- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése kontra MS/Zintel korlátozásai
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Lalikiraly: Macbook NEO 2
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- koxx: Bloons TD5 - Tower Defense játék
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT

Új hozzászólás Aktív témák
-
gaben22
őstag
válasz
OnLy16
üzenetére
Mondjuk ha használtban gondolkozol, akkor Prusa elég jó választás is lehet. Otthoni 3D nyomtatás is kezd elég komplex lenni, egyre kevésbé van az, hogy te magad szétkapsz valamit, valaki kinyomtatja neked az elemet te meg kicseréled aztán megy tovább az élet. Olcsóbbaknál ill. akár még Prusa MK4(S)-nél is ilyetén jó vagy/lehetsz, mellé ott van Prusa legendásan jó supportja + community support is és használtan olcsón tudsz venni valami jót. Újonnan is megérheti, csak akkor ne add el hanem használd sokat
. -
gaben22
őstag
válasz
OnLy16
üzenetére
Amit mondtak a többiek az úgy is van, de Prusát én már csak akkor vennék, ha tutira tudnám, hogy nem adnám el és nem akarnék feljebb lépni. Ha pedig a drágábbak közül nézel, akkor én inkább CoreXY-t vennék, nem bedslingert. Idén nyáron alig bírtam eladni és akkor is csak majd' harmadáron a teljes settet (750 000-et ért újonnan mindennel együtt, 300-ért adtam el egy 25 órát használt nyomtatót). Nyomtatóból legtöbben nagyon olcsót vesznek, aki meg hajlandó rá pénzt költeni, az nem biztos, hogy Prusát vesz, mert tényleg lemaradtak feature-ökben.
-
gaben22
őstag
válasz
kavalkád
üzenetére
Én aztán totál nem vagyok pro, én egyszerű strukturális elemeket tervezek és nyomtatok magamnak. Tök amatőren hozzáállva az első probléma, hogy filamenttől függően kisebb-nagyobb mértékű zsugorodás/csavarodás lesz, a felszín simasága nozzle méret és layer magasság függvényében változik, ráaádsul itt felszínek fognak súrlódni, de jellegénél fogva nem fogod tudni pl. kopásra specializált epoxy-val lekenni (akár többször) így még ha el is találod a méretezést, annak szerintem előbb-utóbb annyi lesz a kopás miatt.
-
gaben22
őstag
Helosztok, eladtam a Prusa MK4-et, már mikor vettem is nagyon gondolkodtam X1C és eközött, végül akkor Prusa mellett döntöttem (akkor még nem létezett a Core One). Most lehet rámegyek egy Bambu H2D-re, kérdésem, hogy régi termékek supportjában mennyire vitézkedik Bambu? Ha esetleg sokáig megmarad a nyomtató, akkor jó lenne, ha sokáig tudnék cserealkatrészt szerezni. Azt elfogadom, hogy nem Prusa szint a support, viszont ha alkatrésztámogatás sokáig elérhető, akkor az már jó lehet.
-
gaben22
őstag
Nem akarok nagyon beleszólni, mert tuti nem én értek hozzá a legjobban, de azért 1800 óránál már valszeg pár karbantartásnak ildomos lehet becsúszni (szilikonozás, ezaz ráhúzás, esetleg belt ellenőrzés/csere stb.). Csak azért mondtam, hogy 1800 óra már látszik a térképen. Vevő (aki ért hozzá) lehet beleszámolja és hozzáveszi mennyire könnyű/nehéz ezt megejteni azon a gépen, beszerezni a cseréket, időt rászánni, stb.
-
gaben22
őstag
válasz
katyilkadr
üzenetére
Ide az egész nyomtatást, mert ez tök üres
. Előtte generáld le a G-Code-ot. Látom Windows-t használsz, Notepad++ tud G-Code syntax highlightot pluginnal. Ahogy előttem mondták keresd meg a fájlban az adott layert és akkor valamelyik pause commandot írd be. Azt és úgy, amelyiket a nyomtatód firmware-je támogatja. -
gaben22
őstag
válasz
///Krisz\\\
üzenetére
Ironing esetleg a betűk tetejér? Viszont a nozzle-dat picit összekenheti
. Pont ezért én sose használtam, meg én strukturális elemeket nyomtattam főleg, azoknál nekem mindegy volt a kinézet. Ha ezt az utat választanád előtte próbáld ki "kicsiben" csak betűket kinyomva, ha jó lett akár meg is tarthatod és ráragasztod a cuccra utólag és akkor szemetet se termeltél. -
gaben22
őstag
válasz
5leteseN
üzenetére
Ezekkel a "szénszálas" filamentekkel az a baj, hogy a szénszál bennük igazából "szén cafat" (sok apró semmi), definiálnod kell a terhelést, hogy pontosan milyen behatásnak hogy kell ellenállnia, mert az sokféle lehet, pl. industrial grade Markforged Onyx Pro tud continouos fiber reinforced printinget, azzal lehet jót lépni előre bizonyos behatások esetén.
-
-
gaben22
őstag
válasz
tvamos
üzenetére
Kezdőknek meg hobby játékosoknak amúgy is nagy ólomtartalmú forrasztóón ajánlott (pl. Sn63Pb37, belélegezni nem kell... mondjuk egyiket se), ~180 fokon folyósodnak. Ha nem dobod ki, akkor a környezetet se szennyezed. Az alacsony/ólom nélküli cuccok főleg az ipari méretben előállított termékek miatt terjedtek el a környezeti terhelés csökkentése miatt, amúgy, a speciális igényeket leszámítva, nehezebben használhatóak úgyhogy csak emiatt nem érdemes túltolni a fűtőelemet
. -
gaben22
őstag
Black Friday volt pár napja. Nem biztos, hogy az ő hibájuk, lehet az osztrák/magyar szállítónak nem volt kapacitása, hogy felvegye tőlük. Nekem is van egy rendelésem onnan, de írták rendelés leadása előtt, hogy mikor lesz leghamarabb szállítva. Egyszer már rendeltem tőlük, akkor itthon szar magyar posta (igen, így kisbetűvel, mint Nemecseknek) "kézbesítette"... volna, de szokás szerint nem kézbesítették, mert szerintük sose vagyok otthon. De persze csak szerintük, mert az átlag havi 15-20 csomag, amit DHL Express/FedEx/UPS/GLS/ExpressOne/... szállít valahogy mindig megtalál, csak ők nem. Biztos csak véletlen
. És most még 7500-at felszámoltak az ÁFA + vám mellé "vámügyintézés" címén arra a semmire, amit szolgáltatnak... -
gaben22
őstag
Asztali gépen tolom így monitorokat nem húzgálom ki, de mióta Arch Linuxon KDE-n default lett Wayland, azóta multi-monitor különböző scalinggel klafán megy. Nem tudom milyen DE-t használsz, én csak KDE-t meg XFCE-t használok a gépeimen, úgyhogy máson nem tudom mik a lehetőségek.
-
gaben22
őstag
válasz
bozarjoska
üzenetére
Én szeretek letudni több dolgot egyszerre előre és akkor nem kell később postázásra várnom, attól függően, hogy miket akarsz nyomtatni el tudod dönteni mi kell, én az alábbiakat vettem:
- különböző típusú filamentek (PLA, PETG, nylon...)
- különböző méretű nozzle-k, carbon/glass fiberhez hardened több méretben, utóbbiakat lehet sose fogom használni
- különböző bed sheetek, filament függvényében kell(het), megvettem az összeset, amit Prusa árul
- printbed ragasztó
- deburring tool + tartalék "pengék"
- drótkefe, hogy nozzle-ra ragadt filamentet le tudjam szedni, én ezt vettem, tuti van ennél olcsóbb
- 1 kg silica gel + tasakok
- filament dryer, Eibos Polyphemust vettem, sokan viszont sima/olcsó food dryert használnak
- 2 komponensű epoxy ragasztó ill. food safe epoxy coatinghoz, kis fa spatulák, csomó ecset, aceton
- csomó vacuum bag + pumpa
- 98%-os isopropyl alkoholom volt itthon alapból, de ha neked nincs, akkor bed sheet takarításhoz kellhet -
gaben22
őstag
válasz
bozarjoska
üzenetére
Alap dolgokkal tisztában kell lenni szerintem, a típust nem ismerem, de nem mindegy milyen nozzle van rajta, milyen filamenttel akarod nyomni, ehhez képest a model feltöltője slicerben milyen beállításokkal használt, milyen bed sheeted van a gépben... Nem tudom van-e valami all-in-one tutorial, de pár dolgot azért tudni kell. Olyan szerintem nem nagyon van, hogy bedugod, letöltesz egy modelt és kész, mert ahhoz előtte kell a filament + nozzle méret ill. ahhoz illő bed sheet legalább. Anno én azért szántam időt rá bőven, hogy képbe kerüljek, pl. nyomtatót is kitben vettem és én raktam össze (nem kevés idő alatt, elég alapos voltam, cserébe spóroltam több mint 100 000-et
), de tudtam, hogy utána eredményeket akarok nem tinkeringet, 3D nyomtatáshoz pont annyit értek, amennyi nekem épp kell, de valamennyi tudás azért kell, még ha esetedben megúszható kevéssel a dolog. -
gaben22
őstag
válasz
bozarjoska
üzenetére
Én nem vagyok pro, de esetedben lehet a véleményem érdekes lehet. Én anno nulláról 100% külső segítség nélkül (neten se kellett kérdeznem semmit) kezdtem bele, vásárlás előtt elég sokat kutakodtam, olvastam, úgy gondolom alaposan felkészültem, amiből lehetett/kellett. Viszont az is tény, hogy nagyon keveset nyomtattam eddig, azok mind CAD-ben saját tervezésű egyszerűbb struktúrális elemek, amikre épp szükségem volt így véleményemet is eszerint kell kezelni. Én is anno arra jutottam, hogy a 3D nyomtatást, mint tudást nem akarom felvenni, van csomó hobby-m, amivel elmegy az időm, 3D printer tinkeringet nem akartam már közé, egyszerűen eredményeket akartam. Ezért választottam jobbnak számító nyomtatót (Prusa MK4), eddig egyet se rontottam el, de ahogy mondtam sokat nem nyomtattam, de pl. nozzle-kat variáltam már, használtam több, de egyszerűbb alapanyagot (PLA és PETG). Ez alapján, amit akarsz az lehetséges, ráadásul esetedben más már megcsinált majdnem mindent, én saját tervezésű dolgokat is hiba nélkül kinyomtam úgy, hogy igazából CAD-hez se értek (mindig pont annyit, amennyi kell). Anno arra jutottam, mindehhez célszerű jobb nyomtatót venni és be is jött (eddig
), illetve pár estét rá kell szánni, hogy az alap dolgokkal az ember tisztában legyen. -
gaben22
őstag
A legjobb eredmény eléréséhez valóban anyag és felhasználás függvényében kell választani. Én kétkomponensű epoxy-t használok általában, bár általam nyomtatott cuccot keveset ragasztottam, mert keveset nyomtattam
. Ez a guide kezdésnek nem rossz. -
gaben22
őstag
válasz
Tomika75
üzenetére
Gondolkodtam anno az X1C-n is, szóval vehettem volna egyből coreXY-t, de az itt biztosan mindenki által ismert pro/kontra érvek miatt személyes "preferencia" alapján Prusat választottam. Ezek szerint akkor náluk ez feature nem bug, hogy semmiből jönnek a cuccok. Jó lenne, ha lenne/lett volna valami roadmap vagy akármi. MK4S upgrade kitet már megrendeltem pár hete. Hát ez van, enclosure zavar, hogy azt kukázni kellene (meg akkor sok mást is). Lehet kihagyom ezt a upgrade-et, nem tolom annyira, hogy ne legyen jó a bed slinger nekem. Nyilván ha előre tudom, akkor csak simán megvártam volna ezt.
-
gaben22
őstag
válasz
gyantaszuz
üzenetére
Enclosure mondjuk szívás lesz valószínűleg, nem láttam az upgrade guide-ot, de ha jól látom, az kuka lesz annak, akinek van. Én májusban szálltam be az
internetbe3D nyomtatósdiba egy MK4 + enclosure-rel, azóta 5 kisebb dolgot nyomtattam, ha tudom megvártam volna ezt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elemzés A 3D nyomtatás sikerének alapja
- PlayStation Portal - Midnight Black - Garanciával
- Új ASUS RYZEN 5 7600X GAMER ERŐMŰ PC 32Gb DDR5 512GB SSD NVIDIA RTX 3070TI 8Gb DDR6 750W TÁP 2ÉV GAR
- REDRAGON K530 TKL Draconic Compact RGB Red Switch
- ÚJ GAMER MAX PC CORE I5 14400F 16-32GB RAM 512GB SSD GAINWARD RTX 3070TI 8GB DDR6 750W-TÁP 2ÉV GAR!
- Samsung Z Fold 4 12/512GB garanciális + frissen szervizelt
- 188 - Lenovo LOQ (15IRX10) - Intel Core i5-13450HX, RTX 5060
- Apple iPhone 11 / 256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Akku: 92%
- NVME, M2 NGFF, 2,5" SATA SSD-k vegyes OEM márkák és prémium típusok, sok újszerű. 256GB-1TB
- iPhone 13 mini 128GB 100% (1év Garancia)- ÚJ EREDETI AKKUMULÁTOR
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

.
. Igaz enyém bed slinger, tied meg Core XY, cserébe enyém nem kémkedik
poli27