Hirdetés

2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  OLED TV topic

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2021-12-12 22:14:59

LOGOUT.hu

OLED Televíziók - témaösszefoglaló

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#11296) Ren Hoek válasza toto222 (#11295) üzenetére


Ren Hoek
veterán

Azért ne feledjük, hogy a foszforos plazmák teljesen más technológiára épültek. Maga a beégés fizikai folyamata és az elektronika is nagyban különbözik. Egy hasonlóság van, az pedig az egyedi pixelek inhomogén öregedése.

Meglehet, hogy a legújabb plazmák már védettek voltak ezellen, és/vagy inkább rövid idő alatt ghostingoltak de a folyamat visszafordítható volt.

Mindenesetre a lényeg az egyedi pixelek fényerején van. Gondoljunk bele 4K-nyi LED sor fényerejét, színhűségét kell teljesen homogén szinten tartani elektronikailag. Ez óriási kihívás. Szerintem főleg ezek az elhangolódások (image retention) korrigálhatóan a komp ciklus által.
Viszont a kumulatív beégést szerintem ez nem tudja kivédeni, mert egyszerűen az anyag elfogy azon a területen, hiába húzná utána a fényerőt. Mert az még oké, hogy egy pixel counter számolná mennyit, milyen intenzitással mennek a pixelek, és utánahúzná, csak ezt nehéz modellezni. Ráadásul ha utánahúzod, az x%-ban lebomlott anyag még több terhelést kap és gyorsabban degradálódik.

Szóval az elektronika sem tud mindenre megoldást, ezt csak a kémiailag stabilabb OLED anyagok tudják megoldani. A fehér fényt különböző kémiai trükkökkel is elő lehet állítani, hogy minél kevesebb kék OLED komponens kelljen bele. Ezért lenne jó a quantum dot réteg még bele, azzal pont át lehet alakítani egyes hullámhosszú fényt hatékonyan egy másikba. + lehetne QOLED-nek hívni :D

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  OLED TV topic
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.