- sziku69: Szólánc.
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- bambano: Bambanő háza tája
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
tasiadam
veterán
üdv. Pi1 és pi2 között a 4x annyi mag mennyivel ad több sebességet, ha SQL táblát kell olvasnia? Adguardom fut egy pi1-en, de 170ms válaszidő, meg ha a seed sok, akkor elkezd fagyni. Váltani szeretném, pi2 egész olcsó az is, de persze 2 VM lenne a legjobb erre
-
tasiadam
veterán
Zseniális, hogy terveznek 3d nyomtatott házakat ventivel, de a ventinek útba esnek IO portok úghogy nélküle kell összerakni
-
tasiadam
veterán
megírod bárhol a pythont, és
-Csinálsz egy samba sharet, felrakod, klienst a pi-re, leszeded a samba-ról.
-Ugyan ez ftp-vel
-CP-zed rá
-gittel lehúzod
-SSH-zol a kliensre, nano akármi, megítod a gépeden, átmásolod, ctrl+o, enter, ctrl+x, enter, ugyan ez vi-al esc :eq!
-megírod rajta -
tasiadam
veterán
válasz
wassermann #45340 üzenetére
Azt is feldobom, de lelőttem az OOM-et. Am meghalt az sd krátya átalakító, nem bjrta a másolást, most ugyan ezt kipróbálom úgy, hogy nem az sd kártya a "disk", hanem egy pendrive
-
tasiadam
veterán
Tesztként küldtem a pi-re egy imaget proxmoxból. 3.x gb-s iso-t 37p után failedre másolta, mert annyira be volt telve a memória, hogy valszeg lelőtte az sshd servicet. Újraindítva is bricked, szóval csinálok friss telepítést, adok neki 2 vagy 3gb swap-ot, lekapcsolom a sigkillt és meglátjuk így mennyire bírja. Egyébként simán másolt 10mb/s-el, szóval a 100 megabitet kb hozta is, persze melegedett
-
tasiadam
veterán
Raspberry pi1-em most csak díszként funkcionál és egy TrueNAS-t váltanék ki OMV-al, csak egy kisebb samba share kéne. Az usb 2.0 mennyire lenne lassú, meg a 10/100-as RJ45? ISO-t tennék rá proxmoxhoz, meg ilyen alap szutykokat, nagy sebességet nem várok el
-
tasiadam
veterán
válasz
wassermann #45292 üzenetére
Van 1 ilyenem, ingyen odaadom ha kell valakinek
-
tasiadam
veterán
válasz
Blue@X #45251 üzenetére
1 darab NVME-t szerintem elbír a Pi, de számolj utána, hány ampert és hány volt igénye van.
All of the models with 4 USB ports have a maximum USB port output of 1.2A for all 4 ports combined, with no per-port limits (meaning, all 1.2A is available on a single port if no others are in use). Note that on models prior to the Pi3 the default output was 600mA, and 1.2A was only available after the firmware loaded.
De 2-t már nem fog. Én forrasztottapm plusz 12 voltott a PiNAS-on a HDD-nek. -
tasiadam
veterán
válasz
Blue@X #45244 üzenetére
Mivel csináltam PiNAS-t, kicsit áttúrtam ezeket, mit bír és mit nem.
A Pi4 2 USB-n tud annyi áramot adni, amelyből 1 darab HDD tud menni, ami kb 2x annyi, mint 1 sima SSD. Az NVMe van kb ott, ahol 1 HDD. Szóval USB csatin maximum 1 darab HDD mehet külső táp nélkül. NVMe azért nem érné meg, mert eléggé visszafogná a másolását az USB. -
tasiadam
veterán
Na, felment pi1re a buster utan a bullseye, de ha imagerrel csinaltam, nem volt kep es ssh. Erdekes. De az is, hogy meg van pi1re up to date rendszer
-
tasiadam
veterán
válasz
wassermann #45153 üzenetére
De egy core 2 duóra felmegy még a windows 8 is röhögve. Ha egy 18.04LTS ubuntu felmenne a pi1-re, az már untig elég lenne mindenre, de más nem hajlandó bootolni
-
tasiadam
veterán
Pi1re ennyire eselytelen felrakni dockert? konkretan minden repo is erosen hianyos. Mire hasznalhato? PiHole es python script futtatasra? Mert akkor veszek egy vekony klienst es felrakok arra egy 20.04 LTS-t inkabb, fele annyi, mint a pi4
-
tasiadam
veterán
Aki pi1-el szarakodik: Debian buster PiOS 32 biten csak az alábbi mirrorral volt képes dolgozni, 1 órán át túrtam, mire találtam 1 jó repot. Nagyrésze a repóknak nem tartalmazza a bustert, vagy nem is megy a mirror.
http://archive.raspberrypi.org/debian/
-
tasiadam
veterán
válasz
wassermann #44815 üzenetére
Akkor melle dobok egy 32 vagy 16os pendrivet es az lesz a tarhely, ha mas nincs. Azt latja legalabb jol
-
tasiadam
veterán
üdv
Van egy pi 1-em, ami 4gb class 4 kártyával bootol, de class10-es 32gb sd-vel pedig nem. Ez miért lehet? A 4gb is elég, so-so, de konkrétan semmit nem reagál rá ugyan azon táppal. -
tasiadam
veterán
válasz
wassermann #44752 üzenetére
Úgy akarom használni, mint egy android tvo kosítót. Most egy mi stickem van, elég hurka erőben, lassú is, stb. Tehát csak a pi-t akarok bele irányítani, a TV-t nem. Nincs is klasszikus értelemben vett kábelTV-nk
-
tasiadam
veterán
Lehetseges egy pi3+/4-re a xiamo mi stick/box bluetooth taviranyitojat csatlakoztatni, es mondjuk android TV-t kezepni vele?
-
tasiadam
veterán
Na, operálnám őket befele, de az egyik disk sosem tud felpörögni. 3 amperes táp van rajta, mégsem bírja pörgetni őket. Mi ilyenkor a megoldás? Külső tápos kábel?
-
tasiadam
veterán
Udv
Ha akarok mindenkepp valami safe copyt az adataimrol, akkor erdemes a backup copy plugint hasznalni amelyik nem masolja a system file-okat, vagy ha a raid1-et kapcsolom be, akkor a szuk keresztmetszet a parhuzamos iras miatt lesz?
-
tasiadam
veterán
Na ne forrasszatok pi alaplapra, nem lesz jó
Levágtam minden kábelt, kireszeltem a maradékot, megy is a 3.0. De akinek kell a 3d nyomtatott ház, az viheti. pi3hoz jó, azt nehéz elrontani.
-
tasiadam
veterán
közben szerváltam 2 darab CMR-es 1TB WD RED-et, és leteszteltem eddig kb mindennel is. SMB/FTP mind mind 30al másol külső kábellel. Most külső házzal próbálkozom, mert a gépemre 110-120-al másol konstans, és 30at írt a pi. Valszeg itt más lesz a problem és biztos nem hardveres.
-
tasiadam
veterán
Megjött a pi4-hez az 5v ventilátor, ami eléggé hangos. Kicseréltem a rotort 1mm-el nagyobbra, halkabb is lett, nem is erölködik az egész, hisz könnyebb, de még mindig sok. Jobb lenne 3.3V-on?
-
tasiadam
veterán
válasz
azbest #44224 üzenetére
https://www.instructables.com/PiNAS-the-Raspberry-Pi-NAS/
Itt van a képek között, hogy miért nem férne el, de igen, az lenne a legjobb. Viszont akkor már értelmét veszti ez a ház. Még menteni akkor lehet, ha kivágom a 3.0 takaróját, levágom a forrasztásokat és közvetlen dugok rá külső hdd-t.
8 és a 12. lépés -
tasiadam
veterán
válasz
#68216320 #44222 üzenetére
Persze az egészet le kéne cserélni, vagy kukázni a projektet a francba. pi3 esetében persze ez a megoldás simán jó, mert áramigénye sem ekkora meg 2 kábel elviszi jóformán az adatot sata-ról. De erősen úgy tűnik, hogy pi4nél nem műxik a dolog, vagy erősen korlátozottan. Jelenleg én is azt látom, hogy külső 3.5-ös házban raid és 3.0-n bekötött hdd/ssd a pi-re, majd ott OMV, jobb opció, mint ez a forrasztás.
-
tasiadam
veterán
válasz
#68216320 #44218 üzenetére
Hát ki lett takarítva, ja, kicsik nagyon, de nem rossz abszolúte ami használva lett ahhoz képest, amilyen volt. Amúgy most FTP-n úgy néz ki, hogy 30al másol fel, de 100al tölt le. Elméleti sebességet letöltésnél tudja, feltöltésnél úgy tűnik hogy bezavar az SMR is és lehet a vesztés is.
-
tasiadam
veterán
-
tasiadam
veterán
Nos, "elkészültünk". Történt 1 baleset: A C-s alljzat kiszakadt, amikor a ventit akartam rádugni, így ideiglenesen a ház tetején csücsül. A venti dugója nem fér be, így az fixen be lesz forrasztva szintén a C-re (Ne a boardot terhelje)
Ez alapján készültünk: PiNAS - the Raspberry Pi NAS
A leírásban benne van, mikre van szükség. A tervet letöltöttem, elküldtem iserősömnek, hogy nyomtassa ki, ez többé kevésbé sikerült kis korrekció után. Szerintem a terven lehetne 1 picit dolgozni, pi3-hoz 100%, hogy jó a ház, pi4-hez a hűtés nem, feszül.
Aliról rendeltem a következőket:
USB3.0-SATA átalakító
5V ventilátor
Ezt végül egy random v12-osra cseréltem, mert nem érkezett meg időben.
Hűtőbordák
Ezt egy pi3-ra elég, pi4-re kell még.
+32gb SD kártya, ez kb bármelyik jó, ezt simán megvettem a bestmark-ból.
Először is telepítettem az OS-t. Sima raspbian 32 bit lite, mert nekem elég a cli, ahonnan telepítettem az OpenMediaVault-ot. [kép]
Állígtattam, megnéztem a fogyasztást, nem volt sok, maradt a memóriából bőven. [kép]
Ma elmentem egyik ismerősömhöz, hogy megforrasszuk. Neki volt hozzá minden, nekem nincs jóformán, ezért ő készítette. Neten megnéztük a pin kiosztásokat, kábeleket, szépen végig lettek kötve, az USB3.0-SATA kábeleivel. A képen látható, hogy gyárilag mennyire silány, sőt, egyik el is volt szakadva. [kép] [kép] Ezt kitisztította, majd újra forrasztotta. [kép] Közben én beraktam a ventilátort, amely 3 pines, elég neki a 2, úgysincs ami vezérelje, ezért kb fél fordulaton üzemel. Elég levegőt tol át a házon, nem fog leolvadni az egész első Plex alatt, de inkább egy 5v-ost ajánlanék. [kép] És a kész forrasztások. [kép] Kipróbáltuk egy halott SSD-vel (1GB látszik az 500ból), /dev/sda felírat megjelent, a műtét sikeres.
Hazahoztam, szétszedtem, gondoltam rádugom valahogy a ventilátort, azt kimaradt. Szétszedés közben lejött a test a boardról, így leszedtem az 5V-t is, majd direktben laptop tápról elindítottam és rá is tettem a HDD-t.
HDD speedtest + torrent + plex hamarosan -
tasiadam
veterán
válasz
wassermann #44195 üzenetére
Azota mar jocskan alabbhagyott ez, de olcsobb mar nem lesz sehol sem, mert arat csokkenteni nem szokas
-
tasiadam
veterán
Elkeszult a PiNAS. Hazamegyek, irok beszamolot, kepeket meg speedtestet, hogy mit tud.
-
tasiadam
veterán
Van aki több Pi-n használ ranchert? Ha igen, lehet különböző verziókat összerakni, pl Pi4 4gb + pi3 2gb és egyéb?
-
tasiadam
veterán
válasz
wassermann #44155 üzenetére
a memóriáról már lejött, valszeg nem volt áttörölve alatta. De ja, nem terveztem, maxh a leesik a többi is, csak jó ha van, mert több pi-t és készülök venni.
-
tasiadam
veterán
Pi4 és p3 front, egy hűtős back és 9mm-es 2 HDD-s case. Aliról kell mrá csak pár dolog, és kész is -
tasiadam
veterán
Openmediavault-ra tudok úgy torrentezni, hogy a saját gépemről indítom el a letöltést, de a PiNAS-ra tölti? Tehát kihagynám azt a részt, hogy a saját gépem tölt, majd másol át hálózaton belül a NAS-ra. Hanem közvetlen oda menne.
-
tasiadam
veterán
Akkor joforman egy 2 vagy 3 is eleg erre a celra. Az 1gb eleg? Es pi4-nel is igy van? Mert akkor az a +10e ft megerheti, ha tobb a ram es gyorsabb is. Csak kellemetlen, ha tolt le az ember, meg ir is diskre. De ha ugyan ugy faj ez a reszt, akkor marad egy olcso 2 vagy 3.
-
tasiadam
veterán
üdv
2 vagy 3mas rasp mennyire használható plex szerverként/NAS-ként, mint cloud? nyomtatni tudok 2 hdd-s házat (persze 2.5"), 2 3.0 kábellel menne, viszont az usb 2.0 sebessége nem olyan húde gyors. Valakinek tapasztalat? -
tasiadam
veterán
Kéne egy kicsi fogyasztású gép amin van windows de csak seedelsére, azt hittem hogy ez tudná használni ha egy 2 gigás kártyára rátenném
-
tasiadam
veterán
Ez a kis cucc használható seedelésre ha hűtöm bordákkal? Windowst rá lehet tenni valahogyan? (nem ismerem a linuxot meg az ilyen cuccokat)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HP Prodesk 600G4 SFF - i5-8500, 16GB DDR4, 512GB NVMe SSD, ATI R5 430 2GB eladó!
- Gamer PC - R5 5600, RTX 3060 és 16gb RAM + GARANCIA
- Void RGB PC - i7 9700f, 16Gb RAM, RTX 2080Ti 11Gb stb.
- RTX 4080 SUPER,16GB. Ryzen 7 7800X3D, 32 RAM Fury RGB! Garancia!
- Asztali PC , i7 9700K , RX 5700 XT , 32GB DDR4 , 500GB NVME , 1TB HDD
- LG 65C3 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 2nd - i7-7G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD I HDMI I W11 I CAM I Garancia!
- Eredeti Windows 10 / 11 Pro aktiválókulcs AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL!
- Nintendo Switch bazár (Okosított Nintendo Switch konzolok, játékok, tartozékok)
- Maximális teljesítmény és biztonság, csak az ARCTIC mx-4-el! Adj új erőt a gépednek!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest