- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bitpork: MOD Júni 13 Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- NASsoljunk: ZyXEL NSA-310 és az FFP
-
LOGOUT
Új hozzászólás Aktív témák
-
martonx
veterán
válasz
instantwater #15063 üzenetére
Ez nem ide való. Nem tisztem MS-t védeni, meg nem is akarom
Csak jelezni akartam, hogy nem kell mindenből flame-et generálni. Olyan rendszer nincs, aminek nincsenek korlátai, és még olyan frissítés se volt (lásd legutóbbi Apple Big Sur), amivel valahol valakinek ne lett volna bármilyen problémája
-
martonx
veterán
válasz
instantwater #15058 üzenetére
"A GH Actions pontosan ugyanolyan publikus bétateszt mint a win 10" - azért ez erősen troll kijelentés volt, mind a GH-t, mind a win10-et tekintve...
-
válasz
instantwater #15058 üzenetére
Igen, még elég korai fázis, viszont a Codespaces + GH Actions kombó le fogja tarolni a dev piacot. Én 2021 végére - 2022 elejére tervezem átállítani a teljes fejlesztést arra, ha minden jól megy. Remote csapatoknak áldás lesz, teljesen standardizált környezet, biztonságosabb is, mint a saját PC ..
-
válasz
instantwater #15049 üzenetére
Ha már GH akkor CircleCI.
-
dqdb
nagyúr
válasz
instantwater #14924 üzenetére
Attól, hogy nem tolták a képedbe, még ott van és volt, ez például egy 20+ éve elkezdett alkalmazás multidesktop támogatásra Windowson.
Sőt, aki használt NT 3.1-et vagy bármely utódját (azaz 95/98/ME vonal kivételével bármilyen Windowst), az használta a Windows multidesktop funkcióját, legfeljebb nem tud róla: a logon képernyő saját desktopon van, a belépett felhasználó egy másik desktopra kerül és lenyomja a Ctrl+Alt+Del-t vagy feljön az UAC prompt, akkor az egy harmadik desktopot jelent (a screensaver pedig egy negyediket jelenthet). Külön jogosultsági szinteket lehet beállítani egyes desktopokhoz, szóval egy mezei alkalmazás a default és winlogon/UAC asztalokhoz nem fér hozzá például, ahogyan egy másik belépett felhasználó asztalához sem. Citrix és társai, RDP, user switching, mind a multidesktop feature-re épülnek.
-
dqdb
nagyúr
válasz
instantwater #14913 üzenetére
NT 4.0 óta van virtuális asztal támogatás a Windowsban, csak eddig külső szoftver kellett a kihasználásához.
-
Ispy
nagyúr
válasz
instantwater #14913 üzenetére
Felesleges a flameet kelteni ezzel a win hater dumával.
-
válasz
instantwater #14904 üzenetére
Hat, eleg sok ceg ad ilyet. (Tobb helyen konkretan korlatlan a budzse a laptopra, peldaul.) Teljesen illogikus ezen sporolni.
-
válasz
instantwater #14902 üzenetére
Kicseszett nevetseges, hogy programozoknak nem adnak legalabb 5000 euro budzset a fejlesztoi kornyezetuk osszerakasara.
-
I02S3F
addikt
válasz
instantwater #14897 üzenetére
Azt hiszem ez egyéni preferencia lesz, mert nekem két monitor kényelmesebb, mint a virtuális asztalok között navigálni. Bár utóbbit is használtam!
-
Drizzt
nagyúr
válasz
instantwater #14855 üzenetére
"Esetleg arról is van infód, hogy nálatok milyen branching strategy vált be, és ha van automatizált telepítés, akkor mi triggereli az egyes környezetek frissítését?"
Nevezzük módosított gitflownak. Azért módosított, mert muszáj egy adott alm, meg rlm rendszert használnunk, amit viszont más csapat birtokol, s nem igazán nyitott a változtatásokra, meg a rugalmasságra.
Automatizált deploy jelenleg nincs. DEV rendszerbe lehetne. UAT/feljebb nem mehet csak kézi kezdeményezésre, megfelelő jogosultságú emberek által, PROD-ra meg emberek még szűkebb csoportja által. Szerintem amúgy nincs ezzel különösebb gond. Minőségi garancia szinte semmi nincs jelenleg(még unit testek is általában a jobokban ki vannak kapcsolva, code review elvétve van; ha valaki önként jelzi, hogy szeretné, ha megnéznék a kódját), mégis meglepően stabilan mennek a dolgok. Ez szerintem csak azért mehet így, mert alapvetően masszív tapasztalatú emberekből áll a csapat(, legkisebb tapasztalatú ember valahol 5 év körül lehet, az átlag 15 körül).
Én amit legfontosabbnak tartok az az, hogy a build során elkészült alkalmazás része legyen mindenképpen valamilyen build metadata. Az sem árt, ha mondjuk induláskor is kiírja az ember a logba, hogy pontosan milyen verzió indult(legfontosabb a git sha-1). De azt is fontos lehet, ha meg tudja oldani az ember, hogy valahol a deployment verzió history is látsszon. De ezt a taget szintén a deployment pipeline is rárakhatja a commitra. Pl. jó ötletlet lehet rárakni a környezetet, meg a deployment timestamp-et. -
K1nG HuNp
őstag
válasz
instantwater #14844 üzenetére
master, canary, + mindenkinek a jelenleg porgetett issueja canarybol leagazva, ha kesz a sprint canaryba beont, canary kozben vegig stagingen fut ugyebar, ha az zsir akkor mehet a beontes masterbe, rinse, repeat
-
Drizzt
nagyúr
válasz
Egy tanács:
- Nem tudom ugyan, hogy milyen nyelven/frameworkon fejlesztetek, de ha Spring boot, akkor semmiképpen ne fat jarba package-eljetek docker image esetén, hanem a dependency-k, meg az alkalmazás források legyenek külön docker layerben. Ezzel az össz. helyfoglalás jóval kisebb lesz, illetve amíg nem változik a dependency-k összetétele, addig az a layer ott tud csücsülni azon a gépen, ahol a docker már találkozott vele, így nem kell letölteni se újra.
- Még érdekes kérdés, amit tisztázni kell, hogy hol tároljátok az alkalmazáshoz tartozó környezetfüggő konfigurációkat. Különös tekintettel a szenzitív adatokra(db cred, etc.).
- "A deployment jelenleg egy több szerverre kitolt kódbázissal megy ahol a függőségek az összes szerveren helyben újra és újra telepítve vannak ami írtó sávszél pazarló, és fragile, mert boldog-boldogtalan root joggal bír a szervereken, és gyakran elb.rmolják az ownershipeket." Ez nagy baj, de docker használatával kapásból meg tudjátok oldani. -
válasz
instantwater #14851 üzenetére
Ja, oke, igen.
> Ha nem semver, akkor a librarykat is build number alapján húzod be, vagy hogy?
Igen, nalunk az van, hogy <build-number>-<commit-hash> -bol tevodik ossze a lib verzio.
A semverrel a kovetkezo a bajom:
- a minor es a patch verzio kozott _elvileg_ a kliensnek nem kellene kulonbseget tennie; elviekben mindig kompatibilis az uj verzio, es be lehet huzni
- a gyakorlatban ugyis ujra kell tesztelni minden esetben
- major verziovaltas ugye elvileg megtori a visszafele-kompatibilitast, tehat ennyi erovel a libet is at lehetne nevezniMagyarul semver helyett lehet azt, hogy
- mylib1-bol hasznalsz verzio 1-et, es barmikor kijon egy uj verzio, akkor tesztelsz es upgradelsz
- kompatibilitas-tores eseten mylib1-bol lesz mylib2Es kesz. Semmi pluszt nem ad ehhez a semver.
-
válasz
instantwater #14849 üzenetére
> Tehát akkor trunk based developmentre váltottatok, ahol a masterból megy minden,
Nem, dehogy, feature branchek vannak.
A semvernek webappnal milyen értelme van? Szerintem semmi. Libraryk esetén is szinte semmi.
Clusterezheto az app? Ha nem, akkor a k8s tényleg overkill.
-
válasz
- git flowt használtunk régen, mostmár siman tagek jelzik a verziókat; tehát amikor vki taggel egyet a master branchen, akkor az egy deployolhato egység (nyilván multirepos mikroszervizek esetén kell valami metarepo, mármint ha tényleg rendesen akartok tesztelni)
- semvernek nagyon ritkán van értelme, build hash nem inkrementalis, szoval autoincremented id, pl build number (deployolt webappnal mi a fenét jelent a semver?)
- immutable docker image kell, nyilván
Mi előbb mentünk k8s-re, aztán mikroszervizekre. A k8s elég sok mindent megold önmagában, uniform környezet élesben és tesztben, ingress, health checkek, jobok, perzisztens kötetek, logok gyűjtése.. és ugye megy akár egy laptopon is, ha a fejlesztőnek kell.
Mi Docker Swarm + privát szerverek kombóról kb. 4 hónap alatt átmentünk felhőbe, k8s-el, összesen talán 8 emberhonap ment bele, de ebben volt egy 3 TB-os Postgres migráció is, és kb 20 perc downtime lett végül összesen.
-
I02S3F
addikt
válasz
Én nem konyítok hozzá(!) , de annyit tudok, hogy az utolsó előtti kérdésed megvalósítása óriási munka lenne.
-
Domonkos
addikt
válasz
instantwater #14765 üzenetére
Pedig ha valami, akkor az erre valo atszokas az egyik legjobb befektetes, a helyes gepiras megtanulasa utan. Az 1-2 het atszokassal eltoltott ido (ami alatt azert nem teljesen 0 a produktivitasod!) a kovetkezo 10-20 evben, boven megterul azaltal, hogy egyenesen tarthatod a csukloidat es vallszelessegben a kezeidet.
Utana valoban fura lesz a hagyomanyos billentyuzet, de fokepp azert, mert kenyelmetlennek vagy fajdalmasnak fog tunni a hasznalata. Nalam ez volt az egyik ilyen tipikus "miert nem valtottam mar korabban?" felismeres.A normalis szek utan szerintem ez a masodik legfontosabb ergo szempontbol.
-
Ispy
nagyúr
válasz
instantwater #14756 üzenetére
Azért a Hermann Miller alatt is van élet, az már a csúcs, ahol a nevet is megfizeted vastagon. Én most spec arra gondoltam, hogy "szeretnék egy kényelmes, strapabíró széket, van rá 30k-m mit ajánlotok". Egyébként meg mindegy milyen szék, ha 0-24-ben ülsz egészségtelen lesz, szóval mozgásban kell maradni.
-
válasz
instantwater #14759 üzenetére
Ja, oké.
-
válasz
instantwater #14756 üzenetére
Mennyi ideig tart ki egy szek? Tiz evig? Mennyi az, evi szaz font? Napi szaz forint, hogy kenyelmesen ulj?
(En nem kedvelem a tamlas szekeket, egyebkent, nem az a lenyeg szerintem, h jo pozicioban ulj egesz nap, hanem hogy valtoztathasd a testtartasod, ezert nekem Varier Balans + allithato magassagu asztal van, de ezek se olcsok.)
-
fatal`
titán
válasz
instantwater #14733 üzenetére
"Az igazi programozó minimum Dell Latitude 5xxx vagy 7xxx et használ"
Akkor én nem vagyok igazi programozó, asztali gépet használok itthon is és a melóban is, mindkét helyen százéves MS Office billentyűzettel és tökéletesen elvagyok vele, pedig nem éppen lassan írok. -
válasz
Egy új MBP billentyűzete messze jobb, mint egy XPS-e. Nem tudom, miről beszélsz. (most küldtem vissza egy vacsiúj XPS9500-at i9-el, egy rakás szar). Lenovo oké, MBP szintén.
-
BProgrammer
lelkes újonc
válasz
"Ami minimum az egy i5 de inkább i7 proci"
Ez így nagyon tág. Nem ilyen egyszerű, hogy az i7 az inkább. Egy újabb generációs i5 simán lenyomhat egy régebbi i7-et. De még azon belül is rengeteg típus van. Nagyon sok paramétertől függ.
-
kuyarashi
őstag
válasz
instantwater #14701 üzenetére
Az a lényeg, hogy 'Mariska néni' is be tudja üzemelni. Tehát se BIOS, se gépház oldalának levétele, stb. nem lehet a képletben.
-
Rimuru
veterán
válasz
instantwater #14692 üzenetére
Mar megint.. Koszi, errol lemaradtam.
-
Ezekiell
veterán
válasz
instantwater #14583 üzenetére
Ezt nagyjából minden értelmes helyen így csinálják.
-
Ispy
nagyúr
válasz
instantwater #14562 üzenetére
Ennek semmi köze a php-hoz, találkoztam én is olyan tárolt eljárással sqlben, amiben egy tucat egymásba ágyazott ciklus volt, megvolt vagy 2000 sor és vagy 6 óra alatt futott le, ha valaki nem tud jól programozni, akkor bármiben tud szemetet gyártani.
-
Voy15
tag
válasz
instantwater #14562 üzenetére
Ezzel a könnyű, olcsóval sem biztos, hogy egyetértek.
Én dolgoztam idehaza is, meg a UK-ben is, de normális php dev-et kb lehetetlen volt felvenni.
Akik meg jelentkeztek, nos azoknak a 95%-a alkalmatlan voltMost a Covid egy picit átformálja majd a piacot, és biztosan könnyebb lesz, de előtte ez nagyon nem így volt. Nem volt se könnyű, se olcsó. Annyiból volt talán könnyebb php devet felvenni, hogy nagyobb halmaz jött szóba, mint pl egy Ruby/JAVA/Python álláshirdetésnél.
-
martonx
veterán
válasz
instantwater #14438 üzenetére
Az AWS Lambdan egy linux distro fut, amin végeredményben custom runtime-al és némi bűvészkedéssel azt futtatsz, amit akarsz. Ettől még a tényen nem változtat, hogy egy csomó nyelv alapból, hivatalosan támogatott, előtelepített a Lambdan, míg a PHP nem. Ami azért számomra erősen jelzés értékű, hogy a PHP egyre inkább kikopik a fősodorból. Ettől még aranyos nyelv (anno én is PHP-vel kezdtem), és nem kell hanyatt-homlok minden meglévő PHP-s cuccot más nyelvekre migrálni, csak most kezdőként nyelvet tanulni, meg zöld mezős fejlesztésekhez talán már nem a PHP-t kellene választani.
-
válasz
instantwater #14163 üzenetére
A Pascal egyebkent tok rendben van, jobb oktatonyelv, mint peldaul a Javascript.
-
válasz
instantwater #13961 üzenetére
API-tól függ. A standard (kb. 4.4.4...7-ig) Camera, Camera2-ben nem, vagy valmi lehetetlen bonyolultan. Ha lehetne belőle emberi módon képeket kivenni, már azt csináltam volna
-
haxiboy
veterán
válasz
instantwater #13854 üzenetére
Egyszerű, ne reklámozd magad full stack devként
-
samujózsi
senior tag
válasz
instantwater #13825 üzenetére
Már nem vagyok biztos benne. Hacsak nem tartja vissza holnapig a számlálók növelését, vagy csak azt a pullt számolja bele, ami tényleg lehúzott valamit. Na majd holnapra kiderül.
Ma futtattam pár git pullt pont emiatt, de miután nem volt mit letölteni, a számlálók sem változtak. -
samujózsi
senior tag
válasz
instantwater #13822 üzenetére
És én keverem... Mikor még a pull-t sem tudod megkülönböztetni a push-tól, a forkot a clone-tól.
Egyébként az Insights fülön lévő Traffic amiről beszélek. Ott látható, hogy hány látogató volt, illetve hány klón készült. És úgy tűnik, itt a pull is klónként van számolva.
-
Tigerclaw
nagyúr
válasz
instantwater #13748 üzenetére
Már keresgélek egy 17-es ultrabookot kódoláshoz, de kb. nem létezik ez a kategória. Mivel .net core -t használunk ez a Macbook Air egész ideális a hordozhatósága miatt. Persze a VS elég fapados Mac-en a Wines verzióhoz képest. Még a VS Code is jobban tetszik, de abból meg a projekt/solution felépítés hiányzik. Meg mintha a C# Intellisense és linting se lenne az igazi az alatt.
-
dabadab
titán
válasz
instantwater #13748 üzenetére
Ha az Apple gyártana rendes HW-t, akkor én olyat is produkálnék, hogy MS szoftver Apple vason, Linux alatt futtatva
-
Ispy
nagyúr
válasz
instantwater #13744 üzenetére
21:9-es.
-
Silεncε
őstag
válasz
instantwater #13725 üzenetére
Francokat, meg is bolondulnék, ha laptopon kéne dolgozni. Valami ThinkCentre irodai csoda 2014-ből...
Egyébként becsületére legyen szólva, igyekszik. Múltkor kapott: Spotify, FF 20-25 tabbal, VSCode*2, Android emulator, háttérben egy node szerver, egy RocketChat + egy Ionic fordítás. Nem kapkodott, de tisztességgel elvitte
De azért kicsit más érzés, amikor itthon leülök a Ryzen 5 2600 + 16GB elé, kicsivel pörgősebb pl egy npm i
-
opr
nagyúr
válasz
instantwater #13722 üzenetére
Én is 1440p dell ultrasharpokon dolgozok, nagyon elégedett vagyok velük.
Anno kérdezték, hogy mi legyen hogyan, nem bántam meg, hogy ezek mellett döntöttem. -
Silεncε
őstag
válasz
instantwater #13722 üzenetére
Azért el lehet lenni 2*FullHD-n is. Itthon is meg a munkahelyen is így vagyok (munkahelyen 2*24", itthon 24" + 21"), de a laptopon az 1*FullHD már tényleg rohadtul kevés, azon nem is tudok/vagyok hajlandó komolyabb munkát csinálni.
Jó lenne persze a 4k, de azért FullHD-n is el lehet lenni (én jobban örülnék, ha új gépet kapnék, a 4th gen i5+8gb ram kicsit karcsú így 2020 elején...)
-
martonx
veterán
válasz
instantwater #13680 üzenetére
A felsorolásodból kimaradt a szintén open-source nagyon jó. Net core
-
SybenX
őstag
válasz
instantwater #13681 üzenetére
Debreceni egyetem: Gitet első félévben már használtuk és azóta is kötelező. Második félévben mélyreható hálózati ismeretek is megvannak nem akármilyen szakembertől. Linux alapokra is épült egy tárgy első félévben. Docker még nem tudom lesz-e, de most lesz egy szoftverfejlesztés nevű tárgy, amiben gyanítom benne lesz. Javascript még nem volt gyakorlatban, de tervezték már egy web alapok tárgyban, csak nem jutott rá idő. HTML , CSS, Sass, JSON/XML, SQL erős alapok megvannak 3. félévre. Nyelvekből C++,C,Java, Python, de volt még minimális Lisp és R is. Legerősebben C++ és Java volt tanítva, de ott inkább már alap tudást feltételeztek, mivel komplexebb programok olvasása és bővítése volt a feladat. A speciális tárgyakig el sem jutottam igazán.
-
thiclyoon
aktív tag
válasz
instantwater #13681 üzenetére
(#13675) Silεncε: terminal, teljesen jogos. Megoldható winen is, de egy idő után én is át szoktam nézni mac-re
(#13676) dabadab: a sok c++ kérdést nem tudom hovatenni, nálam is volt ilyen korszak (c#, gimiben), de az meg érettségiig bezárólag. Lehet, hogy csak ilyen korúak kérdeznek
(#13681) instantwater: eltúloztam, de általános ismeretet bőven kap az is, aki hallani se akar a dologról, és nem csak elméletet, hanem gyakorlati ismeretet is. Ismét a mobilfejlesztést tudom felhozni, ahol alapokon kívül tényleg nincs szükség másra a tapasztalataim szerint. BME egyébként, és persze itt is volt, mikor kézzel írtunk bubblesortot (quicksortot pl nem kellett), vagy stringkezelést, de ezeken hamar túljutottunk. A git pedig az egyetem fele körül már többedik tárgyban is alapkövetelmény (akár házik beadása, akár laborok során, vagy kiadott csoportmunka során elvárás, a tanár ott is követi a dolgokat, stb.) Magát a "git elméletet" (ha lehet így mondani) is tanultuk, volt tárgy amelyikben kvázi száraz anyagként adták le, másikban gyakorlatorientáltan mutatták be
-
thiclyoon
aktív tag
válasz
instantwater #13671 üzenetére
Bocsi a beleszólásért (biztos több tapasztalatod van, mint nekem), viszont ha olyan suliba megy, akkor igenis fog hallani a gitről, a js-ről, a docker-ről és a cloud-ról - bár valóban, go-val eddig nem találkoztam az egyetem alatt, ez nem zárja ki, hogy a későbbiekben / valamilyen válaszható tárgy keretein belül ne tanítanák. Felteszem van olyan suli, ahol talán az előadó se hallott a git-ről, de azt mondani, hogy "Nem fogsz hallani Gitről", az szerintem nagyon-nagy bátorságra vall
Szerintem (pl.) a c-c++-java tudás többet ér, mint "az IP, portok, tűzfalak" mélyreható ismerete - kinek mi, bár a saját véleményem szerint a docker se egy nagy találmány (tudom, nagyon sokan szeretik, biztos megvan az oka, és nem zárom ki, hogy a későbbiekben én is fogom használni, de eddig én csak a nehézségeket láttam vele). Az inputfájlos beolvasás se menő már, lehet, hogy mikor te jártál egyetemre, akkor sok ilyen volt, viszont a "beolvasás, rendezés" max 4 órát emésztett fel első félévben - és aki akart, az már c-ben is csinálhatott nem-konzolos dolgokat. Viszont akinek a portok jelentik a mindent, annak is jut legalább 2 tárgy, és specializáción is tud róla tanulni bővebben
Azt viszont nem teljesen értem, miért szívás Win-en programozni (bár mostanában egyre felkapottabb az a nézet, hogy a win az szar, linux-ubuntu a menő a programozók körében) - nekem eddig egy dolog volt, ami nem igazán ment win-en, az az ios programozás
bár hallottam már több helyről is, hogy a mobil programozók nem is igazi programozók, aki így gondolja az részemről így járt
(és persze linuxot is tanítanak, ennek ellenére eddig az összes egyetemi nem-mac gépen rajta volt a windows)
-
fabri07
aktív tag
válasz
Hát nyelvvizsgával nem lesz baj az már 3 éve megvan, most gondolkodom felsőfokon, de nem tudom, hogy van-e értelme..
Ismersz egy olyan forrást, ami a biztos alapoktól kezdve épít?
Amúgy régen volt egy appom play áruházba, egy játék volt, unitybe csináltam c#-ba, de az olyan volt, hogy átírtam youtube videóból a kódot, meg más textúra volt -
Silεncε
őstag
válasz
Ha már JS, én inkább akkor már a TypeScriptet mondanám, szerintem sokat segítenek benne a típusok.
-
Silεncε
őstag
válasz
instantwater #13657 üzenetére
Szerintem amúgy ez a fajta viselkedés sokkal logikusabb, mintha minden property/tömbelem automatikusan konstans lenne (de lehet, hogy csak azért gondolom így, mert én már hozzászoktam)
-
törölt tag
válasz
Erre is van megoldás, mert JS-ben a konstans értékadásakor lehet használni az
Object.freeze();
függvényt. -
samujózsi
senior tag
válasz
instantwater #13658 üzenetére
Pardon?
Függvény paramétereit más nyelveken sem szokás módosítani.
Az az igazság, hogy a funkcionális programozást sosem tudtam igazán megérteni, szóval lehet, hogy csak hiányzik valami ismeret, de nem látom az összefüggést azzal amit írtam.
Ami tutorialt olvastam, abban változóként hivatkoztak nevesített adatokra, amik csak egyszer kaphatnak értéket.
Szóval egy a=1 után nincs lehetőség "a" értékének módosítására.
Ha hozzá kell adni egyet, akkor kell egy a2=a+1
Bizonyos feladatokat elég nehezen tudnék így megoldani.
Pl ciklus, folyamatosan növekvő értékű ciklusváltozóval... Csak rekurzióval lehet kivitelezni amennyire tudom. -
Tigerclaw
nagyúr
válasz
Ott is így működik, annyi extrával hogy nem kell neki fordítási időben értéket adni.
Ha objektum referencia van neki átadva, akkor az objektumon belül lehet módosítani.
-
Tigerclaw
nagyúr
válasz
instantwater #13646 üzenetére
Úgy láttam hogy Swiftben is így használják, ezért is meglepően sok a konstans a példákban ha más nyelv után tanulod.
-
thiclyoon
aktív tag
válasz
instantwater #13594 üzenetére
Fordítva, én lennék, aki dolgozik
Jelenleg nem létszükséglet a pénz, viszont nincs is papírom a tudásomról (egyetemre járok egy rövid ideig még). Egyetem mellett tetszene egy ilyen dolog, de nem akarom, hogy lehúzzanak. (Vagy legalább ne nagyon)
-
Rimuru
veterán
válasz
instantwater #13584 üzenetére
Es pont ezert erdemes hasznalat elott deklaralni, emiatt ne legyen meglepetes. (Pl function expression mar nem hoistingolt)
-
samujózsi
senior tag
válasz
instantwater #13578 üzenetére
Nem egy konkrét, hanem sok apró dolog miatt.
De például gráfelmélet, statisztikai dolgok (lásd még adatbányászat témakör), fizikai számítások (jó, ez inkább fizika, mint matek) és sok hasonló apróság.
Mert ahhoz, hogy leprogramozz valamit, értened is kell az adott témához, ha nincs aki megtervezze a programodat.
Halmazelméleti dolgok jutnak még eszembe, meg még volt sok egyéb, ami most nem ugrik be. Nekem a hobbiprogramozás pont nem a webes alkalmazásokat jelenti. Inkább GUI, android stb. Olyasmi, ami valóban csinál is valamit.
Webre egy dolgot szerettem volna: logfájlokból kinyerni a hasonló mintájú sorokat és abból készíteni egy regex listát, hogy a log nézegetésekor ezeket ne is mutassa. No ehhez sem ártott volna elmélyülni a statisztika tudományában. De az alapok hiányoznak és ez sem olyan téma, amit tanár nélkül meg tudnék tanulni. -
kovisoft
őstag
válasz
instantwater #13547 üzenetére
Amikor a matematikai alapokról van szó, akkor fölösleges kiragadni olyanokat, hogy "a képzeletbeli (sic!) számokat hogyan tudnánk felhasználni profittermelésre", mert ezeket azért oktatják, hogy meglegyen egy (jobb esetben) kerek matematikai rendszer, amire alapozva lehet majd specializáltan tovább fejlődni, kinek milyen irányban szükséges. Azon persze megy az örök vita, hogy ez mennyire sok-kevés, de talán abban a legtöbben egyetértenek, hogy valamilyen legalább minimális matematikai alapokra szükség van, pl. mindjárt ahhoz is, hogy "hogyan lehet gyorsabbá tenni a kódot".
-
samujózsi
senior tag
válasz
Oh... bocs, de ez az a színvonal, ami csak ignorálásra érdemes.
Ha valaki azt sem tudja, mit jelent a "példa" kifejezés...
Egyébként megsúgom: ez nem csak térképen tervezett, fizikai útvonalak tervezéséről szóló dolog. De én nem vagyok programozó ugye. -
válasz
+1
-
fabri07
aktív tag
válasz
instantwater #13542 üzenetére
Nem divatból szeretnék menni, mert aki nem szereti azt amit csinál, az ki is fog égni hamar, így is van. Már általános iskolás koromban megfogalmazódott bennem, hogy ebbe az irányba szeretnék menni, attól, hogy megkérdeztem melyik szakirányba érdemes menni, attól még nem kell egyből leszűrni ezt a feltételezést
Sajnos tudom, hogy egyetemen nagyrészt matek megy, ami mutatja a rendszer elavultságát valamilyen szinten. -
Kingcold
aktív tag
válasz
instantwater #13518 üzenetére
Köszönöm, de az angol egyelőre (szigorúan egyenlőre) az egyik gyenge pontom.
Milyen szint lenne elvárás? -
Bigmasterl
tag
válasz
instantwater #13506 üzenetére
Köszönöm a tanácsot !!
-
opr
nagyúr
válasz
instantwater #13499 üzenetére
Sajnos azt se oszthatok meg, mert a nagyresze SDK hivasokbol all, azok meg NDA-sok... Roppant idegesito, de konkretan ha addig csavarnam, hogy meg tudnam osztani, akkor mar annyira mas lenne a kod, hogy nem lenne ertelme megosztani.
-
Domonkos
addikt
válasz
instantwater #13506 üzenetére
>Ha robotok, beágyazott rendszerek akkor inkább C++ al keresnek embereket, de lassan betör oda is a JS
Na az lesz az a nap, amikor en palyat valtok
-
Ispy
nagyúr
válasz
instantwater #13499 üzenetére
Akkor ez egy univerzális válasz volt.
A problémához érdemben nem szólnék hozzá, mert messze van tőlem a C, de az aláírásom pont ide illik.
-
Ronam
addikt
válasz
instantwater #13444 üzenetére
Egy webáruháznak a feedje csv formátumban, közel 1,7 millió sorral. Az a probléma, hogy a feedadminunk nem tud ekkora feedet letölteni, de az eredetit meg nem tudom betölteni a rendszerünkbe, mert vannak benne olyan oszlopok amik miatt hibára futna. Valami olyasmi megoldást keresek, ahol ki tudok szedni teljes oszlopokat, tehát tudom szerkeszteni a csv-t. Keresgéltem most neten, de bármelyik "ajánlott" programot próbáltam, meghalt mind
. Most épp egy CSV buddy fut, viszont ez úgy tűnik, hogy be fogja tölteni, kérdés hogy mennyire tudom szerkeszteni. XML-be való konvertálás is jó lenne, de ilyet sehol nem találtam.
-
bandi0000
nagyúr
válasz
instantwater #13432 üzenetére
Köszönöm, most nekem is ez a tervem, egy kis webszolgàltatàst összedobni a szakdogàm mellé gyakorlàsnak és ref melónak biztos jó lesz
Pestet én se csipàzom, persze ellennék ott de a 150k-s albérlet riaszt, mert ha azt nézem hogy kapnék egy viszonylag korrekt 300k-t nettóba, akkor abból maradna kb 100 jó esetben, szal max feljàrnék kocsival
Angliàn én is agyaltam rêgen, de az max êvek múlva jobb esetben, tapasztalat szerzés utàn, de az meg mêg messzebb van mint pest :D
martonx: Lehet igazad van. 3 helyen voltam eddig, 2 utasított el, a 3. függőben van, akkor inkàbb specifikusan kezdek el tanulni, aztán úgy keresni melót
-
bandi0000
nagyúr
válasz
instantwater #13426 üzenetére
Nyilván nem szó szerint értettem amit írtam.
De most pl elkezdtem a .Net Core-ba beleásni magam, és minnél többet tudok, annál kevesebbet. Tehát nem tehetem meg azt, hogy hónapokig itthon készítem fel magam .Net-ből, amíg végre azt érzem, hogy ez elég, aztán a végén meg pont nem lesz hirtelen olyan állás ami megfelne, csak más nyelvekből.
(#13427) flimo: Egyértemű, hogy dolgoztam volna ha tehettem volna, itt vidéken még nem diák meló sincs, nem hogy diákmeló a szakmában, + hiába menne kurva jól a programozás a többi tárgy miatt nem mertem levelezőn csinálni.
Így is úgy is agyalok levező MSC-n, bár ahogy most látom a dolgokat, mindent megéri csinálni csak tanulni nem
-
sztanozs
veterán
válasz
instantwater #13418 üzenetére
-
sztanozs
veterán
válasz
instantwater #13408 üzenetére
Excel kiválóan működik REST kliensként, aktívan használom erre.
-
Reaper04
aktív tag
válasz
instantwater #13406 üzenetére
Szia!
Nem szeretnék világot megváltani
Majdnem eltaláltad...mármint majdnem atomreaktor vezérlőpanel.
A helyzet annyi, hogy az excel már rég kész van, és működik egy másik kapcsolási móddal.
Ez amit leírtam egy egyszerűbb verzió (legalábbis ezt gondoltam).
Ezért érdeklődtem.Hosszú távú projekt hogy ezt az excel-es dolgot lecserélem egy egyedi szoftverre, mint ahogy írod.
De arra gondoltam, hogy egy komplett program elkészítése mondjuk 10x annyiba kerül, mint ez... ezért inkább az egyszerűbb lehetőséget kipróbálom. -
válasz
instantwater #13408 üzenetére
Van hivatalos tamogatas arra, h REST API-n keresztul ferj hozza Excel workbookokhoz. En meg sose hasznaltam (szerencsere
), de van.
-
válasz
instantwater #13406 üzenetére
Mert egy extrém flexibilis eszköz, kiváló rapid prototypingra.
-
törölt tag
válasz
instantwater #13359 üzenetére
Most én is épp aszerint döntöttem, hogy hol milyen gépet adnak, egyiknél lehet Macet is kérni, másik hely meg pont most dobta a ThinkPadeket, ami hardveresen még megfelelt volna - illetve touchbar óta inkább egyenesen újra az lett az etalon nálam. Oprendszernél többet számít nekem a hardver minősége, mérete és tömege.
Egy ideje itthon is Mac van, de másodlagos gépem (szülőknél) win10, azon csak néha programozgatok, és ott már inkább git-basht raktam fel, STS meg tök ugyan az minden oprendszer alatt, a projectek gradle wrappert használnak, így azzal se kell külön tökölni. Docker miatt azért WSL2-t megnézem.
Anno én is úgy indultam, hogy csak linux volt a gépen, aztán céges gépeken Win+Virtualbox, de ahogy öregszem úgy kényelmesedtem el, most már nem raknék elsődleges rendszernek linuxot, meguntam a sok UI újraírást alapokból, fluxboxot meg már kinőttem. Pedig 15+ éve még napokig telepítettem Gentoo-t.
Amihez ragaszkodok, hogy valamilyen úton-módon legyen bash a gépen, és ne kelljen TFS-el szívni -
törölt tag
válasz
instantwater #13342 üzenetére
Imádhatod, ha cégnél kötelező a win, akkor nincs már, mint virtuális linux. Viszont jó, hogy ezt felhoztad, mert WSL2-ről eddig nem olvastam
-
válasz
instantwater #13349 üzenetére
Fogalmad sincs, hogy működnek a modern hypervisorok, ugye?
-
martonx
veterán
válasz
instantwater #13345 üzenetére
Mikor használtál win10-et utoljára?
Tudod-e, mi az a WSL2 windows 10-en?
-
dabadab
titán
válasz
Nézz már utána, plz. Gyakorlatilag egy Linux kernelt integráltak a Windowsba, full natívan fut az egész. Olyannyira, hogy simán fel lehet rá dobni egy komplett Ubuntut vagy akármit és nincs alatta semmi virtualizálás.
-
Silεncε
őstag
válasz
VM-nek VM, de nem úgy mint egy Vbox, annál sokkal erőforrástakarékosabb/gyorsabb. Nekem most például pont jól jön, Linuxos programot kell hasznalnom éppen a laptopomon, de a main OS-em Win10 (azon csinálok mindent). Így elég volt csak a WSL-t felrakni + egy Ubi userlandet és van egy full Linuxom, majdnem natív sebességgel (viszont konzol-only, elvileg lehet rá hackelni X-et, de nekem nem kell)
-
válasz
instantwater #13347 üzenetére
WSL2 az egy full Linux. Nem is a Windows alatt fut, hanem mellette. Docker Desktopos sracok nagyon igyekeznek, hogy ne legyenek teljesen irrelevansak.
-
Silεncε
őstag
válasz
instantwater #13345 üzenetére
WSL2-ben már igen
-
Silεncε
őstag
válasz
Linux ügyben inkább csöndben maradok, most éppen egy Win10-ről írok, amin meg van nyitva egy WSL
Nálunk egyébként három lépcső van: C -> Java -> C++. Ez az első három félévben lemegy (ideális esetben, bár az első-harmadikon sokat meghúznak).
emvy: +1
-
válasz
WSL2 melle nem kell mar VBox.
-
martonx
veterán
válasz
instantwater #13327 üzenetére
más már válaszolt helyettem
ideje elfelejteni ezeket az ezer éves berögződéseket (.net core 3 éve jelent meg, azaz 3 éve cross-platform lehet C#-al fejleszteni).
-
Silεncε
őstag
válasz
instantwater #13329 üzenetére
Attól függ mit használsz. Ha VS, akkor nem (de egyébként VS van macOS-re is). Ha VSCode, akkor igen (ez meg van mindenre). .NET Core + VSCode-al játszogattam Linuxon, teljesen jól működik.
-
Silεncε
őstag
válasz
instantwater #13327 üzenetére
Az ASP.NET Core cross-platform.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● olvasd el a téma összefoglalót!
- Samsung Galaxy Watch Ultra
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900KF 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Eredeti Lenovo 300W töltők - ADL300SDC3A
- Frederick Forsythe: Isten ökle (nem olvasott)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest