Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Jogász topic

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-02-11 07:27:19

LOGOUT.hu

A topikban minden törvénytelen módszer megvitatása tilos!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#1101) Padisah válasza Ariadne (#1100) üzenetére


Padisah
tag

Nekem már az elején mondták, hogy a vizsgakérelembe bele kell írni, hogy mikor akarok menni mondjuk október hónap első vagy 2. fele, mindig is így jelentkeztem vizsgákra.
Az őszire még nem jelentkeztem, gondolkodom, hogy inkább október vége vagy november 1. fele legyen. Az a baj, hogy akár melyik is lesz végül, már nem tudok ismételni decemberben, ha ne adj Isten kellene, mert nem lesz meg a 2 hónap differencia.
Szóval nagyn meg kell gondnolni és persze elsőre összehozni, ahhoz viszont komoly felkészülés kell, legalább 5 hét munka mellett.
Itt vizsga előtt akikkel beszélgettem, ügyvédjelöltek-közigazgatásban dolgozók, ők 3-4 heteket mondtak munka nélkül.Mesélték, hogy volt aki 8 hetet készült munka nélkül, mert elment táppénzre arra az időszakra, hát persze, hogy szépen sikerült neki minden.Ha én ezt megcsinálnám melóhelyen, akkor nagyon betennék a kollégáknak, másrészt nem hiszem, hogy tolerálnák.

Az a baj a világgal, hogy az okosok kételkednek, míg a hülyék tökéletesen biztosak a dolgukban.

(#1102) Ariadne válasza Padisah (#1101) üzenetére


Ariadne
őstag

Bizony... Nálam is a normál három hetek mentek, de szerintem az elég is. A végére már olyan ideges az ember, hogy nincs is értelme tovább szenvedni, na meg a három hét alatt felgyűlő munkamennyiséget ledolgozni sem kevés.
Fogalmazóktól sokkal többet is várnak a vizsgán, meg aztán a munkahelyen is, kapnak és kell is nekik az a két hónap. Jelölteknél azért legtöbbször az a munkáltató hozzáállása, hogy minél kevesebb ideig maradjon ki az ember, aztán meg egy ügyfél se kérdezi szerződés aláírás előtt, hogy na fiam, hanyas is lett az a polgári jog szakvizsga... :D

Azért add be minél hamarabb, mert ha már kb. két hete is szeptemberre osztottak, akkor lehet hiába kéred az október közepét, ha betelt, későbbit adnak. Hülye ez a rendszer teljesen, most miért nem lehet egy netes bejelentkezést kitalálni... Kőkorszak, na.

[ Szerkesztve ]

"In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective:Roam)

(#1103) Badb0y


Badb0y
addikt

Kérdésem lenne. 03:20-án a XIII kerületi tesco parkolóban 23:40-kor mozgáskorlátozott helyen álltam, ezért feljelentettek. Megjött a papír ilyen adatszolgáltatásra történő felhívásról. Van mellette egy nyilatkozat amit ki kellene tölteni.

Az autó nem az én nevemen van. tudom ez már nem mentség, de azért megkérdezlek titeket mint hozzáértőket van valami lehetőségem, hogy megússzam ? Vagy semmi :F

Minőségi laptopok https://notebookokhu.business.site/

(#1104) Padisah válasza Badb0y (#1103) üzenetére


Padisah
tag

Ott a helyszínen jelentettek fel Téged személy szerint vagy csak a rendszám alapján ment a feljelentés? Utóbbi esetben valahogy csak eljutottak Hozzád.

Nincs lehetőséged megúszni.

Adatszolgáltatást meg nem kötelező kitöltened és visszaküldened, de valszeg jobban jársz vele, ha megteszed, mert jobban lehet a büntetést egyéniesíteni (személyre szabni).

Az a baj a világgal, hogy az okosok kételkednek, míg a hülyék tökéletesen biztosak a dolgukban.

(#1105) Badb0y válasza Padisah (#1104) üzenetére


Badb0y
addikt

Konkrétan egy kis 5x10 cm-es papírfecnit találtam az ablaktörlő alatt, amin annyi van, tiltott helyen várakozik, ezért: és a feljelentés volt bexelve. Közben én álltam nem várakoztam. Pecsét rajta volt ezen a papírfecnin.

És mindezt másnap vettem csak észre, mert olyan kis szar papír.

[ Szerkesztve ]

Minőségi laptopok https://notebookokhu.business.site/

(#1106) Padisah válasza Badb0y (#1105) üzenetére


Padisah
tag

Még mindig nem értem. Nem voltál ott, amikor a bírságcetlit odatették, a kocsi nem a Te neveden van. Te vagy az üzembentartó? Szóval hogy juthattak el Hozzád?

Az a baj a világgal, hogy az okosok kételkednek, míg a hülyék tökéletesen biztosak a dolgukban.

(#1107) Badb0y válasza Padisah (#1106) üzenetére


Badb0y
addikt

Nem voltam ott, bent voltam tescoba. A kocsi nem az én nevemen van. Nem én vagyok az üzemben tartó. Rendszám alapján jutottak el hozzám gondolom.

Minőségi laptopok https://notebookokhu.business.site/

(#1108) Xaero88 válasza Badb0y (#1107) üzenetére


Xaero88
tag

Hi.
Lehet nem ide tartozik, de ha egyetemen passzív féléven vagyok akkor vállalhatók 8 órás bejelentett munkát vagy nem? nappalis vagyok, de passzívon jelenleg.
Szóval ki kell iratkoznom ha dolgozni szeretnék,vagy hagy menjen a passzív?

(#1109) Xaero88 válasza Xaero88 (#1108) üzenetére


Xaero88
tag

Van itt valaki? :))

Két hete is beírtam és akkor is eltüntetek 3 napra :DD

(#1110) jerry311 válasza Xaero88 (#1108) üzenetére


jerry311
nagyúr

Szerintem igen, de én nem vagyok jogász.
Ha mégsem szabad ilyet, akkor 10 évvel ezelőtt jogsértést követtem el. Remélem már elévült. :DDD

(#1111) nobela


nobela
senior tag

Sziasztok, ebben az ügyben kérnék jogi tanácsot:

[link]

ÁRESÉS !!! Sennheiser HD 650 (szinte teljesen új) magyar garanciával, akár ezüstözött szimmetrikus kábellel is eladó 119.900.- Ft

(#1112) Ariadne válasza nobela (#1111) üzenetére


Ariadne
őstag

Nagyon járatos nem vagyok ezen a téren, de ha jól látom, klikk, talán elsőbbséged lenne erre a névre.

Ez is érdekes lehet.
Alternatív vitarendezés
Választottbíróság

[ Szerkesztve ]

"In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective:Roam)

(#1113) nobela válasza Ariadne (#1112) üzenetére


nobela
senior tag

Köszi a linkeket.

Az a gond, hogy a könyvelőm tanácsára nem csináltam a domain névvel megegyező nevű céget (azt mondta, felesleges...). Így sajnos elvileg nincs prioritásos igényem.

Viszont dokumentumokkal bizonyítható, hogy a domain rég óta a tulajdonomban van, és azon üzleti tevékenységet folytatok.

???

ÁRESÉS !!! Sennheiser HD 650 (szinte teljesen új) magyar garanciával, akár ezüstözött szimmetrikus kábellel is eladó 119.900.- Ft

(#1114) Ariadne válasza nobela (#1113) üzenetére


Ariadne
őstag

Ezt a részét már nem ismerem a domainnevek körüli dolgoknak, de normál versenyszabályok alapján lehet, hogy tudsz tenni ellene, a linkelt helyeken szerintem biztos tudnak segíteni.

mod: Így elsőre azért küldj nekik egy tértivevényes, komoly felszólító levelet, hogy ne éljenek vissza a domainedhez hasonló névvel, mert ebből komoly károd származik, azonnal hagyják abba, különben bepereled őket.

[ Szerkesztve ]

"In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective:Roam)

(#1115) Gyantusz


Gyantusz
tag

Üdv! Kérdésem az lenne, hogy ha egy "szomszéd" (rokonom szomszédja) "folyadékot" szivattyúz a telkén kívülre (utcai árokba), közterületre és a rokonom vízóraaknájába befolyik a "folyadék" kik az eljáró hatóságok? Illetékes területi önkormányzat, ÁNTSZ, Rendőrség, Magyar Honvédség, netán az amerikai Hadászati Légiparancsnokság (SAC)?

Előzmények: Adott egy ingatlan (1,2 hektár alapterületű). Huszon-harmincakárhány évig a szomszédok átjártak rajta a saját telkeikhez, lévén az állam tudajdona volt, a MÁV-nak volt rajta haszonélvezeti joga. A területi önkormányzat se sokat teketóriázott anno, ezen a telken át készítette el a közterületi árkolást (a telekhatár mellett). Nyílván nem voltak jól kimérve az ingatlan határai, de az is lehet, hogy maguk a szomszédok készítették jórégen a vizelvezető aknát és aztán "*tak az alkotmányra". Ezért került (lett készítve) az árok az ingatlan területére.
Rokonom tavaly megvette ezt a telket és kimérette pontosan, 3 egymástól független földmérővel is (geodéziai mérőállomásokkal dolgoztak, GPS-segítve, tehát a mérési pontatlanság kb. 10 cm). A végeredménynek lett is következménye, ugyanis alig volt szomszédja (10 db van neki, lévén jó nagy a telek), aki ne szántott volna bele régóta újdonsült telkébe. Ráadásul a "közös utat" is megszüntette, a közterületi árkon való átkelés is megszünt, lévén az is az ő telkén van/volt. => Sok lett a haragosa. A megszüntetett közterületi vízelvezető aknaáthajtó(ba)n készült el az új vízóra aknája (lévén magánterülete, és 1 méter az előírt elhelyezési távolság a telekhatártól) és betemettette a közterületi vízelvezető akna saját telkére eső részeit is. Az egyik szomszédja ráadásul kifelé szivattyúz valami folyadékot (vélhetően szennylé,"használati víz"), ami aztán befolyik az ő vízóra aknájába. Egy mintát vett eddig, amiben nem tudtak fekáliát kimutatni.

A közös megegyezés egyelőre nem lehetséges, mert eme szomszéd feljelentette rokonomat, amiért betemettete a közterületi árkot és ezzel veszélyezteti rokonom az ő háza épségét. Persze az nem zavarja a feljelentőt, hogy az érintett aknaszakasz már magánterületen van... Az önkormányzat felelőssége egyértelmű, mert nem biztosítja a közterületi árok folytonosságát.

Ebből fakad a kérdés is, hogy kik az eljáró büntetőjogi hatóságok ezügyben (ÁNTSZ, Rendőrség, Önkormányzat)? És mi lesz a váddal a bíróságon? Már ha oda kerül az ügy.

[ Szerkesztve ]

Örülj ifjú ember a fiatalságodnak! (A prédikátor könyve)

(#1116) Gyantusz válasza Gyantusz (#1115) üzenetére


Gyantusz
tag

Kissé pontosítva a vízelvezető akna=vízelvezető árok... Akna össz-vissz a vízóráé van csupán.

Örülj ifjú ember a fiatalságodnak! (A prédikátor könyve)

(#1117) Ariadne válasza Gyantusz (#1115) üzenetére


Ariadne
őstag

Hát, azért mielőtt ugrál az ismerős, jó lenne utánanéznie pár dolognak. Egyrészt, hogy van-e átjárási vagy más (vízelvezetési) szolgalom a telkén, mert ha igen, akkor annak eleget kell tennie. Ez elvileg a tulajdoni lapon rajta kell legyen.

Azt a részét pedig nem értem igazán, hogy ha közterületen van vízelvezető árok, azt ő miért temette be. Ha közterületen van, akkor ehhez nincs joga, nem véletlen, hogy a köz érdekében árkok vannak az utak mentén, húzósabb esőben mindjárt kiderül, mire is jók...

Szóval először be kellene menni földhivatalba, önkormányzathoz tisztázni, hogy hivatalosan mi az, aminek eleget kell tegyen az ismerős, és ha az ő részéről szabályos, utána lehet elkezdeni ugrálni a szomszéd miatt, mert addig visszaüthet a dolog...

mod: Egyébként rendőrségnek semmi köze a dologhoz, előbb az önkormányzat jegyzőjénél birtokháborítással kapcsolatos eljárásban, aztán meg polgári perben lehet rendezni az ilyen gondokat, ez nem büntetőjogi kérdés. Vagyis ügyvéd kell hozzá... :U

[ Szerkesztve ]

"In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective:Roam)

(#1118) chungee


chungee
addikt

Egy KFT. ügyvezetőjének/képviselőjének van munkabére:F Mert ha nincs, akkor nagy bajban vaok :O

(#1119) Ariadne válasza chungee (#1118) üzenetére


Ariadne
őstag

Gt. 22. § (2) A vezető tisztségviselőt e minőségében megillető jogokra és az őt terhelő kötelezettségekre - a törvényben meghatározott eltérésekkel -
a) a Ptk. megbízásra vonatkozó szabályait (társasági jogi jogviszony) vagy
b) a munkaviszonyra irányadó szabályokat
kell alkalmazni.
(3) A vezető tisztséget - ha a társasági szerződés eltérően nem rendelkezik - nem láthatja el munkaviszonyban az egyszemélyes gazdasági társaság tagja, illetve a közkereseti és a betéti társaság üzletvezetésre egyedül jogosult tagja.

Szóval attól függ, hogy állapodtak meg. De remélem az ezzel együttjáró jogokkal és kötelezettségekkel meg felelősséggel egyébként tisztában vagy. ;)

[ Szerkesztve ]

"In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective:Roam)

(#1120) chungee válasza Ariadne (#1119) üzenetére


chungee
addikt

Átnyálaztam és hát kissé bepalizottnak érzem picit magam :( Nincs munkabér nincs adó, akkor egyértelműen nincs TB. És 39 fokos lázam van most :(((

(#1121) Ariadne válasza chungee (#1120) üzenetére


Ariadne
őstag

Biztos nem munkaviszony? Ez gond...

Ebben ugyan nem vagyok 100%-ig biztos, de tb-t talán lehet úgy is fizetni, hogy azt mondod, itt vagyok, fizetem, havi x ezer forint. Ennek utána kellene nézni, de amikor jött ez a tb kártya ellenőrzés, akkor rémlik, hogy hallottam ilyet. Sajna a tb az egy külön világ, nem vagyok járatos benne egyáltalán...

"In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective:Roam)

(#1122) chungee válasza Ariadne (#1121) üzenetére


chungee
addikt

Hát de nemtom mit akarnak ezzerl. Ha nem csinálnak nekem munkviszonyt vagy bért :F Mind1. Ők tudják.

(#1123) Ariadne válasza chungee (#1122) üzenetére


Ariadne
őstag

Ööö, hát nem tudom, ennyire nem végzed ténylegesen az ügyvezetőséget? Mert az kissé veszélyes dolog, ha helyetted mások irányítják a céget, hivatalosan meg te felelsz érte, azzal nagyon pórul lehet járni, kellemes börtönévekkel súlyosbítva... :U

"In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective:Roam)

(#1124) chungee válasza Ariadne (#1123) üzenetére


chungee
addikt

Hát jah. Asszem akkor kiszállok. Ennyit nem ér :N

(#1125) Gyantusz válasza Ariadne (#1117) üzenetére


Gyantusz
tag

Nálam is van a teljes tullapjából másolat, nincs a telken szolgami jog bejegyezve.

A történet lényege, hogy a régen állami tulajdonú (MÁV-bérlésű) ingatlanon ásták végig a vízelvezető árkot. Az ingatlan tulajdonost váltott (rokonom az új), ő pedig megszüntette az átjárást a telkén és betemettette az árok telkén vezető szakaszát.
A szomszédjai "nadrágszíj" telkesek, jólesett nekik anno azon az ingatlanon keresztül csámpázni, mint a fejépületeiknél. Most ez megszünt.
Egyébként tudtommal(?) az önkormányzat a felelős a közterületi árkolás épen tartásáért. Rokonom csak akkor lenne támadható, ha közterületi árkot temetett volna be és ha volna telki szolgalmi jog az ingatlanán. Egyik sem áll fenn.

Tehát ez a szivattyúzási téma akkor szerinted is bírtokháborítás. Az a baj, hogy a vételezett vízminták (tárgyi bizonyítékok) hamar "elavulnak" (pár nap), ha nem megfelelő körülmények között (állandó hőm., légmentes zárás stb.) vannak tárolva...

[ Szerkesztve ]

Örülj ifjú ember a fiatalságodnak! (A prédikátor könyve)

(#1126) Gyantusz válasza Ariadne (#1121) üzenetére


Gyantusz
tag

Egészen biztosan kell egészségügyi hozzájárulást (egészen pontosan egészségügyi szolgáltatási járulék a neve) fizetni, ha valakinek nincs főállású munkaviszonya (az AMK-soknak (alkalmi munkavállalói könyv) is kell ilyet!). Ez idén 4500 HUF/hónap. Tavaly még 4350 HUF volt.

chungee:
Elbattyogsz az illetékes helyi APEH-kirendeltségbe, ott az okmányvételező ablaknál kérsz egy 08T1011-es formanyomtatványt (az idei 09T1011) és kitöltöd. A nyomtatvány ingyenes(!), pénzt ne adj érte. Ez arról szól, hogy mikortól akarsz(!) ilyen járulékot fizetni (egyébként a TB és az APEH is pontosan tudja, hogy neked mikortól kellene). Eztán szépen várod odahaza a postást és majd eccer hoz neked egy APEH-es borítékot csekkekel, melyben felszólítanak, hogy fizesd be a papírosban felsorolt tételeket. Persze nem kell az egészet 2010. januárral bezárólag kipengetni, csak az eddigieket.

Jelen tudomásom szerint, ha elmész kórházba, majd kifizettetik veled az egész addigi be nem fizetett szolgáltatási járulékokat. Azaz ha 2008 június 2-án szünt meg a munkaviszonyod (közvetve járulékfizetésed), kapsz tán valami 42 nap türelmi időt és júni. 2.+43. naptól kell fizetned ezt a tavaly még 4350, idéntől 4500 HUF/hónapos témát. Ezt a dátumot a szintén iletékes helyi Egészségbiztosítási Pénztárban mondják meg (pontosaban én náluk intéztem, az APEH-re nem bízok semmit, ha nem muszáj).

infők:
Tájékoztató az egészségügyi szolgáltatási járulék 2009. évi előírásának, megfizetésének és a jogviszony megszűnésének rendjéről (APEH, 2009. febr. 06.)
A nem biztosított magánszemély egészségügyi szolgáltatási járulék fizetési kötelezettségével kapcsolatos egyes eljárási kérdések (APEH, 2007. ápr. 04.)

[ Szerkesztve ]

Örülj ifjú ember a fiatalságodnak! (A prédikátor könyve)

(#1127) chungee válasza Gyantusz (#1126) üzenetére


chungee
addikt

Hát akkor az érthetőség kedvéért. Először el kell látogatnom a Egészségbiztosítási Pénztárhoz. Hogy megtudjam azt a bizonyos dátumot. Utána elbattyogok az APEH-hez kitölteni a formanyomtatványt. De mivan ha az a bizonyos dátum túl távoli már és az összeget már nem tudom kifizetni:F Mert "felhalmozódott" :(

(#1128) Dare2Live


Dare2Live
nagyúr

Kis segítséget kérnék:

Határozatlan idejű munkaszerződésem volt xyz cégnél. Reggel munkakezdés előtt balesetet szenvedtem, ami már első ránézésre sem az "egy hetes" kategória. Természetesen rövidesen hívtam a fönököm, hogy ez és ez a helyzet, nemsokára megyek dokihoz..... Ő rövidesen visszahívott, hogy most azonnal menjek be a munkahelyemre, nem ér rá.... Én meg balga az orvos elött bementem és ekkor jött a "meglepetés": El vagyok bocsátva. (Persze ez így utólag nem lep meg durván csökkent a rendelés állományunk az elmúlt időben.)

A kérdéseim:
-Igaz határozatlan a munkaviszonyom, de ezt megteheti?
-Megtehette volna akkor is ezt ha nem megyek be "10percre" a munkahelyre mert az orvos megtiltotta, hogy fekvésen kívül bármit tegyek? (Ezt ugye amikor bementem munkahelyre még nem tudtam....)
-Most mit tehetek? dokim a dologhoz nem ért, de azt mondta, hogy van olyan is, hogy paszív táppénz és az még ilyen esetben is jár.?!

[ Szerkesztve ]

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#1129) Ariadne válasza Dare2Live (#1128) üzenetére


Ariadne
őstag

Nem teheti meg, természetesen.
Kérdés még, hogy a munkahelyen szenvedtél-e balesetet vagy otthon, mert ugye a munkahelyi baleset az még cifrább a munkáltató részéről.
Rendkívüli felmondásra semmi oka, rendes felmondást pedig indokolni kell és felmondási idő is van a világon, meg a betegség miatti keresőképtelenség ideje alatt nem is lehet.

Jön majd nálam járatosabb is a munkajogban remélem, de ha aznap elmentél a dokihoz, akkor papírod is van erről.

Ráadásul írásban kell foglalni a dolgot, remélhetőleg nem vettél át ilyet és nem írtál alá semmit arról, hogy átvetted. Vagy bármiről...

"In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective:Roam)

(#1130) rien válasza Dare2Live (#1128) üzenetére


rien
senior tag

Kérdések:

1. Otthon szenvedtél balesetet, vagy konkrétan munkába menet?

2. Az, hogy el vagy bocsátva az mit jelent konkrétan? Alá irtattak veled valamit? Ha igen mi volt az?

El van bocsátva ezt ilyen formában egyedül próbaidő alatt lehet megtenni hivatalosan.

----------------------------------------- <<<<< Trust no 1 >>>>> ----------------------------------------

(#1131) Dare2Live válasza rien (#1130) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

-1-napi rutin. Felkelsz, reggelizel, fogat mosol aztán kocsi és munka.
Na én a fog mosás réznél egy durvát estem. (Azt hittem bordám repedt de nem... rosszabb)

-2- Közölték és annyi. Ami fontos lehet és evvel válaszolok Ariadne kérdésére is: Elöző cégem és munkahelyem január 10.ével szünt meg(3évig voltam ott), új munkahelyemnél pedig kölcsönzött munkaerőként próbaidőn voltam.

Ha minden jól megy jövő héten hazaengednek de utána még min 2-3!hétig otthon ágyban kell lennem, azaz legjobb esetben is 1hónapig semmilyen jövedelmem nem lesz. Illetve ha jól értelmezem akkor lesz "passzív táppénzem".

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#1132) Gyantusz válasza chungee (#1127) üzenetére


Gyantusz
tag

Noha én nem vagyok jogász, csak hozzád hasonszőrű szenvedő alany, magyar állampolgár.

Abban pontosítanék, hogy nem 42, hanem 45 nap a "türelmi idő" és a 46. naptól kell fizetni. Azaz a főállású munkaviszonyod megszünését követő 46. naptól kell fizessél egészségügyi szolgáltatási járulékot.
Eehh-ehhh, a másik. Én úgy emlékszem, hogy noha kértem az APEH-től ilyen papirost még tavaly ősszel (08T1011), de végül nem ezt adtam be. Elbattyogtam a helyi Egészségügyi Pénztárba és ott is adtak ilyet (meglepetés, kíváncsi vagyok, vajon a sarki fűszeresnél van-e ilyen nyomtatvány ;) ). De itt fel is homályosított a hölgyemény, tőle tudtam meg ezt a türelmi időt is. Azaz kell vinni az uccsó, leszámolói/elbocsájtó munkaügyi papírjaidat. Igaz nekem bemondásra elfogadta a nőci a dátumot, de gondolom a rendszerükben is az a dátum szerepelt, mert nem reklamált... :U Kaptam egy 08T1011-est tőle, kiszámolta/megmondta a beírandó dátumot is, ott helyben kitöltöttem és soron kívül beadtam, majd csókoltam a kacsóit.
Aztán csak vártam, csak vártam... és vártam.
És lesett a hó. Micimackó meg-fázott. Eljött a szilveszter.
Az APEH-es csekkeknek még nyomuk sem volt... Idén február elején jött meg a 2008-as csekkcsomagom(!), majd március elején a idei teljes évi (12 db), a 2010 januári dátumos utolsóval. Gondoltam királyok és gyorsak vagytok, de lefőképp előrelátóak.
Hogy mi van a felhalmozódással, azt nem tudom, mert még én se pengettem be a tavalyiakat teljesen... :(( Bár nem egy nagy összeg, sajnos kell másra is.
Hogy lehet-e fizetési haladékot kérni, még nem tudom, illetve van-e és mennyi a nemfizetési "türelmi idő".
Elméletileg ha ismét főállású munkaviszonyod lesz, ezt a csekkes témát le kell mondjad (meg nekem is) egyhasonló papír beadásával (csak azt nem értem, ha a TB-rendszerben benne lesz a páciens újra, lévén a munkadó bejelenti, miért nem tudja meg az APEH is ezt egyből, na de mindegy, ez még nem olyan fejlett világ...).

[ Szerkesztve ]

Örülj ifjú ember a fiatalságodnak! (A prédikátor könyve)

(#1133) Ariadne válasza Dare2Live (#1131) üzenetére


Ariadne
őstag

Ha kölcsönzött munkaerő vagy, az más, akkor nem az a cég alkalmaz ténylegesen, akinél vagy, hanem az, aki kiközvetített. Ez bonyolítja a dolgot... Nem akarok hülyeséget írni, nem igazán tudom, mi a helyzet. A "kölcsönzőt" kérdezted?

"In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective:Roam)

(#1134) Gyantusz válasza chungee (#1127) üzenetére


Gyantusz
tag

Persze ez az egész magyar szemmel nézve "nem kötelező" (genetikai kódolás). Azaz lehetsz simán "hivatásos" adóelkerülő, de ha úgy jársz véletlenül, mint szerencsétlen Dare2Live és az orvosok karmai közé kerülsz, akkor - ill. utána - lesznek a problémák. Lévén nem vagy biztosított. Ellátniuk kötelező téged, mert ez alanyi jogon jár neked, mint magyar állampolgár, de eztán ráduszítják az APEH nevű harcijószágot és akkor lehet futkosni.

[ Szerkesztve ]

Örülj ifjú ember a fiatalságodnak! (A prédikátor könyve)

(#1135) rien válasza Gyantusz (#1132) üzenetére


rien
senior tag

ezt a csekkes témát le kell mondjad (meg nekem is) egyhasonló papír beadásával

én úgy tudom ez 2009-ben már automatikusan megy nem kell tenni semmit, a hivatalok dolga, tavaly még saját magad kellett kijelentened

----------------------------------------- <<<<< Trust no 1 >>>>> ----------------------------------------

(#1136) rien válasza Dare2Live (#1131) üzenetére


rien
senior tag

értem
hát először is jól megjártad :( de jelen esetben kár, hogy nem útközben történt, mert akkor az üzemi baleset lehetne

így is az lesz az ügymenet, hogy dokibácsi az első táppénzes papírodra a keresőképtelen állományba vételről egy 4-es kódot fog írni egyéb baleset (alapesetben 8-as kód kerül rá) és a mep megfog keresni levélben, hogy nyilatkozz, hogy történt a baleset, pont azt keresve nem-e üzemi baleset és behajthassák a munkáltatón a full költséget és egyben neked 100 táppénzt számfejtenek
Ezért kérdeztem, mert jelen esetben jól jöhetett volna.

Rendes munkaviszony esetén igen kibasztak volna veled ha bemész és a kezedbe adják a papírt, hogy értesítenek, hogy a munkaviszonyod próba idő alatt megszűnt (bár szerintem ha perre akarnád vinni híváslistával talán bizonyítható lenne a munkáltatói galád eljárás).
A kölcsönzés nekem sem ismerős terület, de azért átolvastam a munka törvénykönyvet itt lesz a link ha van kedved olvasgatni vége felé XI. fejezet.
Ha jól értelmezem, hogy a kölcsönbe vevő, ahol ténylegesen dolgozol közölte, hogy vége, ez nem is túl szabályos egyelőre mert ő fel sem mondhat, csak a kölcsönbeadó, a közvetítőiroda, akinél tényleg van a munkaviszonyod az Mt. szerint. A munkaviszony megszüntetésének jogát kizárólag a kölcsönbeadó gyakorolhatja, a munkaviszony megszüntetésére irányuló jognyilatkozatot a munkavállaló a kölcsönbeadóval közli.
Ha náluk nem voltál akkor max. postázhatják a megszüntetést, hogy értesítenek, hogy a köztetek lévő munkaviszony próba idő alatt azonnali hatállyal megszűnik. De ebben nincs tapasztalatom, hogy zajlik az ilyen valójában.

Ha orvosnál voltál, ő keresőképtelen állományba vett, erről van orvosi napló, akkor nem olyan egyszerű eset ez szerintem, melyik is volt korábban. Mert keresőképtelen állomány alatt nem lehet munkaviszonyt megszüntetni, próbaidő alatt sem. Hanem indul a betegszabi ami 15 munkananap egy évre időarányosan.
Ha mégis megszüntették a munkaviszonyod a passzív táppénz 45 napra jár, az hogy esetedben 60 vagy 70 % lesz a mértéke attól függ, hogy folyamatos-e a biztosításod. Akkor folyamatos és jár 70%, ha jan.10 a megszűnés és a következő biztosítási jogviszonyod között 30 nap megszakítás nincs.

----------------------------------------- <<<<< Trust no 1 >>>>> ----------------------------------------

(#1137) Déta


Déta
tag

Üdv. Azt szeretném megkérdezni, hogy a magánóraadás áfaköteles? És akkor az mit jelent? Pl. 2000/óra után mennyi az adó? :F

Írtam egy alkalmazást magyar nyelven: http://logout.hu/bejegyzes/deta/egy_hasznos_alkalmazas_tolem_nektek_sok_szeretette/hsz_1-50.html

(#1138) #72042496 válasza Déta (#1137) üzenetére


#72042496
törölt tag

Nem vagyok jogász, de azt hiszem nem tévedek nagyot ha azt mondom, hogy erre nem áfát számítanak, hanem az szja-bevallásban kell feltüntetni. :)

(#1139) tothm


tothm
őstag

Sziasztok! 16 hónapja van állásom és "másodállásban" kiváltottam a vállalkozóit, ehhez kellett igazolnom, hogy a főállásom legalább heti 40 óra munka. Úgy néz ki, nyár elején megszűnik a főállásom, persze rögtön visszaadom akkor a vállalkozóit hiszen ez egy kis dolog csak nem termel sokat és akkor a járulékot nekem kéne fizetnem ha nincs főállásom és az így nem megy. Kérdésem, jogosult vagyok-e munkanélküli segélyre? Azt tudom, hogy aki vállalkozó az nem kap munkanélküt, de én főállásba munkavégző voltam. Előre is köszönöm!

(#1140) jerry311 válasza tothm (#1139) üzenetére


jerry311
nagyúr

Szvsz, ha visszaadod a vállalkozóit és utána szűnik meg a főallásod, akkor jogosult vagy munkanélküli segélyre.
Az már a saját véleményem, hogy inkább egy új állásra pályázz, már most. Nem kell megvárni míg megszűnik a főállásod, ha nem határozott idejű a szerződésed, akkor egy jó (vagy legalábbis biztos) állásért inkább mondj fel előbb.

(#1141) gaborbol


gaborbol
őstag

ÜDV!

Olyan problémám lenne, hogy eladtam KB 2 hónapja egy 20 éves autót 350. 000 Ft-ért magánszemélynek.(én is az vagyok).
Ma kaptam a tulajtól egy e-mailt, hogy motorhibás az autó és hogy küldjek már neki 150. 000-200. 000 forintot a javításra különben beperel, mivel rejtett hibás volt az autó és a hiba már a vételkor is fent állt, de csak most derült ki.
Az adásvételi szerződésben le van írva, hogy az autónak rejtett hibája jelen tudomásom szerint nincs, az esetleges más hibákról a vevőt tájékoztattam. Ha volt is hibája én nem tudtam róla, soha nem volt gondom az autóval, el is mondtam neki mindent, amit tudtam.
Fel is ajánlottam, hogy elviheti az autót bárhová átnézetni, ahová csak akarja, de nem tetem meg.

(Egy bontott típus azonos, hasonló évjáratú motor Maximum 50. 000 Ft lenne bele, ha azt mondja, hogy munkára kell a kocsi és fizessem ki a felét, arra még rábólintok, mert tényleg sajnálom, hogy így járt,vagyok annyira korrekt, de hogy 3-szoros árat kér, és rögtön fenyeget az már soknak tartom)

Azt szeretném tudni, van-e bármiféle jogalapja az esetleges követelésének vagy nincs?

(#1142) Padisah válasza gaborbol (#1141) üzenetére


Padisah
tag

Van.

A rejtett hiba attól rejtett, hogy nem tudtok róla, hiába írjátok le 50X is egy szerződésben, hogy nincs rejtett hiba. Csak az a hiba nem rejtett, amiről tudtok, vagy a körülmények alapján tudnotok kellene az általában elvárható gondosság mellett. Amit a szerződésben hibaként felsoroltok, az nem rejtett hiba, később nem mondhatja azt a vevő, hogy a felsorolt hibákról nem tudott. A rejtett hibáért az eladó felel.

Megoldás meg többféle is van: pl. felajánlhatod, hogy Te a a saját költségedre megjavíttatod, ha ennél olcsóbban meg tudod oldani, vagy visszafizeted a javítás költségét neki vagy vételárt visszaadod és autót visszaveszed.

Az a baj a világgal, hogy az okosok kételkednek, míg a hülyék tökéletesen biztosak a dolgukban.

(#1143) Ariadne válasza gaborbol (#1141) üzenetére


Ariadne
őstag

Azért a Padisah által írtak előtt annak érdemes utánajárni, hogy valóban igazat mond-e és tényleg olyan hibáról van szó, ami rejtetten benne volt akkor, amikor eladtad. Mert azért nem elképzelhetetlen, hogy már az új tulajnak sikerült tönkretennie. Ne hagyd, hogy ő maga vigye általa választott helyre, válassz te egy megbízható helyet, szerelőt, aki megnézi neked (!), hogy mi a hiba. Ha az látszik, hogy felhasználói hiba okozta, akkor ne fizess, pereljen csak.

mod: És ha fizetsz, akkor írjatok mindenképpen papírt arról mindkettőtök aláírásával, tanúkkal is esetleg, hogy mikor és milyen javítás történt, milyen hiba miatt, és ki fizette. Ki tudja, mi minden történik még később, jól jöhet.

Ugyanígy ha arról van szó, hogy nem fizetsz, mert ő okozta, küldd el neki egy tértis levélben azt, hogy szakember megnézte és nem a te hibád, nem fizetsz, neki kell viselnie a javítás költségét.

[ Szerkesztve ]

"In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective:Roam)

(#1144) -NOKIA-


-NOKIA-
Ármester

Büntetőjog.

Tudnátok segíteni azzal kapcsolatban hogy mi van hatályban, mi lett hatályon kívül helyezve ezek közül? Mintha valamit hallottam volna...

-BK
-BJH
-LB irányelvek

(#1145) gaborbol válasza Ariadne (#1143) üzenetére


gaborbol
őstag

Sajnos ezekről a világ másik oldaláról nem tudok meggyőződni, mivel Usában élek az autó meg Budapesten van.
Az autót már el is vitték egy"ismerőshöz" aki talán nem is hivatalos szerelő, ahol atomjaira szedték már a motort, és ő kalkulálta ki ezt a barátságos árat. Nem tudom ezek után van-e miről beszélni gondolom se hivatalos munkalap,állapotfelmérés, se árajánlat nincs.
Mivel egy 20 éves 250.000 kilómétert futott GTI autóról van szó, nekem is van egy sejtésem a hiba fő okáról.

Mire kötelezhetnek legrosszabb esetben? Ha már nekem megjavíttatni akkor gondolom, csak megmondhatom ,hogy hol és kivel szervizeltetem a kocsit? Mi van ,ha ő csináltatja meg a per alatt és azt akarja behajtani rajtam?

[ Szerkesztve ]

(#1146) -NOKIA- válasza -NOKIA- (#1144) üzenetére


-NOKIA-
Ármester

jah még van BED is.

(#1147) -NOKIA-


-NOKIA-
Ármester

:U

(#1148) Teszla_


Teszla_
senior tag

Sziasztok!

Egy kérdésel fordulnék hozzátok.
Tegnap vásároltam a v*terán egy Nokia 8800 Sirocco telefont, de van vele egy kis kavarodás.
Az eladó fix 10ezer forintért rakta ki a telefont, de nem volt semmi zárt aukció, vagy hasonló, tehát bárki tudott rá licitálni. A leírásban odaírta, hogy kérdezzen tőle az ember, mielőtt licitál. Mivel pár perccel előbb még jött hozzászólás, ezért gondoltam, hogy még meg van a telefon, és nagyon olcsón volt meghirdetve, ezért lecsaptam rá.

Ma láttam, hogy az eladó szó nélkül felrakta még egyszer a telefont, és eladta másnak (is). Én kérdőre vontam, hogy miért adta el megint, amikor én már elvittem. Ő azt mondta, hogy azért adta el, mert már megbeszélte mással, és, hogy ő kiírta, hogy szólni kell neki, mielőtt valaki licitál, ezért nekem nem fogja eladni a terméket.
De mivel nem volt sem zárt aukció, se más, amivel "elkülöníthette" volna a telefont más vásárlóktól, (tehát hülye volt) ezért szerintem másnak már nem adhatná el a telefont.

Kérdésem, hogy ilyen esetben követelhetem-e, hogy én vásárolhassam meg a telefont, vagy nem? Mert elméletileg a vatera szabályzatában benne van, hogy polgári peres úton lehet követelni a megvásárolt terméket. Ennek van értelme egy kb 45-50ezer forintos terméknél, vagy inkább hagyjam az egészet?

A válszokat előre is köszönöm.

(#1149) -NOKIA- válasza Teszla_ (#1148) üzenetére


-NOKIA-
Ármester

Ezt a telefont én is láttam az expressz.hu-n, valami biztos nem stimmelt vele.
Vagy lopott volt, vagy talált.
Ha engem kérdezel nincs értelme a pernek, de hallgassuk meg mások véleményét is.

(#1150) Möhe


Möhe
addikt

Sziasztok

Munkajogban jártasak segítségét kérem:

5 hónapja 100%-os táppénzen vagyok (úti baleset miatt) és a főnök közölte,hogy nem vesz vissza,mert elegen vannak nélkülem is.De nem akar kirúgni ,hanem közöm megegyezéssel,de az ő kezdeményezésére mondana fel.(ebbe viszont nem akarok belemenni)
Viszont hallottam hogy keres embert a helyemre,vagy legalábbis hasonló munkakörre mint amiben én voltam.(ezt már kollégáktól hallottam)

1. a ki nem vett szabimat azt köteles kifizetnie időarányosan?
2. van olyan hivatalos papír,ahol a későbbi munkáltatóm látja hogy engem kirúgtak,vagy közösen lett felbontva a szerződésem?
3. ha biztosan bebizonyosodik hogy miután távoztam a cégtől,és a felmondási indok (embertöbblet) ellentétes akkor perelhetem?

köszönöm

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Jogász topic
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.