- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- bitblueduck: RTX 50-es széria PhysX támogatás nélkül. Tényleg akkora probléma?
- moongoose: Jelszóvédett IBM Thinkpad R50e működőképessé tétele.
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- GoodSpeed: Megint 3 hónap Disney+ akciósan :)
- sellerbuyer: Milyen laptopot vegyek? Segítek: semmilyet!
- skoda12: Webshopos átverések
- GoodSpeed: Aquaphor Modern víztisztító
Új hozzászólás Aktív témák
-
dvd_R+
őstag
válasz
razorbenke92 #20297 üzenetére
Sajnos nincs semmi eszközöm amivel ezeket meg tudnám tenni , meg hát nem is értek semennyire ehhez..
Ha budapesti vagy és neked van ilyened és tudnál benne segíteni azt megköszönném -
válasz
dvd_R+ #20296 üzenetére
Ahogy elnézem a hub-okat, faék egyszerűségűek, valószínűleg a LED-ek múltak ki.
Erről meggyőződhetsz, ha van egy multimétered. Diódatesztelő állásba kapcsolva ha a probe-okat ráteszed a LED csatira (a bekarikázottnál látszik, hogy elérhetőek a konnektor kontaktjai) akkor nagyon halványan, de világítani kellene a LED-eknek.
A következő kérdés:
Mennyire kiszabadíthatóak a LED diódák a ház szóbanforgó részeinél? Ha nincsenek leragasztva, vagy behegesztve a műanyag elemek, akkor pikk-pakk eszközölhető egy csere. -
dvd_R+
őstag
válasz
razorbenke92 #20294 üzenetére
Szia!
A gépház hátoldalán van egy ilyen kis panelEz maga a led vezérlő "cucca"
és a ledek pedig ilyen zsinórba vannak dugvaLinkelek még pár képet ami hátha jobban segít ki igazodni az egészről..
Végezetül pedig itt egy link ahol még jobban értelmezhető a dolog képekkel:
[link] -
TFerenc07
tag
Sziasztok.
Elkezdtem összerakni a gépemet. Sajnos építés közben szembesültem egy hibával. A processzor hűtő radiátornak a ventilátorja miatt nem fér be a ram a helyére. Nem szeretnék másik Ramot venni, mert nekem pont ez a corsaitr ram kell. Gondolkoztam hogy levágok a bordának a részéből egy kicsit és így bemegy a helyére. Ez mennyire jó ötlet? -
-
dvd_R+
őstag
Sziasztok!
Segítségért fordulnék hozzátok, lenne egy NZXT H440 Razer edition gépházam, aminek az elején lévő díszpanelen lévő razer logo világítása "meghalt" illetve a ház belsejében lévő táp eltakaró fémkereten lévő razer logo világítása szintén elhalálozott.. Nem tudom mitől vagy hogyan
Tud e valaki segíteni a benne lévő ledek javításában /kicserélésben ? -
Hardstyler01
tag
Segítsetek Rog Strix lap , Rog strix vga világítást hogy lehet összehangolni hogy egyszerre világítsanak (rainbow effect) sajnos a hozzájuk való appal csak külön külön engedi ha esetleg nem ide tartozik irányítsatok át pls!
-
abdulka1
őstag
Sziasztok!
Tegnap hoztak egy "valaki" által előzőleg, hibakeresés céljából (állítólag) szétszedett gépet.
(táp, hűtők vastagon rásült porréteggel)
Megállapították, hogy a VGA rosz, és mivel nekem vannak elfekvő alkatrészeim, ugyan tegyek már bele egy másikat.
Előtte darabokra szedtem a gépet, kitakarítottam, és néhány dolog szemet szúrt.
Táp Codegen 400W, több púpos kifolyt kondival. Csak a power gomb 2. nyomására indul el.
Lap: Asus P5QL SE amin a VRM egyik kondija bár szemből semmi nem látszik rajta, de a hátlapon száraz kemény habszerű cucc van a forrasztásai körül.
Kicseréltem a tápot, procit, memóriát, VGA-t garantáltan működőkre.
Bekapcsoláskor hűtők pörögnek, alaplapi led világít, de a monitort nem kapcsolja be.
Jól gondolom, hogy ez a hibás kondi okozhatja a PCI-e foglalat hibáját? -
zsirapple
újonc
Köszönöm szépen a válaszokat!
Mit kötöttem össze, mivel, gyorsan leírom, azthiszem egyszerűbb, értem, hogy a tápok 12V + ja az alaplapi PCI-e csatin összeér, ezen kívűl, minden tápcsatit, (8,és 6pines) a külön tápról kapta.
Indításkor, néztem a neten pár videót, van aki egyszerre inditotta el, van aki a külön tápot picivel hamarabb, nem sok videót láttam. Nekem ettől független nem sikerült ugy elindítani, hogy terhelésen ne csíkozott volna a kijelző.
Hogy néz ki ez a táp?
Köszi előre is, hogy ilyen megértőek vagytok
-
Reggie0
félisten
válasz
razorbenke92 #20285 üzenetére
+12-ot sosem kotunk ossze.
Normalis videokartyan a csatik 12V-ja nincsenek osszekotve, de legalabbis az alaplapi PCIe csatirol +12-vel nicnsenek, hanem kulon DCDC agra kerulnek a kartyan, igy azzal nincs gond. A kartyan a GND ossze van kotve minden csatinal, tehat a kozos GND is megvan. Viszont a kartya GND-jen keresztul kozositeni a tapokat nem feltetlen egeszeges, mert ha folynak kiegyenlito aramok a tapok kozott(mivel a vedofoldre be van kotve a GND, oda meg kapacitiv osztoval a 230), akkor az okozhat vezetett EMI-t a kartyan belul. Mindenkeppen javaslom a ket tap nehany foldvezeteknek osszekoteset, lehetoleg minel rovidebb tavolsagon.
Hogy a videokartya csatijain mely +12-ok vannak osszektve azt multimeterrel celszeru ellenorizni es ugy kell bekotni a tapokat, hogy azok +12 agai ne legyenek osszekotve a kartya altal.
-
válasz
zsirapple #20284 üzenetére
Szia!
Először is üdv a családban
Másodszor pedig:
Megvallom az őszintét, hogy nem vagyok nagy guruja ennek a dual PSU témának, viszont hallottam már hideget-meleget erről. Ismerve a működésük alapját elsősorban azt mondanám légy óvatos.
Miért?
Ezek az eszközök szabályozott kapcsoló üzemű tápok. Ez annyit takar, hogy egy belső beállított referencia értéket próbálnak elérni, miközben a változó terhelés miatt különböző teljesítmény igénnyel jár az előírt feszültségérték megtartása.
Ha jól értem, a nullpontot össze sem kötötted, csak a 12V-ot?
Ebben az esetben a 12V-od "lebeg" nincs biztosítva, hogy milyen feszültségértékhez képest (0 vagy GND) +12V, így akár az is lehet elméletben, hogy több-vagy akár kevesebb mint 12V amit a HKC adott a Corsairhez képest.
Egy másik kardinális pont, hogy ebben az esetben a HKC ugyan source-ként működik, viszont a az elektronoknak el is kell menni a 0-on, ami jelen esetben a Corsair táp GND-in keresztül történt a hálózatba, ezzel tehát a Corsair táp föld ágát ugyanúgy beterheled.
Egyszerűen hangzik innentől, csak össze kell kötni a GND-t is nem?
Hááát, a dolog nem ilyen egyszerű....
Onnantól kezdve, hogy a nullpont és a +12V is össze lesz kötve, újabb probléma jöhet.
Ebben az állapotban ugyanis lesz két tápod, amik mindketten próbálnak egy referenciát követni. Olyan ez, mint amikor ketten akarnak egyensúlyozni egy hoverboardon.
Ha egyensúlyban lesznek, és nem kell semmi extrát csinálni, akkor minden oké. Ha viszont kibillennek az egyensúlyból, és próbálnak kompenzálni, akkor egymás dolgát nehezítik.
Ha például egy nagyobb terhelés különböző nagyságban terheli meg az ágakat, akkor az egyik táp (Corsair) referenciaként mondjuk 12V-ot lát, a másik (HKC) pedig 11.9-et. A HKC ad egy kis kakaót, hiszen referencia alatt van. Ekkor a Corsair táp 12.1V-ot fog látni, így lejjebb veszi a teljesítményt, amit HKC tovább kompenzál, amiből így Corsair tovább csökkent...... A vége az lesz, hogy a teljesítményt a HKC fogja szolgáltatni, míg a Corsair gyakorlatilag alaphangon örül a fejének, hogy referencián van.
Nem egyszerű tehát ez a téma, remélem valaki más megmondja a tutit ezzel kapcsolatban, mert engem is érdekelne. De amennyit olvastam erről, annál több bonyodalmat láttam benne.
Egyszer egyébként láttam egy dualPSU szervert. Nagyon régi volt, és a dualPSU nem azt jelentette benne, mint a mostaniakban. A két táp ugyanolyan volt, az egyik referenciája azonban 12V-ra volt belőve, a másik pedig 5V-ra, és az egyik csak az 5V-ért felelt a szervergépben, a másik pedig csak a 12V-ért.
-
zsirapple
újonc
Sziasztok!
Igen rosszul kezdeném fórumos létem első lépéseit:
Nem tudom jó helyen járok-e, de....
Egy dupla tápos konfig működtetése volt az elképzelés, spórolás gyanánt
Adott egy számítógépem:
Motherboard: MSI B150M MORTAR ARCTIC
CPU: Intel® Core™ Processor i5-7500 LGA1151
GPU: RX580 8GB Nitro+ Special Edition (Sapphire)
RAM: 8GB (2x4GB) DDR4/2133MHz HyperX FURY
SSD: Samsung 850 EVO 250GB
HDD: WD Caviar Green 1TB 64MB 7200rpm
Case: Bitfenix Neos White/Blue
PSU: Corsair VX450 + A híres HKC USP-5550 (itt merülhet fel az emberben, "mért híres?" : https://www.youtube.com/watch?v=XhCnwiWBbUY na ezen túl haladva, az enyém 12V-os erősítő hajtására lett beruházva, 11.9V jön le, szóval engem a többi nem is érdekelt.Az első próba, néhányszóban: 1db táppal hajtva (Corsair VX450) benchmark test még éppen elfut rajta, a benchmark alatt, szép volt a kép, megfelelt.Eredmény:[kép] , [kép] Komolyabb, huzamosabb grafikai igénybevétel esetén, a videókártya elkezdett melegedni, majd rendeltetés szerűen felpörögtek a ventillátorai, ez tartott egy darabig, aztán elfogyott a kraft, és vga jel eltűnt, a gép ment ugyanúgy tovább. Csak az újraindítás segített, vártam több percet vga jel többet nem jött vissza, egy ilyen terhelés után.
Itt jön az okosság: Ugyebár, nekem van egy másik tápom, videókártya, csak 12V-ot kap úgyis, hát akkor majd énazt megoldom, hát hogyne. Kis forrasztgatással később már fityegett is a 6, és a 8 PIN-es csatlakozó, (azért kellett forrasztgatni, mert erősítő hajtásra használtam, és minden kábelt lecsaptam róla, csak kizárólag két kisújj vastagságnyi +, - , kábelt hagytam.) Na össze is pattintottam a gépet, Corsair VX450 hajtotta a gépet a videókártyán kívűl, a HKC USP-5550, pedig hajtotta csak a videókártyát.
A második próba: A számítógépet, és a tápot egyszerreindítottam el, miért?--> (nem akartam összegányolni az indító vezetékét.) elindult a gép minden fasza, gyorsan megneztem ezt azt, interneten kepeket nezegettem, hogy-hogyan változott-e bármit is, de nem vettem észre semmit. Majd elindítottam a benchmarkot, végig futott, szarabb eredményekkel mint egytáppal, érdekes módon, és végig csikozott a monitor. Eredmény: [kép] , [kép] Talán a két táp frekvencia külömbsége okozhat ilyet? és mit tegyek? Két negatívját hozzam össze a két tápnak? Előre is köszönöm a segítségeket...
-
Bitpalace
senior tag
sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni, hogy lenne egy FSP házam, melyben RGB ventilátorok vannak. A gyári RGB Fan Controller-el annyi pici bajom van ,hogy minden indítás után elfelejti az adott beállítást. Alaplapom nem RGB támogatott, szerintem itt lehet a gond. Van valami lehetőség rá, hogy a ventilátorokat a lap szabályozza a hűtés miatt de a ledeket én tudjam? Van neki dedikált gombja de lehet hogy más vezérlővel kiküszöbölhető ez a probléma...
Tudna nekem segíteni ebben valaki?
Köszönöm!
-
kivagyoken
csendes tag
Sziasztok
Lenne egy kérdésem
Létezik 3 ról 4 pines Aura sync átalakító ?
Vettem az alaplapomhoz RGB ventiket , de sajnos nem néztem utána így nem gondoltam hogy létezik 3 illetve 4 pines aura sync csatlakozó .
Mivel rá volt írva hogy a ventilátor támogatja az aura sync-et így meg vettem.
Összeszerelésnél vettem észre hogy nem stimmel a csatlakozó ,Ekkor néztem utána és kis böngészés után tudtam meg hogy van 3 és 4 pines csatlakozás -
-
Pöttön
őstag
Sziasztok!
Olyan gondom van, hogy egy gagyi ip kamera rendszernek a kevésbé gagyi kameráit szeretném felhasználni, úgy hogy a saját routrerem címezné meg őket, és nem a gyári rögzítő eszköz.
A csavar az egészben, az hogy a kamerák gyárilag csak wifi-n kommunikálnak, és én utp-vel szeretném őket használni.
Ebben szeretnék tanácsot kérni, hogy átlehet e szerelni ezeket a kamerákat utp-s re?
A kamera:Szétkapva a kamerát, látni hogy van rajta 2 üres csati, az egyik elvileg speaker, a másik meg mikrofon.
És van egy aljzat hely a nyákon, ami szerintem az utp meghajtásra szolgálna 3,3v rx tx gnd.
Ha ez valóban az akkor az utp-nek melyik színeit kellene rá kötnöm?
illetve a 3,3v is kellhet neki, így hogy a kamera az áramellátást már külön meg kapja?A választ segítséget előre is köszi!
-
schferenc77
aktív tag
Sziasztok!
Építeni szeretnék a meglévő miniPC-mnek (Gigabyte GB-BNi7HG6-1060) egy másik, kisméretű házat (fából), mert az jobban tudna szellőzni (egy fektetett téglalap, két végén két db 14cm-es Noctua pwm-es hűtővel).Nem szeretnék se forrasztani, se szétvágni a házat/kábeleket. Az alap ötlet az, hogy leszedem a mostani ház burkolatát, leszedem a ház alján lévő 92mm-es ventit (4pin-es pwm csatija van), és onnan hajtom meg az új ventit/ventiket.
A fő gondom a csatlakozók kivezetésével van. Léteznek olyan toldó kábelek, amelyek:
- rövidek (10-25cm maximum)
- egyik fele sima apa dugó (pl usb, hdmi, rj45), a másik fele pedig szerelhető/csavarozható egy lapra és anya?
- vagy komplett hátlapi panel, amelynek a belső (PC felőli) oldal anya kivitelű (és akkor csak simán bedugom a megfelelő helyre a 10-25cm-es apa-apa toldókat)?A NAS-nak már építettem egy jobban szellőző és sokkal csendesebb házat (szekrényt), de itt jóval kisebb méretben kell megoldnai mindent és több a csatlakozó is.
-
tixem
addikt
Üdv!
Talán jó helyre írok. Tápegységen a billenő kapcsoló rakoncátlankodik, amikor áram alá helyezem a tápot akkor sercegő hangot ad pár másodpercig. Kb mint amikor forró serpenyőbe dob az ember valamit. Működni működik amúgy, elindul a gép meg minden, táp működés közben nem hangos.
Mégis nyugtalanít ez a hang, eddig nem csinálta. Javítható ez valahogy, továbbá mi okozhatja? Köszi -
flymi
addikt
-
abdulka1
őstag
válasz
MrDerekas #20269 üzenetére
Az elmúlt 20 évben találkoztam néhány tucat ház típussal, ilyet csatlakozást még nem láttam, de nem kételkedem tovább
Ha közösítő alatt a fehér cuccra gondolsz az ismerős, nekem is van fehér(előlap), kék(USB), piros(IEEE 1394a).
Ezeket az ASUS lapokhoz adták korábban, és nagyon megkönnyítették a szerelést a szűkösebb házakban, mert nem közvetlenül a beszerelt lapra kellett rászenvedni szálanként a csatlakozókat, hanem a házon kívül ezekre dugdosva, könnyű volt a lapra csatlakoztatni egyben az egészet.
Elnézést a képminőségért de ez a hitvány telefon ennyit tud félhomályban. -
MrDerekas
addikt
válasz
abdulka1 #20266 üzenetére
Jöttem megkövetni magam
Bár amire emlékeztem házikók, azon már nincsenek előlapok (kellet pár vezeték, párszor, na
) azért az egyik dobozomban találtam ilyen csatit, meg egy kis érdekességet.
Egybecsati és egy érdekes közösítő: [kép]
A közösítőnek egyik felét fényképeztem, de a másik felén a többi alaplapi vezérlőpanel pin is megvan. -
abdulka1
őstag
Első körben egy BIOS resetet csinálhatnál.
Áramtalaníts, és vedd ki néhány percre a gombelemet, majd minimum konfiggal próbálj indítani.(HDD/SSD, VGA és optika nélkül, 1db memória modullal)Esetleg húzd le azt a csatlakozót, és egy csavarhúzóval zárd rövidre a bekapcsoló érintkezőit, de csak azt!
-
sheep
addikt
válasz
abdulka1 #20266 üzenetére
Ez egy nagyon jó kérdés.
Ezért érdeklődtem én is itt, mert a neten én is csak azt a leírást láttam amiben különálló vezetékeket mutanak.
Ezek szerint létezik belőle ilyen változat, bár úgy tudom ezt a házat nem sokáig forgalmazták.
Megkérdeztem az előző tulajt is amúgy hogy nála hogyan volt bekötve de még nem válaszolt.Amúgy egy picit elkiabáltam a dolgot, ha már itt tartunk lenne egy kérdésem:
a gép csak nem akar elindulni, a bekapcsoló gomb, ventik, alaplapi ledek működnek, de nincs kép a monitoron és ami nagyon fura a billentyűzet/egér sem kap áramot. Szóval nem tudok belépni a biosba.
A ventik pörögnek kb egy percig, az alaplap világít, utána kikapcsol és újraindul.
Ehhez esetleg lehet köze ehhez a vezetéknek? -
FuRiONight
addikt
Hali!
A Noctua fèle Chromax nagyon megtetszett, viszont ez a papir szincsere elèg bazàri szàmomra. A kèrdèsem az, hogy valaki bevàllalnà, hogy egy mini rgb led kerülne beèpitèsre papirok helyett, amit később vàltoztatnak is tudnàm a szinèt (ha màr RGB ).
Értő lenne szó:Vagy egyszerű lenne 3D nyomtatóval egy módosított vàltozatot kèsziteni? Igazàból elèg lenne a belső műanyag rèszt "moddolni".
-
MrDerekas
addikt
válasz
abdulka1 #20257 üzenetére
Maxdata szerverházam volt ilyen, az tuti. Meg valami... ehhh. Betűk rémlenek a nevéből
Hétvégén pakolászni tervezek, rájuk nézek. Aztán ha tévedtem, jövök esdekelni
Az is megvan, hogy valami régebbi gép fejlesztése kapcsán még vágtam is szét ilyen csatit, mert mint írtad is, nem igazán passzolt az alaplaphoz.
-
sheep
addikt
válasz
MrDerekas #20253 üzenetére
Köszi, így már tiszta. Remélem tényleg csak annyi hogy egyben van az összes előlapi kábel, és nem fogom szétqrni az alaplapot. Azért fura mert a ház manualja is különálló kábeleket ír. Persze azóta lehet módosították. A kiosztása alapján pont ráillik az alaplapra.
@abdulka1:
köszi neked is,szétszedtem a házat, de nem találtam a szálakra szedett vezetékeket. -
MrDerekas
addikt
válasz
abdulka1 #20254 üzenetére
Köszi a pontosítást
Az viszont, hogy nem értesz egyet velem...Nagyon lusta vagyok kimenni a helyiforrásba (
) de kapásból három házra asszociálok a készletből, aminek egyben van az alaplapi csatlakozója az előlapi funkciógombokhoz, ledekhez. Nekem úgy rémlik, hogy nem túl régóta divat pinekre szedni. De lehet csak a korai demencia szedett újabb áldozatot velem
-
abdulka1
őstag
Szia!
A PWM vezérléshez 4 pines csatlakozóval szerelt ventilátor kell, a 3 pinest, csak feszültség alapon lehet szabályozni.
A sata power csatlakozót rá kell kötni a tápegységre, mert azon keresztül kap áramot az előlapi venti vezérlő.
Az a 3 csatlakó az előlapi vezérlőhöz tartozik. Ezeken keresztül is tudsz ventilátort szabályozni. Ez akkor lehet hasznos, ha az alaplapon nincs elég aljzat.
A ledek, kapcsolók vezetékeinek ott kell lenni, nézd meg jobban. Ezeket nem lehet egy csatlakozóba bekötni, mert az alaplapokon a lábkiosztás nem egységesAz a "16w19" jelzésű csatlakozó érdekes, mert nincs benne a manualban. Vedd le a burkolatokat, és nézd meg mihez csatlakozik a vezetékköteg.
Szerk: Sokáig bogarásztam, megelőzött MrDerekas mester, de a kapcsolók bekötésével kapcsolatban nem értek vele egyet, mivel ezek bekötése nem egységes, alaplaponként eltérő a lábak kiosztása.
Néztem néjány videót, és képet, de mindenhol külön vannak a csatlakozók. -
MrDerekas
addikt
Első kép: A három pines megy az alaplapra. A többi csati egy soroló/elosztó, amikről további három ventit köthetsz be és vezérelheted az alaplapról a meglévő és bekötendő házventivel együtt, egyszerre. Vagy az azokra kötött ventiket tudod szabályozni az előlapi három állású kapcsolóval és akkor ennek tápellátására szolgál a molex, vagy a második képen látható sata tápcsati. (Ez két opció és nem kell mindkettő rádugni a tápra. Vagy-vagy. Aszerint kinek, milyen csatija van még szabadon a tápról.)
Második kép: Igen, elvileg a jobb szélső csati lesz az előlapi gombokhoz, állapotjelző led-hez. Ezt elvileg csak egyféleképpen tudod az alaplapra dugni.
-
sheep
addikt
Sziasztok,
nem tudom hogy jó helyre írok-e, lenne egy kérdésem gép összeállítással kapcsolatban:
van egy Corsair 380t házam (használtan vettem), és nem egészen értem a kábelezést. A ház leírása sajnos tök egyszerű, nem nagy segítség.
Van egy Asrock z390 Phantom gaming itx/ac alaplapom, és erre szeretném rákötni a 2 db házventit, plusz az előlapi csatlakozókat (mikrofon, bekapcsoló, hdd jelzés, stb)
Szóval a kérdés:Elöl van egy 20cm-es ledes venti (Aerocool silent master), aminek van egy 3pin és egy 4pin molex anya csatlakozója. Úgy tudom hogy a pwm vezérlés miatt a 3 pinest kell rákötni az alaplapra és ennyi, a fannak van is egy 3 állású kapcsolója az előlapon. Illetve van itt még egy sata csatlakozó is ami megint kérdéses hogy mihez kell.
Viszont az előlapból jön még külön 3db 4 pines csatlakozó, amit nem értek:
Ezekkel mit kellene csinálni? Mit vezérelnek?
A másik kérdés, az előlapi panelt hogyan kellene bekötni? A ház leírása szerint van egy power, reset, hdd, led vezeték, de én nem találok ilyet. Helyette van egy 16W19 jelű kábel:
Ez ugyan az lenne csak egybefogva?
Valaki tudna ebben segíteni hogy mi mire való, illetve hol tudnám megkérdezni ha nem jó helyre írtam?
Köszi előre is! -
Lordi88
csendes tag
Sziasztok, szép napot.
Lehet nem jó helyre írok, bocsássátok meg, azt szeretném kérdezni hogy gépház plexijére matricát honnan tudnék szerezni? Gondolok itt pl. Erre a halálfejreElőre is köszi a válaszokat, linkeket.
-
S.Y.S.
aktív tag
Hali!
Adott egy PC hangszóró, aminek a trafója tönkrement, 9V~ van ráírva. Az lenne a kérdésem, mekkora DC feszültséget kössek az egyenirányító után, hogy kipróbáljam, az elektronika működik-e még? Az elkó 16V-os.
-
abdulka1
őstag
Szia!Ne faragd szét az aljzatot, mert a benne levő tüskék távolsága, csak 2mm, de a használni kívánt ventilátorok csatlakozójában 2,54mm a távolság, így nem kompatibilisek egymással.
Egy ilyenre [link],és egy "Y" elosztóra lesz szükséged.
Itthon is lehet kapni, kicsit drágábban. [link]Szerk: Elosztó nem kell, ott a PST csatlakozó.
-
laceb
tag
Sziasztok!
A videókártyámon leállt az egyik venti!
XFX R9 380
Kérdésem:
Szerelhetek rá két db 9cm-es ventit?Arctic F9 Pro
A kártya weboldala ezt írja: "Dual 90mm IP-5x fans and optimized BIOS fan profile "Illetve rádughatom-e elosztóval a ventiket a kártyára?Speciális a "fan apa" a kártyán, de úgy nézem, hogy ha levágom óvatosan a műanyag részt a tüskék körül akkor rádughatom a csatlakotót.Elektronikailag működőképes lesz?"DC 12V" ez egyezik, amperben van eltérés..
Ez a mostani gyári venti: -
komi77
senior tag
válasz
Indi85HUN #20242 üzenetére
Szia. A ventik világításához egy közösített kábelt adtak. Ezt vagy a dobozhoz adott rgb vezérlőbe dugom és kapcsolgatva váltja a színeket. Vagy az alaplapra dugom. Viszont akkor nem történik semmi. Amatőrként két dologra gondolok. Vagy nem a megfelelő Aura Sync programot töltöttem le. Itt arra gondolok, hogy célszerű lehet a legelsőként megjelent progit feltenni mert a többi verzió nem teljes inkább kiegészítés újabb azóta megjelent eszközökhöz. Vagy az rgb vezérlőt kell az alplapra kötni - ami usb eszközként fogja látni - és akkor tudja majd kezelni az Aura Sync program. Nekem ez utóbbi a valószínű mert az Aura Sync program eszközöket keres először. Aztán mikor talált ilyeneket, akkor lehetőséget ad az irányításukra. Egyenlőre még azt nem találtam ki miként és hova tudom a vezérlőt kötni. Van valami mini usb csatlakozó a vezérlőn de nem tudom a nevét és az alaplapon sem tudom hova kell kötni. Azt hiszem Argb a neve. Nagyjából itt tartok. Addig a vezérlővel állítom a fényeket a ventiket meg biosból szabályzom. Nekem inkább a hűtési profil a fontos. Viszont idegesít, hogy gyereknek a fények miatt vettem a házat és egy leírást nem voltak képesek betenni a dobozba.
-
zoltanz
nagyúr
Cserélni kellett a notebook alá helyezhető USB-s hűtőm. Az előző ment PowerBank-ról is rendben, ez viszont 2 perc után leáll, a visszajelző kék led is kialszik a PowerBank-on, ha feldugom újból 2 percig megy csak. A PoweBank is egyébként tölt mindent jól, és a hűtő is megy hálózati adapterről.
Mi lehet a gond? -
Indi85HUN
csendes tag
válasz
komi77 #20240 üzenetére
Aura Sync-ben mindent be lehet állítani, "területenként", így szinkronba tudod állítani a hűtőt és az alaplapot is, csak kicsit jobban bele kell ásni magad a progiba.
Ventik megoldása is talán ott lesz, egyébként egy egységes csatival mennek az alaplapra, vagy sorba kellett kötni a 3 venti világítását?
-
Indi85HUN
csendes tag
Sziasztok
Hosszas utánajárás, cívódás, stb után eljutottam odáig, hogy az S.O.S. tápom helyére vettem egy megbízhatóbb, stabilabb jószágot, egy Seasonic Focus 450W Gold-ot. Jó gyártó, megbízható, gold, és 450W bőven kiszolgál.
Félmoduláris, én meg kiegészítő, harisnyázott kábeleket használok.(https://merlinhardver.hu/termek-reszletek/phanteks-kabel-hosszabbito-szett-500-mm-fekete-piros-16362)
A PCI-E kábel ugye a tápról eltávolítható.
Olyan kérdésem lenne, hogy ha fizikailag belepasszol a tápon lévő foglalatba a design kábel, akkor rádughatom közvetlen a tápra? Ezzel is szeretnék felesleges kábelkötegtől megszabadulni, plusz a kamrában helyet spórolni.
Vagy még érvényes az, hogy a táppal kommunikáló része a kábeleknek esetenként más leosztású lehet, mint ami az eszközhöz érkezik?
Régebben mint ha olvastam volna ilyet 24 pines ATX csatinál, hogy tápnál más sorrendben indultak a foglalatból a feszültségek, mint ahogy az eszközbe csatlakozó végén volt.Köszönöm!
-
komi77
senior tag
Kedves kollégák. Az emberiség jövője forog kockán a mostani kérdésem során. Vettem a fiamnak egy RGB ledes házikót - CoolerMaster MB511 - három előlapi RGB-s ventivel. Alaplapom Asus X370-F Gaming. A házhoz adtak egy RGB led vezérlőt, ami az alaplap kihagyásával látja el táppal és vezérelhető RGB sztorival a ventiket. Én a ventiket az alaplapra kötöttem direktben és az RGB vezérlő kihagyásával az RGB dugót is az alaplapra dugtam. Letöltöttem az Asus Aura Sync alkalmazást és bíztam benne, hogy történik valami, de semmi. Mivel még soha életemben nem szereltem össze ilyen motyót fogalmam sincs mit hagytam ki. Ha van valami ötletetek, hogy tudnám világításra bírni - a gyári vezérlő nélkül, alaplapról - a pörcsiket, összehangolva az alaplapi RGB világítással és a gyári Amd proci hűtő világításával, azt megköszönném. Egyébként az Amd hűtőt is rákötöttem az alaplapon lévő másik RGB led dugóra, na az világít - csak nincs szinkronban az alaplapi fényekkel. Szóval alaplap és proci hűtő világít, előlapi ventik semmi - csak pörögnek. Már arra is gondoltam nem-e esetleg a Bios-ban kell valamit Enabled-re tenni RGB ügyben. Bocs az amatőrködésért, de eddig nekem csak a hűtő profil beállítása volt a fontos. Most a fiamnak már disco fény is kell lövöldözés közben - változik a világ. Megtisztelő válaszaitokat előre is köszönöm.
-
aAron_
őstag
Igen, csak nekem sajnos 4 TB kell.
(#20236) AxBattler: Köszi a tippet. Kicsit elegánsabb megoldást keresek, de ez sem rossz végül is.
-
válasz
aAron_ #20235 üzenetére
Nanoxia Deep Silence 1 házhoz HDD Keret - 2 helyes
Nanoxia Deep Silence 1 házhoz HDD Keret - 3 helyesSzvsz minimális fúrással rá tudod rögzíteni a megjelölt lemezre.
-
aAron_
őstag
A pirossal jelölt részre szeretnék elhelyezni 1, jövőben talán több 3.5-ös HDD-t is. Tudnátok valamilyen megoldást javasolni, ami nem borítja fel egy ilyen minimalista ház egyensúlyát?
Elég lenne valami egyszerű keret, ami egyben takarja is a merevlemezeket, legalább felül. Egyelőre nem találtam ilyet.
-
HUN_Szuh
tag
válasz
razorbenke92 #20230 üzenetére
Okés köszi
-
válasz
HUN_Szuh #20221 üzenetére
Igazából a google translate a barátod.
A gombod jó lesz PC kapcsoláshoz, ez egy nyomógomb, és nem kapcsoló.
A baj, hogy nem jól kötötted:
Az 1-2 pin akkor vezet, amikor nem nyomod a gombot, és akkor nyit, ha nyomod. Neked nem ez kell.
A 3-4 pin viszont addig zár, míg nyomvatartod, és nyit, ha elengeded. Erre kösd az alaplap power gomb csatiját, és minden jó lesz
szerk: bocsi, nem frissítettem az oldalt, és nem láttam a fejleményeket
-
MrDerekas
addikt
válasz
HUN_Szuh #20227 üzenetére
Az a jó. Merthogy akkor zár a kapcsoló/nyomógomb. Neked pedig pont arra van szükséged a pc esetén. A lényeg, hogy csak és kizárólag akkor zárja az áramkört, amikor benyomod és elengedve nyisson. A pc indításhoz egyetlen "impulzus" kell, hogy indítsa a tápot és ha folyamatosan kapja ezt a jelet/impulzust, akkor le is tilt az alaplap. Összegezve pc indításra olyan kapcsoló kell, ami alaphelyzetben nyit, kapcsoláskor pedig zár.
-
MrDerekas
addikt
válasz
HUN_Szuh #20223 üzenetére
Ha nyomás előtt-után sípol, akkor ez pont egy zárt állású nyomógomb. Tehát ha megnyomod, akkor nyit, ergo ha így kötöd rá az alaplapra, akkor olyan, mintha folyamatosan benyomva tartanád a pc kapcsolóját és 3-5 másodpercenként resetel is. A másik lábpáron kellene megpróbálni/multival megnézni. Ha nyomásra sípol, de alaphelyzetben nem, akkor az lesz a jó.
-
HUN_Szuh
tag
válasz
MrDerekas #20222 üzenetére
Melóhelyen csináltuk meg. A ledet 12 voltal megküldük és az korrekt volt, a power sw t pedig igen, multiméterrel és ha jól emlékszem, amikor benyomtuk nem sípolt, de nyomás előtt és után igen (holnap csekkolom megint).
Viszont akkor lehet h a 3 és 4 es pinekre kéne kötni? -
MrDerekas
addikt
válasz
HUN_Szuh #20221 üzenetére
Van multimétered? Mert akkor azt kellene először kisípolni, hogy a nyomógomb hogyan is nyomógomb? Azaz ha addig zár csak amíg benyomod, akkor jó lesz a célra, csak ki kell kísérletezni, hogy melyik két lábra menjen a PWR. Ha kétállású (tehát benyomod zár, megint benyomod nyit) akkor pc indításra ez nagyon nem jó. Kis kreativitással egy ceruzaelemmel két kis dróttal meg egy leddel is ki tudod lámpázni, mit hova köss.
(#20219) Barret001 Az volt
-
HUN_Szuh
tag
Sziasztok!
Olyan problémával fordulok hozzátok, h vettem egy nyomógombot ([link]) és nem úgy működik ahogy kéne neki. Leírás nem nagyon volt a neten és elég kevés konkrétumot sikerült összeszedni a bekötést illetően.
Ezt az egyetlen dolgot találtam, illetve pár leírást arra, h a (+) és (-) a led (ez működik is). A power sw az 1 és 2 pinekre lett kötve.
A probléma az, h amikor rákötöm a power sw t, akkor egy pillanatra bekapcsol a gép, de 2 sec után le is áll. Majd néha újra beindul ugyan úgy 2 secre. Viszont ha rákötöm és az elindulást követően lehúzom, akkor nem áll le.
Gondolkodtam, h nem az 1 és 2 re kellett volna kötni v ez a nyomógomb nem erre való, de nem találtam erre vonatkozóan semmit.
Ha valakinek van erre ötlete, javaslata, v bármi akkor azt nagyon megköszönném! -
looser
addikt
Sajnos de, komolyan írtam. Közben utánaolvastam és ásványi olajat ajánlanak. Remélem nem lesz gond, főképp úgy, hogy csak havonta egyszer kapcsolják be az eszközt, így van ideje megkötni az olajnak :-(
Akkor veszek saját pénzből két ventit. Köszi mindenkinek a segítséget -
-
looser
addikt
válasz
razorbenke92 #20212 üzenetére
A tetején egy picit bemélyedést csináltam, kb. 1mm vastag ott a műanyag és alatta már fém van, talán pont az alján is látható fémkupak alkot egy zárt egységet vele.
(#20214) juliensorel: nagyon köszönöm a felajánlásod, igazán jól esik :-) Ez egy állami cégnél van, minden szirszar miatt 217 embernek kell jóváhagynia.
(#20215) Barret001: talán helyre ért az olaj, mert most csendesek; a műanyag mellett találtam kis rést, ahova be tudtam juttatni. Lehet, hogy tényleg jobb lett volna a fürdetés, de ahhoz sajnáltam a hidegen sajtolt tökmagolajat :-))
-
-
MrDerekas
addikt
válasz
razorbenke92 #20212 üzenetére
Két luk tengely mellé tükrözve és lőn egyensúly az univerzumban
Optimális esetben.
-
-
looser
addikt
Köszi mindenkinek a tippeket, új ötletem van: megfúrni picit a másik oldalról és onnan belecsepegtetni pici olajat. Kicsit mulitoptipupiloptómia* szerűen (végbélen keresztüli szemfenék tükrözés) hangzik, de egy próbát megér :-)
*=Nagy Durranás :-D
-
Jakuskacsa
senior tag
Sziasztok! Lehet nem pont a legjobb helyen teszem fel a kérdést, de nem találtam más topicot rá. Az érdekelne, hogy az msi mortar z270 lapokhoz csak az msi gaming app létezik? Szeretnék a ledszalagból mást színt is kikeverni, mint ami alapértelmezettként ott megvan adva, de nem tudok. Létezik e olyan progi, ami kiváltaná ezt a progit?
ennyit tudok benne csinálni ami nagyon hurka. Ezelőtt egy ashrock lapom volt, (sajnos nem Z-s) az ahhoz tartozó progival a világ minden színét kikevertem, de h egy Z-s laphoz csak ennyi járan, hát ez botrányos.
Köszi a segítségeteket! -
looser
addikt
Hát valószínűleg ezt sohasem fogom szétszedni, gondolom célszerszámmal ki lehetne kapni. Kicsit feszítgettem egy pici csavarhúzóval és kitört egy kis darab, ott benézve látszik, hogy a fémsapka szoknyaszerűen terül szét a fehér műanyag alatt; gondolom rögzítheti valahogy, szóval a szétszedése után már nem fog tartani, ezért nem is próbálkozom.
Kb. így nézhet ki oldalról:
A fekete a műanyag, a piros az alumínium.
-
looser
addikt
Hát igen...nem tudom, hova vezet, találomra meg nem merem belecsöpögtetni az olajat. De lehet, hogy mégis kipróbálom, azután járatom egy darabig, majd eljut a helyére :-)
-
válasz
looser #20202 üzenetére
Ezer bocsi, a fehér capet én sem szúrtam ki, csak az első kép töltött be amikor néztem.
Ebben az esetben valóban érdekes, hogy hogyan lehet hozzáférni a csapágyhoz.
Nem mellesleg felteszem a kérdést: Ez nem egy maglev csapágy?
Meg is válaszolom magamnak: Nem az. Siklócsapágyas.
-
looser
addikt
válasz
razorbenke92 #20201 üzenetére
Köszönöm a válaszod! Nem mertem erőltetni, de ezek szerint az a fehér műanyag kiszedhető sérülés nélkül? Próbáltam megmozdítani, de nem ment, így nem erőltettem.
-
válasz
looser #20200 üzenetére
Én csináltam ilyet párszor, szükség törvényt bont alapon.
Az olajozás is működik, de az olaj finomságától függően kiveri egy idő után. Nekem a zsír jobban bejött.
Leveszed a matricát amit lefotóztál, és mögötte lesz egy kupak. Tűvel felnyitod, és máris látod a csapágyazást. Tegyél be egy kicsit, járasd meg, és axiálisan is mozgasd meg a tengelyt közben.
Ellesz egy darabig.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kézbe fogható paradoxon lett az iPhone Air
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- Okos Otthon / Smart Home
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- TCL LCD és LED TV-k
- Google Pixel topik
- További aktív témák...
- Wacom Cintiq DTK-2260 digitális rajztábla
- GYÖNYÖRŰ iPhone XR 64GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3117
- Apple iPhone SE 16GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! ASUS ROG STRIX Z270G Gaming WiFi alaplap garanciával hibátlan működéssel
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 64GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3121, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest