Hirdetés
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- vrob: Próbálkozás 386 alaplap újraélesztésre
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- weiss: Autó költségek
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
koti
tag
válasz
Polllen
üzenetére
"Tegnap (is) átvonult az ország jelentős részén egy front.
Nálam is megborult a termelés. A felhő árnyékolás az ilyen."Csak az-az érdekes, hogy B.pesten és a Balaton déli partján is 16 óra körül. Másrészt nálunk nemvolt semmi olyan ami befolyásolta volna. Illetve nem tudom mi lehetett az ok. Erre vagyok kíváncsi
-
senki68
senior tag
válasz
bortel
üzenetére
Ha nem történik amperbővítés, akkor csak egy óracsere lesz, ott meg nem fognak vizsgálni semmit.
Füldelés a te érdeked, hogy jó legyen, belekötni nem fognak, főleg, ha lesz rajta egy dobozfedél is, de az látszik klasszikus 30+ éves, leszúrunk egy betonvasat oszt jó lesz az úgy.
Én azért rakatnék oda a fal tövébe egy szabványos földelőszondát. Biztos meg lehet azt úgy csinálni, hogy esztétikus legyen.Amiért nálunk harapnak, mérőszekrényben dugaszolóaljzat. Elvileg szabálytalan.
Én ki szoktam szedni arra az időre míg átveszik.
Bár nincs kinyitva az elosztószekrény ajtaja, de így is látszik, kicsit foghíjas, érdemes takarólemezt betenni, nálunk ezért is szólnak.Apróságok.
-
bortel
csendes újonc
válasz
senki68
üzenetére
A csatolt képek alapján adták ki a HMKE MGT-t és nem írtak elő mérőhely szabványosítást. Szerintem eléggé kulturált ahhoz képest, hogy klasszikus, fadobozos, falba süllyesztett, 30+ éves mérőhely. A plombák hiánytalanok és sértetlenek.
Falihorog és kábel bevezetés:
A főelosztó - benne késes biztosíték:
Egyedül a földelőszondával kapcsolatban vannak kétségeim, de az majd az érintésvédelmi felülvizsgálat során úgyis kiderül. Bár ezt éppen az ELMŰ szerelői csinálták ilyenre egy mérőhely felülvizsgálat során:
Várom a szíves "megszakértést"! -
bortel
csendes újonc
-
koti
tag
válasz
tothbe
üzenetére
Azért több, mint érdekes a termelés kiesés időpontja. Itt már 3 reagálónak hasonló időben történt a kiesés.
Jó lenne, ha valaki hozzáértőbb tudna valami infót adni mi történhetett! Független a földrajzi elhelyezkedéstől, nálam biztosan nem volt árnyék, írtam nem volt fesz. probléma, hőmérséklet sem.
???????
-
KrAt
veterán
-
asdf_
veterán
-
User_2
aktív tag
2,5-es nem ventillátoros 1 fázisú inverter, ha beltérbe kerül mennyire melegíti a környezetét?
ha mondjuk a leghidegebb helyiségbe tetetem: spejz most 25 celsius fokos, falon el is fér,
mennyit emelne a hőmérsékleten? úgy kb.
nagyságrendileg érdekel, érezhető mértékben "fűtene" vagy tegyem inkább előszobába, ahol több a levegőmennyiség?
külső fal nem opció, mert északi és keleti falam nincs, déli és nyugati fal délelőtt, délután teljesen benapozott. Mellékhelyiség, garázs jobban felmelegszik és jobban tárolja a meleget, mint a kinti levegő. -
asdf_
veterán
válasz
senki68
üzenetére
Az van, hogy egyetlen telepítő sem vállal garanciát semmire csak a szerelésre.
A többi mind gyártói garancia, tehát a gyártónál bármikor érvényesíthető.Ilyet biztosan nem tesz (abban az esetben, amikor a kivitelező egyben értékesítő is), hiszen jogszabály kötelezi rá, hogy nyújtson, sőt, jótállási jegyet adjon. A termékre. Hogy aztán van egy szakszerviz, aki kijön és mindent csinál, az egy dolog, de az ő tevékenységük következménye is a kivitelezőn van, mint a jótállás kötelezettjén (gondolok itt pl. 30 napon belül meg nem javított termékre, negyedszerre is meghibásodott termékre).
Persze lehet írni a papírra bármit, az elbírja, más kérdés hogy a jogszabályban előírtaktól való hátrányos eltérés automatikusan semmis.
Disclaimer: az első 3 évre előírt kötelező jótállás időtartamára érvényesek a fentiek. Az azon túli időtartamra vonatkozó feltételek egyedi megállapodás kérdése, oda már jogszabály nem ír elő semmit, oda bármiben meg lehet állapodni (kivéve, ha javítás, csere miatt az első 3 év meghosszabbodik vagy újraindul, akkor természetesen az az erősebb). -
válasz
H-Mano
üzenetére
A garancia hatálya a napelemes rendszer eredeti feltelepített állapotához képest bekövetkezett bármilyen változtatás (pl. bővítés, napelemek leszerelése, napelem csere, inverter csere stb.) bekövetkezéséig érvényesíthető, kivéve, ha a változtatást a Vállalkozó végzi.
Azt jelenti, hogy nagy valószínűséggel ez a kitétel jogszabályba ütközik.
Amúgy a garancia szó használata is aggályos, mivel az nem jogi fogalom. -
H-Mano
tag
válasz
senki68
üzenetére
A szerződésemben az inverternél és a napelemnél "gyártói garancia" 10 ill.15 év szerepel.
A "Kivitelezési garancia" .."jogszabály szerint"
Ugyanakkor ezeket is tartalmazza a szerződés:
"Napelem probléma esetén, ha a napelem még garanciális, akkor a Vállalkozó értesíti a gyártót és megrendeli a napelem cseréjét."
"A garancia hatálya a napelemes rendszer eredeti feltelepített állapotához képest bekövetkezett bármilyen változtatás (pl. bővítés, napelemek leszerelése, napelem csere, inverter csere stb.) bekövetkezéséig érvényesíthető, kivéve, ha a változtatást a Vállalkozó végzi."
Most akkor mi vaaan? -
senki68
senior tag
válasz
Zotyipotyi
üzenetére
A munkadíj még nem is lenne olyan egetverően magas, mondani kell nekik, oké ennyiért rakjátok fel, én adom az anyagot.
-
PilG
csendes tag
Bartók Zoltán es Makramex Invest Kft. ismeros itt valakinek?
Kaptam tole egy olyan ajanlatot, ami ugymond tul szep ahoz, hogy igaz legyen, a neten meg nem tul sok infot talalok rola... -
kardkovacsi
senior tag
válasz
Zotyipotyi
üzenetére
Mert nem volt arca többet odaírni

Ha nem annyira sürgős akkor várj vele kicsit. Írd meg nekik, hívjanak fel fél év múlva mikor nem lesz munkájuk és akkor egyezkedhettek az áron
Mondjuk nekem könnyű dolgom volt, Pentele csődbe ment, így garancia sem volt már.
Amúgy ez a garancia lehet csak fenyegetés. Még régebben egy ügyvéd ismerősnél volt ilyen, hogy az A fogorvos betömte a fogát, volt vele probléma, de A nem ért rá hetekre. Ezért elment B fogorvoshoz aki megnézte és valami mókolt vele, de a lényeg, hogy valamit elbasztak. Aztán csaj ideges lett és valami közös perrel fenyegetőzött (elvileg van ilyen), hogy bepereli mindkettőt és akkor egyezzenek meg egymással, hogy ki kefélte el (a vége az lett, hogy szétbarmolták egy jó fogát is).
Régebben volt itt egy jogász, ő lehet meg tudná mondani, hogy ez pontosan mi meg hogy van, van-e egyáltalán ilyen. -
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Ahogy a kolléga is írta, ilyen nincs, hogy ugrik a jótállás.
-
asdf_
veterán
válasz
laci06
üzenetére
Mi is ebbe belefutottunk, és a telepítő cég azt mondta, hogyha valaki más hozzányúl, akkor ugrik a garanciánk.
Ez hatalmas fa**ág. Amenyiben a kötelező jótállás első 3 évéről beszélünk abban a gari nem tud ugrani soha, az megvonhatatlanul él 3 évig, max a jótállásra kötelezett tudja kimenteni magát a kötelezettsége alól. Az pedig annyit tesz, hogy a 3 év teljes időtartam alatt rajta van a bizonyítási teher, magyarul -független szakértő által!, mert ha jogi szkanderozásba kerültök, akkor csak ez áll meg a bíróság előtt- bizonyítania kell tudni, hogy a jelzett hiba és a 2. cég általi bővítés között ok-okozati összefüggés van. Attól, hogy valaki fellapátol 6 panelt meg egy DC dobozt ha ez szakszerűen történik (feszültségek nincsenek túllépve, biztosíték, túlfeszvédő, földelés benne van, nem MT-t húztak piros fekete helyett a napelemtől, ha kinti szerelés, akkor az IP67 megvan, akkor az égvilágon semmilyen módon nem tud ez fennálni, tehát az eredeti telepítő jótállni köteles, függetlenül a bővítéstől. A 3 éven túli részt meg úgyis a gyártó cég vállalja, nem a telepítő.
-
madgie
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Tavaly nekem is majdnem egymiller volt hét sz@ros Maxim panel felrakása, hát pilláztam is rendesen (másfél évvel azelőtt kettőből megvolt a komplett rendszer, inverterrel, 16 panellel)
-
Zotyipotyi
tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Tartottam tőle, hogy ez lesz. Amin az ajálatukon igazán fennakadtam, hogy csak külön a munkadíjra nettó(!) 220e Ft-ot írtak.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Zotyipotyi
üzenetére
Ja, ez ilyen, tényleg ugrik a garancia. Ezt pedig ki is használják. Ge.ik. A 6 darab panel kb. bruttó 300e forint (és ezen már van hasznuk). A tartószerkezet hozzá még bruttó 100e és olyan 1,5 óra munka lesz vele. Kiszállás 50e. Tehát 500e forintért szeretnének 1,5 óra melót elvégezni.
Én fogtam embert meg vettem panelt de még úgy is elég durva árat lett, mert a 4 darab 330-as panelt fektetve 200e-ért tette fel tartószerkezettel együtt (persze számla nélkül). Kijöttek és ketten feltették egy óra alatt. Szomszédnak is ők szerelték. Reggel 9-re jöttek, 11-re végeztek is. Mindkét helyen négy-négy panel bővítés volt.
-
laci06
senior tag
válasz
Zotyipotyi
üzenetére
Mi is ebbe belefutottunk, és a telepítő cég azt mondta, hogyha valaki más hozzányúl, akkor ugrik a garanciánk.
-
Zotyipotyi
tag
Sziasztok!
Tavaly nyáron rakattam 6kWp napelemrendszert Huawei 8kW-os inverterrel. Utána ősszel rakattam fel klímákat fűteni. Most felmerült, hogy bővíteném a rendszert. Kértem árajánlatot a cégtől, aki tavaly telepített nekem - akkor ők voltak a legolcsóbbak, meg szépen is dolgoztak. Most viszont első körben sokallom az árajánlatukat:
6db Trina 405Wp monokristályos félcellás panellal lenne a bővítés összesen bruttó 953.770 Ft-ért.
Vagy szerintetek ez nem sok? (én inkább 800e Ft közelében reméltem, de bevallom mástól még nem kértem árajánlatot)
Lehet bármilyen hátránya (pl. garanciális) annak, ha más céggel bővíttetnék?
Köszi előre is a válaszokat! -
lowway
újonc
válasz
sunseeker2k5
üzenetére
majd ha esetleg csinálod, ez még fontos lehet:
nem a getstationlist endpoint-ot kell hívni, hanem a stations-t és a válaszból a plantCode lesz az az azonosító, ami neked kell. -
sunseeker2k5
csendes újonc
Köszönöm az információt.
HASS nálam is fut, de még a Fusion Solar integrációra nem volt időm. -
lowway
újonc
válasz
sunseeker2k5
üzenetére
ja ma több felhő volt itt is, és így több volt a visszaesés is.
az inverter ugyanaz mint a tied, csak a 8ktl-m1.
igen, a homeassistant rajzolta ezeket, ami a fusionsolar-ból szedi az adatokat az api-n keresztül. (https://github.com/olibos/Home-Assistant-FusionSolar-OpenApi) -
sunseeker2k5
csendes újonc
Ma egész nap ment a venti rá, de nem változott a helyzet, továbbra is cakkos a grafikon.
Annyiban más a helyzet ma, hogy felhő volt az égen (nem úgy mint tegnap) jgy ma csak 64kWh-ig jutottam.
Milyen Huawei Inverter a tiéd ?A grafikonok nem hasonlítanak a Huawei dashboard-ra, inkább tűnnek Home Assistant integrációnak. Vélhetően ezért van a hőmérsékletről is grafikonod, ami szintén nincs a gyári felületen. Vagy rosszul gondolom ?
Nekem egy SUN2000-20KTL-M2 van. -
H-Mano
tag
Üdv!
38-as tégla falban fából készült mérőóraszekrény.(két mérőóra + elosztó)
Megengedett a fal (és a fa szekrény hátulja) átfúrásával az AC bevezetése az elosztóhoz ? -
varek
csendes tag
A SolarEdge app a napi termelésnél az össz termelést értékét mutatja vagy a napi elfogyasztott mennyiségell csökkentett termelés értéke látható
-
lowway
újonc
válasz
sunseeker2k5
üzenetére
-
sunseeker2k5
csendes újonc
Akkor nem az inverter hőmérséklete lehet a befolyásoló tényező? De azért kipróbálom ma a ventillátoros üzemelést.
Érdekes, hogy a te görbéden sokkal hamarabb jelentkezik a jelenség és tovább is tart.
Remélem estére okosabb leszek

-
PilG
csendes tag
Amator vagyok, ezert probalok ovatos lenni...
Osszefoglaloban meretezes resznel:"8*31,1 V = 248,8 V! Ez még 25°C esetén is alacsony, mert az inverter optimális munkaponti feszültsége 360V! Ennyivel alacsonyabb feszültség esetén a hatásfok jelentősen romlik! Ráadásul nyáron biztos, hogy egy napelem nem 25°C-os, hanem minimum 55°C is lesz, ami azt jelenti, hogy a feszültség még alacsonyabb, 224 V lesz!"
Ebbol indultam ki!
Viszont ha ez tenyleg csak annyi kulonbseget okoz, mint amit a te diagrammod mutat...
(Jofogason 460W-os Canadian Solar 55e, a fentebb emlitett idealis feszultsegu DAH pedig 68e, szoval esetemben 91e Ft kulonbseg!) -
gabor9991
addikt
válasz
sunseeker2k5
üzenetére
-
snooze
veterán
válasz
sunseeker2k5
üzenetére
tegyél az inverterhez egy ventillátort hütésnek,és nézd meg hogy utána is fenáll-e a jelenség..nekem is van,és 50fok fölé nem megy már az inverter belsö hömérséklete ilyen melegben sem..ma is a teraszon 36fok volt..igaz az invertert nem éri a napfény..
-
sunseeker2k5
csendes újonc
válasz
gabor9991
üzenetére
Azon a problémán már szerencsére túl vagyok : áramszolgáltató 3 hónap alatt, de megoldotta, hogy ne legyen túlfesz.
Egyébként akkor megáll az inverter és hibaüzenetet küld.Jelen esetben csak 2 kWh környékére leesik a termelés de néhány perc után minden megy tovább a 10 körüli értékekkel. Ezért is furcsállottam.
-
gabor9991
addikt
válasz
sunseeker2k5
üzenetére
Csak a szokásos lesz nálad is szerintem.
Nézd meg mekkora volt a hálózaton a feszültség amikor leesett a termelés.
Szerintem ott lesz a hiba valószínűleg nálad is. -
sunseeker2k5
csendes újonc
Szép Estét Mindenkinek !
Első nyaram az alábbi rendszerrel :
Huawei 20kWh inverter
12kWp napelem (Sharp 450-es panelek, 4kWp DK, 8kWp DNY)Eddig ilyen grafikonokat láttam full napos időben

Ma is full napos idő volt, de ilyet tapasztalok:

A kritikus időszakra zoomolva :

Úgy tűnik, mintha visszesne a termelés 2kWh-ra néhány percre, majd ismét megy rendesen.
A felhősödésnél láttam hasonlót, de ott nem mindig 2kWh-ra esik vissza és nem ilyen periodikus.Az inverter log file-ja nem mutat semmi különöset (telepítői hozzáféréssel sem). Az inverter árnyékos helyen van, nem az ezekbben az órákban napsütötte oldalon (csak kora reggel süt oda a nap)
Most 18.55-kor 60 fokos az inverter.
- Elképzelhető, hogy leszabályoz az inverter a nagy meleg miatt ? -
Lasersailing
senior tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Köszönöm szépen a válaszodat! Az inverter már megvan.
Inkább kelet-északkeleti a tájolás. Déli-délkeleti felületet kimaxoltuk. Tető dőlésszöge 30 fokos. A 8.2 az áramfelhasználásunkat bőven fedezi. A tetőfelületet akarja kimaxolni a telepítő, ill. Most 410es helyett 440es panelek lesznek. -
H-Mano
tag
Sziasztok!
Egy SolPlanet ASW 6KLT-G2 Pro inverteres rendszerhez ajánlottak 4 db TIGO TS4-A-O 700W optimalizálót az (esetleg) előforduló árnyékhatás miatt.
Közben arról olvasok, hogy a SolPlanetnek van egy un. "ShadeSol árnyék menedzsment funkció" tulajdonsága.Az angol nyelvű, részletesebb leírás szerint, nincs is szükség optimalizálóra....(?)
https://solplanet.net/hu/shadesol-a-fotovoltaikus-panelek-nagyobb-teljesitmenye-az-arnyek-ellenere/
Szakértők véleménye érdekelne.
Köszönöm. -
snooze
veterán
sziasztok!
huawei inverterek höméséklétét nem lehet vissza nézni?vagy csak én nem találom? -
kardkovacsi
senior tag
válasz
Lasersailing
üzenetére
Megvan már a 8.2-es invertered vagy ez új vásárlás lenne? Ha új vásárlás akkor inkább 10-est vegyetek mert minimális a különbség.
Gyári adat az 16,4 amit rá lehet rakni szóval a 13,2-től nem lesz baja, az biztos. Észak-Keleti tájolás, jól olvasom? Nem tudod inkább a délire rakni a nagyobb adagot? Tető dőlésszöge? -
válasz
Lasersailing
üzenetére
Nem lesz vele gond.
-
Lasersailing
senior tag
Sziasztok
8.2es fronius invertert mennyire szabad, mennyire érdemes túlpanelezni?
DDK -i tájolás 6x440wp
ÉKK-i tájolás 24x440wp
Erre kaptam ajanlatot, de ez osszesen 13.2kwp, ami tobb mint 50%
Két kérdésem is lenne;
Inverternek ártana így?
Értelme van?
(DDK-re több panel nem fér el.) -
laci06
senior tag
Sziasztok!
Van egy 10.6 KW-os rendszerünk, Hauwei inverterrel, és 14 panel optimalizálva is van. Ma reggelre sajnos úgy tűnik, hogy az egy optimalizáló bekakilt, és az "app"-ban azt olvasom, hogy "internal hardware failure", és látom, hogy a 2-es opti nem termel egyáltalán, és elvileg az optimalizáló "unacked (alarm ID 180015, cause ID 4)". A rendszert ezt leszámitva úgy tűnik, hogy köszöni, jól van. Ez azonnali csere, vagy megpróbálhatok én valamit csinálni vele? Invertert már újrainditottam.
-
PilG
csendes tag
Elvileg 9° elteresem van a pontos nyugattol, szoval ez "delnyugati" felulet.
Most a szigeteletlen regi epuletben kicsivel tobb mint 3000 kWh az evi fogyasztasunk, amibol kb 2000kWh a futes, amint atkoltozunk az uj hazba (passziv ertekeknek megfelel) valoszinu az eves fogyasztasunk jelentosen csokken... -
asdf_
veterán
Ja, hogy már a tartó is fent van. Úgy már más a történet. A Longi 172x113-as (van ebből az új, 430W-os, ami ugyanekkora, az lenne a tuti, de olyat nem fogsz tudni szerezni, ha saját kivitelezés) Canadian meg a Dah is 210x105-ös, magasságban az 40 centi különbség, ha nem ott van magasságban a konzol, hogy jó legyen, akkor már hiába akarnál mást.
Ha 7 db. 405-ös Longi, akkor évi 2700-2800-kWh-t, ha a 7 nagyobb, akkor évi 3000-3150 kWh-t fog termelni kb. Vélhetően nem tökéletesen észak-déli a nyereg, ha 10 foknál több eltérés van, akkor mindenképp a jobban dél felé nézőt panelezd maxira, a másik oldal, ha esetleg bővítenél már elindul 3 paneltől is, ha 25-30 foknál jobban néz északra, meggondolandó bármit is tenni oda. Ha nagy esély van, hogy mindkét oldalt belakod, akkor viszont nem kell feszülni azon, hogy az első oldalból mindent kihozz, a csak 7 panel fér elből arra gondoltam, hogy tényleg csak annyi, ha van még egy másik tetőfelületed is, úgy más a helyzet. -
HunChris
senior tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Ez egy nagy kamu. 30-50%-kal többet keresnek ugyanabban a pozícióban Pesten, mint pl: Szabolcsban... pl: állami szektor.
-
PilG
csendes tag
Magassagban van hely (tetogerinc kb 60cm tarto felett),ami esetleg korlatoz, hogy a tartok kozt 110cm a tav, nem tudom az mennyire kompatibilis a 2m folotti napelemnel.
Kelet/nyugat tetofelulet, 37°, 8.25m tetoszelesseg, elso korben csak nyugati oldalra akarok pakolni (anyagi okokbol, valamint valoszinu az is eleg lesz), de inverter 2 MPPT-s es 5000W-ig pakolhato, szoval van tartalek ha kell.
-
asdf_
veterán
Fölösleges, de a két nagyobb méretben is nagyobb lesz. Ha csak 7 darab fér el, akkor ha esetleg csak egyik irányban szorít a cipő, de a másikban (pl. magasság) nem, akkor a nagyobbra menj, 7 db. 405-ös Longi csak bemelegítés egy 2,5-ös inverternek. Ha esetleg magasságban bőven van hely, akkor -ha partner a kivitelező ebben- akkor az elmebeteg nagyokra. A fizika mérettel sakkozz, amennyire csak bírsz, különösen, ha nem délre néz.
-
PilG
csendes tag
Csak hogy ON hozzaszolas/kerdes is legyen:
Growatt MIN 2500TL-XH inverterre van engedelyem, ahhoz keresek napelemet. (7 panelnak van hely, inverter nominal voltage 360V.)
Longi 405W 31V
Canadian Solar 460W 34.8V
DAH 445W 41.95V
Egyik se eri el a 360V-ot, de a DAH van legkozelebb.
Erdemes ezen kuzdeni, vagy nem okoz akkora kulonbseget/nincs akkora jelentosege? -
edeleny
őstag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Maximálisan nincs igazad,
De nem off!B+
Túl vagyunk a jelszón, jön megint a frissítés?? 😁😁Milyen szép, felhős napunk v a n!
-
tothbe
addikt
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Látom, nem ért célba, pls ne offold szét a topicot. Köszi!!!
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
hevepapa
üzenetére
Dehogy lenézése, sosem állítottam ilyet. Ez színtiszta matek meg számok (mérnök meg félig közgazdász is vagyok).
Egyszerű. Ha cég mondjuk egy hatalmas kötvénykibocsátást akar csinálni Európában akkor Londonban fog menni. Mondjuk egy 100 milliárd dolláros kibocsátás esetén lecsippentenek pár tizedet és mindjárt lehet annak a pár száz embernek lehet adni több százezres fizetéseket fontban. Akik meg tudnak majd a helyi emberek jó fizetésért munkát adni (vendéglátós, körmös, fodrász stb.). Miért nem Budapestre vagy Debrecenbe hozzák ezt? Mert itt nincs meg az a tudás. Ugyanígy ha szeretnél autót építeni nem tudnád, mert nincs meg a tudás. Az van itthon hogy kell gyártani, az nincs, hogy kell tervezni, marketingelni, beszállítókkal egyezkedni stb. Ez Stuttgartban meg Münchenben van meg.
Na most az, hogy helyben mennyi a fizetés attól függ, hogy mennyi ilyen jellemzően külföldre vagy egy-egy tágabb földrészre kivetíthető szolgáltatást vagy terméket gyártanak egy-egy helyen. Mert ezek az emberek behozzák a lóvét majd ez "áramlik" szét a fodrászhoz, építőipari emberhez, klímáshoz, napelem szerelőhöz vagy épp a tanárhoz. Amit persze leírtam, az nem mást mint végtelenül leegyszerűsítve az egy főre eső GDP. Ez pedig Budapesten és Pest megyében lényegesen magasabb mint bárhol az országban.
Ha pedig már itt termelődik meg az a pénz aminek egy jelentős része ezután levándorol vidékre akkor legalább enged meg, hogy véleményt nyilvánítsak abban, hogy szerintem mire van és mire nincs értelme használni.
A lenézésről meg annyit itt csak te/ti vagytok akik erősen gyűlölik a pestieket (ez amúgy nemzeti sport vidéken, mint mondtam éltem sok évet erősen vidéki faluban, 800 fő). Én nem nézek le senkit, téged sem. Nem is mondtam ilyet sosem. Az, hogy te ezt olvasod ki, tévesen, a mondandómból azt nagyon sajnálom, de nem az én bajom.Részemről a téma befejezve, nyugodtan válaszolhatsz én itt nem fogok. Ha kedved van beszélgetni, nyiss egy topicot és ott megvitathatjuk.
-
senki68
senior tag
válasz
molnartibor
üzenetére
Nem ismerem a huaweii-t.
SE , Fronius 60 foknál kezd leszabályozni, 65 foknál leáll. -
molnartibor
tag
válasz
senki68
üzenetére
Huawei hol kezd szabályozni (visszavenni a teljesítményből)? Valahol ovastam ilyen 80 fokot nekem 10kW inverter 12,7kWp panel Ék és DNY tájolásban 40/60 arányban (dőlés 15fok) amikor 10-11kW termel akkor ilyen 76 fok körül reportál magáról, sajnos visszanézni nem lehet a webes felületen diagramban. Raktam rá egy 12V ventit sajnos csak fölé hogy szívjon nem olyan hatásos 5-8 fokot csökkent legalábbis úgy tűnik.
-
KrAt
veterán
Sziasztok!
SE10k inverter 7,6kWp-nyi panellal 55+ fokot mond magáról, tegyek rá valami kis ventit, vagy ez így nem rossz?
ilyen melegben 25-30 fokos a garázs, ahol van.
-
chemand
aktív tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Ezzel nem értek egyet (megyeszékhelyen élek), nem ezt tapasztalom.
-
edeleny
őstag
És még ugye Paks 2 a fasorba sincs!
"Csökkentette teljesítményét a paksi atomerőmű csütörtökön a Duna hőmérsékletének emelkedése miatt – számolt be az MTI. Az erőmű honlapjára kitett közlemény szerint a Duna vízhőmérséklete az erőmű mérési szakaszánál elérte a 29,72 Celsius-fokot, ezért 16 óra 30 perctől a 2., 3. és 4. blokkokon összesen 240 megawatt leterhelést hajtanak végre."
Ez, most jó ide, vagy ez is off?
-
Gyuc
aktív tag
fuhh jól szét lett offolva a topic ezzel a jelszó témával...mire végig olvastam...
-
tothbe
addikt
Lehetne, hogy az off-topic témát máshol vagy akár privátban folytatjátok? Nagyon zavaró itt, főleg, hogy a hsz-ek többségét még csak off-ba sem teszitek, de igazából az egész téma már rég nem idevaló.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Vezetékes FEJhallgatók
- Autós kamerák
- Milyen TV-t vegyek?
- Posta, csomagküldés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- iPhone topik
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 7000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Honor Pad X8 / 4/64GB / Wi-Fi / 12 Hó Garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A33 5G / 6/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia /
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RX 6650XT 8GB RAMPAGE Shiva ADATA 600W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Geresics