Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• janos666
    nagyúr

Sziasztok!

Szeretnék - főleg adatok tárolására - összehozni egy kis szervert. Természetesen RAID-ben, vagy hasonló megoldással lennének benne a HDD-k.
    Több helyen olvastam, hogy célszerű a HDD-ket úgy beszerezni, hogy ne egy szériából származzanak.
    Most az a kérdés merült fel bennem, hogy mi tekinthető azonos (ill. nem azonos) szériának?
    Mekkora időeltérés legyen gyártási időben köztük?
    Az sem biztos, hogy jó megoldás, hogy más más üzletben veszem meg őket, mert valószínűleg ugyan attól az egy-két nagykertől szerzik be.
    A kiszemelt HDD típus a WD RED szériája.

Más (köztük én is) pedig úgy vélekedik, hogy legjobb egymást követő sorozatszámú HDD-ket pakolni egy RAID tömbbe.

Az egyiknél az az elv, hogy ha selejtes az egész széria, akkor veszélyes, hogy egyszerre halhat meg a kelleténél több lemez is, mielőtt lementenéd a fontos adatokat és/vagy újraépítenéd a tömböt a kiesett HDD cseréje után.

A másiknál az, hogy lehetőség szerint egyformán viselkedjen minden lemez (a modellnév mögött tényleg ugyan attól a beszállítótól származó, azonos revíziós alkatrészekből, ugyan azon a gyártósoron összerakott termék bújjon meg, mindegyiken azonos a firmware-el, stb, ne két, csak gyakorlatilag, de mégsem teljesen azonos, hanem picit más HDD-k).

De az is igaz, hogy ha meghal egy lemezed, és nem teszel már most félre egy cseredarabot egy rendelésből (ami baromira nem gazdaságos, hisz sokkal több értelme lenne már akkor berakni azt is a tömbben, vagy még nagyobb redundancia, tárhely, teljesítmény eléréséhez, kinek mi a prioritása), akkor úgyis ugrik az egymást követő sorozatszámok mókája.

Szerintem egyszerűen ne foglalkozz vele. Rendeld meg egyben, hogy olcsóbb legyen a szállítás, és onnan, ahol a legolcsóbban adják.

Új hozzászólás Aktív témák