Hirdetés
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Gurulunk, WAZE?!
- Toomy: FOXPOST: régen jó volt, de már jobban jársz, ha elfelejted
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- sziku69: Szólánc.
Új hozzászólás Aktív témák
-
azbest
félisten
nekem a firebat változatban noname ssd m.2 sata volt. És az fix 40 fokot hazudott hőmérsékletnek, nem a valósat mutatta. Szóval inkább ezért cseréltem át. Amúgy annyira nem látványos a különbség programok indításában és hasonlókban.
Ha jól emlékszem 2 sáv van a slotban, gen3-as. A nagyobb sebesség viszont melegedéshez vezethet, mert gyárilag nincs szellőzés egyáltalán azon az oldalon.
De ezt már régebben beszélgettük szerintem. Neked mutattam, hogy hővezető padokkal beszendvicseztem [link]
Egyébként úgy látom megint szórnak ki kisebb kapacitású 2242 és 2230 méretű kártyákat olcsón. 128/256/512 2242 [link] és 128/256 2230 [link] fajtákat látok náluk. Valsz gyárinál nagyobb ssd-re cserélt új laptopokból származnak.
-
szkutyi
addikt
Köszönöm szépen mindenkinek!
-
DaVE-1
senior tag
SSD-nek játékoknak fikarcnyi a jelentősége..hiába teszel te alá egy többszáz ezres csúcs ssd-t nem lesz szinte semmi jeletős gyorsulás a sima "alap" 500mb-osokhoz képest... aki pedig esetleges 1-2 secért ennyi pénzt kiad az kh buta ember.. (csak és kizárólag game frontot mondom programok nem érdekelnek mivel nem használok semmit a total commenderen kivül)
-
5leteseN
őstag
A nagy sebesség előny főleg akkor jelentkezik, ha nem kell a sok kisebb állomány mozgatása közben egy immár elég bonyolult PC-s számítógép-környezet minden megszakítására, időzítésére, sok egyébre várni-x(sok)-szor.
Például, emlékeim és tesztek szerint a kb 80x200kb-85MB közötti(összesen kb 1,6GB) mozgatás jelentősen tovább tart(a közben az ezeket használó program által végzett műveletek miatt is) mint egy darab1,6GB-os állomány egyben-másolása!
Átlagos felhasználó inkább az előbbivel találkozik naponta(elég a SATA-SSD), a másodikkal pedig ritkán és havonta(ilyen esetekben előny az NVMe 3-5x-ös sebesség).
Te átlagos felhasználó vagy(-leszel a következő 2-3-4 évben), és nagy a(z ár és méret) különbözet a kinézett két SSD között?
Ezeken a válaszokon múlik kb a neked jó döntés!Itt ez valóban kezd OFF lenni, ennél bővebben majd ott válaszolnak.

-
5leteseN
őstag
Nem ismerem: az mi?
A lényegre kérdezve:
Mekkora állományokat mozgat?
Milyen gyakran?
Milyen sebességgel?A videónézés például 4-5GB-os filmeket is "mozgat", de a film-nézéshez szükséges (viszonylag) lassan, kis sebességgel, azt is darabokban, ... Tehát a mozizás (szerintem) messze nem igényel ilyen nagy sebességű tárolót. Az is döntő természetesen egy vásárlásnál, hogy milyen árkülönbözet van a kettő között: egy 2TB-os új SATA-SSD ugyan drágább, mint egy alig használt-garanciás NVMe-s SSD, de akinek elég az 1 TB, de úgy gondolja, hogy a közeljövőben kell neki a munkához-hobbihoz a nagy sebesség, annak szerintem a pillanatnyi "nem-kell" ellenére is jobb vétel a számára szükségtelennül nagynál kisebb (de bőven elég méretű) tároló, a közeljövőben lehetségesen "jól-jöhet"-szükséges szuper-sebességgel. Ezek egyéni dolgok, nem tudhatom-tudhatjuk.
Ez a "szuper" a PCIe3.0x4-es kapcsolódásnál 500Mbps/3500Mbps(kb), a PCIe4.0x4 esetében duplázódik(szintén kb) és a PCIe5.0 esetében ismét(kb.).
Akinek pedig Lambó-ja(Bentley, R-R, ...) van az nyilván vegye meg lazán a PCIe5.0x4x4-et (Bifurcation)

...a négy SSD5.0-jához!

Én azt sem ítélem el: "Úgy jó lud, ha "dundi!".

-
5leteseN
őstag
Átlagos felhasználónál nem(nagyon) jelentkezik az az előny (500Mbps/3500Mbps PCIe3.0-nál). ami a tesztekben olyan jól mutat.
Kinél számít akkor ez a sebesség előny(1.4/2.0 NVMe SSD): ahol nagy(-nagyon nagy: sok GigaBytos-os) állományt kell mozgatni. Ez átlagos felhasználónál jelenleg az AI(MI) programok esetében fordul elő(2-5-10+ GB méretű file-ok), vagy esetleg még jó minőségű filmek(gyakori) másolásakor(nem nézésekor ! ).A közeljövőben (2-3-4 éves távlatban) ebben a tendenciában nem várható változás. Az életem nem tettem erre, ez "csak" magánvélemény 20+ év IT alkalmazás után.
-
szkutyi
addikt
Megéri szerintetek nvme ssd-t venni a tbao t8 plus-ba?
Most ugye és sima SSD van benne ami durván 500/500..
Sogornak most telepítettem egy új nvme ssd-t (NVMe (PCle x4 8.0 GT/s @ x4 8.0 GT/s) és hat brutál mocskos gyors.a sima ssdhez képest...
Igen tudom ez egy n100as mini pc, de kérdem én ha megéri, milyet?512gb kellene
koszi. -
DaVE-1
senior tag
Nos ha tesztelgettem és közben játszogattam ....
Biosba lépve alapon a gép balance modban van. Nem nyúltam semmihez így hagytam.A játékok amikkel játszottam és közben mértem az értékeket:
Dirt 5 1600*900 medium 40-50w között ugrál a fogyasztás. Ez a többi játékra is igaz gondolom a balance modnak 50w a felső határa..
Egy random esős sáros pályán mértem a game elején. Nem sok az fps szám de simán játszható a játék.Average framerate : 32.7 FPS
Minimum framerate : 25.8 FPS
Maximum framerate : 36.6 FPS
1% low framerate : 28.2 FPSHomefront Revolution 1680*1050 low smaa2x
Average framerate : 45.5 FPS
Minimum framerate : 35.7 FPS
Maximum framerate : 57.6 FPS
1% low framerate : 36.4 FPSFPS game ,tökéletesen játszható.
Crysis Remastered 1920*1080 low smaa 1x
Average framerate : 44.7 FPS
Minimum framerate : 29.7 FPS
Maximum framerate : 64.3 FPS
1% low framerate : 26.6 FPSA game elején mértem amikor a dombon megyünk le a tengerpartra onnantól a pálya végéig. Robbantgattam lődöztem mindent és mindenkit. Sose gondoltam hogy a Crysis igp-vel így lehet tolni. Tökéletes!!! (Nézegettem feljebb is a grafikát de hát ugye crysis esélytelen
)Skully 1920*1080 high (ue4)
Average framerate : 49.5 FPS
Minimum framerate : 34.5 FPS
Maximum framerate : 60.9 FPS
1% low framerate : 35.8 FPSEgy koponyával kell a pályákon gurulni ugrálgatni ügyeskedni (platformer game) át tudunk alakulni amolyan golemmé is.. A második pályát mértem végig. Ragyogóan fut a játék tökéletesen játszható.
Hellblade 2 (ue5)
Series X-en kimaxoltam és tudom meg láttam ez a játék álomszép. Így semmi reményt nem fűztem hozzá hogy ez ezen a gépem menni fog, de mivel a teszt az teszt feltettem..
A játék sajnos nem játszható értelmes keretek között. A legjobb eset 1280*720 low XeSs ultra teljesítmény moddal volt így 20-30 között ingadozott az fps érték ,de nagyon ocsmány volt a játék és legkevésbe sem "smooth" így ezt el is engedtem. Az amd fsr3-omja nem tudom csak ezt a 660M-et nem szereti-e de azzal nagyon csúnya volt a game.Hellblade 2 kapcsán kis lábjegyzet.. hogy érdekes lett ez az UE5 hogy mennyire moslék tud lenni. A crysis csutka max grafika és a full low között kb ehhez képest észrevehetetlen a különbség. Itt a Hellblade 2nél meg kb sugárba hánytam az első résznél is ocsmányabb volt és az legalább futott 40-50 fps-el..
-
Peat;)
veterán
Legalább próbálnád ki, már elején is írták a Biost.
Egyébként nincs nagy teljesítménydifferncia, a 35w a gyári tdp keret. Az 50 és 65 watt azért van hogy nyerj 10-20%ot és kínozd a cput, bőgjön a gép és még ki tudja hol emeli meg a feszt az alaplapon. Ezek csak azért vannak hogy tesztekben ez a gép picit jobban szerepeljen mint a többi márka, nem ettől lesz egy játék játszható az biztos. Ami 15 fps és 20 lesz agyonhúzva az úgyis vacak marad. Akkor segít ez ha valami mondjuk 27 fpsel megy, és feltornázni fix 30ra... hány ilyen játék lehet?
Kicsit le kéne nyugodni és megpróbálni kiismerni a gépet, utána eldönteni merre tovább.
-
azbest
félisten
terhelés alatt nem lesz csendes, amikor 80w-ot fűt el. Ha meg üresjáradtban, netezéskörben nem sokat fogyaszt, akkor nem kell pörgetnie a ventit sem, ha nem performance módban van.
Ha felnyomtad performance módra, akkor meg ne dühöngj, hogy zúg a gép, mert folyton max tempóval pörög üresen is.
Egyébként inkább azt kéne megkresni, hogy nincs-e windowsos segédprogram, amiben szintén állítható a három mód közt, hogy ne kelljen játék előtt mindig belépned a biosba.
De a teszt szerint balanced módban nem sokkal lassabb, mint performanceben és ott üresjáratban nem zúg. -
DaVE-1
senior tag
Ezt a tesztet néztem ahogy rengeteg másikat is. Csak a lényeg nincs egyikben sem hogy 35vs65wattos mod között mennyi a teljesítményromlás. Mert gamingben ami ugye nem túl acélos alapból az igp miatt biztos jelentős a majd dupla fogyasztás.
Most sajnos napokig nem tudom majd bekapcsolni tesztelni mert cserélik az áramhálozatot a lakásba. -
azbest
félisten
gmktec nucbox m6 teszt [link]
A biosban van teljesítmény állítás
advanced - power mode select
A mini pécéknél nincsen egységes hűtő, rögzítési mód. A gyártó saját hűtője való rá, nincs szabvány.
Azt mondja 10 perc után, hogy balanced módban teljesen csendes üresjáratban, 10 wattot fogyaszt a konnektorból. Terhelés alatt már megjön a hangja, 80w-ot fogyaszt a konnektorból.
Ha performance módra van állítva, kicsit még többet fogyaszt. -
DaVE-1
senior tag
-
atiska007
senior tag
Ettől tartottam, hogy terhelésnél kicsit hangos lesz... de ez az ára a nagyobb teljesítménynek+nem túl jól optimalizált hűtésnek.
Lehet várok még a miniPC cserével, ez jónak tűnt volna, de marad a Thinkcentre 720q, 8500T procival. Igényeket egyelőre kiszolgálja többé kevésbé..Köszi a tesztet és a tapasztalatot!
-
DaVE-1
senior tag
Nem akarlak megbántani: "T-BAO T8 Plus Intel Alder Lake N100" Ezen mi lenne hangos ?? Ez játékra kb totálisan alkalmatlan. Össze se hasonlítható a 6600H-val erőben.
A csoda az volna ha a tied hangos lenne...
Ennyi erővel hozhatnátok raspberry gépeket hogy érdekes azok se hangosak...
-
5leteseN
őstag
Kicsit hosszabb távon gondolva a mini PC-re felmerült bennem a kérdés, hogy "sima" DDR5 RAM-mal is vannak tagok ebben a Mini-PC csapatban? Mert a SO-DIMM(laptop)-RAM-ok mindig is drágábbak, mint az asztali RAM-ok. Ha lenne asztali-RAM-os, akkor a különbözetet átváltanám ugyanis nagyobb (RAM-)mennyiségre.
Az az elvadult ötlet is ismétlődik bennem, hogy ezek a lapos-Ryzen-ek vajon tuningolhatóak?
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
...csak-mert mini-PC üzemmódban nem gond még 30-100-mégtöbb W-ot és jobb-nagyobb ventit alá tenni!

Az meg már a dolgok netovábbja lenne, ha Thunderbolt-ot "találnék valamelyik megfizethető áras Ryzen-es Mini-PC-ben!

-
ugyes
senior tag
Nekem mindegy. Téged zavar a zaj. A közeljövőben, mert nem néztél utána e tulajdonságának, elköltesz még néhány 10eFt-ot, hogy talán jobb, így használható legyen.
E helyen is gyakorta emlegették a gyakori gyenge és/vagy hangos hűtést a mini pc-knél úgy általában is, de a kínai mini pc-knél kifejezetten.
Ne értsd félre, személy szerint nem örülök ennek, csak leírtam, hogy ha zajterhelés is fontos, akkor pimpelés nélkül milyen lehetőségek vannak (aztán a fórumtársak majd kiegészítik, stb.). -
DaVE-1
senior tag
"ügyes" vagy
Megnéztem ezt a Dell OptiPlex micro-t amit kiadott a google van hulladák 105 ezerért amit az enyém gamingbe ripityára ver és találtam 280K-ért amiben szintén a 78 éves intel uhd grafika van... miért lennének azok hangosak amikor nincs mit hűteni rajtuk?
Komolyan kérdem -
ugyes
senior tag
A mini pc-k többségénél a zajosságukat emelik ki a tesztelőik, használóik, ahogy én érzékeltem eddig (az Intel NUC-omnak is van alaphangja, de terhelés alatt lesz csak "helikopter-porszívó"). A szerencsésebbeknél ez csak terhelés alatt jön elő.
Ha rákeresel erre a gépre a YT-n, ott eléggé rosszul szerepel a zajteszteken (már, ahol van). Itt majdnem 48dB-t mérnek, ami szerintem elég magas érték. A "márkás" gépek esetén ez (pl. Dell OptiPlex micro) 26-30 dB terhelés alatt.
Minisforum gépeit emlegették mások, hogy kevésbé hangosak. -
DaVE-1
senior tag
Akkor ha pár teszt alatt nem szokom hozzá a hangzavarhoz veszek rá egy rendes asztali cpu hűtőt és max nem ebben a kis házban lesz hanem eszkábálok neki valamit. Sőt azt is el tudom képzelni a régi számítógépházamba beépítem..Méret ugyanis kevésbé érdekel mint a hang. Szóval minden megoldható

-
Peat;)
veterán
Minipc általában fix megoldásos. Vannak olyan modellek amelyeknek jobb a hűtése, "cyberpunk mini pc" pl ami mindenféle minigyártó neve alatt kering.
Vagy firebat "márka", de ott ssd-bél nincs miniventi.Ezekben egy nagyobb hűtőborda van és azon van a nagyobb/9-12 cm/ ventillátor. De ilyen hűtést találni és hogy jó is legyen a gmktecbe szerintem kicsi esélyes, de ha bármi sikerül majd írj ide.
Illetve biost nézd meg hátha állítható /teljesítmény kárára/ hogy halkabb legyen, silent mode ilyesmi.
-
DaVE-1
senior tag
válasz
5leteseN
üzenetére
Nem a teljesítménnyel van a bajom. Tudtam mit veszek ezen a téren és ez nekem elég. Engem a hang zavar mert hangzavar

egpuhoz nem nagyon értek de ahhoz nem valami alaplapi kivezetésű hdmi szerű foglalat kell? Az meg kb a mini pc-ken nem igen alap dolog. De ennyi erővel a hibás 6750xt-m helyett oda is vehettem volna új vga-t de én már nem akarok gépre többszáz ezreket költeni azért lett ez.
-
5leteseN
őstag
A BOS-ban lesz az a Turbo Boost kikapcsolás, ezen belül gyártónként változik, hogy hol, a neve szerencsére nem nagyon. változik
Ahogy olvasgatom a tapasztalataidat, szerintem hamarosan érdeklődni kezdesz az eGPU lehetőség iránt: az egyik szabad és nélkülözhető SSD-be például.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
DaVE-1
senior tag
Elég limitált szerintem a lehetőség... Ezeknek a kis hűtőknek mi a hivatalos neve? Ebből is van több fajta tehát "márkásabb" sokkal halkabb stb vagy ezekbe a mini pc-kbe van ez az egy fajta az csók?
Egész nap ezt kerestem googleba hogy cooler csere stb ezermillió permutációban de semmit nem találtam róla... Mindenkinek megfelelne hogy ilyen rohadt hangos? Vagy csak én fogtam ki olyat ami ilyen?
Minime55: "Én kikapcsolnám turbó boostot és beallitanak egy közepes fix max órajelet." Ezt hol tudom megtenni és hogyan? -
DaVE-1
senior tag
AMD Ryzen 5 6600H Mini PC--NucBox M6 16GB RAM/ 512GB SSD
Első benyomások:
Elsőnek a Hellblade Senua's Sacrifice játékot indítottam el. Kezdtem FHD minden high , fsr és raytracing off. A játék így mondhatni játszhatatlan. 2x fps értékek harcokban akár 15-18 ig is leesik. Benyomtam az FSR-t teljesítményre így a tűzes csatákban is 40-50 fps között van azaz játszható. Mediumon így 50-60 közötti. Beröccenések természetesen vannak ,de ezek nagygépen is megvoltak.
A gép mocskosul hangos. Aki ilyet akar venni az úgy tegye hogy már méretben vesz mellé egyből egy bele való normális hűtőt. Én nem tudom mi van benne elállítva ,de amikor csak a windowsban ténykedtem hogy szedegettem le a játékokat a ventije fel le kapcsolgatot azaz már csak "sima" dolgok közben is hangos nem csak játékok alatt.
A házból a venti alul fújja ki a levegőt ami idióta megoldás HA NEM SZERELED FEL valahova a levegőbe ugyanis az a kis kb 2-3 milliméteres "talp" szerintem brutál kevés a levegő normális távozására.
Majd ha lesz időm kiderítem milyen hűtő ajánlott ehhez ami nem olyan mint egy turbina.
Ilyen hangot kb a 6750xt-m ad amikor fullosra van állítva a ventije pedig ez csak egy kis tenyérnyi SE prüntyi..
Game alatt a hőfok 60-70-80 között mozgolódott..(a 80-as érték amúgy szinte alig volt) De pakoltam fel Metro Exodust majd megizzasztom az alatt is.
A ház teteje könnyen lepattintható ahol van egy "burkolat" amit 4 csavar tart szóval könnyen mokolható.
Egyelőre csalódás a hang miatt.De mivel kellett a performance az meg nekem elég lesz így végülis elégedett vagyok.A hang dolog megoldható lesz egy másik hűtővel. -
DaVE-1
senior tag
válasz
atiska007
üzenetére
Természetesen lehet, eleve lehet kérni ram nélkül 16 illetve 32GB-al is. 2 db ram slot van benne.Természetesen amit tudok mindet leírok majd róla itt is és bővebben a logout tesztben is. Már itt van a kisgép 10:20-kot hozta a futár azaz a megrendelés napjáról 11 naptári nap telt el.
Majd a holnapi nap folyamán fogom összerakni "belakom" és indulnak a tesztek
(Természetesen csak ha bekapcsol
) -
DaVE-1
senior tag
18-án rendeltem GMKtec oldaláról (112K-t vontak) [AMD Ryzen 5 6600H Mini PC--NucBox M6 16GB RAM/ 512GB SSD]
Most kaptam a levelet ,hogy 29-én hozzák. Ej de várom már. Lehet az xbox kicsit sokat fog most pihenni
-
azbest
félisten
hát én már egy ideje firetv stickekkel nézek streaminget, filmeket. Annál olcsóbban olyan szinten elérni kb lehetetlen. Helyi fájlokhoz volt nas, de már évek óta csak streaminget használok, így még az sem kell már.
Persze itthon kicsit macerásabb a beszerzés, de votl hogy jártam németeknél, meg továbbküldős szolgáltatással, bár azóta van magyar webshop is, ami nem túl nagy felárral behozza. Csak néha durván leakciózzák az amazon webshopban / német fizikai boltokban. -
Ismerős feeling - én akkor pilláztam nagyokat, amikor megláttam az i5-1030NG7 típusú nomenklatúrát

Nehezen vergődöm zöldágra ezzel a miniPC kérdéssel. Kellene egy ilyen médiaszervernek, ahhoz az Intelesek túl drágák, az Androidosokkal meg túl sok a macera, ha Linuxosítani akarom őket. Eddig azt hittem, hogy a Kodiból szépen visszaosztok mindent, erre most kiderült, hogy az egyik TV nem eszi a Kodi médiaszerverét
A végén tényleg veszek egy ODroidot, aztán rámegy egy OMV... -
azbest
félisten
ó, igazad van, az n95 az, amelyikben kisebb a gpu. Annyi változat van már, hogy összekevertem őket sajnos
Amúgy mivel a biosban állítható a power limit, így lejjebb vehető, ha sebesség helyett kisebb fogyasztás kell. Bár lehet a ram és ssd fogyasztása mellett nem olyan nagy a különbség.
-
Köszi!
Amit az iGPU-ról írsz, azt nem teljesen értem, elvileg mindkettőben 24 EU van, viszont az N97-nek 60%-kal magasabb az órajele. Persze ezt a power budget limitálja, de potenciálisan minimálisan gyorsabb CPU-ként és sokkal gyorsabb 3D-ben az N97.
Nekem most elsősorban low power megoldásnak kell, de nem baj, ha később van opció másra is használni.Igen, az ODroid elég korrektnek tűnik, nem apró szarságokon spórolnak.
-
azbest
félisten
ezzel nincs tapasztalatom, csak videók és netes teszt alapján, talán kicsit több power budget jut a cpu résznek, mivel a gpu rész kevesebb magos. Így talán cpu-ként picit gyorsabb az n100-nál, de játék vagy más 3d dolgokban gyengébb. Mondjuk azt hiszem a videójátszás és transzkódolás mintha külön modul lenne, ami talán hasonló kéne legyen.
De persze az is számít, hogy a biosában milyen a power budget. Ha valaki közzétett valahol róla mondjuk hwinfo szenzor infós screenshotot, azt hiszem ott talán rajta van a különbözü L szintek power limitje
Kezdenek jönni ki videók: etaprime [link] Úgy látom lehet állítani a pw limitet. És intel lanok vannak (esxi azt szereti).
Itt úgy látom kivezették a 4 sávot az m.2 slotba, sok kínai minipécén csak 1-2 sáv van bennenem látom, hogy hdcp 2.0 támogatása van-e, az 4k streaming előfizetésnél kell
-
ODroid H4-et használ itt valaki? Ill. bármilyen N97 alapú mini PC-t? Bármilyen tapasztalat érdekel. Köszi!
-
DaVE-1
senior tag
GMKtec oldalról aki rendel már:
Mennyi idő alatt jött meg a termék? (csütörtökön rendeltem pénteken már shipped státuszt írtak)
-
F34R
nagyúr
válasz
nincsnév007
üzenetére
Igen, de ilyen hasonlo jo AMD hardverekkel nincsen, Lenovo, Dell, HP sem. Ha meg van Barebone Gigabyte vagy MSI hasonlok azok dupla aron mennek sajnos.
-
nincsnév007
addikt
én a múltkor írtam be hogy az én bmax mini pc-m egy fél óra után nagyon be lassul. időközben rá jöttem hogy a ventilátora döglött be, minden igaz a bmax küld egy új ventilátort email alapján de többet nem tudok. na mindegy a kik-ben volt olcsó kis mini ventilátor na most azt mellé teszem és nagyon szépen hűti a gépet, és már nincs is lassúlás, hátránya hogy azért van egy kis hangja
így azért én is egy kicsit befürödtem, most ez mellett imádom a kis gépet, de befejeztem a kínai cuccokkal való szórakozást, inkább fizetek többet de ha bármi van magyar ügyfélszolgálathoz tudok fordulni. -
Drower88
csendes tag
Sziasztok!
A napokban vásároltam egy GMKtec NucBox G3 mini PC-t (barebone verzióként), de egyszerűen nem tudom működésre bírni és megoldást találni hogy mit ronthatok el.
Egy 16 GB-os Crucial DDR4 3200 Mhz-es memóriát vettem hozzá, SSD-ként pedig egy 512 GB-os Samsung 970 EVO Plus-t, de próbáltam más SSD-vel is.
A tápon látszik a zöld jelzés, a mini PC bekapcsol, de nem jön semmilyen jel a monitoron, se a gyári, se más régi "már bevált" HDMI kábelen sem. Mind az új, mind a régi HDMI kábel működik ha laptopról használom a PC-s monitoron. Lehet hogy nagyon amatőr kérdés, de mit ronthatok el? Illetve jól tudom hogy elviekben már akkor is kéne valaminek a monitoron látszódnia ha nincs se RAM, se SSD beleszerelve?
Köszönöm előre is a segítségeteket!
-
DaVE-1
senior tag
válasz
5leteseN
üzenetére
Fogok ,de sokára mivel egy rengeteg játékos logout tesztet szeretnék belőle
Mivel szerintem sokan szeretnék tudni mit bír egy ilyen kis gép.
Rengeteg játékom van a régi korokból is napjainkig így van miből szemezgetni majd.
720P lowtól végigmegyek 1080p maxig, hogy látható legyen hogy egy adott játéknál mi az ami ideális bárkinek. Bár ezt így leírva lehet nem is lesz olyan rengeteg sok game mert nagyon sok idő lesz ez
(Ami nem lesz benne azok a fogyasztási adatok mivel nincs semmiféle ilyen mérő műszerem)
De első körben érkezzen meg és működjön...amilyen nyomorék vagyok ilyen téren ezzel is befürdök
-
DaVE-1
senior tag
válasz
5leteseN
üzenetére
Valamilyen szinten biztosan. De én 100% hogy nem fogok hozzányúlni semmihez mivel nem értek ehhez a dologhoz.
Az én tudásomat már az meghaladja hogy pl adott egy 6000hmz-es ram akkor azt alaplapba téve már állítgatni kell hogy menjen is 6000-en.. szóval ezek a dolgok nem az én asztalom. Én csak bekapcsolom ezeket és használom ennyit tudok -
DaVE-1
senior tag
Játék-ra (no meg persze filmezés és internetre)
A nagygépbe lévő VGA rx 6750 lehet meghalt ,de valami érdekes módon.A kis vga igényű játékok a végtelenségig elmennek vele a nagyobb igényű játékok meg akár 10 perc múlva szétfagyasztják a teljes gépet. És mivel a teljes gép egy őskövület max még egy kört futok majd vele ami a VGA-ra irányul hogy elküldöm a szakember "VGA doktorhoz" ha ő azt mondja kuka akkor marad ez a mini pc gamingra az am6-ig.
Azért ez mellett dönttem mert most venni egy am5-ös alaplapot ami a legalja is kb 40 rugo bele egy 8700G-t 120K és akkor ram sehol... ez meg 112K minden van benne igaz csak 660M ,de nekem megfelel. -
DaVE-1
senior tag
Egyszer élünk alapon rendelés leadva... 112K-t vontak. Remélem nem bukom be
[AMD Ryzen 5 6600H Mini PC--NucBox M6 16GB RAM/ 512GB SSD]
Mivel kértem tárhelyet is elvileg felteszik rá a win 11-et vagy azt nem? -
Peat;)
veterán
Szia! Én a k5-öt néztem ki, ssd és ram nélkül 110k körül van most.
Hány nap alatt szállították ki? Driver gond még nem volt vele? Gyárilag rajta voltak, vagy win11el együtt telepítette? Nincsen a honlapon driver szekció, remélhetőleg azért mert mindent megtalál online a win11.
-
Laby
őstag
Több eszközöm van Teamviewer-be így egyszeri bejelentkezés után elég könnyen elérem minden eszközről bármelyik másikat. Chrome-ba nem tudom van-e ilyen?!
Ha azt szeretném, hogy internetkapcsolat maradjon a miniPC-n 0-24-be, akkor nem mehet alvóba? Vagy van alvó módnál valami beállítási lehetőség, hogy olyankor azért maradjon meg az internetkapcsolat?
-
Laby
őstag
Linux alapút próbáltunk egyik barátommal, de folyamatosan csak a szenvedés volt a beüzemeléssel, végén már csak arra nem sikerült rájönni hogy külső hálózatról hogy érem el és itt sok óra után feladtuk. Jó lesz a Windows, azt legalább ismerem és könnyű minden rajta.
Szóval felraktam a Windows 10 Enterprise LTSC-t. Ide Teamviewer, Plex,
Torrentmegy rá és innentől jó lesz nekem, csak az energiagazdálkodást szeretném jól belőni, hogy feleslegesen ne fogyasszon.
Köszi!
#925Patice
Köszönöm, ezeket kibogarászom akkor ha gép elé kerülök!
-
BIOS / UEFi-ben:
- Visszakapcsoljon áramszünet után
- ha engedi, akkor a nem használt USB portokat le lehet tiltani
- nem használt SATA portok is tilthatók
- proci energiagazdálkodása legyen engedélyezve
- proci ha HT képes, akkor igény szerint tultható
- ha nincs virtualizáció, akkor az is OFF
- ha állítható a TDP (TDP down) akkor azzal is alacsonyabbra vehető a proci fogyasztása
- végül lehet alulfeszelni is -
Először egy linux alapú OpenMediaVault rendszert használtam, később Linux CasaOS-t, de kezdő felhasználóként maradtam a Windows mellett és sok utána olvasás után a Windows 11 Iot Enterprise LTSC verziót használom, ez erősen ki van pucolva gyárilag!
Én is ezt használom minipc-n "nas"-ként!
Bekapcsolt távoli asztal-al a "nagy" gépről is elérem, Serviio app fut dlna szerverként!
Dobj egy privátot, ha érdekel ... -
Laby
őstag
Sziasztok!
Vettem egy MiniPC-t (HP Elitedesk 800 G2), letöltésekre, plex futtatásra és hogy elérjem telefonról, tabletről és laptop-ról is ha kellene. Ez 0-24-ben menni fog.Van valami általánosságban ajánlott Windows és Bios beállítás ajánlás amiket érdemes megcsinálni, hogy minél kevesebbet fogyasszon a PC, de az internet kapcsolat mégis mindig aktív maradjon?!
-
KisApám
addikt
válasz
5leteseN
üzenetére
Annyit csináltam még, hogy a BIOSban a iGPU 3 GB memóriát átállítottam 4 GB-ra.
Talán van értelme.
Bár láttam YouTubeos videókat, hogy nem sok, akár 500 MB is elég volna rá... -
5leteseN
őstag
A jó dolgok és az élet egyszerű
:
- kis saját, józan ész használatával(lásd nálad
),

- főleg ha még nem is hagyjuk, hogy bonyolulttá tegyék(marketinggel
például), 
- bár ez utóbbiakat utána "pici-pénzért" segítenek ám megoldani
!Vissza a szakterülethez: az általad logikusan megtalál és felhasznált "Fizikák" szépen összeadódnak, és kényelmesen fogja tudni hűteni az akár 20-30%-kal felhúzott teljesítményű rendszered(ha egyáltalán akarod ezt a +teljesítményt).
De ezeket a szépen összegzett előnyöket a használt szoftverek igényeihez optimalizált "kapcsolható" üzemmódokkal át lehet konvertálni még "csenddé" is, vagy kis alul-fesszel (és amikor nem kell teljesítmény a CPU-GHz-limittel) meglepően alacsony fogyasztásra.
Jó kis poénok, kellemes kis szakmai tréningek az ilyen "Feladványok".

-
KisApám
addikt
válasz
5leteseN
üzenetére
Az M.2 SSD-re rakott hűtőbordát úgy választottam ki, hogy (1) több anyag van benne, mint a gyári akármivacakban, (2) a thermal pad jobb hővezetőjű (a gyári hulladék mállott szét, amikor azt vettem lefelé) (3) a hűtőborda épp olyan magas, hogy a mellette lévő rácsokon a felette lévő ventilátor által tolt levegő még ki tudjon menni, illetve (3) a kialakítása is olyan, hogy kb. kifele vezeti a ráfújt levegőt, nem úgy, mint a gyári eredeti...
-
KisApám
addikt
Nekem nagyon tetszik, számomra nagyon bevált.
Otthon az 55-ös TV-re rákötöm, mögé leteszem, észrevehetetlen, szépen teszi a dolgát. Vagy ha rokonhoz megyek hétvégére, szállodába, stb. ott is jó, kis helyen elfér.
Játékokat nagyon jól viszi.
Pl. FULL HD-n Assassins's Creed Origin maxon, World of Warships maxon amivel eddig toltam.
Ha lehet, beállítom a max fps-t 50-re, ami nekem bőven elég. Ekkor a proci sem melegszik feleslegesen annyira.
Azért rakhattak volna rá fél cm-rel magasabb hűtőborádákat, jobb hűtés miatt, nem zavarna, ha miatta magasabb és nehezebb lenne a kisgép.
Amit eddig "Tuningoltam" rajta:
1. memóriákra vettem vékony rézfóliát plusz hűtésre (lehúztam róluk a papírt előtte)
2. M2 SSD-n lévő hűtést le kell cserélni, hulladék. Kis fém hűtőborda van rajta, egy rossz minőségű thermal pad van alatta, plusz még a papir is rajta van az SSD-n... EZT raktam fel helyette, 10 fokkal hűvősedbb lett.Azon gondolkodom még, hogy egy ilyen ventilátorra rakom a gépet (USB-és, fordulatszám szabályzós), ami tolja befelé a levegőt a gépbe, segítve azt a kis ventit a porcin.
-
c41r0^
őstag
+1, én szintén egy ilyenre neveztem be, elvileg holnapra megérkezik, a gyártó oldaláról rendeltem én is
GMTtec NucBox K6
AMD Ryzen 7 7840HS + 32 GB DDR5 5600 + 1TB M.2 PCIe 4.0*4 M.2 2280
530 USDA "Reatan Alloy 9" és a "Beelink SER7" után ez a harmadik legminőségibb és price/performance szempontjából nyerő váalsztás, viszont előző kettő drágább is 100 -150 USD-vel kb., és nem is könnyen beszerezhető.
egyébként ITT egy jó review róla, kb. ezt várom tőle -
5leteseN
őstag
Ezek a vasak (főleg a forgalmazás elején) még presztizs-termékek, az ehhez szokásos egekbe marketingelt árakkal.
Kár, de ez van!Egyébként: Valami használton gondolkozok, amit egy AI/MI célú rig alá tudok majd tenni, mert erre a területre furcsa módon nem kell nagy CPU teljesítmény( + rengeteg RAM
) "meghajtani" a VGA-t(az is rengeteg VRAM-mal
).A AI-szakterületen általános (szinte folyamatos) "üzemelés" miatt viszont nagy előnye ezeknek a Mini-PC-knek a "laposoktól" örökölt CPU-ikkal a kiemelkedő energia-hatékonyság!

Az átgondolás fázisában van még!
-
-
nicu71
addikt
válasz
nincsnév007
üzenetére
Csak kérdem,hogy esetleg monitor hátuljára függesztetted?
-
5leteseN
őstag
Szomorú a "modern" tendencia!
Durván túlbecsülve: 0,5$-ral többől már "rendes" is lehetett volna!
Mint a Xiaomi-s(jó) példa mutatja, csak a szándékon múlik.
A fillérb...ó nevelést kapott generációk miatt ez piaci viselkedés, és annak terméke is (rövidtávon)piacképes.
Áldoztam pár leütést azoknak, akik tudnak nem-saját-kárukon is tanulni!
-
nincsnév007
addikt
sziasztok. vettem maganak egy bmax b4 plus mini pc-t. 1 hónapos a gép, csak word, meg excel használnám. működik is. de ma gondoltam használom egész nap, a ventinek azért lehetett hallani hangját, de ma egyszer csak el halkult és lett egy ilyen kerregő hang 2 másodpercenként, mint ha nem tudna el indulni a venti, a gép az tűz forró egy 480p-s yt videó akadt, a rendszer is. próbáltam alin írni a cégnek de mindig azt írják hogy az üzenet tiltott tartalmat tartalmaz, pedig csak le írtam a venti problémákat. nincsen pc szerelési tapasztalatom, egy próba szétszedés megérhet? ezekben ilyen szar venti van?
-
azbest
félisten
ráadásul b kulcsos sata a második, abba nem megy bele az nvme módú, ahogy írtam a g3-ban. A rövid slot. Legalábbis videókon, képeken úgy tűnik. Értékelésnél van aki m kulcsost írt rá- hogy újabb reviziókban már az van, de nem fotózta. Lutri.
Régebben én "használt" vagy "oem" rövid m.2 nvme kártyákat vettem. Hardveraprón is szokott lenni keveset használt, de némelyik számtech bolt is el szokta adni olcsón olyan rövid ssd, amit vásárláskor nagyobbra bővítős gépekből vettek ki. Régebben 5ezerért akardt 256-os és 10esért 512-es. De nem mindig ennyi. A nagyobbak meg persze drágábbak.
Hmm, ebben meg lehet jupmerrel állítani, hogy a wifi két pcie sávos vagy nvio legyen, úgy tűnik (bár nem biztos) [link] Bár ez csak nekem érdekes, mert régebben direkt vettem 2 sávos e kulcsos kártyát próbálgatni ilyet

-
azbest
félisten
ha csak sata egy m.2, akkor általában a csatlakozó is más kulcsos. A gmktec g3 videón B kulcsos a rövidebb sata m.2 -je, szal abba m kulcsos fizikailag sem megy bele. Meg persze különböző hosszú slotok is vannak.
A 2.5 coloshoz az alján szokott lenni tartó vagy csavarozási hely, plusz az alaplapon áram és normál sata kábel aljzat.
Egyébként mini pcie és wifi slotba adapterrel rövidebb fajta nvme jó eséllyel belemegy, ha fizikailag elfér. Egyik router formátumú minipécémben játszottam ezzel.
Azt is érdemes tudni, hogy lehet x1 vagy x2 sáv van csak bekötve egy slotban, szóval nem érdemes csúcs ssd-t tenni bele, hanem átlagosat.
A firebat ak2 plus látszik videókon is ,hogy van normál 2.5" és gyárilag egy nagyon noname sata m.2 van benne.
Az előző 2-3 hétben jobb áron voltak hasonló minipécék.
Új hozzászólás Aktív témák
társtopik: Mini-ITX
- AMD Ryzen 5 3600/3060Ti/256Gb SSD/16GB Ram/500W
- GIGABYTE GA-Z97X-Gaming 7/i7-4790/16 gb tuning ram
- Asztali PC , i7 7700 , 1660 Super , 16GB RAM , 256GB NVME , 500GB HDD
- RYZEN 7 5800X + hűtött VRM-es A520 alaplap + 32GB hűtőbordás DDR4 kit! GAR/SZÁMLA (a Te nevedre)!
- GAMER PC - i7-7700, 16GB DDR4, GTX 1650
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H510M i5 11500 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600XT 8GB Zalman T4 Plus Cooler Master 700W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L13 G3 - i5-1245U I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I NBD Gari!
- HIBÁTLAN iPhone 14 256GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3799
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

koszi.

Ha nekem ilyen lesz posta fordulóval megy vissza azt vagy cserélik vagy adják vissza a pénzemet

) "meghajtani" a VGA-t(az is rengeteg VRAM-mal