Hirdetés
- oriic: A TOP 10 legtöbb hozzászólással rendelkező PH! felhasználó
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: ASUS TUF Gaming VG27AQ - finomhangolása
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- bambano: Bambanő háza tája
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zotyipotyi
tag
válasz
kardkovacsi #48660 üzenetére
Tartottam tőle, hogy ez lesz. Amin az ajálatukon igazán fennakadtam, hogy csak külön a munkadíjra nettó(!) 220e Ft-ot írtak.
-
Zotyipotyi
tag
Sziasztok!
Tavaly nyáron rakattam 6kWp napelemrendszert Huawei 8kW-os inverterrel. Utána ősszel rakattam fel klímákat fűteni. Most felmerült, hogy bővíteném a rendszert. Kértem árajánlatot a cégtől, aki tavaly telepített nekem - akkor ők voltak a legolcsóbbak, meg szépen is dolgoztak. Most viszont első körben sokallom az árajánlatukat:
6db Trina 405Wp monokristályos félcellás panellal lenne a bővítés összesen bruttó 953.770 Ft-ért.
Vagy szerintetek ez nem sok? (én inkább 800e Ft közelében reméltem, de bevallom mástól még nem kértem árajánlatot)
Lehet bármilyen hátránya (pl. garanciális) annak, ha más céggel bővíttetnék?
Köszi előre is a válaszokat! -
Zotyipotyi
tag
válasz
senki68 #22501 üzenetére
Szia!
Köszi a választ! Kértem ajánlatokat, jellemzően ilyen 4,2-4,5 kWp-s ajánlatok jönnek 5-6K-s inverterekkel, illetve már eleve nagyobb teljesítményűek 5,3-6kWp-sek.
Ez jó irány?
Illetve milyen inverterekben érdemes gondolkodni? Huawei, Fronius, SolarEdge?
Napelemenkénti statisztikákat csak a teljesítmény optimalizált rendszerek tudnak? Mikor éri meg teljesítmény optimalizált rendszert telepíttetni (kalkulálva az árkülönbözettel)? Nekem pl. csak egy kémény van, ami árnyékolhat, akkor felesleges?
Köszi!
Zoli -
Zotyipotyi
tag
Sziasztok!
Egyáltalán nem értek a napelemekhez, de gondoltam, hogy az otthonfelújítási támogatással esetleg megérné belevágni, bár nem tudom, hogy egy napelemes rendszernél milyen arányban van a munkadíj az anyagköltséghez képest - bár gondolom töredéke.
Évente nagyjából 3000 KWh áramot fogyasztunk (egyelőre nincs klíma, a fűtés meg gázos). Jelenleg 1 fázison van 32 A. A házunk teteje amire a napelemeket rakatnám az DNY-i tájolású, kb. 40 fokos dőlésszögű, nem árnyékol rá semmi, kivéve a kéményt.
Jó lenne, ha később bővíthető lenne a napelem rendszer, ha később esetleg nőne a fogyasztás, vagy mondjuk beszerzünk egy elektromos autót.
Ezek alapján mit tudnátok ajánlani napelem+ inverterre? Kb. mekkora költségre számíthatok? Ill. találhatok-e olyan kivitelezőt, aki a napelemek telepítésével együtt intézné a 3 fázisra bővítést, szolgáltatóval lepapírozást, meg úgy unblock mindent (és ugye emellett az otthon felújítási támogatáshoz szükséges feltételeknek is eleget tesz)?
Köszi!
Zoli
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- AWS 5x108 R17 felni + Bridgestone Potenza Sport gumi
- Goodyear EfficientGrip Performance 2 205/50 R17 93W méretű nyári gumi
- Új, bontatlan FÉLÁRON - LOVI Expert 3D Pro elektromos mellszívó - Még 1,5 év magyar bolti garival! -
- ROLLEREK: ÚJ, Újszerű, Használt 30+ db listát tudok küldeni
- Új, bontatlan Tesla Smart Floodlight Battery Camera + Tesla 5W napelemmel - 1,5 év garival! -
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Targus Universal USB 3.0 DV1K-2K Compact docking station (DisplayLink)
- Xerox WorkCentre 3025 hibás/donor
- LG 40WP95XP-W - 40" NANO IPS - 5120x2160 5K - 72Hz 5ms - TB 4.0 - HDR - AMD FreeSync
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest