- LordAthis: AI (és másra is használt) Cluster építése - Második Cikk
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- koxx: Bloons TD5 - Tower Defense játék
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- GoodSpeed: AMD Ryzen 7 7700X vs AMD Ryzen 9 9900X Cinebench R23 & R24 Benchmarkokban mérve
- bambano: Bambanő háza tája
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
-
LOGOUT
Új hozzászólás Aktív témák
-
martonx
veterán
Szerintem valamit rosszul tudsz, ismét megnéztem az elastic DB Pricing-ját: https://azure.microsoft.com/en-us/pricing/details/sql-database/elastic/ erről sok mindent el lehet mondani, csak azt nem hogy havi 5 dodóból kijönne
Nyilván valahol 8-15 darab DB környékén már fordulhat a dolog, és jobban lehet járni egy elastic DB előfizetéssel. -
Ispy
nagyúr
válasz
martonx #12298 üzenetére
Ráadásul azure-ban tudsz elastic előfizetést venni, csak annyit fizetsz, amennyit használod, nekünk így van SQL szerver, de a privát backupomat is oda intézem, 270GB archiválásáért fizetek havi 2.5-3 EUR-t, ha nincsen adatmozgás.
Ja és nekem az első regisztrációra adott 170EUR havi keretet, amit elhasználhatsz.
-
martonx
veterán
válasz
#81999360 #12297 üzenetére
Én Azure-on és AWS-en mozgok, de gondolom hasonlóak a lehetőségek a Google Cloudban is. (ha ez a neve?
)
Vannak fizetős, és vannak ingyenes dolgaik, a lehetőségeid határtalanok. Ha konkrét kérdésed lesz, akkor konkrétabb választ fogok adni
AWS-en azt hiszem egy évig kapsz valamennyi kreditet (regisztráció után), Azure-ba meg ha beregisztrálsz a visualstudio.com-ra (ingyenes regisztráció), akkor egy életen át (na jó, amíg él a regisztrációd), kapsz havi 20-25 dollárt, amit szabadon elkölthetsz. MPN-be (Microsoft Partner Network) is ingyenes a regisztráció, ekkor kapsz további 40-45 EUR-t. Emellett én MSDN tag vagyok, amiért szintén járt 40-45 EUR per hónap. Ezekből meg már a fizetős cuccokból is egész sokat fenn tudok tartani (rakás adatbázisom, webszerverem, CDN, storage-ok) futnak Azure-ban gyakorlatilag ingyen. -
martonx
veterán
-
tepenzed
őstag
Sziasztok!
Egy olyan hülye kérdésem lenne, hogy adott nekem egy gamer pc, amin néha csinálgatnék ilyen olyan tutoriált az oracle tanfolyamoktól a fejlesztésen át a linux szerver üzemeltetésig.
Na most nem szeretnék mindenféle alkalmazást, szervert feltelepíteni a napi dolgaim közé, szóval mi a legegyszerűbb módja, hogy egy különálló környezetem legyen ami nem zavar be semmi másban?
Telepítsek még egy os-t a gépemre? Használjak virtuális környezetet(kérdés, hogy ezzel mennyire nehezítem meg a saját dolgom) vagy van valami amiről nem tudok?
-
leviske
veterán
válasz
pelgrim_v1 #12293 üzenetére
Nem szabályellenes. Legfeljebb elhal, ha kevesen foglalkoznak a témával.
-
pelgrim_v1
tag
válasz
-Faceless- #12292 üzenetére
akkor ha csinálok az nem szabályellenes ugye?
-
-Faceless-
őstag
válasz
pelgrim_v1 #12291 üzenetére
Úgy emlékszem volt már pár próbálkozás játékfejlesztésre, de nem volt semmi maradandó. Néhány kérdés felmerült a C# topicban, de saját topic nincs.
-
pelgrim_v1
tag
hello. lehet kiszúrja a szemem csak én nem látom. Van unity topic?
-
válasz
BTminishop #12288 üzenetére
Dehat adatszerkezetek megtanulasara sokkal-sokkal jobb egy olyan nyelv, ahol tenyleg arra tudsz fokuszalni.
Peldaul valami Lisp-varians.
-
leviske
veterán
válasz
minek?:S #12284 üzenetére
Én a helyedben igényelnék egy minta videót és döntenék magam. Az ellenőrzött feladatok tényleg hozzá tudnak adni a tanulási sebességhez.
(#12286) BTminishop: Ha mindenkinek a pattintott kövek felfedezésétől kéne indulnia az életében, soha nem jutnánk előbbre. Szvsz ahhoz, hogy egy nyelvet az ember megtanuljon használni, problémák kellenek. Ha beleütközik olyan problémába, amihez a Java túl implicit, majd akkor utána tud járni explicit nyelvekben is (pl. C).
-
válasz
BTminishop #12286 üzenetére
Én a C-t egyáltalán nem javaslom kezdőnyelvnek. Egy csomó olyan dolgot is meg kell tanulni a megértéséhez, ami egy kezdőnek egyszerűen túl sok (és őszintén szólva egyre inkább azt látom, hogy úgy is lehet valaki normális programozó, ha nem tud assemblyben - mert a C gyakorlatilag az).
-
-Faceless-
őstag
válasz
minek?:S #12284 üzenetére
Szerintem, szinte minden fő nyelvre van ingyenesen elérhető anyag.
Tutorialspoint, w3school, YouTube-on is csodás videók vannak. Nekem legalábbis az ilyen fizetős anyagokkal elég negatív tapasztalataim vannak.
Ha valami konkrét érdekelne írj, és küldök hozzá anyagot.Legalábbis ahogy nekem tűnik ez a komplett kurzus basic anyag, fantasztikusan megfogalmazva.
-
minek?:S
őstag
Sziasztok! Szeretnék megtanulni -végre- programozni, úgy az alapokat, rendesen. Tanultam iskolában is Java-t, de nagyon minimális szinten és azt sem a legjobban. Így amit kinéztem oldalt, az a Studicore - egyelőre az ilyen könyveket, videókat hagyjuk, azokra majd rákeresek, akár itt a topicban is, most konkrétan ez az oldal érdekelne. Mennyire vannak jól kidolgozva az anyagok, illetve érdemes lehet-e befizetni? a 34 vagy a 68k-s csomagra gondoltam.
Most visszakeresve a topicban egyszer lett említve, de azért egy kis megerősítésnek örülnék, ha jó. Előre is köszönöm.
-
válasz
gergoavideki #12281 üzenetére
Ez elég érthető: [link]
-
gergoavideki
újonc
Sziasztok!
Idén kezdtem el a szoftverfejlesztő képzést, pótfelvételivel jutottam be, így eléggé lemaradtam a többiektől.Nem tudom, hogy a megfelelő topikban kérdezek-e, de folyamatábra készítésben valaki tudna Nekem segíteni?
-
GreenIT
tag
válasz
Jim Tonic #12246 üzenetére
A szerverrel (NAS) egyébként ugyanott vagy, nem értem a logikát.
Csak most olvastam, eleg lazas vagyok, igy csak asszocialok:
Valoszinuleg arra gondolt, hogyha NAS-ra telepiti, akkor ott nincs kozvetlen merevlemezhez kotes, tehat barmelyiket lehet cserelni, es akkor nem szamit, ha egy merevlemez meghal.
Ebbol kovetkezik, hogy szamara a "gep meghal" kifejezes azt jelenti, hogy a merevlemez meghal, hiszen a NAS es a gep is orok eletu, csak a merevlemezek hullanak korulottuk.
-
leviske
veterán
2017-es. Szóval adott a Qt VS Tools, amiben beállítottam a saját Qt könyvtáramat. Ennek tudtommal meg kellett volna változtatni a makrók közt a $(QTDIR) jelentését, de nem tette és ugye más módon se tudok (tudtommal) belenyúlni.
Valamit elnézek?
-
leviske
veterán
Sziasztok!
Lenne egy nagyon amatőr Visual Studio-s kérdésem. Frissen beszálltam egy projektbe, viszont a $(QTDIR)-t a Qt VS add-in nem tudja megváltoztatni. Ezzel nem lenne gond, ha ugyanazt a verziót használnám, de nekem jó eséllyel szükségem lesz 5.10+ verzióra a hozott cím pedig 5.6-ra mutat. Valaki belefutott már ilyesmibe?
-
kovisoft
őstag
válasz
smallmer #12268 üzenetére
Szerintem a namespace-szel lesz a probléma. Az egyik lehetőség, hogy a local-name()-et használod, és nem foglalkozol a namespace-szel, pl. valahogy így:
xPath.evaluate("/*[local-name()='complexType']/*[local-name()='sequence']/*[local-name()='element']", ... ):
A másik lehetőség, hogy beállítod a namespace-t az XPath-ban, itt találsz rá példát.
-
smallmer
őstag
válasz
smallmer #12255 üzenetére
Sziasztok!
még mindig próbálom megoldani ezt a feladatot.
Eddig jutottam, de sajnos semmit nem rak bele a topics NodeList-embe.
Mi lehet a gond?import java.io.FileNotFoundException;
import java.io.FileReader;
import javax.xml.xpath.XPath;
import javax.xml.xpath.XPathConstants;
import javax.xml.xpath.XPathExpressionException;
import javax.xml.xpath.XPathFactory;
import org.w3c.dom.Element;
import org.w3c.dom.NodeList;
import org.xml.sax.InputSource;
public class XPathDriver01 {
static NodeList topics;
public static void main(String[] args) throws XPathExpressionException, FileNotFoundException {
XPath xPath = (XPathFactory.newInstance().newXPath());
System.out.println("Valami1");
displayTopicNames(xPath);
System.out.println(topics.getLength());
}
public static void displayTopicNames(XPath xPath) throws XPathExpressionException, FileNotFoundException {
topics = (NodeList) xPath.evaluate("s:complexType/s:sequence/s:element", new InputSource(new FileReader("valami.xml")), XPathConstants.NODESET);
System.out.println(topics.getLength());
for (int i = 0; i < topics.getLength(); i++) {
System.out.println(" |____" + ((Element) topics.item(i)).getAttribute("name"));
}
}
} -
Amur
addikt
Van egy adatbáziskezelő progim amit sportfogadás témára írtak még windows XP-re.
A mai 64bites rendszerekre hibával telepedik fel, és nem is müködik rendesen.
alapból hiányol egy 32bites dll-t(MSSTDFMT), amit persze pótoltam, de azt szeretném ha gond nélkül telepedne fel. Gondolom a progit kellene win10 kompatibilissá tenni.
Erre keresnék valakit.(remélem jó topicban keresek) -
válasz
-Faceless- #12262 üzenetére
Akkor érdemes a zenefile-ok metaadataiba belerakni, ha mp3-at használsz, akkor az ID3V2-ben egy taghoz akár 16 MB infó is tartozhat és van userdefined mező.
-
válasz
-Faceless- #12262 üzenetére
Szerintem siman. Mennyire akarsz elmeleti bevezetot?
https://link.springer.com/article/10.1186/1687-4722-2012-25
-
-Faceless-
őstag
válasz
dabadab #12261 üzenetére
Bocsánat ezt kifelejtettem. Nem definiálható kézzel megadott pontok lennének. Tulajdonképpen a pontok tárolási módja lenne a kérdés inkább.
Azon is gondolkodtam, hogy magában a zene fájlban elhelyezhetőek-e később érzékelhető pontok, és ehhez hasonló dolgokra gondoltam. -
válasz
-Faceless- #12260 üzenetére
"a háttérzene bizonyos időpontjaiban"
A kérdés alapvetően az, hogy ezek az időpontok valamilyen algoritmus szerint jól definiálhatóak-e vagy sem, szóval tudni kellene, hogy a zenében hova akarsz ilyen pontokat rakni.
-
-Faceless-
őstag
Sziasztok!
POC-re lenne szükségem, de nem igazán tudom hogyan is kellene rákeresnem, és már több óra turkálás után sem jártam sikerrel. Bármilyen nyelven, vagy még elméletben is megfelelne (később megírom én a kódot, ha jó), csak kezdő vagyok, és kellene valami mivel audioval nem foglalkoztam egyenlőre. A gyökerekig túrni meg nem akarok még, ha kétes lenne a megvalósítás.
A probléma egy Unity mozgás lenne, ahol egy erőhatást kellene kiadni, triggert ha úgy tetszik a háttérzene bizonyos időpontjaiban. A nehézség az, hogy az erőhatásnak körülbelül 1/10 mp-es pontossággal kellene történnie, és nem ütemezhető egyenlő időközönként, hanem van ahol 1 mp-en belül 3, van ahol 10 mp-ig semmi.
Hardcode-olva meglehet oldani az eltelt idővel, és pontos időpontokkal, de az rendkívül időigényes lenne főleg több, mint 10 dalnál. Egyszóval szebb megoldást keresek, ha létezik.
Bármilyen segítségnek hálás lennék, még az is sokat jelentene, ha a témával kapcsolatos tananyagot találnék.
Előre is köszönöm a segítséget! -
kovisoft
őstag
válasz
smallmer #12257 üzenetére
A getElementsByTagName() a paraméterben megadott nevű node-oknak a listáját adja vissza, tehát ebből még közvetlenül nem kapod meg pl. a nevet. Először végig kell menni a kapott listán, és minden node-ra lekérni a megfelelő attribute értékét. Aztán hasonlóan a child node-okon is. Ha rákeresel a neten, rengeteg példát fogsz találni.
Vagy félreértelek és a namespace-szel (s:) van gondod?
-
smallmer
őstag
Sziasztok.
Szeretném kérni a segítségeteket. A feladatom az lenne, hogy java-ban beolvassak egy XML fájlt és keressek benne.
<s:element name="nev">
<s:simpleType>
<s:restriction base="s:string">
<s:maxLength value="100"/>
</s:restriction>
</s:simpleType>Ebből az XML-ből kellene készítenem egy ilyen kiíratást konzolban:
nev | string | 100
Tehát ki kellene írni az element nevét, típusát és értékét.
Több element is van a kódomban. Tudtok ebben segíteni?
köszönöm
-
válasz
misirulez #12251 üzenetére
Python 3
Van hozzá rengeteg online kurzus, pl. Udemy, Coursera, Udacity etc., vannak jópofa gyakorló appok is pl. androidra (SoloLearn), aztán ha már megyeget akkor nézz rá a Tkinter python lib-re.
Én is .net-et használok a hétköznapokban, de dobtam már össze anno ugyan olyan mini appot c#-ban wpf-el, uwp-vel, aztán tkinterrel és kb tized annyi kód volt pythonban.
-
misirulez
senior tag
Sziasztok!
Elnézést ha nem jó helyen járok. Alapvetően érdekel a programozás de soha nem tanultam.
Szeretnék magamnak egy nagyon egyszerű kis programot írni, és ehhez kérném a segítségeteket, hogy mely programozási nyelvet javasolnátok ehhez, amelyiket könnyen meg tudom tanulni és a célnak meg tud felelni.Szóval van a gépemen rengeteg file amit ugyanaz a program használ, és amikor ezeket meg akarom nyitni akkor mindig a ctrl+o paranccsal bejövő fájl böngészőben kell lépegetnem és ki választanom, melyiket nyissam (összesen 38ezer file)
Jelenleg a filok mappákban vannak rendezve a jobb átláthatóság miatt, de jobb lenne ezeket csoportosítva átnevezni (ezt egy átnevező managerrel már megoldottam)
Vannak instant file openerek, ahová begépelhetném a fileok neveit így pl
"ahx7"
ez már egy egész jó félmegoldás de mivel nem mindig emlékszem hogy a bizonyos kódok mit jelölnek ezért még mindig külön mappákban vannak elmentve ahol a mappák címei segítenek nekem eligazodni.
Arra gondoltam hogy egy olyan" file openerre" (?) lenne szükségem ahol egy picike kis grafikus felületen két három gomb segítségével lépésekben el tudok jutni a számomra szükséges filokig.
Gondolom rendelésre tudnék is íratni egy ilyen programot, de engem érdekelne az is hogy magamnak csináljam meg. Vagy esetleg ha létezik valami hasonló sablon, amivel lehet dolgozni, illetve bármilyen ötlet tanács.
Előre is köszi.
Misi -
válasz
FidelKasztró #12247 üzenetére
1. lehetőség:
A szoftver fejlesztője már megírta, hogy nem hajlandó az ilyesmire, így nem veszed meg. Ja de mégis, mert speciális szoftver és nincs kokurencia. Amikor gépet cserélsz, majd megveszed újra.
2. lehetőség:
Veszel egy NAS-t és feltelepíted arra. Használat után (igazából amikor gépet cserélsz), rájössza arra, hogy a szoftvert messziről nem érdekli, hogy milyen meghajtóra telepítetted, mert a futtató gép paramétereihez (pl CPU ID) regisztrálta magát. Gépcserekor megveszed újra.
3. lehetőség:
PM-bem megtalál innen (vagy máshonnan) valalki, aki hajlandó neked kiiktatni a végelmet (pénzért, vagy szimlán jófejségből). Ez visztont BTK, és mivel drága szoftverről van szó (gondolom 50.000 forint felett), így ez már bűncselekmény kategória. Ezért (értelemszerűen) itt a topikban nem fog neked senki segíteni. -
Ispy
nagyúr
válasz
FidelKasztró #12245 üzenetére
Nem értem...van egy szoftver, aminek a licensze géphez kötött, azaz a szoftver elhalálozik a géppel együtt. Te arra vagy kíváncsi, hogy hogyan lehet megoldani, hogy ez ne így legyen. Akkor ez most mégis mi, ha nem megkerülés?
Persze lehet játszani a szavakkal, az sosem volt az erősségem.
-
martonx
veterán
válasz
FidelKasztró #12247 üzenetére
Nézd, nem írtad le, hogy melyik szoftverről van szó, nem írtad le, hogy mit leveleztetek. Látatlanban mégis mit vársz tőlünk? Nézzünk bele a varázsgömbünkbe, és nyugtassunk meg, hogy ha tönkremegy a géped is majd valahogy meg lehet kerülni a védelmet bármiről is legyen szó?
Microsoftnál is géphez kötött a licenszek többsége, mégis megoldják bizonyos szintig a hordozhatóságot.
Másrészt tőlünk nyugatabbra nem a garasbaszáshoz vannak szokva, ergo lehet, hogy már magát a kérdést sem értették. -
FidelKasztró
csendes tag
Ha meg akarnám kerülni a védelmet, eszembe sem jutna több száz dollárért megvásárolni a szoftvert.
Egyébként már rákérdeztem korábban és egyátalán nem reagáltak pozitívan. Pont leszarják ha tönkre megy a géped vagy ha veszel egy másikat. Speciális szoftver, nem tömegeknek készült, semmi konkurencia.
De én vagyok a hülye, hogy ilyeneket kérdezek. Be is fejeztem, mert elbeszélünk egymás mellett.
-
válasz
FidelKasztró #12245 üzenetére
De, ezzel a védelmet akarod kikerülni, csak maximum nem vagy vele tisztában.
Ilyen esetekre egyébként a support szokott értelmesen reagálni, és adnak másik kulcsot vagy aktiválják a terméket. Microsoft is megteszi pl. Ha a régi vason nem fut többet a program, nem szokott gond lenni.A szerverrel (NAS) egyébként ugyanott vagy, nem értem a logikát.
-
Ispy
nagyúr
válasz
FidelKasztró #12242 üzenetére
Mármint megkerülni a védelmet
Ez szerintem erősen warez, ha a szoftver a géppel együtt hal meg, az általában azért van, mert így kedvezőbb az ára, mint egy akármelyik gépre telepíthető változatnak, lásd Microsoft Windows régi OEM változata, az pont így működött (papíron...).
-
martonx
veterán
válasz
FidelKasztró #12242 üzenetére
Szia, ez tipikusan olyan kérdés, amit a szoftver készítőjének kellene feltenned.
-
FidelKasztró
csendes tag
Sziasztok,
Szeretnék Tőletek egy kis segítséget kérni, mert igazából nem nagyon találtam információt a témával kapcsolatban. Ráadásul nem is vagyok programozó, inkább csak használom a termékeket
Egy szoftver vásárlása előtt állok, ami állandó hardverazonosítóhoz köti a működését. A program jelleméből adódóan, hosszabb időre tervezem használni. Egy esetleges gépcsere vagy meghibásodás esetén azonban újra meg kellene vásárolnom a terméket, ezt mindenképpen szeretném elkerülni.
Szerintetek milyen módon lehetne ezt kiküszöbölni?
Egyetlen ötletként egy otthoni NAS szerver beüzemelésére gondoltam. Vagy ez teljesen tévút?
Köszi szépen előre is a válaszokat!
-
törölt tag
Sziasztok, adott egy táblázat amiben adatok szerepelnek és szeretném azt elérni JavaScripttel, hogy ha rákattintanak bármelyik cellára, az egész sor háttérszíne más legyen. Id-t nem igazán tudok adni a soroknak, mert azokat is JS-el szúrom be. Kódot most nem tudok mutatni sajnos, mert dolgozom.
-
martonx
veterán
Pedig, igaz, feltéve, hogy jól használják a semver-t
Az teljesen más téma, hogy a fejlesztők mennyire használják jól (egyébként tapasztalataim szerint többnyire meg lehet bízni, de nem vakon mindenben), itt most az elméletekről beszélünk.A git-es blog posztot pedig várom! Bármikor készséggel elhiszem, hogy lehet nekem újat mutatni git témában
-
-
martonx
veterán
Egyrészt semmi komplexitást nem ad. Git release brancnek nem halál mindegy, hogy Release-valami vagy Release-1.2.3 nevet adok? És ugyanez igaz mindenhova máshova is, ahol a név + verzió előjöhet.
Ellenben ettől kezdve mindenki tudja, hogy a 7.1.2-ről a 7.1.5-re csípőből updatelhet, 7.1.2-ről 7.2.0-ra is csípőből updatelhet, de egy erős regressziós teszt nem árt (mert ugyan csak minor change, de ki tudja nem csempésződött-e bele valami breaking change véletlenül), míg 7.1.2-ről 8.0.0-ra csak akkor upgradelhet, ha vállalja, hogy breaking changek lesznek, amiket le kell kezelnie.
-
Dinter
addikt
Sziasztok. Nem teljesen programozás, de hasonló.
Van egy 1000 darabos cikklista kinyomtatva. Egy fájlt kell ennyiszer lemásolnom, és a cikkre átnevezni. Ezt meglehetne oldani scripttel is, nem? Gondolom meg van nekik Excel-ben vagy txt-ben, onnan beolvasni és az alapján megcsinálni. Csak a kérdés hogy hogy és mivel, a lehetőségeim korlátozottak.
-
Hat igen, az egy masik kerdes, hogy mennyire van jol hasznalva micsoda.
A szabvany ertelmerol beszeltunk, es amig az a tema, addig tartom az allaspontom. Amint valos eletbeni felhasznalasrol van szo, igazabol az az allaspontom, hogy amig nem a sajat munkam, addig tok8, mutassa, hogy volt valtozas es kesz, de akkor viszont teljes teszteles van.Igazabol meg a konkretan mellettem ulo csapatnal is ez van, amikor jon az uj lib, nem erdekel mit mond, teljes teszteles, mert elofordult mar olyan, hogy hupszibazmeg bocsika, elfelejtettuk, hogy
a) az egyik funkcio megszunt, de a fuggveny megmaradt, csak mostmar csak annyit csinal, hogy uvolt TTY-n, hogy ne hasznald
b) az egyik entry point szignaturaja valtozott...Szoval, a kerdesedre a valasz az, hogy termeszetesen semmikeppen.
Ettol fuggetlenul a szabvanyok jok, mert legalabb tippelni tudsz, hogy mire szamits, (pl planning meetingen uj lib eseten) aztan vagy bejon, vagy nem. -
válasz
#81999360 #12229 üzenetére
vbscript + sendkey vagy appactivate
http://www.vbforums.com/showthread.php?514799-SendKeys-quot-alt-Tab-quot-doesnt-work-P
Clipboard, ha a ctrl+c és ctrl+v nem menne:
https://gist.github.com/simply-coded/4f4c4ab714803b33ee2f88258814c383 -
törölt tag
Sziasztok,
ismét adott a céges Windows 7-em, amin a helyi IT miatt nem igazán lehet semmi külsős alkalmazást futtatni.
Viszont nekem szükségem lenne egy olyan dologra amivel a CTRL+C - ALT+TAB - CTRL+V - ENTER kombó megoldható lenne.Az alap elképzelés az lenne ha megtudnám mondani, hogy x másodpercet várjon is bizonyos művelet után.
Milyen felület lenne erre alkalmas?
-
Az, mint minden masik standardnak.
Nem csak a Te fejedben letezik, igy a mindenki mas is tudja, mikor mire szamitson miert, szemben a cegesSzoftver2-15-el, ami gyakorlatilag a fejlesztojen kivul senkinek nem jelent semmit.Persze, idealis esetben ott a changelog meg a dokumentacio, de ezek egyreszt ritkan jok, meg ritkabban pontosak, es meg ritkabban fordul elo olyan, hogy el is vannak olvasva.
Az extra komplexitast meg oszinten szolva nem ertem, mire mondod, csak tudod tan, mint egy dolog fejlesztoje, hogy a vatoztatas mekkora merteku es milyen kompatibilitasi valtozasokat hoz magaval.
-
martonx
veterán
A kettő miért zárja ki egymást?
Szerintem semver-t az használ, aki ismeri is azt, és be is tartja a szabályait, mint pl. nálunk.
Nyilván ha nem tartod be a szabályokat, akkor meg nincs értelme semver-t használni, szopatni a felhasználóidatNo de ez kb. bármire igaz lehet az életben, ha hazudsz, akkor az előbb-utóbb visszaüt.
Ha meg véletlen kerül breaking change egy minor/patch versionbe, az ugyanúgy előfordulhat az általad említett sima verziózásnál is, hibák bárhol bármikor előfordulhatnak.
És hogy a kettő miért nem zárja ki egymást, azt nem csak nálunk, de Windows, Chrome stb. vonalon is láthatod, hogy az aktuális windows verziót 10-nek hívjuk, azaz a köznyelvben a szimpla verzió megnevezés él, de ettől még igenis jelen van (kellene lennie mindenhol) a 10.1803.xx semver verziózás is.
Nálunk is vannak a szoftverből Szoftver1, Szoftver2, Szoftver3 verziók, de ettől még cégen belül (meg API-kon, dokumentációkban stb...) mindenhol megjelenik, hogy melyik szoftver verzió pontosan melyik semver verziónál is tart. Pl. Szoftver 2 -> 2.3.46 míg Szoftver 3 -> 3.1.18 miközben ez ugyanaz a szoftver, csak épp az idők során újabb és újabb verziók jöttek ki belőle.
-
válasz
martonx #12216 üzenetére
major.minor.patch
Major: breaking change, ujra kell illesztened, ujra kell tesztelned.
Minor: backwards-compatible change uj funkciokkal, ha a library fejlesztoje nem hazudik, akkor drop-in replacement.
Patch: backwards-compatible change uj funkciok nelkul, ha a library fejlesztoje nem hazudik, akkor drop-in replacement.Tehat. Ha a fejleszto _tenyleg_ betartja a semvert, akkor
- uj major verzional nem tudsz automatikusan upgradelni, plusz fejlesztest igenyel
- uj minor verzional vakon upgradelhetsz (ha nem, akkor nem teljesul a semver igerete)
- uj patch verzional vakon upgradelhetsz (ha nem, akkor nem teljesul a semver igerete)Kepzeld el azt a verziot, hogy libnev-major.minor.patch helyett libnev-verzio-t hasznalsz. Ha breaking change van, az vegulis egy uj lib, tehat azt libnev2-nek is nevezheted. Ha nincs breaking change, akkor marad libnev-verzio+1.
Miben rosszabb ez? Szerintem semmiben, egyszerusiti az eletet, es nem 'hazudik'.
-
GreenIT
tag
Adatok csv falba mentesenek ellenorzesere nemzetkozi kornyezetben milyen bevalt megoldasotok van?
Angol, amerikai es magyar nyelvu excel fajloknal idonkent a . a ; es a , osszekutyulodik, ami csak utolag derul ki.
Anno en inkabb a tabulalast hasznaltam cellavalaszto karakternek, de az csak akkor mukodik, ha mindenki igy menti el, es ugye, az emberi tenyezo az veletlen faktor.
-
válasz
martonx #12208 üzenetére
Szinten. Ha jol ertem, a kollega valami olyasmirol beszel, hogy egy barmilyen fuggveny torzsenek vagy szignaturajanak a valtozasa valamilyen fix hatassal van a verziora?
Oszinten szolva nem latom a kapcsolatot, valszeg ezert nem ertem a kerdest sem. A legjobb tippem, hogy van valami trukkos CI a hatterben, ami verzioz szepen maganak, es egy jol celzott refaktor akar major verziougrassal is jarhat, aztan ezt extrapolalta a kollega altalanos jellegu tanulsagga. -
martonx
veterán
válasz
I02S3F #12207 üzenetére
He?
Kétszer elolvastam, de még mindig nem értem, mi akar a kérdés lenni. Esetleg ez segít? https://semver.org/
-
I02S3F
addikt
Sziasztok!
Azt olvastam, hogy függvény esetében, ha ugyanazt a célt másképpen éri el az átírt függvény, az major verzió lépéssel is járhat. Miközben a függvény nem feltétlenül lett jobb. Ez a programoknál is így működik?
-
bozsozso
őstag
Sziasztok,
Lazarusban szeretnék fájlt tallózással kiválasztani. Van valami SelectDirectory-hoz hasonló amivel nem könyvtárat hanem fájlt választok ki?
-
szata.68
senior tag
Köszi szépen! Hát sajnos akkor nem kerültem közelebb a programhoz,pedig nagggyon tetszik.
Ez egy felhő alapú dolog,és sajnos csak így lehet megvásárolni, offline verziója nincs.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● olvasd el a téma összefoglalót!
- Philips LCD és LED TV-k
- Sorozatok
- Először égett le egy újságnál a GeForce RTX 5090
- Battlefield 6
- BestBuy topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen autót vegyek?
- Új telefont és tabletet mutatott be a Telekom
- Porszívók - akkus és klasszikus vezetékes
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- További aktív témák...
- 120GB / 250GB 2,5" SATA SSD
- HP Elitebook 840 G8, I7-1185G7, 32 GB RAM, 512 SSD (MAGYAR VILÁGÍTÓ BILLENTYŰZET)
- DELL Precision Dual USB-C Thunderbolt Dock - TB18DC
- HP 840 G3 Laptop 14" FHD/i5-6Gen/DDR4 8Gb/256GB SSD M2/Bluetooth/CAM 6hó Gari
- HP 840 G3 Laptop 14" FHD/i5-6Gen/DDR4 8Gb/256GB SSD M2 + 250 GB HDD/Bluetooth/CAM 6hó Gari
- Apple iPhone 11 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 4000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Eladó szép állapotban levő Samsung Galaxy A22 5G 4/128GB fekete / 12 hónap jótállás
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF X570-PLUS WiFi X570 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- LG 48C2 - 48" OLED EVO - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen5 CPU
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest