- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Gurulunk, WAZE?!
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- eBay-es kütyük kis pénzért
- creation: Elég lett abból, hogy a nagy gépeim nem képesek behúzni a filamentet
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2025-01-02 14:39 Téma összefoglaló
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
gozi
tag
A folt esélyesen egy úgynevezett "hot spot", esetleg delamináció. Hőkamerával meg lehet győződni róla, hogy valóban "hot spot"-ról van szó, vagy más jellegű a hiba. Ha a bebizonyosodik, hogy "hot spot" akkor panelcsere, mert az érintett cella vagy cellarész extrém felmelegedése miatt anyagkárosodáshoz (akár az üveg meg is olvadhat), tartós panelhibához, szélsőséges esetben pedig tűzveszélyhez is vezethet.
Ha nem eleve panelhibáról van szó, akkor gyakori kiváltó oka egy állandó, árnyékoló szennyeződés olyan időszakban, amikor a panel termelése magas (pl. ráragadt falevél).
-
Strezi
őstag
-
313313
addikt
-
Reggie0
titán
-
stefanitsr
senior tag
-
Reggie0
titán
-
emvy
félisten
-
eegerferenc
csendes tag
Az én jelenlegi értelmezésem szerint nem fogják a 30%-ot direktben forintosítani. Éves elszámolásnál a 2.8.0 marad ami ténylegesen mérődött, az éves 1.8.0.-ból pedig levonják a januári vételezés (ha van havi adat, az alapján, ha nincs, profilozás alapján) 30%-át, majd az így korrigált kWh értékek különbözetét forintosítják a szokott módon és számolják el a végszámlában. De persze majd úgyis kitalálják meguknak...
-
H-Mano
tag
Én okoskát (AI) kérdeztem:
"Szaldós napelemes rendszer esetén a kedvezményt nem a havi fogyasztásra, hanem a szaldó (nettó) elszámolás eredményére alkalmazzák."
A válasz szerint szaldós elszámolásnál az ÉVES elszámolás az irányadó.
(Ha a különbözet FOGYASZTÁS, akkor annak a 30%-a kedvezmény, ha BETÁPLÁLÁS, akkor 0.)
Szerintem sem logikus, hogy a PV rendszer/szaldó elszámolás sajátosságai miatt csak a január hónappal számoljanak.
De ITT (Agyarföldön) bármi lehetséges és annak az ellenkezője is... -
jbnd-007
tag
-
313313
addikt
-
313313
addikt
Kapcsoltam már ba nem egszer h tarifát, felénk kaotikus. Annyi van a munkában hány amperes kismegszakítót kell felrakni, de hogy hány és milyen klímát kellene keresnem nincs benne a munkában. Egy legyen a helyszínen, ami ha felrakom az órát működjön.
Tisztában vagyok vele, hogy kellene müködnie, de mégis random pakolom a kismegszakítókat, a kiadott munka alapján...
A kábelfogadóba is megy felénk 2-3 tatifa kábele.
Nyilván nem lehetne, de valahogy meg kell oldani, ha kötözgetni akarja, átkapcsoló autómatika meg nem játszik, meg ott is két tarifát viszel be....Láttam már olyat is, hogy egy elosztóba 2 fogyhely órája ment....
Szerk.: felénk még egyenlőre csak parner van....
-
stefanitsr
senior tag
-
nimfas
addikt
-
GhostHunter
tag
-
stefanitsr
senior tag
-
senki68
senior tag
-
VaZso
senior tag
Gondolom, SG04 az inverter.
Ezen 1. MPPT 13A, 2. MPPT 26A-es, nagyságrendileg ezzel tudsz számolni.Ez azt jelenti, hogy 1. MPPT nem képes a 12 kW-ra, de a 2. MPPT akár egyedül is igen, ha megfelelő a feszültség és áramerősség (a kettő szorzata a teljesítmény).
Hogy nálad mi a maximum, az a panelek adataitól is függ.
-
gorbep
őstag
-
asdf_
veterán
Mondjuk ha én lennék a helyedben, akkor előre menekülnék és tökre nem ezt bővítgetném, hanem ez a két mező menne egy stringre párhuzamosan (tippre nem lenne gond belőle, de természetesen a számokat ellenőrizni) és a jelenlegivel derékszögben a jobban eső irányba raknék egy sorba 6-8 panelt és az lenne a második string. És akkor tökmindegy, milyen tartód van jelenleg (a jelenlegi szélére lebegve rakni szerintem amúgy is necces), és messze jobban is túlpanelezheted a dolgot, na meg bruttósban is jól fog majd jönni az elnyúlt termelés és azt rakhatod akkor akár 35 fokosra is, ha épp olyanod van.
-
asdf_
veterán
Hát nemtom, ha annyira a 20 fokon megy az aggódás én ezt már rég szétkaptam volna és az eleje talajszint + 20 centiig érne (és hátulra meg a tuti kedvéért kapna valami szélterelőt). Még úgy is, hogy át kell helyezni az első cölöpsorokat...
(más kérdés, hogy szaldóban, 11 kWp-s rendszer mögül évi 500 kWh nyereségért egy fűszálat nem tennék keresztbe) -
gorbep
őstag
-
Strezi
őstag
Igen kép kellene, hogy lehessen látni milyen állvány. Vagy ugyanaz, vagy ugyanolyan szög kellene.
Én most a függőleges kétoldalas telepités hivője lettem! Panelsor, panelek egy-egy talajcsavaros oszlop között. Persze, szélre kell méretezni a talajcsavart, vagy lehet oldaltartózni sodtonnyal. De a téli hozam
-
Strezi
őstag
Okok, javitottam!

Csak infóként, most ajánlottam ki 19db-os, 455W panelos csak napelem bővitést, 6-8m magas, sorházi tetőre, 1..2Mft. Ügyfélnek (Könyvelőm
) nagyon megéri, van még 8 év szaldója, direkt nagy invertert tetetett (12K), két elektromos autó tölt már, két év alatt visszahozza ezt a költséget 
Mivel DNY a meglévő és DK lesz a mostani, szinte vágás sem lesz evvel a konfigurációval, majd 17kWp lesz az inverteren. -
snooze
veterán
-
snooze
veterán
-
Strezi
őstag
Nézd szaldó mellet az alábbi technikai okok miatt lehet érdemes akkut(+hibrid inv) telepíteni:
- Gyenge hálózat, áramkimaradások
- Túlfesz miatt kieső termelés
- Pl. elektromos 1f töltés miatt megnövekedett, 3 fázisra kiegyenlítetlen terhelés.
sokan nem értik, de egy hibriddel lehetséges a 3F betáppal 1F-en azt jelentősen túllépni! PL. elektromos autó 1F 32A töltése lehetségessé válik akár csak 3F 16 - 25 - 32A BETÁP MELLETT! Nem kell amperbővítést venni!
Megszűnnek a hálózati biztosító lekapcsolásai, ha pl. nagymama főz, any porszívózik, a tinédzser lány meg fél órát járatja a hajszárítót egyidőben.
Egy amperbővités sok 100 000Ft költség, és hónapok, évek is lehet... -
313313
addikt
-
313313
addikt
-
PilG
csendes tag
"Érdemes egyáltalán most akkut telepítenem vagy qrvára ráérek még?"
Amig van szaldo addig anyagilag nem!
Egyeb szempontok, ami miatt en fogok egy AC csatolt rendszert csinalni Victron Multiplus-al:
-szunetmentesse teszem a hazat, nem kell aggodnom az aramszunetek miatt (valamint nalunk gyakran vannak villanasnyi aramszunetek, ami nem tesz jot semminek)
-kisimitja a feszultsegingadozasokat
-ha netan a pillanatnyi fogyasztasom tullepi a meglevo amper mennyiseget, akkor rasegit akubol, nem pedig kismegszakitot veri le
-nem vagyok benne 100%-ig biztos, hogy az igert 10 ev szaldot be is fogjak tartani -
senki68
senior tag
-
Rolly
veterán
tehát akkor kiesik mindenki aki alkamlazott és otthonról is levelezik
Mert hát otthonról dolgozik?
S máris van gazdasági tevékenység a házban.
Az ingatlan adónál ha gazdasági tevékenység van akkor 4-5-ös díj van itt dunakeszin mi mégsem azt fizetjük...
Cégként és EV-ként semmi költséget nem számolok el a telephellyel kapcsolatban...Cégként nem lehet pályáznom semmire, mert lakóingatlan
Ki dönti el, hogy én most egy irodából dolgozom vagy otthonról?
-
Strezi
őstag
-
GhostHunter
tag
-
Strezi
őstag
OK, én csak megosztottam miből lehet gazdálkodni...
Tudom, emberek ösztönösen a jól (HH, Gucci) öltözött szép beszédű, üzletszerzős "komoly" cégek felé húznak. Azok simán kiteszik a 12/12-es ajánlatot 2.5+ önrészért.
Én ösztönöznék mindenkit, hogy igenis álljon a sarkára alkudjon, vagy keressen jobb ajánlatot és hozza ki a maximumot! -
Strezi
őstag
12kWh Deye akku netto 450
16kWh Deye akku netto 600
Ha nagyon patentre akarom a kiépítést, akkor az anyagköltség
további 100
Kb. innen lehet számolni ...
Sem az LV sem. HV akkut nem kell túldimenzio álni. Nekem számít hogy szereléskor LV vel nem érhet halálos áramütés engem, később pedig a tulajt sem. -
GhostHunter
tag
-
Reggie0
titán
-
Tamaryu
csendes tag
-
Reggie0
titán
-
BB9000
senior tag
Nem jól érted!
Két kizáró ok van:
1./ Oda nem pályázhatsz, ahová vállalkozás van bejelentve,
2./ Oda nem pályázhatsz, ahol vállalkozási tevékenység zajlik.Ha az adott ingatlan nincs bejelentve egyeten vállalkozás székhelyeként vagy telephelyeként, és ott nem folyik vállalkozási tevékenység, akkor jó vagy. ( A példákban felsorolták, hogy mit értenek az alatt. )
Az nincs kizárva, hogy az adott ingatlan tulajdonosa máshol nem lehet vállalkozó. -
asdf_
veterán
-
sznandi77
csendes tag
-
Strezi
őstag
Gyári kábelekkel annyit lehet bekötni reálisan az SG04-be. SG05 már két akkuportos, oda 2x annyi. Ne érts férre, 12K inverter alá minima a 20kWh akku, hogy teljesitménybe is ki tudjon futni vele!
Efelett komolyabb kábel(50, 70, 95mm2), jó saruk és hidroprés kell minimum.
+ közösitősin. Amiket tettem be régebben képeket szerelésekről, azokon a kék doboz 1000A közösitősin, ebbe vannak kötve az egyedi akkuk, akkucsoportok(2-3 max), onnan mennek a nagyáramú bekötések az inverterhez + szakaszoló / NH00 - NH1 bizti áram szerint.
Át kell goindoni, mi melegszik, mennyire és mekkora a feszültségesés 100- 240A nagyságrendben
-
kleinguru
addikt
-
csemberlen
őstag
-
Strezi
őstag
-
Strezi
őstag
Majd kiderül, (naiv voltam) nem gondoltam hogy ilyen kartelezés lesz ...
Garantálni nem lehet, bármit képesek kilobbizni, sajnos.
Amit szoktam Irni, 30kWh akku 1Mft alat rendelhető már. Ugyanez Deye 5kWh-k ból összerakva (busbarozni is kell), 2.4MFt Br telepitve. Mondjuk az neked pont tökéletes, 12K szépen kifuthatja vele magát. -
BlackJack21
tag
Ha a hálózat veszélybe kerül ideiglenesen lekapcsolják az órában a betermelést.
Ezzel nekem kárt okozva, amikor én mondjuk pont akkor akartam a saját autómat/akkumat/jakuzzit/puffert energiával ellátni. Ha ezt kompenzálnák, esetleg ekkor a nullás áramár jelentkezne a számlákon is, akkor még belemennék, de így azért kevés ember van, aki ezt szívesen lenyelné.
Mellesleg pályázatosként aláíratták velünk, hogy 3 évig egy patentnyit sem változtatok a telepített rendszeren, ezt hogy fogják kivitelezni?
-
Strezi
őstag
-
Rolly
veterán
-
313313
addikt
A kiserőműveket már így kell bekötni (Démásznál kb 3 éve...)(100-150 kw felett) ott az üzemirányítás lát mindent, le tud szabályozni, és ki tudja az erőműveket kapcsolni távolrol, talán még termelési adatokat is látnak. Ezeketet KIF-en és KÖF-ön is tudják. Nyilván a pár száz megás napelemek KIF-en csatlakiznak, a fél mega körüliek már KÖF-ön, akár a cégek saját belső hálózatára....
Prolán adja hozzá a technikáját, beüzemelés előtt lepróbálnak mindemt az üzemirányítással, utána kapcsolják be élesbe....
Kitáplálós és visszwattos rendszereknél is kell/szoktak ilyeneket telepíteni.
Nem volt még olyan/nem mesélték, hogy random le lettek volna szabályozva, vagy ki lettek volna kapcsolva az ilyen erőművek. -
axioma
veterán
-
asdf_
veterán
Az első nagyon nem váratlan, hiszen:
A listára való felkerüléshez – 2,5 kVA teljesítmény felett - 2023. január 1-jét követően csak olyan kérelem nyújtható be, amely a fenti szabványoknak való megfelelésen kívül az alábbi feltételeknek is megfelel, és ezt dokumentumokkal igazolják az elosztói engedélyesek felé. Az inverter, vagy külső egység segítségével
- rendelkezzen beépített WiFi (és/vagy LAN) modullal vagy külsőleg csatlakoztatott WiFi (és/vagy LAN) adapterrel;
- rendelkezzen legalább 4 db konfigurálható kontaktus bemenettel az AC oldali teljesítmény több lépcsős korlátozásához;
- képes modbus TCP/IP vagy modbus RTU protokollt támogató kommunikációra. A modbus RTU kommunikációt RS-485 vagy RJ-45 szabványú csatlakozón keresztül kell biztosítani;
- rendelkezzen feszültségfüggő hatásos teljesítményszabályozással.
Az elosztói engedélyesek a már elfogadott inverterek listáját a fenti feltételek teljesülése szempontjából 2023. március 31-ig felülvizsgálják. A felülvizsgálat lezárultáig a fenti feltételek teljesülése szempontjából még nem felülvizsgált invertereket az elosztói engedélyesek megjelölik, hogy egyértelmű legyen, mely inverterek azok, amik már megfelelnek az új követelményeknek.Hogy ennek kialakításának költségeit a lakosságnak kéne fizetnie (értsd: a hálózatos érdekkörében felmerült probléma/hiányosság -aminek eliminálására az Energiahivatal volt olyan készséges a fenti szabályozással megágyazni, mert szőnyeg alá söpörni a problémát sokkal egyszerűbb, mint megoldani- tüneti kezelése a lakosságnak legyen költsége) ezen azért hadd röhögjek már egy sort. A körvevőt ne én fizessem esetleg az éjszakaihoz?
Nem mellesleg az összes ezen dátum óta létesített HMKE-t (több tízezer, valahol 50-70e körül) felszerelni ezzel, csak azért mert bizonyos területeken, esetleg, amikor a fehér holló holdtöltekor észak felé repül, magas a feszültség, az azért kicsit túlzás. De gondolom fel kéne oldani valahogy a viszwattot és olcsóbb szabályozgatni a lakosság -jellemzően- saját pénzből elkövetett beruházását (annak megtérülését tönkretéve), mint a hálózatosnak a pont erre beszedett pénzéből gatyába rázni a hálózatot (éljen a rezsicsöki ugyebár
). Fenti terv egyben véhetően beismerése annak, hogy ez ez év december végéig -az ígértekkel és vállaltakkal ellentétben- nem fog összejönni. -
313313
addikt
-
Reynaldo
tag
-
Parci
HÁZIGAZDA
nem oldja meg önmagában, de amúgy is afelé igyekeztem tolni mindent, hogy nap közben fogyasszon, mert ez a logikus. a hmv például 10 óra és 16 óra között készül, meg is van mondva mindenkinek, h este fürdünk, utána mosogatógép (melegvízre van kötve) stb., szóval általában délelőtt 10-re már hideggel van tele és több órán át megy.
-
csemberlen
őstag
-
senki68
senior tag
-
tomi07
tag
Nálam azért plombálták, mert a vezérelt mérőn nincs kapocsfedél. Mondta a szerelő, hogy ha lenne akkor azt plombálná és a fedélre nem kellene raknia. De ahogy nézem jövőre lejár a vezérelt mérő hitelessége, majd az újra tesznek.
Igaz már nem használom, de a későbbiekben még jól jöhet.koma106 menj fel az eon honlapra, ott kiadja a közeledben lévő regisztrált szerelőket. A listából tudsz választani.
-
Reggie0
titán
-
cOxeR
Ármester
-
wik_406
tag
-
wik_406
tag
-
313313
addikt
-
BB9000
senior tag
Ez a -32 591 Ft a 2023-as év első három hónapjában már kifizetett piaci áras áramdíj és a rezsicsökis ár különbsége. Azt visszakapod.
Úgy jön ki a matek, hogy amikor 2023 márciusában elszámolószámlát kaptál, akkor ezt a különbséget még nem számolták el, mivel a rezsicsöki naptári évre jár.
A túltermelés külön téma, ahhoz ki kell töltened a nyomtatványt és igényelned kell a visszafizetést.
Pont ugyanez volt nekem is, azért tudom.Szerk: még valami! Ismét fel kell őket világosítani, hogy a következő elszámolási időszakban is kéred, hogy állítsák a havi átalányt nullás számlára. Ezt sajnos innentől minden évben meg kell tenned.
-
axioma
veterán
lehet h volt rezsicsoki feletti az elozo oraban, de egesz evre belefertel a keretbe, igy azt visszakorrigaltak alapa'rra, attol a negativ szamla. A visszatermelesi tobblet az nem negativ szamla, hanem igenyles alapjan kaphatod meg.
[Negativ szla szerintem default 'majd a kovetkezo fizetendobol levonjuk' beallitasu, szoval erdemes oket felhivni h utaljak vissza, masreszt nalunk az elso ev utan me'g az elozo ev 12-edet beallitottak atalanynak, azt is ujra nullazni kellett, szoval erdemes beszelni veluk.] -
Degeczi
nagyúr
1196 kWh a mostani különbség a két érték közt, de gondolom az egy évvel ezelőtti leolvasásnál még a fogyasztási számláló volt sokkal magasabb a termelésinél, mert ez 27 Ft / kWh-t jelentene, és csak 5 körül fizetnek érte.
Tehát a tényleges túltermelés 6 MWh-nál is több lehet. Vagy mégis máshogy, más árral számolnak (nem tudom, nincs tapasztalatom benne) -
dbius
veterán
-
cOxeR
Ármester
-
asdf_
veterán
-
almi
senior tag
-
Gézengúz
addikt
-
mc.g
aktív tag
-
gorbep
őstag
a 15 panel full nyugat, 65°meredekségű... és ráadásul hegyoldal, ami télen szopás a hegy és a környező házak, fák árnyéka miatt.... gyakorlatilag 11 előtt alig termel...
2024. március 3.

De hát jó megközelítésű szép helyen lakni korlátokkal jár... ez sajnos itt adottság... 40km-re É-ra vagyok tőled....
cserébe ezt látom az ablakból...

Még gondolkodom bővítésem, de egyre rosszabb helyek vannak csak, Bi-facial-on gondolkodom D-i és Ny-i teraszkorlátra.... a panel olcsó, az S440 opti a drága... ezúton keresek ismerőst, aki az SE opti gyárban dolgozik...
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
senki68
senior tag
-
rolltrade tm
csendes tag
Szia. Az tényleg nem tűnik rossznak. Csak győzd elhasználni !
Én sem panaszkodom mert eddig elég amit termelt. Belehúztunk a fogyasztásba is. Kiváncsi leszek augusztusig mennyi plusz lesz. Klímázni nyáron nem nagyon kellett eddig sem. De egy azért lehet ,hogy lesz idén. A fűtés rásegítésen viszont gondolkodom egy elektromos pufferrel. Ahogy nézem neked pont a dupláját termelte januárban.
Nekem kb 230 eddig a január. -
VaZso
senior tag
Ez attól függ, pontosan miként oldották meg a frissítést.
Tartok tőle, kevésbé körültekintően, mint, amikor én csinálok ilyesmit.Kisebb-nagyobb rizikó minden esetben lehet a folyamatban, nem gondolnám, hogy nagy különbség lenne más inverterekhez képest.
Alapvetően több tápellátás legyen aktív frissítés közben, pl. villamos szolgáltató és napelem, ha van, akkumulátor is... Legfontosabb, hogy ne szakíthassa meg semmi a frissítést és ne ilyen-olyan béta szoftver kerüljön fel.
Elkezdtem írni néhány dolgot, de túl részletes és technikai lett, inkább visszavontam.
A lényeg, hogy Deye garanciakezelése az eladón keresztül fizikailag működik.
A megjelenítőjét néztem, abban egy GD32 proci van (STM32 klón), elfuserált frissítést vissza tudnék állítani rajt.
A vezérlő lapon van két Texas Instruments TMS320 proci is, ezek végzik a tényleges időkritikus vezérléseket.
Ezzel a sorozattal nem foglalkoztam még, de feltételezhetően ennek a két procinak a frissítése lesz a másik frissítő fájlban.Szaldó tekintetében állítólag invertercsere azonos teljesítményűre működik, vagyis elméletben a szaldó nem jelent külön korlátozást.
-
senki68
senior tag
Aki annyit termelt vissza, hogy számlát kell kiállítania annak oldja meg a könyvelője

De egyébként ha vállalkozás, az simán kiszámlázhatja, semmit nem számít átalányadó szempontjából, ez is csak egy bevétel. Nem kell hozzá engedély, mivel a szolgáltatónak adja el. Magánszemélynek meg váltania kell adószámot, és úgy tud számlázni.
-
H-Mano
tag
-
H-Mano
tag
-
MB33
újonc
-
MB33
újonc
-
MB33
újonc
-
zaqrack
csendes tag
Gondolom alapvetően a dőlésszögtől függ, szépen látszik nálad is, hogy nem leolvadt, hanem lecsúszott

20cm hó után , lapostetőn 10 fokos dőlésszöggel ez sorozatban a hetedik nullás napom.
Még úgy 3cm tömörödött jeges hó van rajta, hiába volt ma 10+ celsius.
Az utcánkban a nem lapostetős házakon 45 fokos tetőkről már tegnap lecsusszant, a 30 fok körüliek ma dobták le.Bár részemről inkább ilyen szuper havas tél mint az a napi 1-6kw ami ilyenkor összejön

-
K_L_
csendes tag
Sajnos idén még a fogyasztást sem fogja fedezni a termelés (nem hogy a klímás fűtést), kb. 3-400kWh-t kell venni pluszban, de ennyi belefér.
Elég sokat mentek a klímák (a tetőtérbe "kötelező", tavasszal még a fűtés is arról ment).
Bojlerrel sincs gond mert a gázkazán fűti.
Öten vagyunk, mindig legyen melegvíz, korlátlanul.
Másfél évig le volt kapcsolva az éjszakai, most üzemeltem be újra egy hónapja.De nem is ez a lényeg;
Miért küldtek most számlát? Tavaly, tavalyelőtt nem volt, csak az éves.
Éves szaldó, márciusi elszámolással!
És honnan tudják az éjszakai fogyasztást? -
gorbep
őstag
-
H-Mano
tag
-
Frankie50
tag
-
Z_A_P
addikt
-
senki68
senior tag
-
Strezi
őstag
Hehe, ma a szakadó hóban a ház falában lévő villamos fogadónkban:
- felszereltem egy 3F okosmérőt(egész ház)
- másik fázisra tettem a hőszipkát(najó, ezt lakapcsoltam addig)
- Újravezetékeztem a dobozban a mellette falon lévő 11kW autó töltőt (hogy kényelmesen kanyarodjon a CT-k alatt)
- és ha már ott voltam, akkor okosreléztem a kültéri karácsonyi világítást napnyugtától napkeltéig
Mindebből a házban semmi tnem vettek észre, egy pillanatra nem kapcsotam le fázist![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
senki68
senior tag
-
llacee
őstag
-
Öregecske
csendes újonc
Üdv nimfas! Kezdek gondolkodni az akkumulátor használatáról. Mostanában már volt olyan nap is amikor 29 Kwh volt a hálózatból való fogyasztásom, de nyáron is kb. 10 Kwh ! Hogy ez eltünjön, kellene vagy 30 Kw akkumulátor (30 %.-os kisütési mélység). Magam nem tudok barkácsolni, tehát ciklikus munkaakkumulátorok kellenének töltésvezérlővel, mert az inverterem nem tud akkumulátort tölteni. Meglepettem tapasztaltam. hogy szelidülnek a Huawei akkumulátor árak, bár még így is megfizethetetlenül drága (a megtérüléssel kapcsolatban ezzel kár okoskodni). Köszi a javaslatot.
-
senki68
senior tag
-
4Grider
félisten
Az EON szolárnál mindenkinek van egy kapcsolattartója, aki a felmérést végezte. Ha őt már nem éritek el, ott a telefonos ügyfélszolgálat: +36 1 999 5366 (ami csak kedd-szerda-csütörtök déltől 4-ig hívható).
A rendszeretek papírjai a https://megrendeles.eonsolarhome.hu/ oldalon érhetően el (bejelentkezés után). A szülők nem olvasták a szerződést?
-
4D4M
senior tag
-
senki68
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- Hardcore café
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- Gaming notebook topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- Régi iskola, új diadal: tarol a Heroes of Might and Magic: Olden Era a Steamen
- Xbox Series X|S
- LG LCD és LED TV-k
- Eredeti játékok OFF topik
- MuziX blog: Kipróbáltuk a GGMM multiroom rendszerét
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro Max 128GB Pacific Blue-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4517, 100% Akksi
- MacBook Pro védőfóliák 14" 16"
- Samsung Galaxy Z Flip 7 256 GB Kék Használt állapot 12 GB RAM 6 hónap garancia
- AKCIÓ! Gigabyte Vision OC RTX 3080 10GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Minden szoftver mellé teljesen audit és NIS2 biztos, jogilag hiteles licencigazolást adunk át!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Kis szerencsével még el is adhatod a mostani állványt...

) nagyon megéri, van még 8 év szaldója, direkt nagy invertert tetetett (12K), két elektromos autó tölt már, két év alatt visszahozza ezt a költséget
Mert hát otthonról dolgozik?

Talán MOST már elhiszitek....

Geresics