Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#26401) hobizoli válasza KROK640 (#26399) üzenetére


hobizoli
nagyúr

tudod ez vhol olyan mint az autoknal a haccsokerekhajtas istenitese manapsag is

alapbol a RWD autokhoz jobb vezetesi kepesseg kell
tehat aki azt favorizalja, meg azt a hasznalja, a valojaban biztonsagosabb AWD vagy FWD-khez kepest, az bujtatva kozben azt is mondja ezzel magarol, hogy o feletteted van vezetesi kepssegben, mert tudja uralni azt is, amikor a nyalkas-taknyos-havas uton keretlenul is kitorik a segge egy kis gazpedalpoccintesre, mert o benne van ehhez eleg skill

kozben meg a lof.szt... csak az arc nagy melle ;] ;] ;]

nezd meg minden telen mennyi jaguli meg bajorvagen van a korforgalmak kornyeken az arokban az ilyen utak kiralyai altal eldobva, pedig nem is volt feltetlenul havas az ut

kulon poen, hogy rallyban, ami a legkozelebb van az utcahoz barmilyen nemzetkozi autosportot nezve, mar alig latsz manapsag RWD technikat, hacsak nem a mar csak brahibol versenyzo, regota nem homolog, oldtimer eletkoru Lada-kat nezed itthon
mert ez amugy mindenhonnan kikopott

a korszeru up-to-date rally vasak kozul egyik sem RWD manapsag, de mar huszon eve se nagyon lattal ott olyat menni
mikozben 30-40 eve meg szinte csak olyanokkal mentek


regen meno volt a Linux, ma mar sokan nem igy gondoljak

nekem is rendszergazda ismi, mar vagy 5-6 eve nem is hasznal Linux-t otthon se
cegnel is egesz nap Win-s gep elott ul, amikor kimegy ugyfelhez ott is mindig Win-s gepek vannak.... akkor minek keccsoljon vele?
Win ala van mindenhez IS driver egybol

sokkal tobbet hasznalt mar 5-10 eve is Win-t meg Android-t iOS-t, mint Linux-t


elkulonckodhetne vele most is magaban, csak minek szarakodjon vele...? :U

több drón kell ;P

(#26402) bambano válasza KROK640 (#26399) üzenetére


bambano
titán

nem, a linux nem körülményes. SOKKAL egyszerűbb, mint a windows.
A probléma az, hogy fél életed munkáját belefeccölted a windowsba, így azok a szívások, amiket a windowstól kapsz, rutinszerűen megoldódnak nálad. Észre sem veszed, hogy egy rakás plusz munka belefeccölésére rákényszerített a microsoft 20-25-30 év alatt. Ugyanezt az energiát (töredékét se) nem vagy hajlandó belefektetni a linuxba, kisebb meló azt állítani helyette, hogy az bonyolult.

Mert hogy a windows milyen egyszerű. És rutinszerűen kapkodják elő a regeditet... lol. egyszerű a jó büdös francokat. Ha csak a rebootok számát nézem telepítés alatt, egy mint vagy egy debian akkor is sokkal egyszerűbb, mint egy windows. Felrakod a debiant, mintet és van egy komplett rendszered, és minden grafikus, klikkelős, mint windowsban. Miközben van irodai programcsomagod, meg egy rakás cuccod, ami a windows telepítőjén nincs rajta.

Engem az idegel ki, hogy általában olyanok szólják le a linuxot, akik nem is látták. Ha te 14 éve láttál utoljára 2 percre linuxot, nyugodtan mondd, hogy nem láttál soha. És ezt úgy mondom, hogy *SOHA* nem volt üzemszerűen windows a gépeimen. Minden gépen, amihez közöm van, debian van. Ebbe beleértendők az irodai gépek is. Vagy közöm van hozzájuk, és akkor debian van rajtuk, vagy windows van rajtuk, de az másvalaki problémája.

Vegyük észre, hogy ez nem lin-win flame, mert nem a linuxot és/vagy a windowst szóltam le, hanem azokat a júzereket, akik hülyeséget beszélnek róla.

Fentiek nem zárják ki azt, hogy a linuxot és/vagy a debiant saját magához hasonlítva, megköpködjük az aktuális disztrókat... mert hogy a debian két év alatt nem tudott működő böngészőt produkálni a stabil kiadásához, azért az megérdemelne pár jól megválogatott kifejezést.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#26403) opr válasza hobizoli (#26401) üzenetére


opr
veterán

Marpedig a hastokerek, szivobenzin, minimum 6 henger, manualis valto az akkor is kurvajo. Es nem azert, mert annyira jampi vagyok, hanem mert tenyleg sokkal jobb vezetni. :P

Az megint mas kerdes, hogy Magyarorszagon En is inkabb RWD vonalon mozognek, ha kene egy mindennapi vas, de itt Angliaban, amikor egy evben van talan 3 het, amikor plusz 10 fok ala megy a homerseklet (es nagyon maximum 1 het, amikor akar minusz is lehet), nincs sok elonye az FWD-nek. Cserebe van hajtasi befolyas kormanyzott tengelyen, ami nem jo. Az is igaz, hogy En oktober-majus kozott talan ha 500km-t belerakok a vasba, de szerintem meg annyit sem. Nem havonta, hanem osszesen. Nem azert, mert feltem vagy felek, hanem mert osszel-telen En atmegyek pafranyba, mindenki hagyjon beken. :DDD

Az is egy masik kerdes, hogy ha viszont mar nem lehet sokhengeres, szivo, benzines es manualis, akkor meg igazabol leszarom, legyen csendes, kenyelmes, megbizhato. Ha a fentiekbol mar barmelyik kiesik, akkor a masik fajta vezetesi elmenyt keresem, ami szamomra az, hogy egy gurulo nappaliban, frissen erkezek meg, ott meg pont nagy ivben leszarom, melyik tengely van hajtva, ugyse fogom nyomni neki.

"Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin

(#26404) hcl válasza hobizoli (#26401) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Aha. Itt most én írtam le, hogy ez itt egy sz@r, és a Win only userek háborodtak fel ezen :D De legközelebb meg ne halljam, hogy adatokat gyűjt, összeborult az update-től, aktiválni kell, miért van új verzió :D

Az meg valahogy akkor is nonszensz, hogy egy OS használhatatlan egy lassabb háttértáron.

KROK640 meg szerintem szereti a RWD autókat :)

@opr : OK, de hány nap van, amikor nem esik? :D Aki nem tud vezetni egy hátsókerekest, annak bőven elég a vizes út :D (Én sem tudok, de nem is akarok izomautót.)

[ Szerkesztve ]

Mutogatni való hater díszpinty

(#26405) zhali1


zhali1
csendes tag

Win VS Linux témához: anyósom nyugdíjas lett, ráért, kapott egy használt gépet. Mivel gyengécske gép, ezért Linux Mint került rá. Mivel előtte nem gépezett, mindegy volt, hogy win vagy linux. Megmutattam neki a böngészőt, raktam fel néhány játékot, azóta is boldogan használja. Face, Skype, emil, stb.
Szóval ha először lát valaki gépet, mindegy hogy mi van rajta, csak meg kell mutatni neki és használja.

(#26406) hobizoli válasza hcl (#26404) üzenetére


hobizoli
nagyúr

mert Linux-t annyira kevesen hasznalnak manapsag, hogy.... nincs aki sirjon ra ;] ;]

regen is a WinXP meg a Win8 volt a nagyon nyugos, de ezek is ilyen tizensok meg kozel huszeves sztorik
a Win7 Win10 abszolut hibbbbbatlanul muxik normalis hardveren
pedig most egy kinai deszkat hasznalok kinai RAM-kkal es csak siman muxik azon is

ezen is akkor raktam csak ujra a Win10-t, amikor SATA SSD helyett NVME SSD-t raktam a gepbe

Win ala kell 16GB RAM, meg 500GB-s SSD C:-nek es teljesen jol muxik
azert ezt manapsag nem egy ütőeretvágós tema megvenni

en 16/500GB alatt semmilyen uj desktop gepet/notit nem irok mar senkinek, ecceruen nem erdemes ruppotlankodni annyit rajta

meg ez a 8/250GB-s verzioju kivitelhez kepest +25-30k-ba kerul notiknal
ferjen mar bele ennyi baaaazzz....

foleg akkor vicces ez, amikor amugy 300k+ a gep ara amit kinezett, de csak 8GB RAM van benne
ennyid van ra, de nincs +30k-d?
akkor ne vedd meg azt se :U

[ Szerkesztve ]

több drón kell ;P

(#26407) opr válasza hcl (#26404) üzenetére


opr
veterán

Erzesre nem esik sokkal tobbet, mint Magyarorszagon amugy. (szerk megneztem: Budapest: 87 nap/ev, London: 111 nap/ev az atlag. De ugye ebbol nagyon sok az, ami csak ilyen szemetelos loszar, eszre se veszed, es fel ora altt vege is, tehat nem ereztem annyira rosszul.) Eszakabbra de, de London teljesen elheto. Pl ma is nagyon jo kis napos, gyenge szellos ido volt.
Amugy meg hatsokerek nagyon nem egyenlo izomauto. Az enyem pl csak 208 paci 2.5V6, az meg boooven nem izomauto, boven nincs az, hogy tusszentesz egyet a kanyarban, megpoccinted a gazpedalt es szetszalad a menes. Ahhoz eleg eros, hogy ha ugy dontesz es erolteted, tudja csovalni a segget, de ahhoz mar gyenge, hogy ezt veletlenul muveld. Gyakorlatilag 3000 felett kell porgetni (6800-ig porog el), hogy kanyarban riszalja a segget, azt meg eleg nehez elhinnem, hogy az nem direkt van. Plane, hogy az alapjarat 800-1200 kozott mozog attol fuggoen, hogy mennyire meleg a motor, megy-e a legkondi, stb.
Kb 8 alatt van szazon, tehat -plane a mai mezonyben- meg csak igazan gyorsnak se szamit. De a hangja kurvajo, a kormany nagyon pontos, vezetni kurva jo, az ereje meg boven eleg barmihez, ami meg legalis. Es meg elvezni is lehet. :)

[ Szerkesztve ]

"Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin

(#26408) KROK640 válasza koby11h (#26351) üzenetére


KROK640
veterán

Ez nálam is pont így volt. a Volkov commander mellesleg kisebb helyen is elfért. Nekem is minden CD-n rajta volt a TCMD-vel együtt.

Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...

(#26409) KROK640 válasza koby11h (#26357) üzenetére


KROK640
veterán

A fájl átnevezést imádom, hihtetlenül kényelmes és hasznos, gyakran használom is. A mappaszinkronizálás meg backupkor szokott jól jönni. De megemlíteném még azt is, hogy az ablakokban TABok is elhelyezhetőek (CTRL+T) így a két aktuális panel mellett számos egyéb directory is megjegyeztethető mindkét oldalon. De nekem pl a tömörítőprogramokat is egy az egybe kiváltotta.

26353 koby11h :
Régebben én is mindig memória és tárhely hiánnyal küzdöttem, mondjuk az első két évben, aztán onnantól mindig nagyon fontos szempont volt, hogy a gépemben sok RAM és sok-sok HDD legyen, néha áttérve a ló túloldalára is akár... nem sok embernek volt a 466-os Celeronjában is 384, sőt volt olyan, hogy 768MB(!) RAMja. Nem sok embernek volt ugyanebben a gépben már 2001-ben 2×20GB HDD... és aztán ezt igyekeztem tartani is az idők során, volt amikor kevésbé sikerült (2013-ban azért a 2GB RAM és az 1TB HDD nekem már kevés volt), volt amikor jobban.

Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...

(#26410) KROK640 válasza bambano (#26368) üzenetére


KROK640
veterán

Igen, az is van, bár kicsit hosszabb ;]

Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...

(#26411) KROK640 válasza hcl (#26381) üzenetére


KROK640
veterán

A probléma tényleg a szék és a számítógép között keresendő. :DD
Előszöris milyen Windows, hogy sikerült egy 60GB-os HDD 80%-át (vagyis mintegy 48GB-ot! :Y) elfoglalni vele??? Milyen Windows az, amelyik nem szól, hogy nincs hely??? Nekem már a WinME is küldözgette a buborékot a tálcán, hogy nincs hely. De lehet, hogy a 98 is, arra nem emlékszem annyira.
És végül : mi az hogy 60GB-os HDDn van az oprendszer, amikor azt már 10 éve SSD-re tesszük? Ráadásul egy 60GB-os HDD mai szemmel (mivel szinte biztos h még ATA) egyébként is pokoli lassú. Ha pedig nagyon kevés a lemezterület nincs azaz oprendszer ami ne lassulna le...

Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...

(#26412) KROK640 válasza opr (#26386) üzenetére


KROK640
veterán

Azt meg hogy? :Y Nekem 21GB a Windos mappa, ezenfelül a hiberfil, pagefile és swap file összesen 8,7GB. Windows 10.

[ Szerkesztve ]

Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...

(#26413) KROK640 válasza bambano (#26402) üzenetére


KROK640
veterán

Egyszerűbb vagy sem, nekem külső szemlélődőként még a grafikusról sem feltétlenül ez jött le. Bár az is benne volt, hogy kb semmirl nem tudtam mit mivel lehet csinálni.

Azért szerintem a regeditet sem kapkodjuk elő olyan sűrűn, Win10-be szerintem még sosem indítottam el. Win ME, Win XP alatt tényleg rutinosan kapkodtam elő, vbiszont jó kis csodákat is lehett művelni benne.

Ami a telepítésközbeni rebootok számát illeti, azért nem túl releváns, mert nem tudom te hogy vagy vele, de nekem már 2009 (Win7) óta gyakorlat, hogy 4-5 évente telepítem az oprendszert, akkor is azért mert kritikus hardverváltozás vagy főverziváltás (pl Win7 -> Win10) tiszuta installal a menü... Nos, annyi időnként meg kibrom azt a három restartot telepítés alatt az egy helyett. BTW vagy a gépem túél gyors, vagy a Windows fejlődött ebben is (sandás, hogy mindkettő) de el lehet már felejteni az 1 órás telepítéseket, nem emlékszem, hogy a Win10 mennyii dő alatt ment fel, de nagyon messze nem volt egy óra ...

"Vegyük észre, hogy ez nem lin-win flame" - amúgy jah, nem is akartam én ebből flamet indítani, de szerintem remek pillanat, hogy le is zárjuk. :)

Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...

(#26414) opr válasza KROK640 (#26412) üzenetére


opr
veterán

Hát, az utóbbi időben kapott ez már minden szart IS.
Covidos otthonlevős időkben szórakozik a programozó, szerintem lassan az se lenne akadály, ha egy 80-as években írt atomcentrifuga vezérlőkódját kéne lefordítani. :DDD

Az van, hogy már nagyon rendet kéne rakni, atomdurván tele van szegény szemetelve, ami mondjuk abszolút nem szegény szarrá abuzált a win hibája, hanem egy-D-tíz-T hiba, de egyrészt teljesen jól működik, tehát minek basztassam, ez úgyis csak játszós gép meg media server, másrészt egyszerűbb lenne simán nulláról újra rakni az egészet, de akkor már kéne egy nagyobb ssd is, mert akkor már igazából inkább visszatérnék valami dual boot rendszerhez, de... Ah, lusta vagyok én már ehhez. Majd ha belassul vagy eltörik szegény a sok basztatástól, nekiesek. Addig meg marad az örök elv, hogy nincs elromolva, tehát nem javítjuk meg. :D

Szerk: Amúgy így belegondolva jár az MS-nek a keksz, ügyibogyik voltak, ennyi aljas szarság után, amit ez a szegény rendszer kapott, szerintem már 10 reinstallon lennék túl XP alatt, meg vagy három reinstallon win7 alatt. Igazából amit ez kapott annyi után általában már inkább a linuxot is újrahúzom nulláról, mert na... Ami sok, az sok. Meg ugye, újrahúzni egyszerűbb, mint rendbe rakni, na.

[ Szerkesztve ]

"Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin

(#26415) KROK640 válasza hobizoli (#26401) üzenetére


KROK640
veterán

Hát ami azt illeti, én tudom, hogy az elsőkerékhajtás sokkal biztonságosabb, modernebb, és egyszerűbb is, mégis 4×4 vagy hátsó kerékpárti vagyok. Mármint nem feltétlenül a napi használatosra, hanem inkább úgy fogalmazok az igazán izgalmas autók hátsó vagy összkerekesek.
Én ugye nagyon oda vagyok a régi amerikai autókért (mondjuk úgy a kora 30-as évektől a késő 70-es évekig, illetve akad pár '90-es évekbeli vagy újabb kedvenc is), és hát ott nem sok elsőkerekes van :D

Egyébként amit mondasz én is tapasztalom, főleg a Win10 óta, de már Win7-nél elindult a folyamat, hogy sok Linux használó meg árti emberkének vettem észre a gépén, hogy Windowst használ ő is. Egybként szerencsére nekem sem kell sehol sem Linuxxal veszőni. Akárkihez ügyfélhez megyek mindnehol Windows van, az összes gépen. A linux ami most fent van a gépemen az is kb egy saját perverzió, hogy kicsit ismerkedjek vele.

#26406 hobizoli :
és itt vissza is tudunk térni a mindent ingyen, fillérekért és okosba akarok delikvensekhez, akik a topic alapját adják. 16GB/500GB alatt már én sem javaslok semmit, és ez asztaliban 8/250GB -hoz képest inkább 10 ezer ft környékén realizálódik. és vannak a fillérbhaszók akik a kisebbet kérik, mert jujj megspórol 10 ezer ft-ot és az milyen nagy pénz. Aztán pár hónap vagy egy év múlva csak megveszi a több RAMot, csak lesz neki egy új SSD (minden újratelepítésével együtt már időben és pénzben is messze átlépte a korábban megspórolt 10 ezer ftot), de addig azért sz0patja magát, a tanácsom ellenére is.
és igazából a matek sem szokott megállni, pláne ha az SSD-n spórol (még a RAM egyszerű is, mert csak beteszi utólag bár ez sem mindig mikor a 2 slotos alaplapba vesz 2×4GB-t utána meg 1-2 év múlva pislog, hogy mi az, hogyha 16GB-t szeretne akkor 16GB RAMot kell vegyen, és nem csak 8-at ??? Meg vegyem már meg tőle a 2×4-et, természetesen újkori árán ).
SSDnél jövök is egy példával : vesz mondjuk egy 256-os SSD-t 20 ezerért a 30 ezres 512-es helyett. Egy év múlva az 512-es 20 ezer, ő pedig örül, hogy na a 256-os áráért kap 512-est... csak épp azt felejti el, hogy akkor most megint elver 20 ezret SSD-re, és utána még lehet szerelni, meg újratelepíteni (az ilyeneknél már nem árt eddigre), amit ha velem csináltat további 5-6 ezer még felugrik, és így összességében 30 ezer helyett 46 ezerét van 500-as SSDje, úgy, hogy hónapokig vagy egy évig szivatta magát.

Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...

(#26416) KROK640 válasza opr (#26414) üzenetére


KROK640
veterán

egy-D-tíz-T hiba, zseniális:D
Nekem vegyes célú, játék és munkagép egyben. Egyébként ezt a ha nincs baja nem kezdem el megjavítani mentalitást a 2000-es évek elején szedtem össze, amikor vagy kétszer gép nélkül maradtam abból kifolyólag, hogy nem volt (túl nagy) baja én meg mégis megakartam javítani. Másik oldalról megvan az a hátránya, hogy az ember egy csomó aporó kényelmetlenséggel megtanul együtt élni. (most például azzal, hogy kénytelen vagyok párhuzamosan használni az Edge-et és a google chromeot, ugyanis az index és a lapcsaládba tartozó összes oldal (totalcar, blog.hu stb) azt csinálja, hogy chrome alatt nem kattinthatóak a cikkek se meg a linkek se, maximum ha új ablakba nyitom meg őket. Mondjuk ez lehet h nem nálam gebasz, mert kipróbáltam és barátnőmnél is ezt csinálja, szóval az emiatti reinstallt elhalasztottam, de a dolog csak nem akar megjavulni :( )
Amióta pedig pénzt is keresek a géppel, pláne alapszabály, hogy csak akkor bhasztatjuk ha nagyon muszáj.

Egyébként gondolkodtam azon, hogy mint anno a Win ME esetén csinálni kéne a belakott rendszerről egy lemezképet és bármi baj van csak visszahúzni, de : túl sok értelme mégsincs, ugyanis 5 évente azt az egy reinstallt kibírom, ráadásul most miért lenne jó, ha lenne egy 5 lves rendszerem, csupa elavult régi verziós szoftverrel (mondjuk ez lenne a legkisebb baj, sok programból használok régit, ami még nincs elcseszve), elavult driverekkel és beállításokkal (az elmúlt 5 évben pl kétszer cseréltem monitort... sőt, a házat, a DVD meghajtót, a tápot és a VGA-t kivéve már semmi nem az ami 5 éve volt a gépben), és a Windows update is egy napig menne.. egyszerűbb nulláról újrahúzni.
A Win ME és társai időben még azért volt ennek létjogosultsága, mert egyrészt 2-3-4 havonta úgyis összehullott a rendszer, másrészt nem volt (olyan szélessávú) internet, hogy mindenféle util programot frissítgessen az ember, így egy 1-2 éves backupból is jóeséllyel mindenből ugyanaz a verzió került vissza, mint ami volt.

Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...

(#26417) hobizoli válasza KROK640 (#26415) üzenetére


hobizoli
nagyúr

ezt mondtam en is a mukinak, hogy OK, hogy megveszed 8GB RAM-l, csak utolag boviteni ezt nem mindig csak annyibol all, hogy megvetted a modult, es berakod a 8GB-t, mert mi van ha nincs hozza szereloablak es szet kell boritani hozza az egesz gepet

vagy ugy 8GB-s a gep, hogy 4GB alapbol van az anyulapon es van egy bovitohely, es akkor a 4GB az fix
ha 1x8GB van benne az anyulapon, akkor lehet jo is, csak a8GB-nals emind1, hopgy 2x4GB dual channel vagy 1x8GB single channel
de utolag boviteni mindig nyugosebb tema, mert illik, hogy ugyanolyan modul legyen ugyanolyan chip-kkel es orajellel, mint ami gyarilag benne is van
na ez a legritkabb esetben szokott osszejonni, mert az egysegsugaru verpistike azt nezi leginkabb, hogy az egyik RAM 500Ft-l olcsobb, mert pl van benne egy DDR4-2666-s megoldas es erre o vesz egy DDR4-2133MHz-st, mert okos akar lenni

tovabba ha garis a porteka, akkor erosen illik a szervizben csinaltatni, hiszen megvaltozik a konfig, es ennek hivatalos nyoma kell legyen a gari miatt
a szerviz oradijat is kifizetve meg melle a modult is megveve hozza mar siman tobbe kerul a buli, mintha eleve 16GB-l vette volna meg

aztan 16GB-l sokkal kevesebbet swap-l a gep is, mint 8GB-l, akkoris ha SSD-s

8GB RAM-nal is atbaszos, mert a swap-t sem 7.8GB-nal kezdi el a gep, hanem mar 6GB korul is hasznalja, csak minnel kozelebb van a fizikai RAM vege, annal inkabb, ami 8GB-nal hamar elerheto, 16GB-nal meg nem igazan
ugyanazokat az atlag web oldalakat megnyitva Twitter, FB, YT meg par hiroldalt meg forumokat hooottt siman lehet ma 8-10GB-t RAM-l hasznalni, amit a 8GB RAM-s gepnel azert nem vesz eszre a verpistike, mert az neki a swap-bol megy....
amit az SSD meg ugy ahogy elfed egy HDD-hez kepest, de egymas melle rakod a ket ugyanolyan konfigot egyiket 8GB masikat meg 16GB RAM-l, es a 16GB-s gep siman gyorsabb valojaban, foleg amikbe 1x8GB miatt 64bit a savszelesseg is 2x8GB dual channel helyett

meg ahol nincs dedikalt dVGA a gepben es a 8GB-bol nyal le maganak az IGP is, ott meg elobb elfogy az a 8GB is, ami 16GB-nal nem igazan fordul elo, hiszen ha ott a 16GB helyett van 15GB-d akkoris mivan? semmi... annal ez belefer

több drón kell ;P

(#26418) hobizoli válasza bambano (#26402) üzenetére


hobizoli
nagyúr

ne mar, 2-3x indul ujra az egesz Win telepiteskor....pont lesz.rom
utoljara ~2.5-3 eve telepitettem ujra :DDD

minden verziofrissitese egyben uj telepites is, ejjel megcsinalja amig csucsukazok, raer
atveszi az osszes beallitast
ez kb olyan vilagmegvalto erveles volt a Linux mellett, mint anno vkinek az, hogy WinXP alatt az intel chipset driver telepitesekor nem kell 4x a Tovabb-ra klikkelni, mint a Via 4in1-nel

neztem arra is egy ilyet, hogy: uhm....oszt? tenyleg ettol halunk megfele?


cegnel nalunk nem lattam meg nem Win-s gepet, pedig van egy par szaz gep, meg az ipari PC-ken is vmi Win fut, WinNT is akar :DDD
es mennek 0-24h-ban azok is

legutobb egyik ipari PC-ben benult meg a tapegyseg, es annyi volt a gep baja
de Win-t nem kellett uratelepiteni rajtuk, mert osszedolt volna, max azert meg kipurcant a HDD vagy az SSD alola
ez egy Pentium 4 konfig 2 GB RAM-l, hogy tudd hova tenni idoben, szoval elegge 15+ eves tema

HDD dVGA tapegyseg mar rogyott meg alatta tobb is, de a Win az stabil, mint a forint ...ize, a beton

több drón kell ;P

(#26419) KROK640 válasza hobizoli (#26417) üzenetére


KROK640
veterán

Meg a rendszernek is van egy RAM foglalása, és az sem mindegy, hogy mielőtt bármit indítanál, a memória 30-40%-a odavan rögtön, vagy csak a 15-20%?
Az ilyen egy bővítőheles notik esetében meg még fontosabb a kérdés mint asztaliknál, hogy mennyi az annyi. Hiszen, ha csak 4-8 van ráforrasztva, és egy bővítőhely van, akkor bizony eléggé korlátoltak lesznek a lehetőségek. (egy 4GB-os integrált modul esetén kb 12-20GB RAM a maximum ami elérhető lesz, ami ma még elmegy, de 2-3 éven belül ... )

Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...

(#26420) hobizoli válasza KROK640 (#26419) üzenetére


hobizoli
nagyúr

orokervenyu megfejtes, hogy mindig annyi modult kell hasznalni, amennyi csatornas a memvezerlo a CPU-ban

4 modulnal mar, foleg a magasabb orajeleknel elofordulhat olyan szitu, hogy 1-2 lepcsovel visszabb kell venni a tempot, erre ki szoktak terni a User's Manual-kban is

mikozben ugyanannyi RAM ket modulbol kirakva meg tudja a nevlegest

több drón kell ;P

(#26421) bambano válasza hobizoli (#26418) üzenetére


bambano
titán

az, hogy 4-5 alkalommal újraindul a gép egy telepítés alatt, az az egyik jele annak, hogy gagyin van megírva. nem az a gond vele, hogy újraindul, bánja a franc, hanem hogy en-bloc ócska az egész az utolsó bitig.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#26422) hobizoli válasza bambano (#26421) üzenetére


hobizoli
nagyúr

20sec alatt ujraindul...

mukodik? aha
na akkor pont nem tud izgatni :U

több drón kell ;P

(#26423) hcl válasza hobizoli (#26406) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

"mert Linux-t annyira kevesen hasznalnak manapsag, hogy.... nincs aki sirjon ra ;] ;]"
Hát igen. Az oldalak nagy része, amit megnézel, Linux szerverről töltődik be, csomó embernek van otthogy Raspberry-je, a routereden Linux fut, a telefonok nagy részén Linux/Unix származék OS fut, de kevesen használják :D
Desktopon használják kevesen :D Főleg azért, mert a MS egyszer jó helyen volt jó időben, és azt se tudják az emberek, hogy létezik más. Macbook-kal mit kezdenél? :D
Az, hogy x86 desktopon fut valami Windows, az szakmailag nagyon basic, ennél sokkal több dolog van informatika terén, csak a legtöbben soha nem látnak mást. (Még az sem esik le, hogy a telefonjukon mi van :D )

"legutobb egyik ipari PC-ben benult meg a tapegyseg, es annyi volt a gep baja
de Win-t nem kellett uratelepiteni rajtuk, mert osszedolt volna, max azert meg kipurcant a HDD vagy az SSD alola"
Az a lényeg, hogy mentés ne legyen, mert újratelepíteni sosem kell :D
Amúgy egy ilyesmiben jóhogy nem borul össze, ha gyak. egy progi fut rajta, sikerült a MS-nak ide eljutnia a 80-as évek óta :D

@opr : "Amugy meg hatsokerek nagyon nem egyenlo izomauto. "
Ja, mert mostanában (utóbbi 30 év mondjuk) rájöttek a gyártók, hogy a tömegeknek jobban bejön az elsőkerekes, amit nem törnek meg :D

"lassan az se lenne akadály, ha egy 80-as években írt atomcentrifuga vezérlőkódját kéne lefordítani. :DDD"
Fogsz egy Hercules-t (mainframe emulátor) és a 60-80-as évek (meg ugye gyakorlatilag ezek a mai IBM System Z-k) OS-ét és programjait simán tudod futtatni :D Na most a S/360,370 az a 60-as / 70-es évek szuperszámítógépe... :D (De ezek a cuccok egy Pentium M-en is elmentek :D )

"mukodik? aha
na akkor pont nem tud izgatni :U"
Hát, pedig az informatika pont a hatékonyságról szólna, szóval egy alapvetően rossz minőségű OS máshol is hátrányt jelent. Ez a helyelfogyós eset inkább arra világított rá, hogy a Windows még mindig arra van optimalizálva, hogy majd a gyors háttértár megoldja :D És akkor itt beszélgettek a 8-16GB-ról, amikor nagyjábl bármilyen asztali Linux értelmezhetően elmegy 4GB-on is, de 8-on már tényleg full lötyög :D

@KROK640 : "Előszöris milyen Windows, hogy sikerült egy 60GB-os HDD 80%-át"
10 20H2, 21H2... (ezek a legutóbbi updatek). Nincs rajta semmi. Ilyenek vannak rajta, hogy TKexe, Panorama Maker 3, Startrails, meg telefonflasheléshez csomó progi, de ezek jellemzően nem foglalnak semmi helyet...

"mi az hogy 60GB-os HDDn van az oprendszer, amikor azt már 10 éve SSD-re tesszük?"
Olvass vissza, hogy min fut ez ;) Azért 60GB, mert egy ilyen virtuális OS-nek, amin nem tárolsz adatokat, nem böngészel, stb., nem szokott nagyon kelleni több.

"Milyen Windows az, amelyik nem szól, hogy nincs hely??? Nekem már a WinME is küldözgette a buborékot a tálcán, hogy nincs hely."
Na ez az :D Ez az izé meg semmit :D Csak nézem, hogy áll az update letöltés, és reszeli a winyót, nézzünk rá a Sajátgépre... Hopp, 300MB hely :D
De mondjuk hirtelen felszabadítottam 5GB-ot az update cache törlésével meg pár egyébbel, akkor sem lett sokkal jobb :D

[ Szerkesztve ]

Mutogatni való hater díszpinty

(#26424) Oldman2 válasza KROK640 (#26416) üzenetére


Oldman2
veterán

az index és a lapcsaládba tartozó összes oldal (totalcar, blog.hu stb) azt csinálja, hogy chrome alatt nem kattinthatóak a cikkek se meg a linkek se, maximum ha új ablakba nyitom meg őket. Mondjuk ez lehet h nem nálam gebasz, mert kipróbáltam és barátnőmnél is ezt csinálja, szóval az emiatti reinstallt elhalasztottam, de a dolog csak nem akar megjavulni :( )

Nem vigasz, nálam is ezt csinálja... megoldás nincs rá?
:W

(#26425) Oldman2 válasza Oldman2 (#26424) üzenetére


Oldman2
veterán

Nálam az ADBlocker kikapcsolása most megoldotta a problémát.
:C

(#26426) pn4hvq válasza Oldman2 (#26425) üzenetére


pn4hvq
senior tag

Ublock originnel is előjött ugyanez a hiba. Kikapcsolása segít.
Talán a Külső szűrők - Hun: hufilter kikapcsolása a tényleges megoldás. Az elején játszottam vele, mert idegesített, hogy nem tudok klikkelni, aztán inkább bezárogatom az ilyen oldalakat.

[ Szerkesztve ]

(#26427) hcl válasza pn4hvq (#26426) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

TC-n a Behind the overlay kiegészítő is segíthet.

Mutogatni való hater díszpinty

(#26428) fatpingvin válasza KROK640 (#26411) üzenetére


fatpingvin
őstag

tudja a tök, hcl feltételezem csak használni akarja, nem mókolni vele. a melléket ábra tanúsága szerint ez pilótavizsga nélkül nem megy.

...ismerős ez a retorika valahonnan? ;]

A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)

(#26429) koby11h válasza Oldman2 (#26425) üzenetére


koby11h
aktív tag

Reklámszűrő kikapcsol, sütikből minden elutasít, reklámszűrő visszakapcsol. Ez nálam segített, amíg a sütik le nem járnak. Utána újra.

Ha volna sonkánk, akkor csinálhatnánk sonkás tojást, ha lenne tojásunk!

(#26430) szebe válasza KROK640 (#26416) üzenetére


szebe
őstag

az index és a lapcsaládba tartozó összes oldal (totalcar, blog.hu stb) azt csinálja, hogy chrome alatt nem kattinthatóak a cikkek se meg a linkek se, maximum ha új ablakba nyitom meg őket

Ahogy írják, adblock/ublock miatt ilyen.
Már amikor a TC-n megjelent anno a "kapcsold ki az adblockert, nem olvashatod végig a cikket", akkor elkezdtem inkább bezárogatni, nem igazán van/volt hangulatom a mindenféle mozgó egészoldalas reklámokhoz stb.
Aztán az index "tulajdonosváltása", meg a TC lezüllése óta nincs ilyen problémám, mert eszembe se jut felkeresni ezeket az oldalakat.
Az index fórumon meg azt a pár read-only topikot a sport szekcióból beraktam kedvencekbe, oszt kész.

"ha ledobsz a Mecsekbe egyszer késsel, meg egy banki terheléssel, én megiszom a h*gyomat, megeszem a lárvát, de akkor is fizetem a villanyszámlát"

(#26431) F.E.K.. válasza opr (#26403) üzenetére


F.E.K..
senior tag

"Marpedig a hastokerek, szivobenzin, minimum 6 henger, manualis valto az akkor is kurvajo. Es nem azert, mert annyira jampi vagyok, hanem mert tenyleg sokkal jobb vezetni. :P"

Hát nemtom', én sokszor jobban szeretném ha automata váltós lenne az autóm, pláne amikor városban a dugóban araszolás van...

Pedig amit leírtál, az mind stimmel :DDD

Legyen olyan szép és vidám napod amilyet csak szeretnél!

(#26432) opr válasza hcl (#26423) üzenetére


opr
veterán

Kis javitas:
"hogy a tömegeknek jobban bejön az elsőkerekes" helyett "hogy a tomeget abszolut nem erdeklni, a nagy resze nem is tudja, es elso kerekest gyartani es fejleszteni is sokkal olcsobb" :P

F.E.K..: Alairom. De arra mondtam, hogy az viszont mar egy masik fajta elmeny, a gurulo nappali. En azt is szeretem. Tegyuk hozza, tenyleg nem hasznalom napi szinten az autot, ugyhogy nekem abszolut nem gaz, hogy ilyen teren lehetne kenyelmesebb is. Ha napi szinten vezetnek es dugoznek, biztos lehetsz benne, hogy inkabb valami kenyelmes, csendes, automata kocsim lenne, es nagy ivben le se szarnam, hol kapar. :K

[ Szerkesztve ]

"Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin

(#26433) sh4d0w válasza KROK640 (#26399) üzenetére


sh4d0w
nagyúr
LOGOUT blog

Nyugodj meg, nem te vagy az első a fórumon, aki csak azért piszkálja a Linuxot, hogy nagyobb lehessen a trollfaktor.

Nem lenne egyébként semmi baj a véleményeddel, ha releváns tapasztalat állna mögötte - de sajnos nem így van. Próbálj ki egy mai, modern desktop Linuxot és ha azután is fenntartod a véleményed, hát legyen - az legalább releváns tapasztalatból jön.

Van, akinek jó a Linux, másoknak nem - nem probléma, maradjon Windows-on, Macen, QNX-en, akármin.

https://www.coreinfinity.tech

(#26434) hcl válasza opr (#26432) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Igaz, de az is szempont volt asszem, hogy kevésbé veszélyes, így több basic sofőrnek lesz vonzó.

@Linux használat témában az tetszett még, hogy 2020-ban az Azure-ban milyen volt a Linuxok aránya
És nem akárhol, hanem a MS saját felhőjében :D

[ Szerkesztve ]

Mutogatni való hater díszpinty

(#26435) E.Kaufmann válasza hcl (#26434) üzenetére


E.Kaufmann
addikt

A franc akar fizetni még egy VM guest OS licencért is...

Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!

(#26436) fatpingvin válasza E.Kaufmann (#26435) üzenetére


fatpingvin
őstag

case in point...

A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)

(#26437) E.Kaufmann válasza fatpingvin (#26436) üzenetére


E.Kaufmann
addikt

Most őszintén, nem ez a legfőbb "szelling pojnt" (ha már angolozunk) :) ?
Elismerem a képességeit, és tudom, hogy vannak kereskedelmi disztrók komolyabb támogatással, de azért az ár egy fontos tényező, sokat spórolnak nagy cégek is azzal, hogy pl nem kell Windows-t, VXWorks-öt vagy QNX-et licencelni, hanem fognak egy nyílt kernelt vagy disztrót majd összereszelnek ingyenes programokat és kész a Synology/QNAP/ASuStore NAS, kész a TPLink router, kész az okostévé rendszer, kész az Android ésatöbbi...
Ha meg valamiért nem elég jó vagy nem elég szimpi, akkor meg még ott a BSD :DDD reszelgetni...
Ha Linus minden ilyen cuccért kapna 10 centet, zsebből felvehetné Musk-ot, Bezost, meg Bill Gates-t lakájoknak. :DDD

[ Szerkesztve ]

Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!

(#26438) hcl válasza E.Kaufmann (#26435) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

?

Mondjuk nekem nem Azure-ban van, csak példának hoztam, hogy ha ott annyi... :D
(Sokszor emlegettem már, a virtuális környezet most egy SFF asztali gépen, 2xSATA winyó, 4 magos proci, 12GB RAM. Bőven jó arra, hogy nem kell dualbootozni, hanem amikor kell valami berúgod, és 1 gépnyi helyet foglal a szobában. Debian-on futó Qemu/KVM, ez a legkönnyebb virtuális cumó.)

[ Szerkesztve ]

Mutogatni való hater díszpinty

(#26439) Rimuru válasza E.Kaufmann (#26437) üzenetére


Rimuru
veterán

nagy cégek - megfeleloen nagy cegeknek pont ez az egyik legkisebb kerdes, nem azert nem fog windowst hasznalni azureban mert draga hanem mert van az adott feladatra jobb is. Nagy cegek vegtelen penzt kepesek elkolteni pl extended supportra is, faj nekik de mondjuk meg mindig olcsobb mint ujraini a 30 eves legacy vackot.

[ Szerkesztve ]

Vigyázat, csalok!

(#26440) E.Kaufmann válasza hcl (#26438) üzenetére


E.Kaufmann
addikt

Egy Server Core sem feltétlen kér sokkal többet, bár korlátozottabb, mit tehetsz rá. Ahogy néztem pl JRE felugrik rá is, nekem pl az érdekes.
A másik a Debian lightweightségéről. Egy 4 GByte tárhelyű miniPC-re (gyárilag Windows 7 Embedded, ritkább SSD féleséggel) egy újabb Debian már nem mászik fel rá alap telepítővel és alapabb ablakozó rendszerrel . (Tudom, a profibbak, pl te fel tudnád húzni kézzel összeválogatva a csomagokat esetleg nulláról fordítva kernelt és programokat, csak adott architektúrára optimalizálva.
Találtam egy Debian alapú karcsúsított rendszert, ami már felugrott rá, és azzal most működik, de ott is a szükséges volt csomagok telepítése között illett takarítgatni, ne teljen be a tároló, most VNC kliensként fut.
Régebbi Debianhoz volt még leírásom, hogy kell csak X-et és teljes képernyőn futó alkalmazást telepíteni indítani, akkor egy RDesktopot kellett futtatni, de most nem volt idő játszadozni.

Rimuru:

Olyan szempontból jogos, hogy a szervezeti használatra így is-úgy is költeni kell. Viszont ha már egy termékbe építik, ahol képesek fillért baccni egy kondenzátoron is, akkor persze, hogy spórolni akarnak a szoftveren is.

VxWorks-re is csak azért állt át a Linksys egy időben, mert tudtak spórolni a RAM-on ;]

[ Szerkesztve ]

Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!

(#26441) fatpingvin válasza E.Kaufmann (#26440) üzenetére


fatpingvin
őstag

4 GB egy ilyen single-task vasnak hatalmas tárhely. Tiny Core Desktop huszonötször felférne rá kb.

A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)

(#26442) E.Kaufmann válasza fatpingvin (#26441) üzenetére


E.Kaufmann
addikt

Nem akartam vesződni a hw támogatással, sem VESA üzemmóddal, jobban bíztam a Debian-ban, még ha hw fronton ott sem egyszerű az élet, bár most valamit változtattak a non-free fw-k kapcsán.

[ Szerkesztve ]

Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!

(#26443) frescho válasza hcl (#26423) üzenetére


frescho
addikt

"Hát, pedig az informatika pont a hatékonyságról szólna"

:)) ROTFL :))

vagy inkább a mai fejlesztéseket látva: :W

https://frescho.hu

(#26444) hcl válasza E.Kaufmann (#26440) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Mármint milyen Server Core? Windows?
Nem, itt az egész host gépben van 12GB RAM... :D A Windowsnak 8 van odaadva, amikor fut.

"Egy 4 GByte tárhelyű miniPC-re (gyárilag Windows 7 Embedded, ritkább SSD féleséggel) egy újabb Debian már nem mászik fel "
Arra nem Debil kell akkor. Alpine mondjuk. A Debian nem annyira light cucc, az egy komplett OS, ami nem bloat. Mondjuk egy Ubihoz képest :D

Az optimalizálással elb*ol időt -> ha nem optimalizálsz, akkor a user fog.
Ha lenne kis agya a usereknek, akkor azt vennék, ami optimalizáltabb.

@frescho : Nem mondtam hülyeséget, csak a mai informatika ment el idióta irányba :D

[ Szerkesztve ]

Mutogatni való hater díszpinty

(#26445) E.Kaufmann válasza frescho (#26443) üzenetére


E.Kaufmann
addikt

Szerintem a fingreszelés sem feltétlen hatékony, mert az idő pénz.

Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!

(#26446) hobizoli válasza hcl (#26423) üzenetére


hobizoli
nagyúr

lehet, de a juzer meg mindig a Win-l talalkozik face2face elsosorban, ugyhogy ezt latja

rohogni fogsz, de "veletlenul" ket tok egyforma HDD volt benne alapbol, csak nem volt bekapcsolva a mirroring :DDD
ugyhogy amikor a nullas szamu HDD megbenult benne, akkor szeppentek ra az IT zsenikék, hogy az 1-s szamu ikertesoja tok uresen porgott ott magaban eveken at a nagy semmiert, es au van
de IT-s temakor lett volna ezt is beallitani benne, nem az enyem

ne csinaljunk mar ugy mintha minden IT-s alapbol vmi fekete oves grandmaster lenne

manapsag olcso a memoria meg a HDD/SSD kapacitas IS, es 64bit miatt sem vagy megkotve 3GB RAM-nal, mint anno
meg tobb TB-s HDD-k vannak fruttiert, SSD is siman megfizetheto lett
tizenot+ eve egyetlen 512MB DDR1-s modult tobbert vettem még a WinXP-s AMD K7-s gep ala, amiert ma 2x16GB RAM-t lehet venni akarhol
inflaciot nem is szamolva sem kerul annyiba

nem vagy mar raszorulva a kompakt megoldasokra meg a kompromisszumokra, hogy par GB RAM-n is elpotyoresszen, mert fuuuu, draga RAM is, meg a 32bit is limital
64bit-n mar tobb TB RAM-g jo vagy, bele sem tudsz rakni annyit egy desktop gepbe, hogy ez valaha gondot okozzon

egy teljesen uj gep araban a 8 helyett 16GB RAM par %-s felarat jelent, 10+ eve is 8GB RAM-s gepet hasznaltam SSD-vel, amikor a tobbsegnek meg 2-3GB RAM volt csak a gepeben/notijaban meg HDD

az SSD meg musthave
egy 120GB-s egyseg 7-8k manapsag
azon boooooooooven elfer a Win10 az osszes nyomoreksagaval egyutt is

meg ennyi ferjen mar bele egy 300k-s konfigba is, mert amugy nagyon nem azt latom, hogy fillerre kigrammolt gepeket rakosgatnanak ossze emberek :U

az a nehany szaz millio juzer, aki munkahelyen is Win-t hasznal egesz nap, az nem nagyon fog neked, otthon Linux-l makketkodni
akkorse ha kisebb a hw igenye
ez tipikusan regen is IT-s privilegium volt :DDD


meg ma egyatalan nem draga a hardver

par eve egy i7-7700K 110k-ba kerult
egy ezzel ekvivalens felepitesu i3-10105 kerul 54k-ba ugy, hogy kozben 50%-l gyengebb lett a HUF arfolyama az USD-hez kepest
2x8GB DDR4-3200 RAM 6 eve annyiba kerult, mint ma 2x16GB 3200MHz-s szinten meg a HUF gyengesege mellett is

:U

több drón kell ;P

(#26447) frescho válasza hcl (#26444) üzenetére


frescho
addikt

Kínomban röhögök. Sajnos nincs sírva mulatós, bordalt éneklős smiley.

Lassan ott tartunk, hogy egy apache hiba miatt mindent is frissíteni kell, mert fejlesztés címszó alatt nem programoznak, hanem modulokból összelegóznak dolgokat. Ez egy darabig még OK is lenne, de ma egy-egy modul tucatnyi libre épül, amik továbbiakra stb. Mintha egy házat nem is panelekből, hanem komplett emeletekből akarnának összerakni esik ahogy puffan módon. Mondjuk egy Raid kártya config felülethez azt jelenti, hogy egy böngészőt futtat a remote management konzolban alatta komplett X-szel stb. stb.

E.Kaufmann: Mára már átestünk a ló túloldalára.

hobizoli: Pár GB? kB-os dolgokat erőltetnek bele GB-os nagyságrendbe, már ott tartunk :(

[ Szerkesztve ]

https://frescho.hu

(#26448) hcl válasza hobizoli (#26446) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

"rohogni fogsz, de "veletlenul" ket tok egyforma HDD volt benne alapbol, csak nem volt bekapcsolva a mirroring :DDD"
Röhögni fogsz, de a RAID nem backup :D

"ne csinaljunk mar ugy mintha minden IT-s alapbol vmi fekete oves grandmaster lenne"
De az se jó, hogy ilyen 0 látókörű féltudású akárki.

"meg ma egyatalan nem draga a hardver"
Akkor legközelebb vehetsz nekem cuccokat :D Érted, lehet, hogy te azokkal találkozol, akik drágán vesznek gépet, de elég sokan vannak, főleg itthon, akik nem. Ők le vannak nyilván sajnálva :D

"az a nehany szaz millio juzer, aki munkahelyen is Win-t hasznal egesz nap, az " azt se tudja, hogy van más OS.
Itt a kollegák meglepődtek, amikor a régi és új céges ERP-t beröffentettem Linuxon, hogy hogy megy :D Meg mennyi az OS gépigénye. Meg hát ugye nincs rá licencdíj.

Amúgy az a memória, proci és diszk igény igencsak fontos lesz akkor, amikor bérelt vason akarod futtatni a cuccod :D Ld. még a fentebb linkelt Linux-Windows arányt az Azure-ban :D

@frescho : Jaja :Y

[ Szerkesztve ]

Mutogatni való hater díszpinty

(#26449) Pötyi válasza E.Kaufmann (#26445) üzenetére


Pötyi
őstag

Na igen, az idő valóban pénz, csak az a nem mindegy, hogy MIKOR kerül pénzbe az a bizonyos idő!

A fejlesztéskor, egy alkalommal? Csináljunk valamit gyorsan, az se baj, ha nem túl jó, tele van hibával, emiatt a jövőben sokat kell javítani. Ráadásul nem írjuk, hanem összedobált blokkokból generáljuk, emiatt a mérete nagy, ez a hosszabb kód minden egyes futtatáskor lassabban fut le az elkövetkező tíz évben száz eszközön.

VAGY

Csináljunk valami jól átgondolt, logikusan megtervezett célprogramot, fizessünk meg egy jó programozót, aki rövid, tömör kódot ír, nem basz oda mellé három kötelezően feltelepítendő segédprogramot, mondjuk egy apróbb, pár száz megás dotnet keretrendszert, hanem csak azt és kizárólag azt a .dlll-t, amiben az a pár függvény van, ami ténylegesen kell. Így a fejlesztés valóban kissé hosszabb lesz, mint az előző esetben, de a végeredmény, a rövidebb kód minden egyes futtatáskor kurva gyorsan lefut az elkövetkező tíz évben száz eszközön.

QNX is cool!

(#26450) BiP válasza Pötyi (#26449) üzenetére


BiP
nagyúr

Attól függ, kit kérdezel :)
A marketingest, a controllert, valami fejes menedzsert, vagy a fejlesztőt :)

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.