- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- koxx: Bloons TD5 - Tower Defense játék
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Tóth Olivér: VGA... Avagy honnan és hová?!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ldave: New Game Blitz - 2026
-
LOGOUT
Okos otthon - Home Assistant, openHAB és más nyílt rendszerek
Új hozzászólás Aktív témák
-
Hnorby73
csendes tag
Sziasztok! Lenne egy olyan megoldandó problémám amit biztonsággal (nem próbálgatással drága a kazán) szeretnék megoldani: adott egy gázkazán van neki két hagyományos "analóg" termosztátja egy vezetékes (a nappaliban) és egy rádiós (az étkezőben) párhuzamosítva, bármelyik kér fűtést bekapcsol a kazán! Tök jól működik.... de azt szeretném tudni mikor és mennyi ideig megy a kazán. Van egy Home assistant rendszerem kisebb részben wifivel nagyobb részben zigbee hálózattal erre kellene valamilyen okos megoldás hogy lássam mennyit megy a kazán. Az okos kapcsolón gondolkoztam aminek van egy s1-s2 lába ami elméletileg a villany kapcsolónak van dedikálva, hogy azzal is lehessen kapcsolni a lámpát (kapcsolni nem akarom okosan... egyenlőre), de az nullát szakít. Csak figyelni kellene a két lábat amit kapcsolgatnak a termosztátok. Ha valakinek már van bevált eszköze kérem árulja el, köszönöm.
-
nszero
csendes tag
Hello. Smart Miac Energy D103-600A -s teljesítmény mérővel van e valakinek tapasztalata.
A készülék tud MQTT kommunikációt. Illeszthető e rá kisebb érzékelő. Van több darab használt 600A-os érzékelővel. A lakás fogyasztásának figyelésére alkalmas lehet?
-
LouiS22
veterán
válasz
Aszpirin
üzenetére
Az Aqara sajnos hírhedt arról, hogy ők sem követik 100%-ban a specifikációt. Én csak óvatosan vásárolok tőlük egy-egy darabot és ha látom, hogy biztosan tudja, amire szánom, utána jön csak nagyobb darabszám. Mellettük szóljon: nagyon sokat fejlődtek, látszik, hogy figyelnek a visszajelzésekre.
-
válasz
LouiS22
üzenetére
Sakjnos ez a Matter-nél (ill. Thread-nél) sincs másként, illetve a tapasztalatom szerint még jobban. úgy van, minden szabványosítási kísérlet mellett a káosz ott nagyobb, mint Zigbee-fronton.
Egyébként nekem itt az jött le (nem részedről), hogy a legtöbben csak annyit fognak észlelni, hogy nem megy az ilyen eszklöz, odáig nem jutnak el, hogy csatorna-probléma, és (remélhetőleg) visszaküldik az Aliexpresszen vagy Amazoinon vásárolt random betűkombináció-márkanevű kínai csodát (Bár sajnos nekem a jónevű-kínai Aqarával sincs jó tapasztalatom Zigbee-ügyben - trükköznek, hogy az egyszerű felhasználó vegye meg a saját hubjukat...) -
LouiS22
veterán
válasz
Aszpirin
üzenetére
Hát, te is tudod, hogy a zigbee előnyei mellett a hátránya pont az, hogy a gyártók egy része lazán kezeli a specifikációt (igen, Tuya platformot használó gyártók, rátok is gondolok most). Az árérzékeny magyar userek pedig továbbra is az aliexpress kínálatából fognak vásárolni, ezzel pedig nemigen tudsz mit kezdeni itt.
-
LouiS22
veterán
válasz
Aszpirin
üzenetére
A 11 és 15 azért arany középút, mert ezt a két csatornát egészen biztosan támogatni fogja minden eszköz, ellenben van olyan kínai eszköz, ami egészen biztosan nem lesz hajlandó másra csatlakozni, mint a 11 és a 15. Ez persze csak akkor derül ki, amikor megvetted, mi több: már elindultál például a 26-os csatornás úton és párosíthatod újra a teljes hálózatod a 11-re vagy 15-re. Tanulópénznek valóban nem rossz, eszközszámtól függően jópár óra is lehet, mire végzel.
Ha megbántottalak volna, úgy elnézést kérek. -
válasz
LouiS22
üzenetére
Azt ugye elolvastad, hogy a sszomszédok az 1-es és 6-os wifi-csatornán nyomulnak? Az általad belinkelt cikk alaphján ebben az esetben miért lesz jobb a 15-ös, mint a 25-ös? Kérlek, próbáld megindokolni szakmailag, a ZLL releváns működési sajátosságára rámutatva.A 11-es más, mert a ZLL azzal kezdi, szóval valóban nem váéletlen a 11-es ajánlás, illetve a 25-ös is jobb lehet, de lehetséges interferencia szempontjából szerintem a 26-os lehet biztonságosabb. A 26-os ajánlatommal továbbra sem látom a gondot, mert a ZLL működik a 26-oson is, és nem a legnagyobb sebesség volt a fő szempontja a hozzászólásomnak, hanem a lehető legnagyobb stabilitás. A ZLL gyorsabb felfedezést és váltást tesz lehetővé a 11-esen majd az elsődleges csatornákon (köztük a 25-ösön) valóban, de ha távolság áthidalásáról van szó (itt elismerem, kevertem kicsit a két kérdező a két igényeit), akkor a lehetséges interferencia szerintem mérvadó lesz. Ezt Te másként gondolod, túlmisztifikálásnak tartod, mert elolvastál egy cikket, ez teljesen rendben, de ezt már így kell közölni? Hogy osztom az észt? Mi a baj ezzel a topikkal? Ez itt a kommunikációs módi?
Azzal sem értesz egyet, ahogyan javaslom kiépíteni a hálózatot? Vagy ahogy javasoltam kikísérletezni, hogy hány méterenként tegyen be egy router eszközt? Ez is csak észosztás? Látatlanban, ismeretlenben? Na mindegy. -
válasz
tototos
üzenetére
A 26-os az egyetlen, amely teljesen kívül esik mindegyik WiFi-csatornától, tehát ha a szomszédok nem használnak Zigbee-t, akkor a legbiztosabb az lesz, valóban.
A 15-ös sem vészes, mert pont az 1-e és 6-os WiFi csatornák között van félúton, Ezért a szomszédok WiFi-jelével való interferencia kevésbé gyangíti (feltéve, hogy minden szomszéd az 1-es és 6 -os WiFi-csatornán tülekedik.) de nem is ideális. Én is a 26-ost javaslolnám. -
Sajnos erre nkncs konkrét egyszerű válasz.
Nálam van olyan, ami a legközelebbi router-től.9m-re van, és közben van egy szerkezeti fal (merőlegesen). Ez teljesen stabil.
Vegyél magadhoz egy hosszabbítót egy alkalmas foglalatot kapcsolóval (egy asztali lámpa E27 foglalattal megteszi, benne egy olcsó E27-es ikeás okoségővel, én ezt használok), és-ha a garázs messze van a háztól - a garázstól indulj el a ház felé. Menj 8-10 m-t a legközelebbi Zigbee-routerként viselkedő, már hálózatban lévő készülék felé, majd próbáld párosítani. Ahol már sikerül a párosítás, oda vagy olyan/annál kisebb távolságra kell a következő router.készülék. Az Ikea égőket úgy lehet resetelni, és párosításra kényszeríteni, hogy kikapcsolt állapotból indulva 5-ször bekapcs-kikapcs, majd egyetlen bekapcs és úgy hagyod. A resetelést egy teljes elhalványulással és újravilágosodással jelzi. Ha itt megáll, akkor nem érzékelt Zigbeee hálózatot, de azért egy-kétszer még érdemes megpróbálni. Ha érzékeli a hálózatot, a párosítás folyamatát hullámzó fényerővel, a sikeres párosítást pedig egy erőteljes felvillanással jelzi. Ha van -Ikeás okoskonnektorod, azzal egyszerűb a folyamat, mer csak a nagy gomb melletti kis gombot kell nyomni rajta pár másodpercig, majd a led úgy fog viselkedni, mint azt azelőbb az égőnél leírtam. Ha van a hullámzó fényerő, és a végén a határozott felvillanás, akkor megtörtént a párosítás, oda lehet Zigbee eszközt tenni.
A 11-es Zigbee-csatornához pedig teljesen jó a 10-es WiFi - csatorna. -
válasz
Aszpirin
üzenetére
"csak egy elég közel lévő másik, állandó tápolású eszköz kell neki."
itt méterben mennyi az elég közel?
Sejtem hogy nem mindegy hogy atombunker falak vannak, vagy sima egyszerű kültér.
De úgy kb egy családi ház és annak kertje. 20-25 méterenként kellene egy-egy konnektor vagy izzó?tibbike01:
megnéztem. Nálam az Asus router 10-es csatornán van a Zigbee USB koordinátor 11-en. -
-
válasz
Nerazim
üzenetére
ZHA alól törölni kell, viszont a kütyüt is resetelni/pair mode-ba kell rakni, h az új coordinatorhoz csatlakozzon. Ehhez kellene a leírása a bigyónak a falban.
tibbike01:
Igen, sajnos elég sok minden kb. ezt a frekit használja, kicsit "ütik" egymást. Erre figyelni kell. Meg a mikrósütőre. Igen, az is ott tolja...
-
Megfordítom a kérdést: WiFivel hogyan lenne?
MINDEN Zigbee eszköz, amely villanyhálózati tápolású (nem elemes), egyúttal Zigbee router is. Ezért egy Zigbee eszközhöz nem kell elérjen a Zigbee koordinátor rádiójele, csak egy elég közel lévő másik, állandó tápolású eszköz kell neki. A legegyszerűbb zigbee-s okoségőket használni routernek (kültéri égőket lecserélni pl. olcsó ikeás okoségőkre), de fillérekért kaphatóak egyszerű repeaterek is. Kültéri okoskonnektor is nagyszerű megoldás lehet kivinni a szabadba a Zigbee-t vivő rádiójelet. A Zigbee hálózatot úgy érdemes kialakítani, hogy a koordinátortól (ami általában egyenlő a gateway-jel vagy HA esetében ZB USB dongle-lal) kifelé elfelé távolodva, fokozatosan, egymás után adod hozzá előbb a hálózati tápolású eszközötket, és amikor ezek mind ott vannak, akkor jönnek az elemes cuccok (elemes mozgásérzékelők, nyitásérzékelők, hőmérséklet stb szenzorok). Saját tapasztalat alapján minél göbb a Zigbee eszközöd, annál stabilabb és erősebb a mesh hálózatod.
A legjob eredmény érdekében kérdezz meg egy komoylabb AI-t erről:"Hogyan lehet elkerülni, hogy az otthoni zigbee-hálózat ne ugyanazt a 2.4 GHz-es sávon belüli csatornát használja, mint a WiFi-hálózatunk?" A ChatGPT5, ha megmondod az általad és a szomszédok által használt WiFi-csatornákat (ezeket általában nem kell megkérdezni a szomszédoktól, nem is tudják..., viszont a routerek általában fel tudják térképezni), akkor pontos javaslatot tesz, hogy melyik Zigbee csatorná(ka)t használd, hogy minél erősebb és stsbilabb legyen a hálózatod.
Részemről, tapasztalat alapján, még egy nagy plusz szavazatpont a Zigbee mellett. Stabilabb, gyorsabb, és nagyon nem utolsósorban energiahatékonyabb, mint a WiFi-alapú okosotthon-automatizálás.
A Thread (hálózati protokoll szintjén) hasonló (sőt, még komolyabb) előnyökkel jár, csak még alig akad Thread-es eszköz, az is sokkal drágább, mint a "filléres" Zigbee-cuccok. -
Sakab
senior tag
Sziasztok! Egyszer már próbáltam segítséget kérni, akkor sajnos eredménytelenül. Most megpróbálom újra, hátha…
Van egy LG szellőztetőm, amelyhez tartozik egy vezetékes vezérlő. Egy srác visszafejtette a parancsokat és közzétette, hogyan lehet azt vezérelni Home Assistanton keresztül egy ESP segítségével.
Egyetlen szépséghibája van a projektemnek, a srác LG klímák parancsait fejtette vissza, mivel ugyanazt a beltéri vezérlőt használják a klímák is, mint a szellőztetők.
A hardvert összeraktam, a programot feltöltöttem, viszont az én készülékem más parancsokat küld és fogad, mint az LG klíma.
A LOG-ban ilyen állapotüzenetek és parancsok jelennek meg:[20:31:51.996][D][lg-controller:1358]: update
[20:31:51.998][D][lg-controller:950]: received B0.02.20.20.00.00.00.00.00.00.00.00.A7 (13)
[20:31:52.005][D][lg-controller:950]: received B0.02.20.20.00.00.00.00.00.00.00.00.A7 (13)
[20:31:52.005][D][lg-controller:950]: received B4.92.01.00.00.00.00.27.00.20.AC.07.14 (13)
[20:31:52.009][D][lg-controller:950]: received B4.92.01.00.00.00.00.27.00.20.AC.07.14 (13)
[20:31:57.994][D][lg-controller:1358]: update
[20:32:03.995][D][lg-controller:1358]: update
[20:32:10.029][D][lg-controller:1358]: update
[20:32:16.002][D][lg-controller:1358]: update
[20:32:16.006][D][lg-controller:950]: received D0.02.20.20.00.00.00.00.00.00.00.00.47 (13)
[20:32:16.012][D][lg-controller:950]: received B0.02.20.20.00.00.00.00.00.00.00.00.A7 (13)
[20:32:16.013][D][lg-controller:950]: received D0.02.20.20.00.00.00.00.00.00.00.00.47 (13)
[20:32:16.016][D][lg-controller:950]: received D4.91.01.00.00.00.00.00.00.20.AC.07.6C (13)
[20:32:22.007][D][lg-controller:1358]: update
[20:32:22.012][D][lg-controller:950]: received D4.91.01.00.00.00.00.00.00.20.AC.07.6C (13)
[20:32:22.014][D][lg-controller:950]: received D7.00.00.00.00.00.00.00.00.00.00.8A.34 (13)
[20:32:22.018][D][lg-controller:950]: received D7.00.00.00.00.00.00.00.00.00.00.8A.34 (13)
[20:32:22.022][D][lg-controller:950]: received B0.02.20.20.00.00.00.00.00.00.00.00.A7 (13)
[20:32:28.013][D][lg-controller:1358]: update
[20:32:28.018][D][lg-controller:950]: received B4.91.01.00.00.00.00.27.00.20.AC.07.15 (13)
[20:32:28.020][D][lg-controller:950]: received B4.91.01.00.00.00.00.27.00.20.AC.07.15 (13)
[20:32:34.014][D][lg-controller:1358]: updateAz elképzelésem az, hogy minden egyes funkcióváltás után — amit a beltérin módosítok — elmentem ezt a többsoros parancsot, majd valahogy egyesével el kellene küldenem, például a fejlesztői eszközök / műveletek menüpont alatt, valamilyen entitáson keresztül, hogy letudjam tesztelni.
Ha sikerülne összegyűjteni a pontos parancsokat (nagyjából 8 darabot), akkor tovább tudnék lépni, behelyettesíteném az LG klíma parancsai helyére, és készen is lennék.
Ebben kérném a segítségeteket.
Bárkinek bármi ötlet?
A github leírás: [link] -
Nerazim
őstag
válasz
ViZion
üzenetére
Bocsi mindig ez a kapkodas es fel infok. Szoval a rele jelenleg egy masik ZHA -s stick ala van berakva es szeretnem a Z2M -s stick ala berakni, ha lehet ugy hogy ne kelljen a kapcsolot leszedni emiatt ha nem muszaj. A relet is en kotottem be es a parositottam mar korabban ZHA ala csak a szerelest akarom meguszni ha lehet.
-
-
Nerazim
őstag
Üdv!
Vettem egy ilyen AVATTO sticket Z2M -hez. Sikerült is beüzemelni és berakni alá pár db eszközt. Viszont van egy Sonoff mini relé ami egy kötődobozban van, ezt hogy lehet berakni Z2M alá, hogy ne kelljen kiszedi a kapcsolót? -
osztraksajt
őstag
Másfél hektáros napelem parkban a forgató rendszer zigbee-n kommunikál, 73 node lóg a csomóponti vezérlőn, a legtávolabbi több mint 300 méterre van.
Ha jól van megcsinálva, és nem csak az Ali legaljából túr az ember akkor ez egy elég megbízható rendszer, nem gond a lefedettség. -
válasz
szabifotos
üzenetére
Engem is érdekel hogy egy 500m2 -es telken mindenhol hogy lesz Zigbee lefedettség.
A családi ház egyik sarkától, hogy jutunk el a telek másik sarkában lévő garázshoz. -
-
szabifotos
senior tag
válasz
ViZion
üzenetére
Köszi, ezért kérdeztem.

Tovább megyek... Ha ZB hálózatot is ki akarok alakítani, akkor hogyan készülnétek elő?
Gondolom esztétikusan felfúrom valahová és 5V tápot igényel. Csak mert akkor úgy vezetékelem majd a házat.Nézem, vannnak multimode BT+ZB gateway-ek. Vannak kis BT Xiaomi hőmérőim. Ilyen gateway-el (vagy többel) egész házat lefedő BT hálózat is létrehozható a hőmérőknek?
-
migabi24
nagyúr
válasz
szabifotos
üzenetére
Felejtsd el a wifis cuccokat, a zigbeenek csak előnye van, az hogy hubrol mennek a kütyük nem hátrány hanem előny
-
válasz
szabifotos
üzenetére
Hátrány, h kell zb gateway. OK. Mert a wifi az csak úgy ott terem?
Innentől csak előnyök vannak...
De vegyük a legegyszerűbbet, wifi nevet vagy csatornát váltasz és van 30-40 bigyód. Ki kell venned rá egy nap szabit, h újrakonfigolj mindent.
Hány eszközt kezel stabilan (nem papíron) a wifi routered? Akarsz egyáltanán konfigolni, vagy csak bekapcsolod, "mén"...
Mi lesz, ha olyan bigyót vennél, ami kics és elemes? Wifivel az rizikó. bt vagy zb, ilyesmi a vége, halgass ránk, akik már lecserélték a wifis bigyókat
-
szabifotos
senior tag
Egyelőre tervezgetés alatt az okosotthon. Van olyan, aki csak wifit használ smart home témában?
Zigbee vs. Wifi témán agyalok, hogy milyen előnyökkel jár?!
Ha mindenhol fullos wifim van, milyen előnyöm származik a Zigbee-vel? Hátrány, hogy kell hub meg stb... -
-
ojb
tag
-
válasz
tototos
üzenetére
Plusz pont a Homey-nak. Azzal nincs ilyen gond, alapból van benne Thread, meg Matter is.
Elvileg minden Zigbee-koordinátor tudhatná a Thread-et is, mert csak szoftveresen tér el a kettő, ugyanazokat a rádióchipeket használják.
A Sonoff-nak van megoldása, aminél könnyű a firmware-eket cserélni, bár ahogy elnézem, az nem túlolcsó:
-
válasz
tototos
üzenetére
Az van, hogy az Aqara látszólag mindent megteszhogy vagy ne lehessen integrálni a cuccait más környezetbe, vagy ne lehessen JÓL integrálni őket. Az ő elképzelésükben legyen mindened Aqara, amit Aqara app-pal onboard-olsz, és vagy Aqara app-pal, vagy Homekit-tel, Alexával automatizálsz. Ráadásul túlárazottak a cuccai (no nem pont az M100, de nézz csak meg egy 4 gombos H2 EU okoskapcsolót... 23ezer forint, és Aqara hub nélkül soha nem lesz tökéletes. HA-val sem

-
vampire17
addikt
válasz
tibbike01
üzenetére
mert nincs benne "rele". Amit te szeretnel azt ugy lehetne megoldani , hogy lenne a cuccban egy dimmer ÉS egy rele. a dimmert a megfelelo szintre "huzatnad" majd a relevel ra adnad a delejt.
Sima dimmeres kapcsolok altalaban igy mukodnek. de ezt "leutanozni" ilyen okos cuccal csak plusz relevel lehetne megoldani. Ezeknek a cuccoknak amugy is kicsi helyen kell elferni, nem raknak bele meg relet is...
-
Van autós menetrögzítős topik, azt...
Ha van külön biztije a hátsőnak, akkor ott okosítanám fel. Az adó/vevő is használ áramot, szal... De van ilyen dash cam battery is, ami egy szivargyújtós akku. Ez vagy észreveszi, h nincs töltés, vagy egy adott akku szintnél lelövi a fogyasztót. Nem ismerem ezeket, csak vhol volt erről szó. -
válasz
tibbike01
üzenetére
Zigbee alapú okosizzóktól nem jó ötlet elvenni a 230V-ot.
Azért nem, mert ők maguk is zigbee routerként működnek, tehát (egy ideig) megszűnhet a vezérlés a rájuk kapcsolódó egyéb Zigbee eszközökön. Ez az elmélet. A gyakorlat pedig, hogy ha csak a kapcolt okoségők vannak, akkor nem lesz probléma.
Ikeánál kaphatók olyan kapcsolók, amik külön zigbee kontroller nélkül is tudják az Ikea égőket vezérelni. Bekapcsolni, kikacsolni és fényerőt állítani.
Ha elveszed az áramot az égőktől (fiali kapcsolóval veszed le), akkor az esetek 99%-ában visszakapcsoláskor olyan fényerővel fog világítani, ahogyan a kikaapcsoláskor világítótt, legalábbi az Ikea izzóknál ez a helyzet. Van az esetek 1%-a, amikor megbolondulnak, és újra kell állítani rajtuk mindent (fényerőt, színhőmérsékletet). -
vkp
aktív tag
Nem okos otthon, hanem buta autó... feladat a következő, van egy új autó, amibe be kell rakni egy első és egy hátsó menetrögzítő kamerát. A csavar a történetben, hogy kárpit nem bontható, elektromos rendszer nem bontható. Van két 12V-os csatlakozó, az egyik a műszerfalon, ami csak gyújtáson kap áramot, ez rendben is van. Viszont a hátsó fix állandó feszültség alatt van, tehát az ide bedugott kamera megeszi az akksit.
Kellene egy adó/vevő pár, aminek az adója az első kamera csatlakozójában, a vevő és a relé ami kapcsolja a kamerát, a hátsóban van.
Mit használnátok erre a célra? -
dbius
veterán
válasz
tibbike01
üzenetére
Először erre válaszolok:
Az okos izzótól sosem kellene elvenni a 230v-ot nem?
Nem, nem kéne, de nálam nem fér be a kapcsolók mögé semmi más, így maradtak buta kapcsolók és lettek okos izzók berakva oda, ahol automatizálni szeretném a világítást.
Amit pontosan szeretnék: ha nappal 8 és 20 óra között kapcsolom a lápmát a fali kapcsolóval, akkor 100%-on kapcsoljon. Ha éjszaka 20 óra és reggel 8 között kapcsolom, akkor csak 20%-on kapcsoljon.
Ezt is be lehet állítani, de ehhez már úgy gondolom kell az okoskapcsoló is, hogy a 230-at ne vegye el, mint egy buta kapcsoló.Pl. a már említett Sonoff izzó ewelink appot használ, amiben szintén lehet az eszközökhöz automatizációt társítani és be lehet állítani, hogy ha felkapcsolod a beállított időszakban, akkor milyen színnel, milyen fényerőn kapcsoljon fel, tehát két automatizációt kell beálíltani a Neked megfelelő időszak szerint. Viszont ez az automatizáció felhőben fut szerintem, nem lokálisan!
Tuyát használok, zigbeet szintén, de nem együtt a kettőt, tehát tuyában nem használok zigbee eszközt, de ott is ugyanígy lehet automatizációt szerkeszteni és ott is biztosan beállítható, azonban szerintem az is felhőben fog futni.
-
vampire17
addikt
nekem is dimmelheto izzoim vannak egy helyen, de ezek is elhalvanyulva kapcsolnak le es erosodve kapcsolnak fel...
Gondolj bele, ezekben a cuccokban nincs rele... kepzelj el egy tekeros potmetert, aminel azt szeretned, hogy ugy tekerd 40% ra hogy elotte nem leped meg vele mind a 39 lepest
lehetetlen. -
tibbike01
addikt
HA nélkül szeretném igen. Tuya zigbee lenne ideális.
Amit pontosan szeretnék: ha nappal 8 és 20 óra között kapcsolom a lápmát a fali kapcsolóval, akkor 100%-on világítson. Ha éjszaka 20 óra és reggel 8 között kapcsolom, akkor csak 20%-on világítson.
A dimmelhető lámpát már felszereltem mert az volt itt mindig a mondás, hogy buta lámpa + okos kapcsoló (relé) működik, de az okos lámpa + okos kapcsoló (relé) nem működik.
Az okos izzótól sosem kellene elvenni a 230v-ot nem?
-
dbius
veterán
válasz
tibbike01
üzenetére
De hát ez megvalósítható minden erőfeszítés nélkül, még dimmer se kell, semmi plusz eszköz, csak egy okosizzó. szerk: még home assistant se kell hozzá.
Fogsz egy dimmelhető okosizzót, amit beállítasz 20% fényerőre a saját rendszerében/appjában.
Ezt követően fel-lekapcsoláskor ezen a fényerőn fog bekapcsolni akkor is, ha csak a fizikai kapcsolóval kapcsolod fel le.
Legalábbis nekem a spájzban egy Sonoff B05-BL okosizzó így működik, valamint az előszobában lévő ikea tradfri izzó is, elmentik a beállított fényerőt és utána akkor is a már beállított fényerőn kapcsolnak fel fizikai kapcsolóval kapcsolva is, ha előtte egy órán át le voltak kapcsolva a fizikai kapcsolóval.*
*Van berakva mozgásérzékelő, valamint fényérzékelő és ezeket figyelve kapcsolja fel/le automatizmus az izzót, viszont a fiaim rendszeresen lenyomják a kapcsolót pl. a spájzban, nem várják meg, hogy az automatizmus lekapcsolja, ha megszűnik a mozgás detektálása.
-
dbius
veterán
válasz
tibbike01
üzenetére
Különbözőek vagyunk, de nincs ezzel probléma. Pont a wc-ben pl. éjszaka meg is zavarodnék, ha max fényerőn kapcsolódna fel a világítás, ráadásul hirtelen. Ilyen helyiségekben szerintem érdemes mozgásra/jelenlét érzékelésre kapcsol(tat)ni, vagy mozgásérzékelős éjszakai irányfényt használni. Nálam tökéletesen bevált. Pl: [link] [link] de már van újabb is: [link]
-
TucsyAtti22
csendes újonc
használ- e valaki google nest fütési rendszert? mennyire jók ezek? müködik TRV?
Eve Thermo (Matter) TRV-t esetleg használt már valaki?
https://www.evehome.com/en/eve-thermo -
tibbike01
addikt
Szerintem béna. Mész be a wc-re kapcsolod a lámpát azt elvárod, hogy azonnal kapcsoljon. Nincs idő vacakolni. Ráadásul a dimmelés alsó része darabos, nem esik jól a szemnek (tudom ez a lámpa hibája inkább). Egy dekor ledszalagnál el tudnám képzelni a dimmelő felkapcsolást, de "munka" lámpánál nem.
Tud valaki arra bármilyen megoldást, hogy azonnali beállított fényerő %-on kapcsoljon a lámpa vagy engedjem el a sztorit?
-
dbius
veterán
válasz
tibbike01
üzenetére
Őszintén szólva én kifejezetten szeretem, hogy dimmelve kapcsolnak fel-le, sőt néhol így is vannak automatizálva (bár nálam maguk az izzók okosizzók már ahol azok vannak, egyetlen okos kapcsolóm sincs). Nyilván nappal nem zavaró, ha egyből max vagy ahhoz közeli fényerőn kapcsol fel egy izzó, de sötétben vagy éjszaka a szemnek is sokkal kímélőbb, ha van egy kis késleltetés a fényerő növekedésben, még akkor is, ha pl. éjszaka eleve csökkentett, alacsony fényerőn kapcsolnak fel.
-
dbius
veterán
válasz
Degeczi
üzenetére
Mindig tanul az ember, köszönöm a magyarázatot. A legtöbb helyen entitás alapúak az automatizmusom, ez speciel pont nem az volt, most módosítottam

Majd ha lesz kedvem átnézem a többi automatizmust is, hogy van-e még device hivatkozás és ha igen át tudom alakítani entitás alapúra. -
Degeczi
nagyúr
Ha device-t választasz ki, de jelölhetsz entitást is. Ha szeretnél a yaml-en szerkesztgetni, mindenképpen entitást célszerű használni, a device "nem emberi szemnek" való (dokumentációja is szűkös), másrészt egyedi, egyszeri. Teszem azt lecserélsz egy konnektort és hozzá kell nyúlnod az összes azt használó device alapú automatizáláshoz, míg ha entitásokra alapozol, egyszerűen ugyanolyan entitás id-t adsz az új eszköznek, mint a korábbinak és minden automatizálás működik vele ugyanúgy, mint a régivel.
-
dbius
veterán
válasz
ViZion
üzenetére
Ez a device és entity elnevezés eléggé furán van megoldva Home Assistantban, nézd meg az alábbi képernyőképemet:

A mobilom akku szintjének van saját, értelmes entitás azonosítója, automatizmusban a triggerben töltés során ezt figyelem (UI felületen szerkesztéskor ugye ezt választom ki), viszont ha yaml módba rakom az automatizmust a devicehoz tartozó entity_id nem ugyanaz az értelmes entitás név, mint ami látható középen, hanem a HA által generált egyedi, random azonosító

-
Kobe
veterán
azért van benne mert 2 scenario teljesülését nézi:
1, ha a tv-t bekapcsolod ÉS a nap állása adott érték alatt van
VAGY
2, ha már be van kapcsolva ÉS a a nap állása adott érték alatt vansajna ha nincs mindkét helyen berakva akkor nem figyeli
közben rájöttem, az entity IDnál a numerikus ID-t kellett emgadni, nem a szöveges rövidítettet. Mondjuk tök jó hogy ugyanahhoz az eszközhöz így 2 entity ID is tartozhat.......és az utóbbit persze megtalálnisem lehet alapból

a hozzá tartozó device ID-ra kell egy automatizmust cisnálni éás akkor YAML-be berakja a hozzá tartozó entity ID-t mellé......tök logikus
-
és vki keresett itt M30 termo szelepet radiátorra... van valahol? Környékben csak M28 van... online meg alig írnak bármit ezekhez
-
TucsyAtti22
csendes újonc
milyen Matter compatibilis TRV ajánlanátok? hát termosztátot?
-
tototos
addikt
Kis felvilágosítást szeretnék kérni Thread és Matter témában. Ezek kb olyanok mint a Zigbee és MQTT? Vettem egy Aqara M100 hubot ami tud Matter over Threadet. Ezt HAval összekötöttem. A Nuki zárom tud Matter over Threadet meg MQTT over Threadet is, az utóbbihoz kell neki a Matter aktiváció. Ez az amit HAval képtelen vagyok megcsinálni amikor hozzá adná az eszközt a HAhoz hibakód 1t dob vissza. Bezzeg ha az Aqara SWt adom meg akkor az megy. Nem teljesen értem mi a fene van. MQTTvel megy a zár de ott sima wifit használ. Valakinek tipp hogy mit kellene csinálni a kukába dobason kívül?

-
válasz
tibbike01
üzenetére
tuya scene-t fotózd le és dobd ide.
kobe: inkább az a fura, h az első működik...
ezeket a trigger/condition dolgokat gondold át...és szét is szedmém, egyszerűbb, havmi nem működik.
1.
ha bekapcsolod - ez a trigger
nap állása a feltételbe.2. nap állása a trigger
kütyü állapot a conditiona fura dev id-ket nevezd el sztem.
-
-
vampire17
addikt
hmm tippre az lehet , hogy a tv on state je nem teljesul, mert pl a trigger utan van valamennyi delay amig a state felveszi az On-t
#61807smc
irja hogy miert kell
Ha mar megy a TV, de eler a nap egy adott szoget, kapcsoljon be a led. tehat kell triggernek a nap allasa.
nyilvan ez miatt kell a feltetelbe a TV is, maskulonen akkor is felkapcsolna a led, ha nem megy a tv. -
Kobe
veterán
Home assistantban van automation 2 db tv mögötti ambilight világításra
Ugyanazok a feltételek, naplemente környékén kapcsolja fel magától, ha megy a tv, vagy ha naplemente után van bekapcsolva, illetve ki, ha a tv ki van kapcsolvaa nappaliban levő tv-nél tök jól működik, a másiks zobában levőnél nem. Akkor is bekapcsolja a szalagot, ha a "SUn: elevation below 5" feltétel nem teljesül, mindig amikor bekapcsolom a tvt,napközben is felnyomja a ledet
a működő verzió:
alias: TV ambilight ON
description: ""
triggers:
- device_id: f8a176691add4fcb6d4d67d4ff9dcdd2
domain: media_player
entity_id: 6de3502e96bb70e6367b693f9726649a
type: turned_on
trigger: device
- entity_id: sun.sun
attribute: elevation
below: 5
trigger: numeric_state
conditions:
- condition: and
conditions:
- condition: device
device_id: f8a176691add4fcb6d4d67d4ff9dcdd2
domain: media_player
entity_id: 6de3502e96bb70e6367b693f9726649a
type: is_on
- condition: numeric_state
entity_id: sun.sun
attribute: elevation
below: 5
actions:
- type: turn_on
device_id: 3052cfb82c57b3f08b5942f3025e5403
entity_id: 42b2d901e67d98a23f9f7805a6dc9702
domain: light
mode: single
a nem működő verzió pedig:alias: PC ambilight ONdescription: ""triggers:- device_id: 326ce2f8dc065b008a5593402293b0f0domain: media_playerentity_id: 637f35d87ad5f2bd1d36a95025cd6d87type: turned_ontrigger: device- entity_id: sun.sunattribute: elevationbelow: 5trigger: numeric_stateconditions:- condition: andconditions:- condition: devicedevice_id: 326ce2f8dc065b008a5593402293b0f0domain: media_playerentity_id: 637f35d87ad5f2bd1d36a95025cd6d87type: is_on- condition: numeric_stateentity_id: sun.sunattribute: elevationbelow: 5actions:- type: turn_ondevice_id: f8cfd43b968aba9597af7d1c787fa21centity_id: light.wled_2domain: lightmode: single
tipp esetleg? -
tototos
addikt
válasz
tibbike01
üzenetére
Úgy látom ez egy ilyen nap. Én is szenvedek a Matter+Thread integrációval. Vettem Aqara M100 hubot hozzáadtam HA-hoz, elvileg működik(tesztelni nem tudom). Nuki zárat szeretném Matterrel integrálni(csak telefonnal lehet persze) de az istenért nem akarja. Bezzeg az aqara home-hoz hozzá tudom adni. Hibakód 1-t ír a HA jelentsen ez bármit is.
-
tibbike01
addikt
Újabb csalódás ért. Kezdek kiábrándulni ebből az egészből.

Azt szerettem volna, hogy ha este 8 után kapcsolom a lámpát a WC-ben, akkor csak 20% fényerőn világítson a lámpa.
Vettem egy ilyen dimmelhető lámpát: Globo 12364-30 - LED dimmelhető mennyezeti lámpa LED/28W/230V.
Vettem egy ilyen dimmelős relét: MOES Mini Tuya WiFi/Zigbee Smart Switch/Dimmer ModuleRendesen összekötöttem őket, mindent jól csináltam, a Tuya appban látom is a relét.
DE!
Nagyon vacakul működik, az még haggyán, hogy össze vissza villog a lámpa, de ha a fali kapcsolóval felkapcsolom akkor 100%-on világít majd ledimmeli 0%-ra és lekapcsol már, ha sikerül felkapcsolni, mert nem mindig jön össze. Még egy alap működést sem tud produkálni, hogy a fali kapcsolóval fel/le kapcsolom (dimmelés nélkül). Tejesen random hülyeségeket csinál.Kipróbáltam egy másik körben is, egy ledes izzóval, ott is ez a szitu. Most ez tényleg ennyire vacak és használhatatlan vagy én fogtam ki valami hibás darabot?

-
Catman
aktív tag
válasz
osztraksajt
üzenetére
Pont ezt akartam kérdezni, köszi.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A lapcsalád Alapelvei itt is betartandók!
- Vadonatúj, bontatlan AOVOPRO V1MAX PRO elektromos roller 500 Watt, 1 év gari
- SZUPER Akcióban Új Bontatlan Dyson V15 Origin 3 év gyártói garanciával Azonnal Átvehető
- Bontatlan WORX Landroid Vision M600 AI-alapú robotfűnyíró eladó!
- ÚJ VEZETÉK NÉLKÜLI ROBOTFŰNYÍRÓ GOATBOT H1 RTK GPS AI VISION
- Dyson Purifier Humidify+Cool PH2 De-NOx (White/Gold)
- iPhone 13 512GB 100% (1év Garancia)- ÚJ EREDETI AKKUMULÁTOR - AKCIÓ
- HIBÁTLAN iPhone 13 256GB Starlight-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4676, 100% AKKSI
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro 128GB Natural Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4538
- AKCIÓ! EVGA FTW3 Ultra Gaming RTX 3080 10GB videókártya garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Asus Rog Strix Z390-F Gaming alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Azzal sem értesz egyet, ahogyan javaslom kiépíteni a hálózatot? Vagy ahogy javasoltam kikísérletezni, hogy hány méterenként tegyen be egy router eszközt? Ez is csak észosztás? Látatlanban, ismeretlenben? Na mindegy.
(Vagy én szólítottam meg a rossz embert
).

Ha jól van megcsinálva, és nem csak az Ali legaljából túr az ember akkor ez egy elég megbízható rendszer, nem gond a lefedettség.

Majd ha lesz kedvem átnézem a többi automatizmust is, hogy van-e még device hivatkozás és ha igen át tudom alakítani entitás alapúra.