Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• ubyegon2
    félisten

Hogy miért? :)

Mert nincs rá más leírásom. :)
    Ha valaki segít abban hogyan telepítsek és mit, akkor szívesen csinálom.

Az sem érdekes milyen disztribúció már többfélét próbáltam.

EFI helyett legacy? Megnézem, de nem foglalkoztam ilyennel, nem vagyok nagyon képben.

Megnéztem semmi ilyet nem látok, semmiféle választási lehetőséget.

Nagyon elegem van lassan veszek a barátomnak egy laptopot, csak ezek a kicsik nagyon drágák.

Windows 8-ig volt támogatás, én azt fel is tettem neki összevadásztam a drivereket.

Aztán feltett egy linuxot, fogalmam sincs hogyan ha nekem informatikusként nem sikerül :)

Csinált egy bios frissítést (azt minek ne kérdezzétek) és elment a hang.

Megkaptam hozzam helyre. :D

Elég idegörlő ilyen múzeumi szökevényekre telepíteni, eddig kettőre próbáltam, de akkor még nagyon benne voltam a telepítésekbe, közel 10 éve voltak ezek is, mindkét gépre kizárólag az akkori Linux Mint XFCE 17.3 verzió ment fel, de ma már ez nem támogatott.

Van egy igen részletes írás épp a Linux Mint kézikönyv az, itt is szóba került.

Valami választási opció kell legyen a BIOS-ban hibrid/EFI/Legacy vagy akármi...ha nincs semmi, akkor meg csak a Legacyt tudja a gép, így ha MBR particiós sémára van particionálva az eMMC, akkor lehet rá Legacyban telepíteni, hiába írja ki a rendszer az install során, hogy ez így nem lesz OK!

Ez a BIOS frissítés téma nekem is fura, mert ha minden működik, akkor idiótaság megcsinálni, főleg régi gépeken.

Ha sehogyan se boldogulsz, lehet érdemes lenne beírnod a helyzetet a Linux Lezdő topikba, hátha valakinek volt már dolga ilyen eMMC-s notebookkal...

Ez az EFI/UEFI telepítés nekem is elég sötétló még mindig, utolsó pillanatig Legacyt alkalmaztam, mióta nem lehetett, automatikus installt választottam és amit az megcsinált, azt használtam fel később, Gparted-del alakítgatva.

Ha ezt írtad be, hogy sudo grub-install, az nem elég amúgy, meg kell adnod a meghajtó betűjelét is, amire a GRUB-ot telepíteni akarod. Valahogy így sudo grub-install /dev/emmcxx

A sudo fdisk -l parancs megmutatja a meghajtó megnevezését pontosan, ez a sor van legfelül, később felsorolja a particiókat is, ha vannak, de ne azt írd az emmcxx helyére, csak a meghajtó megnevezését! De első lépés, hogy valahogy derítsd ki, hogyan lehet Legacy/MBR-ben telepíteni!

Nagyon elegem van lassan veszek a barátomnak egy laptopot, csak ezek a kicsik nagyon drágák.

Én már ezeréve csak használtüzleti gépeket veszek itt az Aprón, jó pár van családban és több már 8 éve működik. Érdemes szétnézni, mindeg vannak jó vételek! Pár hónapja egy HP Zbook 15 G15-öt vettem 130eft-ért itt, amit boltban ennyiért venni lehetne, az kb annyit ér, hogy repüljpáva lenne azonnal belőle! A pici 14'-os gépek egész olcsón vannak szerintem.

No most már ki tudsz indulni valamerre, remélem előrébb leszel valamivel, de legalábbis máshol akadsz el, aztán onnan lehet folytatni. ;]

De amúgy nem 10 éves, hanem 2023-as alapján csináltam.

Amiben a meghajtó betűjele hda-nak van említve, az tényleg nem 10 éves, hanem 20 inkább! Már 2013-ban is réginek számított, amikor először találkoztam Linuxszal, akkor is sda, sdb volt már. :K

Új hozzászólás Aktív témák