Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Mans20
addikt
Bios frissítés után biztosan, én már megvárom az új lapokat, még pár nap. [MSI Announces Intel 500 Series Motherboards – Launch on January 27th]
-
Dreadloord
senior tag
Sziasztok, b450m mortar alaplapon megoldható valahogy 2 db gtx 1070? Tudom, hogy hivatalosan csak crossfiret támogat, slit nem az alaplap:(
Illetve van infó arról, hogy ryzen 5 5600x-hez mikor kaphat bios frissítést?
-
palfitom
félisten
válasz 4264adam #99549 üzenetére
4264adamSzia,
Bár túl van a kereteden, de mehet! (nem sok opció van ilyen áron, ami wifit is tud)
Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
4264adam
veterán
válasz palfitom #99559 üzenetére
Annyival még kiegészíteném a választás okát később lehet segít ha más is így akarja használni:
Mivel PCI-E csatlakozójú WiFi-t használok, így a PCI-E 1X kell nekem, ezzel nem volt gond mert a GTX10xx szériáig a VGA hűtő 2 slotot foglalt el. RTX3070 már 2.7 slot tehát hiába van 2 PCI 1X a B450M alaplapon a vga kitakarja. így a másodlagos PCI-16x-Ben foglal helyet.
Ahogy B550 lapokat nézem 1db PCI 1X van és alatta a másodlagos VGA foglalat. Ezeket mérlegelve nem biztos hogy elfér a kiegészítő Wi-fi kártya mert az elsődleges PCI-E 16X is 1 foglalattal lejjebb költözött
-
félisten
Sziasztok!
Kellene nekem egy alaplap a mostani ASRock B450M Pro4 helyett.A lényeg, hogy a mostani R5 2600-amat fogadja, illetve majd később újabb Ryzent, de full ATX méretű legyen, tehát szükségem lenne legalább 3 PCI-E csatira, amit nem árnyékol le a videokártya.
Vannak még ilyen full méretű, kedvező árú megoldások? -
PlatiaAmos
tag
Sziasztok!
AMD ryzen 7 3700x-re fogok váltani intelről.
Tudna nekem ajánlani valaki ehhez egy megbízható lapot?ASUS B450-F GAMING STRIX - 35.990 -
MSI B450 TOMAHAWK MAX - 32.990 -
GIGABYTE B450 AORUS PRO - 32.990Ezek között gondolkozok, de nem értek sajnos hozzá eléggé.
Előző gépből amiket átszeretnék rakni:
Corsair DDR4 2133 16GB Vengeance LPX CL13 KIT (2x8GB)
Geforce GTX 1650 SUPER
Corsair CX430 430W [80+ Bronze]
SANDISK Plus 240GB [2.5"/SATA3]Köszönöm bárki segít !
-
Paxker315
addikt
válasz PlatiaAmos #99565 üzenetére
A csatabard itt mehet.
MSI, ezek közül.
Off; Biztos megfontolt váltás? Újonnan a 3700x nem éri meg, játékra főleg nem ( bár nem írtad, mire szeretnéd használni) és a 2133MHz ram sem túl optimális, se intelhez, ryzenhez meg főleg nem). 1200-as foglalatu intel proci&b460 esetleg?
[ Szerkesztve ]
-
pilu85
őstag
válasz PlatiaAmos #99565 üzenetére
B460+i5 10400. Nem bánod meg. Ryzent amugyis eléggé visszafogja a 2133 mhz ram.
"A jó hír: ha fel tudod ismerni egy illúzióról, hogy illúzió, akkor szertefoszlik. "Az illúzió felismerése annak végét is jelenti. Életben maradása attól függ, hogy összetéveszted-e a valósággal."
-
PlatiaAmos
tag
Köszi mindenkinek.
Nem játék gép, sok adatbáziskezelőt appot használok egyszerre, erős proci lenne a lényeg..
Ez az i5 amit ajánlotok ez fele akkora benchmark ponttal rendelkezik mint a ryzen, ha cserélnék ramot akkor lenne értelme kizárólag a rzyennek? Milyen ramra lenne szükség? -
Paxker315
addikt
válasz PlatiaAmos #99569 üzenetére
akár 2x16 GB is, bár a 2x8gb is elég lehet. A lényeg: dual-channel, 3000Mhz v felette, CL16 vagy feszesebb időzítéssel. Árukereső szűrők: [link] Ryzen mellé (és igazából intelhez szintén) a Crucial Ballistix & Gskill bármely típusa meleg szívvel ajánlott. Mehet a Ryzen is a RAM-jaiddal, sőt, jó B450-es lapon&jó IMC-jű procival akár sikeresen "húzhatod" is őket, a Ryzen DRAM calc ebben nagy segítség. Nem feltétlen szükséges RAM-ot cserélned, CSAK meghálálja a rendszerteljesítmény!
[ Szerkesztve ]
-
MrSealRD
veterán
Ha egy ROG STRIX X299-E GAMING és Asrock Fatal1ty X299 Gaming K6 közül kellene választani, akkor melyiket érdemes?
Már átnéztem a spec.-t, meg 1-2 videó elemzést...
ROG felé hajlok inkább.Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
atee
őstag
válasz PlatiaAmos #99572 üzenetére
Igen a crucial ballistix nagyon jó memória!
D-day 2002-01-04 01:54
-
adamfriday
senior tag
Kereső alapján itt még nem volt, de ismét van MSI promóció (Shout out): [link]
Egész jól nyomják, a B550 Tomahawk-hoz már begyűjtöttem egy AC Valhalla-t, meg 40 dollárnyi Steam wallet feltöltést. -
Dreadloord
senior tag
válasz adamfriday #99574 üzenetére
Nekem b450m mortarom van, ha jól látom az nincs a kiválaszhatóak között a Shout out listában, akkor kapufa? A videókártyám is MSI, de maga videókártya sincs azon a listán sajna
-
palfitom
félisten
válasz 4264adam #99563 üzenetére
Teljesen jó lap, gratula! (az eredeti 35k-tól azért ez már jelentősen odébb van)
Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
DanielLong
senior tag
Sziasztok!
Ryzen 5600X alá jó lehet egy MSI B450-A Pro Max is vagy érdemesebb B550 chipsetes lapot választani? Későbbi fejlesztés nem hiszem, hogy lesz, komoly tuningot sem tervezek, videókártya valami RTX 2060 és 3070 közötti lenne majd. Ami viszont fontos, hogy legyen a VGA mellett egy jól hozzáférhető PCIe is még. Előre is köszi a választ! -
Zsöti90
tag
Hali, kicsit gondolkoztam még rajta. Melyik lenne a jobb egy gigabyte b550m ds3h + ryzen 3600 + 2x8 gb 3200 mhz konfig vagy egy msi z490 a-pro/asus z490 prime-p + i5 10400f + 2x8 gb 3200/3600 mhz trió?
-
Zsöti90
tag
Kb egy árban van a kettő
-
DanielLong
senior tag
Részben a hozzászólásod miatt aztán megtaláltam az Asus cashback akcióját:
B450, B550, B460, Z490 TUF és ROG lapoknál 45€ visszatérítés, de kis országunk nem játszik, viszont Németből, Ausztriából rendelve szerintem megoldható. A postázáshoz segíthet pl. a LogoiX. -
torma1981
veterán
Szia.
Ez hogy megy pontosan? Vallhallát nem látom sehol.
[ Szerkesztve ]
-
Maggressor
csendes tag
A legmélyebb tiszteletem az uraknak!
Témám kissé fura lesz, talán akkora hülyeséget fogok kérdezni hogy ritka errefelé...
Régebben elég sok gépet építettem, magamnak, barátoknak egyaránt, egész jól képben is voltam... az elmúlt 8 évben viszont nem volt szükségem fejlesztésre, nem követtem a technológiát annyira(meg már lassan ki is öregszem a dolgokból )... vissza visszaolvasgattam itt a fórumokon hogy megpróbáljam "újratanulni" és bepótolni hiányosságaim, ezúton is köszönöm a rengeteg cikket, kérdést-választ, remek társaság, rengeteg segítséggel! (tényleg köszönöm!)Tehát gépet építgetek most magamnak -egyelőre fejben- ... bár még nem dőlt az sem el bennem hogy AMD/Intel... de csúcsgép lesz valamilyen top processzor, top videokártyával, ehhez mérten alaplappal is ... nagyjából megint 4-5-6 évre tervezem, majd meglátjuk... nem is ez a problémám...
Amiben a segítségeteket kérném (az is lehet hogy rossz topikon vagyok, ne haragudjatok) az az, hogy olvasom az idei változásokat, mely szerint jön a ddr5 memória, új szabványok, új alaplapok...
Akik nagyon benne vannak ezekben a dolgokban gondolom azért jóval nagyobb rálátásotok is van a jövőt tekintve:
Szerintetek érdemes idén megvárni ezt a nagy váltást, hozhat-e akkora sebességnövekedést hogy rögtön ddr5-re húzzak egy alaplapot majd az új idei procikkal, vagy azért nagy csodát ne várjak és nyugodtan maradjak egy mostani pl. z490- nemsokára 590-es chipsetnél ) mondjuk ha Intel lesz), mert nem lesz akkora durr az a ddr5? ... Illetve érdemes csak azért várni hogy kijöjjenek az újak, mert akkor hátha jelentősen lenyomja a mostani csúcsárakat? Tudom, jóslásért nem ide kell jönni hanem Gizinénihez a sarki fűszereshez , valamiért mégis úgy sejtem, vannak azért itt jó látnokok és ha az ember kénytelen mondjuk részletre vásárolni, majd 1-2 évig is fizetgetni a kis hobbiját, akkor persze próbál minél jobban kijönni belőle, érthető okokból...Tehát tanácsot kérnék, mire számíthatunk -szerintetek- az idei évben?...
Másik dolog, hogy elmaradtam a negatív visszajelzésektől, melyik alaplap gyártó milyen minőségű lapokat chipeket kondikat stb... szerel, lövésem nincs már melyikkel megyek kevésbé mellé választáskor... mesélne valaki a gyártókról pár szóban? (eddig Asrockom volt, szerettem, de most pl. valaki közölte hogy "elkurvultak"... valaki Msi-re panaszkodik más fórumokon, van aki szerint nagyon toposak pl a GB Aorusok, Asus régóta tudom hogy elég jó... nem ismerem a gyártók elmúlt évekbeli szériaproblémáit, rájuk jellemző betegségeit, ezekkel ugye nem dicsekednek a gyártók, csak akik szerelik, cserélgetik és berhelik ezeket) ezekről itt sem sokat találtam, csak az ajánlott lapokat böngészgettem ugye az elejétől... Tehát ha valakinek vannak negatív tapasztalatai a mit ne és miért kategóriákból, szívesen veszem a véleményét, adok a szavatokra mert sokkal több tapasztalattal rendelkeztek mint én és én meg vagyok olyan kis okos hogy tudjak más kárán tanulni, illetőleg ne szégyelljek más -hozzáértőbbtől- kérdezni...
Elnézésetek kérem hogy raboltam az időtöket, minden "jóslást" tapasztalatot hálásan köszönök!
Kiváló tisztelettel:Konta Gábor
[ Szerkesztve ]
-
atee
őstag
válasz Maggressor #99584 üzenetére
Milyen gépet vegyek topik témájába talán jobban illene ez a kérdés! [link]
A platform kiválasztásával én várnék az új Intel lapokra, procikra. Már nincs messze.
És akkor lesz még érved, egyik vagy másik mellett, hogy AMD vagy Intel.
Ha most választanál mégis hosszabb távra high konfigot. Akkor inkább AMD felé mennék!
Pedig 1998 óta van saját PC-m és AMD még sose volt eddig
DDR5 passz.
Alaplap márkáknál pedig hektikus... Attol függ melyik oldalon teszed le a voksodat. Illetve az 590 nél még nem nagyon van tapasztalat, kinek, hogy sikerül!D-day 2002-01-04 01:54
-
Qtya123
őstag
Üdv!
Van valakinek tapasztalata, hogy az MSI Z490 Tomahawk kompatibilis-e a Crucial Ballistix Sport LT 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz ram kit-el? A száma: BLS2K8G4D32AESBK
Nem találom az alaplap weboldalán a támogatottak között, viszont az ugyanilyen ram, csak 1 darab 16 GB-os modullal (BLS16G4D32AESB) szerepel a listán.
A B550-es Tomahawk listáján viszont szerepel a fentebb említett 2x8-as Crucial kit.
-
Kikki90
tag
Sziasztok! szeretnék tanácsot kérni tőletek alaplap kiválasztása kapcsán.
1. Mennyit szánsz az alaplapra?
30k (A proci áránál nem többet)
2. Milyen hardverek alá szeretnéd?
i3-10100F, GTX 1060 6GB, Kingston A2000 500GB, 2x8 GB DDR4 (még nincs pontos típus)
3. Milyen méretű lapot szeretnél?
mATX vagy ATX (amelyik éppen jobb árban van)
4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB,SATA,PCI,PCI-E,...)
Szokásos: USB, SATA, PCI-E és M.2 az SSD-hez.
5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
A GTX 1060-amat használnám.
6. Szeretnél tuningolni vagy nem?
Nem!
7. Használt, vagy új alaplap?
Lényegtelen, sajnos használt nem igazán van, vagy az se olcsóbb.
8. Fontos e a lap kinézete (szín, dizájn, rgb,...)
Nem!
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?
Igen, emiatt vennék B460-as lapot, bár lehet később már drágák lesznek bele a procik, de fenntartanám a lehetőségét. Pl.: i5-10400FAmiket néztem, ár szerint növekvő sorrendben:
MSI B460M-A PRO 27.500
GIGABYTE B460M GAMING HD 27.500
GIGABYTE B460M DS3H 28.800
---------------------------------------------------------
ASRock B460 Phantom Gaming 4 31.870
ASRock B460M Pro4 32.390
ASRock B460 Pro4 32.120
Gigabyte B460M D3H 34.990Ahogy én látom a vonal alatt komolyodik a helyzet. Esetleg tudtok nekem ajánlani valamit a vonal felett? Esetleg más típust 29-30 körül? A proci kb 29-30, afölé nem szeretnék menni, sose vettem még drágább lapot mint procit és nem is szeretni
Illetve még abban kérnék segítséget, hogy mit választanátok a vonal felett és alatt, ha 1-et kellene kiemelni, esetleg más javaslatotok van-e az adott árkategóriában.
Köszönöm szépen!
[ Szerkesztve ]
-
Dreadloord
senior tag
Sziasztok, b450m mortar lapon van 2 db VGA-nak hely, de egy 2 slotos mellé normális, hogy nem fér be a másik 2 slotos? Egyrészt össze is érnek szinte, illetve a második nem fér be, mert bezavar egy csatlakozó.
Csak én bénázok, illetve megoldható valahogy a dolog, vagy másik alaplap kellene? Gondolom az a baj, hogy a mortar nem teljes méretű alaplap?
Így néz ki élőben:
-
Mauddip
aktív tag
Sziasztok,
nagy dilemma előtt állok.
Vettem egy Gigabyte-Z490 Gaming X alaplapot egy i5-10600k-val, de nem váltotta be a hozzá fűzött reményeimet, hülyén hangzik, de nekem lassúcska, főleg renderelésre, és inkább felfelé váltanék egy szinttel, i7-10700k-ra. Milyen alaplapot ajánlotok mellé? Kinéztem eddig kettőt, mi a véleményetek róla?
- MSI MAG Z490 TOMAHAWK
- MSI MPG Z490 GAMING CARBON WIFI
Asusból eddig 3 alaplapom is tönkrement, azt azért nem választanám, valahogy azóta nem bízom bennük. Gigabyte párti voltam, de valahogy az említett lapon se optikai kimenet, se Usb-C-t nem találom( az én hülyeségem, h nem néztem meg jobban!) .
Esetleg mit ajánlotok még 100e Ft környékéig, vagy mennyire jó választás a két MSI lap, amit írtam?Nikon D5300 | Gigabyte-Z490 GamingX | i5-10600K | GIGABYTE RTX 4070 Gaming OC | G.Skill DDR4 16GB/3200 TridentZ | LG 50" 4K Tv
-
aktív tag
Sziasztok!
3 lap közül melyiket ajánlanátok? 10900K/10700k + OC - hoz
Fehér/világos kinézetű kellene, hangkártyám van külső, illetve ventilátor/led vezérlő is szóval ezek nem szempontok.
ASUS PRIME Z490-A - nekem ez jön be legjobban VRM része egész komolynak tűnik.
Gigabyte Z490 VISION G
ASUS ROG STRIX Z490-A GAMING
Köszi! -
Paxker315
addikt
válasz kolopele #99588 üzenetére
a zen2 óta meg a piros sem. Sőt, a zenplusz sem.
A ballistix (az említett mikron E die-os) meg úgyis mindennel is jó, ha "nem működik intellel", az azt jelenti, hogy mondjuk nem 3800mhz-re tudja húzni az illető, csak 3600-ra. mintha Z390nél még 4400mhz-es stabil OC-t is láttam volna azoktól a RAM-októl..
[ Szerkesztve ]
-
palfitom
félisten
válasz Qtya123 #99586 üzenetére
Qtya123Szia,
Ahogy kolopele kolléga is írta, az Intel nem finnyás, 99% biztonsággal rakhatsz mellé bármit. Ráadásul a Ballistixek jól muzsikálnak Intel és AM4 platformokon is, ezért nem érzek benne rizikót.
-
palfitom
félisten
válasz Kikki90 #99589 üzenetére
Kikki90Szia,
Az i3 gyakorlatilag bármin elfut, viszont mivel lesz a jövőben fejlesztés, ezért a vonal alattiakból érdemes választani.
+1 Gigabyte B460 HD3, a vizeseknél most 33,5k, én őt választanám.Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
palfitom
félisten
válasz Dreadloord #99590 üzenetére
Dreadloord
Idézet a téma tudnivalókból:
Ha az alaplapoddal kapcsolatos kérdésed van ami nem függ össze a vásárlással (beállítások, OC, stbstbstb...) vagy csak valami meghibásodott akkor látogasd meg az "Nem indul és mi a baja a gépemnek " illetve az "Azonnali alaplapos kérdések órája" topikot! Ez egy ajánlós/vásárlós topik!Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
palfitom
félisten
válasz Mauddip #99591 üzenetére
MauddipSzia,
Mindkettő jó választás lehet, bőven elegek az i7 alá.
-
Mauddip
aktív tag
válasz palfitom #99597 üzenetére
Köszönöm!
Minőségileg , összerakásban van valami különbség közöttük? Szoktátok mondani, h mennyire melegszik rajta a vrm (?) chip, kondik jobbak-e valamelyiken?Nikon D5300 | Gigabyte-Z490 GamingX | i5-10600K | GIGABYTE RTX 4070 Gaming OC | G.Skill DDR4 16GB/3200 TridentZ | LG 50" 4K Tv
-
Kikki90
tag
válasz palfitom #99595 üzenetére
Köszönöm a gyors választ.
A GIGABYTE B460M D3H 33500 Ft, tényleg jó ár, de közben kaptam ajánlatot ezekre:
ASRock B460 Pro4 29.100 FT
ASRock B460 Phantom Gaming 4 29.000 FtA 4-5 ezres különbség miatt már talán érdemes lenne ezek közül választani. Mindkettő ATX lap, amit nem is bánok, de nem tudom melyiket érdemes a kettő közül. Speckó alapján kb egyforma, talán az USB-C húz a Pro4 felé.
Kérlek még ebben segítsetek dönteni. Köszönöm
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Ha kérdezel, feltétlenül közöld a következőket:
1. Mennyit szánsz az alaplapra?
2. Milyen hardverek alá szeretnéd?
3. Milyen méretű lapot szeretnél?
4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB 2/3,SATA 2/3,PCI,PCI-E,...)
5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
6. Szeretnél tuningolni vagy nem?
7. Használt, vagy új alaplap?
8. Fontos e a lap kinézete (színe,design,rgb,...)
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?
Összefoglaló tele van alaplap ajánlásokkal, kérdés előtt nézz rá, sanszosan válaszra lelsz.
Ha az alaplapoddal kapcsolatos kérdésed van ami nem függ össze a vásárlással (beállítások, OC, stbstbstb...) vagy csak valami meghibásodott akkor látogasd meg az "Nem indul és mi a baja a gépemnek " illetve az "Azonnali alaplapos kérdések órája" topikot! Ez egy ajánlós/vásárlós topik!
Ha nem a témával kapcsolatos a mondanivalód, látogass el az Alaplap OFF topik-ba.
- DDR4 RAM BAZÁR - minőségi, 0KM es 4GB 3200 Mhz-s notebook RAM-ok számlával, garanciával!
- G.Skill Trident Z Neo 2 x 16 GB (32 GB) DDR5 6000 MHz CL30 AMD EXPO VADI ÚJ!!!
- ASRock Z87 Pro4 alaplap, hibátlan működéssel eladó! OEM, csak a lap maga. Nincs tartozék!
- MSI B85M-G43 + I.O Shield eladó
- Asus H81M-K alaplap+ i3-4130 proci+ 4GB DDR3 memória eladó egyben!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest