- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Gurulunk, WAZE?!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Yutani: Yutani Retró Hangkártyái: AdMOS AdWave 32
-
LOGOUT
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Q3sHHA
csendes tag
Sziasztok!
alaplap, processzor cserét végeztem a konfigomban.
Két darab single kiszerelésű ramom van(2x G.SKILL Aegis 8GB DDR4 3000MHz F4-3000C16S-8GISB memória)
Új alaplap: asus rog strix b550-f gaming (wi-fi)
új proci: ryzen 5 5800X
alaplap listájában 5000szériához szerepel ezen ram dual kiszerelése F4-3000C16D-16GISB és a single is.
A2darab ram legujabb nem béta BIOS-on 2133Mhz fut. Cpu-z ennek az értéknek fele.
Rátudnám venni valahogy a gépet hogy hogy 3000mhz-en üzemeljenek a ramok? -
BB9000
senior tag
válasz
bzoli1515 #60295 üzenetére
A 3600-as RAM modulod természetesen képes működni 3200 MHz-en is. Az ehhez az órajelhez szükséges időzítéseket a RAM modul specifikációjában tudod megnézni. A RAM modulod pontos típusát nem adtad meg, ezért ezt nem tudom kikeresni a netről.
Annyit tudok segíteni, hogy ezekkel, vagy hasonló értékekkel kell megpróbálni:
16-18-18-36 1.35V
16-20-20-39 1.35V
16-19-19-36 1.35V -
Spartans
csendes tag
Sziasztok!
A következő problémám volna , az easy anti cheat programot a rendszer állandóan eltávolítja a memóriából, e miatt az ezt használó online játékok azonnal kidobnak az asztalra....
Próbáltam már alaphelyzetbe állítást , win újra telepítést is sajnos egyik sem segített.
Többféle biost is , továbbá alapbeállításokon is .
Hőfokok rendben vannak és semmi sincs húzva.
Egyéb teszt programokkal órákig fut a gép hiba nélkül.Annyi feltűnt ha az xmp profil be van kapcsolva ez a hiba gyakoribb....
Két darab single kiszerelésű ramot használok a pontos típus: G.SKILL Aegis 16GB DDR4 3200MHz F4-3200C16S-16GIS mindkettő Samsung chipes.A gép egyéb részei : gigabyte x570 aorus pro 1.2, Ryzen 7 5800x , rx 6700xt 12 gb.
Okozhatja ezt a problémát ,a ram vagy az alaplap esetleg kompatibilitási gond vagy egyéb probléma lehet??
Köszi a válaszokat!
-
bzoli1515
újonc
válasz
BB9000 #60294 üzenetére
Nagyon szépen köszi a gyors választ!
Igy még annyi vetődne fel, hogy az alaplap oldalán ugyebár a 3600 órajellel irja a paramétereket. Ha 3200-ig húzható a proci miatt, akkor az ehhez az értékhez tartozó paramétereket hol tudom megtalálni, esetleg még ennyit tudnál kérlek segiteni?
-
BB9000
senior tag
válasz
bzoli1515 #60293 üzenetére
Az alaplapod gyártói oldalán megkeresed a RAM-od pontos típusát, és az ott szereplő órajel, késleltetés és fesz értékeket beállítod az alaplap BIOS-ban.
Azt is vedd figyelembe, hogy a procid a gyártói specifikáció szerint csak 3200 MHz-ig kezeli a DDR4-es RAM-okat. -
bzoli1515
újonc
Sziasztok!
Egy kérdéssel kapcsolatban kérném a segitségetek, és bocsi előre is ha nagyon alapvető dologról lenne szó.
Most újitottam a hardvereimen, a héten érkeztek meg az alkatrészek hozzá.
Röviden: I5 12400F
Asus Prime b660 plus d4
Kingston Renegade DDR4 3600mhzItt is lenne a kérdés. A RAM-ból 2x8-as kitet vettem. Mikor viszont leellenőriztem, akkor biosban láttam hogy "csak" 2600 mhz-n van mind a kettő RAM. A kérdésem pedig az lenne, hogy itt húzzam fel 3600-ig, vagy ennek ez az alapvető működése?
Plusz az imént láttam a Kingston oldalán, hogy a Renegade-k nem "plug and play" esek.Hogyan tudnám kihozni belőle azt a 3600-at, amit elvileg tudnia kellene? Bocsi mégegyszer a hülye kérdésekért.
Köszönöm szépen előre is a választ!! -
BB9000
senior tag
válasz
DJango19 #60287 üzenetére
Neked is azt tudom javasolni, hogy használd a Kingston memóriakeresőjét. Eszerint az alaplapodba való memóriamodulok órajele 2666 MHz, késleltetés: CL19
Az alaplapod kompatibilitási listáján [link] nem szerepel az általad megvásárolt Corsair modul. Örülhetsz, hogy működik egyáltalán a lapban. -
BB9000
senior tag
válasz
nagynorbert #60285 üzenetére
Megfelelő RAM modult kell beletenni és meg fognak szűnni a problémák. A gépbe való 8GB-os Kingston modul: KVR26S19S8/8
Forrás: Kingston memóriakereső.
Ha az alaplapon nincs RAM, akkor a 16 GB-os modult is kezeli. Ilyet kell venni bele: KVR26S19D8/16 -
DJango19
csendes tag
Helló. Meg tudja nekem valaki mondani, hogy miért van az, hogy. A proci ügye 2666MHz engedi a ramot, de nekem 2666MHz C16 helyett C18 megy?
A ramom C16 és 3200MHz, de nekem 2666MHz C18-on megy.ASRock B365M Phantom Gaming 4
Intel Core i5-9400F 6-Core 2.90GHz LGA1151
16GB 3200MHz DDR4 RAM Corsair Vengeance LPX Black CL16 (2x8GB) (CMK16GX4M2B3200C16)
Vagy bioszba vissza lehet a Cl álitani C16-ra? -
Walter_White
senior tag
válasz
nagynorbert #60285 üzenetére
Eressz ra egy memtestet, ha a ramcsere utan tapasztalod. (Mit megnem adnek ilyen hibaert…. Nekem marad ez az 1000-bol 1 szitu
)
-
nagynorbert
csendes tag
válasz
Walter_White #60284 üzenetére
Sziasztok,
Remélem nem gond, hogy laptopos dologgal kérdezlek titeket de érdekes esetet alakítotam magamnak.
Barátnőm Asus x541U gépében 4GB ram volt ezt akartam 8 ra upgradelni. Mint kiderült enek a csoda gépnek lehet 8 giga ram ja alaplapon meg 1 sodimm be még 8.
Na hát ez a 4 giga a so dimmben volt alaplapon semmi. A pontos leírása Samsung 4gb 1Rx16 2400, hirdetéseim között megtalálható mert eladtam.
Kicseréltem egy 8 asra ami kingston 8gb 1Rx8 2400.
Na mármost gond nélkül indul és megy a gép minden rendben volt úgy másfél óráig. Utána kb fél óránként kékhalálba ütközik a gép, Kernel data inpage erro, kernel security check failure, irql_not_less_or_equal. Ezek mindegyikét okozhatja ram upgrade vagy hiba szóval a memóriára gyanakszom.
Újratelpítés nem segített fikarcnyit sem.
Másik 8 gb os stickel érdemes próbálkozni? vagy maradjak 4 nél inkább?
Előre is köszi a segítséget. -
-
válasz
Walter_White #60282 üzenetére
Vagy a táp öli meg.
-
Walter_White
senior tag
válasz
Walter_White #60281 üzenetére
Megint kezdődik minden előlröl
DC-ben.... sorba dobálózik.... random..... Először 4db ramom volt... minden slot meg volt töltve. az A1 és B1-ben lévő ramok meghibásodtak egyszerre.... gariba visszavittam... majd az A1 és B1-be raktam a maradék ramot is(ha már csak 2db maradt), mert először azt hittem azok az elsődleges slotok, de ott lehetetlen volt netezni vele... másodpercenként lehaltak a lapok.... utána átkerült a ramom A2-B2-be (Elsődleges slot). (2-3 honapig tökéletes volt) most azokkal is szintúgy ezek fogadnak.... Ezért gondolom hogy valami a lapon kezd megdögleni... vagy valami kondi nem teljesít ugy, vagy a nyák egyik rétegében a vezetősáv vagy nem tudom... 1 rammal tökéletes.....
pl: de volt már process_Died üzenet is... szinte az adott böngészőnél fellelhető összes hibakód már kipörgött -
koko52
nagyúr
válasz
Walter_White #60278 üzenetére
Proci memvezerlővel lehet valami. Emelj egy kicsit a feszültségen. Kezdheted a Ramokkal is, mondjuk 1.25v-al.
-
Walter_White
senior tag
Sziasztok! Kis tartalék gépemnél amibe 2x8GB Kit van, G.Skill.. elkezdtek rakoncátlankodni..
nem jövök rá, hogy hol keressem a problémát. Én az alaplapra gyanakszom, alaplapon lévő memoria tápáramkörre...
Hibajelenség: Kékhalált nem kapok... de a netezés valami borzasztó... böngészőben megnyitott oldalak, random hibákkal leállnak... Out of Memory, Process died... meg szinte mindenféle szöveget láttam már...valamikor órákig problémamentesen megy, valamikor 3 percenként összeomlik... de akkor se minden lap, meg van nyitva mondjuk 10 fül, abbol 3-nál már látom hogy lehalt.... mind a 3 más-más hibával.
Memtestel és Testmemmel valamikor lefutnak a tesztek (órákig), valamikor 3-4-5 errort kidob az első 10 percen belül... (2 memoriával)
Külön külön lefut minden teszt tökéletesen többszöri nekifutásra is, és a böngészők stabilak.
Együtt egyszerüen random meghülyülnek... 2133-mon.
Ki mire tippelne? -
BB9000
senior tag
-
BogyóBP
addikt
Sziasztok. Jelenleg 16gb rammal rendelkezem és szeretnék kicsit warzone ozni meg úgy alapban játszani de úgy látom ez kevés. Valóban így van vagy memory leak es a szoftver? Esetleg már a 16gb tényleg kevés a windows 11 + játék kombóhoz?
-
-
válasz
MaxxDamage #60272 üzenetére
Hát keverve lesz. 4000 ftért lett rendelve az 1.5v mellé
egy 1.35Vos.Ha nem megy, így jártam.
Mennie kell majd mert az 1.35Vos dd3 ramok majdnem mind mennek 1.5Von is, utána néztem.
Kösz hogy belinkelted őket. Akkor 1.5Vost rendeltem szerencsére, igy biztos megy majd. CL11es 800 Mhzen mindkettő, 1.5Von. -
válasz
bobalazs #60270 üzenetére
Nem értem a kérdést
A képen 4 DIMM van, mind tele rakva.
Az 1.5v és 1.35v modulok nem keverendők!
HMT451U6AFR8C - 1.5v
ACR16D3LU1KBG - 1.35vHa a gyártói dokumentumokból kiderül, hogy mind2 mód (Voltage) tudják, akkor lehet menni fognak... én tuti pont olyat vennék mint amilyen van (tehát az mellé megegyezőt) eBay vagy Ali-n lehet találni jó áron Free P&P-vel (bár 30-40 nap mire megérkezik)
-
-
A meglévő [link]
1.5Von üzemel.
Amiket találtam, eladó, másik márkájú CL11 es ramokat, azok viszont 1.35Vra vannak írva.
Kompatibilisek azok evvel?
példa 1: HMT451U6AFR8C
2: ACR16D3LU1KBG -
törölt tag
válasz
koti199204 #60267 üzenetére
mindenképp dual. akkor lenne quad h threadrippert használnál vagy ddr5-öt.
-
koti199204
tag
Üdv ismét
Megjött a másik 16gb ramom faszán be tudtam adni nekik az xmp-t. Olyan kérdésem volna hogy 4x8gb ramot dual channelként ismeri fel ez nagy baj? Mert a Mhz cl időzítés megegyezik mind a 4-en. A CPU-Z azt irja hogy DRAM manuf. Samsung mind a 4 modulon
Ki tudja használni akkor a gép így is hogy dual-ba irja?
Gondolom akkor volna quad ha egy csomagba vettem volna mind a 4db 8gb modult. -
Memora
senior tag
válasz
#72688384 #60265 üzenetére
Köszi az infót!
Azóta már beleraktam a modulokat (sűrűn fogdosva közben kanalat, ollót, kés élét, stb).
A biost azért lefényképeztem előtte, ill. cpu-z adatlapokat is lementettem, de a rendszer valóban rögtön felismerte, ill. ugyanazokat a beállításokat alkalmazta (?!) rájuk, mint a másik 2, ugyanilyen dual channel-es modulra, a cpu-z is ugyanazokat a beállításokat látja (pl: 798.1Mhz az 1600-as ramokhoz, de ez így van rendben, ha minden igaz), és dual channel-t mutat. Az egyetlen, ami változott, a Command Rate (CR), 1T helyett 2T, de gondolom ez is így OK...(már a vásárlás után olvastam, hogy jobb a kevesebb és nagyobb méretű modul, mint fordítva, de már mindegy)
Érdemes egyébként valami beállítást ellenőrizni (nem tuningolom!), vagy pl: memtest-et vagy valamit lefuttatni? A rendszer nem fagy, nem akad (legalább is most 8GB rammal már nem...), és láthatóan (ki)használja a ramokat. -
törölt tag
válasz
Memora #60261 üzenetére
- speciális eszközök nélkül sehogy
- automatikusan látni fogja és ráérsz utána állitgatni
- nyilván érdemes hogy ismerősen mozogj a biosban
- bele
- előfordulhat. attól hogy ugyanaz a neve és a tipusa még nem biztos h a memória csippek is ugyanattól a gyártótól vannak. ez lutri, kipróbálod és kiderül.
- ha elindul a gép akkor dual chennelben is müködni fog, ha a modulok nem szeretik egymást akkor eleve nem nagyon fog elindulni vagy lejjebb veszi a ramok sebességét.
- nem tud quad channelben menni. -
válasz
gyuri81 #60231 üzenetére
A történet úgy néz ki megoldódott
Vásároltam a HA-n egy 2x2GB Kingston Hyperx-et. Belerakom a gépbe mondom ennek működni kell!!! Hát nem...
Cserélgetem a memóriákat, semmi. Elővettem a 4. OCZ-met a fiókból mondom berakom az egyik helyére. Láss csodát elkezett boot-olni a lap
Így mostmár 8GB-al tudok végre gazdálkodni.
Kérdés: Hogy a fenébe tudott a lap (3x2GB-al) bootolni/működni mikor az egyik modul hibás benne??? -
zolee1984
senior tag
válasz
belaazallat8 #60262 üzenetére
Elég jól hűtött a vrm azon a lapon
Próbálj meg oda tenni egy ventit, hogy direktben hűtse a vrm-et.
Ha megszűnik a probléma akkor az volt.
De első körben a proci feszt tedd autóra.
A ramokat alapra.
Ha stabil akkor kapcsold be az xmp profilt.
Ha úgy is megy rendesen akkor az alulfeszeles volt sok. -
belaazallat8
újonc
Létezik hogy a problémámat inkább a b450 -es lap gyengusz vrm-je okozza? mert a proci csere óta vannak gondjaim...
-
Memora
senior tag
Sziasztok, most vettem egy régi, 10 éves asztali gépbe plusz 2x2 GB ramot (Kingston HyperX KHX1600C9AD3K2/4G), és szeretnék megkérdezni pár dolgot, mielőtt beletenném (soha nem csináltam még ilyet):
-Hogyan tudom "földelni" magam speciális eszközök nélkül?
-A bios-ban be kell állítani valamit, vagy a rendszer automatikusan látni fogja a több ramot (összesen 8GB, 4x2GB), és a 2x dual channel-t, vagy a feszültséget, az mhz-t, időzítést, stb be kell állítani majd modulonként?
-Érdemes már előtte megnézni a bios beállításait, vagy fölösleges?
-Berakhatóak a modulok a nélkül is, hogy lefektetnénk a gépet?
-Előfordulhat, hogy az új modulok nem fognak dual channel-ben működni a régiekkel (ugyanaz a típus, mint ami benne van)?
-És mi van, ha nem megy dual channel-ben? Attól még működni fog, csak kicsit lassabb lesz?
-A 4 ugyanolyan modul az én lapomban ugye nem fog quad channel-ben menni, hanem marad a dual channel?
A lapom Asrock P67 Pro3: https://www.asrock.com/mb/Intel/P67%20Pro3/
CPU i7 2600 K: https://www.intel.com/content/www/us/en/products/sku/52214/intel-core-i72600k-processor-8m-cache-up-to-3-80-ghz/specifications.htmlKöszi!
-
emiki6
veterán
válasz
belaazallat8 #60259 üzenetére
Ne feszeld alul a procit.
Ha úgyse stabil, akkor jó kérdés.
-
törölt tag
válasz
belaazallat8 #60257 üzenetére
nem tetszenek neki a ram beállitások és reseteli a biost.
először nézd meg azt hogy ha adsz egy kis plusz feszültséget a moduloknak és/vagy a soc-nak akkor megjavul-e.
nekem 5800x mellett b550 lapon 4x8giga 4000mhz crucial ram van a gépben és hiába kapcsoltam be az xmp profilt nem volt stabil. először a moduloknak próbáltam plusz feszültséget adni de nem volt változás, majd inkább a socnak néztem meg és azóta stabil a 4000 ddr FLCK 2000 kombó. -
belaazallat8
újonc
Estét! Ram problémáim vannak, és már lövésem sincs mit tegyek hátha itt van egy okos ember, adva van egy aorus b450 pro alaplap, amibe egy ryzen 7 5800x proci lett betéve a leváltott ryzen 5 3600 helyett a bios f62d. Azóta a kingston hyperx predátor ramjaim 2 * 16 gb nem akar futni 3200 mhz-en, se xmp profillal se manuálisan, játék közben folyton a watman hibát észlel és leállítja a gépet, visszaállnak az alap beállítások és amint a biosban 2400 mhzen azaz alapra állítom nincs probléma, a watman nem ugat.... Aorus 5700 xt kártyám van és engedélyeztem a smart acces memory-t is.... Valami 5let mert lassan kihullik a hajam
-
logen2105
csendes tag
sziasztok ! ASUS B560M-K hoz corei5-10400 használok. A ram Kinsgton Fury 3200 Mhz Cl-16-18-18.
Az alaplap csak safe módban indul fél per sötétség után és a ram sebesség 2133MHz esik vissza..
KF432C16BBK2/16 kit 2x8gb ram. Apacer ram ugyanilyen időzítéssel Asus oldalán kompatibilis.
Jedec szerint 2400MHz -et tud . Cseréljem a ramokat value 2666 MHz -esre ? (Jedec szabvány szerint ) -
d@minator
addikt
Sziasztok! A RAM-okhoz noob vagyok.
A lényeg, hogy beteszek 2db 8GB 3600MHz modult a megfelelő foglalatba ugye alapon 2666MHz/1.2V-on megy.
- Ha az XMP-t bekapcsolom be sem bootol.
- Ha egy modult teszek be vagy két egymás mellettibe teszem XMP működik 3600-on. De CPU-Z single-t ír.
Kérdés1: Miért nem megy a XMP Dual-ban? (legfrissebb BIOS)- Ha manuálisan beállítok frekit kb. 3300MHz-ig megy dualban. Tovább nem. Viszont ha...
- Ha manuálisan beállítok frekit 4000MHz-is megy jobb időzítéssel de csak ha a "Memory Controller: DRAM Frequency Ratio" 1:2.
Kérdés2: Van ennek hátránya, hogy 1:2-re állítom? 1:1-ben miért nem megy?Kérdés3: AIDA szerint mindig rárak +8% tuningot a RAM-ra már mindent kikapcsoltam a BIOS-ban azt szeretném ha 3600-ra állítom ne 3733 legyen.
12400F + ASUS B660 TUF + Crucial 3600 (BL8G36C16U4B.M8FE1)
-
Kolbi_30
őstag
Ram tuning után,CPU debug LED világít, pc nem bootol.
Jumperes reset elvégeztem sokszor. Kivettem a ramokat felváltva indítottak, aztán ramok nélkül. Nem használt. Probléma megmaradt. Billentyűzet nem kap ISBN keresztül áramot. Eger kap, bárhová teszem. B550 Toma 5800x
Mi lehet a megoldás? -
válasz
MaxxDamage #60246 üzenetére
Továbbá, ez eredeti "Kingston" lehet? [kép]
-
Laptopnál a régi SD formába mennyire ment a 2x256MB két külön márka, de azonos MHz (133 pl.) együtt? /vagy a 100 / 133MHz keverve?/
"Kingston KVR133x64sc3/256 ill. Siemens szintén 133 MHz-es"
-
MaddeNNNN
addikt
válasz
Feketelaszlo #60244 üzenetére
2 modullal és azonos chippel igen, 4 modul 2 különböző chippel első generációs Ryzen IMC-vel már nem biztos, illetve mint a mellékelt ábra mutatja egyáltalán nem.
Egyik megoldás, hogy eladod mindkettőt és veszel 2x16GB-ot, vagy veszel egy újabb generációs Ryzen processzort aminek az IMC-je jobb. -
Kolbi_30
őstag
Sziasztok.
MEgneztem par ev utan mi van a gepemben.Persze tudtam eddig is mertt en vettem..Ez egy HyperX Predator 2*16 GB ram kit ledes(3200). Hynix J die van rajtuk. kerdes ez hasonlo mint a samu B die vagy ez az alja.. Mert most hogy van kis idom allitgatnam hatha "jobb" lesz
B550 Tomahawk lapban van 5800X mellett. -
MaddeNNNN
addikt
válasz
Feketelaszlo #60237 üzenetére
Milyen processzor van mellette? Jobban jártál volna, ha eladod a 2x8GB kitet és veszel helyette egy 2x16-osat ami biztosan működik a megadott órajelen.
-
Ezekiel.
tag
válasz
BB9000 #60239 üzenetére
Hát igazából én egy másik listát néztem anno amikor vettem, 2-nél is beszívtam de a harmadik amit most vettem pár hónapja azzal jónak kéne lennie, én az alaplap oldalán néztem ha jól emlékszem.
Single channel XMP profillal használtam most pár napot ami felhúzza magát 3000Mhz-ra de viszont ennél kékhalálozott amit megint nem értek, tehát most kiválasztottam azt a profilt ami 2666-ra teszi le.RAM pontos típusa: HX430C15PB3K2/16
Köszi.
-
BB9000
senior tag
válasz
Feketelaszlo #60238 üzenetére
Ugyanilyen típusú G.Skil Aegis 3000 Mhz...GISB memóriamoduljaim vannak 2x16GB. (2019-es vásárlás Samsung chip-es) vettem hozzá tavaly típusszámra egyezőket, de sajnos az újakon már Hynix chip-ek voltak. Nálam sem mentek együtt. A bolt normális volt, visszavették szó nélkül. Helyette egy ilyen 3200-as kit-et vettem. Ezek már szépen mennek együtt a régi G.Skillekkel 3000-ren C16 ban XMP-vel + minimális fesz emeléssel.
-
BB9000
senior tag
válasz
Ezekiel. #60233 üzenetére
A kompatibilis Kingston modulok listáját itt találod: Kingston memory finder
Milyen alaplapi beállításokkal megy az Single Channel a Hyper-X ekkel? Képernyőképet tudsz berakni?
Mi annak a kitnek a típusszáma?Bármi lehet rossz, de sokkal valószínűbb, hogy kompatibilitási gond van.
-
Feketelaszlo
senior tag
válasz
Feketelaszlo #60237 üzenetére
Saját kérdésemet megválaszolva: teljesen kiment a fejemből, hogy ezeknél a memóriavezérlő a processzorban van, ami még első generációs Ryzen és ha jól látom ezek nem igazán szerették a dual rank/single rank memóriapárosításokat.
-
Feketelaszlo
senior tag
Üdv!
Adott egy AsRock B450 Steel Legend alaplap, benne eddig 2x8GB G.Skil Aegis 3000 Mhz...GISB memóriamodullal.
Majd a múlt héten ehhez hozzá lett vásárolva még 2x8 G.Skil Aegis pontosan ugyanolyan gyári kóddal, viszont a kettőn nem egyezik a memóriamodulok gyártója, az egyik Hynix, a másik Samsung. Nos... a tapasztalat szerint nem igazán szívlelik egymást, a kisebb probléma, hogy csak 2866 Mhz-en akarja őket futtatni az alaplap, a nagyobb, hogy nem nagyon akar alatta semmilyen rendszer stabil maradni, BSoD-k különböző variációját produkálja rendszertelen időközönként. Ki lehet őket valahogy békíteni vagy biztosabb, ha megpróbálok azonos gyártójú modulokat telepíteni? Memóriadiagnosztika hibát nem talált egyiknél sem. -
emiki6
veterán
Lap: MSI B450i Gaming Plus AC
Proci: AMD Ryzen 5 3400G
RAM: Crucial Ballistix Sport LT 2x8 GB 3200c16
RAM info: Micron Rev.E ("E-die"), Single rank, BLS8G4D32AESBK.M8FE, C9BJZ2019-09-02-i 7A40vA9, A.80 BIOS-szal (ComboPI 1.0.0.3ab) 3200c16-in volt csak stabil, asszem szorosra vettem amennyire lehetett.
Olvasás, írás, másolás, késleltetés: 43000 - 45500 - 37000 - 72,72021-10-12-i 7A40vAF5, A.F5 Béta BIOS-szal (ComboAM4PIV2 1.2.0.3c) 3466 MT/s volt a max, 3466c15 lett a vége, valszeg a proci IMC-je a bottleneck. (V9: 49000 - 50700 - 42900 - 64.6 _ tesztelés alatt). Egyelőre 1,4V-ot kap, de ha bírja, akkor elveszek majd tőle amennyit lehet.
Egy táblázatba összeírtam [link] a tuning lépéseit és az azokból származó teljesítmény változásokat. Ez még nem végleges, ha a V9 stabil és/vagy találok még olyan időzítést, amit megváltoztatva javul az írási sávszél, esetleg a késleltetés és stabil, az még bele fog kerülni. Azért az látszik, hogy a legtöbb időzítés szorítása alig csinál valamit (AIDA64 banchmarkban legalábbis)
tRRDS, tRRDL, tFAW, tRAS, tRC, tWTRS, tWTRL időzítésekhez nyúlva már nincs érdemi javulás.
tCL, tRCDRD, tRP, tRTP olyan szoros amennyire csak lehet. tRFC-ben és tRC-ben még lehetne szorítani, de közel minimumon vannak és semmit nem csinálnak, ha lejjebb viszem.
A tRDRDSCL és tWRWRSCL csökkentése elég sokat ad, ha bírja, akkor lehet csökkentek mégegyet, aztán átnézem ad e bármi még valamit.A DRAM kalkulátor tök mást ír, ha Thaiphoon-nal kiolvasott adatok alapján kalkulál, de a top kategóriás PCB + fast preset egész hasonló:
-
Ezekiel.
tag
Sziasztok, egy régebbi kérdést írok be, mert azóta se kaptam rá választ, hátha már tudja valaki.
Tehát a problémám az lenne, hogy adott 2x8GB Ram KIT és valamiért ha dual channelbe rakom be akkor felpörög a venti és ennyi, képet nem ad a gép. Csak single channelben működnek.
RAM kompatibilis biztosan.
Gép konfig:
Alaplap: Asus Prime B450 Plus
Ram: Kingston HyperX 2x8GB
Processzor: Ryzen 5 2600xMost az alaplap lehet a rossz, vagy a processzor? Nincs lehetőségem kipróbálni mással sajnos.
Köszi a válaszokat.
-
emiki6
veterán
Annyit had kérdezzek, hogyha a ram időzítéseknél állítok valamit, de nem javít pl aida benchmark értékeken, akkor van egyáltalán értelme úgy hagyni?
-
PROTRON
addikt
válasz
koti199204 #60229 üzenetére
Oké, ez így világos és nem elhanyagolható körülmény. Jó esélyekkel indulsz.
-
PROTRON
addikt
válasz
koti199204 #60227 üzenetére
A kolléga csak arra hívta fel a figyelmet hogy a "boltos szerint menni fog" és a ténylegesen ugyanolyan magas órajelen 100% hogy megy, az sokszor eltér. De amúgy nálam gond nélkül megbarátkoztak az 1 év eltéréssel vásárolt, azonos Adata márkától, de eltérő ramcsip készletből(egyik Hynix, másik Samu) érkezett ramok. Igaz nálam quad channel van, mivel munkaállomás.
-
BB9000
senior tag
válasz
koti199204 #60225 üzenetére
Ha most veszel ugyanolyan gyártótól ugyanolyan típusszámú RAM modulokat, akkor sajnos egyáltalán nem biztos, hogy ugyanolyan memóriachip-ek lesznek rajta, mint a meglévő modulokon.
Én jártam már úgy, hogy megvettem az ugyanolyan típusszámú modulokat és kapásból nem mentek ugyanazokkal a beállításokkal. Sikerült közös nevezőre juttatni őket és végül tudtam volna őket egy gépben használni, de csak az elméleti maximumnál jóval alacsonyabb órajelen és nagyobb késleltetéssel.
Ha mázlid van, akkor nem kell hozzányúlni az XMP beállításokhoz, de ez a fentiek miatt bizonytalan. -
koti199204
tag
Sziasztok! Olyan kérdésem volna van most 2x8gb ramom veszek bele még 2x8gb-ot ugyan olyan ramot. Akkor újra be kell állítani az xmp profilt arra a 2x8gb-ra vagy hogy működik ez?
-
emiki6
veterán
válasz
BB9000 #60222 üzenetére
De 3200@16-on atomstabil volt. Minden crash után lazítottam valamit és utána már nem jött elő többet hiba. A tápom egy Seasonic G-450.
Most éjszaka lefuttattam egy HCI Memtestet talán 18k% ment le reggelig, most egy TM5 anta777 configgal 3 kört. Megnézem játékkal bírja e. -
BB9000
senior tag
válasz
emiki6 #60221 üzenetére
Konkrét tapasztalat: Minden RAM paraméter módosítás után kb fél napot (12-15 órát) járatom a gépet és futtatom a MEMtest86-ot. Délután elindítom, reggel leállítom.
Ha ezen teszt során nem jön elő hiba, akkor később se!
Ha nálad a teszt során nem jön hiba, csak napok elteltével hibázik a RAM, ott inkább a tápellátás bizonytalansága az, amire gyanakodnék és egy tápcserét is megfontolnék. -
emiki6
veterán
Sziasztok, visszatértem.
2 éve vettem egy ryzen 3400g és 8x2 gb micron rev.e 3200@16 alapú konfigot, akkor csunyán pofára estem ram tuningban 3200@16 volt csak stabil, vélhetően a proci gyenge IMC-je miatt, de a bios is közrejátszhatott.
Most újra belevágtam, a friss bios egészen ígéretes 3466@16-ot tesztelem most, talán megmarad.Van viszont egy aggályom. Minden egyes paraméterváltoztatás után meg kéne bizonyosodni arról, hogy stabil e vele a rendszer, ami úgy érzem lehetetlen!
Úgy tűnik, hogy hiába futtat le az ember teszteket, ha napok múlva, sok óra játék után omlik csak össze a rendszer.Nem tudom hogy lehetne úgy elérni egy stabil finomhangolt állapotot hatékonyan, hogy ne az legyen a vége, hogy 3 hetente összeomlik a rendszer, mert csak olyan ritkán mutatja meg magát a hiba.
Nálatok mik a tapasztalatok ilyen téren?
-
-
Hynix AFR-es modul, sosem próbáltam még 1.4V-on, de mivel netes infók alapján sokan elmentek eddig is, beállítottam én is, és erre jutottam teljesen stabilan:
Timings:
3333 MHz-en szoktak lenni a moduljaim 1.35V-on, viszont ez most így nagyon tetszik. Szerintetek az 1.4V mennyire durva 7/24-re?Szerk.: proci azért jár csak 3800-on, mert 120W-os picoPSU-t használok.
-
válasz
BB9000 #60214 üzenetére
Fog az menni gond nélkül 100MHz-n
Samsung M464S3254DTS-L7A (x2) lesz bele ha úgy alakul. -
mexel
veterán
Talán itt van valaki aki ért a ram modulokhoz és a gyári datasheet-ekhez.
Adott egy modul amineka mikrokódja D9PQL
Ennek a Part Number: MT41K1G4RH-125:E
IItt van a datasheet. Azt lenne fontos tudnom hogy ebből 8 db az 2Gb vagy 4Gb.
Kérem csak olyan írjon aki valóban ért hozzá, a szerintem és valószínűleg nem segít
Az én véleményem ( és a tesztek is ezt támasztják alá) hogy ez 2Gb. A datasheet 14. oldalán látszik szerintem.
Mivel ennél azt írják: 1 Gig x 4
nekem ez azt jelenti hogy 4 modul ebből 1Gb és a 14. oldalon van is olyan hogy 8x256mbJól értelmezem, vagy valamit nagyon benézek?
-
BB9000
senior tag
válasz
MaxxDamage #60213 üzenetére
Van esély arra, hogy menjen, de egyáltalán nem biztos, hogy felismeri a 133 MHz-es modulokat. Ki kell próbálni. 50-50 %
Ilyen RAM-ok kellenek bele: Kingston memóriakereső -
RAM kérdés, de nem mai technology.
Ha 2x256MB SD SO-Dimm (PC-100MHz) a max. Támogatás (össz. 512MB) adott laptop esetén (Compaq Armada E500 PP2060 - PIII 900 MHz verzió), a 2x256MB SO-Dim (PC-133MHz) menni fog ha jól emlekszem, csak nem 133MHz-n, hanem 100MHz-n igaz? -
verycool
tag
válasz
BB9000 #60149 üzenetére
Szia. Köszi, ráírtam a német ügyfélszolgálatosra CSX -nél és megerősített ő is, hogy jól gondolom melyik a a megfelelő. 4GB 1600MHz DDR3L Notebook RAM CSX CL11 (CSXD3SO1600L1R8-4GB) ezt rendeltem végül is, csak elcseszték a rendelést és az egyik darab egészen másféle lett. 2 hete várok, hogy történjen valami, hetente rákérdeztem, hogyan lehet meggyorsítani a dolgot vagy mi az akadálya, mikor rendeltem és fizetve 1-2 nap alatt itt volt, dec. 30. -án, azóta nem jutottunk el odáig, hogy érdemi választ kapjak 2 hét alatt egy nagy webáruházban
Azt egyébként bele is próbáltam magában működik.
-
Cry0
őstag
Sziasztok! Melyiket ajanljátok a két lehetőség közül?
-G.Skill 2x8GB DDR4 3200MHz F4-3200C16D-16GTZR Trident Z RGB
-corsair vengeance rgb pro 16gb 3200mhz cl16 -
BB9000
senior tag
válasz
jpisti #60207 üzenetére
A DC bukása a gyakorlatban 1-2 % teljesítményromlást eredményez, ami csak tesztekkel mutatkozik meg, a gyakorlatban észrevehetetlen. A 8 GB RAM felbővítésével akkor jársz jól, ha valamelyik alkalmazás memóriaintenzív és a 8 GB fizikai memória mellett a lapozófile-t is elkezdi használni a Windows. Hogy ez mikor következik be, az változó, de észre fogod venni, az egészen biztos, mert nem 1-2 % lassulást okoz, hanem inkább 100-300 %-osat!!
Konklúzió: Ha a jelenlegi használat során nem kevés a 8 GB, akkor ne bővíts, minden más esetben igen! Ha már bővítesz, akkor 16 Gb-os modullal tedd! Itt találod a kompatibilis Kingston modulok listáját:
Kingston Memória kereső. Itt látod a KCP426SS8/16 árait is: ÁK -
jpisti
senior tag
Üdv kedves topiklakók!
Egy kis segítséget szeretnék kérni tőletek. Az alany egy ACER Aspire 5 A515-54G laptop (i5 10210U procival) jelenleg 8GB RAM-mal dual chanel-ben. (ebből ugye 4GB az alaplapra integrálva)
Elgondolkodtam a memória bővítésén, de nem tudom, hogy valóban jobban járnék-e a több RAM-mal ha bukom a dc-t?
Van valakinek ilyesmiben tapasztalata? melyik a jobb, a 8GB de dc, vagy a 12, vagy 20GB de csak sc?
(W11 64bit-tel használom jellemzően csak irodai alkalmazásokra, néha kis (nem komoly) játék és videószerkesztés)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Renault, Dacia topik
- Vicces képek
- Bluetooth hangszórók
- Alkoholista nevelde
- Wise (ex-TransferWise)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Vezetékes FÜLhallgatók
- További aktív témák...
- FURY 32GB Beast RGB DDR5 6000MHz CL36 KIT Memória!
- BESZÁMÍTÁS! 16GB (2x8) G.Skill Trident Z RGB 4266MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
- Kingston Fury 2x16GB DDR5-6000 KIT (KF560C36BBEAK2-32)
- G.SKILL Trident Z5 RGB 32GB(2x16GB)KIT DDR5 7200MHz CL34 XMP
- Kingston Fury Renegade DDR5 6400mhz kit
- LG 45GS95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- MacBook felváráslás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest