- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Dany007: Kiakasztó frissítések
- ldave: New Game Blitz - 2025
- Fűtés és hűtés klímával, napelem segítségével
- [K2]: A vagyonvédelmi rendszerszerelővé válás rögös útja
- btz: Internet fejlesztés országosan!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vasti74
senior tag
válasz
Vittorio77 #1533 üzenetére
Memóriabővítést pontos és biztos infók hiányában csak úgy lehet venni egy gépbe, hogy kezedben a gép, kiveszed a memóriát, megnézed, hogy milyen, és veszel egy lehetőleg ugyanolyat.
Ha nincs ugyanolyan, akkor a paraméterek (sebesség, szervezés, CL, mit tudom én mi) legyenek ugyanolyanok. -
Vasti74
senior tag
válasz
Yodafon #1523 üzenetére
Ja, tényleg nem - de azért elég minik ;-)
A neves gyártó jellemzői pl.:
- Van neve ;-) Tehát egy IT területen átlagos ismeretekkel rendelkező akárki minimum hallott már róla. BeKooLinkPro meg hasonlók nem ilyenek ;-)
- Van támogatás (érvényesíthető garancia szervizhálózattal, BIOS frissítések, stb.)
- Ha pár év múlva el akarom adni, könnyebb dolgom leszPersze ettől még a kisebb, esetlege ismeretlen nevű is lehet jó: csak az ember elgondolkodik, hogy kik tervezték, hogyan (milyen minőségben) gyártották, stb. stb., mert ha gyakorlatilag alig kell valamiféle garanciát vállalni egy termékre, akkor azért szabadabban kezelnek dolgokat a gyártók, abban biztos vagyok.
Egy pl. Lenovo gépnél meg az ár tartalmazza a 3 év HELYSZÍNI garanciát, az általam kiszemeltnél meg +€33 az 5 év helyszíni gari... Azért ez egy kicsit más ;-)
-
Vasti74
senior tag
OK, de most a garanciáról és a támogatásról (BIOS frissítések pl.) volt szó, hogy ha valaki kicsit tart az alig támogatott kínaitól, akkor vegyen támogatottat ;-)
Lehet, hogy valakinek (pl. nekem, mert szerintem rendelek egy olyan gépet, mint amit linkeltem, csak SFF méretben) elég egy kicsit kisebb teljesítmény, cserébe viszont van 3 év garancia, és frissítések, sokáig.
Csak mint alternatívát linkeltem: ha valakinek meg az kell, hogy a lehető leggyorsabb legyen a lehető legkisebb méretben és a lehető legolcsóbban, a többi nem számít, akkor olyanokkal meg tele van az Ali stb. :-)
-
Vasti74
senior tag
Ha valaki fél a kevésbé neves kínai mini gépektől, az vehet neves kínait is ;-)
Pl. itt van ez a Lenovo, nem is gyenge, nem is drága, és azért ezekhez szokott lenni garancia meg támogatás.
De egy szint felett (teljesítmény) kár ezt a formátumot erőltetni szerintem... Egyszerűen fizikai képtelenség akkora hűtővel, ami egy mini PC-be belefér kordában tartani akkora disszipációkat, és még csendes is legyen?! Már egy SFF gépben is maga a hűtés nagyobb, mint egy mini PC ;-) Szóval játszani stb. szerintem érdemes minimum egy SFF gépet venni...
-
Vasti74
senior tag
válasz
GeneraL_XTX #1492 üzenetére
Hááát...
Én a gyárilag telepített Windows-t maximum arra használnám, hogy gyártsak vele egy Windows telepítő pendrájvot, aztán - gyalu ;-)
Szerintem telepítsd újra egy friss magyar rendszerrel.
És persze, miért ne tudnád újratelepíteni?! Talán a BIOS-ban át kell állítani a boot sorrendet, de az is lehet, hogy van valami billentyű, amivel bejön a boot menü, és ki tudod választani a pendrájvot.
Én a partíciókat is törölném róla - előtte persze mentsd le, ha már vannak rajta adatok ;-) -
Vasti74
senior tag
Mire gondolsz pontosan? Hogy egy Dell-t valami "kínaira"??? Szerintem inkább ne ;-)
Azt meg, hogy a teljesítménye neked elég-e, és hogy meddig lesz elég, te tudod: de ha nem játszol, és a legújabb videóformátumok hardveres dekódolása sem hiányzik, akkor az az i5 proci egy darabig még elég lesz "mindenre", szerintem. -
Vasti74
senior tag
válasz
kammler #1476 üzenetére
Helló!
Ezeket a gépeket valóban ipari mennyiségben használják úgy, ahogy van, és az SSD melegedés nem igazán szokott probléma lenni... (Nekem is van Dell, HP és Lenovo mini itthon, nincs velük probléma)
A melegedést valamilyen programmal ellenőrizted, vagy ujjal? ;-) Problémát is okoz (pl. belassul az SSD) , vagy csak zavar, hogy meleg?
Ja, az asztali gépem egy Fujitsu D738 SFF, van benne hely bőven: ennek ellenére az SSD a gép elejében lévő ventilátor ALATT van, jó szorosan, megtalálták neki a legkevésbé szellőző helyet a házban ;-)
-
Vasti74
senior tag
Szerintem nagyon, ezért is vagyok gondban.
Plusz megszoktam a linuxnak azt a remek tulajdonságát, hogy nem kell külön frissítgetnem minden alkalmazást, mert ugye minden egy helyen frissül...
Ja, tegnap majdnem földhöz vágtam a billentyűzetet, amikor akartam egy LibreOffice-t telepíteni a Store-ból, és €9,90-et akartak kérni érte! Noormáááális?! Letöltöttem, ingyenes... ;-)
Szóval jól meg kell gondolnom - egyelőre próbálom használni, mindent belőni, aztán majd kiderül.
Bocs az offtopicért! -
Vasti74
senior tag
Ha mindenáron maradni szeretnék a linux-nál, akkor nem cserélnék vasat: minek szívassam magam, hiszen mezei PC-n ügyeskedés nélkül is fut a linux ;-)
Az értelme inkább ott lenne, hogy lenne egy nagyon jól hardverre optimalizált op.rendszerem (mert éppen most rágtam be egy kicsit a linuxomra: vettem egy 4k monitort, és legalábbis a Mint Cinnamon nem szereti az átméretezett képernyőt, akadozik pl. a videólejátszás)
-
Vasti74
senior tag
Egy pillanatra visszatérve az M4-es Mac Mini-re: most hogy már vannak tesztek róla a neten, piszkosul megtetszett a kis dobozban nagy erő ;-)
Annyira, hogy összedugtam az Intel-es Mac Minimet, húztam rá egy új rendszert (ezen még fut a legújabb macOS is) , és próbálom megszeretni.
Ha sikerül (van rá esély, csak egy kicsit nyitottabbnak kell lennem - a Debian 1.3 óta linux-ot használok, + 50 éves vagyok, már nehezebben váltok a megszokott dolgokról ;-) akkor eladom a PC-t meg ezt a Mac Mini-t, aztán már nem is kell sokat hozzátenni egy ilyen kis erőgéphez :-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
Crvsh3R #1375 üzenetére
Hővezető! (a lányaimnak is ilyen gépei vannak, poroltam már néhányszor)
A hőt az SSD-ről az alaplapra viszi, ott szépen eloszlik (nagyságrendekkel nagyobb a felülete, tömege, stb., mint az SSD-nek) , és egy része szellőzik is a ventilátor miatt.
Mert az SSD-t amúgy eléggé bezárták ott alul... -
Vasti74
senior tag
OK, de nem mindenki akar vagy tud macOS-re váltani. ARM-os Mac-en meg ha jól tudom nem fut Windows... Én akartam váltani, és már piszok rég itt az asztalomon egy Mac Mini, de nem bírom megszeretni a macOS-t. Linuxot használok - tudom, az is futna az Apple vason (8. gen. i5 procis) , de értelme nem sok lenne a dolognak, mert a PC-m azért praktikusabb darab, még ha egy kicsit nagyobb is ;-) (SFF Fujitsu, minden paraméterében kb. ugyanaz, mint a Mac Mini)
Egyébként nekem piszok furcsa kategória ez a kínai gamer mini PC ;-) Mert lehet, hogy maradi vagyok, de játszani tuti nem vennék mini PC-t, és ha már mini, akkor inkább egy használt brand gép, mint egy új kínai.
Ja, ezek az M4 procis iMac-ek meg Mac Mini-k azért nem semmi masinák, ha tudnám szeretni a macOS-t, nem bírnék ellenállni egy iMac-nek ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
t72killer #1328 üzenetére
Ez szerintem is alap, mármint a gyárilag telepített rendszer cserélése...
És nem csak "kínai" masináknál!
Szinte akármit vesz az ember, igen valószínű, hogy valami X verzióval régebbi rendszer van rajta, mint az aktuális. Szóval itt már erősen elgondolkodtató, hogy frissítés helyett újratelepítés, mert kb. hamarabb megvan ;-)
Ráadásul úgy tele szoktak lenni felesleges szemetekkel az előre telepített gépek (brand gépek is) , hogy amennyi idő alatt azt legyomlálná az ember, annyi idő alatt is újra lehet vidáman telepíteni, és akkor tuti, hogy nyoma sem marad semmilyen szemétnek.
Szóval nehéz lenne megindokolni, hogy miért _NE_ telepítse újra az ember rögtön az első bekapcsolásnál a masinát egy finom friss gyári Windows telepítővel :-) -
Vasti74
senior tag
OK, csak egy ötlet volt ;-)
Alapvetően "brand" gép párti vagyok, ezért szabvány méretekben gondolkodok.
És még bennem van a régi szervizes beidegződés, hogy lehetőleg javítható is legyen kb. szabvány cuccokkal a gép - ez van, eljárt felettem az idő ;-) A 90-es években kezdtem, és már rég szakmát váltottam, csak néha beleokoskodok még ebbe-abba ;-) -
Vasti74
senior tag
Szerintem a méretbeli korlátozások miatt nagy csodák nincsenek. Kicsi a hűtő, amihez több légáramlás kell, mint egy nagyobbhoz, ha ugyanannyi hőt kell "elvinni" róla. Ehhez társul egy kicsi ventilátor, aminek ugyanannyi légáramláshoz nagyobb fordulatszám kell, mint mint egy nagyobbnak. Szóval minden adott a szirénázáshoz ;-)
Szerintem keresgélj inkább valami SFF gépet: ott már azért elfér a rendes hűtő, rajta a rendes ventilátor! Ráadásul éppen ezért prociból is belemegy a rendes asztali verzió, mert meg is lehet hűteni.
-
Vasti74
senior tag
válasz
kk831228 #1232 üzenetére
A rendes hűtés egy kis dobozban nem nagy dolog ám, a brand gépek sem tudnak többet ;-)
Kell hozzá egy olyan doboz, ami az egyik oldalon szívja be a friss levegőt (lyukak elöl) , a másik oldalon meg fújja ki (mini gépeknél ezt a procihűtő) Aztán már csak arra kel figyelni, hogy az SSD, memóriák stb. a légáramlás útjába essenek ;-)
Nagyobb darab brand gépeknél szokott lenni elöl egy ventilátor, ami nyomja befelé a házba a friss levegőt, meg a tápban is van egy, ami szívja ki a házból, illetve a procihűtőn van egy légterelő, hogy a hűtőbordáról ne a gépházba fújja a meleget, hanem ki a gép hátulján.
-
Vasti74
senior tag
válasz
JamesHolden #1212 üzenetére
Az Amazon-on 16GB Crucial DDR5 4800 SODIM ára €37,76 , ha DualChannel-t szeretnél, a 2x8GB ára meg €47 - láttam olyan "unboxing" videót, amin Crucial volt a gépben, meg olyat is, amin nem ;-)
Egy 500GB-os nvme SSD olyan €40 körül indul (legolcsóbb SanDiks) , hogy milyen van a gépekben gyárilag, azt nem tudom, de mintha valahol Teamgroup-ot olvastam volna.
Szóval az üres géppel, 1x16GB Crucial memóriával és legolcsóbb SanDisk SSD-vel, meg pár perc barkácsolással pontosan ott vagy, mintha megvetted volna tőlük a kész gépet, és legalább tudod, mi van a dobozban ;-)
10-20 ajróval többért meg már komolyabb SSD-t is vehetsz...Szóval én üresen venném a gépet ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
t72killer #1209 üzenetére
Nem ugyanarról beszélünk, vagy nem ugyanúgy ;-)
Én a hűtés fontosságát hangsúlyozom, amihez ilyen gépeknél légmozgás kell.
Légmozgást meg ventilátor, méghozzá forgásban lévő ventilátor ;-) tud kelteni.
Szóval OK, hogy pl. egy ilyen mini PC-ben áll a ventilátor, miközben a proci már 90 fokos. De nem csak proci van a házban, hanem pl. SSD is, ami - miközben a 90 fokos proci 80 fokot csinált a fél literes készülékházban - már rendesen vissza fog venni a tempóból, mert túlmelegedett...
De vannak a dobozban pl. kondik is. És bár (elvileg) 105 fokos kondikkal van megpakolva egy ilyen szerkezet, de egy kondinak is vannak még más paramétere is: pl. az üzemórák száma!
Egy átlag 105 fokosnál ez általában 2000 óra, ami pl. napi csupán 5 óra használattal számolva 400 nap. 105 fokon.
Táblázatot nem fogok keresni, mert nincs kedvem, csak a hasamra ütök ;-)
80 fokon legyen ez 800 nap.
70 fokon meg pl. 1200 nap. Az sem túl sok...
Na ennyi idő múlva már, főleg pl. egy "mutassuk meg, hogy $100-ból is lehet olyat gyártani, amit a nagyok csak $400-ból tudnak" kínai PC-nél a proci tápjait előállító kondik elérkeztek az élettartamuk végére (kiszáradtak, elfogyott az elektrolit, elvesztették a kapacitásukat) , aztán egyszer csak elszáll - megszalad az egész hóbelevanc, és lesz egy lyuk a felforrasztott egy szem chip közepén, ami a minden egyben... ;-)
Hát ezért nem teljesen mindegy, hogy hűtjük-e a gépet, vagy hagyjuk magában főni ;-)Bocs az okoskodásért, de éppen nagyon ráértem ;-)
Egyébként műszerész - informatikus a végzettségem, mert akkoriban ('90-es évek) még ilyen iskolák voltak ;-) Aztán 20 évet dolgoztam a szakmámban, részben szervizesként, javítottam mindent, mert a '90-es években még javítani kellett. Meg még azért a 2000-es évek elején is ;-). Oszcilloszkóp, multiméter, forrasztópáka. PC tápok, monitorok, nyomtatók, szünetmentesek, meg persze végtelen mennyiségű alaplap, VGA kártya, laptop átkondizása... Meg ismerősöknek TV, DVD, stb.
Szóval eléggé ott van még a szemem előtt, hogy mennyire nincs jó hatással a magas hőmérséklet az alkatrészekre, milyen egy jó konstrukció, és milyen egy rossz konstrukció. -
Vasti74
senior tag
válasz
t72killer #1207 üzenetére
Ha áll a venti, és a proci sugározza a fél literes mini PC dobozban a 80-90-100 fokot, akkor tehetsz bármire bármekkora hűtőbordát, az is ugyanolyan meleg lesz. Mert nincs, ami hűtse! Az a beáramló hűvösebb levegő lenne, és azzal a légáramlattal természetesen a melegnek meg a másik oldalon távoznia kellene.
Ennek egy speciális esete volt régebben a Gamer ház, amiben volt egy tucat, lehetőleg a szivárvány minden színében világító ventilátor, meg hogy jól nézzen ki, több szellőzőnyílás volt rajta, mint egy sajtreszelőn ;-) Úgyhogy a ventilátorok jól elzörögtek magukban, csak éppen légáramlást nem keltettek a dobozban, mert amit kifújtak, azt saját maguk mellett szívták be.
Aztán meg vannak a normális (brand) gépek, ahol 1-2 minőségi ventilátorral és jó tervezéssel megoldják, hogy minden hűvös maradjon, miközben a gép szinte hangtalan.Szóval tök felesleges álló ventilátorokkal megvárni, amíg minden megsül a gépben: az itt mellettem kellemesen hűvös belsővel működő Fujitsu gép pl. lassan 6 éves lesz, de csak onnan tudom, hogy mindig pörög benne három ventilátor, mert már láttam ilyet párszor szétszedve ;-) De a totál csendes nappaliban a tőlem 4-5 méterre ketyegő falióra sokkal hangosabb, mint a PC a fülemtől fél méterre...
-
Vasti74
senior tag
válasz
t72killer #1194 üzenetére
Ez azért erősen függ a gép felépítésétől: pl. egy mini PC-ben általában egy ventilátor van csak (a procin) , az szellőzteti át a házat is. Ha áll 80 fokig, akkor 80 fok lesz a házban - sőt, helyenként akár több is, pl. SSD, chipset, mit tudom én.
Persze, egy jó házban, jó szellőzéssel eléggé sokáig passzívan lehet hagyni a procit, sőt vannak teljesen passzív gépek is, de ez most nem az az eset ;-)
Sőt, ha jól látom - pár pillantást vetettem csak a weboldalukra a szemem sarkából ;-) a kérdező háza egy 4x3,5"-os meghajtóhelyes ház, mint egy 4 lemezes NAS. Feltételezem azért vett ilyet, mert megtöltötte legalább részben meghajtókkal. Hát, azok sem szeretnék szerintem, ha állna a ventilátor...
-
Vasti74
senior tag
válasz
szkutyi #1192 üzenetére
Ha tudsz linkelni hozzá egy leírást, amiben benne van a BIOS minden beállítása, akkor szívesen megnézem, több szem többet lát ;-) De én nem találtam leírást hozzá.
Egyébként én pont azért szeretem jobban a kicsit régebbi, de brand gépeket és az akár használt, de márkásabb szórakoztatóelektronikai kütyüket a kínai csúcstechnológiánál: mert van hozzájuk sokáig támogatás, ami nem rossz! ;-)
Pl. 5-6 éves brand gépekre még egészen friss, pár hónapos BIOS frissítések vannak... Sok kínai akármi (PC, telefon, zeneeljátszó, stb.) kijön egy gyorsan összedobott szoftverrel, és ennyi, az életben nem fejlesztenek rajta többet, nulla hibajavítás stb., mert nincs rá idő. Már a következő csűcstechnológiás kütyüre koncentrálnak ;-) -
Vasti74
senior tag
válasz
szkutyi #1190 üzenetére
Hát... Normális vezérlésnél a venti sohasem kapcsol ki, valami minimális fordulaton pörög. Aztán a többit meg a hőmérséklet függvényében ;-)
Illetve néha beállítható, hogy kikapcsoljon a ventilátor X fok alatt, de ezt az opciót érdemes kikapcsolni szerintem, hacsak nem olyan jó a légmozgás a házban és annyira terheletlen a gép, hogy így elmegy gyakorlatilag passzív procihűtéssel. Különben ki-be kapcsolgat, ami zavaró, és szerintem a ventilátort is jobban igénybe veszi (csapágyak) , mint egy állandó alacsony fordulaton pörgés...
Ilyen esetben érdemes a BIOS-ban alaposan körülnézni, meg persze frissíteni is!
Kerestem kézikönyvet a masinához, de sajnos hirtelenjében nem találtam...
-
Vasti74
senior tag
válasz
t72killer #1159 üzenetére
Igazad van!
Ezek a masinák bőven megfelelnek most éppen mindenre, amire használják.
A problémát majd akkor oldjuk meg, amikor felmerül ;-)
Valószínűleg 2-3-X év múlva, amikor már tényleg sok progi fogja használni az AI-s cuccokat, a hozzá való gépek is kiforrottabbak és gyorsabbak lesznek. Lehet, hogy most vennék egy ilyen Ultra 5 125H procis gépet, és mire a szoftverek oda jutnak, addigra ez a vas meg már elavult lenne ;-)
Szóval maradnak a kütyük, mert igazából i5-12xxx-re sincs sok értelme lecserélni, nem használnák ki a többletteljesítményt...
Na hamar lebeszéltem magam a fejlesztésről ;-) -
Vasti74
senior tag
OK, csak attól tartok, hogy most beruházok egy új gépbe, és 1-2 év múlva meg pl. a képszerkesztő progik stb. elkezdik igazán használni az AI technológiát, aztán ott állunk hardveres támogatás nélkül... ;-)
Ha valaki használ ilyen GMKtech mini masinákat, mi a tapasztalata velük, mennyire hangosak?
(Most HP ElteDesk 800 G5 DM mini masináik vannak i7-9700T procival, de a Windows tud olyat csinálni csak úgy csendes magányában, hogy a ventilátorok maximális fordulaton pörögnek :-( És olyankor azért már nem túl kellemes a hangjuk.)
-
Vasti74
senior tag
Sziasztok!
Tervezem, hogy lecserélem a lányaim kis asztali gépeit valami újabbra.
Fősulisok: Win11 - Office365, Teams, Outlook, néha egy kis képszerkesztés, videóvágás (semmi komoly) , közben szól a Spotify, megy a Netflix, stb. ;-)
Két típust néztem ki ugyanattól a gyártótól, árban tök egyformák: az egyik i5-12450H, a másik meg Ryzen 5 6600H procival van.
Szerintetek melyiket?
És ezekben ugye még nincs AI-t támogató hardver: az mennyire fog nekik hiányozni?
Mert ha hosszabb távon nagyon, akkor van ennek a gyártónak Intel Ultra 5 125H procis gépe is, de az árban azért már kicsit húzósabb (a másik kettő üresen €215, ez a nagyon intelligens meg €358)Vagy létezik olyan M.2 PCIe slot-ba dugható AI modul, amit az olcsóbb gépekbe dugva lesz valami használható hardveres AI támogatás?
Előre is köszönöm az ötleteket - tanácsokat, üdv: Vasti
Új hozzászólás Aktív témák
társtopik: Mini-ITX
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Mobil flották
- Milyen processzort vegyek?
- Filmvilág
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Nem csak vékony, strapabíró is lett az új Fold
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Windows 11
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Bomba ár! HP EliteBook 830 G7 - i7-10GEN I 16GB I 512GB SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Azonnali készpénzes AMD Ryzen 1xxx 2xxx 3xxx 5xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max