Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Toomy: FOXPOST: régen jó volt, de már jobban jársz, ha elfelejted
- MasterDeeJay: i7 4980HQ asztali gépben (vs i7 4770)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- ldave: New Game Blitz - 2025
Új hozzászólás Aktív témák
-
azbest
félisten
Bár nem tudom ők milyen szállítási megoldást használnak, de az aliexpresses eu (állítólag spanyol) eladótól nekem kb egy jó hét volt, mire átkerült rendelés után normálisan követhető futárhoz franciaországba és onnan másnapra - ha nem volt fennakadás vagy hétvége közben - dhl express hozta meg. Nem tudom ugyanazok lehetnek-e az európai feladóik, mint az alis eladó.
-
azbest
félisten
válasz
Yodafon
üzenetére
Jelenleg úgy tűnik, hogy a gmktec.eu oldal domain neve sem él, google keresőben látom, hogy talán német nyelvű volt. A goodaddy-nél kéne legyen, náluk látszik, hogy november 25én regisztrálták be [link]
A wayback machine-nak is csak közelmúltból van tárolt oldala [link] Szóval nem tudom mi lett azzal most.Ahogy látom kapcsolati címnek service@gmktec.com -van lenn megadva, az a valós oldaluké. Ha azon keresztül volt visszaigazolás, akkor valsz nem csalás az eu oldaluk sem. De én a com-os oldalukat ismertem eddig is https://www.gmktec.com/
Te milyen címre írtál és miért nem írod ki rendesen?A redditen hivatkoztak valami figyelmeztetésre a comos oldalon de már nem elérhető [link]. Google kidobta még facebookon a szöveget.. de a lényeg nincs benne, csak pár komment. Szóval lehet valami baj lett az eu oldalukkal, de eddig ebből még úgy tűnik, hogy tényleg az övék volt az is, csak valami elromlott vagy történt vele. [kép]
Szerk, sikerült a facebookról kibányászni a szöveget:
GMKtec Important Notice Regarding gmktec.eu Dear Customers, Thanks a lot for your support with the purchase on gmktec.eu. I'm sorry to let you know that it's down for some unexpected reason. Please rest concerned. The domain gmktec.eu is a legitimate domain for our company, and we are working on fix... -
Tin
veterán
válasz
Yodafon
üzenetére
Biztos vagy te abban, hogy tényleg a GKMTec-től rendeltél, és nem valami kamu webshopon, amit regisztrált valami csaló?
most találtam ezt a threadet: Please do not buy anything on GMKtec from EU : r/MiniPCs
Alul egy screenshot szerint tényleg az ő oldaluk. Én írnék a központi webshopnak, hogy mi a franc van.
-
Yodafon
őstag
Na asszem beszoptam a GMKtec-el. Rendeltem toluk egy minipc-t (eu-s oldalukrol, mert nagy dirrel durral bejelentettek, hogy mar eu-ban is lehet rendelni toluk). Google Pay-el fizettem.
Ez volt jan. 5-en. Azota vartam hogy adjanak egy tracking numbert, de mivel csak nem kuldtek, ezert irtam nekik egy emailt hogy mi van mar.
Ott a csavo suru bocsanatkeresek kozepette mutatott egy screenshotot a rendelesemrol hogy akkor ez lenne -e az, minden helyes e rajta, mert akkor kuldik is.
Irtam nekik igen, minden jo, irtak hogy akkor oke, kuldik.
Ez volt jan. 9-en.
Azota se kep, se hang, emailre nem valaszolnak, tracking numberem termeszetesen nincs, az eu-s oldaluk mar be se tolt (gmktec.eu)....
Ilyenkor mi van?
Kerhetek refundot google payen keresztul? Vagy varjak meg?
Kezd baromi idegesito lenni...
-
ASRock DeskMini X600/USB4 néven frissítést kap a népszerű kocka, valamint jön B860-as chipsettel!
ASRock BOX AI300 és NUC Ultra 200 BOX szintén érkezik.
-
szkutyi
addikt
válasz
BalaNce87
üzenetére
Próbálj ki programokat..nekem tbao t8-nal nem engedi sajnos...vettem.bele erősebb ventit, nekem is ez azt csinálja hogy leáll, felpörög..de csak ha nincs használva a gép...amúgy teszi szepen a dolgát...77-8 foknál azt hiszed hogy nincs tovább itt a max aztán 79 körül oda durrant még egyet, csak hogy ne legyen meg a 80fok.xd
-
BalaNce87
addikt
Van valakinek jó bios beállítása ventihez? Elég rapszódikusan működik, felpörög, leáll. Lehet jobb lenne egy fix magasabb érték...
-
_ATi_1
senior tag
válasz
Black&White
üzenetére
Nem látja a Fedora 41 sem. Akkor valószínűleg tényleg hibás a vezérlő. Még megpróbálom visszatenni az windowst, de nem sok esélyt látok.
Black&White & Patice: Köszi a segítséget.
-
_ATi_1
senior tag
Sziasztok,
Egy frissen kibontott GMKtec G3 mini PC-re telepítettem Linux-ot és az a problémám, hogy nem látja az ethernet adapter-t. Kilistázva a PCIe eszközöket sem látható semmi ethernetes eszköz. Ha rádugom a routerre kábellel a PC-t, akkor villogni kezd az ethernet csatlakozó, de Linuxban nem látom semmi nyomát.
A BIOS-ban van egy "Driver Health" menüpont, amit nem nagyon tudok értelmezni: Itt listázza az ethernet controllert, mellé van írva, hogy "Healthy", de ha rákattintok, akkor "No Controller Found" üzenetet dob.
Nagyot hibáztam, hogy a gyárilag rajta lévő windowsban nem próbáltam ki, rögtön nekiestem a Linuxnak. Valakinek van ötlete, hogy mi lehet?
BIOS: [kép] -
Tiger.
nagyúr
Ismerősömnek van egy Mini Pc-je sajnos időközönként lefagy vagy kék halál. Az Aida test is hardver hiba miatt leáll, meg garis, gondolom inkább érdemes vissza küldeni, mert a bios is gyári bealitasra van teve, de tény rengeteg beállítás van rajta amiről hozom nincs mi lehet.
-
donjohnson
addikt
asus pn53 mini pc-hez venti vezérlő program, ha túl hangosnak találjátok netezés közben:
https://github.com/Karmel0x/AsusFanControl/releases -
Flash82
tag
Sziasztok
Kb 2 éve van egy Minisforum pc m.
Egyébként kb 20 éve pc s vagyok de ilyen jelenséggel még nem találkoztam..
Gondoltam benézek a biosba .
Ami fura volt először hogy nem lépett be az adott billentyűre . aztán próbáltam többször is de nem lépett be aztán próbáltam más billentyűvel mivel rég nem léptem be gondoltam hátha más lesz
,arra sem reagált .
Aztán a tv kiírta hogy nem támogatott állítsam vissza a felbontást.
Ezzel nem foglalkoztam mivel sosem tapasztaltam ilyet.
Kb a tizedik próbálkozásnál azt vettem észre hogy a billentyűzet nem is reagál már semmire
A Windows jelszó beírásnál láttam hogy kb még fél perc kellett hogy a billentyűzet is reagáljon.
Valaki tapasztalt már hasonló problémát? -
azbest
félisten
Inkább a használt brand mini gépek versenyeznek szerintem a kínai minipécékkel. Vagy kiforrottabb, de 5+ éves vagy modernebb, de támogatás nélküli kínai. Kínaiban az 500 euro már inkább modernebb 8 magos ryzen.

De a szálra, hogy 8500t dellt érdemes lenne-e n100-ra cserélni, hát csak ha kifejezetten valami miatt nem megfelelő az a dell, modern videocodec vagy transzkódolás kell vagy egyszerűbb játékra. A proci ereje ugyanott lehet kb. Szóval szerintem sem érdemes netezős gépnek csak azért cserélni, hogy cserélve legyen

-
Kobe
veterán
mondjuk egyszer érdemes lenne a usereknek kiszámolni azt is, hogy egy átlag 30-40ezres használt USFF géppel, pl elitedesk vagy valami normál thinkcenter, a fogyasztásbeli különbség hány100 év alatt térül megy egy 3-500 eurós N100-hoz képest....
értem én ezt a mániát, de ezek az árak erősen ROFL, kínyaiban meg még inkább -
F34R
nagyúr
válasz
Vasti74
üzenetére
Pontosan arra. Nekem az N100-as is eleg lenne ujabb is kevesebb is fogyaszt. Viszont ahogy latom ezeknek az olcsobbaknak eleg valtozo a minoseguk es a ram/ssd is kerdeses mindig. Szoval IDK. a legjobb lenne egy meno SFF-t epiteni de az a Mini PC-hez kepest is 2x/3x aron van.
-
azbest
félisten
ki tudod olvasni akár hwinfóval is. Ha sima normál időzítésű, átlagos ram, akkor valsz jól megy másik általános ram modul mellett, pláne, ha hasonló számú chip van azon is (de ez sem feltétel, csak esetleg nagyon eltérő chipszámú modul lehet nem dual channelben megy).
Most amúgy 2x8 vagy 1x16 GB van benne? Mert 2 slotba csak úgy tehetsz másodikat, ha van szabad.
-
SafE84
tag
Sziasztok!
Az újonnan vásárolt GMKTec M5 Plus mini PC-be szeretnék tenni további 16GB RAM-ot.
Ami benne van most az egy "KINGsRAM" márkájú csoda (DDR4 3200MHz 1.2V), viszont az nem tudom, hogy a CLI értéke az mennyi. A neten nem találok infót erről a RAM-ról. Vagy nincs is jelentősége, hogy milyen a CLI? Vegyek egy 16GB-s CLI22-es RAM-ot azt mehet bele? -
Tin
veterán
-
EmThor
addikt
Jó kérdés! A laptop hangos, a rendes pc meg túl nagy cipelni, és megszerettem ezeket a kompakt kis gépeket. Meg hát minek foglalja el a fél asztalom adott estben, ahol amúgy is szűkös a hely, ha elfér tenyérnyi helyen is. Meg írták hogy a gmktech hűtése kifejezetten rendben van, de lehet cserélek benne pasztát. [link]
Aztán az egpu fog-e működni az jó kérdés, redditen volt aki panaszkodott erre az aoostar dokkra. -
EmThor
addikt
Gmktec k8 plus + oculink extension (szerintem ez az aoostar oculinkes tápos egpu dokkja), a diana eu store-ról, aliexpress. Videokarim nincs hozzá még, az majd januárban, még nem tudom milyen de valószínű nvidia a driver keveredést elkerülendő + jobb a dlss minősége.
Néztem ezeket a nagyobb ventis gépeket, de árban, szerelhetőségben, hőmérsékletben és venti-hang nagyságban a gmktec tűnt a legjobbnak. A cyberpunkos menős + nagy a ventije de drága.
-
EmThor
addikt
Végül 8845hs lett + egpu
-
EmThor
addikt
Most egy xbox series x + s kombóm van ami jó mert automatice szinkronizálja a mentéseket és minden 2. héten mikor 12 órára x 7 nap "beköltözök" melóba, az S-et tudom magammal vinni mert pici és halk az is + ahogy írtam leszinkronizálja a mentéseket + megvannak rajta azok az appok, lásd youtube, max, disney+ ami a szórakozáshoz kell (ha van rá idő). Viszont a grafika már kezdi meghaladni a dolgokat. Gondolkodtam mini pc-n 780m videokarival, azt bevinni és lenne egy nagyobb gép otthon egy 4060 kaliber, de így manuálisan kell a mentésekk boldogulni (kivéve talán steam), ez így elég nagy költség is, és a 4060 a 2k felbontást már nem nagyon bírja. Néztem laptopot, az egyszeri ktg, de hangos, és 400e egy 4060as. Igen a 7840hs és a 8845hs és 8700g mobil és asztali processzorokban levő 780m kártya 1080 low-ra alkalmas az új játékokban (de emulációban viszi a switch, ps3 és xbox 360 játékait gond nélkül) így vesztek a grafikai minőségből. Ahogy lentebb írtam, ha pc-re átvándorol az ember egy eszközre ki lehet váltani a konzolokat. A rog ally x sem rossz, de 380e ft, ennyiből több rammal kijön egy 8700g épített konfig, sőt, dedikált videokaris. Szal ja, futom a köröket, egyelőre marad a konzol, megvárom az nvidia 50es kártyáit január elején ha bejelentik mit tudnak + jön a 250€-s intel arc b580, ami a 4060as szintjét tudja elvileg (bár kérdéses milyen driverekkel).
Legjobb + legolcsóbb kompromisszum, viszont ha a garival kapcsolatos kétségeim félrerakom, akkor a mini pc + egpu, tehát ledokkolom itthon nagyobb teljesítményre a minipc, és viszem magammal egyébiránt gpu nélkül. 128kb youtube csatornán ugyanezt csinálta a srác csak egy rog ally x-szel.
Esetleg egy ultra portable épített konfig de ezzel megint csak a képzeletbeli körön kanyarodok tovább
a 880m és 890m kártyás gépek meg +10%ot tudnal asszem de magas felárért -
Ugyanezeket a köröket futom kisebb-nagyobb rendszerességgel az elmúlt 10 évben. Idén már majdnem eljutottam addig, hogy veszek egy Radeon 680M/780M tartalmú kisgépet, mostanában eljutottunk oda, hogy elégséges a teljesítmény, de a fogyasztás és a teljesítmény közötti egyensúly ebben a méretben még nem elég jó... (ugye a fogyasztás kapcsán nem a wattokkal és a forintokkal van a bajom, hanem a hűthetőséggel)
-
EmThor
addikt
PC gaming szempontjábólk gondolkodok mini pc-n, van egy bmaxom itthon meg egy firebat n100-as, de ezek nem voltak különösebben nagy összegek, viszont aliról 230e egy 8845hs vagy 7485hs. Már a gari miatt filózok, mert 200e+ megy a kukába adott esetben gari nélkül, az elég durva. Építeni egy 8700g configot 300e ft mert drága a mini itx am5ös alaplap, és a proci is 110e környéke a kész mini pc-hez képest, de arra van gari. Persze egy iwin chopin max házban vagy egy asrock a600as felképítésben se olcsóbb sajnos. Fractal ridge házba is drága építkezni, az meg mondjuk már small form factor, ami nem baj mert fél bele normál videokari (120e től egy 4060ti vagy egy új inten arc b580). Laptop + rog ally nem kérek köszönöm, nem kell a kijelző se az akksi, laptoppal meg kínlódni a zajjal és a hütéssel. Szal ja, nincs tökéletes megoldás. A lent vázolt mini PC + konzol adott, de PC-n egy helyen minden elérnék, nem kellene több konzolt etetni. 40 vagyok, de találok esténként időt a játékra, szóval a kedvenc hobbimra azért költenék. De ja, nincs tökéletes megoldás.
-
Kobe
veterán
válasz
kammler
üzenetére
A tme.hu semmilyen jogi ertelemben nem lengyel, maximum lengyel anyaceg magyar leanyvallalata, de magyarorszagi szekhellyel (meg csak nem is ceghelyszolgaltatonal), magyar adoszammal bejegyzett magyar ceg van mogotte.
En annyira nem lennek ezen fennakadva hogy nekik is kell postat kinalni, persze hogy kell mert ez egy full magyar ceg belfoldi ertekesitesre, magyar jogszabalyok alatt.
A kulfoldi cegeknek akik kulfoldrol kezbesitenek, tovabbra sem kell semmilyen postai szolgaltatast kinalniuk…. -
kammler
senior tag
Aztán jobban járnál vele? Két úton jöhetne úgy a csomag, mind a kettő plusz logisztika. Kutya hátára kell a posta. Csak vannak helyzetek, mikor Magyarországra is értékesít egy cég, ami külföldi amúgy, de például itt is van raktár, vagy itt IS működik cégként, na akkor is kell neki. Például ilyen az Alza, tipikusan ez a helyzet.
-
Kobe
veterán
válasz
kammler
üzenetére
Szerintem ennel azert kicsit komplexebben van megfogalmazva hogy mikor kozelezo a posta, illetve a domain sem perdonto kriterium
Gondolom magyarorszagi szekhellyel es magyar adoszammal rendelkezo szolgaltatora vonatkozik, vagy olyan kulfoldi cegre amelyiknek magyar adoszama is van…..
Kulfoldi ceg kulfoldi feladas eseten elegen nehezen tudna ilyen szolgaltatast feltuntetni, merthogy nincs, nem elerheto.
De ilyen alapon a nemet amazont os kotelezhetnek a postara hogy Mo ra szallitaskor kotelezo, aztan megsem latod mint opcio
-
kammler
senior tag
válasz
BalaNce87
üzenetére
Tehát mégegyszer: hiába szarja le, mert KÖTELEZŐ a postát is mint lehetőséget választani. Nem opcionális, hogy én leszarom, azzal nem szállíttatok, mert kötelező, mint lehetőség. Ez volt a lényege, hogy a komcsi postát helyzetbe hozzák. Nagyon sok helyen itthon azt csinálják, hogy odaírják, hogy egy hónap is lehet a szállítás, vagy hogy postai szállítás 6000 ft. Egy ideig működik, aztán majd, gondolom a felcsúti azt is kiköti, hogy nem lehet X összegnél drágább a posta, és nem tarthat tovább se a szállítás, mint amúgy. Azt nem értettem, például amit írtam a TME-nél, (lengyelek, nem magyarok) hogy a magyar domain miatt kell nekik biztosítani a postai szállítást, vagy a magyar domain mindegy, de viszont Magyarországra szállít és azért. Mert hogy folynak az egyeztetések a posta meg köztük. Persze, március 28 óta. Nem lesz abból semmi, jól kibaszott velünk a felcsúti meg a bandája. Magánszemélyeknek ide nem szállít, aztán kész. Lehet, hogy a minisforum esetében teljesen más oka van amúgy, de még ezt is el tudom képzelni. Azért kérdeztem, hogy vajon mióta nem szállítanak ide, mert ez a posta fasság tavasszal kezdődött.
-
kammler
senior tag
válasz
kammler
üzenetére
Na, ami az én oldalamat a TME-t illeti kinyögték. Ebben az esetben a büdös magyar állam, meg a felcsúti beteg az oka. Ugyanis Lehetővé kéne tenniük a postával való szállítást. Ugye tudjuk, hogy mivel kommunizmus van, és a magyar posta nem hatékony, ezért kényszerrel akarják helyzetbe hozni. Március 28 óta nem tudnak megállapodni a postával, szerintem nem is fognak. Most azt nem értettem, hogy a magyar oldal és domain miatt van-e ez, vagy mert Magyarországra IS szállítanak. Mióta nem szállítanak arról a minisforum-ról ide?
-
kammler
senior tag
válasz
BalaNce87
üzenetére
Miért érzem azt, hogy itt megint vmi szrkeverés van. Nem pc, elektronikai alkatrészek: tme.hu Magánszemélyek részére március 28-tól felfüggesztik az értékesítést. Érdekes az összes többi EU-s országba meg megy tovább, mint eddig. Ők mondjuk lengyelek. Nem hajlandóak elárulni mi az oka.
-
BalaNce87
addikt
Próbáltam az imént a minisforum EU-s oldaláról rendelni de azt írja nem rendelhetek erre a címre. Vajon bennem van a hiba vagy nem lehet?
-
válasz
BPéter1984
üzenetére
Deskmini X300
BRENUC N7P
Lenovo M70q gen1
Most csak így gyorsan... azért legyen benne dual channel RAM. -
domedee
senior tag
Sziasztok, mit javasolnátok ilyen célra:
-lényegében csak AV-forrás
--videó: 4K 30-60Hz, HDR, Dolby Vision
--audió: surround, Dolby Atmos
-forrás:
--Netflix, D+
--NAS
-hangrendszer bemenet: HDMI 2.1-->innen megy a TV-be a videó
-egyéb:
--halk működés (akár hangtalan is, nem szeretem a ventik hangját)
--ár: a lehető legalacsonyabb, nem költenék rá többet, a PC tudása nem lenne ezen kívül kihasználvaVagy jobban járok egy Google TV Streamer 4K-val, olcsóbb lenne?
-
BPéter1984
tag
Sziasztok elsőnek is bocsánat ha nem olvasok vissza
. Apumnak keresnék mini pc-t ami kb az alábbi feladatokra jó : internet böngészés , youtube video lejátszás ( minimum 1080p-t vigye akadásmentesen ) , pár évig még használható is marad . Nincs semmi extra igénybevétel . Mostanában nem követtem a hardverek fejlődését így nem tudom mi lenne alkalmas akár árban akár hardverileg ( processzor , memória , videokártya ) . Ne a legalapabb gépet ajálljátok de nem is a felsőkategóriát. Köszönöm
. -
Tin
veterán
válasz
Ixion77
üzenetére
Nem hiszem, de már nem vagyunk gyerekek, hogy annyi időnk legyen játszani, hogy ne legyen elég pénzünk kifizetni. Vagy ott a Game Pass

(Eszembe jutott egy áltsulis osztálytársam, aki a középiskolában floppyn másolt szoftverekkel kezdett kereskedni, és ebbe akar bevonni engem is. 90-es évek közepe, ha a 77 azt jelenti a nevedben, akkor egyidősek vagyunk. Annyira nyilvánvalóan értelmezhetetlen volt akkor a szellemi (szoftver) tulajdon fogalma, amennyire ma fura, ha valaki warezolni akar. Vagyis érted, na
) -
Tin
veterán
válasz
Ixion77
üzenetére
Első része pontosan így van, egyszerűen hülyeség az egész eGPU, és hülyén is néz ki. A régebbi (olcsó) VGA-k szintjét majdnem hozzák a mai iGPU-k, az újabb VGA-k meg annyiba kerülnek, mint a miniPC.
A forrasztott RAM-al nem értek egyet. Teljesen jogos, hogy sokat gyorsul tőle az iGPU, lásd 780M és 890M közötti különbség, aminek a fele szerintem simán a forrasztott RAM-tól van (5600 vs 7500/8000). Viszont még forrasztott RAM-al se olyan gyors az iGPU, hogy értelme legyen, a bővíthetőséget meg hülyeség feláldozni. Később simán bevethetők ezek a gépek még kis home servernek, vagy könnyebb őket eladni is, ha bővíthető. Laptop más, azt úgyse piszkálja az ember, szóval ott nyugodtan lehet forrasztani.
60W-ot fogyaszt az asztali gépem idle-ben. A miniPC-m meg ennyit fogyaszt, ha játszom vele, és kb 10-20W között a sima böngészős felhasználásnál. A gyártók szerintem azért nyomatják a laptopot, mert nagyobbat tudnak húzni rajta, és a legtöbb ember úgy van vele, hogy egyszerűbb a laptop. De feljövőben vannak amúgy a miniPC-k, és ez részben az Apple-nek köszönhető.
#1541 azbest: jaja, nekem is van egy régebbi Zenbook-om, szeretem, az Asus jó gépeket csinál. Én a 90-es évek eleje óta használok laptopokat (igen tudom, és igen tényleg), de otthoni elsődleges gépnek már 25 éve használok asztalit. Egyszerűen más a kis munkaasztalod, ahova leülsz. Melóra azóta is laptop, mert egyszerűbb, és többször is próbáltam otthoninak is laptopra átszokni, de nem ment (egy Thinkpad ment asszonynak, a Zenbook meg igazából csak úgy itt van). A gyerekeimnek is MiniPC-t vettem tavaly, pedig a fiamnak asztalija volt, és ez jobban bejön, csendes, kis helyet foglal, és mindenre jó. Egyedül az a parám, hogy ha beszarik, nem oldja meg egy alaplapcsere, de talán nem fog, hiszen ha rendesen meg van forrasztva, mi tud tönkremenni a kondikon kívül.
Na és a budget 500€-s miniPC + Xbox kettőssel akkor mindenki egyetért, mint legköltséghatékonyabb megoldás?

-
Ixion77
addikt
Én is pörögtem a héten két napot az Oculink/eGPU vonalon, de aztán rátaláltam erre a cikkre, és eltemettem a témát.
Az nonszensz, hogy azért vegyek méregdrága GPU-t, hogy utána a teljesítmény java része elvesszen az Oculink / Thunderbolt kapcsolaton. Ha valaki komolyabb játékokat akar rendszeresen futtatni, annak érdemes inkább vennie minimum egy mini-Itx konfigot. Vagy ha mindenképp hordozni akarja, akkor játék laptopot.Feladtam a cserélhető memóriához való ragaszkodásomat is. Bár nagyon ellenkeztem az alaplapra forrasztott megoldással, de a "DDR5-5600 vagy LPDDR5x-8000" támogatás elsöpörte az ellenállásomat. Az iGpus megoldásoknak nagyon számít a memóriasebesség, ilyen nagy különbség már kifejezetten jelentős lehet.
Meglenne a MiniPC-k helye a piacon, mert a CPU-k már annyira felfejlődtek, hogy a mai 28-45W-os kategória a felhasználók túlnyomó többségének bőven elég. Mivel jóval nagyobb hűtő és venti elfér bennük mint egy laptopban, csendesebbek, olcsóbban. Ez kellene legyen manapság a legnépszerűbb PC formátum. Szerintem azért nem az, mert a a gyártóknak kifejezetten érdeke hogy ha bármi tönkremegy, az egész gépet ki kelljen dobni, ezért a laptopokat népszerűsítik. Ne lehessen olcsón upgradelni. A kínai kis gyártók most betörnek ebbe a szándékosan üresen hagyott piaci résbe. Aztán ha túl nagyra nőnek, akkor majd hápoghatnak a régi nagy consumer PC gyártók, mint ahogy most a mobilpiacon.
-
azbest
félisten
Az asus vivobook S szériákban meglepően jó ár-értékűekeket lehet kifogni. Két éve nekem is így lett használt thinkpad helyett inkább egy vivobook s oleddel, thunderbolttal, 20 szálas procival
De amd változatokból isz 5600h és 5800h változatok 250-320 eft bruttó voltak nagyon sokáig (egy bővíthető slottal az integrált mellett). Nekem 64GB kell, az integrálva egy vese (az asusban 8+32 lett a kompromisszum).Amúgy ja, a noti arra kell, hogy akár offline is működjön vagy út közben dolgozzak vonaton. A minipécéket meg távolról is elérem majd. Egy Sipeed NanoKVM + 4 ports kapcsolható kvm switchel talán meg tudom oldani a teljes táv kezelést is

De igen, a minipécé is más. Az m7 és k8 plusban 2 ram slot, 2 m.2 slot van. A notiban ilyen szinten jó ha 1-1 bővíthető és nem forrasztott. Bár minipécék közt is van sok forrasztott ramos és valsz idővel még nagyobb arányú lesz, ahogy notiknál is.
-
Tin
veterán
válasz
Ixion77
üzenetére
Jó hát egyrészt a laptop és a miniPC rohadtul nem ugyanaz, másrészt az áruk sincs egymás közelében sem. A laptop minimum a duplája, valószínűleg te valami nagyon nagy akciót fogtál ki rá.
Vannak előnyök és hátrányok, nekem pl nem kell beépített kijelző a két monitor mellé, és nem kell még egy laptop az asztalra a céges mellé, így is alig férek el tőle. Ráadásul a laptop hangosabb, mint egy miniPC. Bár abban meg van (ha van) diszkrét VGA, tehát elvileg gamingre jobb.
Ha megengeded, kicsit kiírom magamból az elmúlt hetekben megértett dolgokat itt a MiniPC-s megoldásokat illetően, látva az irányokat és igényeket, és hogy a gyártók mivel próbálkoznak, plusz ezt a - számomra nevetséges - eGPU őrületet is. Egy gyártón (Minisforum) próbálom bemutatni, ők elég jók lefedik az összes igényt.
Alapgépek: (mindegyik 32 GB RAM + 1TD SSD-vel)
1. Budget, de jó teljesítményű miniPC, budget megoldás 8745HS-el: UM870 Slim = 499€
2. Prémium, Oculink-el bővíthető, előző generációs top 8945HS-el: UM890 Pro = 739€
2. b Ezen a szinten van szintén Oculink-el a GMKTec K8+ (8845HS): 540€
3. Csúcsgép HX 370-el, nincs Oculink: AI370 = 1149€
4. Gaming laptop (8845HS + RTX4060) márkás: ~1500€
5. Gaming minitorony (16 magos 7940HX + RTX4060): 790S7 = 1029€Külső VGA megoldások:
1. Oculink eGPU dokkoló kártya és táp nélkül: DEG1 = 90€
1.b ehhez + PC tápegység + egy diszkrét VGA, kinek amilyen kell, de a túl erős felesleges, mert az Oculink csak PCIe x4-et tud: árban minimum +500€
2. Külső Radeon 7600M XT laptop VGA hűtéssel és töltővel, Oculink csatlakozóval: MGA1 = 619€Az alapgépek teljesítménye a sorszám alapján nő. Az 1 és 2 közötti különbség elhanyagolható, a 3-as hoz +15%-ot CPU-ban és +25%-ot VGA-ban, a 4-esnél VGA-ban van egy ugrás, az 5-ös pedig a legerősebb mindkét fronton.
Oculinkes bővítéssel egy gyengébb alapgépből is erősebb diszkrét VGA-s változat varázsolható, csak akkor ugye a VGA külön van, vagy pedig ilyen zsebben hordható külső VGA-val, de az meg gyengébb. A diszkrét VGA-s gépek (akár laptop, akár minitorony, akár külső eGPU), jóval hangosabbak az iGPU-nál. Állandó játékra én mindenképpen a minitornyot venném, az lehet a leghalkabb.
És akkor nézzük, miből mit lehet kihozni. Egyértelmű, hogy a 8745HS is bőven elég teljesítmény, tök jól lehet játszani vele egyszerűbb játékokat, az AAA-s címekhez viszont már a HX 370 sem elég, és az kétszer annyiba is kerül (a HX370 ennyi pénzért teljesen értelmetlen). Én itt alapgépnek egyértelműen az 500-600€-s szintet lőném be egy Oculink-es csatlakozóval, ami bővíthető ha kell, és akkor külső VGA-val +500-600€-ért van egy gamer laptop szintű miniPC, kicsit a gamer laptop ára alatt. Ha viszont állandó játék kell, akkor inkább az 1000€ körüli minitorony megoldás, ami jóval olcsóbb egy gamer laptopnál, mégis többet tud nála. És valószínűleg a leghalkabb gamer konfig.
Látszik, hogy a rendes grafikához át kell lépni az 1000€-s határt, és még az is csak egy gamer laptop szintje lesz, nem ez igazi gamer PC. A laptop ad egy plusz kijelzőt, de hangosabb, így a minitorony megoldás lehet a jó.
És most mondom a legviccesebbet: ugyanennyiből (1000€) kihozható egy 500€-s alap miniPC, ami mindenre jó, iGPU-val még egyszerűbb játékokra is, és mellé egy 500€-s Xbox, ami takonyra veri az összes megoldást teljesítményben, ha játékról van szó. Igen tudom, de sok játék használható billentyűzettel és egérrel, ahol meg az Xbox kevés, ott a gamer laptop is az lenne.
Ezért nem értem ezt az eGPU őrületet.
-
Ixion77
addikt
Ma végül megléptem, és laptop lett a Gmktec NucBox K8 Plus helyett.
Tényleg kár, hogy ami itthon kapható minipc, az vagy elavult / noname / drága, vagy ezek kombinációja.
Laptopból meg az Asustól lehet ingyen szállítással rendelni Vivobook S 16-ot, OLED kijelzővel 8845HX procival, 1TB/16Gb konfiggal 386eFt-ért (Black Friday).
A GmkTec most €540 ami kb. 225eFt. Ha levonom a lapos árából hogy magyar vásárlás lévén költségként el tudom számolni, akkor majdnem ugyanott tartok, pedig egy 16" OLED 120Hz kijelző nem jelentéktelen plusz. Az össze nem hasonlítható garanciális feltételek meg hab a tortán.
Kár, mert amúgy szívesen beléptem volna a minipc világba. Nem tudom, a nagy gyártók miért nem figyelnek jobban erre a piacra. Talán nem elég trendi, pedig nagyon praktikusak lehetnének.
Ugyanígy rég nem értem hogy miért nem jön már végre rá valaki, hogy a GPU-k részére a Mini-Itx alaplapok hátulján kellene legyen a csatlakozó 90 fokban elfordítva. A GPU-kat meg téglalap, hanem Mini-Itx méretű négyzetes formában kellene gyártani. Szuper erős és apró játékos PC-ket lehetne így csinálni. -
Tin
veterán
válasz
Vittorio77
üzenetére
Ennyi infó elég kell legyen, ott az összes adat. Én a Crucialt venném a helyedben, az nagyobb valószínűséggel lesz jó.
Maximum Supported Memory Clock: 2800.0 MHz
Current Memory Clock: 2795.0 MHz
Current Timing (tCAS-tRCD-tRP-tRAS): 46-45-45-90
Memory Channels Supported: 4
Memory Channels Active: 4
Module Size: 16 GBytes
Memory Type: DDR5 SDRAM
Module Type: SO-DIMM
Memory Speed: 2800.0 MHz (DDR5-5600 / PC5-44800)
Module Manufacturer: Crucial Technology
Module Part Number: CT16G56C46S5.M8G1
Module Revision: 3.1
Module Serial Number: -
Module Manufacturing Date: Year: 2024, Week: 9
Module Manufacturing Location: 0
SDRAM Manufacturer: Micron
DRAM Steppping: G-Die (4.7)
Error Check/Correction: None
Supported Module Timing at 2800.0 MHz: 46-45-45-90
Supported Module Timing at 2600.0 MHz: 42-42-42-84
Supported Module Timing at 2400.0 MHz: 40-39-39-77
Supported Module Timing at 2200.0 MHz: 36-36-36-71
Supported Module Timing at 2000.0 MHz: 32-32-32-64
Supported Module Timing at 1800.0 MHz: 30-29-29-58
Supported Module Timing at 1600.0 MHz: 26-26-26-52 -
Tin
veterán
válasz
Vittorio77
üzenetére
F1 után megnézem az enyémben milyen van.
-
Vittorio77
csendes tag
-
Vasti74
senior tag
válasz
Vittorio77
üzenetére
Memóriabővítést pontos és biztos infók hiányában csak úgy lehet venni egy gépbe, hogy kezedben a gép, kiveszed a memóriát, megnézed, hogy milyen, és veszel egy lehetőleg ugyanolyat.
Ha nincs ugyanolyan, akkor a paraméterek (sebesség, szervezés, CL, mit tudom én mi) legyenek ugyanolyanok. -
Tin
veterán
válasz
Vittorio77
üzenetére
Nem tudom, és abban sem vagyok biztos, hogy Beelinkes poszt volt. Az elmúlt pár hétben láttam. De amúgy totál standard RAM van benne, szóval gond lenne ugyanolyan CL-est venni?
-
-
Tin
veterán
válasz
Gergello
üzenetére
Kinek mi a drága, de abban igazad van, hogy egy 8745HS-ös gép 32GB RAM-al és 1TB SSD-vel nagy akcióban is minimum 500€, ami 200e Ft. Ha 8845-el vagy 8945-el veszed ugyanezt, ráadásul "prémiumabb" kiszerelésben (gyártó), akkor a 700-800€-s ársávban vagy. És ennyiért még mindig "csak" kínait vettél, még ha nevesebbet is. 300e Ft-ért.
Szerintem "rendes" gyártótól ekkora teljesítményt sokkal drágábban kapsz meg. Asztaliban sem olcsóbb. Építeni sem. Megnéztem mindent, és egyszerűen nem. Lenézhetők ezek a MiniPC-k, de az én 8845-ösöm eléggé erős, még egy pár éves asztalihoz képest is.
-
Tin
veterán
válasz
Vittorio77
üzenetére
Crucial van benne gyárilag, de figyelj a latencyre is, nehogy úgy járj, hogy nem indul el a géped. Nem biztos, hogy Beelink volt, de olvastam Redditen ilyet is. Ja, és kitben vedd, tök felesleges kockáztatni.
-
Tin
veterán
válasz
Yodafon
üzenetére
A Lenovo, Apple, MSI és hasonlók szintén gyártanak MiniPC-t, és rendes háttérrel rendelkeznek, szóval itt a garancia és a szervizhálózat adott, noha a sokkal vastagabb árcédula is. A BIOS frissítések addig érdekesek, amíg stabil lesz a gép, ha csak 1-2-t adnak ki, azzal sincs gond. Engem a mostaniban csak az zavar, hogy az se működik, aminek kellene, és azért ez így gáz. De tekintve hogy eddig még a Secure Boot se működött rajta, a legutóbbi FW meg javította, ez már előrelépés

Kínaiban is két réteg van. Az első a nevesebb gyártók, róluk tudható, hogy odafigyelnek, minőséget adnak, sokszor rendes garanciát is, van alkatrészbázis még ha Kínából is, és azért odafigyelnek a supportra a maguk módják. A legkomolyabb közülük a Geekom, ők 3 év garit adnak, de van is felár a gépeiken. Aztán van a Beelink, Minisforum, és még pár mint GMKTec, aminek "neve" is van, tehát nem valahol összeszerelt valami, hanem egy brand. Aztán vannak a feltűnős-eltűnős fantázianevek, na olyat már nem vennék. Szerintem a nevesebb kínai simán vállalható, de nyilván van kockázata. Én Amazonról rendeltem, szóval 1 évig azért biztosan lesz gari, aztán majd kiderül. De ha valami gond van, az 1 éven belül úgyis kijön.
-
azbest
félisten
válasz
Gergello
üzenetére
Amiben van már kis teljesítmény, azok 80-100k huf körül vannak barbone. Itthon meg az a néhány n100 is többe kerül. Asus ryzen 5600h 200k körül barbone itthon például. GMKtec M6 Mini PC AMD R5 6600H meg kb 82 ezer barbone aliról euból. Itthon pl i5 1235u msi mini pc 160 ezertől kezdődik, az még olcsónak számít.
Szóval a drága elér relatív. Több (2-600 ezer közt) elkérnek a brandebb mini vagy ssf gépekért nyugati beszerzési láncban. Azokat inkább használtan gazdaságosabb megvenni, 3-5 éves korukban, ha nincs igény újdonságra,
-
Vittorio77
csendes tag
Sziasztok!
Rendeltem egy barebone SER8-ast. Nézegetek hozzá memóriát és SSD-t. Van valami speckó kitétel, hogy mit nézzek?
Memóriában a Crucial és Kingston memóriákat néztem ki. Az előbbi tudom, hogy jó, de utóbbi is megfelelő lehet? Ha nem kitben rendelem a memóriát, hanem pl. 2db 24GB-osat akkor az úgy megfelelő?
SSD-ben van ajánlott? -
Vasti74
senior tag
válasz
Yodafon
üzenetére
Ja, tényleg nem - de azért elég minik ;-)
A neves gyártó jellemzői pl.:
- Van neve ;-) Tehát egy IT területen átlagos ismeretekkel rendelkező akárki minimum hallott már róla. BeKooLinkPro meg hasonlók nem ilyenek ;-)
- Van támogatás (érvényesíthető garancia szervizhálózattal, BIOS frissítések, stb.)
- Ha pár év múlva el akarom adni, könnyebb dolgom leszPersze ettől még a kisebb, esetlege ismeretlen nevű is lehet jó: csak az ember elgondolkodik, hogy kik tervezték, hogyan (milyen minőségben) gyártották, stb. stb., mert ha gyakorlatilag alig kell valamiféle garanciát vállalni egy termékre, akkor azért szabadabban kezelnek dolgokat a gyártók, abban biztos vagyok.
Egy pl. Lenovo gépnél meg az ár tartalmazza a 3 év HELYSZÍNI garanciát, az általam kiszemeltnél meg +€33 az 5 év helyszíni gari... Azért ez egy kicsit más ;-)
-
Vasti74
senior tag
OK, de most a garanciáról és a támogatásról (BIOS frissítések pl.) volt szó, hogy ha valaki kicsit tart az alig támogatott kínaitól, akkor vegyen támogatottat ;-)
Lehet, hogy valakinek (pl. nekem, mert szerintem rendelek egy olyan gépet, mint amit linkeltem, csak SFF méretben) elég egy kicsit kisebb teljesítmény, cserébe viszont van 3 év garancia, és frissítések, sokáig.
Csak mint alternatívát linkeltem: ha valakinek meg az kell, hogy a lehető leggyorsabb legyen a lehető legkisebb méretben és a lehető legolcsóbban, a többi nem számít, akkor olyanokkal meg tele van az Ali stb. :-)
-
Tin
veterán
válasz
Vasti74
üzenetére
Azért nálam a 8845HS-et lazán megfogja a hűtés throttling alatt, még 65W TDP-vel is, és normál használat mellett totál csendben van, játék alatt meg bőven viselhetőbb, mint bármelyik gamer laptop (igaz, azokban van diszkrét VGA).
A linkelt Lenovo rohadtul drága a "kínaiakhoz" képest. Ennyiért lehet venni K8 Plust, vagy a 8745HS-es gépeket 32GB rammal és 1TB ssd-vel.
-
Vasti74
senior tag
Ha valaki fél a kevésbé neves kínai mini gépektől, az vehet neves kínait is ;-)
Pl. itt van ez a Lenovo, nem is gyenge, nem is drága, és azért ezekhez szokott lenni garancia meg támogatás.
De egy szint felett (teljesítmény) kár ezt a formátumot erőltetni szerintem... Egyszerűen fizikai képtelenség akkora hűtővel, ami egy mini PC-be belefér kordában tartani akkora disszipációkat, és még csendes is legyen?! Már egy SFF gépben is maga a hűtés nagyobb, mint egy mini PC ;-) Szóval játszani stb. szerintem érdemes minimum egy SFF gépet venni...
-
Tin
veterán
válasz
Yodafon
üzenetére
NE! Figyi, itt a gép, megvettem, visszaküldhetem még januárig, de nem akarom. Teljesen frankó kis gépek ezek, csak tudni kell a korlátait, amik amúgy vannak a nevesebb gyártóknak is. Itt annyi van, hogy lehet, hogy nem vagy csak sokára lesz BIOS frissítés, vagy éppen egyik-másik funkció nem úgy működik, ahogy kellene.
De csak hogy végigmenjek a sajátom "hibáin":
1. USB portok áram alatt maradnak, a BIOS beállítások hatástalanok, a support szerint a wake on lan miatt. Kicsit bosszantó, de végülis vettem egy kapcsolhatós okoskonnektort, rádugtam egy elosztót, és így nem csak a gépnek a portjai és a rádugott dongle-k/egerek nem maradnak áram alatt, de egyéb tápok sem ciceregnek halkan éjszaka. Nem érzem akkora problémának, és ez lehet, hogy nevesebb gyártónál sem mindig működik.
2. A ventillátor sosem áll le. Megvan a beállítás a BIOS-ban, a fiamén működik is, ezen nem. A support szerint ez ilyen, én meg nem hiszem el, szerintem csak lusták megcsinálni. Windowsban a Fan Control simán leállítja a ventit, szóval ez is bullshit. Amúgy a venti alapjáraton extrém halk, és nem baj, ha van folyamatos légáram, szóval ez nem valódi probléma, csak ismét egy "miért nem működik" eset.
3. Gyenge WIFI/Bluetooth ugyanaz. Alu ház, rossz antenna-elhelyezés. Működik, de lassan. Egy tízdolláros antennaszettel és egy kis lyuk fúrásával simán kivezethető külső antenna, amivel atom net van, vagy pedig USB stick. Én semmilyen PC-t nem használok wifiről, szóval LAN kábel bedugva, és nem probléma. Ha hordoznám, akkor pedig van WIFI-s stickem, meg BT dongle is, de mondom, a router közelében azért működik, még ha lassabban is. A BT is gond nélkül megy a gép előtt, 3-4 méternél kezdi csak eldobni a jelet.
4. USB4 portról láttam képet a supporttól, hogy tényleg megy gyorsan is. Engem nem érint, mert nincs USB3.2-nél gyorsabb SSD-m, és ha lenne sem lenne érvágás, külső videokártyát nem használok, az USB-PD áramellátás pedig gyönyörűen működik, ahogy a 4K/240Hz is remekül megy az USB-C-ről. Így igazából ez sem probléma.Ezek szimplán bosszantó apróságok, és mellette a tudat, hogy a franc tudja, hogy meddig fog menni, és ha megkotlik, akkor mit lehet vele csinálni. Nagyon kicsi esélyét látom a behalásnak, és annak aztán végképp, hogy garis ügyintézés sincs, szóval ez inkább csak a nyugati vásárlói kényelmi zónából való kilépés okozta diszkomfort érzet.
Annyi, hogy valami nevesebb gyártótól vegyél, és népszerű terméket, mert amit sokan vesznek, azzal foglalkozni is fognak.
-
azbest
félisten
válasz
Yodafon
üzenetére
ha nem kifejezetten üzleti szériás gépet veszel, akkor az ismertebb gyártók közül is van, aki csak hébe-hóba tesz ki bios frissítést. Az üzleti gépekhez meg szinte havonta jönnek.
Garanciát pedig úgy kell nézni, hogy ha feléből, harmadából megkapod, megéri-e a kockázatot, hogy ha esetleg elromlik, akkor másikat kell venned. -
-
Tin
veterán
válasz
Ixion77
üzenetére
Ezt elég jól megfogalmaztad, sajnos tényleg ez a helyzet. Kapsz egy működő valamit, ami valameddig működik, mindenféle garancia nélkül. Ledöbbenve olvasom a Beelink support fórumait, hogy fotókat kérnek az emberektől public topikban a szériaszámról, és az alapján küldik a BIOS linket privát üzenetben, ami a mega share oldalra feltöltve. Ahogy a driverek is. Ami nem működik, arra a válasz, hogy így van tervezve, ami hibás vagy rossz a bios-ban, ott is megmagyarázzák, hogy miért az, ha nem megy a wifi mert szarul van tervezve az antenna, akkor vegyél olcsó USB-s WIFI sticket, ha az USB4 port csak 3.2-es sebességet produkál, akkor jön a screenshot, hogy náluk milyen enclosure-el megy. És így tovább.
Nem akarok igazágtalan lenni, mert a gép jó, de mi ezt a fajta barkácsolgatós, jóindulatból segítgetős, garancia nélküli világot 89-ben már a hátunk mögött hagytuk, ők meg a mai napig ebben élnek. Nem rosszindulatúak, nem nyerészkedni akarnak, egyszerűen csak az ő fejükben ez a szolgáltatás, és elképzelni sem tudják, mi az a valódi garancia, a support, a szabványok, a személyiségi jogok, vagy bármi hasonló. Egy jóindulatúan összekendácsolt cuccot kapsz, ami amúgy a "nevesebb" kínai gyártóknál egészen jó minőségű, de az, hogy lesznek-e BIOS frissítések, vagy valódi support az adott modellhez, az kb attól függ, hogy mennyire népszerű, és mennyien veszik. A fiam SER5 MAX-a a mai napig népszerű és kapható, 2 hónapja jött hozzá újabb BIOS, pedig már vagy másfél éves modell. De ha kifogsz valamit, amiből nem lesz semmi, akkor marad az az 1 bios, és reménykedsz benne, hogy a Windows 24H2 frissítés nem nullázza le a géped. Ami amúgy épp most történik jó pár tulajnál.
Kicsit sötétebbnek festettem le a képet, de ez a lényege. Én bevállaltam egy alulárazott géppel, még tesztelgetem, aztán belerakok egy 4TB-os Samu 990-et, és használom. De szerintem hetente csinálok majd backupot, mert nem szeretnék meglepődni. És ha bejön ez a form factor, akkor majd nézelődök tovább ebben az irányban, ha meg nem, akkor visszatérek a saját összerakáshoz.
-
-
Ixion77
addikt
válasz
BalaNce87
üzenetére
Épp a héten gondolkodtam nagyon erősen egy erős MiniPC beszerzésén, de végül pont azért adom fel a témát, mert úgy látom, hogy ezeknek a kínai beszerzésű kütyüknek a garanciaideje gyakorlatilag nulla nap. Még ha halottan érkezik sem feltétlenül hajlandóak foglalkozni veled.
A másik gond, hogy a supportjuk is nulla. Ha mondjuk biztonsági frissítést miatt BIOS-t kellene updatelni a gyártónak, akkor ezek a kis gyártókra nem lehet számítani.
Ezért elkezdtem újra a laptopokat nézegetni, mert ott legalább egy Asus vagy Lenovo értékelhető támogatást is ad, nem csak hardvert. -
BalaNce87
addikt
Kicsit visszaolvastam és úgy látom a napokban kb. mindegyik gyártó szóba került már. Van itt olyan aki össze tudja foglalni, hogy mi most a piaci helyzet? Melyiknek mik az előnyei? Pl. úgy láttam, hogy a geekom nevű gyártó 3 év garit vállal de a többi gyártó általában csak egy évet. Ez pl. nálam kardinális kérdés, de gondolom másoknál is. Esetleg valaki tud egy összefoglalót tolni erről?
-
ladisz85
újonc
Sziasztok! Ninkear N4-gyel van bárkinek bármilyen tapasztalata? 204$ elég jó árnak tűnik érte R5 4600H-val, de attól félek én is, hogy hangos lesz. Leginkább plex szervernek kéne, amihez tudom, hogy egy N100-as is bőven elég, ha nem kell transzkódolni, viszont ez alig drágább és azért jóval erősebb. Előre is köszi a válaszokat.
-
Kobe
veterán
az a baj hogy az opensense, pfsense, openwrt az usb to ethernet átalakítókat kevésbé szereti
találtam itt HA-n fillérekért celeron 3350-es procival, de azért az N100 nem lett volna rossz ha később jön valami ISP upgrade a telekomnál. Van már külön unraid serverem, arra emg nem raknám fel VM alá a router oprendszert, mert ha leáll az unraid server vmiér,t akkor megy vele a net is..... -
azbest
félisten
esetleg 9 dolcsi kürül valami usb3 - 2.5G lan adapter hozzá? [link]
100 dolcsi körül nem annyira van 2 lanosból olyan, ami bővíthetőbb. Néha integrált ramos T8 vagy T9 plus nevű n100 vagy hasonló, de az meg csak dual gigabites.125 euro (a -20 euros bf kuponnal) van nála 4 portos n100 barbone [link], de ez ddr5 sodimmes.
Nem az n5105 változat, figyelni kell kiválasztáskor. Nekem nem ez a fajta van, máshonnan van egy másabb 4 poros. Én tettem az aljára ventit, mert terhelés alatt a ram és ssd fel tud melegedni, ha nincs légmozgás.Egyébként, ha routernek akarod, akkor esetleg egy porttal és egy smart switchel [link] is lehet vlanok segítségével okosítani. Valamennyit valsz veszít a 2.5G sebességből.
-
azbest
félisten
válasz
syrus1006
üzenetére
az nem jó, ha 93 euróért [link] veszel ram és ssd nélkül és itthon veszel bele egy 16GB-os ddr4 sodimm modult és egy 512-es ssd-t? Még tart a 12 euros alis black friday kupon.
Az n100-as gépekben, ami bővíthető, ott is csak 1 ram slot van. Nem lehet 8+8, hanem csak egy 16-os (vagy 32-es nem hivatalosan).
Jé, van már N150 proci is? A g3 plus változatnál látom. Ha jól látom kicsit magasabb órajellel és magasabb gpu sebességgel megy, mint az n100. De kicsit mintha gyengébb lenne, mint az N97.
-
syrus1006
tag
Igen, az Alin néztem. És ott jelenleg a 8GB RAM-os kb 47eFt körül van, a hivatlos oldalon a 16GB-os pedig $180 (kb 72eFt). Elég nagy a különbség. Ha mindkét opció elvileg tartalmazza a VAT-ot, akkor lehet érdemesebb megvenni a 8GB RAM-osat az Ali-ról és külön venni még 8GB RAM-ot? Vagy a végén úgysem lenne olcsóbb?
-
Ixion77
addikt
válasz
syrus1006
üzenetére
Nem tudom hol nézed, de a hivatalos oldalán van jelenleg is mindegyik verzióban bőséggel.
-
Új hozzászólás Aktív témák
társtopik: Mini-ITX
- AMD Ryzen 5 3600/3060Ti/256Gb SSD/16GB Ram/500W
- GIGABYTE GA-Z97X-Gaming 7/i7-4790/16 gb tuning ram
- Asztali PC , i7 7700 , 1660 Super , 16GB RAM , 256GB NVME , 500GB HDD
- RYZEN 7 5800X + hűtött VRM-es A520 alaplap + 32GB hűtőbordás DDR4 kit! GAR/SZÁMLA (a Te nevedre)!
- GAMER PC - i7-7700, 16GB DDR4, GTX 1650
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

a 880m és 890m kártyás gépek meg +10%ot tudnal asszem de magas felárért

Szóval èn is maradok a notinál valószínűleg. 4 körül van Legion I5-el meg 4060-al , szerintem olyasmi lesz ha rászánom nagam.