Hirdetés

2024. május 12., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Jogász topic

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-02-11 07:27:19

LOGOUT.hu

A topikban minden törvénytelen módszer megvitatása tilos!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#24151) Magnum_ válasza mephi666 (#24149) üzenetére


Magnum_
nagyúr

Zold rendszamos (plugin hibrid) autom van, tenylegesen villanyozok a varosban, csak otthon toltok, nyaron sokat utazunk, de en is offolnam a hatosagi arat

I humbly and respectfully decline™

(#24152) mephi666 válasza asdf_ (#24150) üzenetére


mephi666
nagyúr

balatonparton is végig lehetne menni akkor: ez szerintem általános, hogy aki nem hivatalos pénzváltót üzemeltet, ott az eur-t a középárfolyam alatt vagy 40-50ft-al váltják :K

itt csak azzal számoltam, ami kerek számokkal a nyugtán szerepel :K ha kerekítenek, akkor nyugodtan kiírhatnák egyébként fillérre a végösszeget, majd egészre kerekítve a fizetendőt... ha már az egységár amúgyis így van feltüntetve 10fillér pontossággal (mi is sz*ptunk sokat a kerekítésekkel a vállalatirányítási rendszerünkben... itt meg a mol-nál mondjuk nem gondoltak arra, hogy a kerekítés kitolhatja hatósági ár fölé az egységárat :) )

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

(#24153) daninet


daninet
veterán

Sziasztok!
A mikrós internet szolgáltatóm (végre) megszegte az ÁSZF-et így szerintem kötbérmentesen megválhatok tőlük. Légyszíves nézzétek át a felmondó levelemet. Mit írjak még bele.
itt az ászf ha valaki bele akar olvasni

Tisztelt Deltanet!
Szerződésszámom: ----, cím
A Deltakon Szolgáltatói és Kereskedő Kft. (továbbiakban Deltakon) többszöri bejelentésemre sem hárította el a hibát, mely egyértelműen jelen van a hálózatukon és sem légköri sem fizikai akadálya nincs annak, hogy a szerződésben foglaltaknak eleget tegyenek.
A Deltakon Kft. az alábbi pontokban mulasztotta el az Általános Szerződési Feltételeket teljesíteni irányomban:
6.1.1.4. A Szolgáltató köteles az Előfizető által bejelentett, a hibabehatároló eljárása eredményeként valós, érdekkörébe tartozó hibát kijavítani.
A hiba bejelentésétől a hiba kijavításáig eltelt idő nem haladhatja meg a 72 órát.

A hibát első alkalommal 2022. Június 26.-án jelentettem be melyre jellemzően cégük még aznap vagy másnap telefonos vagy emailes megkereséssel reagál. A megkeresés hiánya számomra azt feltételezi, hogy a hibáról tudnak, de jelenleg nem tudják vagy nem akarják elhárítani. Hogy biztosan elkerüljem a félreértéseket 2022 Június 29. Szerdán a hibát ismételten bejelentettem amire ma harmadik napja szintén nem kaptam választ. A Deltakon Kft. ezzel megsértette az ÁSZF 6.1.1.4 pontját.
A Deltakon Kft. számomra Microhome XL díjcsomagot adott el melynek elméleti maximum sebessége 30/8mbps, garantált sebessége 15/4mbps. Az oldalukon nem találtam meg a frissített ÁSZF-et ezzel a csomaggal kapcsolatban, az ÁSZF 100. oldalán MicroHome 2019 XL néven 25/7 és garantált 13/4 csomagként jelenik meg.A Deltakon Kft. többszöri megkeresésem ellenére sem oldotta meg a sebesség problémát.
A problémát régóta észleltem és annak mérésére az Nemzeti Média és Hírügynökségi Hatósághoz (NMHH) fordultam segítségért. Az NMHH egy szerződés keretében rendelkezésemre bocsátott egy mérőeszközt ami az önök hálózatának minőségét figyeli.
Az önök által szolgáltatott kapcsolattal egyértelműen terheltség függvényében sebesség problémákkal vannak, így napközben néha a 1mbps sebességet sem éri el az internet sebessége, mely a csomagomban garantált 8mbps alatt van (de még az ÁSZF régi csomagja szerint sem felel meg). Az önök által szolgáltatott kapcsolat napközben sok esetben egy egyszerű videohívásra sem volt elégséges.Az Önök routerére az utóbbi pár napban csak és kizárólag az NMHH mérőeszköze csatlakozik, egyéb eszköz nem terhelte az internet kapcsolatot.

A hullámzó mérési eredmények egyértelműen mutatják, hogy éjszaka a kapcsolat sebessége megfelelő (ezzel bizonyítva a rálátás megfelelőségét), de napközben használhatatlan sebességre csökken.A Deltakon Kft. elmulasztotta az szerződésben szereplő minimálisan garantált sebesség szolgáltatását.
Ezen levéllel a szolgáltató oldaláról a szerződés megszegése miatt annak kötbérmentes felmondását indítványozom.
Kérem a Deltakon Kft.-t a végszámla elküldésére és az eszközök leszerelésének indítványozására. Amennyiben lehetőség van rá szeretném a fém árbócot amit kollégáik telepítettek megvásárolni önöktől. Ez az árbóc vízhatlanul beépítésre került a tetőszerkezetembe és csak roncsolásos bontás árán lehetne eltávolítani onnan. Úgy gondolom hogy Önöknek is egyszerűbb, ha nem kell kibontani, csak az eszközt szerelik le róla. Kérem az árbóc árának hozzáadását a végszámlához.
Mielőbbi válaszukra számítok,

Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>

(#24154) herdsman12 válasza daninet (#24153) üzenetére


herdsman12
őstag

Van dokumentum arról, hogy a cég szerelte fel azt az átbócot?

(#24155) daninet válasza herdsman12 (#24154) üzenetére


daninet
veterán

mikor bekötötték aláírtam egy jegyzőkönyvet milyen eszközöket hagynak ott nálam, van egy mikrotik antenna, egy mikrotik router, egy árbóc, egy poe adapter. Kábel x méterig bekötési árba volt foglalva. Fizettem egy 20as körül a telepítésért mikor bekötötték a netet.

Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>

(#24156) Semin válasza daninet (#24153) üzenetére


Semin
senior tag

Teljesen érthető, összeszedett panasz!
Kiindulási alapnak remek, nagyon jól összefoglaltad.

"Az Önök routerére az utóbbi pár napban csak és kizárólag az NMHH mérőeszköze csatlakozik, egyéb eszköz nem terhelte az internet kapcsolatot."

Szerintem ez az a pont, ami miatt nem köteles elfogadni a mérési eredményeid.
(ugyanis ezt még logokkal sem tudod hitelt érdemlően bizonyítani)
De ennek cáfolata már az ő felelőssége. Felkérhet független szakértőt a kapcsolatod ellenőrzésére, monitorozására. Bár ha tudják, hogy létezik a probléma és nem tudják kijavítani. nem fogják ezt feltátlenül meglépni.

Kíváncsi vagyok, mi lesz a fejlemény, mindenképpen számolj majd be.

[ Szerkesztve ]

(#24157) bambano válasza daninet (#24153) üzenetére


bambano
titán

Én itt nem látok ászf szegést.
Viszont ha jól tudom, a határozatlan idejű szerződést jogod van bármikor felmondani.
És tényleg:
"12.4.2. Az Előfizető a határozatlan idejű előfizetői szerződést legfeljebb 8 naptári napos felmondási határidővel, indoklás nélkül bármikor jogosult további jogkövetkezmények nélkül felmondani."

egyébként ez a szokásos ótvar kábelszövetségi ászf.
ha gondolod, várd meg, amíg a szolgáltatód meghal.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#24158) bambano válasza daninet (#24153) üzenetére


bambano
titán

egyébként ha baráti együttérzésedről szeretnéd meggyőzni a céget, jelentsd be az nmhh-nál, mert ez az ászf, amit linkeltél, erősen gázos.
;]

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#24159) daninet válasza bambano (#24157) üzenetére


daninet
veterán

hogyan érted, hogy nem látsz ÁSZF szegést? Amit a levélbe írtam a 72 órás hibaelhárításról az mi? 6 napja jelentettem be a hibát

hűséget írtam alá mert a szerződésük pofátlanul drága volt anélkül (érts kb 20k hűség nélkül, 9k hűséggel). Illetve akkor ők voltak az egyetlen opcióm (ma már nem) így nem gondoltam, hogy bármilyen okból el akarok tőlük menni.
A kötbér felmondásáért majdnem 90k-t kérnek (fennmaradó havidíjak plusz leszerelési díj), szóval meg kell szabadulnom tőlük kötbér nélkül amire ez a gond nekem most nagyon kapóra jön.

Nem fognak meghalni, több ezer ügyfelük van. Sok helyen Kecskemét környékén ők az egyetlen opció

[ Szerkesztve ]

Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>

(#24160) bambano válasza daninet (#24159) üzenetére


bambano
titán

nincs olyan szabály, hogy *MINDEN* hibát ki kell javítaniuk 72 órán belül.
mondjuk olyan szabály van, hogy 48 órán belül értesíteniük kell arról, hogy mit tettek a hiba elhárítása érdekében.
ráadásul nincs olyan szabály, hogy nekik az nmhh mérőrendszeréig biztosítani kell a sávszélességet. tehát azt elhisszük, hogy a nálad lerakott mérődoboz annyit mért, amennyit mutattál, csak nincs relevanciája.

ettől függetlenül megpróbálkozhatsz erre való hivatkozással szerződést bontani, de ha a szolgáltató ért ahhoz, amit csinál, akkor ez nem fog menni. ettől persze még mondhatja azt a szolgáltató, hogy elenged, mert nem akar se hajcihőt, se publikus vitát.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#24161) daninet válasza bambano (#24160) üzenetére


daninet
veterán

minden ezt a sebességet mutatja beleértve a saját weboldalukra kihelyezett sebességmérőt is, illetve speedtest telekom szerverére (telekomtól veszik a netet). Csak az egy javascript alapú szar (az oldalukon) beágyazva én abból nem tudok statisztikát kiszedni.
De ezért jöttem ide. Mit írjak bele amire nem tudnak nemet mondani? A net szar. tökmindegy mivel méred, most elméletben nyugodtan vedd alapul azt a grafikont mert valósak rajta a számok. Napközben konkrétan használhatatlan az internet. Nincs packet loss de a sebesség teljesen gyatya.
Írtam több panaszt, szarnak a fejemre. A garantált sebességet nem hozza. Mivel fogjam meg őket?

A Szolgáltató köteles az Előfizető által bejelentett, a hibabehatároló eljárása eredményeként valós, érdekkörébe tartozó hibát kijavítani.
A hiba bejelentésétől a hiba kijavításáig eltelt idő nem haladhatja meg a 72 órát.

Ezt hogy értelmezed? Ha nincs meg a garantált sebesség, akkor az nem az ő érdekkörébe tartozó hiba?
Illetve ha én most laikus lennék és csak annyit értek hozzá, hogy lassú a net pontosan mit kellene csinálnom ilyen helyzetben?

[ Szerkesztve ]

Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>

(#24162) bambano válasza daninet (#24161) üzenetére


bambano
titán

"beleértve a saját weboldalukra kihelyezett sebességmérőt is": egyrészt ezt eddig nem mondtad, másrészt ez egy nagyon lényeges különbség ahhoz képest, hogy az nmhh cucca mit mond.

mégegyszer: NINCS garantált sebesség. számok vannak, amiket hibás, érdektelen módszerrel mérnek.

mégegyszer: nincs kötelezettség arra, hogy minden hibát kijavítsanak 72 órán belül. őket nem fogja piszkálni senki azért, ha a hibák 90%-át kijavítják, 10%-át meg nem, és te pont a 10%-ba esel.

"Ha nincs meg a garantált sebesség, akkor az nem az ő érdekkörébe tartozó hiba": nem. senki nem garantálja, hogy a világ bármely pontjáig meglesz a garantált sebesség.

először is írj hibabejelentést, amiben legyen benne az nmhh mérés eredménye arra bazírozva, hogy megijednek a hatóság emlegetésétől és arra is, hogy fogalmuk sincs, az mit jelent. másodszor legyenek benne mérési eredmények a *SAJÁT* mérési rendszerükkel, mert ennek van jogi következménye. Ezt küldd el nekik hitelt érdemlően bizonyíthatóan, ami lehet:
1. feladod tértivevénnyel postán
2. megbeszéled az ügyfélszolgálattal úgy, hogy kikéred a felvétel azonosító kódját, majd utána kikéred magát a felvételt is adathordozón

Ha nem kapsz 48 órán belül tájékoztatást arról, hogy mi fog történni a problémáddal, akkor tegyél PANASZT. mégegyszer: nem hibabejelentést, hanem panaszt. A panaszba írd bele, hogy a hibabejelentéseddel kapcsolatos tájékoztatást elmulasztották, személyesen nem tudsz velük intézkedni, mert az ügyfélszolgálatuk nyitvatartása neked és a jogszabályoknak nem felel meg, ezért kéred, hogy a hibádat érdemben vizsgálják ki határidőn belül. Ezenkívül jelzed a panaszban, hogy a hírközlési törvény szerint a hiba bekövetkeztétől az elhárításáig tartó időszakra automatikusan kötelesek kötbért fizetni, tehát írják meg, hogy milyen algoritmussal és adatokkal számították ki a neked járó kötbért, az mennyi, és mikor és hogyan fogják számodra jóváírni.

Ezek után erre a két dologra, hogy a *SAJÁT* mérésük szerint nem jó a hálózat és a panaszkezelésük szabálytalan (megnéztem az ászf-jüket, szinte biztosan szabálytalan lesz a panaszkezelésük is) hivatkozva írd meg, hogy felbontod az előfizetői szerződést, a cuccukat leszereled és beviszed, egyébként pedig felejtsenek el.

alapvetően ez egyfajta chicken game, ők megpróbálnak kifárasztani téged, te megpróbálsz rájuk ijeszteni, hogy tájékozottabb vagy, mint átlag előfizető, valaki majd elrántja a kormányt.

azt te döntsd el, hogy egyébként akarod-e őket csuklóztatni. ha akarod, akkor azt nézd meg, hogy a honlapjukon van-e friss ászf (a 2019-es biztosan nem jó, nem olyan régen kellett újraírni az egészet), szerződésösszefoglaló, előzetes tájékoztató. Az ügyfélszolgálati irodával kapcsolatban az a szabály, hogy bizonyos előfizetői létszám fölött az ügyfélszolgálatnak a hét egy napján 12 egybefüggő órán át nyitva kell lennie (fogyasztóvédelem köszöni szépen a büntetési lehetőséget, ha bejelented).

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#24163) Exodion válasza bambano (#24162) üzenetére


Exodion
aktív tag

Azert buntettek meg anno Xmilliora a telekomot a garantalt sebesseg be nem tartasa miatt mert NINCS ;] .

Mi a garantált sebesség?
A 13/2011. (XII. 27.) NMHH rendelet szerint a garantált sebesség „ az internet hozzáférési szolgáltatáshoz rendelt és az előfizetői szerződésben rögzített, az elektronikus hírközlési szolgáltató által az adott előfizetői hozzáférési ponton le- és feltöltési irányban teljesíteni vállalt legkisebb adatátviteli sebesség...”

Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy a garantált sebességet a szolgáltatónak még a legkedvezőtlenebb feltételek között, a legnagyobb forgalmi terheltség esetén is biztosítania kell.

(#24164) daninet válasza bambano (#24162) üzenetére


daninet
veterán

Értem. Eddig minden hibajelentésbe raktam a saját mérőjükről is printscreent, ugyan azt mutatta mint a többi. De akkor küldök tértivevényt nekik.
A szerződésben viszont benne van, hogy nem nyúlhatok a cuccaikhoz, csak ők szerelhetik le, mert automatikusan hibásnak deklarálják és kifizettetik. Ezt sem tudom mennyire szabályos, gondolom semennyire.

Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>

(#24165) bambano válasza daninet (#24164) üzenetére


bambano
titán

ha tudod igazolni, hogy volt hibabejelentésed, akkor nem kell ezzel kezdeni, mehetsz tovább.

szerintem szabályos, hogy nem nyúlhatsz hozzá, ha ezt előzetesen közölték, akkor érdemes betartani a szabályt.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#24166) bambano válasza Exodion (#24163) üzenetére


bambano
titán

Ez a gyakorlatban semmit nem jelent.
Ezt sajnos se az eu, se az nmhh nem érti, de ettől még így van.
A garantált sebesség mindig úgy alakul, hogy van egy szerver, amiről letöltenek illetve feltöltenek tesztfájlokat és lemérik az időt, ebből számolnak sebességet.
ami nem tiszta a jogászoknak, hogy ez a szám jelentősen más lehet attól függően, hogy hol van a szerver. A szerverre a szolgáltatónak kevés ráhatása van, azt tehát számonkérni rajta nem lehetséges.

A korábbi hatósági gyakorlat az volt, hogy legalább a bix-ig mérni kell. A nemrég hatályba lépett eu-s hírközlési kódexnél az a hatósági gyakorlat, hogy SAJÁT HÁLÓZATON BELÜL kell mérni. Ha a szolgáltató hatóságilag nincs kötelezve arra, hogy hálózaton kívül mérjen, akkor azt számonkérni sem lehet.

ennek következménye, amit leírtam, hogy az nmhh-s mérés, a hiedelmekkel ellentétben, jogilag nem köt. a saját szerveres mérés viszont igen. Ha az előfizető ugyanazzal a metódussal mér, mint amivel a szolgáltató a saját minőségtanúsításához mér, akkor az jogilag kényszerítő erejű.

A 2011-es nmhh rendeleteket felejtsük el ebben a témában, mert 2018-tól van eu-s szabályozás, azóta lettek a 18-as eu-s szabályozáshoz illeszkedő nmhh rendeletek is (2020-asok vagy újabbak).

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#24167) daninet válasza bambano (#24166) üzenetére


daninet
veterán

jó hát azt fogom csinálni, hogy keresek egy auto clicker-t meg egy auto printscreen programot és van egy elfekvő laptopom azzal csinálok 10 percenként mérést az oldalukon amíg nem rendezik ezt a dolgot. Azzal már talán pofán lehet őket csapni.
A panaszt meg megírom és elküldöm nekik tértivevényesen első körben.

[ Szerkesztve ]

Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>

(#24168) -Skylake-


-Skylake-
addikt

sziasztok

elofordulhat olyan, hogy anya-lanya alapitanak egy ceget, amibol a lany 2019ben hivatalosan is kivalik (egyetem miatt), majd ezt a ceget 2021 oktoberben valamiert kenyszerfelszamoljak es emiatt a lanya, aki akkor mar 2 eve nem tag kap egy 5 eves foglalkozastol valo eltiltast ? a lany 2019ig ugyvezeto volt a cegben.

[ Szerkesztve ]

"Those who would shave the beard for pussy deserve neither the beard or the pussy." - Ben Franklin, probably

(#24169) Magnum_ válasza -Skylake- (#24168) üzenetére


Magnum_
nagyúr

ha az ügyvezetése alatt történ olyan negatív esemény, ami miatt kényszerfelszámolás állt be (kényszertörlési eljárás, vagy felszámolási eljárás?), akkor igen (de itt cégjogi értelemben történő eltiltásra gondolsz és nem büntetőjogi értelemben foglalkozástól eltiltásra, ugye?).

[ Szerkesztve ]

I humbly and respectfully decline™

(#24170) -Skylake- válasza Magnum_ (#24169) üzenetére


-Skylake-
addikt

Oszinte leszek, eleg kodos meg a kep. Majd a mai nap folyaman fog kiderulni hogy pontosan mirol beszelunk, jelenleg annyit tudunk hogy optenen latszik ez a szoveg. Hogy lehet kideriteni, hogy cegjogi ertelemben vagy buntetojogi ertelmben es mi pontosan a kulonbseg ?

[ Szerkesztve ]

"Those who would shave the beard for pussy deserve neither the beard or the pussy." - Ben Franklin, probably

(#24171) -Skylake- válasza -Skylake- (#24170) üzenetére


-Skylake-
addikt

Es bocsanat rosszul fogalmaztam amit eszre is vettel, szoval kenyszertorles tortent. Nem felszamolas.

Ezt netrol copyztam ki, de ez tortent :

"
1.3. Ha a cég cégjegyzékből történő törlésére kényszertörlési eljárásban kerül sor, a cégbíróság - e törvényben meghatározott kivétellel - eltiltja azt a személyt, aki a kényszertörlési eljárás megindításának időpontjában vagy az azt megelőző évben vezető tisztségviselő, korlátlanul felelős tag, korlátolt tagi felelősséggel működő gazdasági társaságban többségi befolyással rendelkező tag volt. Az eltiltott személy a cég jogerős törlését követő 5 évig nem szerezhet gazdasági társaságban többségi befolyást, nem válhat gazdasági társaság korlátlanul felelős tagjává, egyéni cég tagjává, továbbá nem lehet cég vezető tisztségviselője. E § szerinti szabályt kell megfelelően alkalmazni, ha a cég törlésére felszámolási eljárásban történő megszüntetést követően kerül sor, azonban a felszámolási eljárást kényszertörlési eljárás előzte meg.
Az eltiltás időbeli hatálya az eltiltást kimondó határozat jogerőre emelkedése napjától számított 5 év."

Ugyan igy 5 evre, meg kb a szoveg is ugyan ez. Akkor ez a cegjogi ertelem ugye ?

[ Szerkesztve ]

"Those who would shave the beard for pussy deserve neither the beard or the pussy." - Ben Franklin, probably

(#24172) -Skylake- válasza -Skylake- (#24171) üzenetére


-Skylake-
addikt

Az egesz kerdesnek a lenyegi pontja most, hogy ez a lany most valt munkahelyet ahova kernek egy erkolcsit, aminek pedig ugye a 3 pontjabol az utolso az, hogy "nem állok foglalkozástol vagy tevékenységtől eltiltás hatálya alatt"

Tehat jol ertem azt, hogy ha cegjogi ertelmben tortent az eltiltas akkor az itt nem szerepel majd, ha buntetojogi ertelmben akkor pedig igen ?

"Those who would shave the beard for pussy deserve neither the beard or the pussy." - Ben Franklin, probably

(#24173) Magnum_ válasza -Skylake- (#24172) üzenetére


Magnum_
nagyúr

megnézném a céget, ha elküldöd privátban, de igen, a büntetőjogi szankció, mint foglalkozástól eltiltás látszik az erkölcsi bizonyítványban.

I humbly and respectfully decline™

(#24174) -Skylake- válasza Magnum_ (#24173) üzenetére


-Skylake-
addikt

"de igen, a büntetőjogi szankció, mint foglalkozástól eltiltás látszik az erkölcsi bizonyítványban."

Ez akár cégjogi értelemben vett eltiltás, akár büntetőjogi értelemben vett, mindkét esetben igaz ?

"Those who would shave the beard for pussy deserve neither the beard or the pussy." - Ben Franklin, probably

(#24175) Magnum_ válasza -Skylake- (#24174) üzenetére


Magnum_
nagyúr

büntetőjogi, a cégjogi eltiltás az, hogy nem lehet ügyvezető például

I humbly and respectfully decline™

(#24176) Greg-77


Greg-77
aktív tag

Üdv.

Egy kedves Ismerősöm rendelt egy multimédiás eszközt, időben meg is kapta a GLS hozta házhoz, kapott is egy számlát a GLS-től mikor átvette. Azon a számlán egy kedvezőbb összeg szerepelt mint a webshop oldalán lévő ár. Ez átvételkor rendezve lett kp.-val. Majd a webshop tulajdonos cég egy jó hónap után követelte a fennmaradó összeget a vásárlótól. Én azt gondolnám mivel a GLS szúrta el a számlázást ezt velük kellene rendeznie a cégnek. Bár a cég azt állítja ehhez semmi köze a futárcégnek és jogi útra terelik az ügyet. Mi a vélemény erről az esetről? Ki és mit tehet ilyen esetben?

(#24177) asdf_ válasza Greg-77 (#24176) üzenetére


asdf_
veterán

Vevő megrendelt egy terméket x forintért. az eladó visszaigazolta neki x összegért (a szerződés tehát x összegre köttetett és innentől nincs is miért tovább írni a mondatot) a GLS pedig elcseszte és hibás, y összeget utánvétezett be az ügyféltől? Mert ha ez a szitu, akkor teljesen egyértelmű, hogy x és y különbözetét ki kell fizetni.

(#24178) Magnum_ válasza asdf_ (#24177) üzenetére


Magnum_
nagyúr

:K

I humbly and respectfully decline™

(#24179) biker válasza Greg-77 (#24176) üzenetére


biker
nagyúr

A gls nem ad számlát! Az egy bevételi bizonylat volt, az átvett összeget igazolja

Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

(#24180) daninet válasza bambano (#24162) üzenetére


daninet
veterán

nos... panaszlevél 3 napja elküldve. Nincs válasz :D Beleírtam mindent amit mondtál. Kértem friss ÁSZF-t is.
Beszéltem NMHH-val telefonon, azt mondta nekem a csávó, hogy kötbér csak akkor jár, ha megállapítják a hibát. Amíg a hiba nincs megállapítva kb semmit nem lehet tenni :U Szerintem erre játszanak, húzzák az időt.
Következő körben felnyomom őket az NMHH-nál és a fogyvédnél, kérdés csak mennyit várjak.
Illetve küldték a havi számlát. Szerinted befizessem? Azon gondolozom, hogy nem. A kötbér biztos több lesz mint a számla. Gyakorlatilag 2 hete használhatatlan az internet. Hátha felhívnak beszélgetni ha nem fizettem :F
Milyen módon mikor mondhatom fel velük a szerződést?

Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>

(#24181) mephi666 válasza daninet (#24180) üzenetére


mephi666
nagyúr

Szerintem fizesd be, hogy ha balhé lesz, te egyik részről vagy a becsületes, mindig időben fizető ügyfél... aki elvárná a szolgáltatást... ők meg a semmirekellő szarházi cég, aki nem szolgáltat, de kötbérrel fenyegetőzik... fogyvédelem szereti, ha nem foglalkozik az ilyen rühedék cég a kedves ügyfél leveleivel: majd nekik magyarázkodhatnak :) készítsd a csomagot fogyvédelemnek a teljes egyoldalú levelezésről :)

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

(#24182) Semin válasza daninet (#24180) üzenetére


Semin
senior tag

Jaja mindenképp fizesd be, mert szerződésben vállaltad, hogy havonta fizetsz a szolgáltatásért. Így részedről minden kötelezettséget teljesítettél.

(#24183) daninet válasza mephi666 (#24181) üzenetére


daninet
veterán

utánanéztem, 30 napot várnom kell a panaszkezelésre :((( kicsit kapják be... Mindegy. Addig gyűjtöm az adatot mennyire szar a hálózatuk.

Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>

(#24184) bucihost


bucihost
senior tag

Sziasztok!

Munkaügyes kérdésem lenne, azon belül is a kötetlen munkaidővel kapcsolatban.
Normál esetben a munkaidő 8.5 óra, amelyből 8 óra tényleges munka 30 perc pedig szünet (10perc reggeli, 20 perc ebéd). Mi a helyzet viszont azokkal a dolgozókkal akik kötetlen munkaidőben vannak? A 30 perces szünet rájuk vonatkozik-e, vagy a szünet hosszával is ők rendelkeznek? Sehol nem találok ezzel kapcsolatban bárminemű hivatkozást. :R

(#24185) jerry311 válasza bucihost (#24184) üzenetére


jerry311
nagyúr

Kötetlen munkaidőnek pont az a lényege, hogy nincsenek ilyen megkötések, mint amiket említettél. Annyit dolgoznak, hogy meg legyen csinálva a munka. Ez lehet, hogy kedden 12 óra, csütörtökön, meg csak 3.

(#24186) -Skylake- válasza Magnum_ (#24175) üzenetére


-Skylake-
addikt

Szia !

Megjött az erkölcsi és nem szerepel benne semmi , teljesen tiszta, tehát az eltiltás cégjogi eltiltás. Köszönöm szépen a segítséged :R :R :R

"Those who would shave the beard for pussy deserve neither the beard or the pussy." - Ben Franklin, probably

(#24187) Fecogame


Fecogame
veterán

Munkaügyi kérdésem lenne.

Már több, mint 5 éve dolgozom egy helyen, tehát ha jól tudom a cégnek kötelessége a 2 hónapnyi végkielégítést megadnia részemre, amennyiben ők bocsáltanak el.

Sajnos ez is történt, megszűnt a pozícióm, viszont csak Dec 31.-ével. Előbb váltanék másik helyre, már nem maradnék itt. Ez esetben hogyan kaphatnám meg a 2 havi végkielégítésem?

:R

Lassú a mobilinterneted? 4G/LTE antennák, közvetlenül raktárról ---> http://bit.ly/LTE_Antennak

(#24188) mephi666 válasza Fecogame (#24187) üzenetére


mephi666
nagyúr

...fél év a felmondási idő? Valahogy van egy olyan érzésem, hogy azért ennyi, hogy ha közben találsz mást, akkor azonnali hatályra váltva ne kelljen végkielégítést fizetni... (általában nem fél évvel későbbre keresnek új munkaerőt a cégek és nem várnak ennyit a dolgozóra... munkavállalónak meg szar a fél év bizonytalanság és mielőbb újra fixet akar... tiszta pszichológia)

[ Szerkesztve ]

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

(#24189) Magnum_ válasza Fecogame (#24187) üzenetére


Magnum_
nagyúr

közös megegyezés.

I humbly and respectfully decline™

(#24190) mephi666 válasza Magnum_ (#24189) üzenetére


mephi666
nagyúr

...amire azt mondja a munkáltató, hogy nem: ő ragaszkodik a dec31el záruló felmondási időhöz... viszont felmondhat azonnali hatállyal... amire lóf*szon kívül más nem jár...

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

(#24191) Magnum_ válasza mephi666 (#24190) üzenetére


Magnum_
nagyúr

persze. én sem látok mást, csak a közös megegyezést, ha előbb akar elmenni (dec.31. napjával megkapná a 2 hónap végkieget), de hátha jó fej a munkáltató (én az ügyvédkedés előtt olyan cégnél voltam jogtanácsos, ahol nagyon normálisan intézték az ilyet, pedig "multi" volt - na jó, az ügyvédkedés előtt fél évig máshol voltam jogtanácsos, ami tré volt :D )

I humbly and respectfully decline™

(#24192) jerry311 válasza mephi666 (#24188) üzenetére


jerry311
nagyúr

Ha jól emlékszem csoportos felmondást legalább 90 nappal előbb be kell jelenteni. Lehet ennek tett eleget a munkáltató, abban a reményben, hogy mindenki menekül, hogy ne legyen munkanélküli január elsején.

Fecogame
Ha van valami nagyon jó új állás, akkor lépj le akár a végkielégítés nélkül.
Ha kevésbé jó, akkor próbálj egyezkedni.
De ha kivárod a végét, és kapsz 2 hónapnyi fizut, akkor van 2 hónapod állást találni, mielőtt még a megtakarításaidhoz kellene nyúlni. Ha a cég nem jó fej, akkor csak ebben az esetben fogod megkapni azt a pénzt. Viszont ha a cég nem jó fej, akkor a dolgozónak sem kell annak lenni (egyébként se), és elég csak a kötelező minimumot adni, nem kell kidolgozni a beled. Van abban valami szép, amikor egy már kirúgott embert próbálnak jobb teljesítményre ösztönözni. Mi lesz ha nem csinálom, kirúgnak még egyszer? :DDD

[ Szerkesztve ]

(#24193) Fecogame válasza jerry311 (#24192) üzenetére


Fecogame
veterán

Köszi mindenkinek a válaszokat! :R

Valóban, itt a csapat felét elküldték (igaz, papírt még egyikőnk se kapott róla).

Jövő héten egyeztetek a főnökkel, hogy kialkudjak valami jó kilépési pozíciót.

Lassú a mobilinterneted? 4G/LTE antennák, közvetlenül raktárról ---> http://bit.ly/LTE_Antennak

(#24194) IzI


IzI
senior tag

HI

10 éve munkaviszony után elküldenek(leépítés),akkor a 3 havi végkielégítésen kívül,mi jár még automatikusan? Szabadság teljes egészében vagy időarányosan,felmondási idő,ha jól láttam,akkor 55 nap?

(#24195) Fecogame válasza Fecogame (#24193) üzenetére


Fecogame
veterán

Beszéltem vele. A végkielégítést felejtsem el, ugyanis ők felajánlottak másik, belső pozit (persze köze nincs a jelenlegi munkámhoz, de az mindegy), meg egyébként is hogy képzelem?! :U

Szóval örülhetek, ha a felmondási időt sikerül lealkudni, és ennyi. Én többet vártam a cégtől, de lehet csak naív vagyok.

A közös megegyezés esetén pedig egyébként sem jár végkielégítés, csak akkor, ha a cég rak ki. Dec végéig meg nem akarok várni. Szóval így jártam.

Lassú a mobilinterneted? 4G/LTE antennák, közvetlenül raktárról ---> http://bit.ly/LTE_Antennak

(#24196) oszi666


oszi666
őstag

Sziasztok, lehet teljesen rossz helyen vagyok, akkor kérlek (ha tudtok) irányítsatok a jó topicba.
Édesanyám tavaly elhunyt, azóta húzodik a hagyatéki tárgyalás (mivel jött a tél, akkor nem dolgoznak, aztán januárban még nincs bent mindenki, aztán a választásra készültek, aztán a választások utáni akármi volt, most pedig nyáron mindenki szabadságon van).
Van egy cég, amelynek ő volt többségi tulajdonosa, és az ügyvezetője, én pedig a kisebbségi tulajdonosa, a cég valós gazdasági tevékenységet évek óta nem folytat (ha jól értem valami olyasmi volt a terv, hogy öt év zéró aktivitás után automatikusan megszűnik, és nem kell valami díjat kifizetni).
Most hónapok után nagy nehezen sikerült megtalálnom az alapító társasági szerződést, és a módosító bejegyzést is, ahol apám részét átírták rám (ez volt 10+ éve, én teljesen elfelejtettem azóta hogy ez a cég egyáltalán van, és én résztulajdonos vagyok).
A módosítón szereplő ügyvédi iroda szerintem megszűnt, a megadott kontaktok egyáltalán nem elérhetőek, az email címek deaktiválva vannak, az ügyvédre rákeresve semmi releváns találatot nem találok. A szerződésben pedig erre az esetre (elhunyt ügyvezető) semmi utalás nincs.
Na mármost, anyám email címáre be tudtam lépni, és látom, hogy folyamatosan jönnek NAV-os értesítők az ügyfélkapujára, a NAV viszont azt mondta, hogy amíg nincs bármi hivatalos papírom arról, hogy eljárhatok a cég képviseletében addig semmit sem tudok tenni.
Ti mit tanácsoltok, hogyan tudnék ezeknek mégis utána járni, vagy tudnátok ajánlani egy ügyvédet?
félek tőle, hogy valami adóelmaradás van és utána olyan büntetést sóznak a nyakamba hogy beleszakadok.

It is not birth, marriage, or death, but gastrulation, which is truly the most important time in your life.

(#24197) Yszapos


Yszapos
tag

Sziasztok! Van egy lakásom, amit évekkel ezelőtt kiadtam. Ma lett tudomásom arról, hogy a bérlő kb. 2 hónapja nem tartózkodik a lakásban (a bérleti díjat eddig fizette, bár a legutóbbi bérleti díjjal már elmaradásban van, elmondása szerint ezen a héten szerdán vagy csütörtökön ki fogja fizetni), valamint a fia és annak haverjai hangoskodnak, buliznak, amivel zavarják a többi lakót. A bérleti szerződésben kikötésre került, hogy a lakásban csak és kizárólag a bérlő és az élettársa, illetve annak gyereke tartózkodhatnak. Ehhez képest a bérlő gyereke az apja távollétében mint az kiderült bulikat tart. A szerződésben az áll, hogy felmondás után 3 hónap van rá, hogy kimenjenek. Viszont mivel szerződést szegtek, ugyanis a bulik, illetve más idegen emberek beendegése nem volt megengedett, valamint a legutolsó bérleti díj sem került megfizetésre határidőre kitehetem őket azonnali hatállyal úgy, hogy ne kelljen visszaadnom nekik az elején kifizetett két havi kauciót?

Mellékelem a bérleti szerződést is, hátha abból valamit ki lehet okosítani.

Bérleti szerződés: [link]

Előre is köszönöm a segítséget! :R

(#24198) LuckyL válasza Yszapos (#24197) üzenetére


LuckyL
őstag

ha nincs közjegyzőnél írásba foglalt nyilatkozat, akkor hosszas eljárásra számíts, ha ki akarod őket rakni, még abban az esetben is ha nem fizetik a bérleti díjat
konkrétabbat nem írnék, mert jobb ha ügyvédhez fordulsz, akivel áttekinthetitek a lehetőségeket

cryptot minden termékemért elfogadom

(#24199) Yszapos válasza LuckyL (#24198) üzenetére


Yszapos
tag

Nem voltunk közjegyzőnél. Akkor ha a rendőrséghez fordulok semmit nem fognak tenni?

(#24200) -Skylake- válasza Yszapos (#24199) üzenetére


-Skylake-
addikt

Pontosan miert is nem jar vissza a kaució most nekik ? Kárt okoztak a lakásban ?…

"Those who would shave the beard for pussy deserve neither the beard or the pussy." - Ben Franklin, probably

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Jogász topic
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.