Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
inf3rno
nagyúr
válasz azbest #24398 üzenetére
Ja lehet, hogy szárítás kell neki, mert a vízgőz szétviszi a formát, de biztosan számít az anyag hőtágulása is, mert azért mégis 1200 fokról beszélünk. Ha feldagad tőle a közepén, a külseje meg hideg marad, attól is szétrepedhet. Nem tudom, hogy a gipsz alkalmas e erre, én úgy sejtem, hogy az inkább alacsony olvadáspontú fémekhez, pl ólomhoz jó, és ide más kell, pl samott. Égetni a teljes kiszárításon kívül azért szoktak, hogy átalakuljon a kristályszerkezet, és ellenállóbb legyen az anyag, vagy esetleg még mázat szokás ráégetni a dolgokra, az nagyjából egy üveg réteg azt hiszem. Itt helyben csinálják porcelánnal, azt is több lépésben égetik ki eltérő hőfokokon.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz azbest #24398 üzenetére
Na belenéztem, bronzzal dolgozik, ami elég közel van az aranyhoz olvadáspontban, úgyhogy elvileg jó is lehet aranyra, amit csinál. Majd elsőre bronzzal kísérletezek, aztán ha azzal sikerül, csak akkor tolom élesben arannyal. Ja van neki video a forma készítésről is: [link] Ahogy nézem ő is kiégeti a formát, részben azért is, hogy a műanyagot elégesse benne. PLA-t használ. Megnéztem közben a gipsz olvadáspontja 1460°C, az aranyé 1064°C, úgyhogy elvileg jók vagyunk a gipsz formával. A bubizásra nem hiszem, hogy a vákuum a legjobb megoldás, de majd jobban utána járok. Kösz a segítséget!
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
törölt tag
Sziasztok,
Most tervezem 3D nyomtató beszerzését.
Jelenleg erre gondoltam: Creality3D CR-10S
Mire használnám?
Kezdőként nem akarok 3D nyomtatót építeni, használni szeretném.
Szeretném megtanulni a használatot, normális minőségű nyomatot szeretnék
A tervezéshez sem értek még, ezzel is most kezdek el ismerkedni
Elsőként Notebook HDD Caddy-ket nyomtatnékBüdzsé: 400 EUR környéke
Mit ajánlanátok?
Előre is köszi!
-
inf3rno
nagyúr
válasz Janos250 #24405 üzenetére
Nem lesz por belőle, ilyen anhidrit lesz égetés után: [link] Amúgy közben nézegettem videokat és használnak gipszet aranyhoz is a klasszikus viaszos módszerrel. Elképzelhető, hogy a 3d nyomtatás után megpróbálom majd átvinni viaszra a formát, mert ahhoz csak egyszer kell nyomtatni és kiégetni sem kell, elég csak megolvasztani, és kifolyik. Olvastam olyat is, hogy a forma kiégetése helyett lehet mikrózni is speciális fajta gipsszel. Illetve kemence sem feltétlen kell. Régebben már utánanéztem, és bizonyos gázok elég forrón égnek az olvasztáshoz, illetve most láttam indukcióval megolvasztott aranyat is, ami még jóval szimpatikusabb. Arra is gondoltam, hogy eleve a formával együtt menjen be indukcióra, mert akkor még öntenem se kell, hanem magától beleolvad, és elég ideig olvadtan tudom tartani ahhoz, hogy kijöjjenek belőle a bubik. Még agyalok rajta, hogy mi a legegyszerűbb és legolcsóbb módszer.
Buliban hasznos! =]
-
king88h
csendes tag
Sziasztok, itteni tanácsra vásároltam egy ender 3-as nyomtatót, pár óra alatt sikerült összerakni, videók alapján beállítottam a tengelyeket és amiket javasoltak, de van egy sanda gyanúm, hogy valami nem stimmel, mert nem akar normálisan nyomtatni, párszor már nekiestem a teszt kutyusnak , de csak egy elkent massza lett az eredménye mindig. Valakinek van valami hasznos tippje? 1 óra nyomtatás után szerintem nem így kellene kinéznie. [link]
[ Szerkesztve ]
-
Saccco
nagyúr
-
senior tag
-
Saccco
nagyúr
válasz fboldog #24410 üzenetére
Sőt, a termisztor a helyén van?
Attól is lehet paca, nem tudja hány fokos a fej. Egyszer én is sütögettem amiatt filament-et a fejben, mert kimozdult a hőmérő.█ 3D nyomtatás és tervezés █ Tiny Whoop - Eszik-e vagy isszák?! https://goo.gl/9BEyy7 █ Teszteljünk egereket együtt, van 5 perced erre? http://goo.gl/ulKVSn █ - Üzenet vége - █
-
azbest
félisten
válasz king88h #24408 üzenetére
Amúgy nem bántásból, de első nyomtatáskor magára hagytad a gépet rögtön egy órára, hogy így kitetoválta az asztalt és oldalra elhúzta a tárgyat? Ez azért gondolom némi zajjal is járt.
Ilyet majd esetleg akkor csinálj, ha már teljesen rutinos vagy és biztosan jól működik a gép, de még akkor sem érdemes teljesen felügyelet nélkül hagyni.Egyáltalán mozog a megfelelő irányokba minden tengely, ha a menüben lépteted?
(#24411) Saccco
elvileg már jóideje a gyári fw is tartalmazza a védelmet, ami mérési hibáknál, elszálló értékeknél lekapcsolja a folyamatot[ Szerkesztve ]
-
mc.g
aktív tag
Üdv mindenkinek !
Új vagyok ebben a csoportban és mindjárt kérdeznék:
Szeretnék venni, egy univerzális (többféle anyagot kezelő), lehetőleg precíz nyomtatót, amire tudok marófejet is rakni, amivel lapos tárgyat tudok precízen kimaratni. Lehet kész gép, vagy összeszerelendő is, de be lehessen hozzá mindent szerezni, illetve legyen hozzá használható 3D tervező program (ingyenes, vagy olcsón megvehető), lehetőleg túl kicsi se legyen, nem baj ha lassú, de pontos, használható alkatrészeket szeretnék vele nyomtatni, és nyákot maratni (elsősorban). Nem feltétlen drágát keresek, használtban is gondolkodom...
Szeretnék tippeket, mit érdemes venni, avagy mely márkák, típusok a szerencsések, és az is érdekel mit kerüljek nagy ívben.
Köszönöm a segítséget !
-
dugesz77
őstag
Elég ritka az öszvérgép. Nekem elsőre a Creality3D CP-01 ugrik be illetve kereső még feldobta a Snapmaker 2.0 Árat nem írtál de lehet én a két külön gép felől közelítenék.
[ Szerkesztve ]
-
fuze
őstag
Látom, hogy a szuper ár-érték arány miatt nagyon népszerű az Ender 3 v2!
Lehet vennék egyet...Bár nem ismeretlen számomra a 3D nyomtatás, mégis lenne pár kérdésem hátha tudtok segíteni.
2 éve az egyetemen CraftBot-al volt dolgom. A szoftver sem volt bonyolult és a nyomtatott tárgyak sem tűntek rosszak. Nyomtatási minőségben az Ender jobb lesz? Vagy rosszabb? Nekem videók alapján inkább jobbnak tűnt.
Illetve a körülményesebb beállításon és az alkatrészek minőségén kívül miben jobb mondjuk egy $1000+ nyomtató? Biztos vagyok benne, hogy jobb de miben? Pl egy ilyen Ender 3 v2 is tuningolható annyira, hogy mondjuk a nyomtatás részletessége vetekedjen egy komolyabb árazású géppel?
[ Szerkesztve ]
adms.hu | UI Designer
-
imibogyo
veterán
Szerintem jobban jársz két géppel, mint egy univerzálissal. 100.000 Ft környékén (de bőven alatta is én 75k-ért vettem az Ender 5-öt) már egész jól használható 3d nyomtatók vannak és nagyságrendileg ugyanennyiből röhögve össze lehet rakni egy PCB marót is (például nyomtatva a főbb alkatrészeket, ha már egyszer van nyomtatója az embernek, több alap gép is van fenn TV-en és innen határ a csillagos ég), vagy készen venni egy CNC 3018-at, nyákozni az is megfelelő és még mindig upgradelhető a jövőben, ha mégis szeretne mást is marni az ember.
-
tothferenc
senior tag
Sziasztok. Budan/Budapesten van olyan hely, ahol kisebb mennyisegu filat is tudok venni, akar szemelyesen is?! Pl ABS, ASA, HIPS erdekelne, probanak nyomtatnek beloluk.
i5 2500k + 8GB RAM + Gigabyte R9 270X 4GB ~ iPhone 13 mini - MediaPad M3
-
fape
senior tag
válasz tothferenc #24418 üzenetére
Az általan sokat emlegetett (de nincs hozzájuk közöm) 3dee-ben lehet méterre is venni. (A második képen létszik a fal, ahol filamentek vannak).
Sőt most látom hogy teszt mennyiséget is lehet kérni, személyesen még ingyen is van.[ Szerkesztve ]
Nem ezeket a drónokat keresik!
-
azbest
félisten
Inkább a terméktámogatással, supportal lehet nagyobb különbség.
A craftBot magyar. Egyedi megoldásaik is vannak. Egyedi szoftveres támogatással, valamint mással nem kompatibilis alkatrészekkel. Azaz, tőlük kell venned azt is. Bár azt nem tudom, hogy milyen volt amit próbáltál, egy újabb fajtáról nemrég láttam videót. [link]
Az endereknél meg szabadabban cserélgetheted, moddolhatod a gépet. Általánosabban elterjedt és máshol is beszerezhető alkatrészekre épül. Bár a v2 esetén ott is van egy két egyedi megoldás, de mintha már lenne például nyomtatható 3d model az általuk csinált asztal szintezési megoldáshoz is. A fej maga csak dizájnos burkolatban van, de alatta a korábbivan kb egyező.
Ha nem félsz saját magad problémákat felderíteni, néha barkácsolni, akkor valószínűleg az enderrel jársz jobban. Ha viszont azt szeretnéd, hogy lehetőleg a cég oldja meg a problémáidat, te csak nyomtatni akarsz, akkor a craftbottal. Bár ilyen vonalon a prusa gépeket is érdemes lehet nézni. A nyomtatás részletességében nem hiszem, hogy nagy különbség lenne, mert a technológia limitje és a beállítások együttesen kb megadják a határokat. Ha sokkal részletesebb nyomat kéne, akkor ahhoz a folyadék alapú resines nyomtatás szükséges. Meg persze az sem mindegy a nyomtatott cuccoknak mi lesz a használati célja.
-
imibogyo
veterán
válasz inf3rno #24422 üzenetére
Nem rosszak, de valószínűleg én nem választanám a nyomtatott alkatrészeket a fémek (vagy akár MDF-ek) helyett. A saját CNC-mnél is ez utóbbiakat választottam és méretileg is inkább 5040 lesz a végén a 3018 helyett és DC motor helyett a régi CNC-m Makita maróját rakom fel rá. Relatíve olcsón vannak lineáris tengelyekhez felfogatások, kocsik, a 20 mm-es tengelyeket is elég jó áron mérik már. Úton vannak a T8-as trapézmenetes orsók (ezen nem golyós orsók lesznek) és rugós anyák is szintén felfogatásokkal együtt stb. Ez lesz majd a "nagyolós" gépem...
Emellett épül egy pontos gép is lineáris sínekkel és golyós orsókkal. Ezt a precízebb munkákra szánom. Nem 2040-es lesz a váz (abból a hosszabbak a megnövelt munkaterületű lézergravírozóhoz kellettek) hanem 90x90-es és 80x80-as profilok, csak "vizualizáltam" a kb. munkaterületet, a második képen látszik a komolyabb gép vázanyagja.
-
imibogyo
veterán
válasz inf3rno #24424 üzenetére
Persze. Nem hiába nézegetem én is őket, mert pl. ebben a pillanatban is ki tudnék marni olyan alkatrészt egy ilyennel, amire most épp várnom kell. De aztán végig gondolom és elvetem a dolgot, hogy még egy gépbe belefogjak, amikor ehhez is már csak olyan kevés alkatrész kell és sokkal erősebb is lesz.
Már a marómotor konzolja is készen van. Tehát már ténylegesen csak a T8-as orsókra várok. Minden más meg van már, a léptecsek (0.9 fokos Nema23-ak) és a vezérlő is (TB6560 + LinuxCNC). Mondjuk könnyű dolgom volt, mert az elektronikai csomag teljes egészében a már linkelt működő gépemről jött, nem sokat kell vele agyalnom.
-
imibogyo
veterán
válasz inf3rno #24426 üzenetére
Ez a gépem már régen darabokban van (sok alkatrész ebből származik az új gépre) és ez konkrétan az első marási munkám volt vele, nem tudtam még mennyi porra számíthatok. A mostani gép már azért lesz "kocka", az alap merevsége és a további könnyű merevíthetősége mellett, mert ezt majd könnyű lesz bedobozolni és elszívóval fejleszteni.
3d nyomtató építésben vannak itt nagyon jártas emberek (én nem tartozom közéjük, nekem még csak tervben van az új gép...) és ők majd biztos sok okosat tudnak mondani a témában, de egy jól beállított, akár alap nyomtatóval is simán tudsz egy másik nyomtatót készíteni (természetesen bizonyos alkatrészeit). Egyébként nincs különbség precízségben egy akármilyen másik CNC gép igényéhez képest a nyomtatásnak sem. Mindegyik DIY (maró)gép minimum a tized-, de normál esetben még inkább a századmilliméteres tartományban dolgozik pontosság terén és a 3d nyomtatók is nagyjából erre képesek. Az azonban elmondható, hogy egy 3d nyomtató a sokkal kisebb fizikai terhelések miatt általánosságban kevésbé igényli az alkatrészek extrém pontosságát (az alkatrészek reszelgetése is "belefér" az építés közben stb.), mint egy marásra használt gép.
-
zsolt320i
senior tag
Bi-metal heatbreakrol van valakinek tapasztalata? Nekem most titanium hetabreakes triangle lab van de az sajnos petgvel tomitodik/clogol.
-
Saccco
nagyúr
-
Saccco
nagyúr
$71 volt a kijelző, ami amúgy 12,5" és 2560×1440-es Sharp IPS panel, a billentyűzet és egér Rapoo 8000m 7.000ft, illetve van benne egy 4-es 4GB-os Pi, ami 20 alatt megvolt. Plusz tervezés és 6-700g anyag nyomtatása.
De még újra kell tervezni egy-két részt, mert nem tetszik. Illetve van alkatrész, ami nem jött meg és emiatt most nem passzol a belseje rendesen.
Amúgy közben találtam több Pi vagy egyéb alapú laptop-ot. Nem jut eszembe a nevük most...
@mindenki: Köszi█ 3D nyomtatás és tervezés █ Tiny Whoop - Eszik-e vagy isszák?! https://goo.gl/9BEyy7 █ Teszteljünk egereket együtt, van 5 perced erre? http://goo.gl/ulKVSn █ - Üzenet vége - █
-
Saccco
nagyúr
válasz Mr.Csizmás #24447 üzenetére
Türkízkék Azure PETG
Barna Devildesign PETG
Zsanértakaró Prusament Mystic brown PLA
Gombok Spectrum Stardust blue PLA█ 3D nyomtatás és tervezés █ Tiny Whoop - Eszik-e vagy isszák?! https://goo.gl/9BEyy7 █ Teszteljünk egereket együtt, van 5 perced erre? http://goo.gl/ulKVSn █ - Üzenet vége - █
-
Brain75
senior tag
Sziasztok
Végtelenített gt2-es bordás szíjat tudja valaki esetleg hol tudok venni? Egyéni méretben kellene. 620, 630mm-es kellene. Dual Z axis kialakításához kellen.[ Szerkesztve ]
/LOGITECH Kormány, Játékvezérlő, Hangfal, Egér, Billentyűzet, Dell, Toshiba, Fujitsu, Acer notebookok és minden egyéb elektronikai termék szakszerű, gyors JAVÍTÁSÁT vállalom/
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elemzés A 3D nyomtatás sikerének alapja
- Kaspersky Antivirus és Internet Security Fórum
- Asszociációs játék. :)
- Call of Duty: Black Ops 6
- Milyen TV-t vegyek?
- Androidos tablet topic
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- OLED TV topic
- Megérkezett a Snapdragon X-hez tervezett Windows 11 lemezkép
- Spórolós topik
- 3D nyomtatás
- További aktív témák...
- DARTH MALAK GAMING PC // Core i7 930 // 8GB DDR3 // SSD+HDD // MSI GeForce GTX770 Twin Frozr 2GB
- Eladó 23.8" MSI PRO MP243X
- Lenovo Legion 5 Pro - 16" 2K IPS 240Hz, i7-13700HX, nVidia GeForce RTX 4060, 16GB, 512GB SSD - GARI
- Logitech G923 Xbox + Váltó ! 1 hónapos! KARCMENTES, HIBÁTLAN! Garanciás!
- Lenovo LOQ 15IRX9 (I5-13450HX, 16GB DDR5-4800, 1TB SSD NVME, RTX 4060 8GB) 6 NAP ÜZEMIDŐ! 3 ÉV GARI
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest