Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Toomy: FOXPOST régen jó volt, de ma már jobban jársz ha elfelejted.
- Gurulunk, WAZE?!
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Új hozzászólás Aktív témák
-
azbest
félisten
válasz
szarnyasdino
üzenetére
Ha azon múlik, hogy használható vagy nem használható a gép, akkor 10 ezer forint nem is sok.
A ventiknél figyelni kell, hogy minél pontosabban egyező legyen. Feszültség, pwm, pinout... és hogy hány amperes is. A nem gyári vagy azzal pontosan egyező, akkor lehet máshogy viselkedik, hangosabb vagy elégtelen hűtésű lesz. Ha biosban lehet állítani venti profilt, akkor egy fokkal könnyebb, de ha gépnek fixen van profilja a gyári ventihez, akkor nem gyári ventivel lehetnek problémák. Ja és persze fizikailag is pontosan ugyanolyan tartó méretű, rögzítésű kell. Rengeteg hasonlóan kinéző van, de nem kompatibilisek egymással, mert nem annyira szabványosított.
Régi thinkpadekben még működött az, hogy szétbontottam a ventit tartalmazó tokot és ki lehetett emelni a ventit, kitakarítani a port a motor házából és a mágnes felületéről majd szilikon sprével befújva, száraz és síkos felület jött létre. Az olajok, zsírok nem biztos, hogy jók vele, ha nem olyan kialakítású. A wd40 meg hosszú távon valsz nem segít, mert nem kifejezetten erre van, mégha rövid távon működni is látszik.
-
azbest
félisten
válasz
AxBattler
üzenetére
még mindig fordítva. Van amelyik gép type-cn tud áramot felvenni is. Az a 15w inkább az lehet, hogy képes telefont tölteni pd protokollal, ha a gépre dugod.*
Például a gmktek m7 és k8 plus usb4 portos gépem is működik type-c töltőről is, nem csak a hozzá kapott dc dugós táppal.Usb4 esetén 7.5W leadása "kötelező" képesség. A thunderbolt4 esetén 15W leadása kötelező képesség. Az, hogy leírták a 15w-ot, azt jelenti, hogy az usb4 ellenére hozza ebban a thuderbolt4 által követelt szintet.
-
azbest
félisten
válasz
szkaroly
üzenetére
nem kell túlgondolni. A kínai minipécéknél nem tudod, hogy milyen úton, valójában kitől és kiken át érkezik. Hogy kik nyúltak bele, vagy a kínai gyárban valaki akart-e egy kis mellékest, vagy simán figyelmetlen volt.
Például másfél éve még közismert volt, hogy sok AceMagic gép fertőzött windowssal érkezett. Valsz eleve a gyártótól. De a piactéri vásárlásoknál aztán végképp nem tudni, hogy kitől jön valójában és nincs -e más szándéka is vele.
Nem tart semeddig az, hogy a gyári rendszerre feltelepítsen valamit, kiadjon egy parancsot, ami után újra úgy kapcsol be a gép, mintha frissen telepített lenne, de már rajta van a meglepetés.
Ezt lehet tovább súlyosbítani azzal, hogy van aki ugyanazt a gyenge jelszót használja mindenhová és elég csak egy ártalmatlan hely jelszavát megszerezniük, aztán már az email címmel és ahhoz hozzáféréssel mindeükhöz hozzáférni.
Nem kéne terjeszteni azt a buta mentalitást, hogy paranoia nem figyelni saját értékekre és ugyan mi lehetne, ha mindent tárva nyitva hagynánk, az ablakba kiettett értékekkel.
-
azbest
félisten
válasz
Donki Hóte
üzenetére
-
azbest
félisten
Ezek a normál procis, laptop soc-szerű megoldások teljesen "szabványosak". Ha spécibb (szerveres / workstationos) lan van rajtuk ahhoz kellhet külön letölteni drivert az inteltől vagy realtektől, de amúgy a win11 kb fel szokta ismerni a legtöbb hardvert alapból ezeknél. Az amd procinál meg az amd oldalán lévő driver pakk kell kb csak azon felül.
Azokkal volt / lehet gond, amik tabletes procit használtak / használnak és spéci buszon, sdio-n át vagy más megoldással vannak öszekötve tabletes alkatrészekkel. Azoknál volt szívás, hogy nem ismerte a win és külön driverek sem voltak hozzájuk, csak amit a gyártó adott, ha adott és nem csak előtelepített win-be volt hekkelve.
A kínai minipécéknél inkább az lehet gond, hogy bios frissítések nem várhatók hozzájuk, ha valami bug van valahol benne, akkor lehet úgy is marad. De átlagembernek amúgy sem nagyon kell biost frissíteni és márkásabb laptopoknál is jó, ha 1-2 frissítés jön ki a sima consumer készülékhez, üzeleti vonalon szokott lenni rendszeres update rájuk.
-
azbest
félisten
válasz
drkovge
üzenetére
az egyébként csak a régi játékoknál számít valsz, amelyek lekérik, hogy mennyi a video ram és esetleg nem akarnak elindulni, ha keveslik. A modernebb programok már nem így nézik, mert az integrált gpu dinamikusan foglal használat közben, nem muszáj odaadni az egészet.
Amúgy a gfx configuration nem az az advanced alatt? [link]
-
azbest
félisten
válasz
ImpersonatoR
üzenetére
ez tényleg ssd nélkül jött és neked kellett beszerelni egyet?
Csak mert, ha ugyanolyan, mint a firebat t8 plus, akkor az ssd alatt van wifi és ha az antenna nincs jól bedugva, vagy rövidre van zárva valamivel, akkor lehet nem lesz jel.
Ha jól emlékszem a firebatban melegragasztóval rögzítették a bedugott wifi antennát pont ezért. Más gépnél, hasonló elrendezésnél például szivacsot tettek rá, hogy helyén tartsa a betett ssd-nek támaszkodva. -
azbest
félisten
kicsit macerás, mert külön opció van a sima felhasználói fiókra, külön a rendszer indulásakori nyelvre és még ezen felül az ms store-on át települő programoknak is külön van a nyelvi állítása. És az aktuális windowsban ki kell keresni, hogy éppen mit hová dugtak el a beállításhoz. És még azon túl is lehet egy telepítéskor választott régió opció is, amit külön kell kiütni, mert némelyik program a régiós korlátozásokat abból nézi.
-
azbest
félisten
válasz
attilla84
üzenetére
nekem egy GMKtec K8 Plus megy folyamatosan majdnem egy éve, csak néha lekapcsolva. Nyáron levettem a plexi tetőt, hogy jobban szellőzzön, lassan ki kell porolnom, mert a ventin már lerakódott kicsit felül. Ahogy nézem kb fix 60% prociterheléssel, szóval így kicsit már van hangja is. Egyelőre bírja, de persze kinőttem kicsit, szal majd egy sok ramos használt alkatrészekből épült szerverre mozgatom át a rajta lévő dolgokat

A gmktec webshoppal óvatosan, a beszámolók szerint kínából jöhet a rendelés, bármelyik aloldalukon is rendeled. Én anno aliexpresses európainak írt eladótól vettem. Ha kínából jön, akkor külön rászámolnak áfát, kezelési költséget importkor.
-
azbest
félisten
Garancia teljesen nincsen. De ha nem veszed át, az is lehet veszteséges, nem biztos, hogy az adóra hivatkozva jogosnak tartják a pénzvisszatérítést a paypalnál, nem tudom.
Az a baj, hogy nincs úgy leírva a mostani oldalon, hogy ez tuti eun belüli. A régi oldalon rendeléskor nem tudom ott volt-e. De zűrös.Ezért is ódzkodtam eddig közvetlenül tülük venni. Bár aliexpressnél sem 100% a garancia, hogy nem küldik -e máshogy, de talán picit nagyobb esélye van gond esetén az alival, mint harmadik féllel egyezkedni. De persze ott is lehet rossz ügyintézőt kifogni, mert egy reklamációra csak másodperceket szánhatnak valsz. Meg persze utólag könnyű okosnak lenni. Előre nem lehet látni a tutit.
-
azbest
félisten
-
azbest
félisten
volt már róla teszt videó, akinek valamiért nagyobb házas, 3 ssd helyes kellene, akkor lehet érdekes. De ott is van trükk, mert a második és harmadik nvme csak 2 lane-es, csak az első slot 4 lanes. Sebességteszteknél úgy emlékszem valóban kicsit kevesebbeket kapott, mint elődei.
-
azbest
félisten
óvatosan, a AMD Ryzen™ 7 250 lehet gyengébb, mint a k8 plus 8845hs, pláne a k11-hez képest
Teljesen ugyanazok a képességei, csak átnevezték, mindegyik zen4. És mivel a tdp-jét alacsonyabbra vették, így a 250 proci alap órajele is 3.3 -ra lett levéve a 8845hs 3.8GHz-éről.
A k11 9845hs-nek 4GHz az alapórajele.A gpu ugyanúgy 780, 2700MHz-en a 250es és 8845hs prociban, a 9845hs-ben 2800MHz.
-
azbest
félisten
Szerintem a venti maga világít, nem vezérelhető. Legalábbis pont olyan, mint az m7 és k8 plus-é csak színes. [link]
Előző év vége óta nem vettem mégegyet belőlük
szóval nincs tapasztalatom a mostani eu eladóikkal. Ha már sok eladása van, régebbi fiók, akkor talán kevésbé kockázatos.Ahogy látom 100-200MHz különbség van csak köztük [link]
-
azbest
félisten
A k11 tényleg nagyon hasonlónak tűnik, talán csak picit magasabb órajellel hasonló, mint a k8.
Milyen szempontból erősebb? cpu vagy gpu?
Csak mert hasonló áron nem biztos, hogy sokkal másabb van. Sőt, azóta átnevezett cpu-val is jött ki nagyon hasonló, ami kb semmivel sincs előrébb, még a gpu is ugyanaz.Vannak erősebbek, pl mégtöbb mag, zen5, és újabb gpu is, de azok általában lényegesen drágábbak. Intel vonalon is akadhat valami sok magos, ami lehet több szálú feladatban jó, integrált gpu-ban valsz nem. Mondjuk inteles vonalon nem tudom mennyire gyakori az oculink.
-
azbest
félisten
válasz
drkovge
üzenetére
kikapcsolt gépet nem nagyon... alvás az más kérdés, de az a legújabb hülyeség a modern gépeknél, hogy valójában nem is altatja a windows, hanem kikapcsolt képernyővel belassítva fut a komplett windows 11 tovább. Laptopoknál van is poslogás, hogy wifiről leszakadva visszagyorsul és befő, lemerül a táskában.
-
-
azbest
félisten
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Bizony. Épp a napokban láttam egy másik minipc tesztet
FIREBAT A6 R7 6800H [link] 680m grafikás
Az is egy modullal volt gyárilag és úgy több játékban gyorsabb volt nála a 6 magos, 660m gpu változatos másik gép is.#2048 szkutyi
Jó de a t8 plus akkora mind egy nagyobb gyufásdoboz
Ja és az n100 / 200 / 300 változatok egyébként is csak 1 csatornát kezelnek. Bár elvileg ettől lehetne két slot is egy csatornán, de valamiért senki sem gyárt olyat. Lehet mert a ddr5 ram kényes nagyon ha több modul van egy csatornán. -
azbest
félisten
válasz
drkovge
üzenetére
nincs azzal az írással baj úgy. A kínai garit / támogatást mindig úgy érdekes kezelni, mintha nem lenne. Ha mégis segítenek, javítanak valamit, az plusz öröm.
Arra is igaz, hogy csak, ami mások tapasztalata alapján működik, arra érdemes számítani, mert bios frissítés és egyébb utóélet kezelés nem nagyon szokott lenni hozzájuk. Ahogy a nonamebb vagy alsóbb kategóriás márkás gépeknél is ritka. Ezért is érdemes megvárni mások tapasztalatát és túl új gépbe nem beugrani.
A sima k8 és hasonló régebbi kialakítású gépeiknél az ssd és ram rész hűtése, ventije nekem nem tetszett, de lehet csak hangjában több kicsit az ideálisnál. Az m7 és k8 plus azért is tetszett nekem, mert azoknak jobb a kialakítása és a biosban is állítható a venti. Az m7 ráadásul relatíve olcsó is volt, csak az még 680m -es, előző generációs proci és gpu. De vannak gyengébbek is annál manapság is.
Ha nagyobb névtől, hosszabb támogatással kellene valami, akkor a használt üzleti szériás gépek akár jobb választás is lehetnek. Cserében nem a legújabb technológia van bennük.
Van akinek meg a mac mini jobb választás. Főleg, ha a legkisebb model is elegendő. Csak ha bármi nagyobb kéne, ott duplázódik azonnal az ár és nem lehet utólag bővíteni (háttértárat esetleg nem hivatalos módszerrel).
Árához képest és a saját igényhez érdemes nézni.
-
azbest
félisten
válasz
drkovge
üzenetére
csak párral van saját tapasztalatunk, amúgy mások videói és beszámolói alapján hallottunk a többiről.
De általában a beszerezhetőség és az ár, ami már egy korlátozó tényező. Ha itthonról kéne, akkor rögtön néhány lehetőségre szűköl a kérdés. Ha külföldről is jó, akkor többféle. De ott is attól függ honnan és mennyiért, mekkora kockázattal. A gari biztonytalan külföldről például. És hétről hétre változó lehet az is, hogy hol olcsóbb vagy hol beszerezhető. Külföldnél figyelni kell arra is, hogy lehetőleg eu-n belüli szállításúként küldjék, különben 150 euro fölé érve már drága kezelési költség is kerülhet az áfamegállapításra.
Robtech-et szoktak ajánlani, hogy az ő videói kitérnek sokmindenre és egymással összehasonlíthatóan teszteli őket, grafikonon mutatja a sebességet, zajt, bios opciókat megmutatja [link]
-
azbest
félisten
válasz
DravenMoral
üzenetére
az n100asoknál is eléggé meseszerű a 6w. Meg persze a turbo miatt változó is hogy rövidebb-hosszabb ideig mi a limit. De biosban 6ra limitálva azért eléggé belassul. A minipécékben 10-15W körülre szokták állítani, 15 felett kb már nincs lényeges különbség, anniy lehet a valós fogyasztás terhelés alatt, ha nincs limitálva.
Nameg a komplett gép fogyasztásánál már a háttértár, ram, hálózati eszköz is beszámít eléggé. Full terhelésen 30w körülre összesen.
De amúgy igen, netezős, egyszerűbb dolgokra jól elmegy.
-
azbest
félisten
válasz
Multibit
üzenetére
nem hangzik rosszul, csak túl drágán szokták a 300as változatokat adni. Már ahhoz képest, hgy hasonló árban valami ryzen már jobb képésségű valsz. Legalábbis a kínai minipc vonalon.
Úgy értem, kínából amenniyért van 300as változat, annyiért már lehet ryzen 8250u vagy 6850h procis is talán hasonló áron van és azért egészen más szint. Itthon persze lehet annyival drágább minden, hogy már van köztük nagyobb különbség.
Az asus nucnál látom itthon, hogy nem duplázódik az ár, hanem csak +33% a 355
Kínában valamiért szinte dupla áron adják a 100-ashoz képest a 300asokat. -
azbest
félisten
válasz
Donki Hóte
üzenetére
az az amd drivercsomag felteszi azt hiszem azt is, nem emlékszem, hogy alapból feltette-e a win a rendes drivert vagy csak sima 2d képes buta drivert rakott.
Windows® 10/11 Drivers [link] -
azbest
félisten
válasz
FearFmRadio
üzenetére
Ha nem is fele olyan erős, de természetesen gyengébb a 4 magos kis takarékos gép, mint a 6 magos nagyobb fogyasztású desktop procis.
Videójátszásban és transzkódolásban valsz jobb képességű az újabb n100 és változatai széria.Prociból ugyanúgy 4 kisebb mag van mindegyik ilyen n100 és 200 változatban, csak a grafika részen erősebb kicsit némelyik. De gyengébbek, mint az újabb ryzen vagy legújabb intel grafikák játékban.
Nanoreviewn lehet nézni tesztbeli arányokat [link]
Ha nem fut a háttérben nagy feladat, akkor idle fogyasztás lehet a 45-65w -os procis gépnél sem sokkal több. Terhelés alatt nagyobb a különbség.
-
azbest
félisten
válasz
adolfo01
üzenetére
annál, amit linkeltem, igen.
Ha a win magától nem ad felületet az 5.1 csatorna állításához, akkor esetleg telepíteni kell hozzá a cd-n vele kapott driver csomagot.Mivel neked analóg jel kell, így az olcsó digitális spdif átadó nem jó neked. A hdmi extractotból meg drágább az ami analóg 5.1 kimenetes.
-
azbest
félisten
válasz
adolfo01
üzenetére
sima jack kábel volt az nem? A manuálja és netes képek alapján mintha a vezetékes hangerőszabályozós donglejéből jönne 3 jack kábel, amit a pc-hez lehetett kötni. A központi egység és a hangszórók közt látok rca kábelt.
A jackeket pont be is tudod dugni a megfelelő helyre az usb hangkártyán és usb2 kábelével pedig a minipécébe vagy bármlyen pécébe. Lehet a win is felismeri magától, de lehet kell programját is telepíteni, ha valami beállításokat módosítani kéne.
-
azbest
félisten
válasz
adolfo01
üzenetére
Vagy olyan usb hangkártya, ami 5.1-es analóg kiemenetet ad.
Vagy olyan hdmi audio extractor, ami 5.1-es analóg kimenet ad.Csak példának: hangkártya [link] ez lehet valami cmedia chipsetes - ez olcsó, régen vettem egy ilyen kinézetűt, működött, bár én line input bemenetnek vettem. Plusz jack-rca kábelek hozzá. Valaki csinált kis unboxing videót is hasonlóról [link]
hdmi extractorból a stereo olcsó, a több csatornás drágább lehet. [link] és akkor arról még szó sincs, hogy valami spéci 3d hangzást támogat -e.
Ha lenne digitális spdif rca vagy optikai bemenet, akkor működhetne azzal a Donki Hóte #1991 által linkelt fajta is. De ha csak simán analóg bemenetek vannak, az nem tud spdif-et értelmezni.
-
azbest
félisten
válasz
szkutyi
üzenetére
proci erőben nincs sok különbség az n100 97 150 és hasonlók közt. A gpu részen szoktak variálni az órajellel vagy esetleg a grafikus végrehajtók számával kicsit. De egyik sem nagy játékos gép. Meg persze az, hogy állítható vagy ha fix, akkor gyárilag mire állított a fogyasztás limit, az is okozhat különbséget a gépek közt.
Annyiból "jobb", hogy abban cserélhető a ram és nagyobb vagy több ssd slotja van. De cserében nem olyan kicsi, mint a firebat t8 plus.
#1983 Donki Hóte az ilyen relatíve nagyobb házasakban a gép levehető aljára csavarozós, kábeles sata előfordul. Cserében elfed szellőzést ha van olyan 2.5 ssd betéve.
Nem is win verzió, hanem ki tudja milyen kókány beállítású, driverezésű amit mellékeltek. Azért is jobb tiszta telepítés. A win 11 esetén pedig lehet más változat. Ott az féléves nagy kiadások gyakorlatilag másik windows verziónak felelnek meg. azért néz ki máshogy.
-
azbest
félisten
válasz
Donki Hóte
üzenetére
a tubusos ragaszót kihagynám.
A kék gap padot ráfektetni és arra fektetni a bordát. Mivel ilyen egyszerűbb fajta, a gyárihoz hasonlóan, gumi gyűrűkkel lehet odafogatni, hogy nehogy mozgatáskor leessen.
-
azbest
félisten
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Ha nem látja a win alapból, akkor a lanhoz:
Win11 Auto Installation Program (NetAdapterCx) [link]A wifihez úgy látom alapból van win11 beépített / win updateről jövő driver. [link] Ha már van net, akkor ő felteszi magától.
Az amd oldalát meg már linkeltem. Valsz másra nincs szükség

A spécibb, workstation/server kategóriás lanokhoz intelnél is kell külön driver. A 225v/226v -hez nekem is kellett az M7 és K8 plus gépekhez.
-
azbest
félisten
válasz
Donki Hóte
üzenetére
hát a driverek telepítése majnem biztos, hogy kimerül annyiban, hogy az amd oldaláról a win 10/11 drivers csomagot letöltöd és lefuttatod. [link]
Ha a lan különlegesebb chipsetű, azt kellhet külön telepíteni még, de valsz realtek 2.5G. A wifi meg ahogy olvasom valsz mediatek, de lehet ha a lan már megy, akkor a win felismeri és letöltő magának. -
azbest
félisten
válasz
Donki Hóte
üzenetére
én pendriveről szoktam. A hivatalos ms féle pendrive készítő toolal kiírom egy másik windowsról.
Elvileg dd-zni is lehetne akár egy linux alól az isot pendrivera, de úgy tapasztaltam, hogy valami úgy nem lesz jó, más boot módban indul úgy, mintha a hivatalos toollal készült volna. Lehet magára a külső ssd-re is rá tudja tenni, nem próbáltam még. Rufussal sem próbáltam mostanában isoból áttenni pendrivera.
https://www.microsoft.com/hu-hu/software-download/windows11 -
azbest
félisten
sőt, némelyik gyártó gépeinél még a barbone (ssd nélküli) gépnél is beaktiválódott a win, mert egy kaptafára csinálták a regisztrációt a gyártónál vagy ki tudja hogyan működik ez.
A gmktec gépeimnél egyébként nem aktiválódott be magától olyan gépen, amivel nem jött win gyárilag
Bár egyedi sorozatszámot vagy hasonlót a biosban sem láttam az alaplapjukhoz, csak a fizikai matricákon.De ha minden kötél szakad, akkor használt liceneszet nagyon olcsón lehet venni. A kínai telepítésű win sem hiszem, hogy jobb licensszel érkezik.
-
azbest
félisten
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Aham. Esetleg még földelés, földhurok vagy valami oda-vissza átfolyó áram miatt is lehet gebasz. Van olyan eszköz, ami visszaenged áramot az usb portra. Van olyan usb port, ahol nincs diódával védve rendesen a port. De akár a műanyag házaknak is lehet olyan negatívuma, hogy statikus feltöltődés vagy földelés szempontjából nem minden ideális.
Uh és ez még usb2-es, akkor nem túl gyors

Ahogy előtte írtam, én is inkább újrahúzom a rendszert. Nehogy vírus, kémprogram, vagy simán rossz beállítások miatt legyen gond.
Ha aktív volt a win, akkor 99% hogy újrarakáskor is aktívvá válik, ahogy internetet kap. Mert az ms nyilvántartásában benne van a gép egyedi generált azonosítója, hogy jogosult már. Telepítéskor a nincs kulcsom opciót kell választani és a telepítő megkérdi, hogy ez melyik változat (home, pro vagy hasonlók) és azt kell választani, ami rajta volt. Gondolom pro lehet.
-
azbest
félisten
válasz
szarnyasdino
üzenetére
Nem. Gondolom nem belépve azt látod, hogy új fióknál a legelső rendelésnél csak egy jelképes árat kér az ali becsalogató jelleggel. Amúgy 6.55 usd a bruttó magyar áfás ára. (10 dolcsinyi choice módu cucc egyben rendelestől ingyenes a szállítás)
5-10-15 dolcsi közt szoktak előfordulni usb3.2 10gbps m.2 fogadó donglek, bár lehet főleg akcióban annyi. A csak sata képesek olcsóbbak szoktak lenni, de vannak csak nvme képesek is. Én többségében mindkét módot tudókat vettem, bár talán csak 1 sata m.2 kártyám van eddig
Keress rá, hogy "usb m.2 ngff sata adapter". Choice vagy bundle deal-es ami gyors szállítású, min 10 dolcsi értékben. Ha csak 3 dolcsis nem choices, szállítási díjasat egymagában rendelsz, akkor a végén lehet a posta hozza és ráfizetsz kezelési költséget és soká ér ide.Van ilyenem is már [link] Itt most a legelső változat (dekstopon nézve) sata only 7.24 usd. A piros műanyagból is van már nekem, meg csak nvme változatból is. A realtek chipsetesek hűvösebbek, van ahol kiírják azt is milyen. Ennél nem látom. A főoldalon szoktak lenni kuponok is, hogy melyik értékhatárig 1-2-5-10 akárhány dolcsi plusz kedvezményt is lehet kombinálni.
De nekem dobott fel budnle dealesnél is átlátcó házas valamilyet, ott a satát 4.29-ért írja, 7.99 és a mindkettőt tudót. Ezeknél legalább 3 valamilyen bundle deales cumó kell, akár ebből 3 vagy másokkal kombinálva. Sima usb3-as satát 3.49-ért is mutat bundle dealesként. De nem tudok direkt linket. [kép]
-
azbest
félisten
válasz
Donki Hóte
üzenetére
ha olyan usb külső meghajtó, ami az áramot is teljesen a gépről veszi, akkor előfordulhat, hogy nem ad annyi áramot, amennyit kérne. Akkor is lehet olyan, hogy leszakadozik a külső hdd.
A firebat t8 plusom sem bírja a külső nvme-ssd tokot.
Múltkor vettem olyan usb3-sata donglet (with eu plug), amihez van 12v sajtá táp is. Külön előnye, hogy így olyan lemezt is tudok vele használni, aminek nem csak 5v kell, hanem 12 is. Múltkor jól is jött, mert olyan enterprise sata ssd-t vettem, aminek kell 12v is.
-
azbest
félisten
válasz
szarnyasdino
üzenetére
hát, vannak eladók, ahol ssd és ram nélkül is kapni olcsóbban és úgy aztán szabadon lehet választani mi legyen benne
Belföldről véve persze nehezebb ilyesmit.Valószínűleg játéknál vagy esetleg videó renderelésnél jön ki jobban. Netezős, videózós használatkor kevésbé. Az egy modult szerencsére könnyű 2re bővíteni, ha igény van rá.
#1934 Donki Hóte
részben ilyesmi miatt is vettem barbone - ram és ssd nélkül a gépekt, mert nem garantált, hogy milyen márkájú, képességű kerül bele. Meg persze elég konkrét elképzelésem volt, hogy milyen ssd-t és mennyi ramot szeretnék bele, így azt inkább belfölről vettem. Ramnál mondjuk többfélét is vettem direkt a gépekbe, hogy lássan van -e érdemi különbség köztük, nem igazán volt
A ram egyébként eléggé hasonlít valamelyik adatara és samsungra is. Lehet a nyákot ugyanaz a beszállító adja több brandnek is.
Én meg most átestem kicsit a ló túloldalára és a mini pécé mellé régi xeonos szerver masinák is lettek desktop atx és e-atx házban. Elcsábított az olcsó 64GB-os ddr3 lrdimm szerver memória. 512GB került egyik dual procisba belőle. Tudom futatni a deepseek r1 471b modelt rajta, türelmesen
-
azbest
félisten
válasz
Donki Hóte
üzenetére
milyen ssd-vel jött? A win11-nél van most egy hiba, ami miatt újraindulhat a gép, mert eltűnik futás közben némelyik fajta ssd alóla.
Egyébként meg eseménynaplót érdemes megnézni.
Mondjuk én amúgy sem szoktam bízni a kínai telepítésű windowsban, újra szoktam telepíteni teljesen. Ha nem spéci lan chipsetes, akkor a win telpeítő a hálózatot alapból is láthatja, ha nem látja akkor kicsit trükkösebb (pl android telóról lehet usb netmegosztás).
A chipset és grafika részhez meg az amd dríver telepítő csomag kell csak. -
azbest
félisten
válasz
Donki Hóte
üzenetére
áh, heti szinten cserélődik kb, hogy mi az akció kódja, az ali főoldalon szokta írni. Mostanában ritka az a nap, amikor éppen semmilyen kupont nem ír. Valsz most indult a következő 18 napos időszak.
#1915 Donki Hóte
foglalat valsz 2 van a gmktek k6ban is, csak gyárilag egy memória modult tesznek bele. Ha valaki tervez upgradet, akkor ez előny, mert mellé tud tenni még egyet. Cserében, amíg egy modul van benne, addig lassabb lesz a grafika, mert a gpu igényli a gyorsabb 2 modulos 2 csatornás memóriát. -
azbest
félisten
válasz
kisengi1
üzenetére
az aliexpress főoldalán szokta írni mindig, hogy éppen milyen nevű akció és milyen kód van, most például 269B40 amelyik 269 usdtől 40 dolcsit ad. Vagy alatt következő meg $179 től 28at.
A pénznem sem mindegy, mert euróban meg 269 euroból ad 40-et. De vannak kisebb és nagyobb összeghez való kuponok is a főoldalon. Szóval ki kell számolni, melyikkel jön ki jobbra.
-
azbest
félisten
válasz
Donki Hóte
üzenetére
ez attól függ, hogy ki honnan meri bevállalni. Belföldi az szűkösebb, procira keresve kiad gépeket valsz akár árgép vagy másik összehasonlító oldal is, néhán cég árul kínai gépeket is. Gyártó weblap, aliexpress alternatíva lehet még, ott általában lényegesen jobb árak lehetnek, de cserében bizonytalanabb gari. Néha hardverapróra is felkerül valami.
Esetleg például a Robtech csatornán megnézni pár tesztet és hogy az kapható -e olyan helyen, ami vállalható. Neki egész jó összehasonlítási táblázata van zajra, sebességre.
Nekem persze a kintről barbone + belföldi cégtől ssd és ram kombó jött be. Így az árat optimalizálom és legalább a ram és ssd belföldi garis. A legtöbb gépen nagyon egyszerű a ram és ssd berakás, de persze érdemes megnézni videót róla, néhány gépnél macerás, ragasztott láb alatti csavaros nyűglődéses lehet.
-
azbest
félisten
válasz
hahakocka
üzenetére
Nem kihívás a 4k videó egyiknek sem. Ezeknél sokkal gyengébb gépek is simán kell hogy videót lejátszanak (gpu gyorsítás).
Ár teljesítményben lehet nem a legjobb még az a ryzen 8060S cukiság, mert külön dedikált gpu-val olcsóbban van hasonló teljesítmény. A gpunak adható sok memória miatt a mesterséges intelligenciás llm futtatás, amiben relatíve "olcsó" és relatíve gyors. Persze örölnénk, ha ez lenne a jövőben az alap teljesítmény

Nekem egy gmktec k8 plus fut szerverként otthon kb 10 hónapja, szinte folyamatosan bekapcsolva. Eddig még bírja. A három m7 is ment már pár hónapot, csak azokat hosszabb időre le is szoktam kapcsolni, mert még nem laktam be rajtuk mindent.
-
azbest
félisten
válasz
hahakocka
üzenetére
temuról én csak kisebb dolgokat rendeltem. A nettó 150 euro felett lehet komplikáció, mert az az automata vámkezelés határa. Felette, ha nem európai feladású / átcsomagoldású, akkor kellhet vámkezelés, aminek külön díja lehet és akkor az áfát is utólag szabják ki, nem pedig a vásárláskor.
ACEMAGICot nem ismerem annyira. A Robotech csatornán a zajról is szokott szó lenni teszteléskor [link]
#1870 szarnyasdino: igen előfordult valamelyik készüléküknél, hogy vírusos volt az előtelepített rendszer. Ezért érdemes ledúrni és újratelepíteni minden bizonytalan forrású gépen a rendszert. Egy nagy márka minőségbiztosítása jobb szokott lenni, de kínából jövő dolgoknál jobb az óvatosság.
-
azbest
félisten
válasz
DravenMoral
üzenetére
belföldről viszont a K6 tűnik ár-értékben jobbnak a k11 / sima k8 mellett, ami alig gyorsabb és csak az npu-val több.
A kis venti, hát az valsz zajosabb, mint az m7/k8 plus/k11. A k6 úgy néz ki, mint az m6, ahogy néztem. Kompromisszum a gariért cserében.
#1866 hahakocka
Az m6 az úgy néz ki, olyan hűtésű, mint a k6 és régi k8. Viszont az m6 még az előző generációs proci és integrált gput tatralmazza. Ha az is játszik, akkor érdemes megnézni az itthoni m7-et is, ami az előző progi és gpu generációs változat olyan módon, mint a k8 plus. -
azbest
félisten
válasz
hahakocka
üzenetére
Ha type-c bemenetű a hozdozható kijelző, akkor az áramot és a képet is viheti ugyanaz a kábel. Ha több áram kell, akkor külön tápba bedugás kellhet a monitornak másik kábellel.
De asztali monitornál olyan is van, hogy a monitor tud adni áramot a pécének/laptopnak a type-c kábelen át, miközben a kép azon megy a gépből felé.
#1859 igen, a kínai piacterek és webshopok kínaiak. A temu az fiatal, az ali régebbi. De mindig van azért némi kockázat. Azt meg már írtam, hogy külföldről, apróról vásárolt dolgoknál a garancia elméleti, nem biztos, hogy érvényesíthető.
-
azbest
félisten
válasz
szarnyasdino
üzenetére
elég régi kommentre válaszoltál

Amúgy majdnem minden héten van valami alis akció, ahol árszint alapján hasonló kupon van az ali főoldalán. Most is 90 ezer körülre jön ki például egy gmktec m6 6600h 16/512 gép. Vagy más hasonló (figyelve az eu forrásra). Mindig akció van

-
azbest
félisten
válasz
hahakocka
üzenetére
a type-c csatlakozó ugyanúgy néz ki, de sokminden képességű lehet. A legfapadosabbak csak sima usb2 vagy usb3 portok a mordenebb formában.
Az usb3.2 portoknál már lehet, hogy képet is kiad. Az usb4 portnak tudnia kell képet is kiadnia. A thunderbolt portnak is tudnia kell képet. Ezt mindig az adott gép leírásánál kell megnézni. -
azbest
félisten
válasz
szarnyasdino
üzenetére
Robotechnek van jó kis videója róla. Érdemes a 16os ram modul mellé tenni mégegyet, hogyha játszani kellene [link]
A kupon egyébként más gépekhez is jó általános kupon. Arra érdemes figyelni, hogy eu országból küldős árus legyen (a chuwi link például spanyolnak írja) -
azbest
félisten
válasz
hahakocka
üzenetére
úgy emlékszem csak innen töltöttem le a chipsethez és gpuhoz drivert, mindkettőt feltette
https://www.amd.com/en/support/download/drivers.html
simán fenn a download windows 10/11 drivers és az adrenalint letöltötte. -
azbest
félisten
válasz
hahakocka
üzenetére
Körben fém, amire alulról és felülről vannak felcsavarozva a műanyag elemek és az alaplap. Van sok videó már róluk a neten, van amelyik szétszedős is. A két usb4 nekem kellett, az occulinket nem használtam még.
Azt csak te tudhatod, hogy melyiket vegyed. Ha itthoni kell legyen, akkor lehet a k6 éri meg, a 8845hs ai modult nem hiszem, hogy sokminden kihasználná, az inkább webkamera háttérhomályosításhoz vagy hasonló célfeladatokra lehet használva gondolom. A 780m is képes ai-ra egyébként, llm futtatásnál valamivel jobb, mint proci erőből. Szóval teljesítményben valsz kb ott van, mint a k8 plus. Picit talán más lehet a hangja a kisebb méretű ssd/ram hűtő venti miatt. Szuszog a videón terhelés alatt rendesen [link]
A sima k6 és k8 is mintha ikertestvérek lennének egyébként. A gyártónál nincs is nagy árkülönbség köztük, nem tudom itthon a k8 plust miért nem hozta be egy cég sem, az m7-et és k11-et árulják.
-
azbest
félisten
válasz
hahakocka
üzenetére
Aha a 7840hs paraméterei tényleg kb ugyanazok.
Nekem m7-ek vannak és egy k8 plus. A k11 3-5% pluszd adhat elvileg, annál viszont azt hiszem sokkal drágább szokott lenni.
Gondolom kb mindenki külföldről vette, van aki esetleg banggodról, van aki a gyártó webshopjából és még korábban aliexpresses európai eladótól (aki már nincs). Szóval vállaltam velük némi rizikót. Ram és ssd nélkülit vettem, azokat itthon szereztem be hozzá.A type-c csatis hordozható monitornál a monitortól függhet. Azt nem tudom, hogy 7.5w vagy több jön ki ezeknek a gépeknek az usb4 portjából. Hivatalosan az usb4-nek 7.5W -ot kell tudnia leadnia, a thunderboltnak van 15W-ban megadva. A monitor leírását kell megnézni, hogy mi szükséges hozzá, elég-e neki vagy mennyi kell. Youtube videók alpaján van ami lehet megy kisebb wattal is, csak akkor csökkentett fényerőn.
Egyébként ez a fajta gmktec gép tud type-c töltőről is menni, 100W azért valsz kell neki. A gyáru dc tápjuk 130w-os szokott lenni.
-
azbest
félisten
válasz
hahakocka
üzenetére
van több hasonló gmktec
- m7 (6850h 680m 4800 ram, zen3+, 3.2/4.7GHz)
- m7 pro (6950h 680m 4800 ram, zen3+, 3.3/4.9GHz)
- k8 plus (8845hs 780m 5600 ram, zen4 3.8/5.1GHz)
- k11 (8945hs 780m 5600 ram, zen4 4.0/5.2GHz) rgb venti
nagyon hasonló gépek.
A ház ugyanaz és a hűtés is. A proci és a bele integrált grafika erősebb a nagyobb számúban. A k8 plus és k11 közt nem tudom van-e lényeges különbség, mert elvileg csak picit magasabb az órajele a k11-ben. Az m7-ek még korábbi generációsok.A külföldi, kínai vásárlásnál a garanciát feltételekkel érdemes kezelni. Nem olyan, mint itthoni boltból véve. Vagy van, vagy nincs és esetleg komolyabb visszaküldési költség is lehet, plusz kockázat a szállításnál.
A windows nyelve változtatható, meg újra is lehet telepíteni más nyelvűt, ha úgy egyszerűbb. -
azbest
félisten
válasz
DravenMoral
üzenetére
Kinn sokkal olcsóbbak az 5ezres szériások már. Legalábbis a kínai brandek. Lehet így nagyobb árrést tudnak rátenni.
Meg lehet nincs túl nagy forgalmuk az itteni webshopoknak és náluk sokat állnak a gépek. Bár normál boltokban az üzleti szériás, méregdrága árú gépek szoktak előfordulni, amit gond esetén a gyártónak visszaküldhetnek. Kínai márkákat kevesebben vállalnak be, teljesen saját garanciakezeléssel.Asus laptopoknál meg azt látom, hogy magyar billentyűzettel, de az indiai modellek vannak jelen nálunk. Mármint, sokszor indiai videókat találni ezekről. Lehet a nyugatabbra szánt modellekhez nem vagyunk elég fizetőképsek.
-
azbest
félisten
válasz
DravenMoral
üzenetére
Én is külön vettem ramokat itthonról, mert az nem volt jobb áron kintről sem.
Nem láttam tuning profil állítást a biosban. Amd expo vagy intel xmp szokott lenni a gamerebb, tunigosabb ramoknál.
Biztos, ami biztos úgy választottam ramot, ami az alap jedec profillal is tudja a sebességet. Ha jól értem annak a leírását, akkor elvileg az is alapból olyan gyors, mint aminek hirdetik, szóval akkor valsz kompatibilis.Nekem sima 5600-as cl46-s [link] van benne (2), annál elvileg valamivel gyorsabb a cl40-es.
Az ssd még egyszerűbb, mert ott nem nagyon van inkompatibilitás. A kétoldalas, vastagabb modulok is elférnek, csak olyankor kicsit szoros a hely a wifi slotnál, capton szalaggal leszigeteltem a wifi antenna csatlakozókat, nehogy a kétoldalas ssd rövidre zárja. Egy oldalas ssd-nél alapból van hely és egy kis szivacsot is raktak a wifikártya tetejére [kép] , hogy leszorítsa az antenna csatlakozót, amikor fölő van téve az ssd.
-
azbest
félisten
válasz
attilla84
üzenetére
egyébként neten rákeresve mások is panaszkodtak arra, hogy premier proval lekapcsol a gépük, más fajta gépük. Szétszedni nem kell a gépet, csak mutattam, hogy nincs szellőzés azon az oldalon. Ahogyan írtam, általában a ddr5 ram hőmérséklete is kiolvasható programmal, például hwinfo64-gyel.
80 fokig nem vészes, de 90-100 fok magasságában már lehet gond miatta. Ha van mininális légmozgás, akkor 50 fok fölő nem nagyon megy.
A legegyszerűbb, ha fejre állítod a gépet és az így felülre került alján lévő szellőzőrácsra irányítod a ventilátort és úgy próbálod. Érdemes közben figyelni a ram hőmérsékletet is, hogy alancsonyabb lesz-e terhelés közben.
Az amazon oldalon látható infók alapján az első 30 napra van amazonos visszküldés, mivel nem az amazon árulja, hanem a kínai eladó. Sok webshop esetén létezik ilyen "piactér", amikor ők csak a hirdetésben, esetleg a szállításban vesznek részt, de más az eladó. A közvetlen visszaküldhetőség után már a kínai eladóval lehet egyezkedni, de ő valószínűleg kínába kiküldést kérne, ami nem olcsó és van benne kockázat is.

-
azbest
félisten
A gmktec nem rossz, főleg az újabb gépek a jobb hűtéssel és állíthatósággal. Drágábban lehet van jobb gép is

Biztos hogy annyiért láttad? Szokott lenni olyan, hogy több típus is van egy hirdetés alatt és alapból a legolcsóbb, kisebb típus árát mutatja. És olyan opció is szokott lenni, hogy ram és ssd nélkül. Válaszd ki a típust és paramétereket és úgy nézd az árat.
Arra is érdemes figyelni, hogy 150 euro érték felett már vámkezelés is lesz, annak díjával és a rendelés feladásakor nem áfás árat ír úgy a végén, hanem a nettó árat, tehát majd vámkezeléskor még arra kerül rá 27% áfa. Mármint, ha európán kívülről jövő helyről adja fel a kereskedő. Eu-n belül már bruttó ára van a 150 euro felettinek is. És gyakori, hogy európai feladású cuccoknál euro pénznemre váltva jobb árat ír.
Nekem inkáb 250 ehuf körül re írja a k11 8945hs procis gépet 32GB rammal és 1TB ssd-vel. Én egyébként inkább barbone (no ram, no sdd) vettem a gépeimet és itthon vettem bele ssd-t és ramot, így legalább az utóbbiak magyar garisak és nem szokott az ilyesmi olcsóbb lenni kínából sem.
#1816 tlala
photoshop és videóvágás szokta használni a gpu-t. Az effektek számolásához és a videó transzkódolás és előnézet rendereléséhez. De nem ismerem annyira ezt a témát, nem tudom amd gpu-nál van-e bármi hátrány nvidia vagy intellel szemben ilyen téren. -
azbest
félisten
válasz
DravenMoral
üzenetére
Na ez egy jó és nehéz kérdés. Az m7 és hozzá hasonlóknál régebben ezt írtam:
7 centi átmérős 1 centi vastag 5 voltos 4 pines, fordulatszámvisszjelzős ilyen késes dugós ventilátort nem nagyon kapni.Nem tudom azóta aliexpresen vagy valahol megjelentek-e. A másik fajták, ha szabványosabb, elterjedtebb méretűek, akkor valsz könnyebben helyettesíthetőek. De nincs olyan biztos azonosítókód, amivel csak úgy bármikor lehetne rendelni. Az üzleti szériás brand gépeknél szokott lenni rendes azonosítás.
12Vosokat találok több hasonlót, 5v-osból csak 2 pineset láttam, meg persze más méretűeket, e a felfogatás és vastagság fontos a hely miatt.
Még talán eddig ez áll legközelebb, bár csak 3 pines és más a csatija. EC7010LL05EA [link]Erősebb venti nem hiszem hogy kéne rá, a ramot és ssd-t le tudja hűteni az a nagy eléggé és ahogy írtam a jobb házú gépeknél állítható a venti biosban is.
A cpu hűtő valamilyen laptop hűtő, azt annyira nem nézegettem.(egy videóból kép [link] [link] )
Mondjuk én még könnyen vagyok, mert ha minden kötél szakad tudok másik műanyag fedelet tervezni és nyomtatni, ha mondjuk 8 centisből lenne megfelelő. Ahogy anno más minipécéimnél is barkácsoltam. [kép]
-
azbest
félisten
válasz
DravenMoral
üzenetére
A k6 még nem a modernebb házú. Az m7, k8 plus (nem sima k8 mert az is olyan, mint a k6), k11 ami már az újabb fajta házukban van. Ezeknél van nagyobb rés és nagyobb méretű venti az ssd/ram oldalon. Szóval, valsz teljesítményben és egyebekben nem rossz, de lehet zajosabb a korábbi fajta házat használó gép a kisebb venti miatt.
Nekem m7 6850h és k8 plus 8845hs van. Teljesen egyformák a ház színét leszámítva, csak újabb procival van és az m7 4800-as, a k8 plus 5600-as ram sebességet támogat. Játszani nem próbáltam velük, csak azt néztem, hogy llm futtatáskor tényleg majd 2x gyorsabb a 780m integrált gpu a 680m-hez képest, játákban valsz nincs akkroa különbség.
Az nem tudom mennyire szempont - az m7 és k8 plus intel 226v lanos, nem pedig realtek. Ez mondjuk nekem jobban számít, mert én vmware esxi szervert is futtatok rajtuk és az nem támogatja a realtek lant
Normál használatnál valsz nem számít.Ja és még az oculink és 2 usb4 port nem tudom neked számít-e.
-
azbest
félisten
Akkor lehet abban a masinában olyan lan chipset van, amit alapból nem ismer a win telepítő (intel v226?). Az normális, hogy amd64-nek hívják, mert az nem a gyártót jelzi, hanem a platformot. Az intel féle 64 bites platform az itanium volt, de az bebukott és ezért az amd-től licenszelték az x86-64-et, amit amd64-nek is hívnak ezért. Tehát a modern x86-64 intel procik is amd64 platformúak

Egyébként, ha éppen sem a lant, sem a wifit nem ismeri fel alapból a telepítő, akkor még telefonról usb-kábelen net megosztás is lehet opció, hogy netet kapjon és akkor talán le tudja tölteni magának a többit. Vagy úgy telepítés után le lehet tölteni még a drivereket külön. Az meg még külön móka, hogy alapból a win11 online bejelentkezést követel és ha valaki nem akar olyat, akkor külön lépésekkel lehet kihagyni csak.
-
azbest
félisten
Ha a gépen volt már aktiválva win, akkor elvileg automatikusan újraaktiválódik. Néhány speciális változat van, aminél ez nincs így.
Egyébként valsz magyar nyelvi csomag is feltehető lenne rá az előtepítettre is. De úgy általában kicsit ódzkodok a kínai előtelepített rendszerektől, nehogy véletlenül rajta legyen bármi jelszólopó, szóval újratelepítés párti vagyok amúgy.
Ha telepítés közben be van dugva lanon az internet, akkor valsz le is tudja a drivereket tölteni és kb minden működik külön telepítgetés nélkül. De azért az eszközkezelőt érdemes utána ellenőrizni, hogy nincsenek-e felkijáltó jelek ismeretlen eszközre.
-
azbest
félisten
érdekességként, cwwk gyárlátogatás [link] , ők az egyik gyártó, akik a sokféle brandan árult masinákat gyártják. A vége fele közeljövőben megjelenő nas megoldásokba bepillantás.
-
azbest
félisten
válasz
derek123
üzenetére
nem írtad, hogy milyen felszereltségű gépek. Milyen proci, mennyi ram, ssd?
Mondjuk a 8adik generációs i5 procis (4 magos?), legalább 8 GB ram, de talán inkább 16GB, valami ssd, az netezni még pár évig elmegy. Az ilyen üzleti gépeknek nem jellemző elromlani könnyen, bár attól még bármikor előfordulhat, ha éppen peches vagy. Sebességben amúgy lehet az n100 n150 procis minigépekkel van pariban.
-
azbest
félisten
a gmktec G9 mini nas gép nagyon kerülendő. Nagyon rossz.
Jeff videói: túlmelegszik, instabil, rossz ház dizájn. [link]
Aztán megpróbálta máshogy is [link] , a kapott tanácsok alapján,
És type-c alakú de nem szabványos 19 voltos tápegység van hozzá, a gép sem megy normál PD type-c táppal, csak a 19V-ossal. Másba dugva tönkre teheti.
Miután kiszerelte a saját házából, akkor kezdett valamennyire működni olcsó dram nélküli ssdkkel, mert azok kevesebbet fogyasztanak. A nagyobb fogyasztású ssd-ktől újraindult a gép. De az alaplapon néhány komponens úgy is forró, talán alultervezték a fogyasztást. -
azbest
félisten
válasz
Imi1981
üzenetére
Szürke képet mutat vagy fekete a kép (nincs kép) és csak a háttérvilágítás miatt szürkés?
Akkor a beállításokat is elfelejtené, visszaállnának, ha az elem rossz. Bár lehet csak áramtalanításkor.
Viszont külső meghajtóknál alapból szokta keresni az uefi a bootolható dolgokat, ha van valami korábbi oprendszer maradvány, efi partició a külső diszkeken, akkor azokat lehet mindig megtalálja. Azt nem tudom az a gép mennyire okos, hogy a boot sorrendnél lehet-e előrehozni a belső diszket és azonnal arról akarjon.Meg esetleg usb-vel kapcsolatos beállításokat érdemes átnézni a biosban, hiszen azokra vannak dugva.
Ja és próbáltad már egyesével, hogy melyik diszk az aminél kijön a hiba? Nem egyszerre az összest bedugni/kihúzni, hanem egyesével és úgy próbálni.
-
azbest
félisten
Hát attól függ mire használod.
Amikor szerverként futtatom, akkor a legkisebbre veszem, 1GB-ra, de mintha a win nem szerette volna, annak legalább 2 kellett
Szerverként virtuálisgépekhez inkább a több rendszer ramra van szükségem.
A 16GB-ot akkor próbáltam, amikor AI llm futtatást próbálgattam, hogy tényleg gyorsabb-e, mint a 680m-en. Átállításkor kicsit tovább tart az indulás, mert újra megy a ram tréning.Nem nagyon szoktam játszani, szóval inkább technikai oldalról közelíteném meg. Mekkora felbontás az, amin még vállalható a sebessége a játékban és akkor azzal a beállítással mennyi videoram kell (valamelyik sebességkijelző progi kiírja, mennyit használ - msi afterburner talán, vagy riva tuner?). Csak hasraütésre 4-8GB közt tippelem az ideálisat. Csak beletekerve például ebbe a tesztvideóba, 4-et némelyik játékban túllépte, szal lehet 6 már bőven jó [link]
-
azbest
félisten
válasz
Multibit
üzenetére
a másik, icipici és eléggé zárt házú n100-asomnál meg full átterveztem a házat és egy nagyobb tömegű borda, plusz a másik oldalról beszívott levegő már vállalhatóvá tette. Bár ott az integrált ramnak nincs hőmérséklet adata, csak a gyári m.2 sata kamu hőmérős ssd-t mikor átcseréltem nvme-re, akkor látszott, hogy fő a feje

Azóta láttam, hogy valamelyik cég csinált másabb házú változatot is, valsz ugyanolyan elrendezésű alaplappal, amin több szellőzőrács volt.
Szal igazából tényleg nem sok kell nekik, de valami kell. Bár ssd-k közt is eléggé nagy különbség van. Amik nekem vannak kicsi ssd-k, azok közül a samsungok elégg forróak, a micron és kioxia ssd-k közül találkoztam kellemesen hűvösekkel jó teljesítmény mellett.
-
azbest
félisten
válasz
petakpa1
üzenetére
beállítás és komponens függő.
A két n100 masinámat mérve terhelés alatt 30W körül volt a komplett rendszer, üresjáratban meg 7W körül.#1718 Patice
a 6W azért eléggé marketing, mármint a konkrét gép alapértelmezett bios beállításától függően a proci 10-15W körül eszik terhelve. Viszont, a biosban általában állítható a tdp és úgy akár valós 6w-ra is limitálható, persze úgy a teljesítménye is kisebb, mert nem engedi fel magasabb órajelre, pláne több szálon. De gondolom még akkor sem lehet rosszabb, mint amit például az n5100 nagyon takarékos 6W-os procis tud.#1717 Multibit
olvastam anno én is, hogy a nagyon pici bordázatú házaknál akár túl is melegedhet, ha el van engedve a fogyasztás limit. Szóval nekem 1kg súlyú, durván bordás változat van [link]
Egyébként nem feltétlen a procinak van problémája a teljes passzívsággal. Nekem nem tetszett, hogy 30 egynéhány fok környezeti hőmérsékletnél 85 fok körülre melegedett idle a ddr5 ram és az nvme ssd. Ezért egy lassú, de nagy ventit és hozzá készített tartós aljat csináltam az enyémre [link] ami a ram és kártya slotokat hűti. Egy minimális légáramlás már teljesen jó hőmérsékleteket tud hozni. -
-
azbest
félisten
amúgy még halkabb is tud lenni, az ssd és ram feletti ventilátornál 2000-ről 1000-re véve a system fan kezdő fordulatszámot (start pwm 130 -> 70), már tényleg csak terhelés alatt pörgeti fel a másik, cpu ventit. Már persze, ha egyébként is quiet móra van téve a bios főképernyőn a teljesítmény.
(ezt most hirtelen egy youtubeos videból szedtem hasonló gépről)Arra nem emlékszem, hogy van -e esetleg a biosban opció a gomb világításra.
A win telepítésnél csak az amd oldaláról letölthető driver csomag [link] és az intel lanhoz az intel oldaláról külön v226 lan drivert [link] kell kézzel, ha nem szeretnéd a kínai csomagot használni

-
azbest
félisten
ha saját talpon áll a monitor és üres a vesa tartó rész, esetleg a monitor hátuljára szerelheted a minipct vagy kűlső gput.
-
azbest
félisten
hát, az érkezés egy dolog, mert egy héten belül is itt tudnak lenni a kínából jövő rendelések is. Inkább azért keressük az európai forrást, hogy biztos ne kelljen még ráfizetni pluszban adót, kezelési költséget. Remélem nem szivatnak meg vele. Picit mindig zavaros volt az oldalukon ez. Bár elvileg úgy írják, hogy már rendezve van az adó.
-
azbest
félisten
válasz
szkutyi
üzenetére
az usb-ssd jmicron chipet? Hát, ha többfélével is próbálta, akkor igencsak peches, ha mindegyik jmicron és elavult fw-es

Nekem egyik realtek m.2 keretem nem akart 10Gbps módot használni, csak sima usb3 5Gbps-t és annak kellett újabb hozzá való fw.
De az n100-as t8 plus nálam sem annyira bírja el a külső tokba tett ssdket. Van ami fel sem jön, van amivel úgy ahogy látszik, de instabil. Bár a sata m.2 ssd-t, amit belőle vettem ki, még nem próbáltam rádugni külsőként.
-
azbest
félisten
igen, sajna a diana store eltűnt, nem tudom miért. Most francia és lengyel eladókat hoz fel eusként az ali, de utóbbiak nagyon új fiókok még, nem tudom mennyire megbízhatóak.
Ahogy látom a korábbi gmktec.eu helyett de.gmktec.com alatt csináltak eus aloldalt. Bár nem tudom mennyiben más a sima főoldalról elérhető ajánlataiktól. -
azbest
félisten
válasz
hahakocka
üzenetére
a 6600M gondlom a proci, nem keverendő az integrált gpu-val.
GMKtek M7 Ryzen 7 6850h proci és abban 680m gpu. (ddr5 4800 sodimm), oculink port
GMKtek K8 plus Ryzen 8845hs proci és abban 780m gpu. (ddr5 5600 sodimm), oculink portaz előbbi két fajta gépeim vannak. Kb 100 eft az alapgép M7 és 150 eft a K8 plus aliexpresses európai eladótól, amik majd minden héten van kupon amivel kb ennyi. A ram és ssd itthon megvehető hozzájuk.
Az oculink port annyiból jobb a thunderbolt4/usb4 portoknál, hogy az occulink gen4 x4, míg a thunderboltban gen3 x4 szokott lenni. Ami azt jelenti, hogy 2x gyorsabb adatátviltelre képes az oculinkes elvileg. Az erősebb kártyáknál biztosan számít, hogy az oculink úgy viselkedik, mintha tényleg egy belső x4-es slot lenne, nem lassítja más réteg. Lehet azért visszafogja kicsit, hogy x4 slotban van x16 helyett.
Van egyébként eGpu topic is itt prohardveren, múltkor beszélgettünk erről. [link]
Játékoknál gondolom a magasabb turbó órajelet használó procik előnyben vannak.
De ha kifejezetten videokártyás gép kell, akkor lehet van hasonló gép is, ami asztali és nem kell legózni, nem kell külön megvenni plusz egpu dokkot.
Ja meg a minipécékben laptopba szánt procik vannak, szóval ilyen szempontból is valamivel alatta vannak a desktop gépeknek. Takarékosabbak, de nem olyan gyorsak, mint egy asztali. -
azbest
félisten
válasz
5leteseN
üzenetére
Sima böngésző és médiajátszás és hasonlóknál valóban nem különösebben észrevehető a különbség a sata ssd és egy gyorsabb nvme közt. Legalábbis a sebességet tekintve, random és párhuzamos műveleteknél nem tudom van-e hátrány azonos sebességnél.
Volt egy ideig, hogy windows külső nvme ssd keretből, sima usb3.0 módban használtam (500MB/s). Mert a 3.2-es 1GB/s módban mindig beakadt a leállítás. Nagyobb fájlok mozgatásánál vagy tárhelyigényesebb programoknál valsz jobban látszik. Egészen jól ment. Persze azért inkább belső.
Arra tippelnék, hogy valsz olcsóbb pér fillérrel a sata ssd gyártása. És nem is a sebesség miatti terhelés, hanem inkább a melegedés, ami valsz sokkal kisebb a lassabb satáknál (ahogy írtad). Talán ezért tesznek ilyeneket inkább a nagyon kompakt minipécékbe. De azt meséltem t8 plusnál, hogy a gyári satában a hőmérő meg volt hamisítva... amikor nvme-re cseréltem, akkor inkább jobb hűtést is okosítottam hozzá (először hővezető gap padokkal, aztán 3d nyomtatott házzal, amibe befért hűtőborda). Amúgy nvme és nvme közt is elég nagy különbségeket tapasztaltam. A samsungok érintésre sokkal forrónak tűnnek üresjáratban is, míg a kioxia és mikron ssd-k eleve hűvösek voltak terhelés nélkül, de terhelve sem sültek azok közül, mik a kezemben voltak.
Egyébként egész kevés hűtéssel beéri bármelyik, ha picit mozog a levegő.
#1639 szaszlaci
a polírozás valószínűleg overkill volt
Ezeknél a kis fogyasztású prociknál sokszor nagyon hevenyészet a hűtés. Voltak olyanok, ahol youtubberek mutatták, nem ért a proci a bordához egyáltalán, hanem csak egy kis ragacs volt közéjük nyomva. Utána volt ahol külön kiemelték, van köztük kis helykitöltő réz lapka 
Valsz maga a pasztázás elegendő volt. De amelyik gépen nem problémás, nem érdemes piszkálni. A tiednél láthatóan problémás volt. -
azbest
félisten
Hagyományos papír számla azt hiszem nem volt hozzá, mylink logistics francia feladó látszott a dhl küldeményen. Most, hogy mondod, német eladótól láttam eddig kb csak külön mellékelt számlát. Csak ali felüelten a tranzakciótörténet szokott lenni. Kínából jövő áfakezelősöknél meg egy tax invoicet szokott generálni, de az sem az eladótól jön.
-
azbest
félisten
Tanulni
A munkahelyi nem fér be fizikailag a topicba [kép]
Nem hátrány, ha kubernetes konfigurálást kockázat nélkül el tudom játszani és nem csinálok több napos kávészünetet a kollégáknak ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Közben a topicban már szereplő intel n100-as router mini gép is várja, hogy pfsense kerüljön rá, meg egy erősebb mikrotik router is, hogy jobban megismerjem
Egyékbént a 4 gép és körítés (szünetmentes, router, kvm) 120w-ot fogyaszt üresjáratban, bár majd ez valsz nőni fog, ha több virtuális gép kerül rá. Az igazi szerverszoba 4.5kW-ot. -
azbest
félisten
Nem nagyon válogattam, megnéztem éppen mi hol van és mennyiért. Általában pcx, aqua, alza valamelyikéből, mert azoknak van csomagautomatás szállítása a közelbe. Ramból kifejezetten a szabványos változatokat vettem, ami nem spéci tuningprofilos, normál késleltetéses és feszülstégű. Bármilyen gépben kell tudniuk a hivatalos sebességüket.
A 8845hs procihoz 5600 ddr5 a hivatalos támogatott.
Az k8 plusba épp a pcx-ből vettem cruical-t, kettőt [link]Az m7-ekbe 4800-as való, abból kettő gépbe adatát [link], egyikbe corsairt [link] vettem. Hát akkor még jobb volt a forint váltás árfolyam
Persze ezeknek van 16GB-os kisebb változata is.Az ssd-ből is többfélét vettem. Ár és sebesség alapján patriot viper 4300 lite [link], volt épp akciós kingston kc3000 (vastag) [link] ... kifejezetten nagy írás terhelhetőségű, nagy teljesítményűt kerestem. A Samsung 980 pro és 990pro is jó lenne, de nagyon elszállt az áruk. A notimban épp 990 pro van, azt lehet kiveszem, mert valsz feleslegesen erős bele, és átcserélem az egyikben lévő gazdaságos kingston nv1-re. Plusz gyűjtöttem ilyen kis kapacitású vegyen samsung, mikron és más fajtákat, Az a rendszerindító, a virtuális gépek háttértárának lesznek majd beállítva az erősebbek.
Amúgy gazdaságosabban is vannak, nem indokolt játszós, hobbi gépbe ilyeneket. Lehet valami wd black vagy blue fajta is jó, ami gen4-es és tlc, 600TBW írás garantált Terabájtonként. Kicsit utána kell olvasni, hogy az éppen kaphatók közül van-e bármelyiknek hátránya.
Ezek az m7-ek, de teljesen így néz ki a k8 plus is belül, csak felirat meg persze a ram órajel más. Ja nem, a jobb oldali aszem a k8 a képen.

Ez így most összességében elég durva volt, bár van aki egy notit vesz hasonló összköltségből
De nekem most kifejezetten életszerű, clusteres tanuláshoz kellett valami. Az m7-ek kifejezetten gazdaságosak, csak ugye a gpu-ja lassabb. -
azbest
félisten
Nekem jónak tűnik, kb ekörül van kuponos áron.
Arra érdemes még figyelni, hogy nincs -e kiírva a leírás rész elején hogy külön szállítási díj extrát kér-e, de ahogy látom nincs. A nagyon nagy ünnepekkor a nagy kereslet miatt volt, hogy kitette.A megbízhatóságáról azt tudom mondtani, hogy rendeltem tőle egyesével 3 darab GMKtec M7 Ryzen 7 6850H barbone és egy GMKtec K8 Plus Ryzen 7 8845HS masinát is 2024 szeptember és október közt.
Kb 7-10 munkanap alatt itt voltak, állítólag spanyolországból indul, az első kb 7 nap nem látni mozgást, akkor lesz követhető, ahogy a franciáknál a dhl átveszi és utána következő munkanapra más esélyes a kézbesítés is.
Érdemes a gép belsejét jól átnézni, nincs -e benne gyártási szennyeződés. Egyik masinában a ram slotban volt valami pici fém forgács, ami nem tett volna jót, ha benne marad. Középen a tekercsek némelyik gép alaplapján kicsit ökörhugyozás párhuzamosságúak, de működnek hibátlanul

Most konfigurálom épp a három m7-en lévő proxmoxot, hogy thunderbolt portokból alkotott körhálón 25GBps sebességgel tudjanak kommnikálni [link]
A k8 pluson még esxi8 fut, de majd valsz átköltöztetem a virtuális gépeket a proxmoxokra. Még nem igazán próbáltam játékot az k8-on. De az igp-je AI-ra tényleg majd 2x gyorsabb a k8 plusnak, mint az m7-nek.Egy kis mikrotik switch is van lanon köztük (vlan támogatás miatt), valamint nanoKVM [link] + XH-HK4401 [link] 4 portos buta kvm switch kombináció, kis barkácsolással 3d nyomtatott házikóba és soros kommunikációval tudja vezérelni [link] . Így távolról is elérem a kép kimenetüket, vezérlést, telepítést. Egy alzás zsúrkocsi a "rack szekérény" [link] .

-
azbest
félisten
A saját webshopukra volt pár panasz, hogy késedelmes, meg még most van kínai holdújév, ezért lehet többet kell várni.
A diana ali shop esetén mindig meg kell nézni, hogy van-e kuponozós akció, az ali főoldalon is kinn szokott lenni, vagy az itteni fórumos srácoknak is van erre oldala.
Most is 50 eurot le lehet vonni belőle, úgy 366 euro (416-50, kupon 25LD50) a k8 plus barebone. Nála általában euroban érdemes vásárolni, mert az eu storeban az az alappénzneme és nincs annyi konvertálás.A ram és ssd általában nem olcsóbb vele, mint itthon megvenni külön és itthon azért jobb gari van rá. A vastag, kétoldalas ssd (pl kingston kc3000) is elfér benne, de a wifi antenna csatiról vastagnál le kell venni a szivacs támaszték matricát és valami vékonyabb szigetelőt tenni - nehogy lejöjjön és elszabaduljon az antenna kábel, nehogy hozzáérjen az ssd-hez. A középen lévő slotra nem emlékszem, hogy vastag is belefér-e.
-
-
azbest
félisten
Bár nem tudom ők milyen szállítási megoldást használnak, de az aliexpresses eu (állítólag spanyol) eladótól nekem kb egy jó hét volt, mire átkerült rendelés után normálisan követhető futárhoz franciaországba és onnan másnapra - ha nem volt fennakadás vagy hétvége közben - dhl express hozta meg. Nem tudom ugyanazok lehetnek-e az európai feladóik, mint az alis eladó.
-
azbest
félisten
válasz
Yodafon
üzenetére
Jelenleg úgy tűnik, hogy a gmktec.eu oldal domain neve sem él, google keresőben látom, hogy talán német nyelvű volt. A goodaddy-nél kéne legyen, náluk látszik, hogy november 25én regisztrálták be [link]
A wayback machine-nak is csak közelmúltból van tárolt oldala [link] Szóval nem tudom mi lett azzal most.Ahogy látom kapcsolati címnek service@gmktec.com -van lenn megadva, az a valós oldaluké. Ha azon keresztül volt visszaigazolás, akkor valsz nem csalás az eu oldaluk sem. De én a com-os oldalukat ismertem eddig is https://www.gmktec.com/
Te milyen címre írtál és miért nem írod ki rendesen?A redditen hivatkoztak valami figyelmeztetésre a comos oldalon de már nem elérhető [link]. Google kidobta még facebookon a szöveget.. de a lényeg nincs benne, csak pár komment. Szóval lehet valami baj lett az eu oldalukkal, de eddig ebből még úgy tűnik, hogy tényleg az övék volt az is, csak valami elromlott vagy történt vele. [kép]
Szerk, sikerült a facebookról kibányászni a szöveget:
GMKtec Important Notice Regarding gmktec.eu Dear Customers, Thanks a lot for your support with the purchase on gmktec.eu. I'm sorry to let you know that it's down for some unexpected reason. Please rest concerned. The domain gmktec.eu is a legitimate domain for our company, and we are working on fix... -
azbest
félisten
Inkább a használt brand mini gépek versenyeznek szerintem a kínai minipécékkel. Vagy kiforrottabb, de 5+ éves vagy modernebb, de támogatás nélküli kínai. Kínaiban az 500 euro már inkább modernebb 8 magos ryzen.

De a szálra, hogy 8500t dellt érdemes lenne-e n100-ra cserélni, hát csak ha kifejezetten valami miatt nem megfelelő az a dell, modern videocodec vagy transzkódolás kell vagy egyszerűbb játékra. A proci ereje ugyanott lehet kb. Szóval szerintem sem érdemes netezős gépnek csak azért cserélni, hogy cserélve legyen

-
azbest
félisten
ki tudod olvasni akár hwinfóval is. Ha sima normál időzítésű, átlagos ram, akkor valsz jól megy másik általános ram modul mellett, pláne, ha hasonló számú chip van azon is (de ez sem feltétel, csak esetleg nagyon eltérő chipszámú modul lehet nem dual channelben megy).
Most amúgy 2x8 vagy 1x16 GB van benne? Mert 2 slotba csak úgy tehetsz másodikat, ha van szabad.
Új hozzászólás Aktív témák
társtopik: Mini-ITX
- RYZEN 7 5800X + hűtött VRM-es A520 alaplap + 32GB hűtőbordás DDR4 kit! GAR/SZÁMLA (a Te nevedre)!
- GAMER PC - i7-7700, 16GB DDR4, GTX 1650
- Akció! Gamer PC-Számítógép! Intel Ultra 5 245K / RTX 3080 10GB / 16GB DDR5 / 1TB SSD!
- ÚJ 3-DBOS CSOMAG: Intel Core Ultra 7 265K + ASUS TUF Z890-PLUS WIFI + MSI MAG CORELIQUID A15 240
- Gaming PC - R5 9600X,RTX 5070 12GB,32GB DDR5,1TB NVMe,850W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Dell Latitude Precision Üzleti gépek, 2-in-1 gépek, 3-11. gen.
- Eladó Apple iPhone 15 Pro Max 256GB / Akku 90% / 12 hó jótállás
- 176 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5080
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB DDR5 RAM RTX 5070 12GB GAMER termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

szóval nincs tapasztalatom a mostani eu eladóikkal. Ha már sok eladása van, régebbi fiók, akkor talán kevésbé kockázatos.

(ezt most hirtelen egy youtubeos videból szedtem hasonló gépről)
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)