- 3060Ti EGPU over USB4 vs PC teszt
- leslieke farmerzsebe
- Asszociációs játék. :)
- Milyen mosógépet vegyek?
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Szólánc.
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
Flashback
addikt
Qidi q1 pro - 379€
Kingroon klp1 - 230€
Most kuponnal, kb 2-3 hónapig hasznàlnàm csak.
Melyiket lehet jobban eladni? -
H2o-pok
senior tag
Üdv
1 kérdésem lenne.
Adott egy egyszerű modell, kb 6mm mm vatag, 35 rétegből áll.
Csak a 33. réteget szeretném kitörölni belőle, mert hibás ,de a 34-35 ös rétegnek maradni kell mert feliratot tartalmaz. Van erre esetleg egyszerű lehetőség? Orcat használom.
Köszi. -
andreabte
friss újonc
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni.Van egy Creality Ender 3 V3 nyomtatóm,a saját szeletelőjét használom.Az elkészűlt G kódot a hozzá kapott kártyán teszem a gépbe s miután elinditom a nyomtatást nem indul el.Ez nem minden G kóddal van így,valamikor nyomtat,valamikor nem.Az Stl fájlokat a Cookied programmal készítem.Mézeskalácsos vagyok csak magamnak a munkámhoz készítem a kiszuróimat,tehát full alap szinten értek a 3D nyomtatókhoz.
Megköszönném ha segítenétek,hogy mi lehet a gond! -
Vesa
veterán
válasz
Emunem #49587 üzenetére
"ezután már megvalósított dolgokat akarunk látni ebben a témában, mert pusztán elméleti szinten foglalkozni vele"
Már írtam korábban:
Nekem kint van a garázsban a nyomtató, a garázst pedig a teljes garázskapu felületén keresztül, 5 perc alatt át tudom szellőztetni nyomtatást követően + porszívózás. Tehát, bár most tényleg áll a nyomtatóm, de nem emiatt, hanem időhiány miatt. Ezt fogja kiegészíteni a szintén egy korábbi hsz.-ben részletezett, épített ház, amit szűrőkkel és ventilátorokkal fogok kivitelezni. Ennél többet nem lehet tenni, még ki lehetne vezetni egy hermetikusan zárt házból egy csövön, de ahhoz tartófalat kéne fúrni, amit nem akarok.
[ Szerkesztve ]
-
Joshi
titán
A zárt nyomtató egyértelműen csak azért szükséges, hogy olyan anyagokat is lehessen nyomtatni mint pl ABS/ASA. A káros anyaghoz ennek semmi köze, mert az ettől függetlenül lesz. Persze lehet a levegőt szűrni meg kivezetni, de attól az nem lesz steril. Szerintem erre nem érdemes több hozzászólást pazarolni.
-
Emunem
senior tag
válasz
JulianSinulf #49589 üzenetére
Fölöslegesnek nem fölösleges, csak nem volt fair.
-
Emunem
senior tag
válasz
JulianSinulf #49586 üzenetére
#49523 + #49530
Normális ember egy normális világban nem csak olvas, hanem értelmez is.
Részemröl lezártam a dolgot, aki nem akar, az nem is fog értelmesen válaszolni.[ Szerkesztve ]
-
Emunem
senior tag
... én értem az aggályaidat, de lassan túl esünk a ló másik oldalára. Nagyon dicséretes az alaposságod, és az eltökéltséged, de ezután már megvalósított dolgokat akarunk látni ebben a témában, mert pusztán elméleti szinten foglalkozni vele árt a nyomtatási szokásodnak.
(addig nem nyomtatsz, vagy szívroham közeli állapotban teszed, amíg nincs kész az atomtámadást is orvosló szűrő rendszered)
Jó lenne, ha valami nyomtatás közeli diskurzus folyna. Ez csak az én kérésem, mert volt itt 1-2 kérdés, amit sajnos elve fokozott izgalmi, vagy érzelmi állapotban voltak megválaszolva, ami nem egy szakmai fórumhoz illő. (áljézus vagyok, mert nekem is volt 1x egy ilyen kitörésem régebben, de tanultam belőle) Szegény kérdező érzékelte is a szavak mögötti indulatot, de már repültünk is tovább a nano részecskék szárnyán.Esetleg egy kinek milyen helyen, hogy néz ki a nyomi challenge? Csak annyit megmutatni, amit fel merünk vállalni a környezetünkből?
Kezdem a sort:
-
JulianSinulf
őstag
válasz
MrAlex #49582 üzenetére
Az egész téma abból indult ki, hogy egyesek úgy gondolják, hogy jó ötlet azzal rábeszélni a leendő vásárlókat egy zárt nyomtatóra, mert az kevésbé káros. Most nem akarok ebbe mélyen belemenni, mert pár napja csak erről szól a fórum, akit érdekel, az visszaolvashatja.
Viszont!
Ha az ilyen emberek erről leszoknak (dobozolt nyomtatót ajánlani az egészségre hivatkozva), akkor a téma sem fog előkerülni oly gyakran. Most rendesen kibeszéltük, mindenkinek van egy véleménye/hite és ez alapján cselekszik. Szépen leülepszik a téma és amíg valaki megint fel nem hozza valamilyen oknál fogva, addig úgy is marad.
Győzködni egymást szerintem már fölösleges. -
poli27
Topikgazda
-
Vesa
veterán
válasz
MrAlex #49582 üzenetére
A struccpolitika is egy módszer.
ParadoxH kollégával értek egyet...Mindenki maga dönti el, mennyire veszi komolyan a tényeket (mert ezek tények, 5 különbözö egyetem és kutatólabor által végzett mérésekkel igazoltan, de feltételezem, rajtam kívül senki nem olvasta el a tanulmányt vagy nézte meg legalább a videót, így nehz lesz érdemben beszélni róla). A tényekkel szemben gyakorlatilag személyes érzésekre hivatkozva elbagatelizálni a kérdést, valószínűleg nem a legjobb módja a probléma megközelítésének, de azt hiszem elmondtunk mindet a témában és jobb lesz elengedni. Innentől mindenki a saját belátása szerint foglalkozik vele tovább. Nyilván lesznek akik próbálnak majd védekezni, és lesznek akik azt az elvet követik mint a bagósok, akik a saját meggyugtatásukra mindig előkerítenek "érvként" egy távoli embert, aki láncdohányos volt de 180 évig élt. -
-
Vesa
veterán
válasz
Reggie0 #49580 üzenetére
Nem pánikolom túl, de érdemes ezekről tudni és tenni ellene, mert nem veszélytelen. Nem összevethető az egyéb szennyezésekkel, több okból sem. Egyrészt, ha megnézed a tanulmányt (vagy a videót), abból kiderül, hogy több olyan toxikus anyagot azonosítottak, melyek normál körülmények között egyáltalán nincsenek jelen egy átlagos lakásban vagy irodában, kizárólag a 3D nyomtatással kerülnek oda. Másrészt, az expozíció mértéke jelentős, mivel a nyomtatás adott esetben órákig tart. Nyilván senki nem lesz beteg pár nyomtatástól, de hosszabb távon a feltárt illékony anyagok és UFP-k belélegzése bizonyosan nem veszélytelen. Kültéren egészen más expozíciók vannak, és ott ha átlépjük a határértéket, akkor arról tudunk mert mérik, itt meg nem. Egyébként jól mutatja a problémát, hogy bizonyos anyagok esetén a rájuk megadott _kültéri_ határértéket sokszorosan meghaladó mennyiséget mértek, beltérben!
-
Reggie0
félisten
A te fogalmazasoddal nem volt gond, a problema az, hogy van aki PM-el akarja a VOC-ot merni es az olyan, mint paratartalmat merni a PM szenzorral. PM meres nem tud a gozzel mit kezdeni, csak a szilard halmazalapotu es esetleg csepp formaban levo folyadekokkal, de mivel VOC illekony igy nem sokaig lesz csepp.
Azert az UFP es PM kerdeseket mielott tulpanikolja az ember erdemes az egyeb hetkoznapi tevekenysegekkel osszemerni, mint pl. a nyilt fatuzeles(pl. kandallo) vagy a konyhai tevekenysegekkel(pl. hus sutes) esetleg a belsoegesu jarmuvek hasznalataval.
[ Szerkesztve ]
-
Reggie0
félisten
válasz
JulianSinulf #49576 üzenetére
Szerencsere az olmos forrasztasnal olomgoz nem nagyon keletkezik es nem is szeret goz formajabna megmaradni, hanem nagyon gyorsan lecsapodik. A legtobb kellemetlenseget a flux okozza.
-
Vesa
veterán
válasz
Reggie0 #49574 üzenetére
"A VOC az eleve nem PM"
Igazad van, pontatlanul fogalmaztam. A particle emisszióra értettem természetesen. A VOC külön tétel, de a tanulmányban ezeknél is közel 200 külnböző vegyületet azonosítottak. Többnél az EÜ határérték többszörösét találták a levegőben működés közben. A fizikai részecskék többsége pedig UFP ahogy említettem, ami 100 nanometer vagy annál kisebb méretet jelent. Sajnos nem konyhasó lesz, hanem mikroműanyagok, vagy egyéb, az adalékokból származó toxikus/karcinogén részecskékről van szó és pont attól lesz aggasztó, hogy többségük nem képes kiürülni, hanem halmozódik a szervezetben.
EÜ hatások - [kép]
UFP min gáz - [kép]
Expozíció - [kép] -
Emunem
senior tag
válasz
JulianSinulf #49576 üzenetére
jelen! Én egy bonyolultabb tárgy esetén még mindig ott ülök, és TV-zek, asszony van, hogy már oda hozza ki a sört, mert tudja, hogy 20 percre biztos ott maradok.
Engem lenyűgöz minden gép müködése, nem tudok betelni velük... hiába értem már, hogy mi miért müködik, még mindig úgy ülök le elé, mint az első alkalommal. Asszony féltékeny is néha.
Én szerencsére tudom másik légtérben tartani a nyomtatót, ráadásul elzárva, meg tudom érteni teljesen azokat, akik a lakótérben való használtuk miatt aggódnak. Nekem is sok álmatlan éjszakám volt, mire meglett a hely, és összeállt a rendszer. Én a 3 hónapot tűztem ki szürö csere dátumnak, a nyomtatási szokásaimat figyelembe véve. (Hepa/aktívszén, 12cm-es átmerőben)[ Szerkesztve ]
-
JulianSinulf
őstag
válasz
Petikeje #49566 üzenetére
Egyrészt nem hiszem, hogy az a levegő annyit számítana, mire visszaérne a körből.
Másrészt PLA/PETG esetén pont a hűtés a lényeg. ABS/ASA és egyéb ilyen anyagoknál meg a szélcsend. Bár ez még talán így is megoldható lenne, de akkor már inkább valami fűtőelemet tennék be. Hatékonyabb lenne.Légmozgás van. Az mindig is lesz. A heatbreak ventije mindig megy. És az elektronika ventije is megy. És a meleg is felfele száll. A lényeg, hogy nincs huzat. Eddig csak az X1C-vel nyomtattam ASA-t, az meg zárt nyomtató, de ott is van heatbreak venti.
Attól, hogy nincs légmozgás, még van káros anyag. És amikor az ember kinyitja az ajtót szellőztetés nélkül, akkor kapásból a képébe is kaphatja. Ezért nyomtatás után kell átkeringetni a levegőt a szűrőn, még az ajtó kinyitása előtt. Úgyis célszerű megvárni, hogy lehüljön a PEI lap, mert akkor jönnek le könnyen az anyagok és akkor nem hagynak foltot rajta. Vagy csak nagyon minimálisat. Szóval nem gond ez sem.
Az más kérdés, hogy meddig is kellene szellőztetni, mikor lenne jó. Erre sajnos nincs válaszom. De mindenképp kevesebb cuccot lélegzik be az ember, ha szűr és vár, mintha nem teszi. Már ez is számíthat.Elég sok óngőzt szívtam már életem során. És ennek egy része ólmos volt. Az üvegszálas nyák lapról is olvastam már, hogy a pora rákkeltő. A töréséhez semmilyen szűrő nincs. Hacsak nem a fräser vágja, annak van porszívója. De az nem túl sok termék ahhoz képest, hogy mennyit nem ott csinálunk. Múltkor törtem, amit nem gyakran csinálok. Az orromból mindjárt sikerült kifújnom némi apró zöld darabokat. Örültem neki nagyon
Forrasztásnál meg inkább az elfújást alkalmazom, mert az elszívás nagyon nem hatékony. Van szenes szűrője, de szerintem évek óta nem volt cserélve. Jó e az még, a fene tudja. Ha elfújja, akkor meg úgyis mindegy. Én viszont nem kapom így közvetlen az orromba a cuccot.
Szóval nekem már majdnem mindegy, de azért igyekszem annyira meghosszabbítani az életem, amennyire lehet.
Bár a dohányzás rákot okoz, mégis van olyan aki tüdőrákban hal meg úgy, hogy egy szál cigit nem szívott életében, míg más egész sokáig él napi 1 dobozzal is. Embere válogatja. Ez lehet igaz a nyomtatásnál is.A hétvégén nyomtattam PETG-t. Becsuktam a szobaajtót és az ikea-s ventit 2-es fokozaton hagytam. Mikor benyitottam a szobába úgy, hogy a nyomtatás már állt 1 órája, rendesen megcsapott a műanyag szaga. Na az ilyeneket jó lenne elkerülni. Ha nincs becsukva az ajtó, akkor a szag sem vészes vagy nem is érzem. Akkor sem, ha én is a szobában vagyok.
Amúgy a teszteket nézve eszembe jutott, hogy vajon hányan csinálhattuk azt, hogy a nyomtatás elején ott ültünk a gép előtt és azt figyeltük, ahogy előkészít, hogy gyorsan le tudjuk szedegetni a kifolyt filát a nozzléről. De még az X1C előtt is űltem és néztem, hogy milyen lesz az első réteg. És még most is simán megcsinálom ezt. Pedig a tesztekből az jön le, hogy ilyenkor igencsak magas a koncentráció.
-
poli27
Topikgazda
Csináltam egy ilyet hátha valakinek ilyen kell pont
Többet kibír mint a 2032 vel
Xiaomi LYWSD03MMC sensor CR123A battery case Remixed by Poli27 - MakerWorld
-
Reggie0
félisten
Dehogy 10-szer. A VOC az eleve nem PM es vagy 1000-szer kisebb nem 10-szer. Masfelol, mint ahogy a neve is tartja illekony, azaz ha esetleg cseppben is lep ki az anyagbol, akkor el fog parologni. Olyan, mintha paratartalmat akarnal PM-el merni.
Ellenben boron nem feltetlen tud atjutni, de az teny, hogy bejut a szervezetbe. Viszont a szokasos PM tobbsegevel ellentetben ezek valahogy oldodnak is es a szervezet is altalaban bontja(es van, hogy ez a problema), tehat alapvetoen ki is tud jutni a szervezetbol az UFP-k tobbsegevel ellentetben. De pl. ha az UFP teszem azt konyhaso, akkor az nem fog karosodast okozni, szoval nem ugy van az, hogy minden UFP irto karos, nagyon fugg az anyagtol.
[ Szerkesztve ]
-
Vesa
veterán
válasz
ParadoxH #49569 üzenetére
Mondjuk itt is valaki PM2.5 mérővel méri a kibocsátást, pedig a tanulmányok megdöbbentő konklúziója pont az, hogy a nyomtatáskor kibocsátott VOC részecskék mérete az un. "ultrafine" kategóriába esik, ez a PM2.5-nél 10-szer kisebb részecskéket jelent, ezért nem fogja meg a HEPA szűrő sem. Pont ezért rendkívül veszélyes, mert ilyen méretben nem csak a tüdő legmélyebb rétegeibe képes eljutni -az adott esetben toxikus vagy karcinogén- részecske, hanem konkrétan a véráramba, ezáltal az agyba, de akár bőrön, szemen kereszül is abszorbeál. Vagyis egy PM2.5 mérésére kalibrált consumer eszköz pont nem képes megmérni a legveszélyesebb szennyezés mértékét. Egyedül az aktívszén fogja meg, a gond azzal csak az, hogy a telítettsége semmilyen módon nem mérhető, vagyis nem tudni, mikortól válik hatástalanná. Még egy általános időbeni határt sem lehet megadni, mert nagyban függ a nyomtató használatától és egyéb tényezőktől. Nyilván, aki havonta kétszer nyomtat, annak sokkal tovább hatásos marad a töltet, mint annak, akinek 0-24-ben megy a gépe.
[ Szerkesztve ]
-
Flashback
addikt
Mäsik jó légszűrő projekt: [link]
-
ParadoxH
aktív tag
válasz
Emunem #49567 üzenetére
Akit érdekel kicsit komolyabban a téma az itt tud csemegézni. Van olyan fórumtárs ott aki kb tudományos igényességgel ezt kivesézi.
Mindenki maga kell eldöntse, hogy milyen szinten kell vigyázzon magára és a környezetére. Ha gyereked van akkor szerintem kötelességed ennek utánnanézz olyan szinten, hogy értds a dolgok lényegét és megtedd a szükséges intézkedéseket. Azt se felejtsétek el, hogy a 3D nyomtatás nem egy több száz éves iparág. Vannak olyan hosszútávú mellékhatásai amelyet valószínűleg még nem ismerünk.
A tények relativizálását én midenki helyében külön kerülném. Az hogy a belvárosban vagy a cigidben mi van nem erre a lapra tartozik - ez így ebben a formában érzelmi alapú megközelítés inkább. -
kriszpontaz
veterán
válasz
Petikeje #49566 üzenetére
Ezért fogok egy ilyet csinálni:
Nevermore Activated Carbon Filters - Micro Edition -
Petikeje
tag
válasz
ParadoxH #49564 üzenetére
Azt értem, de légáramlás nélkül értelmetlen a szűrő, mer mitől menne bele a káros anyag. Mármint arra gondolok, hogy ha nem kell levegőszűrés, akkor nem kell bekapcsolni a légmozgatást, és akkor mind1 honnan nem megy be levegő, ha meg kell, akkor cirkuláltatni lehetne, és akkor kevesebb hőt veszít a nyomtatóházból.
-
Petikeje
tag
válasz
JulianSinulf #49545 üzenetére
Hi, anélkül hogy értenék hozzá, nem lehetséges, hogy a hepán/aktív szénen atvezetett tisztított levegőt vezeted vissza? És akkor talán kevesebb hőt vesztesz.
[ Szerkesztve ]
-
Reggie0
félisten
válasz
rodman73 #49560 üzenetére
Lehetne elvileg, de nem feltetlen eri meg. Kell hozza szalhuzos extruder, ami nem olcso es az is egy kulon munka, mert hangolgatni kell, mint a nyomtatot. Raadasul sosem lesz olyan minosegu az anyag, mint az eredeti, mert a kulonbozo adalekanyagok melegitesnel parolognak ki az anyagbol, a nyomtatasnal is es az uj szal huzasanal is.
[ Szerkesztve ]
-
rodman73
aktív tag
A támaszokat és a "kakit" ami a Bambu is csinál nem lehet valahogy újra hasznosítani? Sok nyomtatással azért viszonylag gyorsan elég nagy mennyiség gyűlik fel, tudom van pla-ból speckó támasz anyag, úgy viszont nagyon lassú a nyomtatás.
-
Reggie0
félisten
válasz
JulianSinulf #49558 üzenetére
Az a baj, hogy a fa helybol tuzeloanyag, lelegzik is es onmagaban is eregeti a VOC-ot, foleg ha hőt kap.
-
JulianSinulf
őstag
Asztalra asztal megoldás. Ez sem rossz, de nekem 1 méter magas kell. Akkor meg már összerakhatom barkácsboltból vett fából is. Mondjuk olcsóbb is lenne, mint aluprofil meg plexi. Plexi meg alu elég lenne az elejére. Ajtónak.
Pont azt a szűrőt vettem. És milyen mérges is voltam, hogy az aktívszén kimaradt belőle. Merthogy azt csak az apróbetűs részen írták le, se a képeken, se a nagybetűsnél nem volt, hogy nem jár hozzá. De már benne van.
Van egy xTool 6 szűrős berendezésem. Ha biztosra akarok menni, akkor rákötöm. -
Vesa
veterán
válasz
Emunem #49555 üzenetére
Nekem a garázsban van, nem szennyezi a lakóteret. Persze, azért a garázsba is be kell menni, tehát így sem teljesen veszélytelen. Azt szoktam csinálni, hogy nyomtatás után felnyitom a garázskaput, azon a 3,2m x 2,5m-es nyíláson 5 perc alatt a teljes légcsere végbemegy. Plusz porszívózom. A kivezetés lenne a legjobb, de ahhoz tartófalat kéne fúrni nem kis méretben+csövezés, és ezt nem biztos, hogy szeretném. Tehát marad az, hogy eleve ki se engedjem a nyomtatóházból a káros cuccokat.
[ Szerkesztve ]
-
Emunem
senior tag
Ez tény, a tag is elismeri, hogy nem egészséges, csak ugye nem tudta mérni. (Mivel álló levegőnél a részecskék sem mozognak úgy, stb…)
Nekem meg van oldva a probléma, amikor lehet, napi 1 szellőztetés is minimum megy, ha nyomtatok.
lehet nektek egyszerűbb lenne valami elszívó rendszert kiépíteni nem? Ha már csak lakó térben tud lenni a gép. -
Vesa
veterán
válasz
Emunem #49546 üzenetére
Megnéztem ezt a videót addig a pontig ahol arról beszél, hogy tonnányi ABS/ASA-t nyomtatott, és alig volt változás a levegőminőségben. Ez kb. bizonyítja, hogy tesztelést szakembernek kell végeznie megfelelő műszerekkel, nem pedig egy olcsó consumer VOC mérővel egy hozzá nem értőnek. Számos tanulmány van már szerencsére amit kutatók végeztek, standarduzált labor körülmények között, direkt a VOC gázok mérésére szolgáló érzékeny márőműszerekkel, és mindegyik esetben az ABS/ASA/Nylon anyagok nyomtatásakor mutattak ki drasztikus mértékű szennyezést. A Chemical Insights kifejezetten foglalkozik a 3D printerek szennyezésével, számos tanulmányuk jelent már meg a témában. Itt lehet nézelődni, kicsit legörgetve van egy 1 órás videó a kutatásokat végző tudóssal, na abból egészen más derül ki és nem vidám a történet. Persze nem veszélytelen a PLA/PETG sem. Konklúzió: érdemes ezzel foglalkozni és szűrni, vagy olyan helyen nyomtatni, ahol nem kerül belégzésre.
[ Szerkesztve ]
-
Vesa
veterán
válasz
Tökéletesen jónak tűnik az elképzelésed! Gyakorlatilag az enyém is így fog működni, csak alulról felfelé lesz a szellőztetése. Én ebből vettem 3db-ot, óccsó IKEA asztal, és egy ilyesmi felépítmény lesz (csak teljesen zárt, és nagyobb).
Gondolom ezt a szűrőt vetted, ez egyébként nagyon jó ár/érték arányú. Annyi, hogy nem true HEPA van benne, viszont a portól így is véd, a számunkra lényeges VOC ellen pedig a true HEPA sem véd, szóval nincs jelentősége. VOC-hoz aktívszén kell, az IKEA szűrőhöz az is van, az szépen megfogja. Ha biztosra akarsz menni, akkor tehetsz elé még egy réteget a méretre vágható verzióból. -
y@no
tag
sziasztok, kérem aki Bambutól rendel, az kérem írjon privátban. Egy Bambu Filament Swatches mintát rendelnék rajta keresztül. köszi
-
JulianSinulf
őstag
-
Emunem
senior tag
válasz
itt is egy videó.
Pince, vagy padlás nem játszik nálad? -
JulianSinulf
őstag
Mire megtaláltam a videót, meg megírtam a hsz-t, elkezdték a karbantartást.
[link] Már azt hittem, hogy nem lesz meg, de itt a videó.
Én is a légmentesen zárt nyomtatóházon dolgozgatok. Egyelőre a kivitelezés még nagyon kérdéses, mert én a teljes asztalt akarom dobozolni. Eleve az XL nagy, meg kétoldalt mellette a két filaszárító. Szóval még erősen tervezés fázisban vagyok, hogy jönnek ki a méretek, egyáltalán miből rakjam össze.
A szellőzést úgy áll szándékomban megoldani, hogy az ikeából vettem egy "olcsó" légtisztítót, melynek van hepa és szénszűrője is. Ez fog menni a tetejére, az egyik oldalra. Ott fogja kiszívni a levegőt. A beáramló nyílás még nem tudom hol lesz. Lehet, hogy az ajtóra teszem, de ellentétes oldalra. Oda csak egy hepa szűrőt akarok rakni, hogy a por ne menjen be. És egy ajtót rá, amivel légmentesen lezárhatom. Ha megy a venti, akkor úgysem arra fog távozni a levegő. Ha meg nem megy a venti, akkor le tudom zárni, hogy arra ne menjen semmi. Utóbbi eset akkor állhat fenn, ha olyan anyagot nyomtatok.
Szerintem ekkora területet nem fog befűteni az ágy, de légmozgás nem lesz. Aztán majd kiderül, hogy bírják az érzékenyebb anyagok. Opcionálisan tervbe van véve, hogy a nyomtató felső része is kap egy zárt részt, hogy melegebb legyen ott, ha szükséges. De annak nem kell már légmentesen zárnia.
Egyelőre lemértem az asztalt. De még meg kell néznem, hogy pontosan mennyi hely is van a nyomtató mögött. Azt már láttam, hogy a fali konnektort valószínű, hogy le kell szednem. Igazán a nyomtató elején lévő kijelző van nagyon útban. -
Reggie0
félisten
válasz
JulianSinulf #49540 üzenetére
Ja, mert a pozitiv nyomassal ott szokott kimenni a levego ahol szeretnenk...
-
Emunem
senior tag
válasz
Sajnálom, hogy nem érted a viccet.
De attól még oda lehet figyelni mit ír a másik... -
kokokka
őstag
válasz
Nálam is a hobbi szobában van mind a 3 nyomtató. Van szaga a gyantának, de szerintem ez túl van lihegve. Egy városi séta alkalmával több káros sz@rt sziv be az ember mint amit el tud képzelni, ahhoz képest ez nulla.
-
JulianSinulf
őstag
válasz
Emunem #49530 üzenetére
Én nem szedek gyógyszert, így nem tudtam bevenni fordítva. De neked kell a gyógyszer. Vagy legalábbis egy jó orvos. (Bár szerintem ez nem fórumtéma, de, ha már így szeretsz beszólogatni, akkor nem vagyok semmi jónak az elrontója...)
ABS, ASA nyomtatása esetén nem megy a házventi például az X1C-n. Vagyis a szűrőn keresztül az távozik, amit éppen esetleg arra kivisz a "huzat". De huzat meg nem lehet, mert azt nem szeretik ezek az anyagok.
Nem mindenki tudja megoldani, hogy ne lakó térségben legyen a nyomtatója. Nagyon örülnék neki, ha meg tudnám oldani, de erre jelenleg nincs mód.
-
Vesa
veterán
válasz
JulianSinulf #49526 üzenetére
Tudnál ehhez adni egy linket?
Egyébként most egy saját megoldáson gondolkodom, hobbi jelleggel. A tökéletes megoldás a légmentesen zárt ház és onnan a levegő kivezetése lenne, de ennek az a hátránya, hogy a nyomtatót nem lehet mobilizálni és -hacsak nem pont azon a falon van a nyomtató ahol a kivezetés-, a csövezés is macera.
Mivel a VOC szűrésére a legkiválóbb módszer az aktív szén (True HEPA sem szedi ki sajnos), ezért egy olyan házban gondolkodom, ami 4 oldalról hermetikusan zárt (beleértve az ajtót is), a teteje viszont teljes felületén kapna egy szűrőblokkot, mely előszűrőből, 2 réteg aktívszenes paplanból és egy HEPA filterből állna, míg az alsó részén 1 réteg aktívszenes paplan lesz. Az aktívszenes paplan azért jó, mert méretre vágható. Gondolkodom még egy kazetta nyomtatásán is, amibe pelletet lehet tölteni. A légmozgást 2db felül elhelyezett 200-as ventilátor biztosítaná szívó módban, tehát alul jönne be a levegő, felül pedig távozna. Így minden nyílás aktív szénnel védett lesz és a légmozgás sem okoz gondot, mert a P1S eleve zárt gép, tehát a nozzle és a bed hőmérsékletére nem lenne hatással (de még nyitott nyomtató esetén sem, mert a 2db 200-as ventilátort elég lenne minimális RPM-en járatni, így nem okozna huzatot és zajt sem generálna).Leírva bonyolultabb, mint a valóságban.
-
ParadoxH
aktív tag
Lightboxokhoz kinek milyen ledszalagok váltak be az aliról/temuról?
-
kavalkád
aktív tag
ilyennel találkozott már valaki? ha a "Drop down model" bekapcsolva van akkor 0.061mm-el az építési sík alá teszi a modelt. ha kikapcsolom és kézzel bepötyögöm az értéket akkor jónak tűnik ugyan, de nem tapad le az építőlapra.
SketchUp-ban készült a model, ha ez számít és csak ennél az egynél jelentkezik a gond. -
fecke78
senior tag
Bambu pla ragasztó nélkül ,hány fokos legyen a lap ?
-
Reggie0
félisten
válasz
Flashback #49531 üzenetére
Resintol fuggoen budos, a strapabiro anyagok jellemzoen rendkivul budosek, nagyjabol a pillanatragaszto es a kiontheto epoxi szaganak egyvelegere hasonlitanak.
Kismeretu vagy reszletesebb targyakat jobban lehet nyomtatni vele, mint FDM-el, vizallosagra is jobbak a jobb terkitoltes miatt, illetve a mechanikai tulajdonsagai majdhogynem izotropak.
-
Flashback
addikt
Most az Anycubic Mono 4 Resin nyomtató meg a Wash Cure szett 250€ körül jönne ki. [link] (kuponnal) Ennek màr a felbontàsa is elèg jò.
Igazából nincs rá szükség de ennyiért a nyomtató szokott csak menni akkor is akciósan.
Mit lehet nyomtatni a Resines gèpekkel ami nem mini jàtèk figura?Vagy ezeknek van "piaca"?
Meg egy ilyen gèp mennyire büdös?
Köszönöm[ Szerkesztve ]
-
Emunem
senior tag
válasz
JulianSinulf #49526 üzenetére
Bocsi, de ma fordítva vetted be a gyógyszert, azt írtam, hogy minimalizálják, nem azt hogy teljesen megszűrik. Óriási különbség van a két szó között.
Ismerem a videót, ezért fogalmaztam úgy, ahogy. (Nomeg 2-3mm rések vannak az ajtónál, meg ugye a kaki lyuk is elég nagy...)
Én a magam nyugtására szén/hepa13-as szűrőn keresztül szellőztetem a szekrényt. Illetve nem lakó térségben van a nyomi.[ Szerkesztve ]
-
kavalkád
aktív tag
válasz
JulianSinulf #49527 üzenetére
hogy ne lenne tudomány az elektromágneses indukció? nem egy laposföld elméletről beszélünk, hanem tudományos tényekről.
nem a hang okozza az alvási problémát, mivel a egyrészt a PC ha nem csinál semmit el sem indulnak a ventillátorok. másrészt a fal túloldalán van a gép, a másik szobában, azt sem hallanám ha fullon menne benne minden venti. az idegrendszer is eletromossággal működik, ergó az agy is, miért pont annak ne zavarhatna be? ott az MR, EMG, csak pár orvosdiagnosztikai eszköz ami eszembe jut most, ezek szintén az EMF-en alapulnak.
ez mind tudomány és nem csak elméleti mint a féreglyuk vagy a graviton részecske, hanem a hétköznapi élet számos területén bevált technológia, amit persze meg lehet kérdőjelezni, csak épp felesleges. -
JulianSinulf
őstag
válasz
kavalkád #49525 üzenetére
Ez még semmilyen tudományos részt nem tartalmaz.
Ami azt illeti, erről is láttam már videót, ahol a yt-s bemérette a kis olcsó 5V-os átalakítóját, meg egy vagy két kínai félét is. Kiderült, hogy mindegyik problémás. Szerencsére még volt annyi ideje, hogy a sajátján lecserélte a kínia tekercset Würth Elektronik-os tekercsre és mindjárt megfelelő értékek jelentek meg. Amúgy a tesztelő nagyon be volt táblázva a teszteket illetően.
Még jó, hogy nemrég vettem pár ilyen vackot....
És kérdéses, hogy a konnektorokban/hosszabbítókban lévő USB aljzatok elektronikája milyen minőségű.
Ezek mondjuk okozhatnak zavarokat. Pl. a wifi hálózatban. De ez nem a technológia hibája, mint inkább a profithajhászás és a mindent olyan olcsón megvenni, ahogy csak lehet mentalitás számlájára írható.Az alvási gondodat okozhatja az is, hogy a gép nem zajtalan. Gondolom némi venti van rajta, ami megy is. Az meg légmozgást generál, meg zajt. És még ott van a tekercsek sípolása is. Ha van. Nekem emiatt kell áramtalanítanom a gépet, mert az alaplapon valamelyik tekercs sípol üzem közben, ha nem teszem. Ha pár órát megy a gép terhelés nélkül, akkor is hajlamos elkezdeni sípolni. Ilyenkor nagyon rövid időn belül ki is kapcsolom a gépet és otthagyom.
Pontosan tudom, hogy a párom telója mikor van feltöltve. Olyankor elkezd ciceregni a töltője. Baromi zavaró. -
JulianSinulf
őstag
válasz
Emunem #49523 üzenetére
"Továbbá a zárt gépeknek szokott szűrője lenni, hogy minimalizálják a nyomtatás során felszabaduló káros részek (VOC) lakott légtérbe kerülését."
Sajnos ez nem így van. Egy yt-s tesztelte több zárt géppel is. Mindegy volt, hogy nyitott ajtó vagy csukott ajtó, meg, hogy ott a szűrő.
A zárt tér a hőmérséklet miatt van az olyan anyagoknak. A szűrő meg bullshit, amíg a gépház nem légmentesen zárt.
Lehet építeni saját mérőcsomagot arduino-s alapokon. Ha jól emlékszem, akkor a yt-s megosztott mindent, ami az építéshez és beüzemeléshez kell. Vagyis a kódot is. -
kavalkád
aktív tag
válasz
JulianSinulf #49521 üzenetére
példa a tudományos részre: a PC tápjában tekercsek vannak amik elektromágneses mezőt gerjesztenek, valamint feszültséget indukál bennük egy külső elektromágneses mező. ez egy létező jelenség, nem legenda. de kb. minden elektromos cucc generál EMF-et. az, hogy egy mennyire okoz gondot már más kérdés. korszerű eszközökben ez szerintem már nem nagy dráma, de vannak élettani hatásai is, nekem a PC csak egy keretben van, borítás nélkül és ha éjszakára bekapcsolva hagyom a gépet akkor rosszabbul alszom.
-
mumtaz
senior tag
válasz
Emunem #49523 üzenetére
Ehhez már sok mindent nem lehet hozzáfűzni pár apróságon kívül.
Azt azért megjegyezném, hogy érdemes lenne a téma összefoglalót frissíteni.
Én szívem szerint azt is bele tenném, amit most leírtál, mert ez is elég jól összefoglal pár dolgot egy kezdőnek.
A másik, amit említettél Poli27 K1C-jével kapcsolatban, azt valóban csak kiegészíthetném azzal, amit te is írtál, hogy az igények határozzák meg. Mert neki "out of the box" nyomtatóra volt szüksége, ahogyan a kezdőknek is ez lenne a cél. Ugye én másképp álltam hozzá, így például nekem a K1 teljesen bejött, de ehhez kellett az a némi hobbi szintű tapasztalat, amit a másik nyomtató átépítésével és nyűgjeivel szereztem.
Alapból is lehet jól használni egy K1-et, mert egyébként jó nyomtató egy kezdőnek is, de a jobb minőség érdekében már kell némi nem amatőr szintű kalibráció hozzá. -
Emunem
senior tag
válasz
bajnokpityu #49522 üzenetére
nem minden esetben, de az ár mutatja a törődés, tudás igényét a felhasználó felé. Ha valaki ki ismeri magát 3d nyomtatás terén, akkor nem probléma egy olcsó gagyi gép sem, csak foglalkozós lesz. poli27 kolléga próbálta ki a K1C-t, nem jött be neki. De van, aki egy Cr Ender-el/Elegoo-al, vagy egy Flashforge, Anycubic-el is el van, minden elvárás kérdése. (Elvárás: Csak simán nyomtasson // V/S hobby szinten akarod szerelgetni minden nap a gépet)
Ha az ender szériára gondoltál, akkor max annyi, hogy nyitott, így behatárol, hogy mit tudsz nyomtatni. (ABS, ASA, PC, PA, nagyon ritkán a PLA is igényli nagy tárgyaknál vetemedés ellen) Átlagusernek elég a nyitott is, mivel azzal tud PLA, PETG és ezek variációit, illetve TPU-t nyomtatni. Minden más anyaghoz vagy veszel egy "kabátot" a gépre, hogy a megfelelő meleg környezet meg legyen (de akkor az elektronika meg ne adja magát) a nyomtatáshoz, vagy megkérsz valakit, vagy próbálkozol. (Sokan nyomtatnak problémás anyagokat nyitott nyomtatóval is, kell hozzá kísérletezés, meg nagyon lassú ilyenkor a nyomtatás)
Továbbá a zárt gépeknek szokott szűrője lenni, hogy minimalizálják a nyomtatás során felszabaduló káros részek (VOC) lakott légtérbe kerülését. Legjobb megoldás erre az lenne, ha ki lenne vezetve,... de már nagyon messzire elkalandoztam.
Szóval kb ez lenne, minden másra konkrét modell szükséges, hogy a többi fejes is válaszolni tudjon. (akinek van/volt tapasztalata a géppel) -
bajnokpityu
félisten
Sziasztok.
Elolvastam az összefoglalót, de az alap gépek elenyoeirol, hatranyairol hol írtatok? Egy Creality a maga 70ezrrs árával mire jó? -
JulianSinulf
őstag
válasz
5leteseN #49514 üzenetére
Azért a tudományos részéről kellett volna linkelni valamit, mert ez így eléggé városi legenda szintű. Elsőre nálam nem is állja meg a helyét. Itt gondolok olyanra, hogy a nagy tuningosok a gépeket sose számítógépházban tuningolják a határokig, és a legzavaróbb a határoknál lehetnek a zavaró jelek. Aztán ott vannak az üvegfalú vagy épp akvárium házak. Már ezeknél sem érvényesül a Faraday kalitka. És akkor a nem annyira elterjedt nyitott házak is említést érdemelnek, amik kb. csak egy tartó a belsőségeknek, ház nélkül.
Bár a modding világ eléggé a háttérbe szorult mióta a gyártók nem csak fehér szögletes házakat gyártanak, azért egyesek nagyon tudnak durvulni, mikor csillagrombolóba, meg Warhammer fegyverbe építik a gépeiket. Ott sem biztos, hogy minden fém, hogy meglegyen a kalikta.Emellett elég nagy öngól lenne, ha egyik techológia ütné a másikat normál működési körülmények között. Persze ez sem lehetetlen, de akkor arról úgyis lenne cikk itt az oldalon, ha érinti a témát.
Pont nemrég láttam egy TotalCar hiradóban, hogy a Volvo új lidar-ja kinyírja a kamerák szenzorait. Az egyiknek a telefonján küldte el a szenzort, mikor szemből videózta, a másiknak meg a kameráján intézte el a szenzort.Ha a Faradey kalitka a cél, akkor talán CF-es anyagban kezdenék el gondolkodni. Ha megvan a tudományos háttere az állításodnak, akkor meg kell lennie annak is, hogyan lehet tesztelni. Bár egy házilag épített EMP generátorral is meg lehet oldani a tesztet. Most, hogy így eszembe jutott, láttam már ilyet is yt-n. Na nem nyomtatott kalitkát tesztelt, hanem házilag épített EMP-t tesztelt. Nem megfelelő elővigyázatossággal drága mulatság lehet.
-
Vesa
veterán
válasz
fecke78 #49506 üzenetére
Jobban jártál volna, ha PLA-val kezdesz, az a leginkább problémamentes anyag. Főleg, ha eredeti Bambu filamentet veszel. Csak beteszed, felismeri a tekercset és megy. Aztán ha már belejöttél, lehet menni kicsit problémásabb anyagokra. A PETG pl. szálaz, ha nem teljesen száraz, de tapasztalatom szerint még akkor is. PLA-val sokkal szebb nyomatokat lehet készíteni, ismétlem, kezdőként! A profik már bármivel tudnak szépet nyomni.
-
smithsys
aktív tag
válasz
AndrewTdi #49509 üzenetére
Mesh szekció, Modify fül, Convert Mesh.
Így solid model lesz, de az íveket rövid egyenesek fogják helyettesíteni, tehát ha módosítani szeretnéd, akkor lesz vele meló.
Illetve ha 10000-nél magasabb a poligon szám, akkor nyekegni fog a Fusion, hogy ez "baromi sok", ennek ellenére átkonvertálja, csak lényegesen lassabb lesz vele a munka. -
5leteseN
senior tag
válasz
rodman73 #49513 üzenetére
Valahogy illik megoldani az árnyékolást(Faraday kalickája
üzemmódban), mert befelé is mennének a zavaró (rádió-/egyéb-hullámú) körülmények, és kifelé is!
Meglepő napi problémákat tudnak okozni minkét irányba!
Szerintem vannak erre is ötletek. Mivel nem nyomultan ebbe az irányba(még) nem tudok ebben segíteni, de érdekel egyébként a dolog!Sőt: a Mini-PC-s, NAS-os fórum-társaknak javasoltam az itteni tagok megkeresését kis praktikus, jól-kinéző és még meg is fizethető "házikók" nyomtatása ügyében.
Kis csapatmunka meglepően szép-jó eredményeket tud hozni ám!Az árnyékolás ügyében valakinek biztos lesz jobb megoldása az "alufólia-sipkás" szintnél.
Nekem (is) egész szimpi egyébként az a "PC-dobozka" a képen:
[ Szerkesztve ]
-
rodman73
aktív tag
Számítógép házat próbált már valaki nyomtatni?
Thingiverse-n találtam egyet, eléggé tetszik, lehet ki is nyomtatom. Ha valaki tud jobbat ne tartsa magában.
-
-
fecke78
senior tag
válasz
JulianSinulf #49503 üzenetére
2 napja van meg a masina , még mit sem ért fázisban vagyok .....
-
JulianSinulf
őstag
válasz
fecke78 #49501 üzenetére
Mondjuk mert a szeletelőben nem állítottad át az anyagot PETG-re.
Avagy a modellnél szükség lehet kiválasztani, hogy melyikkel is akarod nyomtatni.Én anno sosem értettem, hogy miért van a yt-seknél mindig benn mind a 4 "szín" a szeletelőben, ha csak 1-el nyomtatnak. Ha egyszínű nyomtatást akartam, mindig töröltem a 3 extrát. Illetve ez alapbeállítás lett és többszínű nyomtatás esetén raktam hozzá annyi színt, amennyi kellett. Így biztos, hogy mindig egyértelmű volt, hogy éppen mi van beállítva.
-
fecke78
senior tag
Az miért van ,hogy letöltök egy izét , és nem engedi csak pla val nyomtatni , én petg vel szeretném
Bambu a1
ez a izé
Új hozzászólás Aktív témák
- Elemzés A 3D nyomtatás sikerének alapja
- Bontatlan, iPhone 16 Pro Max 256gb, natúr titán, 3 év garanciával, eladó!
- Nintendo Switch CFW okos! 32+64GB Dual Boot OFW+CFW Tinfoil Hekate + hordozó tok + üvegfólia
- Samsung Galaxy S24 Ultra 5G 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 12 Pro Max 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával