- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- Rap, Hip-hop 90'
- Gurulunk, WAZE?!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
LOGOUT
Új hozzászólás Aktív témák
-
H2o-pok
senior tag
válasz
kokokka #47093 üzenetére
Nem kell hogy más döntsön helyetted!!! Nekem sem más modta meg, hogy "ezt vedd meg"! Nekem csak több, évek óta ezzel foglalkozó szaki ajánlotta, hogy amit kinéztem 3-4 tipust inkább felejtsem el,és xy márkát válasszam. 10 ből 10 szaki ajánlotta ugyan azt. Ha magam döntök, nem adok mások véleményére, akkor felesleges itt vagy bárhol tagnak lenni. Persze ha cumi lesz akkor is számitson az ember magára.
-
fabula
őstag
Ajánlom minden fórumozó figyelmébe a Filanora-val készült riportot, abból is leginkább az 1:00:00-tól pár percben elhangzó mondatokat [link]
.
Mondjuk a többi is érdekes, már akit érdekel a filamnet gyártás és a filamentek tulajdonságai. -
– Na és milyet kértek, füstszűrőset, vagy füstszűrő nélkülit?
– Hmm…! Nézd már farkas, ezen már megint nincs sapka! -
fabula
őstag
válasz
poli27 #47095 üzenetére
Milyen veszekedés
. Nem lehet tényszerű véleményt írni? Az nem offolás, hogy valaki, akinek még nyomtatója sincs és nem is volt eddig ide jön dicsekedni?
Mert szakmai kérdése nem volt, mindent eldöntött és leírta, hogy már mindenhez is ért, mindenféle gyakorlati tapasztalat nélkül. Vagy tévedek?
-
poli27
Topikgazda
Megtennétek hogy nem offoljátok teli a topicot a veszekedéssel, pár hozzászólást töröltem ami nem ide való!! THX
-
kokokka
addikt
válasz
H2o-pok #47092 üzenetére
Miért, ki dönti el helyettem, hogy nekem mire van szükségem? Ha más, az már régen rossz szerintem. És ha kiderül, hogy mégsem jó a döntésem az az én felelősségem és csak saját magamnak tartozom elszámolással. Ha meg másra hallgatok és nem jó, akkor szapuljam őt? Lehet, hogy félreérthető volt, de nem hiszem ezzel bármi rosszat írtam volna.
-
H2o-pok
senior tag
válasz
kokokka #47088 üzenetére
Szerintem ez a mondatod volt az ami rám is , és másokra is "nagy benyomást" tett.
"Szerintem meg nekem kell eldöntenem, hogy kell e mindkét technologia, és bizony kell."
Mert ez ugy hangzik, mint ha ezer éve ezzel foglalkoznál, ebből élnél, sőt.....egy cég vezére vagy, akinek mind 2 technológiára szüksége van. Persze ez lesz az első két nyomtatód, amit youtubos, netes infókból döntötted el azt hogy mind 2 kell. Nekem az első jön, és már most 1 hét alatt vannak itt akik privátban, telefonon segitenek, persze én ezt nem igy kezdtem. + Fb os csoportokban is. Én, és szerintem minden értelmes ember véleménye, tanuljon meg 1 dolgot, technológiát rendesen, aztán ha minden ok,jöhet a következő. -
icemad
nagyúr
Srácok... Nyugi... Számoljatok el tízig...
-
kokokka
addikt
-
RVR400
veterán
Mégis megpróbáltad elmagyarázni neki...
Ha laktál családiban ,akkor tudod, hogy a Te értékeid "nem jók". Sógoromék az Avason laknak panelban, 40%-nál nagyobb páratartalmat még nem láttak semmilyen évszakban. Más kérdés, hogy most meghalnak a 32 fokban, míg nálam 26 van.
Kollégák meg rokonok, akik családiban nyomják (településtől, háztípustól és minden egyébtől függetlenül) meg csak fűtési szezonban látnak 40 körülit, azon kívül 55 és 70 között az átlagos.
Természetesen, ha 21 fokra klímázik valaki, és van egy komplett házszellőztető rendszere, annak lehet alacsonyabb olyan 15%-kal. -
kokokka
addikt
válasz
H2o-pok #47071 üzenetére
Szerintem meg nekem kell eldöntenem, hogy kell e mindkét technologia, és bizony kell. Mindegyik másra való, még ha vannak is közös pontok. Vásárlás előtt már hónapokkal nekiálltam körbejárni a témát minden oldalról, nem vakon állok neki. Mindegy mit veszek, mindig pontosan tudom, hogy mi kell nekem és még soha sem voltam elégedetlen a választásommal. PC-n van 6 szeletelő program csak azért, hogy megtudjam melyiknek mi az előnye vagy éppen hátránya, tudom mi.mire való benne még akkor is, ha menet közben rengeteget is kell tanulnom. Arról nem is beszelve, hogy direkt nem.az aljabol választottam egyik nyomtatót sem, mert abból úgyis csak csalódás lenne sok esetben. Mindettől függetlenül biztosan lesznek kérdéseim a jövőben, remélem jöhetek velük. Ha meg valakit érdekel, szívesen leírom a tapasztalataimat velük. Legyen az siker vagy épp hiba akár az én oldalamról.
-
Mr.Csizmás
titán
válasz
fabula #47072 üzenetére
ilyenekre tenném be a cigizős jézust
-
kokokka
addikt
Jövő hét elején érkezik a Kobra 3 Combo-m, utána valamikor a Photon.5S. Hamarosan nyaralás, de remélem még előtte tudom tesztelni őket. Sose volt még 3D nyomtatóm így nagyon várós a részemről 😀
-
Joshi
titán
válasz
katyilkadr #47068 üzenetére
Te laksz ott nem én, te tudod.
-
-
Diocles
aktív tag
válasz
katyilkadr #47059 üzenetére
Lassan egy éve pet palackból gyártok magamnak filamentet
Azta, elismerésem!
-
Joshi
titán
válasz
katyilkadr #47062 üzenetére
"Mondjuk, valószínűleg azért raktam a falra, mert oda van tervezve."
Attól még ott nincs jó helyen. Ha klíma mellett is ilyen magas a páratartalom, akkor ott gyanítom penészedés is szóba jöhet. A tapétát meg minden körülmények között kerülni kell, főleg vályog háznál. -
icemad
nagyúr
válasz
katyilkadr #47063 üzenetére
Én ezt úgy ismertem, hogy "Csak az okos ember tart rendet. A zseni uralkodik a káosz felett!"
-
katyilkadr
tag
Mondjuk, valószínűleg azért raktam a falra, mert oda van tervezve. Amúgy vályogfal tapétával. Hogy mennyire pontos nem tudom, de gyanítom, hogy túl sokat nem tévedhet, mert qrva drága volt, meg spriccel belőlem a water ha nem csinálok semmit akkor is. Szokott az alsó tartományokban is mutatni.
-
icemad
nagyúr
válasz
Jó látni, hogy másnál is ilyen "rend" van, mint nálam.
De én is így találok meg mindent. Ha pl sógoromnak kell valami, akkor tudom, hogy bal oldalon a második polc felülről. És tényleg ott van.Családom meg nem érti, hogy tudom mindennek a helyét fejben tartani.
-
Joshi
titán
válasz
A falon lévő mérőműszer nem biztos hogy pontos értéket mutat főleg úgy, hogy téglafal van + tapéta. Ha levennéd a falról és a szoba közepére tennéd mondjuk lelógatva valahova, biztosan pontosabb eredményt kapnál. Viszont ha nem tapasztaltál problémát a filamentekkel, akkor nem is érdemes foglalkozni vele.
-
katyilkadr
tag
válasz
RVR400 #47057 üzenetére
Csak a "lakásban nincs 75% páratartalom"-ra reagáltam. Még nem kellett filát szárítanom, max télen a radiátoron tartom a készletet. A két és fél éve vásárolt pla, hips, petg-vel sincs semmi probléma. Lassan egy éve pet palackból gyártok magamnak filamentet, az meg nem szívja a vizet.
-
RVR400
veterán
válasz
katyilkadr #47056 üzenetére
Kőtözzé' panelba, oszt' nem kell filamentet szárítani.
-
katyilkadr
tag
A Tisza mellett lakom, kb. 200 méterre. Kis zápor után pár órával, enyhe klíma használat mellett a nappalimban 74% páratartalmat mutat a "barom-méter". Lehetséges? A neten 29%-ot ír felénk.
-
fabula
őstag
válasz
RVR400 #47047 üzenetére
Először is kértem, hogy senki ne válaszoljon az előző hsz-emre
.
Másodszor ha elolvastad volna a linken lévő leírást, akkor nem kellett volna a kérdéseidet feltenned.
Harmadszor az X tengely mértékegysége: days, de ez benne van a linkelt leírásban, amit nem olvastál el, meg a teljes adatlapon, amit nem néztél meg.
A hatodrészt kérdésed meg nettó felesleges, kicsit gondolkozz és rájössz a megoldásra.
-
RVR400
veterán
válasz
fabula #47046 üzenetére
Az X tengely mértékegységével van némi problémám, másrészt mindenki tudja, hogy felszívja a nedvességet, harmadrészt akkor mi az optimális mennyiség, és a földi halandó honnan tudja, hogy eléggé kiszárította-e a cuccot, hogy a nyomat még az atomtámadást is túlélje?
Negyedrészt honnan tudom, hogy a csomagolásból kivéve mekkora a nedvességtartalma?
Ötödrészt mennyit számít, hogy a tekercselés alsó vagy felső részén van az anyag, miközben az X tengelyen jelzet ismeretlen mértékegységnyi idő eltelik?
Hatodrészt, ha 70%-os páratartalmú környezetből átteszem 40%-osba, akkor elkezd negatív irányba menni, ha már korábban elég nedvességet felszívott?
Így hirtelen ennyi nem kérdésem van. -
fabula
őstag
Csak egy kis adalék a PETG (és más anyagok) nedszívó képességéhez az idő függvényében.
Részletes magyarázat itt akit érdekel: [link] .Gondolom a Polymakernek azért lehet hinni, nem egy noname gyártó
.
Ja és hogy mi történik, ha elég nedvességet szív fel a PETG (vagy más anyag)? Hát lehet, hogy kinézetre majdnem ugyan olyan lesz, csak mondjuk gyengébb, mivel a benne lévő víz a fúvókában kitágul és szétszakítja a hosszú polimer láncokat rövidebbekre. Nem én találtam ki
, utána lehet olvasni
.
Részemről ez a téma itt befejezve, kérem ne válaszoljatok erre a bejegyzésemre és cselekedjen mindneki a hite vagy a legjobb tudása szerint.
-
snowman
tag
Azért a helyedben abból a 2 elemű mintából nem vonnék le általános érvényű következtetést. Nekem más a tapasztalatom. Hosszabb távon, ahogy öregszik az anyag egyre ridegebb lesz és simán eltörik. Biztos vannak kivételek, de azokra nem alapoznék.
Nyilván ha nem éri mechanikai terhelés akkor nincs gond -> dísz. -
RVR400
veterán
válasz
TomMusic #47036 üzenetére
PETG-t szerintem sosem tettem még szárítóba (aszalógép), pedig nálunk ilyenkor 60-70% között van a páratartalom, télen meg olyan 45-55% között valahol. Van olyan, hogy 3-4 hónapot áll egy-egy tekercs, mivel nem vagyok nagyüzemi nyomtatgató. Néha belerakom lezárós zacsiba, amiből tüdővel kiszívom a levegőt, és néha még eszembe is jut, hogy tegyek bele egy kis zacskós gélt.
Szóval eddig talán kétszer kapcsoltam be az aszalót, hogy szárítson, de valószínűleg azt is csak a magam megnyugtatása végett, mivel maximum 1 órán keresztül vagyok hajlandó benne szárítani bármit is. -
TomMusic
őstag
Sziasztok!
Agyalok a filament szárítón. Használja valaki szilikagéllel? [Itt] olvastam egy részletes tesztet. Egyik esetben emberünk csak úgy mért páratartalom csökkenést, hogy szilikagélt rakott a szárítóba.
Ismerős le akart róla beszélni, aki vagy 1 éve nyomtat ugyanazzal a tekercs PETG filamenttel, és semmi baja nem volt még. De az a hipotézisem, hogy nála nagyon alacsony a páratartalom. Szóval ha valaki saját tapasztalatból meggyőzne hogy szükség van rá, azt lehet megköszönném. -
Gondwana
addikt
[BASF Pla Pro1]
A harmadik oldalon, a mechanikai tulajdonságoknál vannak az érdekes számadatok. Fogaskerekes nyomatékteszt is akad róla YT-n. (Magyar forrásból találtam eddig legolcsóbban)Más: rendszeresen olvasom a papíros szintezést és csodálkozok a műszki gondolkodás hiányán. Bibliapapírra még el is fogadhatnánk, hogy kerekítve 0 a vastagsága.
Aprópénzért vettem hézagmérő lapkészletet. Ender fölmelegít, amelyik lapkát választom (0.2mm, 0.3mm vagy 0.4mm), annyira emelem a fejet és erre kalibrálok. Csak akkor kell ismételnem, amikor 4-5°C-ot változik a környezeti hőmérséklet.
Hátha valakinek hasznos lehet. -
Emunem
őstag
válasz
fabula #47030 üzenetére
én régi szerszámos dobozok fogantyúit nyomtattam le (prototípusnak csak) PLA-ból, aztán megrendelő azt mondta, neki így is jó...
Eddig nem törtek el, pedig építőiparban dolgozik... (Mondjuk majd ha az autóban felejti a dolgot kíváncsi vagyok, hogyan fogja bírni a PLA) Ennek ide-s-tova 2 hónapja...
-
poli27
Topikgazda
Azon gondolkozom, hogy a Crealitynél a mérnökök vették a diplomájukat? A K1 alján van a lemez amre egy venti van felszerelve, ugye az küldi befele a levegőt az alaplapra.... ezzel nincs baj, de ha nincs hova eltávozzon a meleg levegő, mert nem tervezték bele, akkor mégis hogy a picsbe hűtsön normálisan?..... Csak kergeti a meleg levegőt a lemez alatt kb, mert kijönni nem tud sehol a befúvott levegő, hiszen nincs ahol kiszellőzzön... Most levettem a lemezt és felszereltem a ventit az alaplap fölé, 10-15 fokkal hidegebb minden..
-
Joshi
titán
válasz
snowman #47023 üzenetére
"(amúgy is csak dísznek jó szerintem)"
Dehogy is. A munkahelyemen most már 3 éve teszi a dolgát ez a PLA-ból nyomtatott anya. Annyi, hogy azt hiszem tavaly újra kellett epoxyval ragasztani az alján lévő alátétet. Ha jól emlékszem M20 vagy M24-es anya van beleragasztva. Fogaskereket is nyomtattam egy orosz turmixhoz, eddig nem jeleztek vissza hogy gond lenne vele, pedig az már bőven több mint 5 éve volt. -
snowman
tag
válasz
DonElvis #47008 üzenetére
A PLA ilyen célra mindenképpen felejtős (amúgy is csak dísznek jó szerintem).
Próbáld szénszálas nylonnal, azt lehet nyitott gépen is nyomtatni. Előtte jól ki kell szárítani, szóval megfelelő szárító nélkül nem érdemes próbálkozni. -
poli27
Topikgazda
Ha valakinek kéne ASA filament szürke azonnal van, fehér és fekete lesz nemsokára jó áron, az aprón megtalálja
-
Janos46
tag
Sziasztok.
Egy nagyobb darabot lekicsinyítettem a felére, szeletelésnél azt írja ki: Üres réteg 28,45 és 28,85 között. Ez gyakorlatilag mit jelent a nyomtatás végeredményre? -
fabula
őstag
Az más, bár nekem magas, hogy hogyan vehettél egy hotend nélküli endert
.
A 70 ohm az nagyon kevés, ahhoz nem lehet "hozzáállítani" semmit. A alap thermisztorok kiloohmos nagyságrendűek (1-2 kohm), tehát a 70 ohm egyértelműen hibás thermisztort jelent, már ha jól mértél és pl. nem a fűtőbetétet mérted meg.
Sajnos venned kell hozzá másik thermisztort, vagy kérned egyet valakitől, aki a környékeden lakik, filléres tétel, mindig kell tartalékot tartani belőle otthon, na meg a hotend fűtőbetétből is. -
fabula
őstag
válasz
DonElvis #47008 üzenetére
Hát nem nagyon. A nylon-hoz zárt nyomtató és állandó belső 50-60 C kamrahőmérséklet kell.
Esetleg a Filaticum Engineering PLA-ja [link] megfelelő lehet, mert ipari felhasználásra tervezték és PLA hőmérsékleteken nyomtatható zárt kamra nélkül, de elég drága.
Igor is jókat mondott róla, én még nem próbáltam. -
DonElvis
aktív tag
Sziasztok, a segítségeteket szeretném kérni filament ügyben.
Mostanában eléggé soka fogaskereket kell nyomtatnom, amivel az a gond, hogy mivel sima PLA-t használok az esetek 99%-ban, nem nagyon van más filamenttel tapasztalatom.
A PLA-ból kinyomtatott fogaskerekek eléggé hangosak, és a jó kopásállóságukról sem vagyok teljesen meggyőződve. Sok helyen olvastam, hogy a fogaskerekek nyomtatásához nylon filament a jó, viszont nekem csak nyitott 3D nyomtatóim vannak, amelyeknek szerintem nem tesz túl jót a 100°C-os tárgyasztal hőmérséklet.
Létezik a nylon filamentnek alternatívája, ami alkalmas fogaskerekek nyomtására?
Előre is köszi mindenkinek.
-
fabula
őstag
válasz
2thletme2day #47002 üzenetére
Először szeletelés után mentsd le a már módosított modellt 3mf-be, majd indíts egy Új projektet, abba töltsd vissza a 3mf modellt és abból exportáld stl-be.
Mondjuk ez csak tipp a részemről, én még ilyet nem csináltam, de ha 3mf-be mented, az már tartalmazza az új modell gcode-ját, hátha így működik.
A másik, hogy gcode-ba exportálod és abból vissza stl-be, de még ezt sem próbáltam, itt van egy leírás: [link] . -
DaFok
tag
Sziasztok,
Ender 3 V2 neo-hoz rendeltem aliról "gyári" hotend kitet.
Miután összeraktam, -14 fokot mutat a hotend temp.
A termisztort mértem, csak 70k ohm, gondolom ez a baja.. Ezen nem tudok állítani, hogy elfogadja a gép? Tudom, hogy filléres tétel a csere meg pár perc, csak kicsit cseszi az agyam, hogy nem jót küldtek -
kzkz
őstag
válasz
2thletme2day #47002 üzenetére
Végső esetben gcode-ból lehet stl-t generálni akár online is.
-
2thletme2day
őstag
Van arra mód esetleg, hogy ha orcában bepipálom a "make overhangs printable" funkciót ami tök jól nyomtathatóra megcsinálja a modellt, hogy ezt a módosított modellt stl-ként kimentsem? Kerestem mindenhol de nem találtam erre lehetőséget. Lehet nincs is mód erre. Ha rámegyek az stl exportra akkor az eredeti stl-t exportálja ki.
Új hozzászólás Aktív témák
- Elemzés A 3D nyomtatás sikerének alapja
- RAM topik
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Kirakatba tette a Google a Pixel 10-eket
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Gitáros topic
- One mobilszolgáltatások
- Konteó topic
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Autós topik
- További aktív témák...
- OHH! Dell Precision 7560 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i7-11850H 32/1TB NVIDIA A3000 6GB FHD
- Ohh Lenovo ThinkPad P15 G2 Tervező Vágó Laptop -75% 15,6" i5-11500H 32/1TB RTX A2000 4GB /1 Millió/
- LÉZEREZÉS! külföldi billentyűzet magyarra kb. 20-30p alatt!
- Lian Li HydroShift 360 LCD /3x120mm RGB FAN/ HSLCD36RB (593933)
- Lian Li Hydroshift 360 LCD /FANLESS/ HSLCD36NB (593932)
- Újszerű Asus ROG Strix G16 G614 -16" WUXGA 165Hz - i5-13450HX - 16GB - 512GB -RTX 4050 -1,5 év gari
- Amazon Kindle 10th Generation ébresztős tok
- Bomba ár! HP Elitebook 840 G1 - i5-4GEN I 8GB I 180GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Akció! Sérült! Corsair Icue 5000X RGB Számítógépház! Olvass leírást!
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 12/13/14 gen processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés