Hirdetés
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 10 – Alapanyagok/készételek többféle felhasználása
- hege8888: Retro Kocka Kuckó harmadjára Hódmezővásárhelyen
- sziku69: Szólánc.
- leslieke: leslieke farmerzsebe
- MasterDeeJay: i7 4980HQ asztali gépben (vs i7 4770)
- Tamás88: Karácsonyi hangulat... de másképp
- Toomy: FOXPOST régen jó volt, de ma már jobban jársz ha elfelejted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
azbest
félisten
válasz
szkutyi
üzenetére
Ár, teljesítmény és portok terén nehéz gmktec M7-nél jobbat találni. A k8 plus még gyorsabb, de drágább.
De ha valakinek kevesebb is elég, akkor M6 is egészen gyors lehet 6 maggal, valamivel gyengébb gpuval, de olcsóbban. Lehet persze más gyártónak is vannak jó ajánlatai, de a kínálat is számít, hogy mi érhető el eun belül (ha 150 euro feletti).De amúgy először azt érdemes végiggondolni, hogy egyáltalán kell-e új, vagy a régi is elég jó-e még arra, amire használod. Ahogy az idő telik, később is lesznek jó gépek.
-
azbest
félisten
Ma meg is érkezett, egész jó időt futott.
Tényleg szinte teljesen ugyanaz a K8 plus, mint az m7, csak valamivel gyorsabb. Ja meg van npu, csak nem tudom mi használja
A biosuk kb ugyanaz, a beállítások is.Nagyjából a hangjuk is hasonlónak tűnik. Talán kicsit halkabb az n7-nél, de ugye ez most lett kibontva. A cpu venti nem nagyon hallható balanced módban sem, inkább a másik.
Az ssd felőli ventit a biosban érdemes lehet átállítani (start pwm 130-ról 70-re és akkor nem hümmög, 2000-ről 1200 körülre áll)cinebench 23r2 multicore 16.6k pont körül, az m7 13k körül balanced módban.
A gpu gyorsított AI tényleg gyorsult, egy gyors összehasonlítást néztem, hogy
m7-nél a cpu és gpu egyik modelnél 8 és 10 körül,
a k8 plus cpu és gpu meg ugyanúgy 10 és 17 körül.
Npu-val nem tudom még kipróbálni.A spuerposition benchmark alap fhd performance sebességteszt m7-en 4700, k8 pluson 5400.
-
Tin
veterán
válasz
Crvsh3R
üzenetére
Ami mindig: kb 100 fok alatt jó. Ha fölé megy, úgyis throttlingol, és visszaveszi a teljesítményt.
A CPU-knak semmi baja nem lesz attól, ha tartósan magas hőmérsékleten üzemelnek, hisz a régi 486-osokon sem volt hűtés, tojást lehetett sütni rajtuk, mégsem lett semmi bajuk.
A mobiltelefonok megjelenésével paráztak rá az emberek arra, hogy hűvös legyen a chip, de csak azért, mert a mellette lévő akkumulátornak árt a tartósan magas hőmérséklet, és a kéznek sem kellemes egy meleg telefont fogdosni. Na meg ahol a hűtés nem tud elégséges lenni, ott nem túl kellemes, amikor egyfolytában süvít a hűtőventillátor.
Röviden: ha a hangja nem zavar, és nem akarod fogdosni, akkor akár 90 fokon is üzemelhet.
-
Crvsh3R
senior tag
Ezeknél a mini PC-knél mi számít normális CPU hőmérsékletnek?
Nálam a Lenovo ThinkCentre M720q Tiny i5-9400T procival szerelve idle állapotban ~32C fok, terhelés alatt 50-72C fok között. -
Tin
veterán
Kicsit rákerestem a 8745HS-re, július elején cikkeztek róla.
Így a táblázat alapján jobban látszik, hogy ebben a speciális prociban pontosan melyik rész a selejt (a kép a cikkből van): ez tehát egy olyan 8040-szériás SOC, amiben az NPU sérült, de minden más rendben van. A képen rossz a speckó, a Beelink oldala szerint a CPU továbbra is 8C/16T, de "csak" 4.9Ghz a boost (5.1 helyett), illetve a GPU is 12CU, de csak 2600Mhz a teteje (2700Mhz helyett). Gondolom ez a sebesség visszavétel csak azért van, hogy el lehessen adni. Az mondjuk durva, hogy NPU nélkül, minimális boost csökkentéssel 170€-val olcsóbb "ugyanaz" a gép.
YT-n láttam SER8 overclocking tesztet, a csávó állítása szerint a GPU-nak a 2700Mhz is sok, mert a lassú RAM nem tudja etetni amúgy sem, a CPU-nak viszont jót tesz a TDP emelés. -
Tin
veterán
Kuponnal 569€ úgy, hogy 32GB DDR5 + 1TB SSD van benne. Lehet, hogy ebbe már nem Crucial RAM-ot meg SSD-t raknak, mert azért 170€-vel olcsóbb a "nagytesónál".
A 8745HS egy "gyártási selejt" 8845HS, amiben gyakorlatilag le van tiltva az AI blokk, meg egy kicsit vissza van véve a boost és a GPU speed. Szóval olyan, mint egy kicsit korlátozott 7840HS. Igazából szerintem simán ugyanazt a szintet hozzá, az AI meg amúgy is minek.
Mivel nincs erről a "csökkentett" SER8 modellről még teszt YT-n, sem leírás az Amazon oldalon, nem merem egyértelműen ajánlani, mert nem tudni, hogy mi van benne. Ha minden ugyanaz, mint a 8845HS változatban, a hűtést is beleértve, akkor szerintem elég jó vétel. Ha a hűtés itt már spórolósabb, meg esetleg a komponensek is, akkor határeset, bár ennyiért még Acemagic AM18 sincs, pedig az már az alja felé mozog. Viszont mivel Amazon, eléggé kockázatmentes a "próba", és egyszerűen visszaküldhető.
-
Crvsh3R
senior tag
válasz
Vasti74
üzenetére
Köszi a választ! Ugyanezzel kapcsolatban a kérdésem: most kaptam egy ilyen gépet garanciális cserébe (előtte Dell Optiplex 3070 Micro-m volt, de garanciaidőn belül meghalt az alaplap). Próbálom kivenni az M.2 SSD-t de rá van gyógyulva az említett hővezető lapkára. Vajon hogyan tudnám így kivenni a régi SSD-t sérülés nélkül?
-
válasz
Vittorio77
üzenetére
Grats, és köszi a sztorit!
Hasonló esetben érdemes a W10, W11 topikokban is körbekérdezni.
-
Vittorio77
csendes tag
Jelzem, hogy megjavult a gép!
A Rufus féle megoldás jött be. Most egy másik pendrive-ra raktam fel a letöltött WIN11-et. A BIOS-ban nem kellett állítanom semmit, elsőre elindult az USB-ről a telepítés. Az érdekes az, hogy a régi pendrive-on levő és az újon is ugyanazok voltak a fájlok. A kettő között az volt a különbség, hogy GPT-re volt állítva az új pendrive partíciója, plusz néhol a fájlok mérete különbözött. Mindenesetre így elindult és fel tudtam telepíteni!Köszönöm a segítséget!
-
Tin
veterán
Az a legjobb, amikor az Amazon az eladó és a szállító is. Ez esetben mindent ők intéznek, ez a "pipa" kategória, nyugodtan vehető. Egy fokkal "rosszabb", amikor nem az Amazon az eladó, de a szállító igen, ez esetben a szállításért, visszaküldésért ők felelnek, és ezt be is vasalják az eladón, szóval ott nem lehet kecmec. A garit ilyenkor az eladó adja, de egy gyártói eladónál ez kevésbé para. Most karácsony előtt mindig januárig szól a visszaküldési határidő, ha valami hibás a termékkel, addig vissza kell küldeni, és elállni a vásárlástól.
Amikor nem az Amazon sem az eladó, sem a szállító, olyan esetekben csak maximum olyan dolgot rendelek, ami nem tud tönkremenni.Ha jól értem, akkor aliról rendelted a K8 Plus-t, ez esetben nyilván nincs gond, ha EU-s raktárból megy, a gari meg olyan, amilyen. Én ezekkel nem szívesen kísérletezek.
Amúgy pl a Beelink webshopja biztosan kínából küld és nem fizet vámot és áfát helyetted, de pl. a Minisforum EU webshopja meg azt írja, hogy a Hongkongból küldött termékeket először EU-s raktárba küldik, és vállalják az összes vámolási és ÁFA költséget. Itt egyedül a visszaküldés a necces, ha valami gond van.
-
azbest
félisten
ha van hol kidugni és van mire rögzíteni, akkor persze lehet, de 2-3 antennak kell. És a pigtale-nél is vigyázni kell, hogy a fém alkatrészek ne okozzanak zárlatat, ne érjenek hozzá semmihez.
Például most töröm a fejem, hogy a patriot 4300 lite ssd-n gyárilag lévő fémes matrica az vajon vezeti -e az áramot, mert csak a nand chipekre van ragasztva, alatta a levegőben lóg a vezérlőchip és ellenállások, kondenzátorok felett. Ha teszek rá hűtőt, akkor hozzá fogja nyomni és ha vezeti az áramot, akkor megsül az egész

Bár lehet alapból ez olyan hűvős, hogy nem is kell rá borda.A gmktec weblapon figyelni kell erre. Ahol van eu-n belüli, már bruttó ár, ott explicite ki van ez írva és van olyan választható opció. A sima "eu dugó" az csak sima eu dugós csomag kínából.
Például az M6 vagy K6 kapható eu áfásan. Sajnos sem az M7 és M7 pro, sem a K8 plus nem eus áfás náluk. Részben ezért is vártam eus aliexpressel eladóra.

Bár kínai webshop és ali esetén is úgy vagyok vele, hogy nem számítok hosszútávú garanciára, inkább csak a sikeres megérkezés, extra adók és költségek számítanak. Ha netán garis probléma lenne, akkor az már külön öröm, ha sikerülne velük, de annak is plusz vámkezelési kalamajkája lenne, mert lehet kínába küldés és kínából küldött csere eszköz lenne, ami nem jön át simán, hanem ügyintézős és akár fizetős is lehet.
Ilyen szempontból, ha tényleg német amazon raktárból jön egy termék, ott egy fokkal jobb. Bár az utólagos garis intézés ott sem biztos, hogy már amazonon át megy, nem tudom. De amazonnál is figyelni kell, mert van hirdetés, ami kínából jövő és az amazon csak a felületet adja hozzá.
-
Tin
veterán
Akár egyébként igen, de szerintem az antenna bővítés nem akkora nagy cucc, hogy az ember ne tudná megcsinálni. És csak addig kell kinyitnod a házat, ameddig az SSD cserénél amúgy is kinyitnád.
A fent linkelt GMKTec videót néztem én is, de a csávó ugyanúgy ázsiai, azért gépi hangos a review. A 19-21 dBA hangerő után már értelmetlen volt nézni, annyira baromságot összehordott. Nem komolyan vehetők ezek a review-k, valószínűleg fizetettek.
AMD Ryzen 7 8845HS Mini PC--NucBox K8 Plus
Itt nekem nem világos, hogy ez az ár már a végleges ár, vagy erre még kell fizetni vámot meg áfát? Mert nagyon nem mindegy. Csak mert a shipping policyban azt írja, hogy "Option 2. Priority shipping (VAT pre-paid from our side)", de kicsit lejjebb meg azt, hogy "Pls note that tax and duties may apply to the shipping methods offered, and they vary in different countries and regions. And we usually declare an item at a lower value to help lower the tax amount." Megjegyzem, úgy b.sznám ki az EU-ból az összes ilyen takony szürkezónás fosadék webshopot, hogy a lábuk nem érné a földet, hogy rendelsz valami EU-nak hazudott webshopból, sokszor .eu-s domainnal, aztán fogalmad sincs, hogy honnan küldik, és valójában mennyibe kerül a rendelésed. Ezért szoktam inkább Amazonról rendelni, még ha drágább is, ott visszaküldöd, ha valami nem stimmel, aztán nem kell szarakodni velük.
-
Tin
veterán
válasz
Vittorio77
üzenetére
A gyenge WIFI oka tényleg a fém ház, de pont a SER8-nál láttam videón, hogy a srácnál remek volt a WIFI, mások meg panaszkodtak rá. A SER8 hátlapja műanyag, így azon kimenne a jel, lehet, hogy csak az antenna csatlakozója pattant le a WIFI kártyáról.
Ha a WIFI ennyire fontos, és hajlandó vagy kis barkácsolásra, akkor csinálhatsz magadnak rendes antennát is:
How to repair/replace a WiFi antenna in a mini PC - CNX Software
External Antenna UM790 Pro : r/MiniPCs
Amazon.com: WiFi Antenna 8dBi Omni RP-SMA Male 2.4Ghz 5.8Ghz Dual Band + 20cm U.FL IPEX MHF4 to RP SMA Female Extension Cable for M.2 NGFF Card Notebook Drone 2 Pcs : ElectronicsSzerintem ezekből már összerakod, mi kell. Nem drága, kivezeted a kábelt a házon kívülre, és olyan antennát raksz rá, amilyet akarsz. Az tény, hogy ezzel helyhez kötöd a gépet, viszont soha többé nem lesz gondod a WIFIvel.
-
Vittorio77
csendes tag
Próbáltam defaultot is, úgy sem változott a dolog.
Én is arra gondoltam, hogy nem lát bootolható háttértárat, de pendrive-ot látja és onnan már másik gépre telepítettem fel windowst. A pendrive egy Sandisk Cruzer Balde 16GB, ami usb 2-es. Próbáltam az összes USB portot használni, de változás nincs. A BIOS látja, de nem akar bootolni róla. Lehet valamit kellene változtatni a BIOS-ban, de ott csak azt állítottam be, hogy az USB legyen az elsődleges boot helyen, utána meg semmi.
Az nx módot hol kéne beállítani? Megpróbálom megkeresni, hátha van ilyen a BIOSban. Ha más nem, akkor megpróbálom Rufus-szal felrakni egyet egy másik USB-re, aztán úgy megnézni.
Ha ezek fémházasak, akkor lehet, hogy bukó lesz a Wifi? Nekem egy TP-link jelerősítő vana géptől kb. 7 méterre, amit a T-BAO már jól látott. Remélem, hogy ezeknek is elég lenne már ez.
-
azbest
félisten
válasz
Vittorio77
üzenetére
Próbáltál defaultot visszatölteni és azt elmenteni, újraindítani?
Ha mentés és kilépés után újraindul a gép és újra a bios nyílik meg, az normális lehet, ha nem talált bootolható háttértárat. Nekem is alapból, üres ssd-vel a biost hozza fel a gmktec gépem.
Van olyan kombináció, amikor biosból kilépés nem indítja újra a gépet, hanem továbblépne oprendszerre, de ha nincs, akkor nincs hová és akkor vagy visszajön a bios vagy "lefagy".
A már bekapcsolás előtt bedugott pendriven ha van bootolható rendszer, akkor elvileg azt kéne elindítania. De csak akkor, ha a bootolható listában a biosban is benne van.
Esetleg ha usb3-as a pendrive és a port is, próbálj usb2-es pendrivet és ha van, akkor a gépen is usb2-es portot használni. Ha úgy sem indul, akkor esetleg próbáld mégis rufussal, iso-ból feltenni pendrivera így, ahogy képen mutatják [link]Amd gépeknél az nx mode bekapcsolva kell legyen a biosban, bár linuxról hallottam, hogy nélküle nem minden kernellel tud elindulni, de hátha windowsnál si számít. Néhány gépen nem volt alapból bekapcsolba.
Gondolom uefis, 64bites a telepítő, bár elvileg már az kéne legyen win11 esetén, de lehet van kivétel.
A fém házas gépeknél a wifi sokszor gyengébb, mert árnyékol vagy valamelyik irányban (pl a gép mögé) lát ki. A gmktec is fém körben, annak a wifijét is gyengébb hatótávúnak mondták pár tesztben.
-
Vittorio77
csendes tag
Köszönöm a gyors választ!
A dolog ott tart, hogy amikor bekapcsolom a gépet, akkor belép a BIOS-ba, majd onnan csak resettel lép ki. Az az érdekes, hogy ha rányomok a mentés és kilépésre, akkor el is menti a változtatott dolgokat, de már nem lép ki. Újraindítom a gépet és ismét belép a BIOS-ba (a megváltoztatott értékek pedig meg is változtak és úgy is maradtak, ergo a mentés működik).
Próbáltam a Clear CMOS-t is, akkor törölte a beállított értékeket, amikor megváltoztattam, pl. beállítottam a dátumot és időt, az úgy is maradt a követekező indulásnál is, de a probléma megmaradt.
Most ott tartok, hogy a beépített m2 SSD-t kicseréltem egy Samsungra, amit a BIOS lát. Ezt azért kellet megcsinálnom, mert az eredeti SSD-t nem látta a BIOS. Azt kiszedtem, egy átalakítóval csatlakoztattam egy másik géphez és az nem is látta az SSD-t. Így arra gondolok, hogy az teljesen megadta magát.
A pendrive, amit használok, azt úgy készítettem, ahogy leírtad (menrég telepítettem egy másik gépre WIN11-et, így az tuti működik). A pendrive-ot látja is a BIOS, beállítom, hogy onnan bootoljon, de nem történik semmi. Indulás után belép a BIOS-ba és onnan nem lép ki, csak resettel. Hibát nem ír semmiről sem a gép.A fenti 3 gépet tegnap csak átfutottam, így az általad linkelt videót is majd megnézem. Egyelőre a Beelinkre sokan írták, hogy a WIFI nem stabil. Nekem meg az kellene, mert olyan helyen van, ahol nincs LAN.
-
azbest
félisten
válasz
Vittorio77
üzenetére
Kifejtenéd, hogy telepítéskor a MN56U hogyan "nem is megy semerre a dolog"?
A windows telepítő pendrivet próbáld windows alól a hivatalos tooljukkal generálni. Ha iso-t dd-zel pendrivere linux alól vagy rufussal, akkor nem biztos, hogy jól működik.
A K8 plusról még nem nagyon van széleskörű tesztelős review, ma láttam egy nem kínai nyelvűt [link] Lehet hamarabb érkezik meg nekem, mint hogy videókat tennének fel róla több helyre.
A beelink valsz csendesebb.
A gmktec-nek két usb4 portja és egy occulink portja is van a két m.2 mellett,
A minisforum is két usb4-es elvileg, az egyik m.2 slot occulinkre váltható egy kártyával.
A gmktec-nek intel 2.5G lanjai vannak, a másik kettőnek realtek - ez talán csak akkor számít, ha esxi szervert akarnál telepíteni rá. -
Vittorio77
csendes tag
Üdv mindenkinek!
Ma lefagyott a T-Bao MN56U gépem, és már nem is indul el. A BIOS-ig jut el és onnan már nem is megy semerre a dolog. BIOS-ban az NVMe SSD-t nem látta, így azt kicseréltem egy Samsungra, amit már látott. Mivel azon nincs Windows, így azt fel szerettem volna telepíteni egy pendrive-ról, de a BIOS-ból nem lehet tövább jutni, hiába látja a pendive-ot is. Volt már BIOS alaphelyzet, meg memória csere is, de semmi nem vált be!
Van valakinek ötlete, hogy mit lehetne csinálni?Illetve a fenti írásokat olvasva megnéztem a spanyol Aliexpresses oldalt. 349$ fölött van 50$-os kupon, így a következők jöttek ki (barebone):
- GMKtec K8 Plus 385.73 €
- Beelink Mini PC SER8 463.73 €
- MINISFORUM UM880 Pro 463.73 €Ezek közül melyik lenne jobb választás?
-
Vasti74
senior tag
válasz
Crvsh3R
üzenetére
Hővezető! (a lányaimnak is ilyen gépei vannak, poroltam már néhányszor)
A hőt az SSD-ről az alaplapra viszi, ott szépen eloszlik (nagyságrendekkel nagyobb a felülete, tömege, stb., mint az SSD-nek) , és egy része szellőzik is a ventilátor miatt.
Mert az SSD-t amúgy eléggé bezárták ott alul... -
Crvsh3R
senior tag
Sziasztok!
Érdeklődni szeretnék Lenovo ThinkCentre M720q Tiny tulajoktól. Az alaplapon az M.2 SSD alatt található kék szilikon lapkák hőtaszítók vagy hővezetők (én úgy gondolom az előbbi)?
Aliexpress-en próbáltam hőtaszítósat keresni, de csak hővezetősöket találtam. -
Tin
veterán
Mindegy, ha megjött, írj róla légyszi, kíváncsi leszek. Nálam egyelőre a Beelink SER8 és a Minisforum UM890Pro a két befutó. Az első a legcsendesebb, de portok szempontjából gyengébb, a második abszolút király a bővíthetőség szempontjából.
Viszont mindkettő 740€ körül megy. Egy százassal olcsóbban instant buy lenne.
Közvetlenül a Minisforumtól, vagy Amazonról (szintén tőlük). Mindkettő EU-s, utóbbinál a visszaküldés is ingyenes.
-
azbest
félisten
az m7es, ami 99%ban ugyanaz a ház, hűtés és alaplap, egész jó. Nézegettem, nagyon durván részletesen lehet állítani mindenféle paramétert. A két venti vezérlését külön is, hogyan csinálja. Azért stressz teszt alatt lesz hangja. De az idle hangot lehet csökkenteni az ssd venti szabály módosíításával.
A venti szabályoknál van vagy 6 paraméter, hogy milyen min-max és start értékek legyenek, de van olyasmi is, amit nem ismrek, utána kell nézzek.
A minisforum, már nyugaton ismertebb, bejáratott márka. Meg az sem mindegy, kitől veszed, ha nem tőlük közvetlenül.
Például ennél az eus eladónál még nem látok UM890-et,ja,de csak el van dugva 790 melletti eladásnál -
Tin
veterán
Néztem én is, mert ez már olyan áron van, amire azt mondom, hogy korrekt. Számomra a hűtése kérdéses, szóval arról majd írhatnál. Amúgy frankó darab, én is erre a SOC-ra hajtok.
Minisforum UM890 Pro barebone változatban 550€, mi indokolja a közel 200€-s felárat? Nem hinném, hogy a 8945.
-
azbest
félisten
A legújabb, friss platform mindig drága. A jobb árú kínai kütyük általában valamilyen raktár mélyén felejtett pár generációval korábbi, de azért érdekes procikra alapulnak.
Az n100 egy érdekes dolog volt, emrt vadi újként sem volt túl drága. Bár azért egy éve még az is 200 dolcsi felett volt jellemző és év végi akciós-kuponos kombókkal voltak jó áron. Most már gyakoribb. Már bruttó 100 euroért is láttam n100 barbonet. Bár 8/256-tal szoktak 125 dolcsiért is néha lenni.
Úton van nekem a k8 plus, 380 euro lett barbone. (az itthon vett rammal és ssd-vel ~705 euronak megfelelő teljes ára lesz: 2x32GB cruical 5600 és 2TB patriot vp4300 lite)
Nem mertem tovább várni, mert nem biztos, hogy olcsóbb lett volna a holnaptól élő kuponokkal, valsz nem lehet halmozni a már most elérhető 50 dolcsis kuponnal a holnaptól élőt (400 usd felett). Azért az m7 250 euros árához képest persze +50%, de ahogy néztem az árakat, inkább az m7 a kakukktojás (fémházzal és erős procival). -
Tin
veterán
válasz
t72killer
üzenetére
Azért szerintem akkor is bevert egy sallert az Apple a MiniPC piacba így karácsony előtt. Az AMD ceruzája elkezdett vastagon fogni, az Intel bajban, a MiniPC pedig a teljesítmény erősödés miatt valódi alternatívája az asztali PC-nek egyre többeknél, és hát láthatóan megindult kicsit a "prémium" szegmens ára felfelé.
Aztán jött az Apple, és most kicsit helyrerakja a piacot. Értem én, hogy 16GB RAM + 256GB SSD az alapmodell ára, de akinek minőségi és hosszan használható "otthoni PC" kell, és hajlandó az alsó kategóriánál többet fizetni ezért, annak ez tökéletesen elég.
Én is Windows-ost fogok venni, de pl. a HX370-et durván túlárazottnak érzem. Annak az ára most 400€-val az alap Mac Mini felett, ami egy vicc, hisz nyers teljesítményben egy szinten vannak. Itt egy 300€-s árcsökkenés kéne, de akkor meg az előző generációnál is minimum 100-150€ csökkentés kellene, hiszen ki venné azt.
Persze lehet, hogy tévedek. Az árverseny szerintem mindenkinek jó, én nagyon nem szeretném, ha az AMD az Intel korábbi útjára lépne.
-
t72killer
titán
válasz
Vasti74
üzenetére
K-Ázsiai minilakásokba jó, ahol már egy mATX házikó is nagy bútordarabnak számít a 18m2 lakófelületen.
Persze, iOS-hez "át kell keresztelkedni", de pont a miniPC felhasználók nem kis részét adó nagypapik-nagymamik számára totál mind1, milyen OS fut a gépen. Sőt, ha valami megbízható szoftveres háttérrel, windóznál biztonságosabb berendezkedéssel jön, az mégjobb.Az ár viszont becsapós, mert az "óccó"(nemaz) doboz után ahogy a kolléga is írja, minden bizb.sz egy vagyon.
-
Biqci
aktív tag
Sziasztok!
Egy mini pc beszerzésén gondolkodom. Gyakorlatilag egyetlen funkciója lenne, a "szürkezónás" streaming oldalakról filmeket, sorozatokat streamelni. Most ezt a feladatot egy Dell Venue 11 Pro Tablet látja el, de felraktam a tv-t a falra és szeretném mögé elrejteni. Igazán nem sokat akarok rászánni, mivel minden mást telón, esetleg iPad-on csinálok. Max 100-150€, amit gondolok. Így nem is új, inkább refurbished gépeket néznék, természetesen garanciával. Nem kell nagy ssd, se dedikált videokártya stb, a legfontosabb a hdmi és jó wlan, mert a router relatív messze van. Mit ajánlotok ilyen esetben?
-
Tin
veterán
válasz
Vasti74
üzenetére
Igen, de nem mi vagyunk a célközönség. Én speciel utálom az Apple üzletpolitikáját, de aki ma PC-t akar venni, és nem érdekli az oprendszer, és alap "PC" dolgokra kellene neki, annak ennél nincs jobb vétel. Kis helyen elfér, nincs plusz külső tápegység, a 16+256GB változat meg bőven lefedi a netezős/képszerkesztős/wordözős szükségletét, egy olyan erős SOC-al, amilyet NEM találsz Windowsos miniPC-ben, ráadásul annyiért, amennyiért a jelenlegi középkategória tetejét adják Aliexpresses kuponozós helyről és garanciával, szürke zónás Windows 11 kulcsokkal, megkérdőjelezhető RAM/SSD sebességgel (igaz 2x annyi RAM + SSD a minimum).
Persze, ha az Apple magához ölel, akkor lassan meg is fojt, és 10x-es áron ad mindenféle bővítést, de a legtöbb felhasználó nem ezt látja, hanem egy totál használható gépet, ami használható gép lesz még 5 év múlva is. Vagy ha továbblépnél, akkor az Apple korrekt áron beszámítja a régi géped.
Ez a nem mindegy. Apple M4 Mac Mini Geekbench 6 single/multi score 3864/15288, összehasonlításként a jelenlegi csúcs AMD HX370: 2890/15095. Az utóbbival szerelt gépek 1100€-ba kerülnek.
Azt kell mondjam, hogy jelen pillanatban a miniPC piacon az Apple tarol. Az olcsó kategóriában jó a Windows, de ha valaki kicsit feljebb menne, ott egyszerűen nincs értelmes alternatívája tudásban/teljesítményben. Kivéve persze, ha az ember játszani akar (ahogy mondod: miniPC-n?), vagy ha kell a sok RAM meg tárhely, vagyis a bővíthetőség. De az miniPC koncepciója eleve az eldobhatóság, szóval a kínaiaknak most nagyon fel kell kötni a gatyájukat.
-
Vasti74
senior tag
OK, de nem mindenki akar vagy tud macOS-re váltani. ARM-os Mac-en meg ha jól tudom nem fut Windows... Én akartam váltani, és már piszok rég itt az asztalomon egy Mac Mini, de nem bírom megszeretni a macOS-t. Linuxot használok - tudom, az is futna az Apple vason (8. gen. i5 procis) , de értelme nem sok lenne a dolognak, mert a PC-m azért praktikusabb darab, még ha egy kicsit nagyobb is ;-) (SFF Fujitsu, minden paraméterében kb. ugyanaz, mint a Mac Mini)
Egyébként nekem piszok furcsa kategória ez a kínai gamer mini PC ;-) Mert lehet, hogy maradi vagyok, de játszani tuti nem vennék mini PC-t, és ha már mini, akkor inkább egy használt brand gép, mint egy új kínai.
Ja, ezek az M4 procis iMac-ek meg Mac Mini-k azért nem semmi masinák, ha tudnám szeretni a macOS-t, nem bírnék ellenállni egy iMac-nek ;-)
-
Tin
veterán
Tegnap felröhögtem a Mac Mini 4 bemutató kapcsán, hogy az alapmodell 699€. Igaz persze, hogy az "csak" 16GB RAM és 256GB SSD, de előbbi az átlag felhasználónak elég, utóbbi meg bővíthető külső SSD-vel, van rajta elég port hozzá. De ez így nagyságendileg 100€-val olcsóbb, mit egy "minőségi" (Minisforum, Beelink) kínai MiniPC az előző genes csúcs chippel (8845/8945).
Asszem az AMD és a kínai gyártók felköthetik a gatyájukat, ha el akarnak adni valamit a prémium árkategóriában a következő hónapokban... remélem kicsit felébreszti az AMD-t.
-
Tin
veterán
válasz
AxBattler
üzenetére
Érdekes, hogy a Beelink SER8-ból két modell van: a 8845HS-es változat 720€ körül van, a 8745HS-es pedig 580€ körülre lesz árazva, ezek már az adózott árak. Mindkettő 32GB/1TB modell.
A 8745HS gyakorlatilag egy "selejt" 8845HS, amiben le van tiltva az NPU, meg 1-200Mhz-el vissza van véve a freki a CPU-n és a GPU-n is, gondolom, hogy el lehessen adni. AMD oldalán nincs is külön oldala, a 8845-re visz a keresés. Viszont jól mutatja, hogy az AMD hova árazhatja be az NPU-ját, ha ezen az előző generációs "kis" NPU-n is 140€-t enged, még akkor is, ha az nyilván csak a hibásan sikerült 8845HS eladása.
Szóval vastagon fog a ceruza nagyon. És persze, van, akinek nem számít a pénz, de ez akkor is irtózatos felár. A Minisforum 899€-s tegnapi ára az, amire az ember azt mondja, oké, a legújabb tehet kapom +200€ felárért, de a +400€ felárat egyszerűen nem igazolja a világon semmi. Az egy korrekt külső VGA + egy RAM vagy SSD bővítés ára.
8745HS + 200€ = 8845HS + 400€ = HX370 ?
Tudom, hogy lesarkítás, de akkor az előző generációs NPU-ért 200€-t kér az AMD, a mostani generációs CPU + GPU + NPU növekmény felára meg 400€? Mennyibe kerülhet akkor ott maga a HX370, 7-800€-ba? Vagy a miniPC gyártók akarnak 30%-os haszonkulccsal dolgozni?
-
azbest
félisten
ha valakit az AI érdekli, akkor úgy láttam
a 780m lehet bekerült az llama.cpp támogatott listájára kódban nemrég.vagyis lehet a ROCm driverbe [link]
A 680m valamiért nem. Mármint, a 680m az még rdna2 és a 780m már rdna3. Bár windows alatt az LM Studio a 680m is úgytűnt használja a gpu-t csak lehet más módban (compute0 volt terhelve)Az órajelekben is magasabb a 780m.
-
IGP szinten minden FPS számít, de a kérdés inkább a EUR/FPS mutató... egy bizonyos szint fölött már nem éri meg a pótlólagos erősítés.

780M-es APU még árában van szvsz.#1361 Tin
Valószínűnek tartom, hogy ez egy nicheé kategória, aminek a szűkös kínálatát azért fel tudja vásárolni a jobban eleresztett nyugati (vagy akár keleti) vásárlóréteg.
Nagy kínálata, széles termékpalettája nem lesz. -
Tin
veterán
Mindig van +20%... A 890M is vagy 25%-al jobb, mint a 780M, ott már azért élvezhetőbbek a játékok, de +400€ felárért???
Na nem. Egyszerűen nem gondolták át, mert abból a 400€-ból kijön egy Oculink dokk (60€), meg egy normális videókari (300€), a maradékból meg valami olcsóbb táp. Mellé persze az UM890Pro. Árban ugyanott vagy, csak éppen teljesítményben sokkal felette.
De csak a Minisforumon belül mondhatnám a 790S7-et (1030€), vagy a HX99-et (920€).
Egyszerűen nem értem, hova árazták be ezt a HX 370-es SOC-ot. Ezen az áron egyszerűen tökéletesen versenyképtelen nagyjából BÁRMIVEL szemben. De még az elővásárlós szuper akciós 900€-s áron is rezeg a léc.
-
Tin
veterán
válasz
AxBattler
üzenetére
Jaja, teljesen igazad van. Nekem mondjuk a hűtés a legfontosabb, nem akarok süvítő gépet, így csakis olyan jöhetne szóba, amin már eleve túl van tervezve a hűtés. Kíváncsi leszek, milyen év végi ajánlatok jönnek.
#1357Peat;): jogos észrevétel. SSD-t már vettem (990Pro 4TB), mert akciós volt, de ha 2 slotos a miniPC, akkor nyugodtan megvenném RAM-al és SSD-vel, a "gyári" SSD jó lenne tárolásra.
-
Peat;)
veterán
válasz
AxBattler
üzenetére
680m és 780m között sincs hatalmas diffi egyébként árban meg 680m-es gépeket nagyon jó ajánlatokkal is ki lehet fogni. 7735h ryzen gmktec k5 310$ volt afával szállítással, pl "csupaszon". Aprón van dögivel ram notebook upgradek miatt, ssd-t meg inkább én választok márkát mint a gyártó. Drivereket kell csekkolni van e support, itt volt.
-
Tin
veterán
válasz
AxBattler
üzenetére
Szerintem nem igazán, vagyis max. idővel. A Beelink volt az első, az ő gépük is 1100€, és nem is veszi senki. A review-erek is elmondják, hogy szép meg jó, de ha az ember gamel, akkor vegyen diszkét kártyásat, vagy külső VGA-ra képeset, ha meg miniPC-t akar, akkor ez a +15% teljesítmény +300-400€ áron egy vicc. Mindez úgy, hogy nem bővíthető, és nincs belőke 64GB-os modell.
A Beelink SER9 1100€, a SER8 720€. A Minisforum AI370 1120€, az UM890Pro 730€.
Ugyanaz a 32GB/1TB kiszerelés mindkettőnél, csak a "régebbiben" a 8845/8945 van, az újban meg a HX370. Nem tudom, az AMD-nél mekkora hülyék dolgoznak az árazással kapcsolatban, de az "eldobható" miniPC koncepciója nem erről szól. Laptopokban meg rohadtul mindegy az integrált VGA.A 8845HS-es gépek gagyibb márkákban már benéznek 650€ alá, én vsz. lövök egy Beelink SER8-at, vagy egy Minisforum UM890Pro-t. Előbbinek jobb a hűtése, utóbbi viszont jobban felszerelt port-ügyileg, plusz azt lehet 64-esben is kapni.
-
-
Tin
veterán
válasz
AxBattler
üzenetére
Ez csak ma reggelig, bevezető áron volt ennyi, sőt igazából "csak" 899€. Azóta már 1119€, amihez kapsz egy 100€ értékű kupont, meg valami egér/billentyűzet kombót ajándékba.
Ez egy vicc. Egy darab USB4 port az elején, forrasztott és nem bővíthető 32GB RAM (még ha 7500-as is), ráadásul ahogy nézem, csak 4TB SSD-t támogat összesen?
Én ugyan MiniPC-ben gondolkozom, de ez az AI 370X elszállt. Nem bővíthetőa RAM, de 1000€ felett van az ára. Valószínűleg az AMD árazza be ezt a chipet ilyen magasra, és tényleg jó az integrált 890M kártya, de a nem bővíthető RAM, vagy hogy legalább 64GB lenne, eleve korlátozza a felhasználást, nem beszélve a kevés portról.
Ez így egyszerűen túl drága. Hiába gyorsabb az előző generációnál (CPU +10%, GPU +25%), ez még mindig messze van teljesítményben egy asztalitól, diszkrét VGA-val, árban viszont már azon a szinten. Szóval akinek teljesítmény kell, annak inkább az az út a jobb, akinek meg miniPC, mint nekem, én inkább a 8845HS-ben gondolkozom, azok olyan 700€ körül megkaphatóak, ráadásul bővíthetőek.
-
Minisforum EliteMini AI370 32GB/1TB _ 949,- EUR
Akciós láuncs, egyébként 1.499,- EUR lesz a normál ára a webshop szerint. Ha utóbbi igaz, akkor elengedem ezt a termékvonalat, és inkább DeskMini, vagy tiny hack irányba nézelődök. -
Vasti74
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
Ez szerintem is alap, mármint a gyárilag telepített rendszer cserélése...
És nem csak "kínai" masináknál!
Szinte akármit vesz az ember, igen valószínű, hogy valami X verzióval régebbi rendszer van rajta, mint az aktuális. Szóval itt már erősen elgondolkodtató, hogy frissítés helyett újratelepítés, mert kb. hamarabb megvan ;-)
Ráadásul úgy tele szoktak lenni felesleges szemetekkel az előre telepített gépek (brand gépek is) , hogy amennyi idő alatt azt legyomlálná az ember, annyi idő alatt is újra lehet vidáman telepíteni, és akkor tuti, hogy nyoma sem marad semmilyen szemétnek.
Szóval nehéz lenne megindokolni, hogy miért _NE_ telepítse újra az ember rögtön az első bekapcsolásnál a masinát egy finom friss gyári Windows telepítővel :-) -
Tin
veterán
Köszi a linket, de amúgy a 32GB+1TB verzió ugyanúgy 720€, mint az Amazonon, szóval így nem akkora biznisz. Amúgy a gyártó saját oldalán azt állítja, hogy nincs belőle barebone verzió, szóval külön érdekes, hogy itt meg többféle kiszerelés is van. A review-k is érdekesek.
Nekem még a barebone is jó lenne, mert most vettem egy 990 Pro 4TB SSD-t 232€-ért (igen, tudom, de nem tudtam ott hagyni, és pikkpakk el is fogyott). Barebone-ba 64GB ramot pakolnék emellé, az olyan 170€ körül van, és az úgy elég is lenne.
De igen, az Amazonnál, főleg amit ők is szállítanak, megvan az az előny, hogy bármikor visszaküldhetem kérdés nélkül, ha valami nem stimmel. Nyilván letesztelném, és ha bármi gond van, nem pöcsölnék a garival, hanem menne vissza.
Van amúgy 8845H is jó áron, ez az Acemagic (nem pont ez a cég volt a kémprogramos?) 620€, ez a Geekom meg 640€, de most a Beelinkhez képest spórolok kb. 100€-t, aztán hallgatom a szél süvítését - engem ez tényleg kicsinál

Szóval ja, nem olyan biztos, hogy a vége nem mégis valami mini ITX csoda lesz, saját összeszerelésben, amúgy az a korábban linkelt Minisforum 790S7 sem rossz, az már nyilván egy más kategória erőben.
-
azbest
félisten
van egyébként 8845hs ser8 is a spanyol alisnak. De nov 11 előtti napokban várható még nagyobb kuponszórás. 30-50 euro lejöhet jó eséllyel a listaárakból. Persze amazonos gari kezelés valsz jobb, mint az alis.
A ser8 tesztet nézve elültetted a bogarat a fülemben a hanggal. Az m7 kialakítása nagyon hasonló, csak fejjel lefelé van. Ennek a tetején a ram+ssd rész és ott van egy lyuk nagy ventivel. Szerintem kipróbálom, hogy mi történik, ha lefedem az oldalsó szellőzőket és kikapcsolom az ssd ventit
Mert akkor kb hasonló lesz a levegő útja.Szerk: áh mégsem teljesen egyforma, az m7-nél szív a proci felöli oldalról levegőt az alján lévő rácson át, így nem a másik oldalról szívja a nagyját. Bár meglepően jól viselte a lefedett oldal rácsokat és sokat fogott a zajon. Valamennyit szívott fentről is, mert nem szállt el durván a ram hőmérséklet így sem a kihúzott ram ventivel.
-
Tin
veterán
A szerkesztéses második felére: tényleg jó az a linkelt EU-s 8845HS is, főleg, hogy 32GB+1TB változatban 600€ felett van kicsivel, ami bő egy százassal van a Beelink alatt árban, hasonló kiépítésben.
Viszont nekem csendes gép kell. Az asztalim kussban van, a céges dolgozós laptopjaimat is ahol tudtam, mindig halkságra állítottam, mert utálom a zúgó hangot. nekem pont azért a Beelink lenne az ideális, mert oké, hogy drágább, de abban egy annyira túltervezett hűtés van, ami a HX370-et is elviszi 85 fok alatt max terhelésen relatíve csendesen, és szerintem még a következő generációt is erre a hűtésre fogják építeni. A 8845HS-t így röhögve elviszi, még overclockolva is, vagyis kapok egy csendesebb zúgást full terhelés alatt, és totális csendet desktop módban.
Pont ez a félelmem a linkelt Minisforum 790S7 géppel is, hogy elég nyitott a gáz, diszkrét grafika, mi van, ha süvít az is? Tudom, biztos van aki furán néz rám ezért, de nekem ez fontos. Fontosabb, mint +20 fps, főleg, hogy nem is játszom, ezért is bőven jó nekem az integrált grafika. Na jó, a videovágás miatt azért ne valami gagyi.
-
Tin
veterán
Nem rossz a linkelt, de 500€ a barebone, és akkor még a GPU, meg a RAM meg az SSD, és szia, 1000€ felett járunk. Oké, erősebb, mint a HX370, de 3x akkora, meg gondolom a fogyasztása is sokkal húzósabb.
Nekem pont az tetszik ezekben a mini PC-kben, hogy picik, keveset fogyasztanak, és ilyen all-in-one megoldások. Itt van egy torony gép az asztal alatt, eddig mindig magam raktam össze a gépeimet, de most gondoltam kipróbálok egy ilyen kompakt megoldást.
Ebben a Beelinkben gondolkozom, ez így olyan 550-600€ körülre jöhet ki a vám + áfa után, kínából nem is akarok rendelni, de német amazonon talán fent lesz. Ott a 8845HS-es változata 740€, de engem az AI chip nem érdekel, a 600€-s ár viszont már tetszene. Úgyis kéne bele még egy 4TB-os tároló SSD.
Legjobban ez a HX370-es jönne be, de ez mocskosul drága, és kb hoz 10-15%-ot a másikhoz képest. Ha akár azt a gépet nézem, amit te linkeltél, még az is olcsóbb ennél, miközben CPU-ban és GPU-ban is agyonveri.
#1342 Multibit: nem tudom. Nem mondanám, hogy elzárkózok, de az elsődleges célom egy mini PC lenne. Ha ott sehogy sem jön ki a matek, akkor viszont az is lehet, hogy inkább a rendes toronyház felé mennék.
-
Multibit
nagyúr
Intel N97 alapú Hardkernel SBC-t vettem. Nem egy erőgép, de kicsi, relative csendes. Az az AMD konfig, amit kinéztél, gyanítom jóval erősebb. Aki mini PC-t akar és DIY irányba megy, nem sok lehetősége akad. Valszeg ezért is népszerűek a kínai mini gépek.
Ragaszkodsz az ontopic formátumhoz? Mini-ITX már nagy lenne számodra? -
azbest
félisten
24H2 némelyik ssd-vel nem kompatibilis. Nem mind szereti, hogy 64MB-nál több HBM memóriát ad nekik és akkor fw update kell az ssd-re. Ha noname kínai ssd-ről van szó, akkor az kb esélytelen. Én általában inkább barbone próbálok gépet venni, az ssd-t és ramot itthon veszem bele, mert egyébként sem olcsóbb kintről és akkor olyat teszek bele, amilyet akarok és van azokra itthoni gari.
A gmktec M7-hez (6850h) csa ka ryzen chipset csomag kellett és az feltette a videdrivert is. Külön kézi venti fordulatszám állítgató programot nem telepítettem. A venti szabályokat a bios tartalmazza, bár az nem minden gépnél állítható külön.
Eta prime-nál volt minisforum nem annyira mini gép, ami bővíthetőbb gpu-val is [link]
8845hs-nél nagyon csábító a gmktec k8 plus válzotat, ami olyan házban van, mint az m7, csak 250 euro (m7) helyett 375 euro (k8 plus) körül láttam akcióval, kuponnal együtt, annyival meg nem jobb az m7-nél. De legalább már az eus eladónál van az is. Úgy láttam még az alaplap is 99% ugyanaz bennük, csak a proci újabb. (plusz persze a ram és ssd bele) -
Tin
veterán
válasz
t72killer
üzenetére
Mondjuk az a gép, amit pont néztem, ahhoz muszáj, legalábbis a gyártó oldalán azon sírnak a kommentekben, hogy a 24H2 upgrade után is összefossa magát a rendszer, szóval valószínűleg kell. De ugye még ha nem is kellene, akkor is ott a BIOS.
#1338 azbest: N100-hoz biztos, de én annál kicsit komolyabbat szeretnék, éppenséggel egy Strix Point HX370-et, bár azok túl drágák, így valószínűleg inkább egy 8{8|7}45HS alapú gépet. Itt ugye az integrált GPU, a spéci hűtés, maga a hűtő fordulatszáma és egyebek azért igényelnek saját drivert.
#1339 Multibit: akkor segíthetnél: AMD Ryzen™ AI 9 HX 370 procit vennék, és hozzá való alaplapot, meg olyan házat és hűtőt, amivel ez csendesen működtethető.
-
azbest
félisten
Ha nincsen semmi spéci dolog a gépben (például beépített oled státusz kijelző), akkor megbízható forrásból is van rá driver.
Anno a tablet procis gépeknél volt szívás, mert azok gányolt, aláíratlan, máshonnan nem beszerezhető drivereket használtak és sdio buszon ültek perifériák (wifi, touch, forgatás érzékelő például). Péládul a chuwi hi8-as tabletem ilyen volt.
Például egy n100-as gép-hez minden megvan win11-ben. Ha spécibb, iparibb lan-ja van, akkor az inteltől letölthető az is külön, minden mást a win11 megtalál. Az amd gépekhez pedig az amd chipset és video driver kellhet külön.A meglévő win-en, ha rootkit van rajta, akkor azt nem feltétlenül találja meg utólag telepített vírusirtó, mert a rendszerben csinált olyan módosítást és olyan szinten fut, amivel a vírusírtót is megzavarhatja. Szóval ha újraraksz egy tiszta win-t és előbb teszed fel a vírusírtót, mint bármi gyártói programot, akkor jobb eséllyel nem lesz probléma.
-
t72killer
titán
-
Tin
veterán
válasz
t72killer
üzenetére
Szerintem jó, hogy felhívod a figyelmet rá. Én tavaly vettem kettőt, olcsóbbakat a gyerekeknek, de pl. nem csaptam felül a Wint, pedig gondoltam rá, hogy lehet akár fertőzött is. De felment rá víruskereső, ott a Defender is, szóval ha valami komoly gáz lett volna, már szól. Meg amúgy a gyerekek amúgy is minden szart leszednek, a kisebbnek nem is adtam rendszergazdai jogot a gépre.
Viszont, ha felül is csapod a Wint, akkor is kellenek a Driverek. Én most egy Beelinkben gondolkozom, és ott is a link a driver oldalukra, csak épp a víruskereső megszakítja a kapcsolatot, merthogy potenciálisan veszélyes weboldal. És akkor a BIOS-ról még nem is beszéltünk.
Többfaktoros azonosítás a fontos/pénzes dolgokra, más nagyon nem működik. Én nem biztos, hogy felülvágnám a Windowst, de egy offline full vírus scant futtatnék a gépen, és ha bármi gyanús, akkor még időben lépni. Szerintem önmagában a Windows újrahúzása csak csökkenti a veszélyt, de a driver és bios miatt nem lehet teljesen kizárni a fertőzöttséget.
Vagy vesz az ember nemkínai márkás eszközöket, és rakja össze a gépet maga.
-
t72killer
titán
Ez egy nyilvános fórum, ahol HASZNOS infócsereberének van helye, kaptál is ilyen irányú útbaigazítást a kérdésedre. Ha valaki oldalakon keresztül reklámozza, hogy sz.rik a biztonságra+supportra és ez milyen jó, az nem idevaló.
Igen, szemmel láthatóan, azon győzködöd magad, hogy a legolcsóbb alis/gearbest-es/stb gép erre a tökéletes megoldás. De ha megvan mit/honnan akarsz venni + minden mást le💩sz, akkor miért jöttél ide kérdezni? Igen, itt divatosak pl a Gmktec gépecskéi. De ahogy kézbevesszük ezeket, első dolgunk tiszta win-t felpattintani. Azaz az eredeti kérdésedre nem megoldás.
-
DaVE-1
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
Nem kell győzködni semmit. Szimplán nem érdekel a dolog.
Mint írtam akit igen az mondja le az internetet is..mert juj mindent is ellop minden
Szedtek már le pénzt bankkártyáról úgy hogy annak az adatait soha sehova nem írta be az ember only vásárolt velük a helyi boltokban. Szóval ennyit a biztonságról...
Soha sehol semmilyen körülmények között nincs biztonságban semmi... csak ez van akit érdekel is van aki meg szarik bele...
-
Most tkp mit akarsz mondani? Veled eddig nem történt ilyen, tehát nem is történhet? Miközben léteznek dokumentált esetek mind a telefonok, mind a PC-k világában?
Nem kell amúgy félni - csak vannak óvintézkedések, amiket érdemes betartani. Az autómat vagy a lakásomat sem azért zárom be, mert félek. -
t72killer
titán
Arról győzködöd meg magad, amiről akarod, a problémát/rizikót jeleztük attól még, hogy nem a szomszéd Józsika fogta a spyware-eket bitdefenderrel a szemed láttára, létezik.
Semmi gáz amúgy, alap eljárás, hogy értelmes ember egy ilyen kínai műremek kézhezvétele után csinál egy fullos meghajtópucolást-formázást, eredeti M$ telepítővel újrarakást. Fél óránál többet nem igényel."Külföld" - gondolom magyar gyártmányú miniPC-t akarsz venni

-
DaVE-1
senior tag
-
válasz
sumi4623
üzenetére
HA-n találsz egy csomó üzleti micro gépet, garanciával, pl. HP Prodesk/Elitedesk Mini, Dell Optiplex Micro, Lenovo Thinkcentre Tiny: gyárilag W10 kulcsot tartalmaznak, dual channel notiram mehet bele, és 1db M.2 SSD + 1db 2.5" drive fér el bennük tipikusan, de akár házilag variálhatóak bennük a komponensek.
Szvsz érdemes ezek közül mazsolázni, csak arra figyelj, hogy legalább 8gen Intel CPU-val legyenek szerelve, illetve hogy a videó kimenete Neked megfeleljen.
-
DaVE-1
senior tag
válasz
sumi4623
üzenetére
Pont van akicóban. Németből jön gyorsan.. (bár most nézem a leírásban nem látok win 11-et..
) De 3k egy cd kulcs feldobod nekik hamar[Ouvis AMR5 mini PC jó áron a Techtober Feszten]
Hangjáról nem tudok nyilatkozni....(az akár lehet egy átok is...)
-
sumi4623
tag
Sziasztok!
szeretnék szüleimnek venni mini pc-t otthoni felhasználásra max 120.000forintért. amin van előretelepített windows. Tudtok javasolni valamilyen gépet?
köszi a segítséget! -
DaVE-1
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
Ha nem agyalja túl a grafikai beállításokat lehet játszogatni azzal a 660M-el is...
Eddig egy game fogott ki úgy rajta hogy minden létező settinget lebutítottam meddig csak lehet de nem kaptam értelmes (játszható) fps értéket ráadásul olyan ocsmány lett már a játék hogy az valami félelmetes. Hellblade 2
(Nyílván van még ilyen game ,de nincs meg az egész játékipar a steamemen) -
válasz
gaborix
üzenetére
Nehéz ügy, mert ahányat eddig néztem, mindnél voltak olyan review-k, hogy gondok akadtak a hűtéssel (mások meg über boldogok voltak a gépekkel). A Minisforum UM773 lite-tal szemeztem egy darabig, ez épkézláb áron van, de vszleg itt sem árt egy kis DIY extra hűtés.
#1307 t72killer: a 660M-mel nincs nagyon előrébb, mint a Vega 8-cal.
-
válasz
gaborix
üzenetére
A PubG-nek elég vékony a Vega8 iGPU (ami kinézett CPU-ban van), a többinek elmegy. Ha játszani akarsz, akkor érdemes olyat nézni, amiben Radeon 680M (vagy 780M) integrált GPU van, az játéktól és pontos konfigtól függően 50-100%-kal gyorsabb - viszont többet is eszik, úgyhogy a hűtésre érdemes odafigyelni.
-
gaborix
újonc
Sziasztok,
szeretnék venni egy mini PC -t,
ezt néztem ki: GMKtec M5 Plus - AMD Ryzen 7 5825U/32Gb/1Tbjátékra is - jó/elég lehet ? minecraft/pubg/gta5/sims ?
vagy van e más javaslat itt a körben?
kuponnal most BG-n egész jó áron van
[link] kupon: BG642c64
Új hozzászólás Aktív témák
társtopik: Mini-ITX
- Akció! Gamer PC-Számítógép! Intel Ultra 5 245K / RTX 3080 10GB / 16GB DDR5 / 1TB SSD!
- ÚJ 3-DBOS CSOMAG: Intel Core Ultra 7 265K + ASUS TUF Z890-PLUS WIFI + MSI MAG CORELIQUID A15 240
- Gaming PC - R5 9600X,RTX 5070 12GB,32GB DDR5,1TB NVMe,850W
- Ultra PC - R7 7800X3D,RTX 5080 16GB,32GB DDR5,1TB NVMe,1200W
- GAMER PC - i7-7700 / 16GB / GTX 1050 Ti / 512GB SSD
- ÁRCSÖKKENTÉS Ravpower 6000 mAh-s mégis pici powerbank eladó
- 0perces! Samsung Galaxy Book5 Pro 360 2in1 Core Ultra 7 256V 16GB 2TB 16" WQXGA+ AMOLED TOUCH 1évgar
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro 128GB Natural Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4226
- Apple iPhone 13 Pro Alpine Green ProMotion 120 Hz, Pro kamerák 128 GB-100%
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest