Új hozzászólás Aktív témák

• Frawly

veterán

válasz growler #12608 üzenetére

Egyetértek, mivel az inode-ok még nem fogytak el, meg a rendszere eleve tartalékol 5% tárterületet gyárilag, így az 1,1 GB szabad helynek elégnek kéne lennie, nem szabadna reklamálnia. Én még mondanám is, hogy Rendszerbeállításoknál kapcsoljuk ki ezeket az üzeneteket, de nem teszem. Az 1,1 giga szabad hely tényleg gáz, aki komolyan gondolja a linuxozást, szánja rá rendesen a tárhelyet. Nekem a root partíció általában 50 giga, a home min. 100 giga, de legtöbbször 400-500 giga, ezek overkill kategóriának minősülnek, mert nem használom ki, de jobb inkább ráhagyni, mint helyszűke miatt szívni. Értem, hogy a kolléga a mellette lévő Windowsnak is helyet kell szorítson, de szépen csináljon helyet a lemezen.

Nálam a home partíción nem csak a home van természetesen, hanem mindenféle adat, letöltés, torrent, játék, zenegyűjtemény, stb.. Minden, ami nem rendszer, az itt van. Még sose telt be partícióm, az 50 gigás rooton is még Kubutu 14.04-gyel anno volt egy 30-35 gigás foglalás, de akkor is már azért, mert egy csomó windowsos játékot oda telepített a Wine, mivel akkor még a home is azon volt, meg ment egy csomó minden a /opt-ba is, meg eleve egy túlhízott rendszer volt rajta 3000+ csomaggal, mindenféle szutyok fel volt rá telepítve. De azóta, hogy a home külön partíción van, és ilyen minimalista disztrókat használok, a rooton a foglalás csak akkor van 10 giga felett, ha a pacman cache behízik, amit eleinte takarítottam, de miután meguntam, azóta egy külön frissítőscriptben beállítottam, hogy a pacman RAM drive-ba cache-eljen.

Természetesen így sem baj, hogy 50 gigás partícióból csak ~10 GB foglalt, mert ha úgy hozná a szükség, akkor a maradékot be tudom fogni adattárolásra is, de még sose volt rá szükség.

Nálam a Windows külön lemezen van (ami szintén egy SSD), de ott is bőven van mindennek hely hagyva, 100 gigás rendszerpartíció, 300 gigás adatpartíció, meg még a maradék be van fogja egy linuxos fájlrendszernek tartalék adatpartícióként, amin jelenleg nincs semmi se, csak egy üres ext4 fájlrendszer.

Az is igaz, hogy nálam nincs swap partíció, 16 GB RAM-nál nem kell, de ha kéne is, akkor is swap-fájlt használnék. Plusz van mindkét meghajtómon EFI partíció, az egyiket 100 megás, a másikon 500 megás, meg a windowsos meghajtón van egy 500 megás MSRP partíció, amit a Win10 hoz létre, de ezek sem zavarnak sok vizet, nem lényegi foglalás a szóban forgó SSD-k 500 gigás tárterületéhez képest.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés