Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Rák
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Ndruu: Segíts kereshetővé tenni a PH-s arcképeket!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Blamazs
senior tag
Sziasztok! Újabb ajánlat érkezett: Hyundai 410W napelem monokristály PERC Shingled cella+a szokásos SE3000+P505 1,8M áron. Milyen lehet ez a Hyundai napelem szerintetek?
-
válasz
spileraaa #4643 üzenetére
Mintha a robbanó anyagot ki akarnád cserélni egy másik robbanó anyagra és azt kérdeznéd akkor nem fog-e felrobbanni
Szerintem nincs rá jó megoldás. Fekete doboz,ami nyáron a napon van. Bármit belerakhatsz de azt a hőmérsékletet nem fogja bírni semmi. Én nem merném felrakni a ház falára,mert ha az kigyullad az nagyobb probléma,mintha nincs világítás. De ha nagyon érdekel még az akku az elemlámpa topikban szerintem ott jobban meg tudják mondani.,mit érdemes venni.
-
spileraaa
senior tag
ebbe a napelembe milyen 18650B típusú aksit vegyek hogy ne robajon fel?
facebook írták többen hogy ez a típus nekik a nyári fóróságban felrobbant
de ha kicserélném az aksit ez a veszély nem szűnne meg? -
axioma
veterán
Felraktam vegre a rendszeremet a pvout-ra, axiomaHU neven. A solaredge jol latom hogy csak energiaadatokat ad? Vagy rosszul allitottam be?
-
Janusz001
őstag
válasz
Blamazs #4637 üzenetére
Nekem a teraszon van a Fronius 5kw, hangja kb. annyi, mint egy 40*40 -es számítógép ventinek, az is csak akkor, ha csúcson pörög, bentre meg aztán semmi nem szúródik belőle.
Emiatt ne zárt ki az egyik legkorszerűbb invertert, ráadásul kiváló a szervízháttere (bár nem hallottam még sehol, hogy kellett volna) -
Őstermelő
csendes újonc
válasz
Blamazs #4635 üzenetére
Na te vagy az első aki a froniusra rá se tekint,mert nem szimpatikus. A két első helyen az SE inverter és a fronius áll szerintem,viszont teljesen más elven működnek és más tudásúak.
Nekem fronius van,és nem sok inverter dicsekedhet azzal a tudással amivel a fronius.
Most például volt túlfeszültség problémám és szépen beállítottuk más konfigurációra ami inkább vissza veszi a teljesítményt a leállás helyett. És teljesen a legális feszültség viszonyok közt amit szerintem nem sok inverter tud. Az SE-t nem ismerem miket tud az alap funkciókon kívül,de csak az árával van bajom a technikájával nincs. -
törölt tag
Ezért tettem ide a Fronius inverter kalkulátort. Azért elég jól használható. De továbbra is kérdés, hogy megéri ez a viszonylag kicsi rendszer?
-
Blamazs
senior tag
válasz
#32577792 #4632 üzenetére
Ezért kéérdezem, mert nem tudom. Ha tudnám nem kérdezném. Azt veszem észre, hogy aki el akar adni, és látja hogy nem vagy képben rád sózna bármit csak sok pénze legyen. Ezért próbálom meg körüljárni a témát. 1,5 évnyi fórum anyagot már vissza olvastam, de a méretezés sajnos nem megy. Ezért is kérdeztem a 10 napelemes verzió elinditását nemrég.
-
Blamazs
senior tag
válasz
Őstermelő #4628 üzenetére
Köszönöm az infót. Valószínüleg aki kint volt el szeretne adni, ezért próbálok itt tanácsokat kérni. A SE mellett azért maradnék ez esetben, mert akkor lehet a dny-i tető árnyékmentes részét is ki tudnám használni a későbbiekben, vagy akár már most is. Mindenesetre ez nagyon jó, hogy nem érdemes külön választani a csendesítős részt. Még akkor sem ha azok fektetve lennének?
-
Őstermelő
csendes újonc
válasz
Blamazs #4623 üzenetére
Ezen a tetőn van 40-40 db ugyanolyan panel délnyugati tájolás.Természetesen két külön munkaponton már csak a mérete miatt is.
Viszont a termelésben a különbség elenyésző a feszültség és a napi termelésben is.
Szóval én a helyedben nem aggódnék azon,hogy a csedesítő miatt a nem egy szögben álló paneleket egy stringre kössem. Így nem kell a drágább SE rendszert megvenni. Legalábbis soha nem hozza be a különbséget mint egy sima inverterrel szerelve és évi pár ezer forinttal kevesebbet termelő rendszer kontra drágább SE rendszer ami legalább 100.000-el drágább. -
MZoli
csendes tag
Sziasztok! A tanácsotokat szeretném kérni. Most tervezünk beruházni egy napelem rendszerre mi is MFB-s hitelre. Jelenleg 240kWh a havi fogyasztás, de hamarosan klímát is tervezünk, akár fűtésre is. A meleg vizet jelenleg gázkazán, de hamarosan egy villanybojler fogja szolgáltatni, ezért egy olyan rendszerre gondoltam, ami 14-15000 Ft-os fogyasztást kiváltana. Jelenleg 1x32A van, a későbbi bővíthetőség miatt 5 kW-os invertert szereltetnék be. DK vagy DNY fekvés lehetséges, bár DNY-nál egy kémény beárnyékolhat. A tetőn csendesítő van. Már elég sok helyről kértem ajánlatot, ezek közül talán ezek a legjobbak:
1. 3,54 kWp, 12 db Suntech 295W polykritályos napelemek, SAJ Sununo Plus 5k-M inverter: 1 355 000 Ft
2. 3, 99 kWp, 14db Maysun 285W polykritályos napelemek, Huawei 4KTL inverter: 1 425 000 Ft
3. 3,96 kWp, 12db SHARP NU-JC 330W monokristályos napelemek, SMA SB 5.0-1AV-40 inverter: 1 490 000 Ft
4. 5,255 kWP, 15db Q-cells Q.PEAK DUO-G6 350 W monokristályos napelemek, Fronius PRIMO 5.0-1 light inverter: 1 865 000 FtAz utolsót kicsit túltolták, de lehet kevesebb napelemmel is kérni. Szerintetek jó az elképzelés? Az ajánlatok közül szerintetek melyik a legkedvezőbb, ill. van ezektől jobb összeállítás?
-
Blamazs
senior tag
Van egy "régebbi" árajánlatom ami még a dny-i tetőre lett tervezve. Ott 11 panellel terveztek, de a Déli (igazából D-Kelet 140fok) tetőmre ahol a fenyőfa van 10 panel férne fel.
Szerintetek működő képes lehet ez: 10 db Risen Solar 330W napelem
Solar Edge SE3000H inverter+P370 optimalizáló? Elindulna ezzel a megoldással az inverter? A tető csendesítése miatt 2 munkapont kell elvileg. Javítsatok ki ha rosszul mondom.
Elvileg +4 panelt elvinne még ez a rendszer, az ajánlat szerint. Azt fel lehetne rakni dny-i árnyékmentes oldalra bővítésként ha szükség lenne rá? -
válasz
stickermajom #4621 üzenetére
Csak azért cserélték ki ,mert nagyon lógott és azt mondta a szerelő, hogy ez nem az én saram , az EON ingyen cseréli az ő javaslatára és miért ne
Meg amúgy is jobb ha ez az újabb fajta van a napelemhez visszatáplálni szerinte.
Szerintem mindegy hány Amper, szabvány náluk ez a fajta kábel ha jól tudom már. -
stickermajom
addikt
Tényleg, ha már bővítés. Vajon, ha alapból 3x16A van a házon, viszonylag frissen (1-2 éve) felbővítve, akkor milyen légkábelt húzhattak be az ELMŰ-sök?
Kíváncsi lennék mekkora macera lenne a 3x20A bővítés, elég-e csak a kismegszakítókat cseréltetni, vagy nálunk is kéne kábelezni. Vagy kábelenként a 32A-t bírniuk kéne, tehát különösebb macera nélkül 3x32A az elméleti maximum? -
válasz
Blamazs #4609 üzenetére
Nálam most volt 11 -es SE rendszer az alábbi árakkal:
- SE7K inverter: 518.909 Ft
- SE P300 optimalizáló: 16980 Ft
- Qcells 315 Wp Fekete panel: 44148 Ft
- Tartószerkezet: 14.942 Ft
- Egyéb: 278927 (munkadíj, túlfesz levezető, kismegszakító, DC-AC szerelvények)És ebben benne volt a meglévő 18 panel leszedése optimalizáló felszerelése és vissza rakása illetve két régi panel tetőn átrakása másik helyre és 11 új panel felszerelése
kWp árunk nálunk magas volt 550e Ft / kWp, de azért mert a régi rendszerre plusz optik kellettek és új nagy inverter kellett...
-
válasz
petermadaras #4616 üzenetére
Épp tegnap csinálták nálam , sajnos nem vették át a régi szekrényt régi helyén, szabványosítottam meg Fi relét is tettek be, bejövő kábelt cseréltek , növeltettem az Amperen is akkor már, ha szétverik a színezést... Nálam legfőképp a hely volt a gond, de a szekrényt sem felelt meg, plusz a bejövő kábel sem alkalmas szerintük a vissza táplálásra...Itt [link] foglalkoztunk vele bővebben pár kommentben. [link]
Hétfőn teszik bele az új laposabb órát meg a plusz ampert amit kértem ( 3x20)sajnos le kellett takarnom fóliával a szekrényt mert esik az eső és a régi órával nem zárható a szekrény, de talán látszik milyen típusút tettek be. -
törölt tag
válasz
Blamazs #4615 üzenetére
Próbálj meg alkudni azzal, aki kimegy. Nálam voltak kint 4-en, egyiknél egy panelt tudtam alkudni, de az még nekem kevés volt, neki meg nem fért bele több, messze volt a telephely. Egy másik elég jól alakult, de még úgyis magasabb volt picivel az ár. Harmadiknál nem volt ok sem alkudni, mert túl sok hibát csinált a felmérő emberke.
-
petermadaras
csendes tag
Ha valaki szokott telepíteni is, EON-nál mennyire van ráfeszülve a villanyóra szekrényre?
Írják hogy ellenőriztetni kell - falba épített kültéri fémszekrény van, az óra viszont nicsen buborékban még.
Köszi! -
Blamazs
senior tag
válasz
stickermajom #4612 üzenetére
561Ft/kWp ajánlat szerint. 3kWp- rendszer
-
stickermajom
addikt
válasz
Blamazs #4609 üzenetére
Igazából szerintem az ilyen részösszegekből nem tudsz messzemenő következtetéseket levonni. Úgy játszanak vele a tételes árajánlatban ahogy akarnak. Nálam pl. 24 panel tartószerkezete 213 ezer, de van külön tervezési és engedélyeztetési költség, illetve nincs beüzemelés külön. Ft/kWp kell neked.
-
axioma
veterán
válasz
#32577792 #4606 üzenetére
Felhos, pont 11h korul amikor itt a csucs van, a 16.9kWp-s rendszer grafikonilag csak 11.75kW-ra ment fel -- masreszt viszont pont ma beszeltuk hogy a grafikon 15 percenkent ad adatot, velhetoleg az arra vonatkozo atlagot, mert az app mutat magasabb pillanatnyit ha epp jokor kerdeztuk le. Termeles a mult het napjainak kb. 3/4-e lesz.
-
Blamazs
senior tag
válasz
csemberlen #4608 üzenetére
Bocsánat, csak másoltam:
Panel telepítés munkadíj: 177000Ft
Beüzemelés : 25000Ft
AC-DC oldali túlfesz levezető,kismegszaító, DC-AC szerelvények: 246000Ft
Rögzítőelemek: 208000FtMindez egy 10 paneles rendszernél, brutto árak.. Csak szerintem sok, vagy ennek ennyi az ára?
-
Blamazs
senior tag
Ezt csak én sokallom egy 10 paneles rendszernél?
panel telepítés: 177000 Ft brutto+ beüzemelés 25000FtKábelek és csatlakozók, AC és DC oldali túlfesz. levezető, kismegszakító, DC és AC elektromos szerelvények
.
193 732 52 308 brutto 246 040Ft -
törölt tag
Nektek milyen a mai napi termelés? Nálunk felhők jönnek-mennek és eddig 2x vágott le az inverter, amire még nem volt példa
4,34kWp - Symo 4.5kW 7fokos tetőn -
canniball
nagyúr
-
válasz
Blamazs #4601 üzenetére
én is hallottam, s én is 2024-et hallottam de úgy, hogy csak az új belépőknek...
Mivel rohamosan nő a napenergia termelés az országban így egy idő után nem kell már segíteni a megtérülést... Majd később már gátolni kell... A napenergia egyre olcsóbb így 4 év múlva már nem lesz gond, ha nem lesz új belépőknek szaldó ... illetve addigra már elég jó áron lehetnek részben szigetüzemű rendszerek is...
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Apple iPhone 11 / 64 GB / 85% akkumulátor / 12 Hó Garancia
- Azonnali készpénzes félkonfig / félgép felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L390 - i7-8GEN I 8GB I 256SSD I 13,3" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Apple iPhone 14 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest