Hirdetés

2024. május 11., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Jogász topic

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-02-11 07:27:19

LOGOUT.hu

A topikban minden törvénytelen módszer megvitatása tilos!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#23401) mephi666 válasza asdf_ (#23399) üzenetére


mephi666
nagyúr

és mindez 3 perc alatt, amit kimásoltál :) habár ha 3 percből majdnem 2 kiesik, akkor azért napi szinten is összejöhet sok-sok %

...ez a sok szakadás pont jó arra, hogy az ember ne tudja végezni a munkáját és szerintem simán alap a szerződés felmondására... :K kicsit keményebbnek kell velük lenni és mivel úgysem tudnak csettintésre (befektetés nélkül) változtatni a szolgáltatás minőségén, így el fogják engedni inkább...

ha jól gondolom, ez az ügy a fogyasztóvédelemre tartozna... én emaileznék finoman a deltásokkal, hogy elégedetlen vagyok a szolgáltatással, szakad folyamatosan a kapcsolat, fájdalmas búcsút szeretnék venni tőlük mindenféle kötbér nélkül, mivel rajtuk áll, hogy ilyen sz*rt adnak... ha kötik az ebet a karóhoz, akkor meg belengetni a fogyasztóvédelmet... (lehet, hogy volt már velük pár ügyük, ami után vastagabb bírságot kapnának ennél a 100-200ezernél is, amit az ügyféllel akarnak kifizettetni :K )

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

(#23402) asdf_


asdf_
veterán

Nyitsz 3 paranssort, benne pingelsz 3 ip-t (valami szolgáltatóit, meg valami egyebet), úgy hagyod 2-4-6-8-24 órára, ahogy jó, majd CTRL-c-vel kiszállsz belőle

ping 8.8.8.8 -t >log1.txt (és értelemszerűen log2.txt meg log3.txt, hogy neírják felül egymást).
Ez alapján a packet losst bejelented MINDEN alkalommal, az előző hibajegy lezárása után (3 nap meg nem oldott probléma után a kötbérigényt is bejelented azonnal), 2 hét, egy hónap statisztikája alapján pedig jelzed, hogy mivel szerződésszerűen nem tudnak teljesíteni, legyenek kedvesek kötbér nélkül elengedni. A routert meg kenjék a hajukra (gondolom valami ócska szar, csak amiatt van ott, hogy 2 év hűség lehessen miatta).
Vagy megkérded az NMHH-t, hogy packet loss-t mér-e a dobozuk, és ha igen, megrendeled.

[ Szerkesztve ]

(#23403) biker válasza asdf_ (#23399) üzenetére


biker
nagyúr

a mikros net mindig ilyen, éveket szívtam vele otthon és a cégnél is. A cégesnél két antennát párhuzamosítottak, így is ugyanilyen volt. És amennyire visszaolvastam itt is mikros net van, mikrotik eszközzel.

Kábelen valóban rémes lenne, a mikrohullámon meg jönnek az ilyen olyan környezeti hatásokkal, ágakkal, galambokkal.

És attól függ, hova görgetsz a logban, van ahol 12 órán át nincs szakadás.

[ Szerkesztve ]

Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

(#23404) Atomgeszi válasza biker (#23403) üzenetére


Atomgeszi
veterán

Kenje a hajára, ha a 12 órában pont alszom, akkor pont nem érdekel, hogy nincs net.

Imádom, hogy mindig ezeket a trágya szolgáltatókat védik a szerződések.

(#23405) daninet válasza biker (#23403) üzenetére


daninet
veterán

köszönöm a tippeket mindenkinek.

nmhh dobozt megrendeltem. Írtam egy érdeklődő emailt nmhh-nak mik a jogi lehetőségeim, logolás folytatódik, szerintem ha napi 15-20 percet eléri az összeadott lyukak száma bejelentem nekik minden nap. Ha 1-2 hónapig összejön elkezdek velük vitázni a kötbér nélküli felmondásról.

biker: itt nem játszik az időjárás, gyönyörű felhőtlen napon, szélcsendben szakadozik a net. Direkt rálátásom van a tornyukra, nincsenek közte fák.

[ Szerkesztve ]

Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>

(#23406) astorre19 válasza Atomgeszi (#23404) üzenetére


astorre19
aktív tag

Addig amíg a fizikát nem lehet megerőszakolni,vezeték nélküli szolgáltatás esetén igenis így lesz sajnos.

Battletag: SHADOWDRAGON#26677

(#23407) mephi666 válasza astorre19 (#23406) üzenetére


mephi666
nagyúr

nem feltétlenül: cégnél is mikrohullámú van, légvonalban kb 1.5km a torony (antenna nálunk fent van vagy 5méter magasan, nem lóg be semmi tereptárgy) és abszolút nem jellemző a szakadozás... (mondjuk nem is a delta szolgáltat :D )

[ Szerkesztve ]

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

(#23408) daninet válasza astorre19 (#23406) üzenetére


daninet
veterán

tisztában vagyok a technológia korlátaival, de ebből is van jobb/rosszabb. Ha megnézed a traceroute-ot fentebb szolgáltatói 8 eszközön megy át minden csomagom. Ez mondjuk egy diginél vagy telekomnál, 3, jobb mikrósoknál max 4. Mind a 8 eszköz egy hibalehetőség.

[ Szerkesztve ]

Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>

(#23409) astorre19 válasza daninet (#23408) üzenetére


astorre19
aktív tag

Nem vitatom,csak arra írtam,hogy mindig a szolgáltató van levédve a szerződésben.

Battletag: SHADOWDRAGON#26677

(#23410) Atomgeszi válasza astorre19 (#23406) üzenetére


Atomgeszi
veterán

Én ezt értem. De akkor meg ne fenyegetőzzenek az egyszerű user-nél, aki csak egy normális szolgáltatást akar. Vagy le van írva, hogy teljesen általános a napi többszöri megszakadás?
Még, ha nem is meetingelnék is felbaxna állandóan, hogy nem tölt be weboldalt mondjuk, csak másodszori frissítésre.

Nem hiszem amúgy, hogy rengetegen jelentik ezt. Szimplán szarrágók, hogy egy embernek se képesek ezt felmondani, mert szar a szolgáltatás.

(#23411) daninet válasza Atomgeszi (#23410) üzenetére


daninet
veterán

van egy lakóközösségi csoportunk facebookon, jópár embernek van ettől a szolgáltatótól netje, átlag usert főleg a sebesség zavarja, akkor megy a hőbörgés. Gondolom ahogy írtátok, youtube, netflix megy mert bufferel. Facebook/instagram pedig csal, cache-ből tölti be a régi posztokat mikor nincs internet :)

Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>

(#23412) envagyok válasza Remekelek28 (#23400) üzenetére


envagyok
veterán

"De a vagyoni elosztásnál mérvadó lehet,illetve asszonytartás stb. "

Egyáltalán nem mérvadó Magyarországon ki kit csalt meg.
Közös vagyon, osztozkodás, tartásdíjak stb. mindettől függetlenek.
Gyakorlatilag semmit se érsz semmilyen híváslistával, hang vagy videófelvétellel, maximum sírhat/röhöghet rajta az érintett.
Nem örülök én se hogy így van, de ez van.
Sajnos az emberek többsége a biztosból a biztosba ugrik.

(#23413) biker válasza daninet (#23405) üzenetére


biker
nagyúr

"itt nem játszik az időjárás, gyönyörű felhőtlen napon, szélcsendben szakadozik a net. Direkt rálátásom van a tornyukra, nincsenek közte fák."

tudom, akkor is ilyen tré. Maglódról az adótorony szemmel belőhető volt, Dunakeszin már messze volt, de még tiszta rálátás, mégis ilyen volt. Remote desktop használhatatlan volt, mert kidobált mindig.

Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

(#23414) asdf_ válasza biker (#23403) üzenetére


asdf_
veterán

a mikros net mindig ilyen, éveket szívtam vele otthon és a cégnél is.

Nem, nem ilyen, bármennyire erőlködtök. Egy oldalt sem kell visszalapoznod, mutattam logot, milyen a mikrós net. A szar mikrós net ilyen, mint amit a panaszos logjaiban van. Minden szakmában van trehány tróger szar munka meg pénzéhes vállalkozó, az ISP sem kivétel. Attól mert ti csak fos mikrós nettel találkoztatok, az még nem tud alap lenni arra, hogy leírjátok a technológiát, és tokkvonó kijelentsétek, hogy márpedig a mikrós net szar és punktum. Nem, nem az. A szarul megcsinált mikrós net a szar.

[ Szerkesztve ]

(#23415) biker válasza asdf_ (#23414) üzenetére


biker
nagyúr

Igazad van, en csak két szolgáltato két különböző (lakossági és céges) szolgáltatását ismerem, mindkettő ilyen volt. Lehet valahol jól működik…

Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

(#23416) Salex1


Salex1
senior tag

Adott egy ház 1/2-1/2 tulajdona a feleségemmel, és ha történik egyikünkkel valami a másik nehéz helyzetbe kerül, mivel a kiskorú gyerekek öröklik a ház felét, és úgy körülményes, eladni, vagy bármit csinálni. Hasonlóan az autó is.
Ha hagyunk egy közös végrendeletet, hogy ezek tulajdona a másikra szálljon haláleset esetén, akkor az működhet? Olvastam valami kötelező öröklésről, meg ilyenek. Nem a gyerekek kisemmizése a cél, úgy is az övéké lesz a végén.

(#23417) asdf_ válasza biker (#23415) üzenetére


asdf_
veterán

Utolsó kanyarom mikrós net témában, no, ilyen a jó mikrós net, tegnap estétől mostanáig, tehát úgy 15 óra, két külön helyen (a szolgáltató ugyanaz amúgy):

xx.xx.xx.xx ping-statisztikája:
Csomagok: küldött = 54040, fogadott = 54036, elveszett = 4
(0% veszteség),
Oda-vissza út ideje közelítőlegesen, milliszekundumban:
minimum = 10ms, maximum = 587ms, átlag = 16ms

Ping statistics for xx.xx.xx.xx:
Packets: Sent = 52417, Received = 52411, Lost = 6 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 8ms, Maximum = 62ms, Average = 12ms

(#23418) razorbenke92

Sziasztok!

Egy kis megerősítés kéne, hogy nem pattogok indokolatlanul.

Repülőjegyet foglaltam még 2021 novemberében a WizzAirnél munkaügyben, céges számlát igényelve. Nagyon a levegőben volt, hogy lemondja az ügyfél ezért flexibilisre foglaltam.
Lemondta, így én is lemondtam a járatot. Sztornószámlát küldtek a teljes összegről (58k), kiállítottak egy új 18k-s számlát (ez a díj vissza nem téríthető része). A maradékot a fiókomban jóváírták, elhasználhattam volna 3 hónapig. Erről az összegről akkor nyilván nem kaptam számlát, gondoltam ha elköltöm, majd kapok. Nem kellett utaznom, nem költöttem el, így szimplán törölték azt a 40k-t (kb. 1 hónapja) és azóta sem kaptam számlát.

Felhívtam az ügyfélszolgálatot, mert máshol nem lehet intézni számlaügyeket, 250Ft/perc vonalon 10 perc várakozás után kaptam egy ügyintézőt, aki azt mondta: "Hát ha nem használta fel az összeget, akkor nem adunk számlát." Amikor elmondtam neki, hogy laikusként ezt mennyire aggályosnak tartom pénzügyi szempontból, hogy befizetek 58 ezer forintot, ők számlát adnak 18-ról és a maradék 40-et csak úgy eltűntetik, akkor azt mondta, forduljak a panaszkezeléshez.

Jeleztem, hogy nevetségesnek tartom, hogy nekem kell a sarkukra járnom, hogy küldjenek egy számlát. Ekkor azt mondta, hogy tud nekem igényelni új, jelen állapot szerinti számlát.

Ma reggel megkaptam a korábbi 18k számla sztornózását. (Ezt a számlát a tavalyi évben elszámoltattam, a cég könyvelte, stb.) és kaptam egy új számlát 20k-ról. :(

A kérdéseim:
A storno számla mint olyan, teljesen hatályon kívül helyezi az eredetit. Tehát ha szabályosan akarok eljárni, akkor addig kell a sarkukra járnom, míg az általuk adott számlák összege minusz a sztorno számlák kiadják a tényleges befizetett összeget igaz?

Ebben a helyzetben ugye tényleg irreális, hogy nem akarnak számlát adni a befizetésemről, csak mert végeredményben nem vettem belőle semmit, "csak" elveszett a javukra?

Ha nem bírok velük, kit érdemes bevonnom? Fogy.véd vagy ez már inkább NAV?

Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...

(#23419) LuckyL válasza razorbenke92 (#23418) üzenetére


LuckyL
őstag

a fogyasztóvédelem biztosan nem, mivel a cég nem fogyasztó (nem tudom magánembereknél is így járnak-e el)
NAV-ot biztosan fogja érdekelni a dolog, nekem is szabálytalannak tűnik
más kérdés hogy attól hogy a nav majd valamikor foglalkozik a témával, a te konkrét eseted nem fog rövidtávon megoldódni
ha saját részre megoldást szeretnél, akkor inkább próbálj velük levelezni, ha azt akarod hogy rossz legyen nekik akkor fordulj a nav-hoz

cryptot minden termékemért elfogadom

(#23420) razorbenke92 válasza LuckyL (#23419) üzenetére

Köszönöm. :R
Első körben természetesen a levelezés mellett vagyok, ha más is jogosnak látja az aggályom. Remélem ők is annak fogják látni.

Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...

(#23421) mephi666 válasza asdf_ (#23417) üzenetére


mephi666
nagyúr

én csak egy nagyon rövid tesztet csináltam kíváncsiságból: nálam nagyobb a veszteség, de nem volt hosszabb kiesés

Ping statistics for x.x.x.x:
Packets: Sent = 2197, Received = 2179, Lost = 18 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 6ms, Maximum = 37ms, Average = 9ms

Ping statistics for y.y.y.y:
Packets: Sent = 2310, Received = 2299, Lost = 11 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 5ms, Maximum = 43ms, Average = 9ms

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

(#23422) LuckyL válasza razorbenke92 (#23420) üzenetére


LuckyL
őstag

én úgy gondolom hogy azon a ponton amikor az eredti számlát lerontották vagy vissza kellett volna utalniuk az összeget, vagy ki kellett volna számlázniuk az összeget más jogcímen újra
persze ez csak akkor áll, ha egyáltalán magyar a cég, nem tudom a wizzair milyen cégből számlázza ezeket az utakat

cryptot minden termékemért elfogadom

(#23423) razorbenke92 válasza LuckyL (#23422) üzenetére

A számlák kiállítója Wizz Air Hungary Légiközlekedési Zrt. magyar adószámmal.

Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...

(#23424) Magnum_ válasza LuckyL (#23419) üzenetére


Magnum_
nagyúr

a fogyasztóvédelem biztosan nem, mivel a cég nem fogyasztó (nem tudom magánembereknél is így járnak-e el)

???

Vállalkozás és fogyasztó között létrejött szerződések esetén van hatásköre a fogyasztóvédelem alatt a fogyasztóvédelmi hatóságnak és a békéltető testületnek....

I humbly and respectfully decline™

(#23425) LuckyL válasza Magnum_ (#23424) üzenetére


LuckyL
őstag

rosszul értelmezed amit írtam
a zárójeles nem a foygasztóvédelem, hanem a wizzair eljárására kérdez rá

cryptot minden termékemért elfogadom

(#23426) biker válasza asdf_ (#23417) üzenetére


biker
nagyúr

ez a net stat teljesen jó. Iagzából pár csomag, még 50x ennyi vesztése sem jelent semmit, mert azért van a hálózati protokoll, hogy ezt jelezhesse a fogadó fél és újrakapja a csomagot. De van ami ki is eshet teljesen, hibajavítással elmegy.

Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

(#23427) mephi666 válasza biker (#23426) üzenetére


mephi666
nagyúr

ez igen, 1-1 packet loss fel sem tűnik... (nálam sem tűnik fel, ha 100-150 csomag közül 1-1 eltűnik) nem is ez a baj, hanem a deltás logban a random 4-40másodperces szakadások, amit már semmi nem kezel le és lehetetlenné teszik a munkát :K

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

(#23428) tomy86 válasza Salex1 (#23416) üzenetére


tomy86
addikt

Nem vagyok jogász, de nemrég (bár más aspektusból) utána kellett járnom az örökléssel kapcsolatos témának. Az biztosan nem működik, amit írtál, mert még ha végrendeletet írtok, akkor is jár a gyereknek köteles rész. Csak akkor tudnátok ebből is kizárni, ha a végrendeletben kitagadnátok a gyereket, de itt nyilván nem az a cél (amellett, hogy ahhoz alapos indok kell).

(#23429) tomy86 válasza tomy86 (#23428) üzenetére


tomy86
addikt

Ha már öröklés. Sokaknak nem jut eszébe, de bankszámla esetén érdemes a banknál megadni halál esetére a kedvezményezettet (haláleseti rendelkezés), mert akkor az kikerül az örökségből. Ellenkező esetben a számlán levő összeg minimum felét, de adott esetben az egészet zárolják a hagyatéki tárgyalásig (ami 8-12 hónap), így ahhoz sem lehet hozzáférni.

(#23430) philoxenia válasza Salex1 (#23416) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Azért annyira nem körülményes, mivel a gyerekek gyámja a másik lesz, csak gyámhatósági hozzájárulás kell. Ellenben, ha nagykorúak lesznek majd az körülményesebbé teszi. Hiszen ott az eladásnál bejön az elővételi jog stb. Amúgy ma már a hátramaradó házastárs is örököl egy részt, a maradékra haszonélvezet.

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#23431) inf3rno


inf3rno
nagyúr

Szeretnék csinálni egy webes alkalmazást, ami étrendeket állít össze különböző paraméterek alapján. Többek között képes lesz cukorbetegeknek való étrend összeállítására is.

Na most ezt vállalkozóként csinálom, nem foglalkoztatottként, és az étrendet nem én adom, hanem az alkalmazás állítja össze, én mondjuk az algoritmust írom hozzá, és utánajárok a szabvány cukorbeteg étrendnek (pl csak alacsony glikémiás indexű alapanyagok, stb.), plusz nyilván kiegészíthető a felhasználói preferenciákkal, hogy utálja a spenótot, stb. Azt találtam, hogy a foglalkoztatottaknál a dietetikus FEOR 2223 [link] kötelező, hogy elvégezze a dietetika BSc-t. A TEÁOR számoknál viszont nem találtam semmit, jobb híján az egyéb egészségügyi szolgáltatásba TEÁOR 8690 [link] sorolnám.

Az a kérdésem, hogy ahhoz, hogy jogszerűen működjön az oldal szükségem van e dietetikus végzettségre vagy egy dietetikus alkalmazására? Igazából nekem ez csak érvágás lenne, és elvinné a profit egy jelentős részét, érdemben viszont nem tenne semmit hozzá az alkalmazáshoz...

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#23432) philoxenia válasza inf3rno (#23431) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Szerintem nemigen spórolható ki teljesen. Esetleg lektorálhatja az étrend elemeit.

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#23433) inf3rno válasza philoxenia (#23432) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Úgy nem lehet automatizálni nagy mennyiségben ezeket az étrendeket, hogy vissza kell tartani őket, amíg átnézi egy dietetikus. Maximum az alkalmazásokat, beállításokat lehetne lektorálni a szolgáltatások akadályozása nélkül. Esetleg platformot csinálok, és felkérhetem, hogy állítsa be a szakma elvárásai szerint. De ezt én is meg tudom tenni egyébként, mert tanultam dietetikát csak más képzés keretében. Ezért is sajnálom a dietetika BSc-re a pénzt és az időt, mert sok újat nem mondana.

Egyébként még nem tudom biztosan, hogy cél e a dietetikusok kiváltása ezzel a programmal, vagy platformot írjak, amire több dietetikus regisztrálhat, hogy megkönnyítse a munkájukat. Igazából bármelyik megoldható vagy a kettő együtt is. Olyat mindenképp szeretnék, hogy pl sportolók vagy fogyni vágyók felmehessenek rá, és összekattinthassák az étrendüket, ami annyira nem kórházi dietetika, mert nem betegek, és egyébként is maguknak rakják össze most is valamilyen szempontrendszer alapján. Első körben arra gondoltam, hogy kirakom, hogy a kapott étrend nem minősül dietetikai szaktanácsadásnak, és ha beteg, akkor nézesse át egy dietetikussal.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#23434) philoxenia válasza inf3rno (#23433) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Előzetes lektorációra gondoltam, az adatbázis lektorálására.

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#23435) inf3rno válasza philoxenia (#23434) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Az adatbázisban nem fix étrendek lesznek, hanem alapanyagok tulajdonságai, receptek, és étrendekhez tartozó szabályok, pl hogyha Nissen műtét után van valaki, akkor csak pépes recept lehet, ha cukorbeteg, akkor csak alacsony glikémiás indexű alapanyagok lehetnek, stb. Ezeket egészíthetik ki a felhasználók a saját szabályaikkal, pl hogyha spenót vagy liszt van a receptben, akkor az felejtős, esetleg kiváltható sóskával vagy zöld banán liszttel és guargumival. Az alap szabályokat persze lehet lektoráltatni, de az egyedi felhasználói szabályokat már nem. Az alapanyagok tulajdonságaihoz és a receptekhez meg nem is engednék hozzáférést senkinek, mert több hónap irodalmazás fog kelleni hozzá, ha nem 1-2 év mire mindenről tudok mindent. Azt összehozni rengeteg munka. A szabályokat is egyébként.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#23436) inf3rno


inf3rno
nagyúr

Néztem közben, pl a kalóriabázisnál ez van kiírva: "Az oldal csak saját felelősségre használható! Az itt megjelenő információk csak javaslatok, nem helyettesítik szakértő orvos tanácsát, diagnózisát, kezelését."

Majd jobban utánajárok, hogy milyen törvények vonatkoznak ide, de ők már sok éve a piacon vannak, úgyhogy jó eséllyel én is elevickélek ezzel.

Buliban hasznos! =]

(#23437) M3aN


M3aN
senior tag

Sziasztok!
Ingatlan vásárlás és eladás kapcsán fizetendő SZJA esetén milyen dátum számít vásárlás dátumaként? Számít a hónap is vagy csak az év?
Előleg novemberben előszerződéssel, ügyvéddel szerződés decemberben átvétel februárban.

(#23438) Magnum_ válasza M3aN (#23437) üzenetére


Magnum_
nagyúr

Ingatlan eladás esetén akkor kell fizetni szja-t, ha az eladáson nyertél, meghatározott időn belül (lakás céljára szolgáló ingatlan esetén 5 éven belül, de sávosan csökken az idő előrehaladtával, nem lakás céljára vonatkozó ingatlannál ez 5 év helyett 15 év. Tehát ez alapján kalkuláld, nem tudom, milyen ingatlan, mikor szerzés és eladás). Mikor lett benyújtva a földhivatalhoz? Az a dátum számít, ha még tavaly decemberben, akkor indén májusban be kell vallani, ha idén januárban, akkor a jövő évivel.

Szja tv. 60.§ (1) bek.: Az ingatlan (ingatlanrész), továbbá az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzésre kötelezett vagyoni értékű jog megszerzése időpontjának azt a napot kell tekinteni, amikor az erről szóló érvényes szerződést (okiratot, bírósági, hatósági határozatot) az ingatlanügyi hatósághoz benyújtották.

[ Szerkesztve ]

I humbly and respectfully decline™

(#23439) M3aN válasza Magnum_ (#23438) üzenetére


M3aN
senior tag

Lakásról van szó, saját használatra vettük két éve de tervben lenne a költözés és az új ingatlannál mivel nem egyedül lennék tulaj, így lenne SZJA köteles jövedelem.
Köszi, a hivatkozott jogszabály nem volt meg, így világos.

(#23440) Sanyi.mTs


Sanyi.mTs
addikt

Végrendeletről erdeklődnék.
Ha van fotóm egy végrendelet minden oldaláról, ami hagyatékin valamiért nem kerül elő, akkor van ezeknek a fotóknak jelentőségük vagy olyan mintha nem is lenne (az a) végrendelet?

(#23441) Magnum_ válasza Sanyi.mTs (#23440) üzenetére


Magnum_
nagyúr

Ptk. 7:42.§ (1) bek:
Az írásbeli magánvégrendelet hatályát veszti, ha azt a végrendelkezési képességgel rendelkező örökhagyó vagy az ő beleegyezésével más megsemmisíti. Ha az írásbeli magánvégrendelet az örökhagyó birtokában maradt, de nem került elő, az ellenkező bizonyításáig azt kell vélelmezni, hogy az örökhagyó azt megsemmisítette.
Az örökhagyónál volt? Megvan még az eredeti? A fénykép esetleg geotagginggel készült és módosíttatlan EXIF adata van?

Kommentár a 7:42§-hoz (ide illő része):
3. Elő nem került végrendelet
A törvény megdönthető vélelmet állít fel arra nézve, hogy ha az írásbeli magánvégrendelet az örökhagyó birtokában maradt, de nem került elő, azt kell vélelmezni, hogy az örökhagyó azt megsemmisítette. A szabály kizárólag az írásbeli magánvégrendeletre vonatkozik, a közvégrendeletre nem. Elő nem került végintézkedés esetén a végintézkedés hiányára jogot alapító személyeknek elegendő azt bizonyítaniuk, hogy az elő nem került végintézkedés az örökhagyó birtokában volt. Az elő nem került végrendeletre jogot alapítók ellenbizonyításként bizonyíthatják, hogy a végintézkedés nem került az örökhagyó birtokába, hanem másnak a birtokában volt, az örökhagyó birtokában maradt végintézkedés esetén pedig azt kell bizonyítaniuk, hogy a végrendeletet nem az örökhagyó semmisítette meg, illetve az nem az örökhagyó akaratából semmisült meg, ezért a törvényi vélelem ellenére a végrendelet nem veszítette a hatályát, továbbá mindegyik esetben bizonyítaniuk kell az elő nem került végrendelet tartalmát és azt, hogy az a törvényben megszabott alakiságok szerint jött létre. (BH 69/ 2003 .) Ha a végrendelkezést tartalmazó okirat a végrendelkező akaratán kívül álló okból megsemmisült vagy egyébként nem található meg, ez csak azt vonja maga után, hogy a végrendeleti akaratnyilvánítást, annak tartalmát és a törvényben meghatározott alakszerűségek megtartását bizonyítani kell. Ha a felek között nem vitás a végrendelkezést tartalmazó okirat létrejöttének, tartalmának, alakiságainak, valamint a végrendelkező akaratán kívül álló okból bekövetkezett későbbi megsemmisülésének vagy fel nem találásának a ténye, és erre vonatkozóan egyező előadást tesznek, az egybehangzó nyilatkozatok alapján a végrendelet szerinti teljes hatályú hagyatékátadásnak van helye. Ilyen esetekben az érdekeltek perre szorítása - egyetértésükre figyelemmel - gyakorlatilag sem volna célszerű, mert a perben nem történne más, mint a hagyatéki eljárásban, tehát a felek a perben is egyező előadást tennének, és a bíróság a felek egybehangzó tényelőadásaira alapítaná a határozatát. ( PK 87. állásfoglalás) Önmagában az, hogy az írásbeli magánvégrendelet a végrendelkező akaratán kívül álló okból megsemmisül vagy egyébként nem található meg, nem jár a végrendelet hatályvesztésével, hanem csak akkor, ha az örökhagyó a megsemmisülésről tudott és az írásbeli végrendelkezési képességgel rendelkező örökhagyó a megsemmisülésbe belenyugodott. A végrendelet megsemmisülésébe való „belenyugvás” nem jár a végrendelet hatályvesztésével, ha a megsemmisülésbe „belenyugvó” örökhagyó végintézkedési képességgel nem rendelkezik. A belenyugvás a végrendelet hatályvesztését eredményező egyéb örökhagyói cselekményekkel egyezően csak akkor vált ki joghatást, ha az örökhagyó akkor, amikor a megsemmisülésbe belenyugszik, írásbeli magánvégrendeleti képességgel rendelkezik. A végintézkedés megsemmisülésébe történő belenyugvás megállapításához nem szükséges az örökhagyó kifejezett nyilatkozata, az ráutaló magatartással is kifejezésre juttatható. Azonban, miként az (1) bekezdés szerinti reálcselekmény joghatályához, akként a megsemmisülésbe történő belenyugváshoz is az szükséges, hogy az örökhagyó írásbeli magánvégrendeleti végrendelkezési képességgel és ne csupán közvégrendeleti végintézkedési képességgel rendelkezzék.

Tehát azt kellene esetleg feltárni, hogy az, amit lefotóztál, létezik-e még, és ha igen, kinél van, valamint azt, hogy a fényképfelvétel a végrendeletről módosítás nélküli (eredeti).
Az öröklési igény nem évül el, de az elbirtoklás szerintem bekavarhat.

I humbly and respectfully decline™

(#23442) Sanyi.mTs válasza Magnum_ (#23441) üzenetére


Sanyi.mTs
addikt

Köszi. Az még csak a jövő lenne, még nem készült el a sajátkezű végrendelet.

Még egy kérdés: lehet videó felvételben végrendelkezni?

(#23443) Magnum_ válasza Sanyi.mTs (#23442) üzenetére


Magnum_
nagyúr

Nem. Bár elsőre régimódinak tűnhet, hogy nem lehet így, de a deepfake korát is éljük. Szóbeli végrendelkezésnek kivételes esetben van helye.

I humbly and respectfully decline™

(#23444) kraftxld válasza Magnum_ (#23443) üzenetére


kraftxld
nagyúr

A szóbeli végrendelkezésről mindig ez a Stihl reklám jut eszembe :DDD
[link]

| MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Life can be hard, but Scooter is harder :)'

(#23445) inf3rno válasza kraftxld (#23444) üzenetére


inf3rno
nagyúr

;] ;] ;]

Buliban hasznos! =]

(#23446) Dißnäëß


Dißnäëß
veterán

Sziasztok, igen furcsa kérdéssel jövök, nézzétek el nekem. Józan (nem földhözragadt, nem is totál álmodozó, hanem a lovon középen ülő) emberek véleménye érdekelne:

IT-s vagyok, beleuntam a szakmába. Nem sok szépséget látok benne, saját projektet csinálva igen, de másnak dolgozva, meghatározott feladatok mentén, nem.

Mindig is érdekelt a jog, a szabályrendszerek (logikailag egymásra épülő, egymást ütő-nemütő, így-úgy összefüggő "mondások" kavalkádjában a navigáció, egy "teljesül" út megtalálása - szép angolosan: compliance, megfelelőség).

Kezd "divat" lenni ma a teljes-totális szakmaváltás, szektorváltás. Ha az ember megteheti. Van, amikor gyorsan, van, amikor hosszabb előkészülettel, mikor mit igényel.

Most arról nem beszélek, hogy egy burkoló többet összeszed, mint egy IT-s fenegyerek, vagy legalább ugyanannyit - és ezzel nem a burkoló szakmát szeretném lenézni, inkább az IT-t megkérdőjelezni. De tényleg, kezdem unni.. a kicsit is, a nagyot is.

Nagyon ördögtől való dolog 42 évesen jogot elkezdeni ? Ha igen, és még a józanabb-optimisták is lebeszélnének róla, elfogadom, de bármilyen gondolat ezzel kapcsolatban nekem segítene.

Cél még nincs, tudom, hogy vannak területek, amibe kapcsolatrendszer- és vagy születni kell (pl. közjegyző), de tágabban gondolkodom. Akár abban is, hogy nem feltétlen kell hozzá jogász diploma, max "jó, ha van". Ha nem vért pisilős, bár szerintem amit az ember szívesen tanul, vagy rááll az agya, az nem gond akkor sem, ha nagyon tanulós. :R

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#23447) inf3rno válasza Dißnäëß (#23446) üzenetére


inf3rno
nagyúr

NKE EIV (1 év) és ELTE adatvédelmi szakokleveles szakember (1.5 év), amiket tanultam, tanulom mostanában többek között IT-s háttérrel. Mindkettő tetszett. Az utóbbi különösen érdekes lehet neked, ha a jogra akarsz átnyergelni. Olyan 500 körül lehet elkezdeni vele alkalmazottként BP-en, aztán feljebb dolgozni magad. Szóval jó ha van mellette kereset kiegészítés legalább az elején. Szerintem ez lehet a legkönnyebb módja, ha a jogra akarsz átnyergelni, és nincs rá 5+ éved. Nekem legalábbis nagyon fekszik az egész. Igazából én az EIV vonalon indultam el, de mindkettőt csinálom munkában, azért muszáj volt elkezdenem az adatvédelmi képzést is. Nagyon meglepődtem azon, hogy szeretem a jogot.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#23448) Magnum_ válasza Dißnäëß (#23446) üzenetére


Magnum_
nagyúr

Szia!

Tanulni sosem késő, és ha ez érdekel, vágj bele.
Ha komolyan gondolod, akkor a minimum 5 éves képzés után olyan munkát keress, ahol leigazolják a 3 év joggyakorlati idődet és le tudsz szakvizsgázni, akkor nyílnak meg a lehetőségek jogászként igazán.

I humbly and respectfully decline™

(#23449) Dißnäëß


Dißnäëß
veterán

Köszönöm mindkettőtöknek, hasznos. :K

inf3rno: engem is meglepett saját magammal kapcsolatban, egy ISO audit során, meg a követelmények értelmezése kapcsán, hogy engem ez a terület érdekel. Vagy ahogy az elmúlt években (bejelentett) albit váltottam, vagy ahogy építkezés előtt állva készülünk szerződni, és még sok területen is. Egyszerűen rááll az agyam. És még tetszik is. Az IT-ban kezdek kiégni, megcsömörleni, semmi örömöt nem ad. 6 éves korom óta nyomom, de az alkalmazotti IT-ból mind vezetőként, mind nem-vezetőként totál elegem van.

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#23450) mike1334 válasza Dißnäëß (#23446) üzenetére


mike1334
veterán

Ha el tudod fogadni, hogy 5 év múlva pályakezdő leszel, és ahogy Magnum_ is írta, a jogi szakvizsga után leszel "teljes értékű" jogász, ami még 3 év minimum, akkor hajrá. Ebből akkor tudsz kitörni, ha már az egyetem alatt keresel vmi spéci szakterületet, ami kombózható az it-s végzettségeddel, és szakmai gyakorlatot is ilyet próbálsz szerezni, de azért csodát itt se várj.

...unless the law provides otherwise. Guarantees not guaranteed!

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Jogász topic
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.