Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- RIOS Gépház: Rebootoljuk a PROHARDVER YouTube csatornáját!
- vrob: Próbálkozás 386 alaplap újraélesztésre
-
LOGOUT
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
jeni
félisten
válasz
Játékos
üzenetére
Nikon szerviz
Canon szerviz a Mária u és a Üllői út sarkán -
fireman123
őstag
válasz
Játékos
üzenetére
...vagy esetleg használt Nikkor 18-105 (~45e), ....minél nagyobb az átfogás annál kompromisszumosabb az obi, persze kérdés hogy a jövőbeni bővítés mit takar (fixek, vagy pl. 70-300), ha zoom lesz később, akkor főleg a 18-105-öt venném.
Nekem is D5300 van, Nikkor 18-105, Nikkor 35mm f1,8, Tamron 70-300VC, és egy Helios 44M-4 2/58 (játszani
). -
Studi
veterán
válasz
Játékos
üzenetére
Nehéz. Az obik általában nem a zoomtartomány szélein adják a legjobb képet, ahhoz, hogy 50-en és 150-en is penge legyen, ahhoz azért tovább kell picit menni, az már egy 35-180 körüli, 5x-ös átfogású obi kellene, hogy legyen. Márpedig 2,8-as fényerővel már nem szeretnek gagyit kihozni a gyártók.
Az átfogás meg ott okoz problémát, hogy egész más korrekciókra van szükség a 35-50 körüli tartományban, mint a tele oldalon. Ezért szoktak külön obit gyártani széles-normál-tele tartományokra. -
Byk01
őstag
válasz
Játékos
üzenetére
Ha már szűkebb kezdővel ajánlottak: Sigma 50-100/1.8
Szűkebb az alja, de legalább tud 1.8-at is (meg pénztárcát üríteni is
) -
_seth_
veterán
-
imyourfriend
őstag
válasz
Játékos
üzenetére
Küldjed vissza megint, legjobb tudásom szerint D5100-ban nincsen AF Fine Tune. Mikor elkészült a darab utána hozd ki és kezdj el lövöldözni különböző gyútávokon a boltban vagy a bolt előtt különböző távolságokra, majd add vissza ha nem tetszik valami. 4 hét azért rengeteg idő. Nem egyszerű az ilyen lencsékkel a helyzet, oké hogy utólag könnyű okosnak lenni viszont jó lett volna olyan helyen venned ahol tudsz vele lőni tesztképeket majd azokat laptopon megnézni. Eperkutyus és többen mások beszélgettek erről másik topicban nemrég. Lényegében géphez állítják az objektívet, ha minden gyútávon azonosan téveszt akkor előfordulhat hogy a géppel lesz a gond de ha csak némelyiken rossz akkor az objektívvel lesz a gond. Nekem amikor fókuszhibás volt a lencsém bekérték a vázat is, csodálkozok hogy neked nem kérték el elsőre.
-
m3ss
veterán
válasz
Játékos
üzenetére
a raynox vegetol kb...
hat igen, nem egyszeru..raadasul ha felrakod ugye csak kozelre tudsz fokuszalni. ehhez kepest a sigma 105 akkora feludules volt, hogy elmondani nem tudom. ha akarom vegtelen, ha akarom 1:1, normalis munkatav. raadasul en 50 fixel hasznaltam a raynoxot, ugy meg vegkepp be vagy hatarolva...
szoval hasznalhato a raynox, de azert makroobival sokkal egyszerubb az elet..
ezeket lottem amugy raynoxal. szinte mind 50mm, 1-2 kiveteltol eltekintve (18-55, fuji 5600) -
Zozzant
addikt
válasz
Játékos
üzenetére
Konkrét számokat nem tudok neked mondani, zoom állástól is függ. Anno 50-200-ra raktam dcr150-et és már 100 körül is nagyon szépen lehetett makrózni 200 körül meg már szinte el is tűnt a dof, közelpont drasztikus csökkenésével, 300-ra nem is nagyon érdemes tekerni pláne dcr250-el.
-
Zebu
addikt
válasz
Játékos
üzenetére
Nem akarok vészmadár lenni, de anno nekem elsőre 2 hét után sem lett jó... Kimentem vele az utcára és fotóztam párat. Vittem magammal tesztképet is. Természetesen nem stimelt. Visszavittem és mutattam az embernek ,hogy ezen semmi nem változott.
Eztuán hátravitte és 1 órát szórakozott vele. Addig ott vártam....
Visszahozta és megnéztem. Még nem volt jó. Megint elvitte. 1-2 órát megint szórakozott vele. MEgnéztem és akkor már jónak tűnt. Illetve jobbnak, mert akkor már teljesen bizonytalan lettem....Kb szerintem 2 hétig nem is nyúltak hozzá. Pedig a vázam is ott volt.
-
Zebu
addikt
válasz
Játékos
üzenetére
A vázad is kelleni fog a kalibrációhoz. Nekem anno a 70-200 Sigmat kellett kalibrálni. 2x is elvittem, mert valahogy sosem éreztem elég jónak. ha belőtték 70mm-nél jól, akkor 200-nál lett pontatlan. Majd fordítva. Azt mondták tökéletesre nem fogják tudni belőni... Végül valamennyire csak sikerlt, csak már nem bíztam az obiban ezért én inkább eladtam.
-
aleister
veterán
-
Byk01
őstag
válasz
Játékos
üzenetére
De ez nem egy üzlet, hanem kettő. Mert ahhoz, hogy a pénzéhez jusson a te 18-105-ödből, azt is el kell adnia.
Játsszuk végig a két megoldást ugyanazokkal az obikkal. Megveszi a Tamit 55-ért, neked eladja 70-ért. Ha kifizeted kp.-ben. Ebből max. 35-ért vesz egy 18-105-öt, amit elpasszol 45-ért. Az elején beletett 55 ezret, és nyert 25+10=35 ezret.
A másik verzió: megvette 55-ért a Tamit, és eladja a 18-105-ért plusz 35 ezerért. Aztán a 18-105-öt eladja 45 ezerért. Így volt egyszer 55 ezer kiadása és egyszer 35 ezer, egyszer 45 ezer azaz összesen 80 ezer bevétele. A nyeresége így is 25 ezer.
Ezekre apellálva lehet kicsit alkudni, hogy nem biztos, hogy talál olyan obit, amin tud keresni, és egy köztes beszámítási árban megegyezni, neki is eggyel kevesebb a melója, neked meg megvan az a biztonságod, hogy nem maradsz obi nélkül.Felfogtam, hogy már nem aktuális, de gondoltam, végigviszem a gondolatmenetet.
Zozzer888 +1
-
Byk01
őstag
válasz
Játékos
üzenetére
A beszámításnál mindig bukik az ember, hisz akinek odaadja, az valószínűleg nem magának akarja, és nyilván keresni akar a dolgon. Tehát a 40-45 ezres árból a hasznot vegyük le, marad ez a 30-35 ezer körüli különbség.
Cserébe nincs az a bizonytalanság, hogy eladtam a 18-105-öt, és esetleg hetekig nem találok jó állapotú Tamit jó áron. -
Freddy76
addikt
válasz
Játékos
üzenetére
Nézd, ez egy nehéz kérdés. A 17-50/2.8 viszonylag fényerős, meglehetősen jó képminőséggel. A 35-ös (s 50-es) ugyanez, viszonylag és meglehetősen nélkül. Ellenben ezek ugyebár fixek...
Én is a 35-tel kezdtem, azt szántam alapobinak. Nálam orvosolhatatlan fókuszproblémák voltak, eladtam, jött helyette a tami. Nyilván nem hozza a 35 és az 50 fényerejét és képminőségét, viszont van egy korrekt fényerő (ami iso 3200 mellett, esetleg vakuval megtámogatva már elég), és egy szintén nagyon korrekt képminőség. És persze ezt 17-50 között tudja...
Szóval nincs olyan, hogy jobb az egyik a másiknál. Mások.
-
.DLL
veterán
válasz
Játékos
üzenetére
Ja, hogy akkora lób***ó előtét?
Az akkora, mint egy DVD. 
Én sajnos a házi barkács híve vagyok, így lehet hogy lemezből egy tartó konzolt hajtogatnék az előtétlencse számára, aminek a másik felét a projektor alján lévő felfogatási pontokhoz lehetne csavarozni, így a konzol mindig a frontlencse elé tartaná az előtétet. -
.DLL
veterán
válasz
Játékos
üzenetére
Jaaa! Hogy prodzsektóre! Ezt esetleg hozzá tehetted volna, bár a megoldásban mit sem segít, mert olyan átalakító, ami ilyen Olympus kompakt bajonettel rendelkezik nincs. A másik oldalon a menetemelkedés sem mindegy lehet 1 vagy 0,75 is szóval ilyet max csináltatni lehet.
Egyébként kipróbáltad, elé tetted a projektornak? Nem vignettálja le a kép sarkait? -
Clemi
veterán
válasz
Játékos
üzenetére
Az ebay-en lehet kapni fordító gyűrűket, aminek egyik fele menetes, és a szűrő helyére lehet becsavarni, a másik fele meg bajonett, ami meg a vázba illik. Ha ilyen van akkor biztos van olyan is ami neked kell.
Érdemes próbálkozni különféle keresőszavakkal, és böngészgetni a kínálatot.
A fordítót pl így találod: [link] -
nesa
veterán
válasz
Játékos
üzenetére
Itt figyel a zuiko 70-300 mellet a 70-300VR lotem par osszehasonlito kepet a VR picit elessebb ellenben sokkal jobban aberal 300mm-en.
Es amit mar korabban is megalapitottam minimalissan gyorsabb csak a VR sot igazabol ha a zuikot ugyanaddig tekerem ki meg kevesebb az elonye.
-
Throme
veterán
válasz
Játékos
üzenetére
ja ja a #8467 hsz-re gondoltam.
Nem ástam bele magam a témába, csak kiragadtam. Ha valaki ezt a konfigot megrendeli és a 70-300vr helyett a kisebb telét kapja, akkor nem lesz túl boldog....
Szal a célom az volt, hogy nem árt odafigyelni.
De már nem aktuális mert nem ott vásárolsz végül is. -
rumos14
nagyúr
válasz
Játékos
üzenetére
tényleg elírtam. vagy tudat alatti volt, és igazából 70-200-at akartam ajánlani?

300/5.6-ot 55/4-gyel összehasonlítani nem igazán fair. 200/5.6-on nézve a kettőt talán az 55-300 még jobb is.
én ezt a tesztet néztem: [link]a Tami 70-300 VC USD-t érdemes még megnézni. nagyjából a 70-300 VR szintjén van (egyik teszt szerint jobb, másik szerint gyengébb), 100k-ért megkapod.
-
nesa
veterán
válasz
Játékos
üzenetére
A Zuiko 70-300 utan az 55-300-at befogod dobni az elso kukaba.
Az 55-200VR viszont nekem eleg eles uvegnek tunik valszeg enis veszek egy olyat, most kapok a heten 70-300VR osszevetem a Zuikoval.Azmeg szerintem nemkerdes hogy D5100 kell venni piszok jo az a szenzor ,en valoszinu megalok D90 vagy D5000 nel, minden az anyagiaktol fugg esetleg D200 vagy D80.... a masik vaz meg ugyfest egy kis pen lesz.
-
k1csi
senior tag
válasz
Játékos
üzenetére
A 15-85 egy nagyon jó utazózoom, ami a gyengéje az a fényerő. Bár f/3.5-től indul ez csak 17mm-ig tart azaz nagyon gyorsan elveszíti a kevéske fényerejét.
A kitobi kb. 18-28mm között jobb fényerőben, viszont kb. 35-55mm között rosszabb.Ha csak egy obit vihetnék magammal utazáshoz az vsz. a 15-85 lenne. Nagyon jó a gyutávja, szinte mindent meg lehet oldani vele. Viszont kicsit szomorú is lennék, hogy csak 1 obit vihetnék magammal; ekkor nem igazán lehet kreatívkodni, szimpla túrista fotók születhetnek (amihez lehet egy olcsóbb szett is elég).
Hasonlóan Monya78-hez én is összevetettem a 70-200 f/4 IS-el. Nagyon meglepett, hogy milyen jól tartja magát a 15-85, ui. a gyutáv végein szoktak belágyulni az obik. Viszont a 70-200 f/4 IS az nekem egy külön kategória. Igaz az IS-e jóval hangosabb mint a 15-85-nek (ami mintaszerűen halk) viszont itt véget is ért a lista, hogy miben gyengébb a 70-200. Élességben bárhol jobb a 70-200 a 15-85-nél. Kár, hogy a fontosabb gyutávokra nincs ilyen jó obija a Canonnak...
Viszont az élesség/felbontás nem minden. Pont a múlt héten amikor épp szétfikázták a Canon 24-70-et az Index fórumon csináltam olyan képet 550D/24-70-el amitől már az LCD-n is ledöbbentem (65mm, f/2.8 itt azért már elég karcsú az élességi tartomány).
100%-on nézve is jó lett (persze itt már látható a bokeh fringing azaz a longitudinális kromatikus aberráció ami nagyon más mint a normál vagyis laterális CA, amit optikailag is korrigálnak és utólagosan is software-ből jól korrigálható), viszont a teljes fotót nézve volt megvolt a VOW effekt.
Na ez ami nekem hiányzott a 15-85-ből.Röviden: Egy jó ideje az f/2.8-as zoomokban hiszek (zoom a flexibilitás miatt). Sajnos viszont itt is ráférne némi frissítés a Canon cuccokra. A 24-70-be én nem bánnám az IS-t (akárki akármit is mond, hogy erre a gyutávra nem kell; ennek ellenére tudnám használni).
A 17-55-be meg tehetnének egy újabb, jobb IS-t (amitől esetleg nem kellene tartani használt cuccként, hogy mikor döglik be) + kibővíthetnék a gyutávját (nekem spéci inkább a tele része lenne érdekesebb, de gondolom lennének akiknek a 15mm induló lenne jobb).És igen az árról még nem is szóltunk...
Ha megvétel előtt alaposan tesztelhetném a Sigma 17-70mm f/2.8-4-et lehet elcsábulnék, a régebbi nem f/4 végűek nem érdekelnének.
-
Monya78
veterán
válasz
Játékos
üzenetére
Szia!
Két hete vettem Canon 15-85 IS USM obit...
Eddigi obikkal összehasonlítva 100% pixel nézegetős üzemmódban ezeket vettem észre:
A 18-55 IS vs. 15-85 IS USM nagylátó és 55mm-en, középen ugyanolyan a két obi, kép szélen nagylátó végén a 18-55IS jobb eredményt hoz.
70-200 IS USM vs. 15-85 IS USM obit 70 és 85mm-en hasonlítottam össze: ezen csodálkoztam a legjobban ugyanis szinte nincs különbség, talán a kép széleken ici-picit jobb a 70-200-as.
Egyéb tesztekben emlegetett peremsötétedést, és hordótorzítást szoftveresen könnyen korrigálható.
-
kiskornel
addikt
válasz
Játékos
üzenetére
Én szeretem azt az oldalt, habár van egy-két hátránya. A muksó a hozzá került mintákat használja. Ha egyel végzett, akkor másik példánnyal már nem erőlködik. Tehát ha hibás példány kerül hozzá elsőre, akkor biza csúnyákat látsz az ábráin. - mondjuk ez jelzi, hogy mennyire megbízható az a gyártó.
ITT viszont erőlködnek picit, ha van rá lehetőségük több példányt is megmérnek, és a konklúzióba szokták beleírni, hogy a 3.-4. minta teljesítette csak az elvárásokat...
Új hozzászólás Aktív témák
- CES 2026: Belépett a Motorola a VIP buliba
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Okos Otthon / Smart Home
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Milyen egeret válasszak?
- OnePlus 15 - van plusz energia
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Filmvilág
- Gitáros topic
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- További aktív témák...
- Apple iPhone 12 128GB,Újszerű,Adatkabel,12 hónap garanciával
- Apple iPhone Xs 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Eladó Apple iPhone 13 Mini 128GB / 12 hó jótállás
- iKing.Hu - HONOR 400 Lite 5G Velvet Grey Vékony, könnyű, AI-kameragomb 8/256 GB- 2027. 07. 01
- HP ProDesk 600 G5 i5-9500 16GB 512GB 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

)
Az akkora, mint egy DVD. 

)