- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Yutani: Yutani Retró Hangkártyái: AdMOS AdWave 32
- user2: Kia Ceed Gold 160 1.5 T-GDI MY2024
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Imi1981
veterán
válasz
szkutyi #1740 üzenetére
Igen így működik nálam is csak ez így nem jó! Ha távolról indítom újra akkor nem tudom megnyomni a gombot. Vagy frissítés miatt indul újra akkor sem. De legalább akkor nem csak nálam van és ez kicsit megnyugtat 🙂. Veszek egy 2x3.5 dokkolót és az megoldja mert próbáltam. Csak nem akartam még erre is költeni. Régebbi hp 800 G1 mini gépemnek semmi problémája nincs ugyan ezzel a usb3 -sata kábellel külső táppal kombóval.
-
-
azbest
félisten
válasz
szkutyi #1691 üzenetére
az usb-ssd jmicron chipet? Hát, ha többfélével is próbálta, akkor igencsak peches, ha mindegyik jmicron és elavult fw-es
Nekem egyik realtek m.2 keretem nem akart 10Gbps módot használni, csak sima usb3 5Gbps-t és annak kellett újabb hozzá való fw.
De az n100-as t8 plus nálam sem annyira bírja el a külső tokba tett ssdket. Van ami fel sem jön, van amivel úgy ahogy látszik, de instabil. Bár a sata m.2 ssd-t, amit belőle vettem ki, még nem próbáltam rádugni külsőként.
-
Tin
veterán
válasz
szkutyi #1467 üzenetére
Csak azt nem értem, hogy ha adott egy ekkora gyártó, mint a Beelink, és igazából neki mindegy, melyik ventillátort szereli a gépre, merthogy mindkettő ugyanannyiba kerül neki, akkor miért rakná a szarabbat rá, hogy a gép aztán hangosabb legyen, esetleg throttlingoljon, és így tovább? Úgy, hogy közben még arra is figyel, hogy folyékony fém pasztát használjon, amivel csak még macerább az egész összeszerelés? Azért, hogy spóroljon néhány dollárt? Értelmetlennek látom.
Nem találtam olyan posztokat, hogy cseréld ki a ventit egy adott típusra, nem találtam hozzá tuning ventit az Alin sem, és máshol sem nagyon. Nem mondom, hogy nincs, de csak azt a posztot láttam, amit linkeltem, és az nyilván egy másik dimenzió, azzal húzható a kicsike, hiszen a hűtés mindenre is elég. Csak ugye ha már nyitott a ház, akkor rakhatok rá akár egy olcsó desktop hűtőt is.
Egyébként így sem throttlingol, csak stressz teszt alatt a 90-et nyaldossa Performance módban. De ugye senki sem használja így. Játék alatt meg nem a CPU, hanem a GPU a szűk keresztmetszet, a CPU visszavételével pedig 80 alá kúszik a max hőmérséklet.
-
Tin
veterán
válasz
szkutyi #1462 üzenetére
Elmondom még egyszer, hogy ez a gép, ahogy a neve is mutatja, SER5 MAX, egy plafonig húzott 5800H egy 5800U-ra tervezett házban és hűtéssel. Nincs tovább, vágod? Kereshetek én bármilyen hűtőventit, ha egyszer nem fér el. És már a mostani is 0.4A-os... Szerinted miért folyékony fémet használtak hővezető paszta helyett? Mert kimaxolták a hűtést.
Itt a hűtőventillátor, ha nem hinnél nekem:
Ha komolyabb hűtés kell, itt van egy poszt róla, de ez már nem fér bele a házba, és amúgy is egy 2020-as CPU-ról beszélünk, szóval teljesen értelmetlen erre locsolni a pénzt. Nem beszélve arról, hogy a mostani hűtővel sincs thermal throttling, tehát nem a hűtés kevés hozzá, hanem egyszerűen csak végfokig van tolva, aminek nincs értelme.
-
Tin
veterán
válasz
szkutyi #1456 üzenetére
Ezek a MiniPC-k ilyenek, nem cserélhetőek az eszközök benne, vagyis csak ugyanolyanra. Nyilván át lehet építeni, másik házba, lehet rá rakni custom hűtést is, de gyorsabban avulnak el ezek, minthogy értelme legyen ilyesmivel foglalkozni.
Futott egy kört asztalon is, úgy azért alacsonyabbak voltak a maximum hőmérsékletek
Amúgy egy srác kikísérletezgette a beállításokat erről a modellről, még videót is csinált róla. Én úgy állítottam be, hogy 85C körül legyen játékban, és elég magas hőmérsékleten desktop módban, de legyen csendes. Neki van olyan beállítása, hogy a gép tök kussban van 92 fokig, és utána sem belöki a hűtést, hanem elkezdi visszavenni a TDP-t addig, hogy ne lépje át a 92 fokot, és marad ott, közben totál csendesen.
Itt egy dolgot kell megérteni: hogy a gép magas hőfokon fut. Ha az elfogadható, akkor tud csendes lenni, ha nem, akkor viszont egyfolytában süvíteni fog a ventillátor azért, hogy 5-10 fokkal alacsonyabb legyen a CPU hőmérséklete. Vagy a harmadik módszer, hogy valami jobb hűtőpasztát próbál az ember, de azzal is csak pár fokot nyer. A folyékony fém (vagy hasonló) hűtés egyetlen fokkal sem vitte lejjebb az idle hőmérsékletet, és a csúcsban is annyit hozott csak, hogy 90 alatt maradt terhelés alatt. Csodák nincsenek, ennek a modellnek egyszerűen elégtelen a hűtése a CPU teljesítményéhez, a következő modelleké már jobban megtervezett, az enyém meg pl. eszement jó.
Magas hőfokról még amúgy annyit: az új M4 Mini tesztjében láttam, hogy rohadt csendes a gép, cserébe 110-115C között van a CPU terhelés közben folyamatosan, akár órákon át.
-
azbest
félisten
válasz
szkutyi #1398 üzenetére
Ár, teljesítmény és portok terén nehéz gmktec M7-nél jobbat találni. A k8 plus még gyorsabb, de drágább.
De ha valakinek kevesebb is elég, akkor M6 is egészen gyors lehet 6 maggal, valamivel gyengébb gpuval, de olcsóbban. Lehet persze más gyártónak is vannak jó ajánlatai, de a kínálat is számít, hogy mi érhető el eun belül (ha 150 euro feletti).De amúgy először azt érdemes végiggondolni, hogy egyáltalán kell-e új, vagy a régi is elég jó-e még arra, amire használod. Ahogy az idő telik, később is lesznek jó gépek.
-
Vasti74
senior tag
válasz
szkutyi #1192 üzenetére
Ha tudsz linkelni hozzá egy leírást, amiben benne van a BIOS minden beállítása, akkor szívesen megnézem, több szem többet lát ;-) De én nem találtam leírást hozzá.
Egyébként én pont azért szeretem jobban a kicsit régebbi, de brand gépeket és az akár használt, de márkásabb szórakoztatóelektronikai kütyüket a kínai csúcstechnológiánál: mert van hozzájuk sokáig támogatás, ami nem rossz! ;-)
Pl. 5-6 éves brand gépekre még egészen friss, pár hónapos BIOS frissítések vannak... Sok kínai akármi (PC, telefon, zeneeljátszó, stb.) kijön egy gyorsan összedobott szoftverrel, és ennyi, az életben nem fejlesztenek rajta többet, nulla hibajavítás stb., mert nincs rá idő. Már a következő csűcstechnológiás kütyüre koncentrálnak ;-) -
Vasti74
senior tag
válasz
szkutyi #1190 üzenetére
Hát... Normális vezérlésnél a venti sohasem kapcsol ki, valami minimális fordulaton pörög. Aztán a többit meg a hőmérséklet függvényében ;-)
Illetve néha beállítható, hogy kikapcsoljon a ventilátor X fok alatt, de ezt az opciót érdemes kikapcsolni szerintem, hacsak nem olyan jó a légmozgás a házban és annyira terheletlen a gép, hogy így elmegy gyakorlatilag passzív procihűtéssel. Különben ki-be kapcsolgat, ami zavaró, és szerintem a ventilátort is jobban igénybe veszi (csapágyak) , mint egy állandó alacsony fordulaton pörgés...
Ilyen esetben érdemes a BIOS-ban alaposan körülnézni, meg persze frissíteni is!
Kerestem kézikönyvet a masinához, de sajnos hirtelenjében nem találtam...
-
-
azbest
félisten
válasz
szkutyi #1001 üzenetére
közben magamnak rendeltem is két solidigm 512-est [link] , úgy látom valsz lenovo gépből való lehet gen4x4 3500/1600 körli max sebességgel. Ők az inteltől kivált részleg, nagyon hájpolták magukat az utóbbi években, hogy ők jobb firmwaret és a win beépítettnél jobb drivert tudnak. Nem tudom ezt az ssd-it is támogatja-e, de kíváncsi lettem.
A Micron 2450 512GB [link] gen4x4, pedig lehet asus vivobookból való, nekem ilyennel jött a noti. Ez talán 3500/3000 körüli. Elég jó teljesítményű és nem melegedett. De azért a minigépben lehet nem árt a hővezető pad, majd menet közben látni, hogy 70 fok főlé megy-e nagyon.
A minipécében nem lesz annyira gyors 1700 körüli tempó talán a gen3x2 teteje.
Ha nem elírás, akkor lehet a solidigm még kevesebbet fogyaszt és akkor kevésbé melegszik.Meg rendeltem egy 256-os wd -t is, mert a wd-kkel inggyen lehet használni acronis true image wd edition partició klónozó progit [link] , néha jól jön, ha usb keretből róla bootolt winnel le kell mentem gépről belső ssd-ről másikra adatot. Más gyártók köztül is van, amihez van adat költöztetéshez ingyen progi.
-
azbest
félisten
nekem a firebat változatban noname ssd m.2 sata volt. És az fix 40 fokot hazudott hőmérsékletnek, nem a valósat mutatta. Szóval inkább ezért cseréltem át. Amúgy annyira nem látványos a különbség programok indításában és hasonlókban.
Ha jól emlékszem 2 sáv van a slotban, gen3-as. A nagyobb sebesség viszont melegedéshez vezethet, mert gyárilag nincs szellőzés egyáltalán azon az oldalon.
De ezt már régebben beszélgettük szerintem. Neked mutattam, hogy hővezető padokkal beszendvicseztem [link]
Egyébként úgy látom megint szórnak ki kisebb kapacitású 2242 és 2230 méretű kártyákat olcsón. 128/256/512 2242 [link] és 128/256 2230 [link] fajtákat látok náluk. Valsz gyárinál nagyobb ssd-re cserélt új laptopokból származnak.
-
DaVE-1
senior tag
SSD-nek játékoknak fikarcnyi a jelentősége..hiába teszel te alá egy többszáz ezres csúcs ssd-t nem lesz szinte semmi jeletős gyorsulás a sima "alap" 500mb-osokhoz képest... aki pedig esetleges 1-2 secért ennyi pénzt kiad az kh buta ember.. (csak és kizárólag game frontot mondom programok nem érdekelnek mivel nem használok semmit a total commenderen kivül)
-
5leteseN
senior tag
A nagy sebesség előny főleg akkor jelentkezik, ha nem kell a sok kisebb állomány mozgatása közben egy immár elég bonyolult PC-s számítógép-környezet minden megszakítására, időzítésére, sok egyébre várni-x(sok)-szor.
Például, emlékeim és tesztek szerint a kb 80x200kb-85MB közötti(összesen kb 1,6GB) mozgatás jelentősen tovább tart(a közben az ezeket használó program által végzett műveletek miatt is) mint egy darab1,6GB-os állomány egyben-másolása!
Átlagos felhasználó inkább az előbbivel találkozik naponta(elég a SATA-SSD), a másodikkal pedig ritkán és havonta(ilyen esetekben előny az NVMe 3-5x-ös sebesség).
Te átlagos felhasználó vagy(-leszel a következő 2-3-4 évben), és nagy a(z ár és méret) különbözet a kinézett két SSD között?
Ezeken a válaszokon múlik kb a neked jó döntés!Itt ez valóban kezd OFF lenni, ennél bővebben majd ott válaszolnak.
-
vacs
veterán
SSD kibeszélő topikban megválaszolják!
-
5leteseN
senior tag
Nem ismerem: az mi?
A lényegre kérdezve:
Mekkora állományokat mozgat?
Milyen gyakran?
Milyen sebességgel?A videónézés például 4-5GB-os filmeket is "mozgat", de a film-nézéshez szükséges (viszonylag) lassan, kis sebességgel, azt is darabokban, ... Tehát a mozizás (szerintem) messze nem igényel ilyen nagy sebességű tárolót. Az is döntő természetesen egy vásárlásnál, hogy milyen árkülönbözet van a kettő között: egy 2TB-os új SATA-SSD ugyan drágább, mint egy alig használt-garanciás NVMe-s SSD, de akinek elég az 1 TB, de úgy gondolja, hogy a közeljövőben kell neki a munkához-hobbihoz a nagy sebesség, annak szerintem a pillanatnyi "nem-kell" ellenére is jobb vétel a számára szükségtelennül nagynál kisebb (de bőven elég méretű) tároló, a közeljövőben lehetségesen "jól-jöhet"-szükséges szuper-sebességgel. Ezek egyéni dolgok, nem tudhatom-tudhatjuk.
Ez a "szuper" a PCIe3.0x4-es kapcsolódásnál 500Mbps/3500Mbps(kb), a PCIe4.0x4 esetében duplázódik(szintén kb) és a PCIe5.0 esetében ismét(kb.).
Akinek pedig Lambó-ja(Bentley, R-R, ...) van az nyilván vegye meg lazán a PCIe5.0x4x4-et (Bifurcation)
...a négy SSD5.0-jához!
Én azt sem ítélem el: "Úgy jó lud, ha "dundi!". -
5leteseN
senior tag
Átlagos felhasználónál nem(nagyon) jelentkezik az az előny (500Mbps/3500Mbps PCIe3.0-nál). ami a tesztekben olyan jól mutat.
Kinél számít akkor ez a sebesség előny(1.4/2.0 NVMe SSD): ahol nagy(-nagyon nagy: sok GigaBytos-os) állományt kell mozgatni. Ez átlagos felhasználónál jelenleg az AI(MI) programok esetében fordul elő(2-5-10+ GB méretű file-ok), vagy esetleg még jó minőségű filmek(gyakori) másolásakor(nem nézésekor ! ).A közeljövőben (2-3-4 éves távlatban) ebben a tendenciában nem várható változás. Az életem nem tettem erre, ez "csak" magánvélemény 20+ év IT alkalmazás után.
-
DaVE-1
senior tag
-
DaVE-1
senior tag
Nem akarlak megbántani: "T-BAO T8 Plus Intel Alder Lake N100" Ezen mi lenne hangos ?? Ez játékra kb totálisan alkalmatlan. Össze se hasonlítható a 6600H-val erőben.
A csoda az volna ha a tied hangos lenne...
Ennyi erővel hozhatnátok raspberry gépeket hogy érdekes azok se hangosak... -
DaVE-1
senior tag
Játék-ra (no meg persze filmezés és internetre)
A nagygépbe lévő VGA rx 6750 lehet meghalt ,de valami érdekes módon.A kis vga igényű játékok a végtelenségig elmennek vele a nagyobb igényű játékok meg akár 10 perc múlva szétfagyasztják a teljes gépet. És mivel a teljes gép egy őskövület max még egy kört futok majd vele ami a VGA-ra irányul hogy elküldöm a szakember "VGA doktorhoz" ha ő azt mondja kuka akkor marad ez a mini pc gamingra az am6-ig.
Azért ez mellett dönttem mert most venni egy am5-ös alaplapot ami a legalja is kb 40 rugo bele egy 8700G-t 120K és akkor ram sehol... ez meg 112K minden van benne igaz csak 660M ,de nekem megfelel. -
Laby
őstag
Több eszközöm van Teamviewer-be így egyszeri bejelentkezés után elég könnyen elérem minden eszközről bármelyik másikat. Chrome-ba nem tudom van-e ilyen?!
Ha azt szeretném, hogy internetkapcsolat maradjon a miniPC-n 0-24-be, akkor nem mehet alvóba? Vagy van alvó módnál valami beállítási lehetőség, hogy olyankor azért maradjon meg az internetkapcsolat?
-
azbest
félisten
nincs, meg ugye hová is kerülne a venti.
A másik csatlakozó a színes ledsoré, amit némelyik modelre ráraktak.
Ahogy régebben mutattam, hővezető padokkal ki lehet tölteni a helyet, hogy az alaplapra vigye, amit a túloldalról hűt valamennyire a venti [link]
Elkezdtedtem egy olyan házikót készíteni, ami körbeviszi a gyári ventivel a levegőt, de nem haladtam vele mostanában. -
Necronom
senior tag
ertelek, szoval be lehet configolni ugyis, hogy a "serveren" nem kell egedelyt adni a beleponek
oke, de ha mar ez ilyen akkor inkabb AnyDesk, ha geped nincs is bekapocsolva es tavolrol amugy be lehet, akkor ez be tudja
de mondom, kinek mi, de a DDNS azert full mas celt szolgal... -
M4T4D0R
tag
-
Fisha
őstag
Corelec-es kis lejátszó nekem a HDR-t (valamelyikeket) szépen hozza. Nem értek hozzá, de azt csak fel lehet egy pc-re is varázsolni nem? Illetve a DV-t is szépen fallbackeli HDR-re. DV az fizetős szabvány szóval legálisan szoftveres lejátszóban nem igazán lesz szerintem, mert a dolby azért elég "kemény" cég tudtommal.
-
azbest
félisten
akkor lehet tényleg más a sorrend, de általában nem kell forrasztás, hanem a dugóból kivehetőek egy tű vagy fogpiszkáló segítségével a krimpelt érvégek és visszadughatóak más sorrendben
Valsz a fekete a föld, a piros a táp, a sárga a fordulatszám visszajelzés a kék a pwm szabályozás. Már ha nem össze-vissza használták a színeket. -
atiska007
senior tag
nekem egy Lenovo m720q van, abban egy 8500T proci. A hűtése hasonló, egy nagy alu platni érintkezik a cpu-val.
Ettől a hűtéstől nem lehet többet várni, nekem is alapjáraton ugyanezek a hőfokok vannak: alapjárat ~45C, terhelve olyan 71C.Ez a hűtés ezt tudja...
A venti kerregése más téma. Ha lecseréled is, max a kerregés fog megszűnni, de a hőfok pl nem fog változni.
-
atiska007
senior tag
Fogalmam nincs, hogy egy másik házba hogy teszed bele, meg hogyn tudsz rátenni egy cpu hűtőt.
Itt látszik is, van egy heatpipe, azt kellene leszedned, alatta a régi pasztát letörölni és rányomni valami jobb minőségű pasztát.
A venti csak a heatpipe-ról fújja le a meleget. Ha a heatpipe és a CPU között nem jó a paszta (kiszáradt, kevés, nem jó minőségű), akkor a cpu jobban melegszik és ez a hőfok indikálja, hogy a venti felpörögjön.Szerk.: az, hogy a monitor hátuljára van felrakva, nem kellene smmilyen anomáliát okozzon.
-
atiska007
senior tag
AliExpress-ről, ha mindenképp cserélni akarod.
De előtte lehet egy újrapasztázás is sokat segítene (jobb hőeloszlás, és a ventinek nem kell ennyit dolgoznia.) -
-
azbest
félisten
Lehet, csak belement a por.
a fém fedél csavarjait kitekerve valsz ki lehet emelni a lapátos-mágneses részt és kitörölgetni a port belőle akár valami alkoholos fültisztítóval. Aztán befújni szilikon sprével, mert az csúszósra szárad meg és nem ragad bele por. Anno thinkpad t61-ben többször sikerült így felújítani a ventit, mielőtt tényleg tönkrement.
Nem csír, nem olaj, nem wd40 zsírtaszító változat, hanem szilikon spré.Talán cn60 radial vagy blower fan vagy hasonló néven lehet amúgy. A google nem nagyon dob találatot 5v 0.1A (0.5w) fajtára. Ami hasonlónak tűnik, az 1.1W [link] más fordulatszámú lehet. Már a neten találtam miko-fan md5008hs képet olyanról is hasonló gépben, amire 0.25A van írva, szóval lehet az is jó. Az enyémben nem tudom milyen van, nem néztem még.
-
margithid
veterán
Aha, ezt jó hallani.
Durva hogy 4 ilyen erős mag belefér 6w-ba ma már.
Lehet nem sokkal erősebb az i7 3770 és 4770 amiket most használok. Csak több szál ugye.
Lehet még várok a vásárlással, de asztali gépet már nem hiszem hogy összerakok. Bőven elég egy ilyen mini PC is. -
azbest
félisten
A kilós fémből, borda-passzív házban lévő másik n100-as gépnél is az ssk-k és a ram melegedett eléggé, ha nm járt a levegő. Egy kis minimális légmozgással már jó volt, ventivel meg simán 36 fok körül vannak idle, nem 70 felett. [kép]
Na de most gondoltam egy merészet. A légmozgáshoz másik házat kéne terveznem és nyomtatnom, az nem triviális. Viszont van hővezető gap padom többféle méretben. Szóval a szendvicsbe a hús közé tettem sajtot
Ez olyan, mint a gyúrma, lehet lapítani, ahol túl vastag. A wifi alatt az alaplapon van sok apró alkatrész, amire rásimítottam, hogy hozzáérjen az alaplaphoz. Kitöltöttem a hézagokat a hővezető padokkal [link] Persze minél vastagabb, annál kevésbé vezeti át a hőt, de annál jobb, mintha semmi sem ér hozzá.
Így idle 60 fok alá lement. Crystam disk mark teszt terheléskor pedig 60-70 fok közt volt.
Ez jobb, mint alapból 70 felett és terhelve 80-90 közt. 80 alatt még okés, de felette throttlingolni kezdenek az ssd-k, vagy esetleg az élettartalmuknak árthat.A gyári ssd nem tudom mennyire melegszik, lehet az kicsit jobb, mint ez, mert ez mégiscsak 1700/1000 sebességet tud, a gyári sata meg 500-at. Lehet akkor sem lesz baja, ha nincs hűtés, de én ezt folyamatosan bekapcsolva fogom tartani valsz, úgy nyugodtabb leszek, ha hűvösebb.
-
azbest
félisten
a proci nem melegszik, de az alaplap túloldalán az ssd semmi hűtést nem kap. Nemrég írtam, hogy kis terhelésre is 80 fok fölé ugrik, ha olyan ssd kerül bele, amelyik nem fix 40 foknak hazudja a hőmérsékletét. 86 fok környékén is láttam, sebességtesztkor pillanatok alatt felszalad..
-
ha3flt
tag
Mostanában talán a hűtés a legkritikusabb még egy csekély TDP-jű procinál is, mert nincs az a kisfogyasztású eszköz, amit ne méreteznének alul vidáman (rendszeres 80 fok felett nekem mind annak számít), és nemcska a proci fűt - sok kicsi sokra megy. De a megbízhatóságot és a váratlan bosszantásokat sem árt betájolni, amikre nem is gondolnál. Szóval semminek se higgy, aminek nem látod a belsejét vagy nem olvastál róla legalább száz véleményt és nem mindet egymás alatt. : -) Ha a Windows érdekel, akkor a megfelelő TPM megléte sem árt.
-
azbest
félisten
lehet az alapórajel, 800, turbó tud 4 magon 2600 felett is egyszerre. 3400 két szálú terhelésnél. Ha nincs terhelés, akkor meg talán lejjebb is mehet.
Talán a hwinfóban ki lehet olvasni.Esetleg usb takarékosság, vagy valami biosban állítható energia állapot kavarhat be.
-
azbest
félisten
A pcie sávokra van boltva, az asztali slotokban is van, ami x1, x4, x8, x16. A processzor/chipset ad valahány sávot, abból gazdálkodnak tervezéskor.
Az m.2 csatlakozóban max 4 sáv lehet. A másik minipécémben x1 -es a slot, mert annak sok különböző slotja és lanja van, azokhoz valsz kellett. A t8 pro-nál 2 sáv jutott, s mivel gen3-as, így 2 x 800 Megabájlt elméleti sávszélessége lehet.
Hm, régebben írtam, hogy a gyárilag benne lévő m.2 sata 512-es ssd fixen 40 fokosnak riportálja magát, valsz hazudik. Na most egy kis 256-os skyhinx bc511 nvme ssd hőmérséklete izgalmasabb: telepítés után 71 fokos volt, ssd sebesség teszt közben 80 fölé is ment, valsz elérte a throttlingolást is. Majd kipróbálom úgy is, hogy kiveszem az alá szendwicsezett wifi kártyát, hátha az melegíti. A ventije nem mozgat levegőt azon az oldalon.
-
azbest
félisten
Az túl picinek tűnik ahhoz a t8 plus, egymáson van a wifi és ssd.
Két videóban látni ezt, miben szétszedik őket [link] [link]
Hacsak nem létezik valami kanyar átalakító, ehhez hasonló, de a másik irányba és nem átfedésben az eredeti helyével. És persze m.2 formájúra. Szóval ez csak példa, nem ilyen kell. De nem látok olyat, ami jó lenne oda.Létezik ae key helyre menő ssd is, de általában drága és ritka.
-
azbest
félisten
A masinának van egy m.2 2280-as, egy miniPCIe és egy m.2 wifi slotja. Plusz van egy hagyományos sata csati is, de olyan meghajtó nem fér be a házba, mivel ventilátort tettem bele.
A sima m.2 2280 az foglalt már, arról fut a rendszer.
Viszont vannak még más ssd-im is.A miniPCIe slotba is lehet tenni:
- Van egy mSata ssd-m, ami a miniPCIe slotba megy, ha a slot is támogatja. De itt ez a slot nem tudja ezt a módot. Így ez kilőve.
- vettem egy miniPcie -> m.2 nvme adaptert, amit méretre lehet vágni. A szélső lyukak az alaplapra rögzítéshez vannak. a középső lyukak az m.2 ssd méretéhez levágható középső nyelven vannak. És a 2242-es méretű ssd esetén túl sok helyet foglal a szűk helyen ezen az alaplapon. Ütközne a normál m.2 slotban lévő ssd-vel. Viszont, ha rövidebbre vágom a középső nyelvet és nem oda csavarozom be az ssd-t, hanem az egyik szélső lyukba, fejjel lefelé csavarozom be a rögzítő gyűrűt, akkor pont jó (egy hajszálnyit áll benne ferdén) és még az alaplapra is be tudom csavarozni a másik oldalit. 2230-as méretű ssd-nél ugye egyszerűbb lenne, az kisebb. De így a 2242-es is belefér.Ezen kívül van egy m.2 wifi slot is, abba is lehet tenni adapterrel kis méretű 2230 vagy talán 2242 méretű m.2 nvme ssd-t. Azt is méretre kell vágni. Annak csak középen van rögzítő helye, így lehet 3d nyomtatnom kell hozzá lefogatót.
Persze ezek csak x1 sávos slotok, így 800 vagy 500 MB/s a max sebességük. De a célnak teljesen jók és kis helyen elférnek. Persze lehetne venni egy nagy kapacitású ssd-t is bele akár. De olcsón találni kisebbeket, amiket amúgy pendrivenek is használok máskor külső kis usb keretben.
-
azbest
félisten
talán dellben vagy más gépben van gyárilag és ha valaki gépvásárláskor nagyobbra bővítteti a boltban, akkor a kivett ssd-t eladják ilyen jó áron. Csak így persze rovidebb, bolti gari van erre. De ilyen 2242 méretben általában drágán van rendes dobozos.
Azt nem tudom még, hogy hány pcie lane-t kap az nvme slot a t8 plusban. Nem biztos, hogy be van kötve x4-re. A passzív tomtop masinámban x1 lane 800-as sebességű módban van.
-
SunMount3r
nagyúr
Az IGP-k, APU-k esetén elég sokat hozhat a dual channel. Persze ez is felhasználás kérdése. Pl. HTPC-be alap beállításokkal, lehet semmi szükség rá, de ha már kicsit tweak-elni akarjuk (MadVR), akkor ott már nagy a különbség. Játékoknál dettó, ott alap, hogy a dual-lal gyorsabb lesz a minden. Persze ehhez olyan proci is kell, ami a mai mércével felér ezekhez a dolgokhoz. Szerintem még az N100-as is simán ilyen lenne, de hát az Intel szándékosan lecsorbította singe channel-re, hogy "ne legyen már mindenkinek olyan jó és olcsón".
-
Egy HDD -> SATA SSD csere eléggé észrevehető gyorsulással jár, viszont egy SATA SSD -> NVME SSD csere már jóval kisebb gyorsulást hoz, néha észre sem lehet venni.
Mindenesetre ha akarsz NVME SSD-t venni, akkor mielőbb vedd meg, mert mostanában eléggé felfelé kúsznak a memória árak, beleértve az SSD-ket is.
-
azbest
félisten
A 16 manapság már eléggé alap. De jó, hogy mondod, mert mindig elfelejtem kivenni a ritkán használt régi notimból a 2x8GB ramot, hogy bevigyem az irodai minipécémbe, amiben a 8GB ram mellett mostanában a win10 rendszeresen beszaggat, mert betelik a ram. Pedig "csak" 8 tabon chrome (híroldal, issue és idő loggoló felületekm levelező webes felülete) és csetprogramok (mind chromium alapú), vírusírtó és pár dolog megy csak rajta.
A 32 és felette már azért inkább munkáva kapcsolatos. Gondolkodtam rajta, hogy az egyik n100-as masinámra lehet inkább esxi kéne, amin 4 vm futna, amivel kicsiben próbálgathatnék kubernetes beállításokat. A régi minipécém meg több rammal még jó lehet win desktopnak. Esetleg tudom cserélni 4 magosra a mostani 2 magos prociját is (esprimo q520).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
társtopik: Mini-ITX
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Eredeti játékok OFF topik
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- Bluetooth hangszórók
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Fujifilm X
- Path of Exile (ARPG)
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- További aktív témák...
- Gamer Gép - MSI PRO H610M, Intel I7 12700KF, 32GB DDR4, RTX 4070 12GB , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Gamer Gép - ASUS TUF B660, Intel I9 14900K, 32GB DDR4, RTX 4070 SUPER , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Gamer Gép - MSI Z490, Intel I7 10700, 32GB DDR4, RTX 3060 Ti 8GB , 1 TB M.2 SSD, Gigabyte 450W
- Eladó fullos Asus Tuff PC Plusz Monitor +...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Intel X540-T2 dual-port 10GbE RJ45 hálózati vezérlő (10Gbit, 2 port, áfás számla, garancia)
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy Note 10+/Samsung Galaxy Note 20/Samsung Galaxy Note 20 Ultra
- Csere-Beszámítás! RGB Számítógép PC játékra! R5 5600X / RTX 3060Ti 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Azonnali kézbesítés az év bármely pillanatában
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged