Új hozzászólás Aktív témák

• Frawly

veterán

válasz Dhampir #10984 üzenetére

A kérdésedet nem pontosan értem. Egyféle .iso fájl van egy Mint flavorön belül, dd módban írod ki, bootolnia kell UEFI-vel és Legacy BIOS boottal is. Ezt az UEFI BIOS-ban kell beállítanod, hogy milyen módban bootoljon, UEFI only, Legacy BIOS only vagy vegyes, mindkét lehetőségre figyeljen a bootolható eszközök listázásánál.

Előnye lehet az UEFI bootnak, hátránya nem. Pl. a rendszerbetöltő előtti eszközinicializálási idő lerövidülhet, mivel az UEFI bootkor az UEFI kihagy egy csomó hagyományos BIOS POST eszköztesztet, amit a Legacy BIOS megcsinál. Nem minden gépen lehet vele időt nyerni, de van, amelyiken lehet vele 1-2 másodpercet spórolni.

A secure bootot érdemes kikapcsolni, mert rohadtul nem secure, másrészt csak szopatásra jó, de végül is úgy is használható egy UEFI-s telepítés, ha bekapcsolva hagyod, de akkor pár dolog menedzselése megnehezül, pl. drivertelepítés, rendszerbetöltő frissítése, kernelfrissítés.

Én is már a sokadik gépen használok UEFI bootot, Win10-zel és Arch Linuxszal is, de Arch alatt kézzel máshogy oldom meg a Minthez képest, nincs GRUB sem pl., míg Mint alatt van. Egyébként úgy olvastam több embertől, hogy a Mint telepítő bizonyos gépeken nem hajlandó UEFI-vel települni, lefagy a telepítő, vagy végigmegy, de nem bootol. Gépe válogatja.

Új hozzászólás Aktív témák