Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux Mint

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

A Linux Mint bemutatása

A Linux Mint egy modern számítógépes operációs rendszer, ami a legtöbb x86 és x64 architektúrájú rendszeren képes futni és betölteni ugyanazt a szerepet, mint a Windows, Mac OS X. Képes együttműködni más operációs rendszerekkel így alkalmazható „dual-boot” vagy „multi-boot” környezetben.

Alapjaiban az Ubuntu Linux operációs rendszerre épül, annak csomagjaival kompatibilis, de saját fejlesztésű asztali kezelőfelülettel, programokkal és rendszereszközeivel sikerült az egyik legnépszerűbb disztribúcióvá válnia.
Másik ágon fut a Linux Mint Debian, LMDE 4 kiadása, mely Debian alapú, az Ubuntu csomagokkal nem kompatibilis és minimális gyakorlottsági szint szükséges a telepítéséhez ill. a használatához.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#10991) Frawly válasza Dhampir (#10984) üzenetére


Frawly
veterán

A kérdésedet nem pontosan értem. Egyféle .iso fájl van egy Mint flavorön belül, dd módban írod ki, bootolnia kell UEFI-vel és Legacy BIOS boottal is. Ezt az UEFI BIOS-ban kell beállítanod, hogy milyen módban bootoljon, UEFI only, Legacy BIOS only vagy vegyes, mindkét lehetőségre figyeljen a bootolható eszközök listázásánál.

Előnye lehet az UEFI bootnak, hátránya nem. Pl. a rendszerbetöltő előtti eszközinicializálási idő lerövidülhet, mivel az UEFI bootkor az UEFI kihagy egy csomó hagyományos BIOS POST eszköztesztet, amit a Legacy BIOS megcsinál. Nem minden gépen lehet vele időt nyerni, de van, amelyiken lehet vele 1-2 másodpercet spórolni.

A secure bootot érdemes kikapcsolni, mert rohadtul nem secure, másrészt csak szopatásra jó, de végül is úgy is használható egy UEFI-s telepítés, ha bekapcsolva hagyod, de akkor pár dolog menedzselése megnehezül, pl. drivertelepítés, rendszerbetöltő frissítése, kernelfrissítés.

Én is már a sokadik gépen használok UEFI bootot, Win10-zel és Arch Linuxszal is, de Arch alatt kézzel máshogy oldom meg a Minthez képest, nincs GRUB sem pl., míg Mint alatt van. Egyébként úgy olvastam több embertől, hogy a Mint telepítő bizonyos gépeken nem hajlandó UEFI-vel települni, lefagy a telepítő, vagy végigmegy, de nem bootol. Gépe válogatja.

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux Mint
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.