- 3060Ti EGPU over USB4 vs PC teszt
- leslieke farmerzsebe
- Asszociációs játék. :)
- Milyen mosógépet vegyek?
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Szólánc.
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
JulianSinulf
őstag
Bár nem használom, de feldobtam (portable verzió), hogy megnézzem neked.
4K TV-re van kitéve. A skálázás 300%. Így néznek ki az arányok.
A W10 már elég intelligens ahhoz, hogy megjegyezzen mindenféle beállítást. A kijelzők skálázása kijelzőnként állítható. Ahogy a képfrissítés gyakorisága is.
Emellett képes azonosítani az adott konfigurációkat. Mondjuk én kijelzőt nem szoktam lehúzni, mert arra nincs szükségem, de az egyik monitorom képaránya megváltoztatható és ezzel a maximális felbontás is megváltozik. Első váltáskor mindent be kellett állítanom. Még a hátteret is, mert valami nagyon régen használtat tett be. Visszaváltáskor visszaállt minden az eredeti helyzetbe, gondolok itt arra, hogy az ikonok, gadgetek oda kerültek, ahol voltak. Amikor megint átváltottam, akkor már úgy jelent meg, ahogy utoljára hagytam, semmit nem kellett állítanom.
Mondjuk, ha kikapcsolom teljesen az egyik monitort, akkor az eltűnik, mintha lehúztam volna. Mikor visszakapcsolom, akkor ugyanazokkal a paraméterekkel megy, mint korábban.
Ilyen kikapcsolásra is volt már példa. -
cd334
tag
válasz
daninet #48398 üzenetére
Az Ondsel lehúzta a rolót.
https://ondsel.com/blog/goodbye/ -
gaben22
senior tag
Asztali gépen tolom így monitorokat nem húzgálom ki, de mióta Arch Linuxon KDE-n default lett Wayland, azóta multi-monitor különböző scalinggel klafán megy. Nem tudom milyen DE-t használsz, én csak KDE-t meg XFCE-t használok a gépeimen, úgyhogy máson nem tudom mik a lehetőségek.
[ Szerkesztve ]
-
NF-
junior tag
válasz
tvamos #48390 üzenetére
Ezt megtaláltam én is, de az a helyzet, hogy hordoznom kell a notebookot. Néha külső kijelzőre téve (4k), néha saját kijelzőjén (FHD) használva. Így vagy az egyiken jó, vagy a másikon. Igazából inventorozok, az rendben is van minden kijelzőn. Csak néha jól jönne egy olyan program is ami jobban kezeli az svg fájlokat.
-
Vesa
veterán
Mert a menü (a fejlécben), a windows beállításaival megy. A FreeCad-ben én sem találtam UI scalert. Sajnos néhány fejlesztő még 2024-ben sem képes skálázható UI-t írni.
ParadoxH
Mint az általad linkelt fórum bejegyzés mutatja (ami 2021-es), ezt a problémát 3 év alatt sem sikerült orvosolniuk. A customization csak annyit csinál, hogy összerakhatod magadnak az ikonsort a fejlécben. Globális font méreteket sajnos ott sem lehet állítani.[ Szerkesztve ]
-
ParadoxH
aktív tag
Én egy FreeCad modul létrehozása fele tapogatóznék. Erről itt van egy precedens. Illetve van egy interface customization lehetőség is. Ez talán még egyszerűbb is.
-
Vesa
veterán
válasz
bozarjoska #48381 üzenetére
Létezik újrahasználható orsó. Vehetsz a shopban is, de akár nyomtathatz is sokkal olcsóbban. Refill filamentet kell venni hozzá ami orsó nélkül érkezik (olcsóbb is), és rá kell húzni az orsóra (itt egy videó)
[ Szerkesztve ]
-
Vesa
veterán
válasz
kokokka #48382 üzenetére
Szerencsére én nem találkoztam ezzel a jelenséggel.
Sőt, ha nem segítettek volna itt páran abban, hogy mit vegyek, vagy mit olvassak el, akkor nem biztos, hogy a jó gépet választom a céljaimhoz. Gyakorlatilag elsőre olyan minőségben nyomtattam ki a teszt Boeing panelemet feliratokkal, furatokkal, megvilágítható szöveggel (amihez vettem a nyomtatót), hogy az állam is leesett, mert nem számítottam ilyen minőségre. Mindent, ami ehhez kellett, videókból, cikkekből és fórumokból szedtem össze amíg a nyomtató úton volt (smooth plate-re fejjel lefelé nyomtatás, layerek tervezése az optimális többszínű nyomtatáshoz, ágy/hotend hőmérsékletek egy adott anyaghoz, +egyebek). Ez persze sehol nincs a profikhoz képest akik tényleg brutál dolgokat képesek csinálni, és nyilván milliónyi tanulnivaló van még. A lényeg szerintem az, hogy végre a 3D printer is csak egy eszköz lett amit a printer lelkivilágának mélyreható ismerete nélkül is lehet használni. Nem akar mindenki részletgazdag szobrokat nyomtatni, nekik/nekünk felszedhető 1-2 hét alatt is annyi tudás, amivel a saját céljainkat meg tudjuk valósítani. Viszont nagyban megkönnyíti az indulást, a sikerélményt, így nem megy el az ember kedve az egésztől, mert mondjuk még kalibrálni sem tudja a nyomtatót akár napokig. Később aztán meg lehet tanulni a mélységeket is, de addig is már megy a nyomtatás.
-
JulianSinulf
őstag
válasz
bozarjoska #48381 üzenetére
Nem kell tekergetned semmit.
A bambu tekercsek általában újrafelhasználhatóak és üres tekercset is tudsz akár venni.
Erre kell ráhelyezned.A csipeszhez, fogóhoz lehet, hogy kevés lesz a PLA, PETG. Elég merev anyagok. Dísztárgyhoz viszont jó lesz.
-
JulianSinulf
őstag
válasz
bozarjoska #48372 üzenetére
Én egy eSun eBox Lite-t használtam sokáig. Kicsit zajos a venti, de nem vészes. Ettől függetlenül nem szívesen maradtam melle. Nyomtatni is lehet belőle. És szárítottam már benne silica golyókat is. Árban szerintem nem vészes, bár már lehet, hogy akad jobb is. Érdemes lenne egy-két tesztet megnézned. Én is az alapján vettem ezt.
Most az új nyomtatóhoz rendeltem Sunlu S4-et. Ez már meg is jött. Ennek jobb a hangja, meg lehet maradni vele egy szobában. De ki, mire, mennyire érzékeny.
4 gurigát is száríthatok egyszerre, illetve lehet belőle nyomtatni is. Az kicsit fura, hogy a fedeleknek nincs gumis tömítésük, de a kis filament kivezető lyukakhoz kaptam gumi dugót.
Egyéb kiegészítők terén így, hogy nem tudod még pontosan, hogy mit akarsz, lehet, hogy érdemesebb lenni várni a dolgokkal. Aztán majd megveszed, ami kell, ahogy jön.Spray csak akkor kell, ha cool vagy high plate-re akarsz petg-t nyomtatni. Akkor sem muszáj, csak ajánlott. De elvileg ragasztót fogsz kapni a nyomtatóhoz. Vagy nem? Nincs benne a leírásban? Én az X1C-hez kaptam.
Izopropil alkohol (IPA) viszont nagyon ajánlott. A felületnek zsírmentesnek kell lennie és talán ez a legjobb a nyomtatások közötti gyors takarításhoz. Szórófejes flakonba töltve nagyon jó.
-
NF-
junior tag
Használ itt valaki FreeCAD-et 4K monitoron? Mit lehet ezzel kezdeni, hogy ne ilyen picik legyenek a betűk a programon belül? A menüben jó a betűméret.
-
kokokka
őstag
Alapvetően azt az időt amíg a gép megjön, fel lehet hasnzálni az alapok megtanulására, én is így tettem és simán nyomtatok 2 napja úgy, hogy előtte az életben nem foglalkoztam ezzel.
Én ezért ne tudd meg mit kaptam ezen a fórumon, mikor beléptem. Közben rám fogták, hogy nagyképű vagyok, mert le mertem írni, hogy két nyomtatót várok éppen. Pedig 100%-ig egyet értek veled. Persze bőven van mit tanulni még, miután elkezded használni a nyomtatót még akkor is, ha OutofBox. De akkor is sokmindenre elég az előtájékozódás, előtanulás.
-
bozarjoska
őstag
Köszönöm mindenkinek a válaszokat!
Gyereknek nyomtatgatnék ezt azt, játékokhoz kiegészítőket. Meg igazából bármit ami épp kéne itthon, pl csipesz, szekrényhez fogó, valami dísz tárgy, stb.
Igen bambu filementnekazért megvan az ára. Látom úgy is lehet venni hogy nekem kell rátekernia dobra? Ezt csak úgy simán kézzel vagy figyelni kell valamire? -
laskr99
addikt
Én a másik olcsó brandet használom Sunlu/jayo(elv u.a). Eddig 1 itthon rendelt feketével volt baj, az átmérő lement egy szakaszon stabil 1.7-re így majd 1.1 szorzó kellett a rendes működéshez, majd visszaváltott és mehett vissza kerek 1-re
-
ParadoxH
aktív tag
válasz
poli27 #48374 üzenetére
Érdekes, hogy ahányan vagyunk annyiféle tapasztalat van brandenként. Én az SV06+ és Ender időszakban használtam. Rendszeresen vettem a környéken valakitől aki nagyban rendelt. Ha nem is minden rendelésnél, de minden 2-3 rendelés után újra kellett kalibráljam a filament profilokat.
-
ParadoxH
aktív tag
válasz
bozarjoska #48370 üzenetére
Ha ragaszkodsz ahhoz hogy patentül, easy módon menjen akkor a gyártó filamentjével jársz a legjobban. Van rajta qr-kód és az alapján nagyjából neked beállítja amit kell. Ennek viszont ára van. Ha belefér a fiamentekkel játszadozás / kalibrálás akkor meg lehet menni árban lefele sunlu / jayo filament irányába mondjuk. Persze ezt beállítani sem atomfizika.
-
Vesa
veterán
válasz
gaben22 #48373 üzenetére
Szerintem Carbon meg ABS/nylon anyagokkal kapcsolatos kiegészítőket csak akkor érdemes ajánlani neki, ha olyan gépet vesz, ami képes ezeket nyomtatni. A Bambu A1 pl. nem képes. Először is tudni kéne, milyen gépet tervez venni és mihez akarja használni?
[ Szerkesztve ]
-
bigrob
őstag
válasz
bozarjoska #48357 üzenetére
Nekem tegnap jött meg az A1 combo, out of box alap profillal a sunlu filament hőfokát állítottam át és úgy nyomtat, hogy beszabehu...
Szerintem ennél jobb ár/érték arányú nyomit nem találsz. -
gaben22
senior tag
válasz
bozarjoska #48372 üzenetére
Én szeretek letudni több dolgot egyszerre előre és akkor nem kell később postázásra várnom, attól függően, hogy miket akarsz nyomtatni el tudod dönteni mi kell, én az alábbiakat vettem:
- különböző típusú filamentek (PLA, PETG, nylon...)
- különböző méretű nozzle-k, carbon/glass fiberhez hardened több méretben, utóbbiakat lehet sose fogom használni
- különböző bed sheetek, filament függvényében kell(het), megvettem az összeset, amit Prusa árul
- printbed ragasztó
- deburring tool + tartalék "pengék"
- drótkefe, hogy nozzle-ra ragadt filamentet le tudjam szedni, én ezt vettem, tuti van ennél olcsóbb
- 1 kg silica gel + tasakok
- filament dryer, Eibos Polyphemust vettem, sokan viszont sima/olcsó food dryert használnak
- 2 komponensű epoxy ragasztó ill. food safe epoxy coatinghoz, kis fa spatulák, csomó ecset, aceton
- csomó vacuum bag + pumpa
- 98%-os isopropyl alkoholom volt itthon alapból, de ha neked nincs, akkor bed sheet takarításhoz kellhet[ Szerkesztve ]
-
bozarjoska
őstag
válasz
JulianSinulf #48371 üzenetére
Gondolom van ezért ezeknek egy átlagos ára. Na meg nyomtatni is szépen lehessen vele. Igazából arra vagyok kíváncsi hogy ti akik sokat nyomtatók honnan szereztek be. Nektek van már tapasztalatok.
Még annyi hogy gép vásárlása mellé mit ajánlatos még venni így kezdésre? Láttam használok szárítót még valami sprayt a tálcára.
[ Szerkesztve ]
-
JulianSinulf
őstag
válasz
bozarjoska #48370 üzenetére
Azt hittem, hogy a filament márkákra vonatkozik a kérdés.
A vásárlásban nem tudok segíteni.[ Szerkesztve ]
-
Vesa
veterán
válasz
Reggie0 #48367 üzenetére
Pont azt néztem, de nekem nem ajánl fel csomagpontot. 10k alatt egyáltalán nem is sázllítanak ki, csak személyes átvétel van, de 10k felett is csak házhoz jövős futár van, ami nekem sajnos nem jó, mert random vagyok otthon.
Bocs, ez nem az, ezeknél van automata!Szuper, kösznöm!
[ Szerkesztve ]
-
Vesa
veterán
Ti honnan szerzitek be az indikátoros szilikagélt? Akiket én eddig találtam, azok vagy jó éáron adják (3,5k/kg) de nem szállítanak csomagautomatába, vagy horror áron adják (12k+szállítás/kg).
-
Vesa
veterán
válasz
bozarjoska #48362 üzenetére
Most vettem Bambu nyomtatót, teljesen nulláról kezdem (kivéve a CAD terrvezést, mert azzal képben vagyok), de a 3D nyomtatáshoz analfabéta. Szerintem ezt a rendszert pont nekünk találták ki. Csak összerakod (nagyon könnyű és van hozzá leírás, videók minden), bekapcsolod, aztán saját magát bekalibrálja (kb. 20-30 perc), betöltöd a fimanetet, kiválasztod a modellt amit nyomtatni szeretnél, és kinyomtatod. A minősége, sebessége szerintem félelmetesen jó, ennyi pénzért főleg. Pár alapfogalmat érdemes megtanulni, pl. az anyagokról, és idővel a szeletelő (Slicer) programról, mert ott még lehet érdekes dolgokat állítani egy készen letöltött modellhez is. De alapvetően ez a rendszer pont azt hozza, amit én is elvártam, tehát nem maga a nyomtató lesz a project, mint ahogy sok éven át volt, hanem végre csak egy eszköz amit használhatsz a céljaidhoz, mint egy körfűrészt.
Alapvetően azt az időt amíg a gép megjön, fel lehet hasnzálni az alapok megtanulására, én is így tettem és simán nyomtatok 2 napja úgy, hogy előtte az életben nem foglalkoztam ezzel.
[ Szerkesztve ]
-
ParadoxH
aktív tag
válasz
daninet #48361 üzenetére
Valószínűleg egy csaló forgalmazó. Az egyik ismerősöm anno megpróbálta, hiába intettem óvatosságra, hogy 0 felhasználói visszajelzés alapján ne rendeljen az ali-ról. Kb hasonló árban volt. Ráadásul azért árulnak kingroont (az egyik legolcsóbb és olyan minőségű) filament mert a jó hazugság az ami már majdnem hihető - ami elhiteti veled, hogy te az istenek kegyelje vagy és az aliexpress farkasa. Persze a cimbi azóta se látta a pénzét
ui: persze simán lehet, hogy az év fogása, nem akarom senkinek a szerencséjét kiirigyelni a kezéből
Kingroont viszont csak akkor vegyetek, főleg olyan hotendbe ami kényesebb szvsz ha nem számít annyira a minőség[ Szerkesztve ]
-
gaben22
senior tag
válasz
bozarjoska #48362 üzenetére
Alap dolgokkal tisztában kell lenni szerintem, a típust nem ismerem, de nem mindegy milyen nozzle van rajta, milyen filamenttel akarod nyomni, ehhez képest a model feltöltője slicerben milyen beállításokkal használt, milyen bed sheeted van a gépben... Nem tudom van-e valami all-in-one tutorial, de pár dolgot azért tudni kell. Olyan szerintem nem nagyon van, hogy bedugod, letöltesz egy modelt és kész, mert ahhoz előtte kell a filament + nozzle méret ill. ahhoz illő bed sheet legalább. Anno én azért szántam időt rá bőven, hogy képbe kerüljek, pl. nyomtatót is kitben vettem és én raktam össze (nem kevés idő alatt, elég alapos voltam, cserébe spóroltam több mint 100 000-et
), de tudtam, hogy utána eredményeket akarok nem tinkeringet, 3D nyomtatáshoz pont annyit értek, amennyi nekem épp kell, de valamennyi tudás azért kell, még ha esetedben megúszható kevéssel a dolog.
[ Szerkesztve ]
-
bozarjoska
őstag
válasz
ptesza #48359 üzenetére
Köszi a választ és neked is gaben22!
Én is így vagyok vele hogy nem igazán érdekel na meg idő sincs rá csak aztán akarom hogy működjön, ha épp kell valami akkor azt tudjam egyből jól nyomtatni.
Tehát akkor működik az a dolog hogy csak átküldöm a gépre és nyomtatás, nem kell vele babrálni? Elég ehhez egy bambu lab a1 is vagy komolyabb gép kéne? Mondjuk sok százezret viszont nem költenék rá. -
poli27
Topikgazda
-
ptesza
senior tag
válasz
A Bambulab nyomtatókhoz van egy közösségi oldal a Makerworld.
Itt a feltöltött dolgok 99%-a rendelkezik nyomtatási profillal is. Így letöltésnél nem egy stl fájlt kapsz hanem egy 3mf fájlt, ami magában foglalja az stl-t és a feltöltő által ajánlott nyomtatási beállításokat is. A választék igen nagyra növekedett. Azt is mondhatnám, hogy ami nincs itt az kéremszépen nem is létezik! De azért ez nem igaz. Nyomtatás után van lehetőség a kinyomtatott dolgok értékelésére amivel értékes pontokat lehet keresni. Ha nem értesz a CAD-hez akkor is van lehetőség az alkotásra a MakerLab-ban. Van egy csomó alkalmazás amihez nem kell CAD-es ismeret. Pl képből tudsz kulcstartót készíteni, vagy akár szobrot a saját fotódból. -
gaben22
senior tag
válasz
Én nem vagyok pro, de esetedben lehet a véleményem érdekes lehet. Én anno nulláról 100% külső segítség nélkül (neten se kellett kérdeznem semmit) kezdtem bele, vásárlás előtt elég sokat kutakodtam, olvastam, úgy gondolom alaposan felkészültem, amiből lehetett/kellett. Viszont az is tény, hogy nagyon keveset nyomtattam eddig, azok mind CAD-ben saját tervezésű egyszerűbb struktúrális elemek, amikre épp szükségem volt így véleményemet is eszerint kell kezelni. Én is anno arra jutottam, hogy a 3D nyomtatást, mint tudást nem akarom felvenni, van csomó hobby-m, amivel elmegy az időm, 3D printer tinkeringet nem akartam már közé, egyszerűen eredményeket akartam. Ezért választottam jobbnak számító nyomtatót (Prusa MK4), eddig egyet se rontottam el, de ahogy mondtam sokat nem nyomtattam, de pl. nozzle-kat variáltam már, használtam több, de egyszerűbb alapanyagot (PLA és PETG). Ez alapján, amit akarsz az lehetséges, ráadásul esetedben más már megcsinált majdnem mindent, én saját tervezésű dolgokat is hiba nélkül kinyomtam úgy, hogy igazából CAD-hez se értek (mindig pont annyit, amennyi kell). Anno arra jutottam, mindehhez célszerű jobb nyomtatót venni és be is jött (eddig
), illetve pár estét rá kell szánni, hogy az alap dolgokkal az ember tisztában legyen.
[ Szerkesztve ]
-
bozarjoska
őstag
Sziasztok!
Ahogy olvasgatom a fórumot azért nem mindig egyszerű ez a 3d nyomtatás. Bambu lab-nél mennyire kell áligatni dolgokat ha letöltök egy fájlt a bambu studioból? Csak átküldöm a gépre aztán mehet a nyomtatás vagy szórakozni kell vele hogy jó is legyen? Vagy ilyen árban (bambu lab a1) ez alap? Az az igazság hogy én csak használnám nem igazán lenne kedvem próbálgatni most akkor hogy is lesz jó. Igen lusta vagyok 😀 Vagy akkor ez nem nekem való? 😀
Köszi! -
laskr99
addikt
Thermistor, vagy heater?
285 fokig simán felment cseréltem nózit, na azóta lehalt a nyomtató egy print közben. 200 fokot nagynehezen elértem, de előtte 140 fokig jól melegszik, majd onnan lassul és 190-200 fok az fél-1p mire eléri. -
gacsoi
senior tag
Sziasztok. Resin nyomtató tulajokat kérdezném. használ valaki mágneses build plate-t? mennyire vált be? Rendeltem egyet aliról. nyomtatás közben ilyen halk cuppogó hangot adott, a kész cuccon pedíg mintha elcsúszott volna pár réteg.
-
daninet
veterán
válasz
poli27 #48350 üzenetére
néztem sokszor és egy szagtalan hajlakknak gondoltam. Több annál? Mert a hajlakk az 1000ft és lehet mindenhol venni nem kell rendelni. Illetve ezeket a lakkokat eléggé súrolni kell ha vastagabb rétegben vannak, pont ezért akarom elhagyni a hajlakkot.
Ez a spricnis megvan 1000ft-ból és újratölthető. Illetve sok embernek már eleve van otthon denszesz vagy IPA szóval különösebben vásárolni se kell hozzá.[ Szerkesztve ]
-
Warton
őstag
válasz
ptesza #48116 üzenetére
Így is próbáltam nyomtatni, viszont a ló sörénye így is sérült lett. A megoldás végül az lett, hogy a támaszt erősebbre nyomtattam (Burkolat a támasz körül opció a pruscaslicerben) és a sebességet 20-ban maximalizáltam, és így már nem esett le a ló szája nyomtatás közben. Majdnem 8 órára növekedett így a nyomtatási idő és viszonylag nehezen lehetett a támaszanyagot elvágni, de maga az eredmény kifogástalan lett.
-
daninet
veterán
Kipróbáltam valami újat a hétvégén:
Én mindig hajlakkoztam a tárgyasztalt (taft szupererős a legjobb), nem azért mert a PEI nem tapadt, hanem mert a PEI ha kicsit is zsíros mert hozzányúltam koszos kézzel vagy rajta maradt valami már kevésbé tapad. Szóval megbízhatóság miatt, így 100%-os a siker sosem dobta le a tárgyat soha. Sima PEI esetén pedig az elengedés miatt ajánlott.Olvastam valahol a következőt és eléggé bejött:
Ragasztóstift, levágod a negyedét kb a hengernek. 3 deci IPA-ba rakod egy befőttes üvegbe és 2 nap alatt feloldódik. Néha meglötyögteted.
Ha beletöltöd spriccelőbe kapsz egy ragasztó stift oldatot amiből az alkohol azonnal elpárolog. Ráfújom a PEI-re és gyönyörű vékony filmben bevonja a lapot.
A hajlakkal az volt a gond, hogy néhol vastagabb lett akkor a lap eltakarításánál vakarni kell. Ennél ilyen nincs és gyönyörűen tart.
Ha azt akarod, hogy kicsit szétterüljön mielőtt felszárad desztvizet lehet egy keveset hozzáadni.Próbáljátok ki
-
gaben22
senior tag
A legjobb eredmény eléréséhez valóban anyag és felhasználás függvényében kell választani. Én kétkomponensű epoxy-t használok általában, bár általam nyomtatott cuccot keveset ragasztottam, mert keveset nyomtattam
. Ez a guide kezdésnek nem rossz.
[ Szerkesztve ]
-
ptesza
senior tag
válasz
rodman73 #48337 üzenetére
Alapozó spray-el kell lefesteni és vizesen becsiszolni 240-400-as vizes papírral. Utána nem agresszív oldószeres festékkel átvonható.
-
Emunem
senior tag
válasz
JulianSinulf #48338 üzenetére
akkor te jóformán béta tesztelő voltál annak idején, amire alapozva később mi már a jó terméket kaptuk.
Köszönjük szépen a kitartásod, és a pénzed, hogy mi, már jobb nyomtatóval tudunk nyomtatni.
Én ezért nem merek azonnal venni semmit, ami frissen kikerül a piacra, inkább várok, kb minden terméknél az első 2 év a kritikus, utána tudunk beszélni kiforrott termékről. -
JulianSinulf
őstag
válasz
Tomika75 #48336 üzenetére
És a legfőbb gond nem a görbe ágy volt. Ezzel nem is lett volna gond, mert egész addig nem foglalkoztam vele, míg a nyomtató működött rendesen és azt hozta létre, amit kellett.
A dologgal akkor kezdtem el foglalkozni, mikor egy firmware frissítésnek hála nem ment az ABL és nem is jött ki azonnal, hogy az az ágy bizony nagyon nem jó. A következő firmware-ig használhatatlan volt a gép.
Először mások tanácsára csodaszappannal mostam a lapot, meg talán még a ragasztót is megpróbáltam, de az nem biztos, régen volt. Szerintem a 3 csavarral is játszottam az ágy alján. Aztán megpróbáltam olyan tárgyakat nyomtatni vele, amiket korábban már kinyomtattam, de nem ment. Na ilyenkor azért el tud keseredni és borulni az ember agya. Mindent kipróbáltam, amit lehetett, amit itt is tanácsoltak. Ja és ugye nekem 1600€-ba került. Ezt sem szabad elfelejteni.
Aztán elkezdtem másfele nézelődni és kiderült, hogy görbe lehet az ágy és bizony nem csak az én gondom. Más is szív vele. A csereágyak sem jobbak. Sőt, van, aki rosszabbat kapott. Én sem azonnal cseréltettem. És nem is örültem neki, hogy nekem kell cserélni, volt is belőle bajom. Nem ezért vettem ilyen drága gépet. Maradhattam volna az FLSUN-nál is. Nemsokkal előtte próbáltam ki a V400-ast, de aztán visszaküldtem.
Persze, ha már ilyen minőségi gondról tud az ember, akkor elkezd figyelni a dolgokra.
Eleve az, hogy az ágy legszélén nem nézi a szintet. Ha oda nyomtatok, akkor az problémás lehet. Ez is történt, nagy volt a tárgy, éppen ráfért a lapra. Csakhogy ott a szélén összébbnyomódott, mert felfele hajlott. Hiába az ABL. Ezért lett még egy ágy cserélve. Annak a bal hátsó sarka kicsit lefele hajlott. Egyébként egész jó volt mindenhol.
Az első nagy gond elintézte a dolgokat. Persze bíztam benne, hogy jó lesz ez, működik, ezért is adtam el kb. fél évvel később az MK3S+-t. Mert gondoltam, hogy most már oké.
De aztán voltak más dolgok is, amik nem feltétlen voltak csak a gép hibái, de ilyenkor már mindegy volt. Már utáltam azon töprengeni, hogy akkor most megint mi az, ami elromlott. Én nem csináltam jól valamit? Megint a gép a rossz? Mi a franc baja van?
Az utolsó gond a hónapban volt, amire a support küldött egy új alkatrészt. Kicseréltem, működött, gyorsan eladtam.És így eladás előtt azt vettem észre, hogy nem azzal a sebességgel megy át a fájl a gépről a nyomtatóra, mint korábban. Mintha a szerverük lassulna. Korábban minden átment pikk-pakk.
Ja és akkor mostanában volt olyan, hogy a nyomtatás elején megállítottam a nyomtatást szoftverből. De nem állt meg.
Mikor elvitték, akkor is nyomtattam egy tesztdarabot, mert ezt kérte a vevő. Elindítottam egy kis 1 cm átmérőjű hengert, 1 cm magasan, félúton filament cserével. Ez igencsak kis fájl kellene, hogy legyen és nagyon gyorsan át kellene mennie. De nem így volt. Volt annyi időm, hogy ránézzek a nyomtatóra, eszembe jusson, hogy nem takarítottam le a lapot az utolsó nyomtatást követően, így amikor a géphez fordultam, az egérhez nyúltam, 75%-nál tartott a feltöltés, mikor a mégsem gombra nyomtam. És ennek ellenére elindította a nyomtatást. De volt annyi időm, hogy letakarítsam az ágyat.
A nyomtató ment és a tárgy is szép lett. Úgy, hogy elfelejtettem a tornyot kikapcsolni vagy legalább közelebb tenni a tárgyhoz, hogy ne utazzon a fej annyit. -
rodman73
aktív tag
Mivel érdemes festeni a pla termékeket? Google barátom akríl és zománc festéket hozott, gyereknek nyomtattam egy unikornisos virágtartót.
-
Tomika75
tag
válasz
Emunem #48335 üzenetére
Ő még a legelsők között vette az X1C-t amikor megjelentek volt velük pár gond. Alapból majdnem mindegyik asztal görbe volt. Én is azért nem vettem akkor mert itt követtem nyomon a többiek kárán a Bambu evolúciót. Amikor már mindenki dícsérte és nem volt velük gond akkor vettem meg én is. Viszont a hülye fejemmel szentimentális okokból nem adtam el rögtön az MK3S+-t. Most tudtam eladni kb. fele annyiért mint amikor megvettem a Bambut.
Gondolom az akkori problémák miatt sem alakult ki nála a ragaszkodás. Meg azért akinek volt már Prusája az mindig nosztalgiával néz rá vissza és sokkal könnyebben vesz újra. -
Emunem
senior tag
válasz
JulianSinulf #48333 üzenetére
hát, jó lenne tudni mi volt a gondod vele...
-
Reggie0
félisten
válasz
JulianSinulf #48332 üzenetére
Mondjuk az, hogy Prusa XL se lesz mas. Sot, ott mar az elso megjelenesnel komoly problemak voltak.
[ Szerkesztve ]
-
Emunem
senior tag
válasz
JulianSinulf #48329 üzenetére
a szálazás beállítás probléma is lehet, kalibrálás hiánya. Sajnos ugyanazon gyártó ugyanazon filamentje is 2 különböző minőségű lehet. Mondjuk én sose ragasztanám be így a hotbedet... inkább rendelnék újat.
Az hogy nem nyomtatott, az mit jelent? Kábel be volt dugva?
X1 mondjuk lidar miatt néha betegesebb, mint a P1S... ezt nem csak én mondom... -
Reggie0
félisten
válasz
JulianSinulf #48329 üzenetére
Rossz hirem van: Ilyen problemak minden nyomtatoval lesznek.
Meg a kinai cegnel is vannak idoszakos nyomtatasi problemak a 60+ millio forintos HP MJF nyomtaton, akiknel bernyomtatni szoktam.
[ Szerkesztve ]
-
JulianSinulf
őstag
válasz
Emunem #48327 üzenetére
Nekem a Bambu nem jött be. Sok volt vele a gondom. Még az első hónapot követően egy firmware frissítést követően nem működött és akkor nagyon megutáltam. Utána már minden kisebb problémát túlreagáltam. Volt idő, mikor ment gond nélkül, aztán megint jött valami a semmiből. Bekapcsoltam és nem akart nyomtatni. Most utoljára is ez volt. A support kedvesen és segítőkészen lekezelte, küldtött ingyen alkatrészt is, de ott állt a nyomtató több, mint egy hetet, mert nem működött. Nekem ez nem hiányzik.
Emellett valamiért elkezdett bizonyos helyeken szálazni. A korábban jól kinyomtatott tárgyat már nem tudta úgy kinyomtatni. Nekem meg baromira nem volt kedvem már ezzel foglalkozni. Pedig lehet, hogy csak egy szíjállítás kellett volna. A szálazásra viszont nem tudom mi. Az anyag száraz volt, hotendet is cseréltem.
Amúgy is már nézegettem a Prusa XL-t, bár baromi drága és több helyet is fog igényelni, de a Bambu utolsó nem működése eldöntötte, hogy váltás lesz.
A több színű nyomtatás tetszik, úgyhogy 5 fejjel rendeltem. Legalább a nyomtatási idő sem lesz horror és nem kell kacsa sem a nyomtató mögé.
Aztán, hogy milyen utat fogok vele bejárni, majd kiderül. Az biztos, hogy türelmesebben fogok hozzáállni, mint az X1C-hez. Elvileg a jövő héten meg kell jönnie.Korábban volt MK3S+ nyomtatóm. Azzal nem volt gondom. Bekapcsoltam és működött. Csak kicsit lassúnak találtam és nem tudta azt a méretet, ami nekem kellett volna. Ezért is lett váltás X1C-re. És az első hónapban meg is voltam vele elégedve.
-
Emunem
senior tag
válasz
bozarjoska #48326 üzenetére
Itt nyugodtan szétnézhetsz, biztos meg lesz a kérdésedre a válasz. Nemrég ki volt vesézve.
-
Emunem
senior tag
válasz
JulianSinulf #48319 üzenetére
Mi az ok? (Többfejes) Melyik Prusa?
-
bozarjoska
őstag
És miket érdemes hozzá rendelni? Mert látom így olcsóbb ha géppel együtt veszem.
Másik nyomtatófej vagy lap amire nyomtat vagy bármi más? -
bozarjoska
őstag
Ha jön még rá az áfa és vám akkor azért jól megdobja az árat a 3djake árához képest.
Amúgy milyen filamenteket ajánlotok? Gondolom PLA de azon kívülm mást? Ezek mennyire élelmiszer biztosak vagy ha gyerek elkezdi rágni? Van erről valami infó, van ilyen adatlapja a filementeknek? -
JulianSinulf
őstag
válasz
bozarjoska #48320 üzenetére
Az AMS-t később is megveheted, ha rájössz, hogy kelleni fog. Ahogy Joshi is írta, úgy összességében drágábbra jön ki, mintha kombóban veszed.
Ha P1S vagy X1C-t veszel, akkor zárt AMS lesz hozzá. Mindegy, mikor veszed. Az előnye, hogy, ha párásabb helyen van a nyomtató, mondjuk a lakásban, ahol azért 50% körül szokott lenne, akkor az AMS némi védelmet nyújt a filamenteknek, hogy ne szívják meg magukat nedvességgel. De ezt egy olcsóbb szárítóval is lehet éppen orvosolni.
A másik előnye az AMS-nek, ha nem is nyomtatsz egyszerre több színnel, hogy egyszerűbb bekészíteni a tekercseket, a nyomtatásnál meg mindent intéz a nyomtató.
Meg, ha tudod, hogy mondjuk várhatóan feketével, kékkel, PLA-val, PETG-vel akarsz nyomtatni a következő időszakban, akkor ezeket bekészíted és csak nyomtatni kell.
Szóval elég nagy kényelmi része is van a dolognak.Én is a Bambu hivatalos oldalát ajánlom vásárlásként. Így kedvezményeket is kaphatsz a filamentekre a Joshi által írtak mellé. Legalábbis korábban volt ilyen.
-
bigrob
őstag
válasz
bozarjoska #48322 üzenetére
Beteszed a kosárba és kiderül.
Jön rá a jó magyar áfa és szállítás.Ugyanezt a kérdést tettem fel én is, hosszútávon jobban jársz az A1-el a méret miatt, illetve ha már megveszed AMS-el, külön sokkal drágább.
Ha cégegesre veszed jobban jársz 3djake-n, hamarabb megjön és picit olcsóbb, de nem kapsz hozzá BF random ajándékot. -
Joshi
titán
válasz
bozarjoska #48320 üzenetére
Az AMS külön is megvásárolható, de együtt Combo-ban jobban megéri mint később külön.
Egyértelműen Bambutól érdemes vásárolni főleg a gari érvényesítése miatt. De a vételár miatt is. -
bozarjoska
őstag
válasz
JulianSinulf #48319 üzenetére
Köszi a gyors választ!
Én is a bambut néztem mert jókat írnak róla és az ára se olyan vészes. A több szín nyomtatást azt késöbb is lehet hozzá venni vagy az nem csak egy ilyen kiegészítő hanem a gép is más?
3djake vagy hivatalos bambu oldaról érdemes vásárolni vagy esteleg máshonnan? -
JulianSinulf
őstag
válasz
bozarjoska #48318 üzenetére
Szia!
Bambu Lab A1 és a mini között érdemes nézelődnöd. Kerettől és egyebektől függően akár P1S vagy X1C is lehet. Érdemes AMS-sel nézegetni, a többszínű nyomtatás buli. De a különböző anyagú támaszték használata is nagyon hasznos dolog.
Gyors nyomtatók és nem kell velük sokat vacakolni, hogy sikerüljön egy jó nyomtatás.Ha nem szeretnél kínai csodát, akkor a Prusa-t tudom ajánlani. Más árkategória, de az EU-ban készül. Gyorsak, és ezekkel sem kell sokat vacakolni az első sikeres nyomtatáshoz.
Én most váltok Bambu Lab-ról vissza Prusa-ra. -
bozarjoska
őstag
Sziasztok!
3D nyomtatót szeretnék vásárolni és szeretném ha ajánlanátok nekem. Kezdő vagyok nagyon a témában tehát ehhez mérten szeretnék gépet.
Köszönöm előre is! -
Tomika75
tag
válasz
mumtaz #48315 üzenetére
Én a feleségem ender 3 s1 plusának a 30x30-as ágyát konkrétan leszedtem és nekiálltam kézzel feszegetve kiegyenlíteni mert simán volt benne 1-1,5 mm különbség. Eltartott egy darabig de most kb. 0,2-0,3 lehet amit elméletileg kompenzál előtte tele volt lila értékekkel, most minden zöldben van.
-
mumtaz
senior tag
válasz
JulianSinulf #48314 üzenetére
Tükröt azért nem tennék rá, mert ha úgy lenne, meg van az Ender 3 v2 gyári üveglapja. Csak direkt egyéb okokból van PEI lap a nyomtatón. Például, hogy már untam a hajlakkal, vagy ragasztószalaggal bibelődni. Üvegre meg nem nyomtatunk PETG-t.
Ez most egy Ender 3 NG nyomtató. Három külön Z tengely van, plusz maga a bed mesh.
De inkább az idegesít, hogy áprilisban szét lett szedve átalakítás miatt, aztán nem volt időm rá. 3 hete raktam össze újra, és aztán már ilyen volt. Pedig előtte nem volt ilyen és addig még Ender 3 v2 korában, meg utána is 0,1-0,2 környékén volt a deviancia és normálisan volt tárolva. Most meg 1,1mm. -
JulianSinulf
őstag
válasz
mumtaz #48313 üzenetére
Ráraksz egy tükröt.
Az MZ2-t úgy csináltam meg. Megfordult a fejemben, hogy a tükör alját teliberagasztom egy mágneslappal, akkor nem kellenek rögzítők a sarkokra, de végül nem tettem meg.
0,1-es alatti eltérést tudtam elérni a 4 csavar csavargatásával. Mondjuk a gyorsabb beállítás érdekében a hotend helyére egy mérőórát szereltem és azt küldözgettem a négy sarokba manuálisan. Mindenhol állítottam kicsit, hogy jó legyen. Majd visszaraktam a hotend-et és megnéztem mit mutat a klipper a bltouch-al. Így jött ki a 0,1 alatti érték. Mérési tűréshatár. A mérőóránál nem volt ekkora eltérés sem.Azt azért érdemes megnézni, hogy az 1 mm-es eltérés miatt a légrésen hogyan megy át a hő és eloszlik e egyenletesen a tükrön.
Ha nem tetszik ez a fajta mintázat, amit az első rétegnél kapsz, akkor természetesen ez nem az a megoldás, ami neked kell.Az X1C-n 3 csavar volt. De azzal csak azt lehetett belőni, hogy "párhuzamos" legyen az ágy az XY tengellyel. Az egyenetlenséget szoftveresen kezelte. Zárt szoftver miatt nem is akárhol, így pl. az ágy széleitől befelé kb. 2 cm-re voltak a mérőpontok. Ha az ágy széle jobban görbült, ott nem lett szép az első réteg és a tárgy azon felülete sem.
-
mumtaz
senior tag
válasz
JulianSinulf #48312 üzenetére
Hát igen. Több pontra gondoltam én is, mert most 5/4. Talán megpróbálom 9/5-tel, 9/6-tal.
Bár van egy Eddy probe-om még dobozban. Még nem nyomtattam neki konzolt.De ramaty, hogy közel 1mm van benne.
Sajnos Ender3 ágy, tehát csak a négy sarkán van csavar. Mennyivel jobb lenne, ha legalább a k{zepén is lenne egy, vagy ha 3x3 lenne. Be lehetne lőni fixre mind a 9 helyen és kihúzná a devianciát.[ Szerkesztve ]
-
mumtaz
senior tag
A fene. Na ennek nem örülök.
Bár ez is baj, de a másik, hogy valahogy nem is kompenzál, hogy egy 6 centis lapos nyomaton a magasabbik fele nagyon jó lett, az alacsonyabbikon meg hézagok maradnak az első rétegben. Nem tudom, hogyan egyengessem ki az asztalt. 1 millimétert.[ Szerkesztve ]
-
Reggie0
félisten
válasz
JulianSinulf #48298 üzenetére
" Eleve mi másra költse az ember a pluszt, ha nem a hobbijára, ami örömet szerez neki?"
Fizesse be az allami adossagcsokkento alapba
-
Emunem
senior tag
-
Emunem
senior tag
válasz
JulianSinulf #48298 üzenetére
Szerintem sem..., volt a fogalmazásomban egy fajta irónia, amivel érzékeltettem, hogy a kívülállók szerint milyen a mások hobbijának a finanszírozási jogrendszere a szemükben.
Az elején vezettem táblázatban, de amikor elérte a szemmel jól látható összegek (4 jegyű euróban) környékét, már nem vezettem tovább, minek?A másik hobbi a gyerkőcök.
az asszony meg amúgy is megveszi magának, van pénze.
(csak el ne olvassa.
)
Új hozzászólás Aktív témák
- Elemzés A 3D nyomtatás sikerének alapja
- iPhone topik
- Filmvilág
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Kompakt vízhűtés
- SSD kibeszélő
- Mobil flották
- További aktív témák...
- Fiio m15s dap hordozható zenelejátszó
- Bontatlan, iPhone 16 Pro Max 256gb, natúr titán, 3 év garanciával, eladó!
- Nintendo Switch CFW okos! 32+64GB Dual Boot OFW+CFW Tinfoil Hekate + hordozó tok + üvegfólia
- Samsung Galaxy S24 Ultra 5G 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával