Hirdetés
- sh4d0w: Netflix? Ugyan, VW előfizetés!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- bambano: Bambanő háza tája
- MaxxDamage: Vizes Laptop Hűtés? Lehetséges? Igen!
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
-
LOGOUT
Új hozzászólás Aktív témák
-
janos1988
addikt
válasz
janos1988 #13999 üzenetére
Az én mitudoménhanyadik verzióm, de ez meg végtelen ciklusba megy át.
program ermek_demo;
const
n=2;
type
a = array [1..n] of integer;
const
ermek:a=(1,2);
function f_kombok(ermek:a;osszeg:integer):integer;
var
kombo,temp:integer;
begin
if osszeg=0 then f_kombok:=kombo;
if osszeg<0 then f_kombok:=0;
kombo:=0;
for temp:=1 to n do kombo:=f_kombok(ermek,osszeg-ermek[temp]);
f_kombok:=kombo;
end;
begin
writeln(f_kombok(ermek,4));
readln;
end.
-
janos1988
addikt
https://www.youtube.com/watch?v=d5x8aejKUSQ&
Ezt valaki Pascal nyelven le tudná írni? Nekem sehogy sem akar összejönni.
-
Smith Ügynök
tag
Na az végülis nekünk csak jó
-
Rimuru
veterán
válasz
Smith Ügynök #13995 üzenetére
Udemy-n kb konstant ilyen "akciok" vannak.
-
válasz
Smith Ügynök #13995 üzenetére
Nem nagy kunszt, ha sok es jo ertekelese van, es kezdoknek van szanva, az altalaban jo.
-
válasz
Smith Ügynök #13992 üzenetére
Udemy jo, ha jo tanfolyamot valasztasz. Sok sikert!
-
Smith Ügynök
tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni tőletek!
Sajnos a járvány miatt most nincs munkám. Mivel már régóta meg akarok tanulni programozni, meg régebben még Turbo Pascalban programozgattam is, ezért úgy gondoltam most itt a kiváló lehetőség a karrierváltásra.
Úgy olvastam, hogy a JAVA kezdésnek jó lehet.
Melyik online kurzust ajánljátok leginkább? Angol nyelv nem akadály. Mivel most anyagilag nem állok a toppon, és ez még így lesz vagy minimum fél évig, ezért az anyagi oldal is fontos.-Studicore - az ingyenes anyagot megcsináltam, tetszik, de nem tudom megér-e annyit, amennyit kérnek érte
-Udemy - most akciós a tanfolyamDe ajánlhattok mást is, nem ragaszkodok ezekhez.
KÖSziiiiii
-
Ispy
nagyúr
válasz
bandi0000 #13989 üzenetére
Az is felmerült bennem, SHA1-el. De tényleg nincs valami szögegyszerű módszerre erre? Mondjuk most az is kiderült, hogy jó lenne mérni szerver oldalon a hivások számát, ki, mikor, mit, szóval azure-ba így is ki kell majd nyulni, szóval lehet csinálok egy webservicet, ami a háttérben kiküldi azure-ba az adatokat és a weboldal meg onnan lehívja, így meg van oldva a havi reportálás is.
-
Ispy
nagyúr
Sziasztok!
Eddig nem foglalkoztam webbel, de most csináltam egy kis megjelenítő weboldalt (ami a szerverünkön fog futni), aminek át kéne adnom sensitive adatokat paraméterként, amikor a juzer a lokális programból elindítja a weboldalt. Milyen írányba induljak, mi biztonság szempontjából erre a jó megoldás? Én arra gondoltam, hogy egy adatbázisba küldeném fel az adatokat és a visszakapott ID-t adnám át querystringben a weboldalnak, ami kiolvassa ez alapján, de gondolom van ennél egyszerűbb megoldás.
-
janos1988
addikt
-
zsoltip
őstag
Üdv Fórumtársak!
A céggel most csináltattunk egy weblapot: 200-210 ezer Ft
Havi üzemeltetési díjra 22-27 ezer Ft-ot kíván meghatározni a legalacsonyabb csomagban a készítő cég. Ez állítólag azért is jó, mert nem lesz tele robotokkal, stb... Továbbá havi 2 órát ránk is fordítanak, ha kérjük.
De erre valóban reális ennyit felszámolni? Mik a tapasztalatok?
(Nem, még ha nem is lesz náluk szerverünk, ez akkor is ennyi.) -
janos1988
addikt
Köszi mindenkinek! Elolvastam, megnéztem mindet, de az öreg volt az i-re a pont!
Tipikus tudásbeli hiányosságom volt. De hogy teljes(ebb) legyen a kép, holnap még egy kis Hanoi tornya és egy kis Fibonacci nyulak. -
válasz
janos1988 #13966 üzenetére
Pedig tényleg az történik, amit látsz, csak ne felejtsd el, hogy egy csomo f1 van ilyenkor
Amikor eljut odáig, hogy az f1 megkapja a nullás értéket, addigra már három félbeszakadt f1 van, amik ezek után szépen befejeződnek, szóval valahogy így halad a végrehajtás (balról jobbra, a magasság csak szemléltetésnek van, ahol pontok vannak, ott nem fut a függvény, mert egy általa meghívott másik (vagy az azáltal meghívott harmadik, stb) függvény fut):
f1(3) előtt................................................után
f1(2) előtt...............................után
f1(1) előtt..............után
f1(0) f1 = 1Ha ugyanezt nemrekurzívan akarnánk megírni, az kb. így nézne ki:
Program nemrekurzio(output);
procedure f0();
begin
writeln('f0');
end;
procedure f1();
begin
writeln('f1 elott');
f0();
writeln('f1 utan');
end;
procedure f2();
begin
writeln('f2 elott');
f1();
writeln('f2 utan');
end;
procedure f3();
begin
writeln('f3 elott');
f2();
writeln('f3 utan');
end;
begin
f3();
end. -
janos1988
addikt
válasz
Silεncε #13963 üzenetére
Huh. Már majdnem kezdtem megérteni általad, amikor kicsit módosítottam rajta, hogy követhetőbb legyen. Így sikerült elérnem, hogy teljesen belezavarodjak.
Szóval addig fut amíg érteket nem kap az f1 (1-et). Visszatér. Stimt.
"És így ezután szépen egymás után visszatér a 0+1, 0+2, ... n-1, n is. Ezért van az, hogy fordítva íródik ki." - De ezt a részt nem értem.
Ahogy látszik az új képen, f1 mikor felveszi az 1-et már csak az else ág fut le. De ott is valamiért értékfelvétel előtt csak az /ELSE ELŐTT, azután már csak az /ELSE UTÁN, annak ellenére, hogy egy begin end; fogja össze őket. Ráadásul azt sem értem, hogy ha 0 lesz az n értéke (mert látszik, hogy annyi lesz), utána, hogy fogja növelni? Mi által? Hisz növeli.
Vagy valamit én néztem be nagyon csúnyán?
-
válasz
instantwater #13961 üzenetére
API-tól függ. A standard (kb. 4.4.4...7-ig) Camera, Camera2-ben nem, vagy valmi lehetetlen bonyolultan. Ha lehetne belőle emberi módon képeket kivenni, már azt csináltam volna
-
Silεncε
őstag
válasz
janos1988 #13962 üzenetére
Természetesen nem. Ugye rekurzív függvény esetén önmagát hívja a fgv (van ennek egy szép definíciója, de sose jegyeztem meg). Jelen esetben ugye az történik, hogy elkezdődik a futás, n = akármennyinél, de az nem nulla, szóval jön az else ág, és meghívódik a fgv mégegyszer n-1-el. Ez megy egészen n=0-ig, ez ugye a rekurzív fgv alapesete, itt lefut az if igaz ága, kiíródik az "n=0" mivel ő az első fgv példány ami befejezi a futást, azután visszatér. És így ezután szépen egymás után visszatér a 0+1, 0+2, ... n-1, n is. Ezért van az, hogy fordítva íródik ki.
TL;DR: az első fgv példány ami visszatért a legutolsó, az alapesetes, ezután szépen sorban visszafelé a többi. Ezért íródik ki fordítva
-
janos1988
addikt
-
-
válasz
Silεncε #13959 üzenetére
Arra már gondoltam, de ez :
camera.takePicture(shutterCallback, null, null, jpegCallback);
valahogy nem szereti, ha jól emlékszem .A GUI megállása a fényképezés idejére nem lenne érdekes, ha csak az app állna meg, és főleg, ha utána folytatódna
De még ha a Thread.Sleep helyett Countdowntimer-t teszek is (ami ugye nem állítja meg) akkor sem megy while ciklusból.
Ha már : ki milyen API-t használna arra, hogy képeket szedjen ki, lehetőleg gyorsan, a kamerából? Ez a "néha nyomunk egy képet, amikor a kamera ráér" elég nehézkes.
Már az is elég lenne, ha azt tudnám, hogy kell megoldani, hogy a Camera API-ból hogyan kell kiverni, hogy mikor nem foglalt a kamera, de nem találok rá semmit. Viszont az még jobb lenne, ha folyamatosan tudnék frame-ket kiemelni a kameraképből, de arra normális megoldást nem láttam. -
Silεncε
őstag
Azért áll meg a GUI, mert a while a GUI szálon fut, amíg az fut, a GUI nem tud működni. Ezt nagyon nem szabad, egy idő után maga az Android fogja kilőni az appodat (meghatározott idő után lefagyottnak fogja jelezni).
Szervezd ki a fényképezést egy külön szálba/taskra [link]
-
Valakinek esetleg van ötlete esetleg erre...?
https://itcafe.hu/tema/java_topic/hsz_11007-11007.htmlIgazából sorozatosan akarnék képet kiszedni a kamerából, ha elkészült a kép, akkor amint lehet, a következőt. Ideiglenesen Countdowntimer került bele, de jobb lenne egy While ciklus, egy végfeltételig.
-
kutkut
addikt
válasz
kutkut #13956 üzenetére
Sikerült, visszajött minden!
2 parancsot kellett kiadnom:
git reset HEAD *
git checkout -- .
Egyébként ezekről is volt lokális másolatom, csak gondoltam, ha már így alakult, megpróbálom megoldani verziókezelő használatával, ne mindig csak a commit/push parancsokat használjam.
A maradék projektekhez (ami nincs fent bitbucketen), meg majd hozzáadok kézzel 1-1 config fájlt, aminek csak annyit kell tartalmaznia, hogy milyen .Net verziót használok.
-
kutkut
addikt
válasz
haxiboy #13955 üzenetére
A "git pull" -ra azt írta, minden up to date.
Igazából ami fontos volt, megvan bitbucketen.
Épp állítgattam is vissza őket (undo changes), de csináltam egy hülyeséget, véletlenül rányomtam az "amend commit" -ra. Ekkor megpróbálkoztam ezzel (soft resettel visszaállni az "amend" előtti commitra). Most ott vagyok, hogy egy eggyel korábbi módosításaimat törölte (2 komplett solutiont), legalábbis commitra vár a törléssel.
No, ezt hogy lehetne visszacsinálni?
-
kutkut
addikt
Sziasztok,
a következő problémám akadt: Windows 10-en nyomtam egy rendszer-visszaállítást (1 héttel ezelőttire), így az utóbbi 1 hétben módosított projektjeimnél (C#, Visual Studio) törlődtek az app.config fájlok.
Van arra mód, hogy ezeket visszaállítsam Visual Studio-val?
Egyszerű C# konzolos alkalmazások, így igazából ismert a hiányzó fájlok tartalma. Gyakorlatilag csak annyi információkat tartalmaztak, amit a VS alapértelmezetten generál új projekt létrehozásakor. Ezért gondoltam, hogy esetleg a Studioval újra tudnám generálni őket...
Vagy írjak egy scriptet, ami adott mappákba belerak 1-1 app.config fájlt a megfelelő tartalommal? (Mondjuk egyszerűbb lenne VS-ben kattintani egyet.)
-
Silεncε
őstag
válasz
K1nG HuNp #13950 üzenetére
Én Angularozok, amit lehet Materiallal próbálok megoldani, még véletlenül se kelljen CSS-el nekem szenvedni. Persze, így kb tök egyformák lesznek a webappjaim (meg ha valamin módosítani kell, akkor jön az igazi sz.póroller), de kb pont letojom. Biztos nagyon jó, de én szeretnék a lehető legkevesebbet foglalkozni vele, nem az én világom (inkább backend, ha már mindenképp web). De a legjobb lenne, ha teljesen el tudnék szakadni a webfejlesztéstől
-
K1nG HuNp
őstag
A CSS pont olyan volt szamomra mint a JS, vannak fura dolgai, de imadom hogy mennyire deklarativ es nagyon keves sorral lehet elkepesztoen jo dolgokat irni. Bele kell razodni, megtanulni de utana elmeny szerintem.
Par olvasnivalo, hogy miert hasznaljatok inkabb valami nativ, build time css megoldast (css modules ha react, jo oreg .css fajlok ha nem frameworkoztok).
[1] [2]A legrosszabb amit tehetsz az az hogy a bootstrap es tarsaid hasznalod majd addig utod a htmlbe a 3 szinten nested diveket amig kb jo nem lesz. Ebbol tanul az ember a legkevesebbet.
Ha html-be akarsz mokolni akkor legalabb Tailwind, annak szuleteserol itt egy beteg jo cikk [3]
----
Amit en eddig tanultam az az, hogy a kevesebb mindig tobb webdesign szempontjabol, jo tipografia, egyseges, letisztult designal sokkal jobb lesz a felhasznaloi elmeny mint a sok bullshit parallax meg floating cuccal.
-
-
haxiboy
veterán
válasz
Young92 #13941 üzenetére
Ha inkább a technikai megvalósítás érdekel akkor backend, ha szereted vizualizálni/megtestesíteni a dolgokat akkor frontend.
Később el lehet indulni full stack irányba, de ahhoz mindkét irányban egyformán képezned kell magad, én maradok a backendnél, nincs türelmem frontendezni -
Silεncε
őstag
Annyi programozópalánta lett itt hirtelen, mire végzek az egyetemmel, nekem már nem is marad munka
-
bandi0000
nagyúr
válasz
Young92 #13941 üzenetére
Visszaolvasol 1-2 oldalt, akkor kb minden 5. hsz erről szól
Röviden, találd ki, hogy milyen irányba akarsz menni, frontend vagy backend, és azon belül, hogy milyen nyelvet preferálsz
Ha megy az angol, akkor jobban jársz online kurzusokkal, tutorialokkal sztem, és valszeg olcsóbban is kijösz
-
Young92
tag
Sziasztok!
Amennyiben off topic sorry, de szeretnék webfejlesztést tanulni érdekel a téma de nem tudom hol kezdjem el. Van e lehetőség online tanfolyamot találni ami ér is valamit?
Jelenleg nem élek Magyarországon ezért lenne előny az online vagy estleg a hétvégi oktatás.Válaszokat előre is köszönöm!
-
martonx
veterán
válasz
bandi0000 #13937 üzenetére
Se az amazon s3, se azure blob storage nincs teljesen ingyen, noha annyira filléresek, és havi 1 EUR alatt ki se számlázzák, hogy végülis mondható róluk, hogy ingyen vannak, pár file tárolásakor.
A frontendről egyenesen felhőbe feltöltés a jó megoldás. Viszont ez esetben annyi backendednek akkor is lennie kellene, ami elküldi a signolt urlt, ahova fel kell majd tölteni a file-t, mert gondolom a credential-öket semmiképp nem akarnád frontenden tartani -
fabri07
aktív tag
Na hát belekezdtem a unity által felajánlott kurzusba 35 óra az össz.. (minden munkanap 1 óra + homework) Eléggé szájbarágós még egy hete indult eddig csak unity alapjait mutatja meg, jövőhéten lesz elvileg c# egészen az alapoktól.
-
bandi0000
nagyúr
válasz
martonx #13934 üzenetére
+1
Néztem ezt az amazon s3 at, ez elvileg teljesen ingyén van
De ha azt akarom, hogy a felhasználó is tölthessen fel file-t, akkor azt frontenden kell megcsinálni, az nem rossz megoldás? Bár más nem nagyon jut eszembe, vagy akkor ezt nem frontenden keresztül kell csinálni, hanem gondolom van annak is egy felülete, ahol meg lehet ezt oldani
-
bandi0000
nagyúr
Köszönöm mindenkinek
-
martonx
veterán
válasz
bandi0000 #13931 üzenetére
Felhőben file tárolás kb. ingyenes (Aws S3 vagy Azure blob storage). Innen tudsz futtatni komplett static page-eket, Spa-kat mondhatni ingyen.
Ha kell alá backend api, akkor Aws Lambda vagy Azure Function a legolcsóbb, gyakorlatilag szintén ingyenes.
És ha a backend alá db is kell, akkor kismillió lehetőséged van. Tranzakciós db-k zsebbe nyúlosak, értsd havi pár EUR - tól indulnak mind Aws, mind Azure-ban. Nosql-ek olcsóbbak, azokat ingyen is lehet találni. Felhős NoSql-ek közül az Azure Cosmos Db-t emelném ki, mert egyrészt full ingyenes (is lehet), másrészt nosql-hez képest rohadt sokat tud. Aws oldalról a Dynamo Db hasonló NoSql, elhanyagolható a havi díja, viszont elég buta is sajnos.
Szvsz a két nagy rivális felhoszolgaltató közül Azure egy halvány fokkal jobb (többet ad, olcsóbban, és viccesen könnyű beüzemelni). De a különbség nagyon kevés, leginkább szimpátia kérdése, hogy melyik felhőszolgáltatót választja az ember. Én napi szinten mindkettőt használom.
Összegezve: Azure-ban totál ingyenesen ki tudod hozni NoSql-el, miközben a Cosmos db, egész tűrhető tudású. Aws-ben is lehet, hogy sikerül havi 1 EUR alatt maradni dynamo db-vel (lusta vagyok megnézni a pontos díjait, fejből meg nem vágom), viszont a dynamo db elég kompromisszumos cucc. -
petyus_
senior tag
válasz
Nekem Azure van egy saját használatra szánt oldal hostolva. Van egy API, ami app-service-ben fur, egy SPA, amit blob storage-ról hostolok, illetve egy SQL DB. Ez összesen kb $25 havonta. Lehetne kevesebb is, ha az app-service kisebb csomagra tenném, de mivel a VS subscriptionömhöz jár $50 havonta, ezért belefér. A CI/CD felsetupolás így elég egyszerű volt, és nagyon kényelmes így fejleszteni.
Ebbből egyébként a blob kb elhanyagolható, $0,15/GB, az app-service $15-20 körül, a DB meg kb $5.
-
haxiboy
veterán
válasz
Attól függ hogy mennyi adatot szeretnél tárolni és ehhez milyen gyakran szeretnél hozzáférni.
Adatbázist általában külön szerverre szoktuk telepíteni, nálunk a kritikusabb cégeknél van failover is, de ha egy webtárhelyet veszel valamilyen szolgáltatónál, ott ez megoldott. -
bandi0000
nagyúr
válasz
bandi0000 #13930 üzenetére
mondjuk nem szóltam, majd megpróbálom belőni ezt a minio-t
Amúgy sac/kb mekkora egy komplett weboldal éves üzemeltetése, ha pl valami felhő tárhelyet használok az adatokhoz, aztán frontend backend, mondjuk azt nem tudom, hogy kell e adatbázisszerver, vagy az ott fut ahol a backend?
-
haxiboy
veterán
válasz
bambano #13924 üzenetére
XFS-es fájlrendszerre készült a kód, ott hash tábla van a directory entrykhez, de ext4-nél sem lehet probléma.
martonx: Csak egy már meglévő projektet vázoltam, valamikor 10 évvel ezelőttről, kb 15 évesen írtam , ma már biztosan más irányba indulnék el ha hasonló projektre lenne szükség.
-
bandi0000
nagyúr
válasz
haxiboy #13923 üzenetére
ohh vàgesz, köszönöm, valamiért azt hittem ezt is backenden kell tàrolni egy mappában mint a képeket, viszont adatbázisba meg egyszerűbb
Hál istennek nem kell titkosítani, mert ezek publikus adatok
Igazából [ezt] akarom megcsinálni, de ahogy látom itt vannak képek is, szóval ez lehet az általad említett mappafelolvasós móka
-
haxiboy
veterán
válasz
bandi0000 #13922 üzenetére
Attól függ hogy mire van szükséged.
Egy ismerősnek írtam anno olyan backendet ahol a fileok titkosítva mentek fel, ömlesztve egy helyre, a nevük egy GUID. SQL szerveren pedig az adott userhez tartozik egy key amivel a saját filejait fel tudja oldani, illetve a "könyvtárak" milyen hierarchiát alkotnak, és az adott file melyik "könyvtár" alá tartozik. De a valóságban ezek nem léteznek csupán az adatbázisban.Frontend terén ezzel az infóval azt kezdesz amit szeretnél, SQL szinten valahogy úgy néz ki hogy van 2 tábla, Folder illetve File
A foldernek van egy id-ja egy neve valamint egy opcionális parent ami egy másik folder id-ra mutat. (illetve van egy harmadik tábla ami felmappeli az adott folder illetve file tulajdonjogait/jogosultságait az userekhez/user groupokhoz).De ha nincs szükség jogosultságkezelésre, csak mappatartalmat szeretnél listázni, akkor általában a webszerverek, pl apache vagy nginx-ben van ilyen modul ami kilistázza egy mappa tartalmát.
-
bandi0000
nagyúr
Nehány weboldalnál làtható, hogy a letőlthető fájlokat ilyen mappastruktúra szerűen rendezik, frontenden nagyjából van tippem, hogy csinálják, de backenden mi a metodika erre?
Esetleg olyat tudnék elképzelni, hogy egy endpoint visszaadja az adott mappán belül létező mappa és fájlneveket, és ezt jelenenítem meg mindig frontenden ?
-
bhonti
aktív tag
Néha nem árt, ha az ember tudja mit és hogyan próbál csinálni. Nem csak úgy nekiesik...
-
bandi0000
nagyúr
válasz
dabadab #13919 üzenetére
Magam részéről azért segítettek az algoritmus óràk mégha akkor màr nem is sokat :D
Tényleg nem tudom, de emlékszek arra, hogy régen sokat szenvedtem az emelt érettségi feleadatokkal, legalább is a vége fele, azok voltak a nehezek, meg ugye egy rendezést is kb úgy csináltam, hogy emlékeztem milyen forból lehet összepattintani, de hogy miért úgy működött azt nem tudtam
Lehet nem az alap dolgok segítettek, hanem a prog óràk, ezt már nem tudom, talàn az a legjobb ha a kettőt szimultán csinálják, most pl egy bubi rendezés fejben "lejàtszani" le lehet, utána màr implementàlni semmi
-
-
pelyib
tag
Megoldás lehet a "szeretnék megtanulni programozni" kérdésre a gyerekeknek szánt appok amikben programokat lehet írni, hisz azokat tényleg arra találták ki, hogy megtanítsák a gyereket:
- control structure-re (IF, loop-k)
- miként értelmezze (ismerje fel az ismétlödő helyzeteket) és darabolja fel a feladatot => algoritmus létrehozásaÉn lehet tennék vele egy próbát.
Ajánlom még az UML-t (https://en.wikipedia.org/wiki/Unified_Modeling_Language) ha vizuálisan is akarod látni. Még számitógép se kell hozzá ha az ember megtanulja a "nyelvet" és lehet vele "programozni"(Programozni tanulni !== programozási nyelvet tanulni és szerintem a legtöbb netes anyag inkább az utóbbi)
-
fabri07
aktív tag
[link] Unity is beszállt
Ez jó lehet kezdésnek?
-
martonx
veterán
válasz
K1nG HuNp #13914 üzenetére
Félreértettél, nem azt mondtam, hogy ne lenne jó a serverless, hanem magán a kifejezésen röhögök, hiszen emögött is pont ugyanúgy szerver van, csak épp nulla admin lehetőséggel, nulla ráhatással. Magával a kifejezéssel van a bajom, nem az eszközzel.
Én is használom, mind AWS-ben (Lambda), mint Azure-ban (Function). Azért bőven tud hátránya is lenni, mi pl. rendszeresen elérjük AWS-ben a 100 párhuzamos instance futtatási korlátot. Illetve managed szerverhez képest nem tudod magad alatt a storage-ot írni, azaz pl. nem tudsz olyat, hogy lementesz egy video file-t, amin utána Os szintent futtatsz egy külső dll-es konvertert.
Aztán, nem tudsz benne nyugodtan alapozni a memory cache-re, mert bármikor átkerülhet a végrehajtás egy másik instance-ra, bármikor lelőhetik a meglévőt. Ezzel persze együtt lehet élni, de akkor is na. -
K1nG HuNp
őstag
válasz
martonx #13907 üzenetére
Nemtudom, nekem nagyon bejott a serverless, marmint a valodi AWS Lambda funkciok serverless.
0 forintba kerult pl a kis egyetemes projektem amit csucsidoben 500 golya hasznalt.
Lambdak rendereltek server side a reactem, AWSen futott a mongom es minden sor "backend" node.js is lambdakban volt.Nem halt meg semmi 1x sem es nem volt lassabb csucsidoben 1 ms-el sem
Nem igazan lattam eddig a hatarait a serverlessnek, marmint hogy mikor lenne jobb egy szerver helyette. CDN-en tolod a statik kontentet. lambdan az esetleges server side renderinget meg a backendet, ha nem nezik az oldalad nem fizetsz, ha nezik akkor is fillereket egy eleg nagy thresholdig
Szerintem ez a jovo, de don't take my word for it, mar ebben az evben is a harom legnagyobb fesztival honlapja mogott lambda van (lett volna lol)
-
válasz
motoflug #13911 üzenetére
<nyelv> for beginners-re keress ra, ugy lesznek jok.
"A mostani munkámnak kb 2%-át teszi ki az a terület, ahol előfordul Javascript, így ezeket jelenleg más kezeli, de jó lenne érteni, hogy ott mizu."
Egy nagyon fontos dolog van, ami nem szokott teljesen ismert lenni: A programozo ugy kap fizetesemelest, hogy munkat valt. Vannak persze kivetelek, a okolszabalynak akkor is lehet ezt alkalmazni. Pl egyik munkahelyen eloleptetnek junior-bol mediora, vagy onnan seniorra vagy team lead leszel/akarmi, kapsz egy fizetesemelest. Par honap utan a mar megemelt fizud felett akar 20-25%-al is kaphatsz ajanlatot mashonnan, azonos poziciora.
Plusz konnyebb egy masik cegnel eleve a magasabb poziciora palyazni es azt megcsipni, mint eloleptetest kapni a meglevo cegednel. Plane igaz ez, ha a jelenlegi munkad nem is szakmabeli, es meg inkabb igaz ez, ha ilyen elhanyagolhato mertekben segitene a munkat az extra tudas.
Hidd el, amikor ennyire uj dolgot tanulsz, azt nem a jelenlegi munkahelyedert teszed, csak ha nagyon szeretned, hogy arcatlanul ki legyel hasznalva. -
-
válasz
motoflug #13909 üzenetére
Egyrészt ne a mostani munkádhoz keress nyelvet, az nettó baromság, a mostani munkádat most is el tudod végezni, akkor minek szivatnád magad évekig?
Másrészt ha már tudid, hogy a java tetszik, akkor vegyél meg egy kezdő java kurzust valamelyik online oldalon aztán hajrá. Udemyn most pont akciós kb a minden is. -
motoflug
őstag
válasz
bandi0000 #13876 üzenetére
Pár napja kiírtam, hogy szeretnék megtanulni programozni, ezzel kapcsolatban gyakorlatilag minden nap megnéztem 1-1,5 órányi videót, és azt tapasztaltam, amit te írtál, és tök jó észrevétel: minden alaptudást igényel. Mivel még nem tisztáztam, hogy melyik programnyelv legyen (a Javascriptet tudnám hasznosítani a munkámban, de a java érdekelne), így pontosan ez az alapozás hiányzik, amit a hozzászolásodban említettél, a problémamegoldás készsége. Basics of programming néven találtam egy-két dolgot, de nem az igazi.
Tapasztalataitok alapján mi lehet a jó 0. lépés, amivel magát a gondolatmenetet tudom magamba szívni? Ész nélkül nem akarok nekiállni és sok időt, energiát beletolni.
-
bandi0000
nagyúr
válasz
martonx #13907 üzenetére
Jaja, cross plattform lenne a menő, de jelenleg hobbiprojektezek .net.ben is, aztàn egy rég óta tervezett appot akarok gyorsan összedobni, ami nem lesz gyors, mert ha már ennyire elterjedt a "kotlàny" akkor abban csinálnám, viszont most a java után újra kell tanulnom :D
-
martonx
veterán
válasz
Silεncε #13905 üzenetére
Érted, az is backend
azaz valahol egy szerveren fut. Ilyen téren mindig jót röhögök az agyonhypeolt serverless kifejezésen
Ugyanígy saas-ként lehet ám SignalR-t is futtatni, és akkor ahhoz se kell backend.@bandi0000 ja hogy android app, így már jogos, ott tényleg sok mindent meg lehet oldani appon belül.
-
bandi0000
nagyúr
válasz
martonx #13902 üzenetére
Köszönöm mindenkinek!
Jaja vàgom, hogy nem lehet épp úgy kezelni mintha sql lenne, viszont amit szeretnék csinálni ahhoz tök jó, és egy ideig ingyenes a firebase, elvileg meg lehetne oldani azt is amit én akarok, bàr gondolom nem lenne szép, és elvesztené a lényegét, viszont akkor nem kellene egy szervert csinálni meg a signalR-el csinálni egy backendet
-
martonx
veterán
válasz
bandi0000 #13898 üzenetére
1. CKEditor 5-ös verziótól, egész jól segít a képek beszúrásában. Magát a képet semmiképpen se tárolnám db-ben, valahova felhős tárhelyre feltölteném, és a szövegbe csak az url-jét tenném.
2. A nosql fejben teljesen más megközelítést igényel, mint az sql. Felejtsd el a normál formákat, táblánkénti adat struktúrákat. Nem véletlen, hogy a nosql nem is jó minden esetre, leginkább a beömlő nyers adatok gyors letárolásához jó, és sokszor inkább csak kiegészíti a hagyományos relációs adatbázist (ha komplexebb adat struktúra kell).
Új hozzászólás Aktív témák
● olvasd el a téma összefoglalót!
- Nők, nőügyek (18+)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- World of Tanks - MMO
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Revolut
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Üzemidőt áldoz a fényerő oltárán a Garmin Fenix 8 Pro
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte Aorus B450 R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB ZALMAN I3 NEO 650W
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X250 - i7-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" HD I Cam I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! MSI X370 R5 2600 16GB DDR4 512GB SSD GTX 970 4GB Zalman Z9 Neo FSP 600W
- Samsung Galaxy Z Flip 4 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest