Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 12 – Ecetek és zsiradékok
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- leslieke: leslieke farmerzsebe
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- eBay-es kütyük kis pénzért
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gabail
csendes tag
válasz
Vismajor01
üzenetére
Nem bonyolult. Az Add Output alatt van CSV Loader. Azt mondod van tablazatod, abból könnyen csinálsz CSV-t. Betöltéséhez kivalasztod a mezőket, formátumot, es remek statisztikaid lesznek úgyis h nem az invertered tölti fel élőben.
-
Gabail
csendes tag
válasz
Vismajor01
üzenetére
Feltoltheted pvoutput.org-ra
-
Gabail
csendes tag
Multkoraban ment itt az eszmecsere az ideális dolesszogrol. Lehet ismeritek de itt egy hasznos link ami a helyet megadva megmondja melyik hónapban, évszakban vagy ugy általában mi az ideális dolesszog. Akinek állítható allvanya van, könnyen láthatja mikor mit érdemes beállítani.
En most az idén kezdtem ezzel játszani, az eddig default 25 fokot felhajtottam 40-re, es igaz jellemzően felhős napok mennek, de látható a különbség termelésben.
szerk: a lap alján találtok más hasznos kalkulatorokat.
-
Gabail
csendes tag
válasz
hódmaci
üzenetére
Ilyen SPD túlfeszvédő, amit mutatsz vagy bármi hasonló nincs sehol a rendszerünkben. Egyedül a Growatt WireBox van, amiről úgy gondolom, hogy ez szolgál mind AC-, mind DC oldalon túlfeszültség védelemre. (Esetleg tudja valaki pontosan, mire való a WireBox?) És mint írtam, szerintem elég rendesen megcsinált földelésünk van külön AC és DC oldalon. Bár most hogy így írom, ugrik be, hogy a WireBox földelése csak egy helyre, ha nem tévedek, az AC oldal földelésére van kötve. Ez esetleg lehet probléma? Az inverter oldalára csavarozott zöld/sárga kábel is ugyanezen a földelésen van.
A FI relé és az inverter probléma kapcsolata ugyan nem bizonyítható, de az egybeesés azért szembetűnő: pont naplementénél, amikor az inverter kikapcsol, megy le a FI relé. Persze akkor eszembe se jutott ránézni az inverterre, csak két nappal később vettem észre, hogy már másnap reggel napfelkelténél, és aztán ugyanígy minden reggel ugyanazt a hibaüzenetet írta az inverter. A hiba tehát nagy valószínűséggel annál a naplementénél történt a FI relé lekapcsolásakor. Muszáj legyen valami összefüggés.
-
Gabail
csendes tag
válasz
üzenetére
A ház vezetékezését teljesen kicseréltük a napelemes rendszer indulásakor. Mert kiderült, hogy alu-vezetékeink voltak néhol már megégett sorkapcsokkal. A villanyóra/kismegszakítós szekrénynél egy 8 méteres rudat vertünk le földelésnek. Plusz a napelemek földi telepítésűek az udvarban, és a tartószerkezet ott is földelve van egy 6 méteres rúddal.
-
Gabail
csendes tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Napelemről bejövő árammal elvileg nem hajthatja magát, hiszen itt most egy tönkrement inverterről van szó. De az is logikus, amit mondasz, hogy mégis a FI relé mögé van kötve, különben nem panaszkodna az AC hiányára. De akkor meg honnan kap áramot ahhoz, hogy a kijelzőt lapozgatni tudom. Mindegy, nem értem, és meg kell majd nézetni szerelővel hogyan van bekötve, és azután fog eldőlni, hogy milyen FI relét kell vegyek hozzá, A vagy B osztályút.
-
Gabail
csendes tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
A garancia nem kérdés, nem is volt erről vita, azonnal felajánlották a cserét. Csak javasolták, hogy addig is cseréljem ki a FI relét, nehogy baj legyen belőle. A Growatt 4000UE óta állítólag volt már három generáció váltás, és valami 4000X-et kapok helyette.
-
Gabail
csendes tag
válasz
tothbe
üzenetére
Köszönöm a javaslatokat! És kipróbáltam: lekapcsoltam a FI relét, de az inverter ment tovább, csak "AC V nem megfele" üzenetre váltott a kijelzője. Tehát nálam is a FI relé előtt lehet bekötve, ha ebből jól következtetek?
(Mellesleg érdekes, hogy az inverter kiírja a feszültség? (laikus vagyok, remélem jól mondom) értékeket a három fázisra, normálisan 230V körül. De most így a lekapcsolt AC közben "V: 9/ 9/ 10" értékeket mutatott. Remélem ez csak valami mérési hiba nála, vagy fogalmam sincs, hogyan kerülhet ide lekapcsolt AC-nál 9-10Volt.)
Szóval ha jól értem, ha marad ez a bekötés, akkor megfelel, ha veszek egy A-osztályú FI relét. Ha pedig átköttetem az invertert a FI relé mögé, akkor ahhoz vegyek B-osztályút.
-
Gabail
csendes tag
Sziasztok! Tönkrement az inverterem. Alig másfél éves Growatt 4000UE. Egyik estefelé naplementénél, amikor valószínűleg épp lekapcsolhatott az inverter, leváltott az egyetlen központi FI relénk. Csak két nappal később vettük észre, hogy nincs termelésünk, és így utólag gyanús volt az egybeesés.
A hibaüzenet:
Event Sn: 26
Fault Description: PV input insulation impedance too low. Mainly the Ground line has not been connected or impendance between PV1 and PV-(PV2 and PV-) is too low.
Solution: Please disconnect DC and AC, make sure the solar module and the inverter are both grounded properly, and restart the inverter.
LCD kijelzőn: PV Szig.ell.hibaA telepítő cég műszaki szakembere egyeztetett az EU Solar-ral, és arra jutottak, idézem szó szerint: "DC oldalon megszűnt a tápellátás, viszont picit hamarabb az AC megszűnt, és a FI relé által okozott egy túlfeszültséget az inverternek a DC oldali feszültségmérő egységében, ezért cserélni kell az invertert." Valamint ""FI relét nézessük meg villanyszerelővel, mert ha ez ilyet csinált, nehogy csináljon valami nagyobb kárt is." Az említett FI relé egy Schneider Resi9 RCCB 25A 30mA. Három fázisunk van, 2x16 és 1x25A, C-s kismegszakítókkal.
Az inverterhez tartozik egy Growatt WireBox, ami szerény ismereteim szerint elvileg túlfeszültségvédő mind DC-, mind AC oldalhoz.
El tudná nekem laikusnak valaki magyarázni a szakemberek előbbi diagnózisát, hogyan fordulhatott ez elő? És ha FI relét cserélek, mire figyeljek, milyen típust válasszak?
-
Gabail
csendes tag
válasz
gereedigital
üzenetére
A melegvizet egy őskövület villanybojler állítja elő ami 2 dl víz kiengedése után bekepcsol. (Szerintem ez az energiavámpír)
Én ezt egy Sonoff POW wifis relével oldom meg. A bojler csak este 6-tól éjfélig kap áramot, és ha éjfél előtt eléri a beállított max hőfokot, aznap már nem is kapcsolhat vissza. Vagy ha a szokásosnál több vizet használunk, napközben is kap áramot 2-3 órára. Mellesleg a Sonoff a fogyasztását is méri. -
Gabail
csendes tag
válasz
Janusz001
üzenetére
Janusz001, nemrég beszéltük itt hogy változik-e az elszámolás napja, és canniball tanácsára megkérdeztem a szolgáltatót írásban. És azt válaszolták pecsétes levélben, hogy nem, nem változik a korábbi elszámolás napja. Nekem is május vége volt az óracsere előtt, így továbbra is az marad. (A többieknek emlékeztetőül: NKM (Démász) területről van szó a Dél-Alföldön.)
Arról is tájékoztattak, hogy egy becsült éves mértékadó fogyasztás alapján havi résszámlákat állítanak ki, amely fogyasztási értéket van lehetőségem módosítani, vagy akár 0-ra állíttatni, miáltal a következő éves elszámolásig nem fogok kapni több becsült résszámlát.
Mellesleg így egy hónappal az óracsere után megküldték az elszámolásra vonatkozó szerződést, hogy írjuk alá és küldjük vissza. És ebben is világosan szerepelt, hogy az éves elszámolás napja marad a korábbi május 27.
Sajnos arra az elméleti kérdésre nem kaptam választ, ha történetesen mondjuk télen lett volna az elszámolási nap, volna-e lehetőség tavaszra áthelyezni.
Távleolvasós órát kaptam egyébként én is, és mint korábban említettem, az NKM áramapp-ban remekül lehet követni napi részletességgel a vételezett és visszatáplált mennyiséget, ami csodás lehetőség, és tudom túl sokat akarok, de nem tudtok valami módot arra, hogy ezt pl. valami HTTP API-n keresztül feldolgozhassam, és az értékek megjelenjenek a saját kis Home-Assistant rendszeremben?
-
Gabail
csendes tag
válasz
canniball
üzenetére
Köszönöm, igazatok van, nyilván sokkal jobb a tavaszi elszámolás (még új vagyok a témában, és erre nem is gondoltam). Most megnéztem, májusban volt eddig. Megyek utánakérdezni, hogy marad-e.
Az alapdíjra sem emlékeztem pontosan, de most ezt is megnéztem, alig észrevehető összeg. Szóval maradni fog a vezérelt óra, csak átkötjük róla a bojlert. -
Gabail
csendes tag
válasz
Janusz001
üzenetére
Óraállást korábban havonta jelentettük. Az elszámoló számla most hirtelen fogalmam sincs melyik hónapban készült. De az új mérőóra GSM modulos, a mobilapp-ban napi részletességgel követhető hogy milyen adatokat küldött el. Az éves szaldó elszámolás meg gondolom az óracserétől indult (remélem nem tévedek).
-
Gabail
csendes tag
válasz
Geresics
üzenetére
Köszönöm! Akkor egyelőre csak átkötjük a bojlert normál áramra, és később meglátjuk hogy az órát visszaadjuk-e. Kb. egy hónapja üzemel a napelem rendszerünk, és eddig minden nap kb. duplája a visszatáplálás a vételezéssel szemben. Ezt az NKM Áramapp-ban egyébként remekül lehet követni.
-
Gabail
csendes tag
@geresics pár hónapja írtad valakinek, hogy a vezérelt áramkörön lévő fogyasztást nem lehet elszámolni a napelemes termeléssel szemben. Már hetek óta küzdök az NKM (lánykori nevén itt DÉMÁSZ) ügyfélszolgálatával telefonon, személyesen és emailben, de nem tudnak a kérdésre egyértelműen válaszolni. Van hogy nem túl magabiztosan rábólintanak, hogy persze miért ne lehetne elszámolni, de többnyire csak arra jutunk, hogy "a legtöbben nem szokták visszaadni a vezérelt mérőórát". Mi pedig a rendszert úgy terveztük, hogy a vezérelt áramkörön lévő villanybojler fogyasztására is számoltunk, ami egyébként az össz fogyasztás kb. felét teszi ki kWh-ban. Szóval nem mindegy, hogy most akkor el lehet számolni vagy nem.
Tudnál ebben kérlek tutibiztos választ mondani, hogy visszaadjuk-e a bojler óráját vagy ne?
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- Autós topik
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia topik
- Gyúrósok ide!
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Motoros topic
- ASZTALI GÉP / ALKATRÉSZ beárazás
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- Napelem
- További aktív témák...
- Új, Aktiválatlan iPhone 16 Pro (256 GB) (rendelhető)
- Eladó Apple iPhone 14 128GB Fekete / AKKU 100% / 12 hónap jótállással!
- Xiaomi 14 512GB,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 64GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3858
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest