Új hozzászólás Aktív témák

• TurboK0

tag

Beszereltük a B850M Force lapot. Ryzen 8600G, Patriot Venom Viper 2x16GB 7400MHz RAM. Memória most még csak alap sebességen van (JEDEC 4800MHz) mert volt pár malőr szerelés során.

Szerelésnél első probléma, az előlapi USB csatlakozóra nem lehet 90 fokos toldót tenni mert annyira lent van hogy pont útba esik a gépház (jonsbo C6) előlapjának egyik pöcök tartója.
    Tehát ehhez három megoldás van:
    1) leszedjük azt az egy tartót és az előlapot csak 3 pöcök tartja, és használunk 90 fokos toldót,
    2) van a lapon USB-C aljzat, ezt átalakítjuk USB3-ra. Aliexpressen "USB Type E to 20pin" néven kell rá keresni, pl.: https://www.aliexpress.com/item/1005008715334582.html
    3) várunk a Force V2-re vagy v1.2-re.
    Én jelenleg nem használom az előlapi csatikat, szóval nekem mindegy.

Második probléma az hogy a műanyag takaró elem a VRM borda felett annyira belóg, hogy a Noctua U12A egyik ventijét magasabbra kellett tenni. Ez így csak annyira befolyásolja a dolgokat hogy így nem fújja a VRM-re még véletlenül sem a levegőt. Lehet leszerelem, csak egy fos műanyag.

A VRM bordák egyébként még csak nem is langyosak, mondjuk még nem teszteltem terhelés mellett. A chipset borda viszont égető forró. Az alaplapi szenzorok vicces módon annyit írnak hogy "Chipset 1 (xHCI)" 67.3C (ez most chipset vagy valami USB hub? azt hívják xHCI-nek) illetve PCH 54C. Szerintem inkább olyan 80C körül lehet.

CPU Package Power egészen 3.9W-ig megy le ha mindent lekapcsolok. Faltól mérve 27W ilyenkor a fogyasztás. Ezt teszi 4db noctua ventivel, 3db NVME meghajtóval, AQC113 hálókártyával, Corsair SF450 Platinum táppal, plusz be volt kötve a monitor és a monitoron az USB3 hub. Perifériák lehúzásával szerintem még 4-5 wattot lehet spórolni rajta. Ez így már megfelelő, figyelembe véve hogy az ASUS TUF B850M PLUS lapon 45W-ot fogyasztott üresben (CPU Package Power: 10W) és nem is engedte lejjebb venni sehogy sem. Tehát jó kis takarékos lap.

Most jönnek a problémák. A BIOS alapból F3 verziós volt, és hát finoman szólva rohadt instabil. Bootolások nagy százalékánál egyszerűen nem volt kép, csak a Windowsnál, néha viszont azt is kép nélkül töltötte be. Alaplapon pislákolt a "VGA" hiba LED, annak ellenére hogy BIOS-ban direkt megmondtam neki hogy dGPU-t soha ne kapcsolja be, IGPU pedig FORCED azaz mindig bekapcsolva. Akkor tért magához ha áramtalanítottam pár másodpercig, de pl. újraindításnál mindig ezt csinálta, akár tucatszor egymás után.

Másik probléma, az AQC113 hálókártyát sehogy sem akarta felismerni. Elsődleges x16 slotban NÉHA működött, gondolom épp ahogy melyik pinre hogyan nehezkedik a kártya, mert ha állítgattam rajta akkor változott. A x4 slotban szintén. Oké hogy ez egy ócccó kínai kártya de azért ezt nem kéne. Az Intel X550 egyébként elsőre működött mindegyik slotban. Lehet csak a csatlakozó mérete miatt, mert az x4 csatis, az AQC113 meg x1-es, és emiatt nem érintkezett rendesen? Viszont a kártyán a ledek jeleztek rendesen, tehát áramot kapott, csak a bios nem mindig látta.

Na akkor következő lépés a BIOS frissítés, mivel F4 és F5 verzióknál konkrétan írják hogy stabilitást javítanak. Igen ám, de a BIOS Q-FLASH progi képtelen olvasni NVME meghajtóról (!!!), read error hibával megáll. Asus és Asrock lapoknál ilyen probléma nem volt. Próbáltam pendrive-ról a hátsó slotban, de azt nem látta. SATA meghajtóról viszont képes volt beolvasni. Ezt sem értem hogy hogyan. Lényeg hogy így végig ment a frissítés.

F5 verziós BIOS felment, így jelenleg minden indításnál látja a hálókártyát, tehát valóban stabilabb lett. Persze az is lehet hogy csak sikerült pont olyan szögbe becsavarozni a kártyát hogy épp jó... lényeg hogy működik. A "nincs kép" hibát még nem nagyon teszteltem, csak párszor indult újra azóta a gép, reméljük az is javult.

A ventiknél egyébként BIOS-ban engedi vezérelni szabadon mind a négy foglalatot (ha nem találod hol, csak a menü alján lévő nagy gombokról lehet elérni a Q-FAN vezérlést), de oprendszeren belül a FanControl a "CPU_OPT" foglalatot nem tudja irányítani, az mindig azon a sebességen fut amire a BIOS teszi. CPU és SYS_FAN foglalattal nincs ilyen gond, azokat lehet szoftveresen állítani. Apró probléma hogy a SYS_FAN legalul van, de ilyenkor jön kapóra hogy Noctua ventit használók, mert ahhoz mellékelnek 1. hosszabbítót, 2. elosztót, és mindkettőre szükség volt.

Ja, és a BIOS-ban a "silent" opció valahogy úgy néz ki hogy 20 fokon 25% (???) 55-60 körül már 80%, és ez a csendes profil. Tehát ezt mindenképp érdemes személyre szabni ha nem akarod hogy csúcson szaggassanak a ventik állandóan.

A BIOS egyébként jónak néz ki, zsillió opciója van, olyanok is amik mintha feleslegesen lennének ott mert pl. lehet vagy 16 USB portot meg USB4 meg LPDDR5 opciókat állítgatni, pedig a lapon ilyenek nincsenek.

Most jön akkor a memória húzás.

Új hozzászólás Aktív témák