-
LOGOUT.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
leslieke
Jómunkásember
E.ON ma meglepett 5000 Ft-al, pedig nincs is túlfesz nálunk már lassan egy éve.
A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!
-
oidka
tag
válasz cinemazealot #47092 üzenetére
32A-es a kismegszakító ami lekapcsol (ez van közvetlen a villanyóra alatt)
5kW a napelem rendszer csúcsteljesítménye[ Szerkesztve ]
-
-
oidka
tag
Előre elnézést a tudatlanságomért, de lehetséges, hogy az inverter nem magát korlátozza le magas feszültség értékeknél, hanem a villanyórát vágja le?
2019-es telepítésű 5kW, egyfázisú, Fronius, idén többször is elfordult, hogy a nagy napsütésben lekapcsol a villanyóra.
-
Janusz001
őstag
válasz kardkovacsi #47086 üzenetére
Nekem 2019 -ben lett telepítve 5 év garival, most egész 2039 -ig engedi 864 juró -ért.
-
senki68
senior tag
válasz kardkovacsi #47086 üzenetére
+15 évet?
Vagy 15 éves koráig, tehát 5 év gyári és még 2X5év.
-
Hohocali
aktív tag
válasz llacee #47067 üzenetére
Szerintem ez függhet a panelek dőlésszögétől, meg hogy mennyire párás a levegő. Nekem a 10kW-os rendszer tegnap és tegnap előtt is elérte a 10kW termelést, igaz a felhők miatt csak rövid ideig. Nálam 10 fokos a dőlés. De volt olyan nap, amikor 8kW, meg 9kW volt a csúcs felhőmentes napon. Az egyik string fémvázon van, az nem tud "besülni", a másik a tetőn, de van akkora légrés, hogy a karom befér alá.
"az armos chipek minden szempontbol elavultak, csak tok hulyeknek tudjak eladni oket , lasd ipad userek" by vers :)
-
Hohocali
aktív tag
Május közepén 2 hétig volt egy napelem hírdetés elérhető a jófogáson. 32.500Ft volt a Risen 410W, 35kFt a Longi 410W, meg talán 38k a Canadian 410W. Gábor Zoltán néven volt fennt.
Van itt valaki, aki ebből rendelt?"az armos chipek minden szempontbol elavultak, csak tok hulyeknek tudjak eladni oket , lasd ipad userek" by vers :)
-
madgie
titán
válasz Balázzs #47077 üzenetére
Nem hittem volna, hogy összejön a hónapban az ezres, de a végére ípphogy meglett
(7.47 kWp panel, három égtáj felé, mert a Kádár kockán csak így fért el) -
Janusz001
őstag
Fronius mióta enged +15év garanciát venni? Szerintem utoljára 2 éve néztem rá, akkor tuti +5év volt max .a primóra, most enged +15 -öt is venni.
-
Balázzs
senior tag
Idei év eddig a korábbiakhoz képest nálam kevesebb termeléssel telt, de a május vége nagyon jól alakult, meg is lett az előrejelzett érték, sőt meg is haladta a rendszer. Soha rosszabbat!
Monthly Production:1565.568 kWhMonthly
Revenue:7827.84 HUF
Monthly CO2 Reduction:1095.898 kg -
kardkovacsi
senior tag
-
Caranita
aktív tag
válasz ftamas0201 #47065 üzenetére
Jó amit mondasz, és pont ezzel bosszantottak fel.
Harmadszor is leadtam hibára, majd közölték hogy ha nem jogos a panaszom, akkor ~10ezer forintot számláznak majd nekem.
Van bőr a képükön...
Nem is értem hogy függ össze az, hogy volt 1 hét amikor megfelelt (vagy csak kamuztak) meg hogy most megfelel-e a következő mérésnél.
Persze van ügyem, ami 5. hónapja nincs megválaszolva, havonta megy nekik a reminder, de semmi válasz.
Kíváncsi leszek az 5k kötbérek megjönnek e maguktól, vagy azért is panaszt kell tennem.
[ Szerkesztve ]
-
gorbep
senior tag
válasz llacee #47067 üzenetére
Nálam nyári kánikulában simán esik 30%-ot a teljesítmény... ez ilyen...
De valahogy a hibrid panelek mégsem terjednek.... nincs rá igény... mondjuk nyáron nem is tudnám hová tenni a töménytelen forró vizet ...
- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......
-
llacee
őstag
Ilyenkor nyáron/melegben mennyire tér el a natív teljesítménytől a string?
Pl. reális, hogy szép a görbe, de felhőtlen időben nem 6kW a teteje, hanem 5?Másik kérdés:
Óracsere után mennyi idővel kell jelezni az mvm-next felé, hogy éves szaldót szeretnék?
EON-os szerelő azt mondta három hét, de ez soknak tűnt. -
modflow
veterán
Nekem az utóbbi napokban egyre többször offline a huawei inverter fusionsolar szerint. Most is az 17:30 óra.
Nálatok jó? -
ftamas0201
senior tag
válasz Caranita #47052 üzenetére
Nem akarok vészmadárkodni ezért is teszem offba, de szerintem az eon kezd kicsit sumákolni ebben az ügyben. Nálam ugyan csapoltak mert iszonyat szar volt a feszültség, sokszor 260V, már regiszter nélkül is lejjebb vitték mert éjszaka is 246V körül alakult a fesz. Viszont csapolás napján feltették azonnal a regisztereket több helyre is, aztán eltelt nagyjából 1 hónap, mikor is jött az email kb hasonló eredménnyel amit neked jelentettek (Ebben a kommentben írom részletesen le). Ennek elennére nekem is volt azóta is igaz csak egy leállásom, viszont teli napsütésben egy fázis folyamatosan 250V környékén figyeg a leállás határán, de szerencsére eddig csak egyszer lépte át lekapcsolásig 1 hónap alatt. Szerelők mondták hogy ilyen feszültségnél pedig még egyet szoktak csapolni mert beszéltem velük mikor szedték le a regisztert és mutattam nekik a pillanatnyi feszültség értékeket és rengeteg képernyőképet kivágva. Nem beszélve arról hogy mielőtt leszedték a regisztereket, előtte küldték az eredményeket, hát én abból a regiszterből mindent kinézek, leginkább azt hogy nem mér, nem hogy még ez GSM vonalon vagy bárhogy vezeték nélkül adatot továbbítson. Egy régi NDK-s dobozhoz hasonlít pár ruhacsipesszel a végén ami fel volt csiptetve a fázisokra, nem hogy egy komoly vezeték nélkül kommunikáló eszközre
Szerintem kezd túlnőni már a feladat a szolgáltatókon és kezdenek mismásolni, mert érdemben még mindig nincs pénz semmiféle hálózat fejlesztésre és ahogy elnézem, az elkövetkezendő nem mondok sokat csak 5-6 évet (persze gondolataimban simán 30 év ez) semmi nem fog történni csak szaporodnak a napelemek aztán a becsületes tulajok mint te meg én csak szívhatjuk a fogunkat mert kiesik a termelés mert nálam is ez a szitu hogy körbejártam a napelem tulajokat és egy-két tulajon kívül akinek volt leállás mindenki vont eggyet a vállán és mutogatta a szép egyenletesen húzott görbéit a termelésből mikor nekem már fél napja állt az inverter.
Szóval tényleg nem akarok vészmadár lenni, de ez kezd nagyon gyorsan már országos probléma lenni és ennek nem lesz egyhamar megoldása, van ahol már nem lehet csapolni szinte semmit, rengeteg ilyen hely van ahol a trafók teljesen ki vannak már gyilkolva, egyszer csak azt vesszük észre hogy sorra robban fel minden mert egy az hogy kiöregedtek már a 30-40 éves működésük alatt, a másik meg hogy csúcsra van járatva minden és kb már én is előre verem a fejem a falba hogy mi lesz ha elindul az az egy rendszer is még amit itt az utcában feltettek 8kW-ost. Akkor már én is hasonló cipőben fogok járni mert majd lobogtatják hogy egy hónapja mértünk és mehetek a pics*ba... -
senki68
senior tag
válasz kardkovacsi #47046 üzenetére
Látom hogy fektetett azért írtam 50 ezret
Megveszem én neked nagykerből jó áron
-
MrZed001
tag
válasz zsolosz #47040 üzenetére
Két lehetőség ajánlott:
1: a kampós alátétek használata panel-sín közé, mely belemar mindkettőbe, és sín EPH-ba (külön, mind)
2: kábellel összekötni napelemeket és EPH-ba.Korrózió, festés, ..., igen le tudja rontani a kontaktot 1-es esetben, ha nincs a kampós betét használva. Nem nyerő.
-
kenuba01
tag
Nálam ugyanez a helyzet. Szintén Eon. Februárban bejelentettem a magas hálózati feszültségértéket. kb 2 hete kaptam egy vastag borítékot, mindenféle mérési jegyzőkönyvvel, hogy minden a legnagyobb rendben van. Persze hogy rendben van mert az én inverterem mindig leáll ha 253V van és akkor kb visszaesik 251-252V-ra a fesz a kérdéses fázison.
Az utcában több napelemmel rendelkezőt megkerestem. Többen azt mondták, hogy náluk minden rendben, de szerintem fingjuk sincs miről beszéltem.
Én arra a következtetésre jutottam, hogy többeknek feljebb van állítva az inverterük mint 253V.
Az enyém amikor eléri a beállított értéket akkor leáll akár napi 15-20-szor is.
Az övék vígan termel tovább.
Lefotóztam a smart mérőmet is mikor 253,4 V volt.
Az utca elején van egy kupacban 3 minimum 9-10 Kwp-es rendszer kettő egymás mellett egy meg velük szemben ..... ott sincs probléma. A falon számomra ismeretlen inverterek vannak (biztos nem huawei vagy SE.)
Egy dolgot tudtam az óránál megcseréltettem ezt a fázist, és az összes nagyfogyasztót áttettem erre. Most ezen megy a bojler 11 órától, a mosogatógép, a konyhai kisbojler és a kocsitöltő.
Így 252V nál több azóta nem volt, de mivel heti szinten rakják fel a trafókörnyezetemben a napelemeket ideig óráig lesz megoldás.
Fos az egész én már megbántam, hogy beruháztam napelemekre.
Az idei május az előző évihez képest 30%-al lesz kevesebb a lekapcsolgatások miatt. -
kardkovacsi
senior tag
Itt panaszkodtam két hete, hogy mennyire gáz a május és csak akkor lenne meg a 100% előrejelzett ha minden nap közel maxon mennének a panelok. Nagyjából hozták is így már 100% fölött vagyok
-
Caranita
aktív tag
válasz wik_406 #47057 üzenetére
Inverter és óra között 6-os vezeték van, nincs 10 méter a hossza.
Óra alatt van egy doboz, benne sínre szerelt konnektor, amihez 10-es vezeték megy direktbe, közvetlenül.
Amit abban mérek mulitval, az megegyezik azzal, amit az inverter mér azon a fázison.Házon belül az inverterhez képest 3-4V-tal kevesebbet mérek, mivel házon belül több helyre és csak 1,5ös kábel megy, de van ahol 2,5.
Az inverterem 8kW.
Éjszaka sem szokott 230 alá menni, 233, 236, 232 szokott lenni a 3 fázis.
-
wik_406
csendes tag
Ha tudsz, kellene merni a villanyora kozeleben is feszultseget. A kabel keresztmetszetetol, kotesek minosegetol is fugga dolog. Nalam amikor 11kW korul tolja az inverter, 1V feszultsegeses van a villanyoranal levo fogyasztasmeroig.
Neked milyen teljesitmenyu az inverter?
Milyen keresztmetszetu kabellel van bekotve?
Ejjel milyen feszultsegeket mersz?Wik
-
Caranita
aktív tag
Második alkalommal jön a panaszomra a válasz, hogy a hálózat mindenben megfelel a követelményeknek.
Első alkalommal minden mérési eredmény a 230V +8 -7% tartományba esett, most pedig a 99,7%-a, afelett egyáltalán nem volt mérési eredmény.2 teljes napon keresztül volt reggel 10 és 2 között folyamatosan 250V felett a feszültség, de inkább a 252-253 között, így ez teljesen lehetetlen.
Melyik a valószínűbb?
Az EON simán kamuzik, hogy ne kelljen foglalkozni vele?Vagy az inverterem megemelei a feszültséget, de csak localba nálam, és semmi nem "megy ki" a hálózatra?
Nem akarom elhinni, hogy az inverter folyamatosan 253V-okat mér, és kapcsolgat le, a házban bármelyik fázist nézem (tudom, nem hivatalos mérővel), azok sincsenek napsütéses időben 248V alatt, de az EON szerint minden szuper.
Én tudok valamit rosszul?
Eddig azt hittem, hogy ha az inverter 253V-ot érzékel, akkor azért kapcsol le, hogy a hálózatot megvédje (nyilván nem az enyémet, hanem az utcait), mivel további termelés esetén tovább emelné az oszlopon mérhető feszültséget.De a fentiek alapján csak velem b*szik ki a saját rendszerem, mert az oszlopra szerelt regiszter meg tökéletes értékeket mér.
Szerk.: az utcában többen is mókolták a beállításokat, így sokszor van, hogy én lekapcsolódok 253V-nál, és ahelyett, hogy leesne kicsit a feszültség, megy tovább fel 255-256, mert nyilván vannak inverterek, amikor ilyenkor is tolják.
Nem értem, hogy létezik, hogy a mérőeszköz mindent rózsaszínben lát
[ Szerkesztve ]
-
süti5
őstag
válasz kardkovacsi #47047 üzenetére
Tavaly nekem 400ezer/kWp-re jött ki a bővítés, igaz akkor még jóval drágábbak voltak a napelemek és ők hoztak mindent, de ennyi volt mindennel együtt.
[ Szerkesztve ]
-
kardkovacsi
senior tag
válasz Vismajor01 #47048 üzenetére
Nyilván van benne egy ürömi faktor, mint minden másban. De ebben benne van a tartószerkezet is. Ez van.
Már a kőműves és hasonlóknál is észrevettem, errefelé mindenkinek vastagon fog a ceruzája. -
Vismajor01
addikt
válasz kardkovacsi #47043 üzenetére
Nekem 29 panelt 410 ezerért raktak fel/le. Durva...
Samsung Galaxy s22Ultra/Corsair One Pro/Lexus RX400H
-
süti5
őstag
Mennyi volt a 4 panel ára? Együtt lehetne számolni ft/db árat össz bekerülési költségként.
-
senki68
senior tag
A tartószerkezet kb 50 ezer marad munkára 150 ezer, fél nap alatt végeznek, kiszállás, oda az egész napjuk, elég reálisnak tűnik. Ennél sokkal olcsóbban nem úszod meg.
-
kardkovacsi
senior tag
4 darab panel fektetve (1,7 méteres) tartószerkezettel együtt, mint bővítés. A 200e (számla nélkül) mennyire sok vagy kevés? A panelokat én vettem, szóval az ár a felrakásra és a tartószerkezetre vonatkozik, leszorítókkal esetleges kábelezéssel együtt, az elvileg minimális mivel a meglévő állított sor alá kerülne.
[ Szerkesztve ]
-
senki68
senior tag
válasz zsolosz #47040 üzenetére
A napelemek fémesen csatlakoznak a tartósínhez, tehát ezeket külön külön nem kell vezetékkel összekötni. A tartószerkezet meg fémesen csatlakozik a tartósínhez, tehát ezt sem kell külön összekötni.
A 4 sínt össze kötötték, az jó, bár szerintem nem sok értelme van, max a 2 sort elég.
Nem feltétlenül kell külön földelőszonda, bár nem rontja el a rendszert.
-
zsolosz
tag
Érintésvédelmi/EPH kérdésem volna a szakértőkhöz:
A napelemeket össze illik kötni egymással vagy elég a tartószerkezetet bekötni a rendszerbe?
Mielőtt valaki megkérdezi, miért nem a kivitelezőt kérdezem,
megtettem. Szerinte jól van így...
Földre és tetőre is szerelt napelemek.
A tetőn lévőt nem látom, de az udvaron nincsenek a napelemek bekötve a rendszerbe /EPH/, csak a sínek.
A 4 sín össze van kötve, és be is van kötve, de a napelemek egymással és a sínekkel nincsek + a tartószerkezet sincs.
Földelőszonda szintén nincs /nem tudom kell-e.
Köszönöm, ha valaki válaszol, hogy foglalkozzak-e az üggyel, vagy rendben van így.
Würth napelem tartószerkezet. Nem írja, hogy lenne rajta EPH tüske, mint a Schletter esetén. -
senki68
senior tag
SE felett eljárt az idő?
Nehezen tudom elképzelni mivel az SE rendszerek a korukat megelőzték.
Nincs látható jele, hogy a nagykerek ne forgalmaznák.Engedélyezett listában csak azok az inverterek vannak, amire engedélyt kértek. Valószínű nagyobbakra nem kértek.
A másik, hogy hibrid inverter 10kW-ig van, ez az invertergyártók alapnézete. 10kW felett már ipari méretről beszélnek, így nem is céljuk ipari méretben hibrid invertert gyártani.
A Deye az egyetlen akinek van 10kW hibrid invertere. SE ,Fronius megállt 10kW-nál. -
LOTR
addikt
válasz senki68 #47021 üzenetére
ezeket nem csak tőled kérdezem, de folytatva a témát:
és az mennyire "általános" eset vagy mennyire igaz, hogy a nagykerek elkezdenek nem forgalmazni SE rendszereket?
állítólag eljár felettük az "idő", a kínai gyártók technológiában meg elmennek mellettükdeye inverter eon területen 12kw fölötti méretben nincs az engedélyezett listában, ennek esetleg tudni az okát?
[ Szerkesztve ]
One Ring to rule them all
-
-
senki68
senior tag
válasz cinemazealot #47023 üzenetére
Állítva vannak.
Ha szétszedik a raklapot, akkor általában fektetve szállítják. Van napelem raklap, én is azon szoktam szállítani, 18 darabot egymásra pakolva, /gyárilag minden másodiknak a sarkán van papír/ targonca beteszi a kisteherautóba. .
Van aki ugyanígy utánfutón hozta el, de hoztak már nekem személyautóval is 14 panelt. Utastérben .
Tehát jól rögzítve, odafigyelve simán elhozható 3-5 panel tetőcsomagtartón. -
zpkasa
csendes tag
válasz Andras6800 #47010 üzenetére
Köszönöm, nézem
-
pipo112
őstag
Sziasztok! 2021 dec óta van üzemben a rendszerem,tavaly Március ,Április és Májusi időszakban Márc 459kwhÁpr. 413kwh Máj 503kwh termelésem volt ehhez képest idén 360kwh,340kwh,355 jelenleg .lehet ekkora eltérés két különbözőévben mert 100-140kwh eltérés van a március és májusi termelés április még ok ott csak 60kwh az eltérés . néztem asz appot meg az inverter infot is ,én nem látok hibát . helyileg Szeged ,déli tájolás kb 45 fokos tetőn.
Azt tanácsolom mindenkinek, hogy ne fogadja el senki tanácsát. :P
-
kardkovacsi
senior tag
válasz cinemazealot #47023 üzenetére
Amikor hozzám hozták akkor állítva volt. Mi most fektetve szállítottuk, kibírta. Igaz, sík felületre fektettük és került a sarkokra a már említett hullámpapír. Illetve ilyen gurtnyi szerű cuccal (nem tudom a nevét) át lett kötve, hogy ne pattogjanak egymáson.
-
cinemazealot
addikt
Ha már szállítás: a raklapokon hogyan vannak pakolva a napelem táblák? Egymás mellett élükre állítva vagy egymásra fektetve? Vajon kibírják, ha 3-5 db-ot tető csomagtartón lapjával egymásra pakolva (köztük hullámpapír lemezzel) szállítanék? A vízszintes üveglap rázkódás tűrése miatt érdekelne.
-
Hohocali
aktív tag
Ma nézegettem a rendszeremet (10kW Solplanet inverter, string1: 15 panel 3 féle irányban, minden panel Tigo-zva, string2: 12 panel egy irányban), napelem JA solar JAM54S30-410. Homeassistant szerint:
Hogyan lehetnek ilyen magas áramértékek? Se a panel, se az inverter, se a Tigo nem tudja ezeket. Sajna a Solplanet app-al nem ellenőriztem az értékeket.[ Szerkesztve ]
"az armos chipek minden szempontbol elavultak, csak tok hulyeknek tudjak eladni oket , lasd ipad userek" by vers :)
-
senki68
senior tag
válasz Hohocali #47019 üzenetére
Normális inverter az amit magamnak is feltennék.
Ezek pedig SE, Fronus , Deye.
A többi a futottak még kategória.Működési elv alapján van az SE és az összes többi.
Saját rendszeremet, meg az SE rendszert ismerem, még az optik működését is, ezért is írtam, hogy nem ismerem az olyan potik működését, mint a Tigo, vagy huaweii.
Egészen más, egy olyan rendszer, ahol minden panelt optimalizálni kell, és fix stringfeszültséggel működik, mint egy meglévő stringbe ahol változó a stringfeszültség, betenni néhány panelra optimalizálót.
Eleve nem működhet úgy mint egy SE opti mert ugye azokat az inverter vezérli.
De egy string inverter nem tud optit vezérelni.De még az is lehet, valóban hülye vagyok hozzá, csak írom a hülyeségeket, tanfolyamon meg azért voltam, hogy addig se legyek otthon.
-
Hohocali
aktív tag
válasz senki68 #46994 üzenetére
Tudomásom szerint neked Solaredge invertered van. Ez csak úgy tud működni, hogy minden panel optimalizálót kap, tehát ez szerinted nem "NORMÁLIS" inverter. Szabad megtudni, melyik a "NORMÁLIS" inverter?
Ha nem ismered az optimalizálók működését, akkor nem ismered a rendszered. Ez hogy lehet? Úgy tudom tanfolyamokon is voltál...[ Szerkesztve ]
-
Janusz001
őstag
Passz, SE -t nem vágom, anno amikor 2019 -ben feltették az 5kw -os primo -t, még 10% -ot (+500W -ot jelentett nálam) engedett, aztán valamelyik fw -ben visszavették kb. 2% -ra, majd lett 0%, csodálkoztam is most, hogy csúcson több fér ki a csövön, nem sok, de éves szinten 1-2 dolog elketyeg ennyi többlettel.
-
gorbep
senior tag
válasz kardkovacsi #47002 üzenetére
Amúgy nem saját ötlet... a gyártók is így raklapolják a paneleket.... gondolom már kiérlelte az evolúció... néha nem szégyen a tapasztaltabbaktól ötletet lopni... jobb más kárán tanulni...
- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......
-
Janusz001
őstag
Na, új fronius fw már enged 1% többletet, eddig sziklaszilárd 5000w -volt csúcson, most 5050.
-
senki68
senior tag
válasz Andras6800 #47011 üzenetére
Nem.
Régen volt 1 bypass dióda 1 panelon. Az ha árnyékot kapott vagy leesett a termelés, rövidre zárta a panelt, tehát kivette a termelésből.
Azért , hogy ne essen ki az egész panel, így már bevett gyakorlat 3 bypass dióda, hogy oszloponként vegye ki a termelésből, ne az egész panelt. Vannak olyan panelok, ahol már 6 bypass dióda van.Viszont a bypass dióda nem arra van, hogy minden nap visszatérő árnyékot lekezeljen.
-
Andras6800
senior tag
válasz senki68 #46984 üzenetére
Én úgy tudtam, a bypass dióda a napelemet érő részleges árnyék kompenzálására van. Így ha a panel fele árnyékos akkor ahogy írod, azt a részt veszi csak ki, nem az egész panel "áll le". Így ugyan csökken az átfolyó áram, ami visszafogja az egész stringet, de legalább nem tűnik el.
Én itt úgy vettem le, hogy hamar az egészet éri. Vagy legalábbis a nagy részét. Ilyenkor meg mivel bezuhan a panel áramerősség, méginkább húzza magával a stringet.A hot spots dolog is ugyan úgy részleges árnyéknál van.
A békéért harcolni olyan, mint a szüzességért dugni!
-
Andras6800
senior tag
válasz zpkasa #47009 üzenetére
Szia, javaslom, nézd meg az inverter hibanaplót.
Ezt SE monitorok weblapon tudod megtenni asztali gépről.
Belépsz, ott: Elrendezés - rákattintasz az ivferterre - megjelenik egy "i" az elrendezés kinézet feletti sorban. Arra rámész. Felugrik egy ablak és ott hibák menüpont.Másik, hogy az elemez menüben kérj le egy AC feszültség kimutatást az adott napokra. 1 napra kérd csak, hogy jobb legyen a felbontás. Illetve minden fázisra.
Tppre amúgy magas AC feszültséged van, amiatt áll le. Érdemes lehet felvenni a kapcsolatot a telepítővel is. Vagy aki csinálja nálad a felügyeletet,
A békéért harcolni olyan, mint a szüzességért dugni!
-
edeleny
őstag
Az optimalizálók kapcsán lenne kérdésem a hozzáértő kollégákhoz.
Huawei inverter, 2 string. 7 - 10 panel.
Most akkor mindre kell optimalizáló, vagy. Elég csak arra ami gyanús?
Első körben arra a háromra tennék amiről kiderult, hogy télen alig éri a nap. A másik stringen, meg ha úgy adódik kerülne egy vagy két panel, de teljesen más szögben.Az optimalizálónak négy kimenete van.
A telepítése annyi, hogy szethúzom a panelre menő kábelt, egyrészt a rövidebb végét a kábelre, kanit a kockával, a hosszabbat meg a panelre, és kész?Az interneten előtt is ugyan ennyi hülye volt mint most, csak a világ nem tudta róluk, hogy azok.
-
MrTwister
őstag
válasz senki68 #47005 üzenetére
Hát most már ez van. Az alvállalkozók nagyon szép munkát végeztek eddig, remélem az inverterrel is ilyen ügyesek lesznek.
Samsung Galaxy S20 Ultra@128GB Cosmic Grey##HP Elitebook 8540W@SSD@1TB HDD##ALPENFÖHN WING BOOST 2 PLUS 14cm PWM Blue * 4 db(2*front&1*rear&1*bottom)##RoS gém'tag:MrTuuist3r#2966
-
asdf_
veterán
válasz senki68 #47003 üzenetére
Miért kellene zártnak lenni a tetejének? Akkor hogy teszed bele a lefogatót?
Az S flex volt fejben előttem, az kívülről kapaszkodik, nem belülről.
Ezer köszi, szerintem ebbe az irányba megyek majd. Én azt tippelem, sokat számít az a plusz 4-5 centi légrés, még ha nincs opti akkor is, a tied meg most már nem fog megfőni.
-
MrTwister
őstag
válasz senki68 #46994 üzenetére
Persze, nyilván én is egy itteni fórumon elismertebb invertert rakattam volna mondjuk SolarEdge-t az intelligens optimalizálós hálózatával esetleg Froniust vagy Huaweit, de mivel napelempályázatban vagyok és eonsolar azt mondta, hogy csak Sungrow inverter van és kész elfogadom vagy várhatok még ismét ki tudja mennyit, ha egyáltalán lenne más márkájú inverter... 2 év várakozás után, örülünk, hogy felteszik végre a rendszert, így is most várunk az inverterre, igen még ez a lenézett Sungrow is kifogyott a raktárukból...
Legalább már a napelem panelek fent vannak...[ Szerkesztve ]
Samsung Galaxy S20 Ultra@128GB Cosmic Grey##HP Elitebook 8540W@SSD@1TB HDD##ALPENFÖHN WING BOOST 2 PLUS 14cm PWM Blue * 4 db(2*front&1*rear&1*bottom)##RoS gém'tag:MrTuuist3r#2966
-
senki68
senior tag
Ilyen volt nekem a régi. Abból van eladó 38 db
Miért kellene zártnak lenni a tetejének? Akkor hogy teszed bele a lefogatót?
Nekem ez a 2 fajta van, ami a kezembe került, nem érzem úgy, hogy nem elégséges.
2 sín teljesen egyforma csak az egyik magasabb. Anyagvastagság 1.5 mm.
Teljes magasság, kicsi 28mm nagy 73mm.
A kicsiben azért nincs az a + belső, mert olyan alacsony, hogy nem kell. Mindkettőnek 15mm mély felülről a lefogató csavar helye. Úgyhogy mindkettő egyformán stabil.
Kicsiből van 38 db a nagyból meg 13 db.
-
asdf_
veterán
válasz senki68 #46999 üzenetére
Ok, thx, ugyanezt néztem ki magas tartónak , csak áram nem volt még hozzá. Ez viszont elég baráti (eddig az S flex volt a jelölt, az 25mm magas ~1800 nettóért, csavar nélkül). Nem vékonyabb amúgy, mint más gyártók? Ezt néztem (és mivel a teteje nem zárt, vetettem is el azonnal, nekem hiányzik az onnan merevségileg), nyilván csak fényképeken és olyan soványkának tűnt, egy vastag más gyártókéval?
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Tőzsde és gazdaság
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Láncfűrész topik
- Nintendo Switch 2, vagy amit akartok (találgatós topik most még)
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Amazfit GTS 4 Mini - bármely csuklóra
- Dark Souls sorozat
- Nyomtató topik
- Gyúrósok ide!
- Formula-1
- További aktív témák...