- WhrlpoolMind: Búcsú a HD3870-től
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- LordAthis: Ismét egy "Idióta" A.I. Projekt, hogy meglovagolja az aktuális trendeket...
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sh4d0w: Netflix? Ugyan, VW előfizetés!
- btz: Internet fejlesztés országosan!
-
LOGOUT
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
tboy93 #15497 üzenetére
Köszönöm szépen a véleményeket mindenkitől, érdekes discussion alakult ki a két nyelvről az biztos. Számomra az út a Javahoz fog vezetni, még pedig azért, mert nem tudom úgy összerakni az órarendem, hogy C#-ot válasszak.
Bár nem gondolom, hogy a második féléves OOP tárgy nagy mértékben hatással legyen az életemre a jövőben, szóval azt hiszem hogy nem is igazán számít, jól van ez így. Első félévben úgyis C-t tanultunk, tehát az alapok mondhatni már megvannak.
-
válasz
RudiLicenc #15449 üzenetére
Mindket nyelv alkalmas arra ma Magyarországon, hogy konnyen elhelyejkedj vele. Ha az egyikbe belejossz, konnyen meg lehet tanulni a masikat is. En elobb javaztam, aztan vegul c#-nal kotottem ki, mert jobban bejott.
Van egy 10%-os különbség kb a fizetesekben a java javára, dr ne ez alapján dönts.
-
seredy
tag
sziasztok, abszolút laikusként és hobbiszinten tanulok programozni (javascript), szóval elnézést, ha hülye a kérdés. A gittel kapcsolatban szeretném tudni, hogy szerintetek parancssorral érdemes megtanulni használni vagy a grafikus felület is megteszi, mert végülis funkcióiban ugyanaz a kettő?
-
fatal`
titán
válasz
Froclee #15492 üzenetére
Pedig a PyCharm IDEA alapú és az alap IDEA veszett gyors és mindent tud (persze RAM az kell neki bőven).
VS Codeot utálom, részemről csak egy electronos foshalom.
Arra nem képes, hogy ki lehessen húzni egy fület a másik monitorra (bár egy ideje nem néztem, de ha jól tudom ez electron limitáció). Persze gyorsnak gyors, csak buta, mint a föld, komplett IDE-nek szerintem alkalmatlan, legalábbis egyelőre.
-
Froclee
őstag
válasz
fatal` #15479 üzenetére
Előző cégnél nagy mánia volt egy solution-ön belül minden szarra projektet csinálni. VS 2017-nek kellett így 10-20 sec amíg a symbol-ok betöltöttek és faszán indexelhető volt minden. Tényleg kegyetlen.
Most Python-ozok, itt a PyCharm-al van hasonló tapasztalatom, de cserébe ronda is. Nem bírtam sokáig.
VS Code-ra rászoktam 1,5 éve, szarrá customizáltam (29 installed extension, skin-ek, ikon csomagok, monospaced betűtípusok, custom billentyű shortcutok git folyamatokra, minden amit el tudsz képzelni
), nem is tudom, hogy tudnék-e már másban fejleszteni. Tavaly egy .NET Core 5-ös mini projektet csináltam benne, OmniSharp-al egész fasza volt. 2-3 másodperc alatt áll fel teljesen egy projekt MB Pro-mon.
-
dqdb
nagyúr
válasz
pmonitor #15488 üzenetére
Ez teljesen a futtatott alkalmazástól függ.
A legtöbb MDI és MSDI alkalmazás például úgy működik, hogy egy fő folyamat van csak, és nem ablakonként külön egy-egy. Így amikor például egy újabb Wordöt indítasz úgy, hogy az még nem futott, akkor elindul egy új folyamat. Azonban amikor ismét elindítanád úgy, hogy már fut, akkor az az új folyamat szól a már létezőnek, hogy meg kellene nyitni egy újabb dokumentumot, majd kilép.
A másik végletet a Chromium alapú böngészők képviselik, ahol egyetlen futó alkalmazáshoz X+Y folyamat tartozik, ahol X egy fix érték (jellemzően 3-4, mint UI kiszolgálása, hálózati forgalom intézése, bővítmények kiszolgálása) és Y pedig a megnyitott fülek számával és telepített bővítmények számával arányos.
-
Silεncε
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD #15487 üzenetére
A tablet mód appok alatt az UWP-re gondolsz, ugye? A hagyományos, asztali módúak meg a Win32
-
pmonitor
aktív tag
válasz
Fire/SOUL/CD #15487 üzenetére
Megelőztél! Köszönöm! Működik! Csak az a kérdés, hogy általános esetben(amikor egy textbox-ban lehet megadni az indítandó file-t), akkor honnan tudom, hogy a "Calculator.exe" helyére mit kell írnom? Mert a textboxban pl. itt "calc.exe" van. Tehát hogyan lehetne detektálni, hogy egy elindított program úgy viselkedik-e, mint a "notepad.exe"(azonos névvel), vagy úgy, mint a "calc.exe"(ami más néven szerepel a process lista között)?
-
válasz
pmonitor #15485 üzenetére
Windows 10 alatt vannak az ún. Desktop mode app-ok, meg a Tablet mode app-ok. A számológép az utóbb csoporthoz tartozik, ezért nem tudod beolvasni a PID-t a korábbi módszerrel. Legegyszerűbb megoldás az, ha futtatod a calc-ot (ami egy Calculator.exe process-ként jelenik meg a Feladatkezelőben), majd végigszaladsz az összes futó folyamaton és megkeresed ezt a bizonyos Calculator.exe-t. Abból már ki lehet olvasni a PID-t (meg sok mást is)
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
#include <windows.h>
#include <tlhelp32.h>
#include <stdbool.h>
int main()
{
STARTUPINFO SI;
PROCESS_INFORMATION PI;
ZeroMemory(&SI, sizeof(SI));
SI.cb = sizeof(SI);
ZeroMemory(&PI, sizeof(PI));
if(!CreateProcess(NULL, "calc.exe", NULL, NULL, FALSE, 0, NULL, NULL, &SI, &PI))
{
printf( "CreateProcess failed... Program terminated.");
return -1;
}
WaitForSingleObject(PI.hProcess, INFINITE);
wchar_t * ProcessName = "Calculator.exe";
bool FoundProcess = false;
PROCESSENTRY32 PE32;
PE32.dwSize = sizeof(PE32);
HANDLE PS = CreateToolhelp32Snapshot(TH32CS_SNAPPROCESS, NULL);
if (PS != INVALID_HANDLE_VALUE)
{
Process32First(PS, &PE32);
while (Process32Next(PS, &PE32))
{
if (strstr(PE32.szExeFile, ProcessName)!=NULL)
{
FoundProcess=true;
break;
}
}
if (FoundProcess)
{
printf( "Process Name = %s\nProcessID = %d", ProcessName, PE32.th32ProcessID);
CloseHandle(PS);
}
else
printf( "%s process not found.", ProcessName);
}
CloseHandle(PI.hProcess);
CloseHandle(PI.hThread);
getch();
} -
-
pmonitor
aktív tag
válasz
kovisoft #15484 üzenetére
Nincs is calculator.exe a gépemen. Ettől függetlenül jó helyen kapizsgálsz.
Mert ha mielőtt a programom elindítanám, az előtt elindítom windowsból a calc.exe-t 2-szer, annak mind egy ID-je van. Ha így módosítom a C# kódom, akkor a tömb hossza csak 1, még akkor is, ha a programom a 3., vagy 4. calc.exe-t indította. Egy "normális" programnál mind külön PID-et kapna. De itt a pr_2 tömb hossza csak 1.
using System;
using System.Diagnostics;
using System.Windows.Forms;
namespace TestProcess
{
public partial class Form1 : Form
{
public Form1()
{
InitializeComponent();
}
void OpenWithStartInfo()
{
ProcessStartInfo startInfo = new ProcessStartInfo(textBox1.Text);
startInfo.UseShellExecute = true;
startInfo.WindowStyle = ProcessWindowStyle.Minimized;
Process pr = Process.Start(startInfo);
//textBox2.Text = pr.Id.ToString();
Process[] pr_2 = Process.GetProcessesByName("calc");
textBox2.Text = pr_2.Length.ToString();
}
private void button1_Click(object sender, EventArgs e)
{
OpenWithStartInfo();
}
}
}Tehát végülis nem bug. Ha csak azt nem nevezzük bug-nak, hogy akármennyi calc elindítása után is csak 1 pid van. Mert végülis ezáltal nem működik.
De megnéztem 1 64 bites win 7-es laptopon, ott jó pid-t ad vissza. Csak a win 10-en nem jó.
Befonom a szemöldököm.
-
pmonitor
aktív tag
válasz
pmonitor #15478 üzenetére
A C# kód, ami invalid értéket ad vissza Az itt található példakód alapján csináltam.
using System;
using System.Diagnostics;
using System.Windows.Forms;
namespace TestProcess
{
public partial class Form1 : Form
{
public Form1()
{
InitializeComponent();
}
void OpenWithStartInfo()
{
ProcessStartInfo startInfo = new ProcessStartInfo(textBox1.Text);
startInfo.WindowStyle = ProcessWindowStyle.Minimized;
Process.Start(startInfo);
Process pr = Process.Start(startInfo);
textBox2.Text = pr.Id.ToString();
}
private void button1_Click(object sender, EventArgs e)
{
OpenWithStartInfo();
}
}
}@kavalkád: nem Neked szólt. A post-odat még nem láttam, amikor írtam. De kipróbáltam az első paraméterbe NULL-al, a másodikban a file-névvel. Úgy sem működik rendesen. Viszont ha Delphiben működik, akkor lehet, hogy tényleg én szúrok el valamit. Csak nem tudom, hogy mit.
-
pmonitor
aktív tag
válasz
Silεncε #15476 üzenetére
Azt nem tudom. Abban igazad van, hogy lehet, hogy nem bug, hanem én szúrok el valamit. A Code:: Blocks-ban lévő próbálkozásomat bemásolom.
#include <windows.h>
#include <stdio.h>
void tesztpprocess()
{
STARTUPINFO si;
PROCESS_INFORMATION pi;
ZeroMemory(&si, sizeof(si));
si.cb = sizeof(si);
ZeroMemory(&pi, sizeof(pi));
if (!CreateProcess("C:\\WINDOWS\\SYSTEM32\\Calc.exe", NULL, NULL, NULL, FALSE, 0, NULL, NULL, &si, &pi))
{
printf("CreateProcess failed (%d).\n", GetLastError());
return;
}
WaitForSingleObject(pi.hProcess, INFINITE);
printf("%d", pi.dwProcessId);
getchar();
CloseHandle(pi.hProcess);
CloseHandle(pi.hThread);
}A GetLastError nem ad errort.
-
pmonitor
aktív tag
válasz
fatal` #15471 üzenetére
Belegondolsz, akkor a win api-t is elszúrták, nem csak a VS-t. Írok egy példát, amibe nemrég szaladtam bele.
C#-ban elindítok Process.Start-al 1 programot(pl. Calc.exe). Idáig végzi is a dolgát, úgy ahogy kell. Lekérdezem a Process ID-t. Látszólag ez is végzi a dolgát, mert 1 értéket beletesz. Csakhogy ez az érték nem a Process ID-je. Tehát Invalid értékkel tölti fel(a feladatkezelőben teljesen más érték van). Azért a biztonság kedvéért megpróbáltam Kill-el kilőni. Természetesen nem sikerült(mivel egy false ID-t tartalmaz). A Kill egyébként működik, mert ha a feladatkezelőből meg nézem az elindított programot, akkor valóban kilövi.
Na mondom, biztos a VS "szórakozik". Megpróbáltam win api-val, CreateProcess-el(továbbra is C#-ban). Getlasterror nem ad errort. Viszont az ID itt is Invalid.
Na, mondom megyek tovább. Még mindig VS-el, de már C++-ban. Az ID itt is invalid.
Na, mondom megyek még tovább: Code:locks. Az eredmény itt is Invalid ID. Tehát nem VS specifikus probléma. Masm32-vel még nem próbáltam, de sztem ott is ugyanez a jelenség lenne.
Az eddigi post-jaimból is kitűnt, hogy nem vagyok kibékülve olyanokkal, akik "programozó szakiknak" állítják be magukat a fórumokon(messziről jött ember azt ír magáról, amit akar). Mondjuk ez a határozott véleményem elsősorban a prog.hu-s tapasztalataimból ragadt rám. De hogy a Microsoft-nál is a vezető szerepben lévő "programozók is ilyen sz"-t adjanak ki a kezükből...
-
fatal`
titán
-
fatal`
titán
A C# legnagyobb baja jelenleg szvsz a Visual Studio. Valami elképesztően nagy kalap sz*r lett, nagyobb solutionök kezelhetetlenek a 32 bites limit miatt. A legnagyobb baj, hogy szándék sincs, hogy kiadjanak 64-bitest. Csak szerveznek ki mindent külön processbe, ettől meg nem csak lassú, de sok esetben instabil is.
Lehet, hogy kéne tennem egy próbát a Riderrel, jelenleg szerintem az IDEA messze a legjobb IDE. Esetleg valaki próbálta már?
-
Silεncε
őstag
válasz
Drizzt #15469 üzenetére
Az IntelliJ egy érdekes kérdés. Én sokszor próbáltam meg használni, több néven is (IntelliJ, Android Studio, PyCharm), egyszer sem sikerult megbarátkozni vele. Egészen egyszerűen nekem már sok. Tulkomplikalt, túl okos. De azt aláírom, hogy Javahoz ezerszer inkább IntelliJ, mint a retek Eclipse (egyetemen az volt a kötelező IDE, virtuális gépeken nagy élmény volt használni
).
-
Drizzt
nagyúr
válasz
martonx #15466 üzenetére
Hat ugy kezdted a hozzaszolasod, hogy oskovulet. Nem igy van. Regota letezik, de a fejlodese kimondottan dinamikus. Teny, hogy nem volt ez mindig igy. De peldaul en is nagyon meglepodtem, amikor 5 eve eloszor javaztam, olyan 8 ev kihagyas utan. Mert nekem is hasonlo emlekeim voltak, mint amiket itt felhozol. Aztan amikor ujra javaznom kellett, ott jott a nagy meglepi, hogy ez bizony sok szempontbol kifejezetten jo es elvezetes lett a korabbi java developer elmenyhez kepest. En a c#-pal nem mernem osszehasonlitani, de a tobbi emlitett nyelvvel sem. Szimplan mert azokkal nincsen semmifele on-hands tapasztalatom az elmult 5 evbol. Oke, Js-ben meg volt aktiv programozoi elmenyem, ezerszer kellemetlenebb elmeny js-ben programozni, mint Javaban. Legalabbis nekem. A Java elmenyhez sokat hozzaad szerintem amugy az IntelliJ is. Teljesen osszehasonlithatatlan a regi Eclipse szivassal(, lehet persze, hogy az se olyan mar mint reg).
-
martonx
veterán
válasz
Drizzt #15452 üzenetére
Egyrészt többnyire igazad van, kár, hogy ezek kb. bármelyik nyelvre elmondhatóak, hogy fejlődnek, és van hozzájuk csomó library python, php, c#, go, javascript stb... Semmi értelme ezeket a nagy általánosságokat puffogtatni. Én a két nyelv közötti különbségekre próbáltam rámutatni, egyik nyelvet sem fikázva, objektívan.
Hol írtam, hogy kihalóban van? Pont azt írtam, hogy nem fog kihalni sosem. Olvasd már el, hogy mit írtam -
válasz
Froclee #15464 üzenetére
Hát, ennyi év után már óvatosabban bánok ezekkel az ítéletekkel. Egyrészt igen, a Kotlin meg a C# komplettebb nyelvek, de a Java szépen fejlődik, és megvan az előnye annak, h nincs annyi koncepció a nyelvben, mint pl. a C#-ban. És persze vannak ezek az idióta hibák, de ezeket nem nehéz elkerülni.
Az async az sokkal nehezebb kérdés. Valójában rendes async implementáció csak a Go-ban van a mainstream nyelvek közül. Lásd:
A Netflix meg a többiek elsősorban az ökoszisztéma és a JVM miatt használták. A JVM egészen az utóbbi időkig a CLR előtt járt toolingban. Például monitorozni kiválóan lehet.
-
Froclee
őstag
Szerintem a Java egy gagyi C#. Vagy egy gagyi Kotlin. A framework-ök meg lib-ek 10/10-esek viszont, az fix. Régi cégek (Netflix, Twitter stb) mind JVM nyelvekkel kezdtek el nyomulni, de szerintem főleg azért mert Java fejlesztőből volt a legtöbb és a .NET csak Windows-on futott (meg talán nem is volt a legjobb). Ma kevés indokot látok arra, amiért zöldmezős projekten .NET Core helyett jobb alternatíva lenne, pláne hogy már teljesítményben is előtte jár.
Ja, a máshol bevált dolgokat lassan tényleg átveszik (async is megjött már nem?), de a C#-tól ezért is mindig el lesz maradva évekkel. Illetve a híres enterprise backward kompatibilitás miatt minden szart benne hagynak az API-ban. Pl ez vicc szerintem.
Amúgy még annyit hozzátennék, hogy C#-nál mostanában mondjuk elég erős extremitásokkal próbálkoznak.
Nem tetszik annyira, hogy egy dolgot többféleképpen lehet csinálni, kicsit életidegen pár újítás. C# 8 release notes, C# 9 release notes (a
with
meg a dataclass, azok faszák mondjuk). Nagyon para pattern matching feature-öket raknak bele. -
-
pmonitor
aktív tag
válasz
Livius #15458 üzenetére
A kérdésem az hogy portableként bármilyen setup.exe nélküli Java progit hogyan tudsz futtatni?
Azért tegyük hozzá, hogy kell hozzá a nem kis méretű framework. Igaz, hogy most már alapból benne van a win-ben. De nem volt ez mindig így. Az xp-re pl. külön kellett telepíteni.
Ettől függetlenül nekem is tele van a t...m a több megás telepítendő programokkal. Ezek csak azért ilyen méretűek, hogy csili-vili legyen a progi, és hogy (ugyan törhetetlen progi nincs) minél jobban védjék törés ellen. Arról nem is beszélve, hogy teleszemetelik a registryt. Ha csak az én fő programom nézzük(1D vágás ), ez egy 14 kb-os .exe-ből, és egy 22 kb-os .dll-ből áll. Telepíteni nem kell. Nézd meg pl. a hasonló free programot. Biztosra veszem, hogy telepíteni kell(azért, mert évente meg kell újítani a licence-t). És a file sem hiszem, hogy 35 kb. körül van. Bár nem próbáltam ki. Minek? Azért, hogy telepítés után eltávolítsam? Erről beszélek. Mondjuk a mai hardveren igaz, hogy elfér, de szinte minden program telepítéssel működik. Azért a sok "nagy" sokra megy.
-
Livius
őstag
Jah, de külön doksit írhatsz majd erről az egy bites usernek mit hova másolgasson, ez biztos megéri. Vagy a fejlesztésed 40%-a azzal megy majd el, hogy automatizált scriptet adsz neki ami másolgat, PATH-okat állít be a futtatás előtt meg egy csomó ilyesmi. Ez a bonyolultság ami ezzel bejön biztos megéri másnak, de nem nekem. A user meg azt a szoftvert veszi majd meg ami egy kattintással hiba nélkül megy megbízhatóan, nem amihez még az indításhoz is informatikus ész kellene neki, ami úgy sincs meg nála soha.
-
Livius
őstag
A kérdésem az hogy portableként bármilyen setup.exe nélküli Java progit hogyan tudsz futtatni? Azt írod nem kell telepíteni semmit nagy mellénnyel, most meg már jössz az egybe csomagolt all-in-one telepítéssel.
Az én állításom az hogy sehogy. És a mai világban nekem személy szerint a tököm tele van az ilyen magától telepít 8GB minden bele packokkal, amikben a tényleges szoftver a usernek csak 18MB lesz. És ahogy látom a usernek is a töke tele van, csak a komplikációkat hozza az ilyen főleg ha még telepítési joga sincs egy adott gépen mert nem admin, meg aztán jönnek a random extra hibalehetőségek ebből. Windows 10 usernek a legjobb ha a segge alá adod a C# .NET szoftvert és egyből megy minden egy kattintásra neki. Ezzel a Java nem tud versenyezni, ebben örökre hátrányban lesz.
-
Livius
őstag
válasz
Drizzt #15452 üzenetére
Nekem egy dolog nagy gond benne. Sokkal körülményesebb a usernek kulcsrakészen kiadni egy felhasználói programot Java-ból fejlesztve. Ahhoz hogy fusson, végig kell kézzel szájbarágósan telepítgetni a Java run-time dolgait vagy akár még más extra cuccokat is. Ezzel szemben ha a programod C#-ban van megírva a MS .NET-vel, a usernek akár adhatsz egy portable exe-t vagy mappát is, és már egyből kulcsra készen futtaható Windows 7, 8, 10-en, mert az MS kérdés nélkül minden .NET függést belerak az OS-be, és még a win update folyton erőltetve frissíti is.
Persze ez most csak az az eset, ha valamit csak Windows usereknek kell fejleszteni, de ebben az esetben a Java szerintem csak hátrányt hoz, előnyt nem. -
Drizzt
nagyúr
válasz
martonx #15450 üzenetére
A Javarol amiota dolgozom, allandoan ezek az allitasok kerulnek megfogalmazasra. Ettol fuggetlenul amik meg igazak az elmult 13 evben a Java kapcsan:
- Mindig temettek, megis el es virul allando jelleggel.
- Rendkivul sokat fejlodik, nagyon sok dolgot atemel a konkurrenseitol, de ugy, hogy a megoldas nem tunik nyelvidegennek.
- Gyakorlatilag mindenre van library, tobb is. Nemelyik pont a nyelv hatranyainak kikuszobolesere epul, pl. Lombok.
- Nagyon fasza frameworkok is vannak hozza, eleg a Spring/Spring Bootot felhozni.
- Akarmi volt eppen a legmenobb nyelv, a Javaval elerheto fizetes mindig az elsok kozott volt. Legalabbis itthon ezt tapasztaltam.Egyebkent Java fejlesztokent csak olyan 5 eve dolgozok aktivan. En szeretek Javaban programozni, persze van 1-2 dolog, amit mas nyelven konnyebb, gyorsabb leirni, de nagy hianyerzetem nincs. Ami tenyleg zavaro, ugyis idovel kikupaljak ujabb Java verziokban.
-
válasz
Amit martonx mondott, amellé még hozzáraknám azt, hogy a C# szerintem jobban megtervezett nyelv (egyrészt alapból nagy rajongója vagyok Anders Hejlsberg munkásságának (Turbo Pascal, C#, Typescript), másrészt volt alkalma okulni a Java (és a C++) hibáiból), én már csak emiatt is azt választanám.
-
martonx
veterán
válasz
A java egy őskövület. Az Enterprise fejlesztések évtizedes tehetetlensége tartja életben, illetve anno az Android adott neki egy erős lökést, de mostanra ott már mindenki átállt Kotlinra.
No persze pont az Enterprise beágyazottsága miatt nem fog kihalni sose, munka is mindig lesz benne, lásd per pillanat is keresnek még Cobol fejlesztőket is. Illetve Java vonalon még vannak webes projektek, de ezek egyre ritkulnak.
A C# valamivel újabb nyelv (viszont pár éve drasztikusan megújult, ami folyamat jelenleg is tart), szintén van Enterprise vonalon is, de nem annyira mint Java. Webes vonalon egészen sok helyen bele lehet futni, cross-platform fejlesztéseknél Xamarinnal is jó pár helyen használják.A döntés a tied.
-
válasz
ValGerald #15404 üzenetére
Miskolcon vagyok programtervező informatikus elsőéves, a matek az gáz, nagyon, de főleg csak a tanárok miatt
Mostmár 2. félévben mivel magam választhatom ki a gyakorlataim (első félévben nem lehetett, csak a mintát), így valamivel kényelmesebb lesz.
Nekem egy kérdésem lenne. Objektum orientált programozás tárgyon választani kell Java és C# között. Nincs tapasztalatom egyikkel sem igazából. Később a web nem igazán érdekelne, és a mobil fejlesztés sem, max iOS érdekelne... Azt hallottam, illetve láttam magam is, hogy Java-ra nagyobb az igény, legalábbis Mo.-n. Melyiket lenne érdemes választanom? Talán látszik, hogy tulajdonképpen fogalmam sincs, melyiket akarnám választani vagy melyik lenne megfelelőbb... Talán mindegy? Elvégre nem nehéz az átállás egyikről a másikra.
-
Norbi887
aktív tag
Sziasztok!
Másnál enged belépni a Microsoft fiókjával a Docs webhelyére?Beakartam jelentkezni a saját fiókommal, "Sign In"-re kattintva adatok megadása meg is történt, de utána refreshel egyet az oldal, és megint "Sign In"-t kapok. Próbáltam otthoni, és munkahelyi fiókkal is, sehogy sem jó
Microsoft Docs link -
bambano
titán
válasz
BTminishop #15444 üzenetére
az ugye megvan, hogyha csinálsz egy formon keresztül használható spammer robotot, azért keresztre feszítenek?
-
martonx
veterán
válasz
BTminishop #15444 üzenetére
Hát a GDRP szerint, ha ez az oldalon a user által olvashatóan le van írva, és küldéskor elfogadja a feltételeket, akkor semmi gond.
-
BTminishop
aktív tag
Sziasztok,
nem teljesen ide illik a kérdés, de ha van jobb topik erre, akkor kérlek irányítsatok át.
Jelenleg egy weboldalon dolgozok, amelyben megrendelői kérés a form alapú üzenet küldés az oldalon. Látogató egy formon keresztül tud üzenetet küldeni az adott célszemélynek. Ehhez bekérnék egy nevet és egy email címet, mint "személyes adatot". A kérdésem az lenne, hogy ez jogilag mennyire kivitelezhető? Nem szól senki ilyesmiért? Az adatok semmilyen formában nem lesznek eltárolva (például adatbázisban) csak a célszemély kap egy emailt. Köszi előre is.
-
Ispy
nagyúr
válasz
ValGerald #15441 üzenetére
Igaz nekem csak 2 éves okj-s gazd infom van, de igaz, hogy egy ilyen vegyes felvágott. De más szakokon sem leszel azonnal pro, ott is majd a munkahelyeden tanulod meg a szakmát. Persze ha mákod van és olyan helyre kerülsz ahol tudod kamatoztatni pl. a matekot, akkor lehet előny a sok matek, de ha pár évig nem használsz valamit, amit már megtanultál, az hamar elrepül az agyból.
De programozásból is van ezer féle, van ahol egy ágazati tudás legalább olyan fontos, mint a kódok ismerete.
A lényeg, hogy igazából mindegy melyiket választod, úgy is a leendő munkád dönti el mihez kell értened és mi felesleges. Ha meg nem értesz hozzá megtanulod majd, amikor kell.
Ha a mikro/makroökonómia, gazdasági jog, számvitel is érdekel, akkor gazd info, ha ezektől hupililát hánysz, akkor meg prog mat. Ha meg a matek sem jön be, akkor autószerelő.
Mondjuk nekem nem is nagyon rémlik, hogy tanultunk volna kifejezetten programozást, igaz vagy 20 éve volt, ki tudja már.
-
ValGerald
csendes tag
válasz
rosejbli #15405 üzenetére
Igen emiatt is nehéz, matekból járok faktra 2 éve, de most így online nem sokat ér, mondjuk szerintem meg lehet tanulni az emelt anyagot is. Eléggé nehéz döntés, hiszen szerintem csak programtervezőn van duális, ami jó lenne. A gazdasági info meg valamivel azért könnyebb szak, és érdekel is a maga a gazdaság, csak ugye azt hallom, hogy egyik fele se lesz jól megtanulva.
-
Tigerclaw
nagyúr
válasz
tboy93 #15438 üzenetére
Most epp mukodik. Az elso verzioban mikor betoltottem a weboldalt, inditott 20 lekerdezest azonnal, minden ujratolteskor, hogy az oldalon levo 20 linkhez kapjak url-t. Most csak akkor indit 1 lekerdezest ha a linkre kattintok, pontosabban gombra, de az lenyegtelen. Igy ha csak ujratoltom az oldalt, amit automatikusan is megcsinal gyakran, ahogy modositok a front end kodon, semmilyen lekerdezes nem indul es utanna is csak 1-1 ahogy kattintok a gombokon.
Abbol indultam ki, hogy legyen gyors a betoltes utan, igy ezert volt olyan prefetch szeru a logikaja, de igy is tokeletesen gyors, foleg, hogy nem is egy bonyolult lekerdezes, es a visszakapott adat is csak a videoId-bol all, meg nemi "boxingbol".
Ha tovabbviszem, akkor ez az api nem lenne jo a limit miatt, de akkor csinalok hozza egy sajat kis backend apit, illetve a youtube mint mediakiszolgalo is csak egy lesz a tobbi mellett.
-
Tigerclaw
nagyúr
válasz
martonx #15434 üzenetére
Ezekkel mar talalkoztam. Mivel az egesz projekt meg csak gyerekcipoben jar es lehet hogy nem is lesz jovoje, nem foglalkozok azzal hogy kerelmet irjak nekik, hogy noveljek meg a limitet. Csatoljam melle a pre-pre-pre-pre-alpha-just-proof of concept snippet teszt appomat, atvizsgalasra?
Az viszont erdekelne, hogy uzleti alapon mennyibe kerul egy lekerdezes. Nem akarok en ingyen lekerdezni adattokat, csak irjak le valahova hogy mi a tarifaja.
Azt amugy nem ertem, hogy ket kvazi ugyanannyi eroforrast lekoto lekerdezesnel miert kerul 1 egysegbe az egyik, 100-ba a masik.
Most ideiglenesen inditottam egy masik projektet, hogy ma meg tudjak dolgozni, holnap meg a masik quotaja is resetelodik, de inkabb valtok nem csak a youtube apirol, de a youtube-rol is, ami amugy is csak tesztnek lett szanva.
Van ahol azt olvastam, hogy valaki ugy oldotta meg a problemajat, hogy inditott egy halom projektet a youtube dev oldalan es ha visszadobta a lekerdezest a napi limitre hivatkozva, az algoritmus kulcsot valtott es folytatta. Talan 15 projekt a limit, igy 15x annyi lekerdezest tud naponta futtatni. Most kvazi en is ezt hasznalom ki, csak manualis modon. Ebben a fazisban nincs szuksegem sokkal tobb lekerdezesre es at is terveztem a sajat kodot, igy kevesebb lekerdezes is eleg. Kozben meg keresek alternativ mediakiszolgalot.
-
axioma
veterán
válasz
Inhouse #15433 üzenetére
Ezt is nezd meg, gyerek komplett hazit szerkesztesi lepesekkel adott be benne (van benne fg-abrazolas is): [link]
Amugy wolframalpha is konfigolhato valamennyire (megadod hogy melyik ert.tart. legyen rajta es hozza igazitja a grafikont), es talan tobb fg is megy mar mintha lattam volna de lehet hogy az fizetosbol volt kiveve. Amugy nyilvan excelben is meg lehet csinalni, kerdes hogy milyen formaban vannak a fuggvenyeid, bar en elobb nyulnek ilyen temaban pythonhoz, ott tuti tudsz egy sima notebook-ban is n db fuggvenyt abrazolni szenne konfigolva az abrat. -
martonx
veterán
válasz
Tigerclaw #15432 üzenetére
"If you want to make use of more that the general limit of 10k units. (which is essentially limits you to 6 x Remote video uploads), you will need to make a request to youtube with your use case for exceeding the limit at this URL:
https://support.google.com/youtube/contact/yt_api_form?hl=en
Note that its the same as trying to upload an app to the app store, they will vet your request and either accept or deny. (it's anybody's guess if you are eligible, so i'd recommend some lateral thinking when developing your applications)" -
Tigerclaw
nagyúr
válasz
Tigerclaw #15424 üzenetére
Sajnos ugy latom a youtube data api alkalmatlan meg a legegyszerubb projektekhez is, olyan alacsony a napi quota-ja. 10k egyseg a napi limit es 1 db kereses 100 egyseget hasznal fel, szoval napi 100 keresesem lehet, amitol az app ertelmet vesziti. Nincs valami alternativaja ennek?
-
Rimuru
veterán
-
Inhouse
őstag
válasz
dabadab #15426 üzenetére
Az Alienben nagyon jó hangok voltak, az más kérdés, hogy nem volt közük a valósághoz, de a filmben nagyon jól szóltak!
Tudtok valami olyan programot, akár online is jó, ahol koordináta rendszerben lehet egyeneseket ábrázolni képlet alapján? x=y, x=2y, stb... Egyszeri alkalomra kellene, egy külső hőérzékelős kazán "görbéihez". Jobban átlátnám, ha láthatnám. -
válasz
btraven #15425 üzenetére
A JRPG-kben (meg visual novelekben) ez valamiért hagyomány, szerintem is rettenetesen idegesítő.
Egyébként ilyet utoljára tényleg a teletype-oknál lehetett látni, vagy nagyon régi terminálokat, ahol 300 bit/másodperc sebességgel száguldott az adat, de igazából ilyesmit leginkább mégis csak filmekben lehet látni, mert a filmesek valamiért azt gondolják (gondolták), hogy ez így menő (pl. az Alienben nem csak, hogy egyesével jelentek meg a karakterek, de mindegyik még bippent is egyet
)
-
btraven
őstag
Milyen számítástechnikai eszköz írta ki a szöveget úgy hogy egyenként a karaktereket egymás után? Volt ilyen képernyő? Mert olyan nagygépes terminált láttam ahol a képernyő helyett printer volt a billentyűzet mellett.
Most játszottam egy játékkal amiben így íródik ki minden szöveg. Valami elképesztően idegesítő. De mintha filmekben is lehetne ilyet látni.
[link] -
Tigerclaw
nagyúr
válasz
K1nG HuNp #15421 üzenetére
Amugy nem tudom, hogy a quota-kat hogy szamolja, de mivel nem produktiv rendszert epitek, igy talan nem lesz problema. A napi limitet csak nem erem el. Kesobb ha megis lesz folytatasa, talan epitek egy koztes backendet es ott tarolom majd a videoId-ket, igy sokkal ritkabban kell a google api-t hasznalnom.
-
Tigerclaw
nagyúr
válasz
pelyib #15422 üzenetére
Kozben pont megtalaltam ugyanezt, csak meg probalgattam a szintaxist a nested field miatt.
Nalam a fields=items(id(videoId)) mukodott, de kiprobaltam es a tied is jo es meg egyszerubb is, igy azt hasznalom majd.
Koszonom a gyors valaszt. A problema az volt hogy ott ahol lehet tesztelni az api-t, a fields parameter nem szerepelt, csak kulon rakeresve a dokumentacioban.
-
pelyib
tag
válasz
Tigerclaw #15416 üzenetére
fields=items%2Fid%2FvideoId
(items/id/videoId)
"fields" mezo kell neked (Standard parameters kozott keresd).(a te eroforrasod is pazarlodik, savszel, cpu, memoria, bar teny, h ha nem ipari mennyisegrol beszelunk akkor elhanyagolhato, de adott esetben nem fizetnek ezert is szerveridot)
-
Tigerclaw
nagyúr
Youtube data apihoz ert valaki?
Meg csak probalgatom, de feleslegesen tul sok adatot ad vissza es nem akarom novelni a lekerdezesi idot. Nekem csak a videoId kellene resultkent. Tehat megadnek par keresesi kulcsot, a result limit is csak 1 lenne es csak egy talalat kell es abbol is csak a videoId mezo. Van olyan parameter az API-ban, ahol megadhatom, hogy milyen mezokre vagyok kivancsi?
-
y@g4n
tag
válasz
K1nG HuNp #15408 üzenetére
A C meg hardverleíró nyelves résszel egyetértek teljesen,
lehet Pestet kiemelni, tény hogy jobbak az egyetemek, de ha valaki az általad leszólt egyetemeken a lehető legjobban teljesít, és emellett alaposan ássa bele magát az érdeklődésének megfelelő cuccba, erősen kétlem hogy egy code monkey szintre tudna csak eljutni.
És akár BME-s vagy ELTE-s az illető ott is fixen kénytelen lesz szabadidejében törni magát ha komoly/értelmes szintet akar elérni és ha csak arra támaszkodik amit ott órán kap, az nem lesz elég sok mindenre.
@Silεncε #15410 valami fasza hobbiprojekted sincs amivel fejlesztheted magad?
-
Silεncε
őstag
válasz
Duális képzést végzett progos here, mondjuk én nem az említett egyetemen, de talán segít valamit. Szerintem ha van lehetőséged, mindenképp csináld a duálist, persze ehhez kell egy jó cég is; ha sikerül abból egy jót kiválasztani, több éves előnyöd lesz a többi végzetthez képest. Sok dolog cégfüggő, nyilván arra nem kell gondolni, hogy a fizetésből megélsz (ez nagyjából ösztöndíj szint), de egyetemistaként nyilván jól jön. Igazából amire nagyon figyelni kell és amit mérlegelned kell, hogy az időbeosztásod rendben legyen. Nekem jó jegyeim voltak, így mindig össze tudtam magamnak rakni egy optimális órarendet a legjobb tanárokkal úgy, hogy a meló is belefért, de azt észben kell tartani, hogy neked a heted pl sokkal hosszabb lesz, nekem a haverjaim kedden kezdtek és csütörtökön mentek haza, én meg egész héten mentem mert munka volt. Viszont mint mondtam, óriási előny lesz később (én olyan helyre kerültem be miatta, ahol friss diplomásként esélyem se lett volna), a kollégáktól egy csomót tanultam és olyan cuccokkal tudtam foglalkozni, ami még érdekelt is.
Egyébként nálunk tavaly már lehetett olyat is csinálni, hogy első félévben még át tudtál menni duálisra, ezt nem tudom, máshol hogy működik, utána kell kérdezni. + én úgy tudom, hogy kiszállni is ki lehet, de ennek menetele egyetemfüggő és nem tudom, nálunk hogy ment, mert eszembe se jutottén mikor jelentkeztem, először a céges kínálatot néztem meg, ezt elvileg az egyetem kiadja, nekünk oda kellett először jelentkezni és ha ott felvettek, akkor lehetett a duális (ezt egyébként sehol sem kellett nekünk külön intézni, mondtam beiratkozáskor, a csaj csak nézett rám, hogy "oké, és?"...
). Ja meg ofc ez kiváltja a szakmai gyakot is (de gondolom ez obvious
)
K1nG HuNp: irigyellek, hogy munkán kívül még van kedved programozni, engem a 7-8 órás műszak annyira leszív, hogy képtelen vagyok a szabadidőmben is folytatni...
-
válasz
Kb 10 éve végeztem Miskolcon, igaz másoddiplomán. Állítólag alapképzésben is durva a valszám és a kapcsolódó tárgya (infoelmélet pl), és a diszkrét matek. Ezek szórótárgyak voltak anno, a vizsgákon a jelentkezők max 30-40%-a ment át. Másoddiplomán durva volt hogy 7 félévet kellett lenyomjunk (amiből 3 szinte csak matek volt), míg Veszprémben megúsztam volna 4 félévből.
-
K1nG HuNp
őstag
az itt felsorolt egyetemeken 0 értelmes tudást fogsz kapni, esetleg ha mellette töröd magad akkor eljutsz egy olyan code monkey szintre ahol multinál 400ért foshatod ki a JS-t magadból mint ha nem lenne holnap. (ne érts félre, 21 vagyok, jelenleg én is ezt csinálom, csak nem multinál és többért, de közben éppen Haskelt tanulok és pythorchot forgatok minden szabad percemben mert ezek érdekelnek és ezekben látom a jövőt)
Ott ahol nem tanulsz C-t és Verilog/VHDL-t behatóbban ne reménykedj semmilyen alapos tudásról a számítógépekkel kapcsolatban
Tessék nem szarozni eljönni Pestre választani egy értelmesebb egyetemet, ELTE, BME és itt is a lehető legjobban teljesíteni, utána esetleg elmondhatja magáról az ember, hogy ért is valamihez.
-
y@g4n
tag
válasz
Csak a debreceni egyetemmel van közvetlen tapasztalatom, ott is mérnökinfóról, de ismerősök vannak gazdon meg pti-n.
A gazd a könnyű opció, nem visznek bele mélyen hogy mi történik, kb kezelőfelületeket (API) megtanítanak kezelni (plusz egy kis python) de ha a gazdaságot kedveled, és nem érdekel se a hardver, se a mélye a programozásnak akkor ez a nyerő opció.
Általában kedvelik a gi-n lévő hallgatók a saját szakjukat (ha nem, javítsanak ki).A programtervező nem olyan egyszerű, van matek rendesen, de a képzés szerintem elfogadható, tanulni kell rendesen és értelmes szintet lehet elérni vele.
Itt váltakozó hogy mennyire kedvelik, többet kell tanulni jóval mint gi-n. (én ezt (pti-t) preferálnám, a gazdaságtól irtózom)duális képzésről, miskolci egyetemről fogalmam nincs, nyíregyházi mérnökinfóra egy ismerősöm járt, otthagyta nagyon hamar, de már nem vágom hogy miért.
Értelmes dolgokat viszont mindenképpen csak a szabadidődben fogsz csinálni ha nem vagy duálison (jó esetben diplomamunka), ez pl igazából rém egyszerű és elég fless is elsőre (szerintem legalábbis) [link]
-
rosejbli
senior tag
válasz
A programtervező informatikus szakhoz iszonyatosan kell vágni a matekot, ha abban nem érzed magad kiemelkedőnek most, akkor valszeg szenvedés lesz.
A gazdinfón kb felesben vannak közgazdásági és informatikai jellegű tárgyak.
A két konkrét egyetemről nem tudok nyilatkozni, mert nem hallottam még egyikről sem semmit.
A duális képzés olyan szempontból mindenképp előny, hogy már lesz egy cég aminek ismered a folyamatait és ők is szívesebben fognak téged látni esetleg a képzés elvégzése után.
Ha érdekel a dolog, akkor a gazdinfón is simán meg tudsz tanulni programozni annyira, hogy egy normális helyre be tudj kerülni, azért ebben a szakmában is elmondható, hogy majd élesben tanulld meg úgyis inkább a nagyrészét, az egyetem kb csak felkészít erre. -
ValGerald
csendes tag
Sziasztok!
Pályaválasztás előtt állok, kb. van 1 szűk hónapom és jó lenne, ha tudnátok tanácsot adni a témával kapcsolatban.
Két szak ami főként célkeresztbe van: Programtervező informatikus, és gazdasági informatikus. Az elsőnek említett képzést duális képzés formájába célszerűbb elvégezni, vagy "csak" simán? Szvsz első, jobbnak hangzik az esetleges munkatapasztalat miatt, de nagyon számít nekem az álláspontotok. Valószínűleg ezt a szakot a Nyíregyházi Egyetemen végezném, de szóba jöhet Debrecen, Miskolc is, de közlekedés meg a közelség miatt is NYE lenne a legjobb.(meg Debrecenbe csak kiváltságosak kapnak lehetőséged duálison)
Ugye a másik szak lenne a gazdasági informatikus, ami Debrecenbe van és Miskolcon.(sajnos nem nagyon van ismerős, aki tapasztalta egyiket is)
Viszont erről a szakról, azt hallottam, hogy eléggé semmilyen, hogy se infóból nem leszel jó, se gazdaságból.
Szumma-szummárum, nagyon kíváncsi vagyok a véleményetekre, s tapasztalatotokra az említett szakokkal, egyetemekkel.Válaszotokat előre is köszönöm!
-
FrozeN`
tag
válasz
kovisoft #15327 üzenetére
Köszi mindenkinek, aki foglalkozott vele!
#15327 kovisoft:
Részben jól működik, de van olyan különleges eset, amivel ki lehet akasztani: ha egyetlen ^-t kettő vagy több szám követ.
Példa: ^33333sarga^11piros - 3333sarga1piros helyett csak 333sargapiros-t ad vissza#15331 pelyib:
Baromi jók ezek az oldalak, mindkettőt elteszem későbbre, köszi!A kódod a nagyon egyszerű eseteknél (pl. ^1piros) működik szépen, de utána azért belekeveredik: a mintádban a match 1 jó, a match 2-nél az lenne nekem az igazi, ^^ esetén is csak egy ^-t adna vissza, a match 3-nál a 06 (6 helyett) nem életszerű és mindenképp kell feltételnek a 0-7 is, plusz ha mondjuk háromnál több szám követi a ^-t, akkor már nincs is match.
Ha esetleg valaki nagyon unatkozna és foglalkozik vele, azt megköszönöm, hátha összehozható rá egy egysoros megoldás, egyelőre a legjobban bevált módszer az, ha 2 string.replace lépésben dolgozom fel a sztringet, előbb
redukálom a ^^nn-t ^n-re, onnan meg már egyszerű kezelni.... illetve most vettem észre, hogy bizonyos esetekben ez a biztosnak hitt megoldásom is kiakasztható és nem kezeli le rendesen, ááááá.... -
asdeerhun
újonc
Sziasztok!
Már egy ideje szemezgetek a programozással, pontosabban mióta bevezettek a PLC-k világába és megtetszett az egész probléma megoldós, semmiből valamit felépítős téma ( igen tudom, hogy nem nagyon hasonlít a PLC programozás ). Mivel a mostani munkám mellett az esetek nagy részében rengeteg szabadidőm van úgy gondoltam, hogy elkezdeném kicsit jobban beleásni magam a dologba, aztán ha úgy alakul még talán szakmát is váltanék.
Abban kérném a segítségeteket, hogy melyik irányban érné meg elindulni, melyik az a terület ahol ha úgy alakul 1 2 év tanulás után "self taught" programozóként is el tudnék helyezkedni?
Tudom, hogy nem egyszerű, de tényleg érdekel a téma és szívesen tanulnám.
Minden segítséget, útmutatást, tippet, tanácsot nagyon szépen köszönök! -
Ispy
nagyúr
Érdekes, mert én se vagyok mai csirke, megvolt az nc, vc és tc is, de nekem se esik kézre, teljesen megvagyok a beépített fájlkezelővel. Persze dos alatt nem volt kérdés. Mondjuk annó 1.44-es floppyra tömörítésre jó volt.
De akkor még a zip sem volt default a winbe.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● olvasd el a téma összefoglalót!
- HP Zbook Fury G7 I7-10850H
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 128GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3190
- Bomba ár! HP EliteBook 755 G5 - Ryzen PRO 5 I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FHD I Cam I W10 I Gari!
- Keresünk dokkolókat
- iKing.Hu -Xiaomi 14T Pro Titan Gray Használt, karcmentes állapotban 12 GB RAM / 512 GB tárhely
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest