitt ch, mert nincs ami megkösse és gyorsan ürül a szervezetből. Ez mennyire igaz?"
Tapasztalatom szerint elektrolit pótlás max keto elején probléma, mikor váltasz magas(abb) szénhidrátos étrendről. Akkor a kezdeti vízveszteség miatt lehetnek gondok. Ez a 0 ch-s dolog viszont hülyeség szerintem :) Én keto nagyrészében sem igazán foglalkoztam külön elektrolitokkal.
Megjegyzem vannak szigorú carnivore-ok (tehát csak hús + tojás) akik sót se használnak. PM szerint sózz ízlés szerint.

"Aki elektrolit hiányban szenved labor szerint, annak mindennap pótolni kell, vagy csak időszakosan?"
Őszintén passz, ezt orvos tudná megmondani. De szerintem ha valaki elektrolit hiányban szenved, egy időszakos pótlás helyrerakja, majd utána újra fellép a hiány, akkor valami betegség áll a hátterében (feltéve hogy valami ésszerű étrendet eszik, tehát nem koplal vagy nem csak száraz kenyéren él).
Bár megjegyzem magnézium hiányt egyre több helyen (nem csak keto / carnivore körökben) összehozzák a túlzott koffein fogyasztással.

"Az omega 3/6 arányra figyelsz?"
Nem. Egyébként tojásnál meg marhánál kimérték, hogy a bio / legeltetett verziónak jobb az aránya, felteszem ez disznóra is igaz kell hogy legyen (mangalica ugye).

(#3162) Cathfaern válasza Cathfaern (#3161) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Kicsúsztam a szerkesztési időből:
Tudtommal semmi bizonyíték nincs arra, hogy a megevett / tablettában beszedett kollagén direktben hasznosul, és nem csak lebontják a gyomornedvek aminosovakra. Ha utóbbi, akkor teljesen mindegy, hogy "kollagént" eszel, vagy simán színhúst.

(#3163) tlac válasza Cathfaern (#3159) üzenetére


tlac
nagyúr

Sajnos egyszercsak minden indoklás nélkül a sub moderátora bezárta a csoportot, senki se tud semmit róla.

a saját írásodhoz hozzáférsz? mert akkor idemásolhatnád, ha már egyszer összegyűjtötted :)

(#3164) blessbygod válasza Cathfaern (#3161) üzenetére


blessbygod
csendes tag

"Nem. Egyébként tojásnál meg marhánál kimérték, hogy a bio / legeltetett verziónak jobb az aránya, felteszem ez disznóra is igaz kell hogy legyen (mangalica ugye)."
Igen, ezt én is olvastam. De sajnos anyagi okokból az általános hentesnél kapható húsokból fogok választani, mert a bio, legeltetett nagyon drága. Gondolom még belefér ennyi kompromisszum.

Kicsit más téma: a keto-s lehelet/szájszag meddig marad meg? Indikátora valaminek? Hogyan lehet ellene védekezni? Olvastam, hogy pl. cukormentes rágózással, de olyat is olvastam, hogy nem ajánlott a rágó, mert a rágás folyamata miatt azt hiszi a szervezet, hogy táplálék érkezik, emiatt beindulhat inzulin elválasztás (ez nem tudom mennyire igaz, vagy hülyeség, mert cukormentes, édesítős rágózás elvileg nem kéne hogy hatással legyen a vércukorra)

(#3165) blessbygod válasza tlac (#3163) üzenetére


blessbygod
csendes tag

Ezt én is támogatom!
Redditen nincs subreddit törlés, általában az a módja hogy privátra állítják, ha törölni akarják. Viszont ha nincs hozzáadva az engedélyezett userekhez, akkor nem láthatja a subra írt saját postjait. :(

(#3166) Cathfaern válasza tlac (#3163) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Én is ugyanazt a hibaüzenet kapom, szóval sajnos nem :( Postjaim között se találom.

(#3167) blessbygod válasza Cathfaern (#3166) üzenetére


blessbygod
csendes tag

Ketózisban milyen az ember hőérzete? Sajnos pajzsmirigy alulműködésem van, emiatt megesik, hogy valamikor melegem van és izzadok, valamikor fázok és hidegek a végtagjaim, pedig normális hőmérséklet van, ami ezt nem indokolná. Észrevettem, hogy étrend is tudja befolyásolni ezt a hőérzetet, pl. estére ha sok és nehéz (zsír- és ch dús) ételt eszem, akkor melegem van, rosszul alszom, stb.
Ketózisban, alacsony vércukor mellett nem fázós az ember? Ti tapasztaltatok ilyet, hogy változott a hőérzetetek, amikor elkezdtétek a diétát és ezt összehasonlítottátok a diéta előtti állapottal?

A keto-s lehelet/szájszag meddig marad meg? Indikátora valaminek? Hogyan lehet ellene védekezni? Olvastam, hogy pl. cukormentes rágózással, de olyat is olvastam, hogy nem ajánlott a rágózás, mert a rágás folyamata miatt azt hiszi a szervezet, hogy táplálék érkezik, emiatt beindulhat inzulin elválasztás (ez nem tudom mennyire igaz, vagy hülyeség, mert cukormentes, édesítős rágózás elvileg nem kéne hogy hatással legyen a vércukorra)
Ti tapasztalatok kellemetlen szájszagot? Ha igen, meddig állt fenn és tudtatok kezdeni vele valamit vagy magától elmúlt?

[ Szerkesztve ]

(#3168) Cathfaern válasza blessbygod (#3167) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Se nekem, se feleségemnek nem változott hőérzete ketotól. Neten meg olvasni mind a két végletet (mindig fázott -> keto -> nem fázik, sose fázott -> keto -> fázik). Egyesek szerint sok proteintől van melegük, mások szerint sok zsírtól, de van aki szerint ha nem eszik elég ch-t, akkor fázik. Szóval passz :)
Szerintem egészséges embereknél akkor fordul csak elő ha túl keveset esznek. De pajzsmirigy alulműködéshez nem értek, szóval nem tudom ott mi a helyzet. Azt tudom, hogy többen is használják a ketot sikeresen pajzsmirigy alulműködés kezelésére (PM is).

"Ketózisban, alacsony vércukor mellett nem fázós az ember?"
Ketózistól még normális marad a vércukrod. Illetve alacsony vércukor és fázás között nincs összefüggés.

"A keto-s lehelet/szájszag meddig marad meg? Indikátora valaminek? Hogyan lehet ellene védekezni?"
Semmi tapasztalatom nincs vele, se nekem nem fordult elő, se olyannak akivel közvetve vagy közvetlenül kapcsolatban vagyok. Egyébként elvileg annak indikátora, hogy a szervezet több keton testet termel, mint amit felhasznál (mint a vizeletből kimutatható keton is), szóval ha valaki rendesen tartja az étrendet, és adaptálódik az alacsony ch-hoz, akkor pár hétnél nem tarthat tovább. De ez amúgy se egy olyan szájszag, mint amikor valakinek büdös a lehelete rossz fog vagy hagyma miatt, szóval szerintem nagyon nincs értelme "védekezni" ellene. Leggyorsabban elmulasztani azzal lehet ha az ember tényleg a 20g ch alatt marad és minél hamarabb átáll a szervezete. Tippre aki sokáig küzd ezzel az valamiféle ciklikus ketot tol, vagy tudatosan vagy tudattalanul nem tartja be az alacsony ch-t. Egyébként a tüdőből jön, így legfeljebb elfedni lehet valamivel. Szóval max be lehet dobni a klasszikus viccet a fél kiló fokhagymával :D

(#3169) blessbygod


blessbygod
csendes tag

Ti honnan szoktátok beszerezni az alapanyagokat? Ha nem fontos szempont, hogy bio és szabad tartású legyen, akkor jó bármelyik hentes. De ha számít, akkor mik jönnek szóba? Esetleg össze lehetne gyűjteni a megbízható beszerzési forrásokat egy listába (nem tudom létezik-e ilyen).

(#3170) nagysz válasza blessbygod (#3169) üzenetére


nagysz
tag

nagyvárosban nem létezik ilyen, túl hosszú a beszerzési lánc és azt mond a bótos, amit akar. vidéken, ha a szomszédban röfög a disznó / cseperedik a cukkíni, akkor van esélyed, de ott se tudhatod biztosan, hogy este, amikor te már alszol, nem -e tolja -e a GMO kukoricás moslékot az akolba a gazda.. :( szóval ezt a témát szerintem nagyjából el is lehet engedni. nekem mondjuk szerencsém van zöldség fronton, egy részét én, nagyobb részét após termeli meg. de hús ügyben kiszolgáltatottak vagyunk a termelőknek mi is.

(#3171) pilóta válasza blessbygod (#3169) üzenetére


pilóta
nagyúr

Én a Hortobágy Angus-tól szoktam rendelni. Nem olcsó, de nagyon finom minden.
[link]

Aki él és nem boldog, az téved!

(#3172) Cathfaern válasza blessbygod (#3169) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Nem saját gyűjtés, FB-s PKD-s csoportból másoltam ki (az eredeti szerkeszthető, azt nem raknám ki publicba): [link]

(#3173) blessbygod


blessbygod
csendes tag

Köszönöm a válaszokat!

Amikor ti először kezdtétek a ketogén étrendre való átállást volt keto flu-tok? Mennyi ideig tartott az adaptáció? Mit éreztetek, amikor ketózisba kerültetek és milyen érzés amikor kiestek belőle? (mérés nélkül, csak "érzésre")

(#3174) Cathfaern válasza blessbygod (#3173) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Amikor ti először kezdtétek a ketogén étrendre való átállást volt keto flu-tok?
Nem volt se nekem, se a feleségemnek.

Mennyi ideig tartott az adaptáció?
Nem tudom pontosan mire gondolsz, de pár héttel kezdés után már ~12 órát túráztunk, bármiféle probléma nélkül.

Mit éreztetek, amikor ketózisba kerültetek és milyen érzés amikor kiestek belőle?
Az ég világon semmit. Amúgy ha volt már olyan, hogy relatív korai vacsora után legközelebb délben ettél, akkor már te is voltál ketózisban :)

(#3175) blessbygod válasza Cathfaern (#3174) üzenetére


blessbygod
csendes tag

Nem tudom pontosan mire gondolsz

Elnézést, nem voltam pontos. Elsősorban szellemi tevékenységre (pl. programozás, tanulás) gondoltam, hogy ketogén diéta kezdetén adaptációs időszakban nem okozott-e gondot az átállás? Olyanokra gondolok, mint fáradékonyság, álmosság, "cukor kell" éhségroham, vagy bármi más. Azt tudom, hogy keto adaptált embereknél már nincs probléma, de kissé aggódom, hogy nehogy a munkám lássa kárát az étrend kipróbálásának. Testépítőknél és sportolók esetében pár hétig jelentős teljesítmény vesztés van, utána kb. ch-s időszaknak megfelelő teljesítmény, majd javulás pár hónap ketózás után.

Amúgy ha volt már olyan, hogy relatív korai vacsora után legközelebb délben ettél, akkor már te is voltál ketózisban :)

Ez minden embernél így van, vagy csak egészséges anyagcseréjű embereknél? Olvastam, hogy pl. gyerekek gyorsan tudnak ch és zsír alapú energiafelhasználás között váltani, de felnőttkorban ez egyre rosszabb és napok kellenek míg átáll a szervezet.

(#3176) Cathfaern válasza blessbygod (#3175) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Programozok, nem volt vele gondom :)

"Ez minden embernél így van, vagy csak egészséges anyagcseréjű embereknél?"
Minden embernél. Ha nem, akkor összeesel. Felnőttkorban lassabban éri el a mélyketózist az ember, mint gyerekként, ez igaz. De ketózisba elég hamar belép akkor is.

(#3177) Cathfaern válasza Cathfaern (#3176) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Nyilván egyes gyógyszerek és vagy betegségek esetén nem ilyen egyszerű a történet, és módosítani kell a gyógyszeren vagy mennyiségén. Pl. Egyes típusú cukorbetegnel az inzulin adagon. De ők bojtolni se tudnak enélkül. Szóval azon nem változtat hogy ha valaki már volt 16 órás böjtben akkor volt ketozisban is.

(#3178) blessbygod válasza Cathfaern (#3176) üzenetére


blessbygod
csendes tag

Mélyketózis miért fontos? Úgy értem van valamilyen szerepe annak, hogy a vérben mennyi a ketonok szintje? Minél mélyebb a ketózis mértéke, annál több zsírt használ a szervezet? (szóval fogyókúrázóknál ez lenne a cél?)

(#3179) Cathfaern válasza blessbygod (#3178) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Fogyókúrázóknak mindegy, magas(abb) ketonszintnek inkább orvosi felhasználásnál van jelentősége.

(#3180) Madwe válasza blessbygod (#3175) üzenetére


Madwe
nagyúr

“Testépítőknél és sportolók esetében pár hétig jelentős teljesítmény vesztés van, utána kb. ch-s időszaknak megfelelő teljesítmény, majd javulás pár hónap ketózás után.”

ez így nem igaz. Keton a tipikus hosszú távú nem kirobbanó sportoknál lehet elérni végül nagyobb teljesítményt pl maraton, bicikli stb) ahol ninvs probléma h elfogy a ch egy esetleges nagy ch load után is.
erősportoknál azonban nem lesz javulás, ott ch kell nincs mese, ott még a ch-s szinted se fogod elérni, soha. 2 év keto után se tudtam csak a töredékét teljesíteni súlyokkal mint chn...
nem, nem csak a tipikus ketos lapos izmok a tükörbenből vontam ezt le (hiszen ch s víz nálkül kilapulsz) hanem konkrétan a megmozgatott súlyok alapján. Testépítéshez nem a legjobb (nyilván megy az is keto alatt de nem annyira) izomfejlesztéshez végképp nem a legideálisabb s ha konkrétan versenyszinten tolod ahol igazán számít a súly akkor végképp nem a legideálisabb.

[ Szerkesztve ]

(#3181) blessbygod válasza Madwe (#3180) üzenetére


blessbygod
csendes tag

"Testépítéshez nem a legjobb (nyilván megy az is keto alatt de nem annyira) izomfejlesztéshez végképp nem a legideálisabb"

Ez miért van? Mi a tudományos magyarázata? Mert az logikus, hogy mivel a szervezet nem köt meg annyi vizet, ezért laposabbak az izmok. De tudtommal izomtömeg és izomerő tudtommal nem ch-tól van.

(#3182) Madwe válasza blessbygod (#3181) üzenetére


Madwe
nagyúr

Az izomépítés anabolitikus, protein szintézishez kell ch és leginkább inzulin abból. Ezek nélkül sokkal alacsonyabb szinten megy csak végbe. Na meg nem mellesleg fehérje is, sok, annyi ami ketoba nem fér bele.
Jelentős anabolikus rész nélkül meg a katabolikus része lesz domináns, ami nem jó.
nyilván lehet jönni a növekedett hghval s egyéb dolgokkal, de ezek ezt nem ellensúlyozzák, érdemi növekedés nem lesz.
ettől függetlenül odafigyelve valamennyire lehet izmot építeni, de sokkal nehezebb mint chval.

izomerőhöz meg de, kell ch. Nem véletlen tárol vizet s ch-t az izomzat, az kell hozzá. Ez kiürül, lapos lesz az izom (mellékes lenne, csak kinézet) de rendesen a funkcióját se látja el, nincs elég üzemanyag, ez zsírból nem megy. Mctvel sem. Valamennyit a kreatin ezen segíthet, de mi is kell a kreatin jó felszívódásához? Igen, ch s inzulin...

tudsz súlyt emelni? Igen. Csak míg chval mondjuk 18 kilóval csinálod a bicepsz gyakorlatokat addig ketózisban 12vel. S míg ch alatt 5x12 szettet simán vágigtolsz addig keton a 3x8 a csökkentett súllyal amit max elérsz pl.

szóval sokkal kevésbé hatékony, aki kifejezetten izmot építene, annak nem feltétlen a keto a legcélszerűbb. Aki szálkásítana, ahoz már úgy ahogy, de közel hasonló hatásossággal tudja tolni ketoval mint chval (eleve alacsony ch van nem ketos esetben is a tipikus szálkásításnál)

(#3183) Cathfaern


Cathfaern
nagyúr

Csak annyit szeretnék hozzátenni, hogy mielőtt valaki tényként kezel egy internetes fórumban elhangzottakat, mindig célszerű előbb utánanézni, hogy alátámaszthatóak-e az állítások. Ez természetesen igaz az én kommentjeimre is.

(#3184) Madwe válasza Cathfaern (#3183) üzenetére


Madwe
nagyúr

Ezt úgy érzem nekem is címezted, de egyébként teljesen egyetértek veled. Én se feltétlen zártam ki egyébként azt h lehet e, csak azt vitatom h a legpraktikusabb e. Saját tapasztalatom szerint nem az.
jó dolog a keto, nem véletlen csináltam majd 2 évig. Adtam le 65 kgot... de ha valaki kofejezetten izmot építene, nem vagyok benne biztos h a legjobb. Nameg ketot is lehet rosszul s baromi egészségtelenül csinálni, mint minden valamit drasztikusan kizáró étrendet. A feldolgozott szarok fogyasztását pl bármilyen étrend alapvetésének kéne tenni mégis sokan nem így tesznek...
ezt csak úgy itthagyom emellé. [link]
nem véletlen javasolnak itt sem alacsonyabb repet, 8 főlé menni nekem nem ment keto alatt.
3-7 rep az erő, 8-12 az hypertrophy felette meg kb kardio :)
általában hypertrophyra törekszik az ember ha súlyt emel, mert ilyen hiú népség :) persze ahhoz sem árt erő, sőt, egy helyes edzésprogramban ugyanúgy vannak alacsony repes de nagy súlyos gyakorlatok is. De keton a 8+ rep normál súllyal kb lehetetlen, egyszerűen nem marad rá erőd.
mellesleg a cikk pl 2g/tskg fehérjét ír. Az már nem keto, szerintem... :)

[ Szerkesztve ]

(#3185) havenday


havenday
tag

Próbálkozom már nem is tudom mennyi ideje a ketóval, úgy hogy súlyzós edzéseket csinálok. Ezalatt az időszak alatt az összes gyakorlatban fejlődtem(felhúzás,fekvenyomás,guggolás) a korom 50+ . Az úgynevezett "nagy" izmokat én se szívesen edzem magas ismétlésszámmal, max 10, de a "kicsiket" simán, akár 20 is. A múltkor állatkodtunk, egykezes súlyzóval vállvonogatás (csuklyázás) volt. 50kg kézisúly a legnagyobb a termünkbe, azzal csináltuk. 50 kilóval 50 ismétlést. Karonként értendő az 50 kiló. Sose rosszabb erőszintet :D , persze ez még vírus lezárás előtt volt. Én speciel külföldi oldalon néztem keto kalkulátort, az is alapul vette, hogy intenzív sportolásnál 2gr a fehérje, azt próbálom is tartani. Azt mondom, így hogy edzem, 50+ évesen, sose volt még ekkora erőszintem, fiatalabb koromban sem. Idén is növelni tervezem a számaimat, de csak magamnak, semmi komoly.... :U

(#3186) Madwe válasza havenday (#3185) üzenetére


Madwe
nagyúr

Ha valamelyik gyakorlatot 20 ismétlésig tudsz csinálni ott kicsi a súly, helyes súlynál adott célnál a 12 vagy 7-8 ismétlés lehet a max bukásig. Namost nekem az adott súly értéke csökkent sokat amíg keton voltam, s nagyobb 12es sorozatokat nem is tudtam csinálni normál súlyokkal... Csuklyás izom jól terhelhető, igen :D
Mégegyszer: lehet fejlődni, de sokkal lassabban. Ha csak az izomépítés a cél, nem a keto a legmegfelelőbb erre. HA van egyéb cél is amire jó a keto, akkor lehet így csinálni, de sokkal lassab lesz maga az izomépítés.

(#3187) havenday válasza Madwe (#3186) üzenetére


havenday
tag

" HA van egyéb cél is amire jó a keto, akkor lehet így csinálni, de sokkal lassab lesz maga az izomépítés."
így igaz :K

(#3188) Cathfaern válasza Madwe (#3186) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Milyen sebességgel lehet izmot építeni szénhidráttal? És hogy mérjük az izomnövekedést? És mi ez a sebesség ketón?
Nyilván összehasonlítani csak úgy van értelme, hogy szénhidrátos esetben szálkásítás végén mennyi a növekedés a kezdetihez képest, illetve ugyanennyi idő alatt (tehát amíg ch-s egy ciklus tömegelés + szálkásítás lemegy) mennyi a növekedés.
Vagy dexa teljes testösszetétel méréssel. Van valakinek ilyen adata?

(#3189) Madwe válasza Cathfaern (#3188) üzenetére


Madwe
nagyúr

Nem dexával csak okosmérleggel mértem (dexa se teljesen pontos, okosmérleg végképp nem, de a tendenciákat jól leköveti). Egyébként nyilván nem mérvadó amit mértem, mert nem tökéletes már csak abból kiindulva sem, h a víz az izomzatban keton minimális chn meg sokkal több, az is fluktuál s ez azt is méri izomzathoz. Nem beszélve arról h az izomépítés mértéke ahogy halad valaki a genetikai potenciálja felé egyre alacsonyabb (naturál...)
ennek ellenére több mint 2x mértékben tudok izomzatot építeni amióta nem ketozom (4+ éve mérem, kb 2 év keto 2 év nem keto). De mondom, ez nem mérvadó szerintem, mert pontatlan már csak a víz ch miatt is.
ami viszont egyértelműen látható az az erő s az edzések intenzitása, a volumen amit meg tudsz mozgatni stb.

egyébként mutassatok egy olyan testépítőt aki keton tömegel, ritka lesz ha egyáltalán lesz. Sokan szálkásítanak keton, sokan if-et használnak (én is) de echte keton tömegeln, naturál?
Bárkit mondhattok thomas delaueren s a bullshit science-én kívül...

[ Szerkesztve ]

(#3190) Madwe válasza Madwe (#3189) üzenetére


Madwe
nagyúr

Kb releváns kutatásokat csak ezt találtam, de az ebben említettek nagyon pontatlanok s kontrollálatlanok: [link]
végén elsőnek pl carb loadoltak...
az utolsó is elég félrevezető, miszerint 2 hónap után már nem tudsz keton izmot építeni :) [link]

[ Szerkesztve ]

(#3191) havenday


havenday
tag

időnként, de tényleg csak mikor nagyon rámtör, tartok egy 2 napos ch töltést, jót szokott tenni. Mondjuk 500 gr rizsből tejberizs.
Most kezdtem újra edzeni, erre megint bezárják a termeket..... :(((

(#3192) D1Rect válasza Madwe (#3186) üzenetére


D1Rect
félisten

5 ismétlés fölött már minden cardionak számít. :DDD

(#3193) D1Rect


D1Rect
félisten

Közben meg teljesen elfelejtettem, hogy miért jöttem:
Cabanossi kolbász akciós(~2700Ft/kg), én nagyon szeretem magammal vinni kb. mindenhova ahova az emberek szendvicset visznek.

(#3194) havenday válasza D1Rect (#3193) üzenetére


havenday
tag

szeretem én is! Lidl?

(#3195) D1Rect válasza havenday (#3194) üzenetére


D1Rect
félisten

Igen, az kimaradt, pedig 3 részletben írtam meg a 2 sort. :DDD

(#3196) blessbygod


blessbygod
csendes tag

Üdv!
Az mitől van, hogy egy hete tartom a ketogén étrendet mégis reggelente a vizelettesztem színe barna, ami azt jelenti, hogy már termel ketontesteket a szervezetem, de még nem tudja feldolgozni, ezért a vizelettel kiürül. Mennyi idő kell neki, hogy fel tudja dolgozni és ne ürüljenek a ketonok? Ezt tudom valamivel támogatni? Pl. zsír emelése vagy ch csökkentése?

Különböző helyeken olvastam, hogy a ketogén diéta ch küszöbét szinte mindenki máshová rakja: 20, 30, 40 g ch / nap. Nyilván a közel 0 ch-s megoldás a nyerő, azzal legalább nem lehet hibázni. Nektek mi a tapasztalatotok, hol van a ch küszöb? Gondolom szervezetenként teljesen eltérő érték.

Azt honnan tudjátok/érzitek, hogy kell-e elektrolit pótlás? Ha kell, akkor ez csak a kezdeti időszakra érvényes, vagy napi rendszerességgel? Ehhez kapcsolódik a folyadék bevitelem is. Most annyi vizet iszom, amennyi jól esik, de úgy vélem, hogy ez kevés. (kb. 1,5 l naponta és 105 kg vagyok) Ha viszont emelnék, akkor szerintem jobban kimosná a szervezetemből az ásványi anyagokat, illetve nem esne jól és erőltetnem kéne. Van ehhez valami irányadó, hogy hány dl / testsúlykg az optimális? Sokan írták, hogy ketogén étrenden nem éhesek és nem szomjasak, sokkal kevesebb folyadékot isznak mint ch dús étrenden, ezt én is tapasztalom magamon, tényleg nem vagyok szomjas (se éhes).

[ Szerkesztve ]

(#3197) Madwe válasza blessbygod (#3196) üzenetére


Madwe
nagyúr

pár hét mire adaptálódik átlag az ember, sok értelmét nem látom ezt nézegetni egyébként :)

Magnézium, kálium s sóbevitel fontos végig. Tekintve h keto alatt miket fogyasztasz kiváltképp. Ha hiány lép fel akkor pl:
hirtelen felállásnál elszédülsz
gyakran görcsöl valamelyik izmod
tikkel a szemed
szédülsz
fáj a fejed
fáradt vagy
s még ezer meg egy tünete lehet. közben meg tönkremegy a szived...

Víz bevitel igenis fontos, 1.5l nagyon kevés. Még a kétszerese se lenne kifejezetten sok... Ha másért nem az egészségedért erőltesd le magadon...

(#3198) blessbygod válasza Madwe (#3197) üzenetére


blessbygod
csendes tag

közben meg tönkremegy a szived

Nem hangzik túl jól, meg ketós csoportokban sem emelik ki az elektrolitok fontosságát. Inkább akkor szedjek mint ne? Gondolom nem nagyon lehet túladagolni, mert a felesleg távozik a vizelettel.

Még a kétszerese se lenne kifejezetten sok

De az már végképp kimosná az ásványi anyagokat, ha annyira megemelném + nem is esne jól, erőltetni kéne. Ha túl sokat iszom a fejem is megfájdul tőle.

(#3199) D1Rect válasza blessbygod (#3198) üzenetére


D1Rect
félisten

Nő vagy férfi vagy?
A csajok szoktak iszonyat keveset inni.
Semmiképp se akard egyik napról a másikra megduplázni a víz bevitelt, mert nem esik jól.
Első lépésként fogj egy 1.5L-es palackot és töltsd tele vízzel, azt idd meg a nap során.

(#3200) blessbygod válasza Madwe (#3197) üzenetére


blessbygod
csendes tag

Nő vagy férfi vagy?

Férfi. Ch-s étrenden is elég volt napi 2 max. 2,5 liter folyadék. Max. nyáron ittam többet, ha nagyon meleg volt.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.