- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Klaus Duran: Youtube AI szinkron
- sh4d0w: Netflix? Ugyan, VW előfizetés!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Daffchy
őstag
válasz
fudi2002 #61893 üzenetére
A BIOS a Te által megadottakon kívül teljesen gyári beállításokon van.
Lehet a CPU-nál valami beállítás ami visszafoghatja? (CPU topikjában még nem kaptam választ rá)
Mem verzérlő vagy passz, valami, nem tudom, de nagyon érdekes...
Dual Channel megvan, A1-B1 slotokban mennek. -
Daffchy
őstag
-
PeL
addikt
válasz
zsiga6 #61881 üzenetére
A sebesség biztosan nem fog gondot okozni mert így a 16GB-os modul is 2666-on fog menni. Ha ugyanazok az időzítés specifikációi mint a másik kettőnek azon a frekvencián, akkor valószínűleg nem lesz vele probléma. Más kérdés hogy dual-channel is asszimmetrikus lesz így, lévén a két régi memória továbbra is abban fog menni, az új viszont nem.
-
zsiga6
újonc
Sziasztok!
Ram bővítés előtt állok. A konfigom jelenleg:
Alaplap: msi z370 A-pro
Memóra modulok:
- Kingston HyperX Fury 8GB DDR4 2666MHz HX426C16FB2/8
- Kingston HyperX Fury Black 2666MHz CL16 HX426C16FB3/8
CPU:
- i7 8700k
Hűtő:
- beQuiet Dark rock pro 3
Ez van kinézve:
- Kingston FURY Beast 16GB DDR4 3200MHz KF432C16BB1/16 ( csak egy darab lesz)Az alábbi kérdéseim lennének:
- Az alaplap gyárilag 2666MHz-s ramokat támogat, nem fog a 3200 gondot okozni harmadik ramként, mert eltér a sebesség?
- Kell-e majd valami kompatibilitási gondra számítani, valamit állítani a biosban?
- Számíthatok-e bármiféle instabilitásra, mert nem kitet veszek(2db) ? -
PeL
addikt
válasz
atiska007 #61874 üzenetére
A méretbeli különbség miatt IS megéri, mert egyre több játék fog igényelni 16GB-nál több memóriát. A 2400 vs 3200MHz között annyira drámai nagy különbség nem lesz játékokban, pár fps ha leméred benchmarkkal. Főleg a minimum fps-ek megnőhetnek bizonyos játékokban. A betöltési idők és a rendszer általános reszponzivitása viszont érezhetően jobb lesz.
-
wolfman
veterán
Korábbi memória problémámhoz, amire azt mondtátok, hogy Ryzennel a 3200Mhz 4 modulra már fasza ha megy. Nekem a Ryzen 3600, ASUS B550-F Gaming-al nem megy 3400Mhz-en a cucc, haver ASUS 350-es lapjában, Ryzen 2700x proci mellett a 4db 3400Mhz-es modul hibátlanul fut és neki sincs benne a modul típus a kompatibilitási listájában. Még szomorúbb így a helyzet.
-
BaJaZo
aktív tag
Sziasztok!
Amennyiben az A2 slot meghalt, ( úgy tünik) a dual channelt el lehet felejteni? A1-B1-ben, és A2-B2-ben se indul a gép. B1-B2 indul, de természetesen single channel... Tegnap még ment A2-B2-ben... Kingston Fury 3600MHz DDR4 32GB KIT CL16. A lap Z490. Hogyan állapitható meg, hogy az A2 slot tényleg meghalt? -
atiska007
senior tag
Sziasztok!
Olyan elméleti kérdésem lenne, hogy jelentene érezhető különbséget, ha 2*8Gb 2400-as memóriát lecserélnék 2*16Gb 3200-asre?
A különbséget úgy értem, hogy nem csak a méretbeli növekedés miatt.
Lap: Asrock B450M Pro4, Ryzen 5 2600 proci, Rx6700XT vga.köszi!
-
Milka 78
nagyúr
Üdv Urak!
G.SKILL Trident Z 32GB (2x16GB) DDR4 3600MHz F4-3600C17D-32GTZ szettől mik várhatóak B660@non-k procival?
Jelen pillanatban HyperX Predator 3600c17-es, 2x8gb-os szettet használok ami nincs benne a qvl-be és 3500c16-on tudom csak futtani G1-ben.
Annyi lenne az elvárás, hogy legalább a fenti paramétereket hozza, nem akarok "lefelé" fejleszteni.
Mivel B-s lap/záras procim van így gondolom az imc úgy is korlátozni fog, így esélyem sincs 4000mhz-s ramfeszekre. Így gondolom 3600c16 lenne a cél vagy egy 4000c18 szett szűkítve, de azokat még nem is néztem ..
Esetleg ha valaki tud oc tesztet vagy van tapasztalata a szettel az ne tartsa magában. -
ityam
őstag
Sziasztok!
A kingstone value DDR3/1600MHz es memóriák milyen tuningot szoktak bírni általában?
Most 1866 ra állítottam azon még mennek, default timingen.
Érdemesebb lenne valami kisebb timingen egy racionálisan magas órajelet beállítani, de nincs nagyon időm kísérletezni.
Tudtok javasolni valami általában működő alacsony latencys beállítást hozzájuk?
Praméterei a gépnek:
RX6600 nak szeretnék segítséget adni hogy a régi procihoz minél jobb memórát(időzítésileg/órajelileg) kapjon. -
Benhill
senior tag
válasz
marcusa #61870 üzenetére
Nem volt még corsair ramom, de ennyi különbség nagy valószínűséggel nem okozna gondot. Meg kell próbálni mondjuk 3200 CL16-ot, max ha nem megy visszaküldöd.
Referenciaként esetleg... nekem a fenti két ram megy együtt 1.44V 4000Mhz CL16-18-18-38 -on
Ez volt az egyetlen különböző frekvenciájú memória amit össze raktam egy gépbe, de ment simán.
-
marcusa
addikt
Sziasztok!
HWInfo szerint ilyen RAM van a gépemben, 2x8GB: Corsair CMK16GX4M2B3000C15
Ehhez vehetek ilyet? Corsair CMK16GX4M2E3200C16
Csak amiatt gondolkodtam el rajta, mert 2-3 ezer Ft-tal olcsóbb mint ha ugyan olyat vennék, és még nagyobb is az órajele. Ha lehet nem szeretnék semmit állítgatni, csak betenni a mostaniak közé és használni. Vagy ebben az esetben vegyek inkább pont ugyanolyat?
Köszi! -
Daffchy
őstag
Sziasztok!
Vásároltam ma egy szett RAM-ot aminek lentebb látható a típusa.
A Milyen ram-ot vegyek topik ajánlása szerint best buy és van is mellékelve pl. 3733 Mhz-en stabilan futó darabról kép.G-Skill 32GB/3200MHz DDR-4 Aegis Fekete (Kit 2 db 16GB) (F4-3200C16D-32GIS)
Na én ezt sajnos 3400 Mhz-en sem tudom reprodukálni, tény, ezek 16 GB-os modulok.
CPU, VGA OC nem okoz gondot, RAM-ot az életben nem tuningoltam eddig.
Megnéztem tutorokat, aszerint próbálgattam (gyári 3200 XMP-n megy rendesen).Sanszos én vagyok a béna, ahány leírást nézek, annyi féle képpen állítgatják BIOS-ban az értékeket.
Mik azok az értékek amiket konkréten kell állítani és tesztelgetni még min megy el és pl az XPM-t be kell lőni és utána állítgatni, hogy XMP nélkül? Ez sem tiszta, láttam így is úgy is.
Előre is köszönöm!
Szerk.: Bocs azt nem írtam, hogy i7 9700 (non K) a proci egy Giga Z390 UD lapban.
Lehet a memóriavezérlő nem bírja?
Analfabéta vagyok RAM tuninghoz... -
Brekkk
senior tag
Amennyiben a Command Rate-et 2 ről 1-re állítom előfordulhat, hogy a gép még a BIOS-ig sem jut el, vagy ha nem működik megfelelően akkor instabilitást okoz?
-
PeL
addikt
válasz
Fiddlestick #61858 üzenetére
ha csak nem benchmarkkal méred le, nem fogod észrevenni, 0-5% maximum a különbség, játéktól függően.
Ha a legbiztosabbra akarsz menni akkor az az lenne, hogy vagy veszel egy 32GB-os kitet, vagy koppra ugyanolyan második kitet ami már bent van a gépedben. Két eltérő időzítésű és frekvenciájú memória kitnél (a hangsúly azon van, hogy nem teljesen egyforma a két kit) sosincs 100%-os garancia a problémamentes üzemelésre.
-
PeL
addikt
válasz
Fiddlestick #61855 üzenetére
Elméletileg menni fog együtt a két kit, de a 3600-as memóriák is csak 3200-on fognak menni ez esetben. 3000-est hanyagold szvsz.
-
Fiddlestick
aktív tag
Sziasztok! Adott egy G.SKILL Trident Z RGB 16GB (2x8GB) DDR4 3600MHz F4-3600C16D-16GTZR. Szeretnek melle meg 2x8-at vasarolni. Kineztem egy kit-et pontosan: G.SKILL Trident Z RGB 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz F4-3200C16D-16GTZR. Mennyire futnank jol egyutt a 400mhz diff ellenere ? Ossze leeht oket tenni, vagy inkabb nem erdemes?
szerk: esetleg nezhetek 3200helyett 3000mhz-sat is, vagy ott mar tul nagy kulonbseg lenne ?
Atlag user vagyok, jatekra, nem tuningos. -
Attilab24
csendes tag
Sziasztok. Van egy Gigabyte LGA1700 B760M AORUS ELITE AX DDR5 alaplapom és hozzá támogatott KINGSTON FURY DDR5 16GB 6000MHz CL36 DIMM Beast RGB EXPO KF560C36BBEAK2-16 memória ez 2 x 8GB. Csak alap órajelen működik 4800Mhz-en. XMP, EXPO profillal 6000Mhz-re állítva nem bootol be. Sok beállítás próbáltam már de semmi. Valakinek van ötlete hogy működjön 6000mhz-en? Legfrissebb bios van fent.
-
-
t.dave500
tag
válasz
t.dave500 #61843 üzenetére
Ha esetleg valakinek ilyen problémája lenne (külföldi fórumon sokat olvastam) ha a ramok indulnak a gépben, csak rosszak az időzítések, vagy rosszul jelenik meg bármi rammal kapcsolatos, akkor megoldható egész könnyen. DDR4 XMP editor nevű kis program kell, ezzel lehet írni és olvasni (és módosítani is) az SPD/XMP táblákat, és Windows alól, parancssorban működik. Megmentett ez a kis program 32Gb ramot.
És ingyenes, nem úgy mint az 💩 Thaiphoon Burner.
Ha nem indulnak, inteles platformon valószínűleg működni fognak, és akkor onnan meg lehet csinálni. -
törölt tag
válasz
s.Oliv3r #61845 üzenetére
BIOS friss az alaplapon? Ha nem, arra mindenképp figyelj, hogy ne annak az alaplapnak a BIOS-át töltsd le, amit írtál (ASUS PRIME Z790-P), mert neked nem az van, hanem amelyiknek a végén ott van a D4 (ASUS PRIME Z790-P D4). A hozzászólásban, és az adatlapodon is hibásan van írva.
-
s.Oliv3r
senior tag
válasz
#24845312 #61844 üzenetére
a2 b2, a1 b1-be próbáltam először... egyszerűen nem értem mi baja. A régebbi z370es lapomba hibátlanul mentek. A nagyobb gáz az, hogy nem tudom hogy kell oc-zni, miket kell állítani... ha minden auton hagyok, xmp helyett csinálok egy manualt, berakom őket 3000mhz-be, jó lehet? Vagy esetleg még arra gondoltam hogy nem 16 20 20 38 1.35V-on, hanem 16 18 18 36 1,35v-on kéne megpróbálni, de életemben nem csináltam ilyet
Ezt a másik timingot onnan vettem, hogy a qvl-en csak ilyen timingokkal fogad el corsair ramot a lap. -
t.dave500
tag
Sziasztok! Tudna nekem valaki segíteni, egy KF432C16BBAK2/16 Kingston rammal kapcsolatban?
4db ilyen modulom van, Aura Sync össze kuszálta az SPD adatokat (de olyan szinten, hogy úgy kellettt a 4ből 2 modult össze válogatnom, hogy egyáltalán elinduljon a gép)XMP editorral próbáltam össze halászni egy EEPROM tartalmat, amit vissza írtam volna, de mindegyiké sérült, és cheksum hibákat dob rá!
Így ha valakinek van egy ilyen modulja, és egy működő .bin, vagy . spd fájlt tudna nekem küldeni, örök hálám lenne, nem kellene gariztatnom (az összes modult)
Előre is nagyon köszönöm! -
s.Oliv3r
senior tag
Sziasztok,
A CMW32GX4M2E3200C16 Corsair Veng. LPX kitem az istenért sem akarja az XMP-t, kék halál, no boot stb. Lehet ezzel valamit csinálni? Nem nagyon értek a manuális ram tuninghoz, de hülyegyerök sem vagyok, és gyorsan tanulok. Valaki esetleg tudna segíteni, akár itt akár pü-ben?
13600k a proci, a lap meg asus prime z790-p.
Köszi előre is.
Oliver -
PeL
addikt
A közeljövőben valószínűleg egyre több játék fogja igényelni a 16GB-nál több memóriát, pláne maximális beállítások mellett. Gyorsabbra váltani nem tudom mennyire érdemes 3200-nál, tekintve hogy az a maximális hivatalosan támogatott DDR4 órajel AMD és Intel oldalon is, felette meg nem tudod biztosan amíg nem teszteled le, hogy épp az adott gépben menni fog e simán a gyorsabb memória.
-
De4d
őstag
Egy olyan kérdésem lenne, hogy mennyire "elvárás" ma már a 32gb ram, ha nem streamelésre, rendelerési feladatokra használjuk a gépet?
(Játékra, és álltalános felhasználásra csak.) Valamint az újabb gyorsabb ramokra mennyire érdemes váltani? (ddr4 3200hzről) -
Rolibácsi
csendes tag
válasz
trunsell #61837 üzenetére
Szia! A kisebb értéken fog menni mind.Legjobb esetben.
Alaplap válogatja szerintem... azis lehet auto-ba visszateszi mindet 2133-ra.. szal lehet be kell állítani manuálisan... mármint a lassabb ram értékeit beírni.. persze ha már manuál akkor a lassabb ram-ra lehet rá lehet erőltetni valamivel nagyobb órajelet...vagyis megkeresni az aranyközép utat...Eltérő órajelek kizárva!
Azért várd meg tőlem jobban hozzáértő fórumtárs válaszát is -
trunsell
csendes tag
Üdv!
Az lenne a kérdésem hogyha van egy dual kites 2x8 gb ddr 4 es 2600 mhz ramom és bővíteni szeretném ugyanígy 2x8 gb rammal de magasabb az órajele 3000 vagy 3666 akkor működni fog? ha igen akkor milyen órajeleken? Visszaveszi 2600 ra vagy pedig az egyik 2600 on a másik 3000-en működik? -
Rolibácsi
csendes tag
Sziasztok! Szeretnék ram-ot újítani a gépembe. (x99) Jelenleg GSKILL Ripjaws V 3000Mhz CL14 -ből van benne 4x8gb...
Most szeretnék jó hosszú időre 64Gb-re upgradelni. 8x8Gb lenne a cél... Amihez szeretnék egyedi hűtőbordákat tervezni maratni... (hobbi nekem ez... az x99 meg ilyen "betetgség")
A kérdésem az lenne igazából amire nem sikerül okosságot találni,hogy:GSKILL 2400Mhz cl15 szettel szerintetek meddig lehet elmenni? 1.4 Volt max-al...
Ja igen és amit még fontosnak gondolok! Ez a ram 1.2V-on tudja a 2400Mhz c15-öt
Az én jelenlegim 1.35V-on tudja a 3000Mhz c14-et ...
Gondolom a gyárilag 1.2V-os ramokkal nagyobb esély van fentebb menni.... ?Már a gyári értékektől...
-
PeL
addikt
válasz
Zsoloman #61833 üzenetére
2933MHz a hivatalos maximum a 2600-as CPU-nál, de mehet benne gyorsabb memória is, feltéve ha a memória vezérlő elbírja. 3200 CL16 alatti memóriát amúgy sem érdemes már manapság venni, max visszaveszed az órajelet 2933-ig ha nem bírja stabilan, amíg nem lesz lecserélve a processzor újabb generációsra. Nálam is ugyanez volt a probléma a napokban, a CPU-m 3200-ig támogatja hivatalosan a memóriákat, beletettem egy 3600-as kitet és instabil lett a rendszer. Visszavettem 3200-ra, úgy gond nélkül működik. Valszeg a memvezérlő nem bírja. Lehetne játszadozni az időzítésekkel még, de úgysem nyernék vele annyit hogy érezhető is legyen a javulás, így nekem nem éri meg vele szórakozni.
-
Mike0088
csendes tag
Ugyan ilyen processzorom volt, a Ryzen 2600 max 2933-mhz-es ramot támogat. Az alaplapod még támogatná ezt az órajelet, talán el is fut majd a kinézett darab, de azért várd meg a hozzá értő tagok válaszát. Nekem is hasonló problémám van, de most nagyon csendesek a topikban.
-
Zsoloman
friss újonc
Sziasztok!
Szeretnék több memoriát tenni a gyerekem gépébe, de elbizonytalanodtam, mivel sokat olvastam az AMD-s lapok, procik kompatibilitási problémáiról
Van egy AMD Ryzen 5 2600-os processzora [link]
egy Asrock B450M Steel Legend alaplapban [link]
és jelenleg Kingston HyperX FURY 8GB (2x4GB) DDR4 2400MHz CL16-os memóriák vannak benne.
A VGA egy Asrock RX 6500XT Phantom Gaming 4GB OC [link]
A rendszer 64 bites Windows 10.A memóriákat lecserélném Kingston Fury Beast RGB 32GB (2x16GB) DDR4 3200MHz CL16-os memóriákra (mer a gyereknek kell hogy villogjon
) [link]
A kérdésem az lenne, hogy ezek az "új" Fury memoriák kompatibilisek-e az alaplapommal és a procimmal? Ha nem, akkor milyen 32 GB-os RAM-ot lenne érdemes a gépbe raknom?
Válaszaitokat előre is köszönöm
-
Mike0088
csendes tag
Sziasztok!
Nemrég kezdtem el upgradelni a konfigomat ami a következőképpen néz ki.
Ryzen 5600- új
MSI B350 PC Mate
Crucial 4*4 2400mhz ram
Gigabyte RTX 3070 Eagle - új
FSP 700w Bronze + moduláris- újMost a leggyengébb lámcszem a lap és a memória. Én az utóbbit szeretném fejleszteni 32gb-ra. A lap papíron max 3200mhz-et támogat
1. Kérdés 4*8gb 3200mhz vagy 2*16gb 3200mhz érdemes venni?
2. Tudtok olyan ramokat ajánlani akár kitben is amit szeretni fog az alaplapom?
3. A 3200mhz automatikusan beáll (legújabb béta bios már rajta van) vagy nekem kell beállítanom az órajelet a biosban?Néztem már Kingston, G Skill stb szetteket de kíváncsi lennék ti mit javasoltok.
Köszi előre is -
Pakmara
őstag
válasz
Pakmara #61763 üzenetére
Csak mint érdekesség leírom. Felraktam egy retro bordát (thermalright hr-07). Egy gskill ripjaws 3200-es ramra (a masikon még a gyári borda van). Jelenleg olyan 20 perce fut a TM5@anta. A két ram között cca 4.5 fok eltérés van. Ha kapna kicsit több levegőt,lehet még nagyobb lenne az eltérés.
-
wolfman
veterán
válasz
Brekkk #61810 üzenetére
Nincs benne, de a Ryzenekkel ilyen probléma van, most hallom először (vagyis olvasom). Most hogy keresgélek a neten ezen probléma után, külföldi oldalon sem írták.
Egyébként amit elfelejtettem nektek írni, hogy 2 modullal is ilyen jelenség tapasztalható, nem kell hozzá 4db.
-
-
Brekkk
senior tag
válasz
wolfman #61808 üzenetére
Az alaplapod QVL listájában benne van, hogy megy a 4 modul egyszerre?
4 modullal 2933 MHZ a hivatalosan támogatott.
A 3200 MHZ már jó eredmény, illetve így már lesz DUAL RANK támogatás ami 3-10% plusz teljesítmény ad a memóriának.
Ha magasabb memória órajelet szeretnél 4 modullal akkor SAMSUNG B die, Micron E die ramot keress. -
wolfman
veterán
Erre senkinek nincs ötlete, javaslata, tudása, hogy lehetne működésre bírni a rendszeremet?
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
spleenszuru #61805 üzenetére
Már nem merek javasolni tutira semmit. Mert sorban jönnek a küzdelmes történetek. Én meg nem használok ryzent, szóval passz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple asztali gépek
- Samsung Galaxy S25 Edge - a tegnap határán
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Microsoft Excel topic
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Autós topik
- Mikrotik routerek
- Elektromos autók - motorok
- További aktív témák...
- LG 55B3 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- Bomba ár! HP EliteBook Folio 1040 G2 - i5-G5 I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Önerő nélkül is. Részletfizetés. Bankmentes. Dell Latitude Intel Core Ultra7 165U 16GB DDR5 1TB SSD
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450M R5 5600 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB ZALMAN I3 NEO Chieftec 650W
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest