Hirdetés
- sh4d0w: Kalózkodás. Kalózkodás?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- ZolaMan: NerdQAxe++ 4.8TH/s SHA256 BTC Miner Modding
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Ndruu: Segíts kereshetővé tenni a PH-s arcképeket!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- bambano: Bambanő háza tája
Új hozzászólás Aktív témák
-
pamesz
tag
Sziasztok! Aki már rendelt a GMKtec oldaláról, az általában mikor kapott nyomkövetési számot?
-
mimey
tag
Kedves Zsírkrétamen, azbest, szkutyi! Köszönöm szépen a válaszaitokat!
Este még próbálkoztam egy Hikvision EN100 M.2 sata ssd-vel külső házban, és ugyanaz volt a helyzet, mint feljebb írtam.
Továbbra is gyanús volt, hogy hangját sem hallom a ventinek, ezért a felső fedelét levettem, és különös, ciripelő hangot hallok 1-2 másodpercenként, kb. az alaplap hátsó portjai és az RAM-SSD közötti környéken, mint mikor két alkatrész inteferál, vagy nem jó közöttük a szigetelés.
Közelhajolva valami nagyon gyenge venti hangot így hallottam már, de édes kevésnek találom.
Reddit-en találtam is posztot, youtube videóval, és nekem is ugyanilyen hangot ad ki.
A srác végül nem jutott megoldásra, vagy befejezte a posztolást.Lehet, hogy két külön hibám van (usb-n keresztül ssd használhatatlan, és ciripelés/coil whine). Majd, ha lesz időm, megpróbálom másik szobában, a másik táppal, és rendelek ddr4-s sodimm ramot, esetleg másik belső ssd-n másik op rendszerrel.
Ha jutok valamire, még megírom a tapasztaltakat.Addig is köszönöm a segítségeteket!
-
MINISFORUM MS-A1-ről mi a vélemény, vett ilyet valaki? Ahogy nézem, a frissített bios-al megy benne a 9000 széria is, és 100w-ig hajtja már a procikat, de nem mindig stabil…nekem minimum egy 7900x vagy egy 9900x kéne bele, hogy erősebb legyen, mint a 7845hx-em (durva, de azt gondoltam, hogy az asztali procik azért erősebbek, mint ami a laptopomba van, de az a durva, hogy csak a 200+ ezres procik a jobbak. Nyilván azok már 170w-okat vesznek fel, így azok ki vannak lőve)
Tudtok még valami ehhez hasonló alternativát ilyen kis méretben? Oculink fontos. -
azbest
félisten
válasz
szkutyi
üzenetére
az usb-ssd jmicron chipet? Hát, ha többfélével is próbálta, akkor igencsak peches, ha mindegyik jmicron és elavult fw-es

Nekem egyik realtek m.2 keretem nem akart 10Gbps módot használni, csak sima usb3 5Gbps-t és annak kellett újabb hozzá való fw.
De az n100-as t8 plus nálam sem annyira bírja el a külső tokba tett ssdket. Van ami fel sem jön, van amivel úgy ahogy látszik, de instabil. Bár a sata m.2 ssd-t, amit belőle vettem ki, még nem próbáltam rádugni külsőként.
-
szkutyi
addikt
Nézd meg milyen hibával szakad le..a lassulás az nem tudom mitől lehet, a leakadast már inkább...
Nekem 4 hónap volt vagy még több mire rájöttem..
Jmicron chip okozza a küldő házban..rá kell tolni egy update-t...
De nézd meg esemenynaploba mi van be jegyezve..
Ha uaspstor akkor valszeg ez a hiba.. -
-
mimey
tag
Sziasztok!
Gmktec G3-at vettem még choice-szal februárban, 16/512-es, sajnos chinese brand Airdisk az ssd és a ram is.
Driver-eket lementettem parancssorból, és inkább ment egy win11 clean install, és aktiválódott is.
A terv szerint az Airdisk 2280-as nvme belső ssd-n maradt volna a windows, és egy külső ubs3-as házban lévő Apacer AS2280p4 1 TB ssd-re mentek volna az adatok.
Na most a nagy gondom az, hogy nvme és 2,5" ssd-vel is próbálva, 3 féle usb-s házzal, usb dokkolóval, külső tápos usb dokkolóval is elindul mondjuk egy 5GB-os másolás, és kb. 1GB másolás után belassulnak az ssd-k, majd le is szakadnak az usb-ről.
A gyári tápja 12V/3A-es, vettem 12V/3,33A-est, és ugyanez a helyzet.
Az is eszembe jutott, hogy esetleg nem megy a hűtőventilátor, mert közelhajolva sem hallok ventihangot pl. másolás közben, de 53 fok fölé nem ment a CPU HWmonitorral nézve. Akinek van ilyen gépe, hallja a hűtőventit?
Természetesen több usb portot is próbáltam. Egyikben egyébként közben mindig volt egy wifi vevős Logitech K400 keyboard és egy kínai PS kontroller vevője.Találkozott már valaki ilyen problémával?
Elképzelhető, hogy az N100 szűk keresztmetszete a kevés pcie lane, és nem tud kiszolgálni egy külső ssd-t sem? Vagy egyszerűen hibás az összes usb port?Előre is köszönöm a válaszokat és a segítségeteket!
Üdv: mimey -
azbest
félisten
igen, sajna a diana store eltűnt, nem tudom miért. Most francia és lengyel eladókat hoz fel eusként az ali, de utóbbiak nagyon új fiókok még, nem tudom mennyire megbízhatóak.
Ahogy látom a korábbi gmktec.eu helyett de.gmktec.com alatt csináltak eus aloldalt. Bár nem tudom mennyiben más a sima főoldalról elérhető ajánlataiktól. -
pamesz
tag
válasz
atoszmester
üzenetére
Szia! Te tényleg nagyon jó áron lenne, de én minimum Radeon 780-al keresnék. Ahogy néztem a teszteket, a 680 fele teljesítményben. GMKtec K8 plusz lesz szerintem a befutó, csak még azt nem tudom honnan. Nemrég megjelent EU-s oldaluk is. Rendelt már onnan valaki? Most olyan ~150 ezer forint lenne barebone. Diana store eltűnt aliról.
-
atoszmester
tag
Szia!
Én most vettem egy Aoostar GEM12 Max-ot, szerintem ár/érték arányban a legjobb.
[link]Ez ráadásul a Max verzió, azaz külön van a DC táp + 2 db USB4 is található. 32 GB RAM-mal és 1 TB tárhellyel 160 ezer körül (429 dodó).
Alin nézegettem amikor szülinapi akció volt, de pont ez a típus 100 dolcsival volt drágább volt úgy hogy toltam rá egy 70 dolcsis kupont. A hasonló tudású, más márkájú PC-k minimum 40 ezerrel drágábbak, de lehet hogy keveset írtam.Ráadásul német raktárból küldik, 9 nap alatt itt volt.
Ha bármi kérdés van, csak írj! -
markussandor
senior tag
válasz
zmaster
üzenetére
A Dell monitorom az USB C portjáról ki tud préselni 66 W-ot, azaz a rákötött Dell laptop számára dokkolóként használható. Van rajta talán 4 USB A port, 1 LAN, HDMI, stb.
Bár én még nem találkoztam olyan mini pc-vel (bevallom, csak az olcsóbbakat nézegettem), amik elmennek USB C portról. -
zmaster
csendes tag
Erre én is kíváncsi vagyok.
Van egy új "becsìpődèsem" , hogy minél kisebb a a pc (lehetőleg 1L körül maximum) és minél kevesebb kábel.
A kábel részhez amúgy mi az optimális? Én usb hubot tartalmazó monitorra gondoltam. Csak azokból még nem láttam olyat ami type c-n tudna tölteni egy erősebb mini pc-t amihez kéne gondolom ~120W. -
pamesz
tag
Sziasztok! Szerintetek mi most a bestbuy minipc? Barebone is lehet, minimum radeon 780 legyen benne. Illetve, honnan érdemes beszerezni?
-
válasz
5leteseN
üzenetére
Jogos és logikus lenne, de az alap felvetésem az, hogy roszabbat nem veszek.
A nem a legújabba 8945hs és 13900HK lenne, viszont ezek gyengébbek mint a mostani 7845hx-em. Oké, hogy vga-val megtámogatva jobb lesz mint a mostani, de vga nélkül meg kell a bika cpu a vágáshoz. Nyilván jobb lenne féláron a régebbi gen, de annyi eladandó megmaradt cuccom van, amiből egy 4090 árát is ki tudnám farmolni, de arra azért nincs szükségem, egy 4070ti/7900xt áránál meg fogok állni, szóval ezen felvetésből kiindulva alább adni semmiképp nem fogok mint a mostani.
Nem 1-2 napom van eldönteni és nem akarom elsietni, de lassan indul a motoros szezon, addigra már kell valami (plus van egy csomó backlog videóm amivel haladhatnék addig is), szóval igazából az a kérdés, hogy 185H a Beelink saját csatlakozójával, vagy hx 370 és oculink.
Videókártya vételt nem fogom egyedül elsietni, a megmaradt 1080ti addig elég lesz, amíg el nem adom a laptopom, és annak az árát költeném gyakorlatilag egy erősebb vga-ra. -
5leteseN
őstag
válasz
Zsírkrétamen
üzenetére
E-GPU-val tervezve(teljesen logikusan ! ) szerintem nem kell számodra a jelenlegi TOP-CPU, ami a bevezetéskor kb 50(+)% feláras a "csak egészen jó" teljesítményhez viszonyítva, azért a kb 5% plusz teljesítményért.
Ha nem kell ez az 5%, akkor az itt megmaradt sok-tízezer("százas"
) jól jön majd a VGA-nal sokkal hatékonyabban, ahol viszont majd nem szabad elfeledkezni a (nem-)lopakodva közeledő AI-MI alkalmazásokról. Ezeknél már most a 16GB alap, de a 24 GB VRAM nagyon jól jön majd.
A VGA-k még sokáig(IT-ban
"sokáig" ) sokkal költséghatékonyabb lesz a VGA-s AI-MI tudás, mint az arcba-tolós marketinggel érkező ezzel(és nem az igazi AI-s teljesítményével) "arányos" árú AI-s CPU-k.Most nem néztem, hogy van-e ilyen "csak" másodvonalas CPU-s Mini-PC a felsoroltak között, vagy főleg a szénné marketingelt (és túlárazott) AI-s CPU-k.
Ne kapkodd el, "mindjárt" jönnek a piaci versenytársak ajánlatai is!
+ 
Sok ismerősöm van, aki a (túl)gyors döntés után (a hétvégi söröktöl ellazulva és igazat mondva) "rugdosta a falat" a feleslegesen eltapsolt 1-2 "százas" miatt.
Megjöttek az konkurensek és az ércsökkenés ugyanis kb 1-2-3 héttel később!
Ettől függetlenül van az a helyzet, amikor gyorsan lehet-kell-"jogos" dönteni, ezt innen nem is tudom megítélni! -
-
5leteseN
őstag
válasz
Zsírkrétamen
üzenetére
A forrasztott memóriával járó kompromisszumokat sem szabad elfelejteni. Átlagos felhasználónak ez kb végleges korlát!
Én nem látom, hogy ez az általad fontos területek programjainál a következő 1-2(-3) évben igényelne-e RAM bővítést, vagy a forrasztott modelleknél most kell megvenned(valószínűleg arany-áron) a teljes üzemidőre fontos RAM kapacitást. Ezt te tudod meghatározni, majd ez alapján is dönteni.
Nem mellékes kérdés az előzőek alapján: Mennyi RAM kell most, mennyi kell 2-3 év múlva?
Milyen súllyal esik latba, hogy forrasztott(végleges méret) lesz, vagy bővíthető(cserélhető). -
válasz
5leteseN
üzenetére
Egy 16"-es laptopot váltanék vele, amiben egy 7845HX van és egy 4070.
Itthon játszom, van külső monitorom, és egy hatalmas asztalom (tehát egy asztali gép is simán elférne). Viszont, hobbi szinten videókat vágok, amire itthon nincs időm, ezt munkahelyen szoktam megoldani az ottani maradék időmben.
Onnan indult az ötlet, hogy az újabb procik hátha jobbak vágásnál (Davincit meg Vegast használok), illetve mivel itthon van bőven hely, vehetnék egy dokkolót valami asztali gpu-val. Nincs bajom a laptopommal, csak kicsit macerás mert elég nagy, plusz a tápot mindig ki kell bányásznom az itthoni setupból, plusz a laptopom renderelés közben elég hangos, kollégáimat zavarja.
Szóval csak jó lenne egy ilyen mini pc, mert kisebb táskába is elfér, a belső táposhoz csak egy kis kábel elég, meg talán erősebb/időtállóbb lesz. (nem akarok asztali gép+macbook-ra váltani, volt régebben)
Jövő hónapban lesz esedékes a vétel, első körben csak a minipc-t venném meg a dokkolóval, mert van itthon még maradék pc alkatrészem, aztán ha tényleg ki tudom váltani a laptopot, akkor az árából veszek egy 4070ti-t vagy valami hasonlót. -
5leteseN
őstag
válasz
Zsírkrétamen
üzenetére
Mi a megcélzott fő alkalmazási terület?
-
Ti az alábbiak közül melyik mini pc-t vennétek?
EVO-X1 AI Mini PC - HX 370 - Oculink
Minisforum AI X1 Pro - HX 370 - Oculink
Beelink GTi14 Ultra - Ultra 9 185H - Saját csatlakozóÁrban ha csak a gépeket nézzük egységesek. Az Oculink megoldás jobb lenne mert univerzálisabb mint a Beelink saját csatlakozója, de nyilván emiatt jóval olcsóbb is a Beelinkes, plusz a dockba beépített tápos megoldása is sokkal jobban tetszik, kisebb helyet foglal. A HX 370 ahogy látom erősebb, viszont cserébe jobban is melegszik, nekem pedig fontos a halkság. (Azért nézem ezeket, mert egpu setup lenne)
-
hahakocka
őstag
AMD Ryzen™ Al 9 HX 370 --EVO-X1 AI Mini PC 32gb ram 1TB SSD
Erről mi a véleményetek? 890M-es s most tavaszi akciókban 300e körül kapható
Amúgy ez a 12 magos AI proci kb melyik 7000 es vagy 9000 es procinak felelne meg?
2. Pcnek ez jó lenne
3050-3060 at tud kb a kártya (+30% a 780M hez képest) ha jól tudom. A 8060S meg majdnem 4060 at- -
5leteseN
őstag
Én nézelődnék laptopok között is:
A Lenovo alul-árazott márka az EU-ban(eBay ?
).
A Ryzen CPU-s laposok szintén.
Amit ezeken asznobpresztízs szempontokon lehet nyerni, azt én "átváltanám" a direkt VGA-ra: 3050, 3060, 2070-es VGA-kal, 4-5-6+GB VRAM-mal egy ilyen "lapos" sokkal gyorsabbak, mint a legtöbb mini-PC, a neked fontos grafikai területen!
Vannak jók 400€ körül.Bónusz: Ha van időd "lesben-állni", egész jókat el lehet csípni, + sikeres "vadászat" élménye!
-
S_x96x_S
addikt
> Otthoni grafikai és videós munkákhoz keresek gépet.
> AMD Ryzen 7 5825Unem tudom, hogy mit értesz grafikai és videós munkák alatt,
de én alaposan utána néznék az integrált GPU teljesítményének.
szerintem 10 -emberből 8.5 -nek kevés lenne
az a teljesítmény grafikai és videós munkákhoz.
https://www.notebookcheck.net/AMD-Ryzen-7-5825U-Processor-Benchmarks-and-Specs.590117.0.htmlHa nem vagy biztos abban, hogy mi kellhet,
akkor én a bővíthető konfigurációra szavaznék - még akkor is, hogyha picit drágább.
- ASRock DeskMeet X600 ~ 105e Ft [ 8 literes ház +500W -os táppal ; 1 x PCIe 4.0 x16 ]
- AM5 - 65W : 8500G - 62e Ft ... AMD Ryzen 5 8700G 115e Ft - tetszés szerint.
- memória: Crucial SO-DIMM 32GB KIT DDR5 5600MHz CL46 ~ 35 490 Ft
- disk : Apacer AS2280P4 1TB : ~ 22 990 Ft
és ha nem elég a az APU-GPU teljesítménye
akkor bármilyen használt low - mid range videókártyával egyszerűen bővíthető.a legolcsóbb 8500G - single core-ban +20% -al jobb mint az általad választott cpu.
https://www.cpubenchmark.net/compare/4788vs5841vs5836/AMD-Ryzen-7-5825U-vs-AMD-Ryzen-5-8500G-vs-AMD-Ryzen-7-8700G -
synar
őstag
Sziasztok!
Otthoni grafikai és videós munkákhoz keresek gépet.
Mi a véleményetek erről:
ACEMAGIC AM06 Pro AMD Ryzen 7 Mini PC
AMD Ryzen 7 5825U
32 GB RAM + 1 TB SSD
(379,00 €)
Van erről a gépről tapasztalat és érdemes innen rendelni? (Ha jól látom ingyenes szállítás Németországból.)
Esetleg van jobb ajánlatotok? Köszönöm a választ előre is. -
S_x96x_S
addikt
válasz
hahakocka
üzenetére
> Asszem erre volt a 29-31 DB is írva. Gaming alatt.
"During idle operation, the system almost always runs very quietly and at 31.7 dB(A), almost silently. Under the load of the stress test, our measurement device reports barely more than 36 dB(A)."
Minisforum Neptune Series HX99G -
hahakocka
őstag
válasz
S_x96x_S
üzenetére
[link]
MINISFORUM HX99G amazed
Nagyon jó vélemények vannak erről pl meg a HX100G ről. Gondolom más kiadás ez ami a tiéd volt. Asszem erre volt a 29-31 DB is írva. Gaming alatt. Egy tesztben de már nem tudom melyik honlapon volt. Ezen vagy a 100G n gondolkodok őszre 2. 'PC' nek
amit hordozgathatok. Van hova bedugni amúgy mert TV-Monitor, tablet laptop minden van barátoknál azt szoktunk pl Heroesozni -
-
S_x96x_S
addikt
válasz
hahakocka
üzenetére
> AMD procis mini PC-t,
minden mini pc kompromisszumos.
pl. a hasonló mini pc-k hátránya, hogy full maxon - eléggé hallhatóan felpörög a venti.
( egy saját - Minisforum UM790 PRO 7940HS tapasztalata alapján .)
valamint kevésbé bővíthetőek.
Amúgy praktikus - mert a laptop mellé elfér a hátizsákban.--------
Alternativa lehet még egy - kis ház - amiben minden alkatrész szabványos - és cserélhető.
és akkor nem kell az eGPU -val vacakolni.
pl.
- ASRock DeskMeet X600 ~ 105e Ft [ 8 literes ház +500W -os táppal ; 1 x PCIe 4.0 x16 ]
- bele egy fapados AM5 - 65W -os proci
- memória, disk
- és egy egyszerű GPU ami nem kér sokat ( ~ ASRock RX6600XT ; RTX4060TI 16G OC ; )
persze ez nem bir el egy 9070 -et; de egy 9060 -al megbirkózik )és ha még erősebb kell ; ... akkor egy mini ITX -es ház. ...
-
hahakocka
őstag
Igen persze mondom nézett IGPU-sat is meg dedikáltat 6600M el. Az OCULINK be akkor a vga dokkoló kábelét dugod be és kész? Nahát ez is jó lenne valamelyik 8 mag 16 szálas procival. Lehet persze gyengébb picit mint az asztali PC hez lévő CPU-k, de nem olyan sokkal nem? 10-15%?
-
azbest
félisten
válasz
hahakocka
üzenetére
a 6600M gondlom a proci, nem keverendő az integrált gpu-val.
GMKtek M7 Ryzen 7 6850h proci és abban 680m gpu. (ddr5 4800 sodimm), oculink port
GMKtek K8 plus Ryzen 8845hs proci és abban 780m gpu. (ddr5 5600 sodimm), oculink portaz előbbi két fajta gépeim vannak. Kb 100 eft az alapgép M7 és 150 eft a K8 plus aliexpresses európai eladótól, amik majd minden héten van kupon amivel kb ennyi. A ram és ssd itthon megvehető hozzájuk.
Az oculink port annyiból jobb a thunderbolt4/usb4 portoknál, hogy az occulink gen4 x4, míg a thunderboltban gen3 x4 szokott lenni. Ami azt jelenti, hogy 2x gyorsabb adatátviltelre képes az oculinkes elvileg. Az erősebb kártyáknál biztosan számít, hogy az oculink úgy viselkedik, mintha tényleg egy belső x4-es slot lenne, nem lassítja más réteg. Lehet azért visszafogja kicsit, hogy x4 slotban van x16 helyett.
Van egyébként eGpu topic is itt prohardveren, múltkor beszélgettünk erről. [link]
Játékoknál gondolom a magasabb turbó órajelet használó procik előnyben vannak.
De ha kifejezetten videokártyás gép kell, akkor lehet van hasonló gép is, ami asztali és nem kell legózni, nem kell külön megvenni plusz egpu dokkot.
Ja meg a minipécékben laptopba szánt procik vannak, szóval ilyen szempontból is valamivel alatta vannak a desktop gépeknek. Takarékosabbak, de nem olyan gyorsak, mint egy asztali. -
hahakocka
őstag
Sziasztok! Egy ismerősöm most nagyon akar Mini PC-t venni nézett olyat amiben 680M-780M van sőt most már a 6600M eseket is nézte 320e ért már van pl s mellé 6000-7000 es Ryzen proci 32gb DDR5 ram 1TB SSD. De én néztem olyanokat is amin van OCUlink amibe elvileg lehet rakni dedikált GPU-t. Vajon mekkora videókártyák férnének bele? Met pl 180-200e ft ért már tudsz venni 8 magos procikat 32gb ram, 1TB SSD-t mellé beleraknál egy dokkolóba egy 4070 et vagy most majd 9070 et vajon bírná e? Nem tudom mert sose használtam még ilyen vga external külső dokkolókat, ezért kérdem.
Filózok, hogy ősszel 2. gépnek egy mini pc legyen.
[link]
4k Ultra Gaming on a Mini PC ?! - GMKtek M7 with Occulink (and USB4) -
szaszlaci
addikt
válasz
5leteseN
üzenetére
Ahogy látom, (márkától függetlenül) SOKKAL hűvösebbek a SATA-s SSD-k, főleg, ha "lassabb" darabokról van szó. De hát nincs ebben semmi meglepő. Ha NVMe lett volna benne, akkor megmérem, mi hol melegszik rajta, és szükség esetén ráragasztok egy életmentő fémdarabot/bordát. Ebben a kínai árkategóriában is van NVMe-s, 60+ fok állítólag, és 2000+ MB/s. Azért lett SATA-s, mert ha tönkremegy, rendelkezem olyan WDC-vel, ami akkor belemehet.
A sebességvitához én csak annyit tennék hozzá, hogy legjobb tudomásom szerint az oprendszer működésének sebességét nem a nagyméretű fájlok adatmozgatási kapacitása határozza meg. Amire meg én használom, oda a leglassabb SATA-s SSD is iszonyat gyors. Emlékszem még a Maxtoros, meg Quantum Firaballos időkre.
Kocka legyen a talpán, aki netezés alatt megmondja egy vakteszten, milyen SSD van a gépben.
A 8 GB memória a felhasználási célokhoz, úgy gondolom, négy évig tökéletesen elég lesz, és hat év múlva már valóban szűkössé válik. Úgy voltam vele, ha ez az - első kínai PC, amivel dolgom van - ennyi idő után működik, akkor az egy slotban kicserélem 16-osra. Vagy veszek egy akkori korszerű gépet, mondjuk 32 - 64 RAM-mal, és tíz évig tökéletesen gyors lesz. A lehető legkevesebbet akartam most rááldozni.
A borda polírozása szvsz nem overkill, nagyon sokat számít, és 15 perc munkáról beszélünk. A rajta lévő festék meg a paszta hővezető képessége a fasorban sincs még egy ki tudja milyen alumínium ötvözethez képest sem. Persze a szerelés kockázatát vállalni kell. (Fémtartalmú hővezető pasztákkal meg már nem szórakozok, és a bordán lévő festék azoknak is az útjába áll.)
Régebben - Athlon időkben - próbálgattam, és arra jutottam, hogy a gyakorlatban is igen nagy jelentősége van ennek. Akkor is, ha ez kis fogyasztású mag, a felülete is kicsi.
De az is igaz, ha nincs ilyen kiugró hűtési gondja, nem piszkálom. -
5leteseN
őstag
Ennek fuss neki még egyszer!

Segít, ha az indító hsz-ben szereplő Mini-PC adatait is figyelembe veszed, és nem légből-kapott számokkal dobálódzol!
..."szakmailag"!
Ez esetben nem hülyeségeket fogsz mondani(PCIe4.0, ...)!
Mindjárt fogy a "tízszeres" is egy kicsit!Légy szives, ne szidd a Mini-PC-met
-
Tin
veterán
válasz
5leteseN
üzenetére
A hülyeséget akármeddig lehet magyarázni, de a helyzet az, hogy a SATA elméleti maximális átviteli sebessége 600 MB/s, egy modernnek mondható PCIe 4 NVMe SSD gyakorlati átviteli sebessége meg 7000 MB/s. Árak meg azonos gyártónál Samsung 990 Pro 2TB ~70e, Samsung 870 EVO 2TB ~65e. Lehetne sokkal olcsóbbat is keresni, de minek.
És mindezt úgy, hogy én 10x-es sebességkülönbséget mondtam, ami igazából még ennél is nagyobb, másrészt árban a 2/3-át mondtam, ami szintén túlzás. Mellesleg a SATA SSD-nél még az USB 3.2-es külsők is jóval gyorsabbak....Ezek után azt tanácsolni akárkinek, hogy egy apró belső térfogatú PC-be vegyen egy többször akkora SATA SSD-t, ami tizedolyan lassú, sokukba pedig egyszerűen bele sem fér, miközben majdnem ugyanannyiba kerül, hát nem tudom, miként jellemezzem.
A megoldást rég feltalálták, és alkalmazzák is a MiniPC-kben: hűtőborda. Azért ajánlani egy SATA SSD-t, mert valami hulladék MiniPC-d van, és abból indulsz ki, hogy mindenkinek, szintén megkérdőjelezhető szakmailag.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
5leteseN
üzenetére
( gyors diszk)
> A hétköznapi használatban hol van 10-szeres
sebességkülönbség?kevés memória esetén; hogyha több programot használsz egyszerre akkor
gyakori, hogy elkezd swappelni a rendszer és ott már érezhető.
( 8GB RAM egyes esetekben már nem olyan sok; és ha valaki kénytelen tartalék gépként használni - pl. egy online - meetinghez a gépet .. akkor zoom, böngésző 3-4-10 web ablak nyitva, esetleg még egy excel és egy word is kell . És ha neked kell prezentálnod, ~ megosztanod a képernyődet, akkor a programok közötti váltásnál észleled, hogy miért is fontos ez. ) -
5leteseN
őstag
Kb egy éve direkt arra kérdeztem rá, hogy a helyi Prohardver-es SSD Témá-ban, hogy a 4xPCIe3.0-ák esetében az NVMe igen jól muató 3.500MBps értéke jelent-e, hol jelent előnyt a SATA-SSD-khez képest.
A válasz akkor tesztekkel mérésekkel is hivatkozva, igazoltan az volt, tőlük, hogy az képen látható
...NVMe sebesség előny (felső két sor) csak a nagyon nagy, sok-GB-os
) állományok használatakor, mozgatásakor az jelentkezik, és csak abban a műveleti szakaszban.
Ezek pedig főleg az alábbi (Mini-PC-knél nem jellemző) területeken fordulnak elő: AI-MI programok(3-6-15+ GB-ok), videó állomány dekódolás(Blue Ray dekódolás=> "valamibe": hasonló méretű videó file-ok), Big-DATA...
Hááát, ezek elég ritkán futnak Mini-PC-n...
Átlagos használat(net, filmek nézése, Yt, ...) az alsó két sor értékei érvényesülnek a használat 80-90%-ában.
Itt pedig átlagos felhasználó nem érzékeli a SATA-NVMe sebességek közötti eltérést, abban a viszonylag rövid (használt) időszakaszokban: "csak" nagyon gyors, vagy nagyon-nagyon gyors...
Kb...
-
azbest
félisten
válasz
5leteseN
üzenetére
Sima böngésző és médiajátszás és hasonlóknál valóban nem különösebben észrevehető a különbség a sata ssd és egy gyorsabb nvme közt. Legalábbis a sebességet tekintve, random és párhuzamos műveleteknél nem tudom van-e hátrány azonos sebességnél.
Volt egy ideig, hogy windows külső nvme ssd keretből, sima usb3.0 módban használtam (500MB/s). Mert a 3.2-es 1GB/s módban mindig beakadt a leállítás. Nagyobb fájlok mozgatásánál vagy tárhelyigényesebb programoknál valsz jobban látszik. Egészen jól ment. Persze azért inkább belső.
Arra tippelnék, hogy valsz olcsóbb pér fillérrel a sata ssd gyártása. És nem is a sebesség miatti terhelés, hanem inkább a melegedés, ami valsz sokkal kisebb a lassabb satáknál (ahogy írtad). Talán ezért tesznek ilyeneket inkább a nagyon kompakt minipécékbe. De azt meséltem t8 plusnál, hogy a gyári satában a hőmérő meg volt hamisítva... amikor nvme-re cseréltem, akkor inkább jobb hűtést is okosítottam hozzá (először hővezető gap padokkal, aztán 3d nyomtatott házzal, amibe befért hűtőborda). Amúgy nvme és nvme közt is elég nagy különbségeket tapasztaltam. A samsungok érintésre sokkal forrónak tűnnek üresjáratban is, míg a kioxia és mikron ssd-k eleve hűvösek voltak terhelés nélkül, de terhelve sem sültek azok közül, mik a kezemben voltak.
Egyébként egész kevés hűtéssel beéri bármelyik, ha picit mozog a levegő.
#1639 szaszlaci
a polírozás valószínűleg overkill volt
Ezeknél a kis fogyasztású prociknál sokszor nagyon hevenyészet a hűtés. Voltak olyanok, ahol youtubberek mutatták, nem ért a proci a bordához egyáltalán, hanem csak egy kis ragacs volt közéjük nyomva. Utána volt ahol külön kiemelték, van köztük kis helykitöltő réz lapka 
Valsz maga a pasztázás elegendő volt. De amelyik gépen nem problémás, nem érdemes piszkálni. A tiednél láthatóan problémás volt. -
5leteseN
őstag
Azért jön ez kép:

...ahol még az NVMe-s SSD felé lejtő pályán sem látok sehol tízszeres teljesítményt a SATA-SSD ellenében.
A (viszonylag gyors)HDD ellenében mindkét SSD nagyon gyors, de a MiNi-PC-k mezőnyében alig jobb az NVMe-s.
Ez a teszt egy asztali gépen készült, Mini-PC-knél lehetséges(gyakran), hogy csak egy- vagy két-csatornás PCIe(3.0) áll rendelkezésre, nem pedig négy, mit a képen látható teszt esetében.Az elméleti maximum csak 3500MBps az említett típus esetében emlékeim szerint(PCIe3,0-ás alaplapi csatlakozás). tehát így sincs meg a tízszeres sebesség ennél a típusnál és ebben az ársávban.

Ezek a lehetséges 1-2-4-csatornás NVME-SSDk Mini-PC-s specialitások, amit a laptop-notebook CPU-k és alaplapok(chipset-ek) miatt örökölnek a "dobozkák".
Ezek az infók a Mini-PC(és a közös elemek miatt a laptop-notebook) kategória specialitásai.

Az indokolatlan "hülyeség"-gel dobálódzás valóban nem illik egy szakmai fórumhoz!
-
5leteseN
őstag
válasz
szaszlaci
üzenetére
Szépen megoldottad, és jól megérdemelten
ki is alkudtad a munkád és tudásod árát! Ügyes, Gratula...

Ehhez "...Az élettartamát meg meglátjuk. SSD a noname SATA-s, nem melegszik, kíváncsi vagyok, az tényleg úgy elhullik-e, mint ősszel a legyek. "
Nekem az a tapasztalatom, hogy a belül szinte NVME-s SSD-kel azonos elemekből építkező SATA SSD-k sokkal megbízhatóbbak.
Ezt a jobb megbízhatóságot én a saját összegzésem alapján a kicsivel valóban lassabb SATA-s megoldások kisebb sebességi követelmények miatt kevésbé kizsigerelt SATA-SSD-s vezérlőiben látom, ezek sokkal kisebb hőterhelése miatt. A SATA megoldásoknál jobb, lehetőségek vannak a nagy (hűtő-)felületű fémház miatt az alacsonyabb hőmérsékletű(ezért jóval megbízhatóbb) működés biztosítására.Szerintem nincs ok aggodalomra a SATA-SSD miatt.
Autós hasonlattal: nem egy 320 km/h-s végsebességű, kényes-kockázatos üzemeltetésű "autód"(NVME-s SSD-d) lesz, hanem "csak" egy 250km/h-re leszabályzott "Turbó-Diesel"-ed(SATA-SSD-d) lesz, többségében városi forgalomba(ez az átlagos-szokásos felhasználói üzemmód a hasonlatban)....szerintem!

-
szaszlaci
addikt
Beszereztem Aliról egy Soyo M2 Plus mini PC-t, Intel N100, 8 GB, 256 GB SATA; 56 ezer forint volt. (Utána meg 49 ezer egy ideig.)
A kombinált Intel WiFi és BT kártya driverét innét és innét lehet leszedni. A WiFi-n az IPv6-ot ki kell kapcsolni, ha szakadozna és nem csatlakozna újra. A BT néha reccsen, szóval az se tökéletes.
A kártyaolvasó drivere is leszedhető, típusra rá kell keresni, és működik jól. Legutolsó Win11 24H2-t rarktam rá. De előtte javasolt a rá telepített korábbit aktiválni, meg a drivercsomagot lementeni.Egyfelől voltak egyéb bajai, amik miatt vissza akartam küldeni, de aztán inkább elfogadtam 50 % viszatérítést, és szétszedtem, hogy mit lehet vele kezdeni.
Ami itt most lényegesebb, hogy nagyon erősen ugrált a CPU hőmérséklete. Az alap 45 fok körüliről normál használat mellett is 70 közelébe. Silver Bench stresszteszt alatt közelített másodpercek alatt a 90-hez!
Hát akkor szedjük le azt a bordát! A házat feszegetni kell, hogy kijöjjön az alaplap, nem a legegyszerűbb szétszerelni. Utána a borda lecsavarozásánál értelemszerűen próbáljuk meg nem lesarkazni a CPU magot. Van YT videó.Gyári hővezető rágógumi-szerűség nem a legjobb.
A borda alja, az viszont borzalmas! Picit megcsiszolva a festéket, látszott már a marógép késének nyoma. Század milliméterekről lehet szó, de az itt ugye nagyon sok.
Szóval ezt fel kell polírozni. Csiszolópapír meg gyémántpaszta a kényszerű számüzetésem panellakásának konyhájában megoldotta.
Normális minőségű, fehér pasztával összeraktam.
De ettől függetlenül érdemes az idiótán beállított ventilátorvezérlést valami ilyesmire átírni.
Az eredmény 24 fokos szobában?
Windows tétlenség: 35 fok környéke.
Használat, youtube 4K videó: 45 fok.
Stresszteszt, beszéljen a kép, és ez nem megy feljebb.
Szóval tipikus kínai. Jó, de dolgozni kell vele. És persze netre villámgyors. Nagyon csöndes, venti sebessége sem változik a beállításnak köszönhetően.
Az élettartamát meg meglátjuk. SSD a noname SATA-s, nem melegszik, kíváncsi vagyok, az tényleg úgy elhullik-e, mint ősszel a legyek. -
Dzoli73
lelkes újonc
Sziasztok
Mini PC vásárlás előtt állok. Netezésre, neten filmnézésre használnám, szóval nem kell semmi extra gépigény. Max keret 80ezer forint. TCL 55C655 tévével használnám. Elvesztem a kínálatban, Blackview MP80-at néztem ki. Alin eléggé jó áron vannak, pl itt: https://www.aliexpress.com/item/1005008003953496.html
Itt olvastam tesztet róla:https://www.notebookcheck.net/Blackview-MP80-mini-PC-review-A-super-small-office-PC-featuring-Intel-N95-within-an-0-285-litre-case.745708.0.html
Spanyol hajózást ír, ez azt jelenti, hogy eu-szállítás és megúszom a vámkezelést? Esetleg tudtok olyan eladót, aki megbízható és eu-s szállítása is van? Esetleg másik márka, amelyik belefér a keretembe és jobban megéri megvenni?
Előre is köszönöm a segítségeteket. -
azbest
félisten
Hagyományos papír számla azt hiszem nem volt hozzá, mylink logistics francia feladó látszott a dhl küldeményen. Most, hogy mondod, német eladótól láttam eddig kb csak külön mellékelt számlát. Csak ali felüelten a tranzakciótörténet szokott lenni. Kínából jövő áfakezelősöknél meg egy tax invoicet szokott generálni, de az sem az eladótól jön.
-
azbest
félisten
Tanulni
A munkahelyi nem fér be fizikailag a topicba [kép]
Nem hátrány, ha kubernetes konfigurálást kockázat nélkül el tudom játszani és nem csinálok több napos kávészünetet a kollégáknak ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Közben a topicban már szereplő intel n100-as router mini gép is várja, hogy pfsense kerüljön rá, meg egy erősebb mikrotik router is, hogy jobban megismerjem
Egyékbént a 4 gép és körítés (szünetmentes, router, kvm) 120w-ot fogyaszt üresjáratban, bár majd ez valsz nőni fog, ha több virtuális gép kerül rá. Az igazi szerverszoba 4.5kW-ot. -
azbest
félisten
Nem nagyon válogattam, megnéztem éppen mi hol van és mennyiért. Általában pcx, aqua, alza valamelyikéből, mert azoknak van csomagautomatás szállítása a közelbe. Ramból kifejezetten a szabványos változatokat vettem, ami nem spéci tuningprofilos, normál késleltetéses és feszülstégű. Bármilyen gépben kell tudniuk a hivatalos sebességüket.
A 8845hs procihoz 5600 ddr5 a hivatalos támogatott.
Az k8 plusba épp a pcx-ből vettem cruical-t, kettőt [link]Az m7-ekbe 4800-as való, abból kettő gépbe adatát [link], egyikbe corsairt [link] vettem. Hát akkor még jobb volt a forint váltás árfolyam
Persze ezeknek van 16GB-os kisebb változata is.Az ssd-ből is többfélét vettem. Ár és sebesség alapján patriot viper 4300 lite [link], volt épp akciós kingston kc3000 (vastag) [link] ... kifejezetten nagy írás terhelhetőségű, nagy teljesítményűt kerestem. A Samsung 980 pro és 990pro is jó lenne, de nagyon elszállt az áruk. A notimban épp 990 pro van, azt lehet kiveszem, mert valsz feleslegesen erős bele, és átcserélem az egyikben lévő gazdaságos kingston nv1-re. Plusz gyűjtöttem ilyen kis kapacitású vegyen samsung, mikron és más fajtákat, Az a rendszerindító, a virtuális gépek háttértárának lesznek majd beállítva az erősebbek.
Amúgy gazdaságosabban is vannak, nem indokolt játszós, hobbi gépbe ilyeneket. Lehet valami wd black vagy blue fajta is jó, ami gen4-es és tlc, 600TBW írás garantált Terabájtonként. Kicsit utána kell olvasni, hogy az éppen kaphatók közül van-e bármelyiknek hátránya.
Ezek az m7-ek, de teljesen így néz ki a k8 plus is belül, csak felirat meg persze a ram órajel más. Ja nem, a jobb oldali aszem a k8 a képen.

Ez így most összességében elég durva volt, bár van aki egy notit vesz hasonló összköltségből
De nekem most kifejezetten életszerű, clusteres tanuláshoz kellett valami. Az m7-ek kifejezetten gazdaságosak, csak ugye a gpu-ja lassabb. -
azbest
félisten
Nekem jónak tűnik, kb ekörül van kuponos áron.
Arra érdemes még figyelni, hogy nincs -e kiírva a leírás rész elején hogy külön szállítási díj extrát kér-e, de ahogy látom nincs. A nagyon nagy ünnepekkor a nagy kereslet miatt volt, hogy kitette.A megbízhatóságáról azt tudom mondtani, hogy rendeltem tőle egyesével 3 darab GMKtec M7 Ryzen 7 6850H barbone és egy GMKtec K8 Plus Ryzen 7 8845HS masinát is 2024 szeptember és október közt.
Kb 7-10 munkanap alatt itt voltak, állítólag spanyolországból indul, az első kb 7 nap nem látni mozgást, akkor lesz követhető, ahogy a franciáknál a dhl átveszi és utána következő munkanapra más esélyes a kézbesítés is.
Érdemes a gép belsejét jól átnézni, nincs -e benne gyártási szennyeződés. Egyik masinában a ram slotban volt valami pici fém forgács, ami nem tett volna jót, ha benne marad. Középen a tekercsek némelyik gép alaplapján kicsit ökörhugyozás párhuzamosságúak, de működnek hibátlanul

Most konfigurálom épp a három m7-en lévő proxmoxot, hogy thunderbolt portokból alkotott körhálón 25GBps sebességgel tudjanak kommnikálni [link]
A k8 pluson még esxi8 fut, de majd valsz átköltöztetem a virtuális gépeket a proxmoxokra. Még nem igazán próbáltam játékot az k8-on. De az igp-je AI-ra tényleg majd 2x gyorsabb a k8 plusnak, mint az m7-nek.Egy kis mikrotik switch is van lanon köztük (vlan támogatás miatt), valamint nanoKVM [link] + XH-HK4401 [link] 4 portos buta kvm switch kombináció, kis barkácsolással 3d nyomtatott házikóba és soros kommunikációval tudja vezérelni [link] . Így távolról is elérem a kép kimenetüket, vezérlést, telepítést. Egy alzás zsúrkocsi a "rack szekérény" [link] .

-
azbest
félisten
A saját webshopukra volt pár panasz, hogy késedelmes, meg még most van kínai holdújév, ezért lehet többet kell várni.
A diana ali shop esetén mindig meg kell nézni, hogy van-e kuponozós akció, az ali főoldalon is kinn szokott lenni, vagy az itteni fórumos srácoknak is van erre oldala.
Most is 50 eurot le lehet vonni belőle, úgy 366 euro (416-50, kupon 25LD50) a k8 plus barebone. Nála általában euroban érdemes vásárolni, mert az eu storeban az az alappénzneme és nincs annyi konvertálás.A ram és ssd általában nem olcsóbb vele, mint itthon megvenni külön és itthon azért jobb gari van rá. A vastag, kétoldalas ssd (pl kingston kc3000) is elfér benne, de a wifi antenna csatiról vastagnál le kell venni a szivacs támaszték matricát és valami vékonyabb szigetelőt tenni - nehogy lejöjjön és elszabaduljon az antenna kábel, nehogy hozzáérjen az ssd-hez. A középen lévő slotra nem emlékszem, hogy vastag is belefér-e.
-
pamesz
tag
Sziasztok! Honnan érdemes most gmktec gépet rendelni? Minimum radeon 780 legyen az integrált GPU-ja. Simán lehet barebobe is, de ahogy láttam, elég jó cuccokat pakolnak bele, így lehet megéri mondjuk 32/1tb-vel rendelni. A K8 plus modellt néztem egyébként ki. Alin megvan a Diana eu store, ott most ~178 lenne a barebone. Van ettől olcsóbb?
-
S_x96x_S
addikt
én a minisforum - rendelésemnél direkt az amazon.de -ről rendeltem,
és Budapestre is kiszállította a futár . ( és kaptam nettós céges számlát is )főleg a garanciális problémák miatt döntöttem, az amazon.de mellett
mert könyebben kiveri a jótállást - mint én a céggel direkt levelezve.valamint az amazon.de -vel garanáltabb szállítási idő is.
kevésbé mernek blöffölni a cégek.
a gmktec-et nem rendeltem az amazon.de -ről - de mint alternativaként érdemes utánanézni.
https://www.amazon.de/s?k=gmktec -
5leteseN
őstag
Igen, ezek inkább kedvemre való megoldások.
Különösen EZ vitte a prímet!
Erősödik bennem agy Csináld-magad Mini-PC!
Lapos-topos CPU üzemmódra átállított Ryzen, +ECC-s szerver (DDR4) RAM-okkal, + valami "meglepi-VGA"(magamnak)!
Ez egy mATX vagy ITX alaplapon könnyen begyömöszölhető egy SFF méretű és tudású házba!
-
mjuti
tag
Sziasztok, aki már rendelt közvetlenül gmktech.com -ról, megnézné nekem milyen számlát kapott?
Kínai gmktech-est vagy valamilyen EU-s leányvállalatost pl. ahol a vámot és az áfát " intézik "
Köszönöm -
5leteseN
őstag
Ezt a kört már lefutottam: tized CPU Passmark-pontos(CPU-teljesítmény) procik, nagyságrendileg azonos Watt-okból.

Plusz az SSF-ek sok régebbi technológiás "egyebei", amik egy része vagy nem is kell, vagy már nem tud eleget.
A "hab a tortán" az általában egyedi brand-hűségeseknek(DELL, HP, ...) tervezett tápok az egyedi csatlakozóikkal és viszonylag kis teljesítményükkel.
A jelenlegi állás szerint "csak" a RAM problémát kellene megoldanom a Mini-PC-k egyik nem-SO-DIMM-es típusával.
Mindez egy (fajlagosan költség-hatékonyabb) Ryzen-nel lenne a jó!
Van válasz erre kombinációra jelenleg?

Keresgélek Gugli Barátom segítségével, de még nem jött szembe a megoldás.
-
5leteseN
őstag
Sziasztok.
Ryzen 7-es, DDR4-es mini-PC érdekelne normál (nem SO-DIMM) RAM-okkal. Van ilyen?
Kösz-kösz("előleg"
)... -
BalaNce87
addikt
Én most nemrég vettem meg ezt. Eddig semmi gond nincs vele, minden megy tökéletesen. Az ára kb 200k körül volt 32GB RAM al és egy 2TB-os NVME SSD-vel.
Értelemszerűen ez lehet bőven olcsóbb is de ha gondolsz a jövőre akkor szerintem érdemes több memóriát belepakolni.
Az egyedüli negatívum a kis ventik zúgása amiket nem nagyon lehet szoftveresen kezelni csak BIOS ból és sajnos minden terhelésnél felzúgnak mivel a proci gondolom felboostol egy szálon akár 5GHz köré is. -
haladó
tag
Helo! Segítséget ajánlást kérnék a témában alap otthoni felhasználásra, ami netezést, online weboldal szerkesztést több ablakban és filmezést jelentene 2560x1080 felbontáson. Játék nem szempont, a hosszabb távú megtartása és a biztosan akadásmentes gyors működés igen. Nem baj ha nagyobb kialakítású. Előre is köszönet annak, aki foglalkozik a kérdéssel!
-
Új hozzászólás Aktív témák
társtopik: Mini-ITX
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen légkondit a lakásba?
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- TP-LINK routerek
- Router gondok
- OLED monitor topic
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Battlefield 6
- Siet tisztázni az RX 5000/6000 sorozat jövőjét az AMD
- sh4d0w: Kalózkodás. Kalózkodás?
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B450M R5 Pro 3400G 16GB DDR4 240GB SSD 2TB HDD GTX 1070 8GB RAMPAGE Shiva 450W
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B450M R5 3600 16GB DDR4 256GB SSD 2TB HDD RTX 2060 Super 8GB RAMPAGE Shiva 450W
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H510M i3 10105F 16GB DDR4 256GB SSD 1TB HDD GTX 1660 SUPER 6GB Zalman T4 Plus 450W
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B650 Steel Legend WiFi R5 8600G 32GB DDR5 500GB SSD RX 7800XT 16GB NZXT H700i
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H510M i3 10105F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1050Ti 4GB Thermaltake V3 fekete NBase 650W
- PS5 PlayStation 5 Slim (lemezes, 1TB) kiváló állapotban! 6 Hónap Jótállás
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone SE (2016), Apple iPhone SE2 (2020), Apple iPhone SE3 (2022)
- Fujitsu LifeBook Laptop U749 i5-8365U
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 9 285K 64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LENOVO Legion Pro 5 16IRX8 - 16" WQXGA 240Hz - i5-13500HX - 16GB - 1TB - RTX 4060 - 9 Hó garancia
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

) jól jön majd a VGA-nal sokkal hatékonyabban, ahol viszont majd nem szabad elfeledkezni a (nem-)lopakodva közeledő AI-MI alkalmazásokról. Ezeknél már most a 16GB alap, de a 24 GB VRAM nagyon jól jön majd.
"sokáig" ) sokkal költséghatékonyabb lesz a VGA-s AI-MI tudás, mint az arcba-tolós marketinggel érkező ezzel(és nem az igazi AI-s teljesítményével) "arányos" árú AI-s CPU-k.

sebességkülönbség?

: "Az már nem mini PC."