Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- bambano: Bambanő háza tája
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- vrob: Próbálkozás 386 alaplap újraélesztésre
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Nincs valami konnyu pdf reader? A mupdf-t szeretem, az epdfview-rol valtottam ra, de o is szeret hizni es tobb 100M-t megenni.
-
tvamos
nagyúr
-
törölt tag
válasz
spammer
üzenetére
Inkabb hatraltatja, mint nem a tanulasi fazist egy korlatolt distro. Roviden osszefoglalva ezert. Egyebkent nem kerdeztem, de ha lenne egy X60-asom is, azon Parabola lenne X nelkul.
De nem azert mert o is olyat hasznal, hanem mert arra BBB nelkul felmegy a libreboot.
Ultra lightweight pld. a negybetus K-val kezdodo default GNOME-al indulo distrohoz kepest. 
(#8495) Apollyon
Persze, jelenleg is bspwm-t. Pisztolyt kene tartani a fejemhez, hogy DE-vel mergezzem a rendszert.
-
Apollyon
Korrektor
-
törölt tag
Nem biztos, hogy kerdesemnek ez a legidealisabb topic, de vegul ugy dontottem, hogy talan megis itt kerdezem meg. Eldobtam a Parabola-t es attertem Arch-ra. Bedobtam az X200-ba egy HDD-t, feltelepitettem es most itt tartok. Vagyis ott, hogy bizonytalan vagyok, hogy SSD-t vagy HDD-t vegyek. Nyilvan elobbi, de a kerdes osszetettebb ennel. Ami ott kezdodik, hogy a raszant keret nem vegtelen. A ket versenyzo egy Adata SX930 120G es egy WD Black 500G. Ami miatt osszetett a kerdes, hogy az Arch egy ultra lightweight disto es en is igyekszek amit csak lehet, ha az nem haladja meg a kepessegeimet CLI-ben, vagy valami light programmal vegezni. Emiatt lehet kevesbe indokolt az SSD, mint egyebkent, raadasul az X200 @ P8600 egy 8 eves gep SATA II-vel (bar ez mindegy, mert nem seq_write-ra gyurok). RAM-t kimaxoltam benne (=8G), amit csak erdekessegbol emlitek. Amugy swap particiot nem hozok letre es nem is allitok be. Szeretnek virtualis gepet vagy gepeket is futtatni, persze nem egyszerre tobbet, legfeljebb kettot. Egyebkent a nagyobb meret nem eletbevago, csak egy ertekelheto elony. Talan egy kicsit a HDD fele billenti a merlegem, de ha azt mondjatok, hogy ilyen korulmenyek kozott is nagyobb lenne a differencia, akkor meghuzom magam 120G-on.
Azokat a problemakat most nem vettem figyelembe, hogy a HDD nehezebb, hangosabb es erzekenyebb, mint az SSD. A ket versenyzo kozotti kulonbseget nem tudom elkepzelni gyakorlati tapasztalat hianyaban, de amit tudok, hogy a jelenlegi rendszert nem tudnam lassunak jellemezni.
-
válasz
Jim Tonic
üzenetére
például annyira sorjás a hordfüle, hogy szinte nem lehet megemelni vele a házat...
például nem tervezték meg rendesen az ssd tartóját, így nem lehet egyszerűen ssd-t rakni bele. hogy ez csak az ssd-k vastagságának csökkenése miatt jött elő, vagy mindig is ócska volt, azt nem tudom. én konkrétan sírok, hogy egy ilyen értékű gépben szigetelőszalaggal vannak odakendácsolva az ssd-k.mert arra bizonyos mértékig fel voltam készülve, hogy kisméretű ház, mindent cipőkanállal lehet majd belerakni. meg arra is, hogy szigorú sorrendet kell tartani, csak meghatározott sorrendben lehet összerakni. aminek az az eredménye, hogyha ki akarsz venni belőle valamit, akkor koppra szét kell borítani az egészet.
és még hosszasan sorolhatnám...
és az is csak kismértékben dühít, hogy amikor már le volt adva a megrendelésem, akkor dobta ki a cooler master az új matx házát
de a problémák nem egyediek, ma nincs a piacon olyan ház, ami egyszerre jó és nem egetverően drága. mert pl. a lianlinek van egy rohadt jó háza, csak amikor megláttam a 90 ezer forint fölötti árcédulát, akkor még engem is levert a hátsófali infarktus. az összes többi házban mind van valami apró hülyeség, amitől használhatatlan lesz. -
-
válasz
Jim Tonic
üzenetére
amikor mostanában vettem a hordozható szerveremet, nagyjából az összes elérhető házas videót megnéztem a tecsőn. egyikben se volt kívül a vízhűtés.
egyébként tök hasznos dolog volt, bitfenix prodigy m-re esett a választásom, ennyire fullosan ótvar szar házam sose volt előtte

-
"Ha passzív akkor a T végződésű intel procok között válogass.": passzívról beszéltem, nem lassúról

(#8482) Jim Tonic "Most a kraft az elsődleges": kraftos gépem van, arra nincs igény. arra volna igény, hogy amikor csak felügyelem a cuccokat és éppen minden jól működik, akkor ezt el tudjam végezni valamin. a vízhűtésben nem látom a truvájt, az mire jó, hogy másol zörög?
(#8483) Apollyon "De ha már passzív, akkor winyó off": mechanikus vinyót egyáltalán nem tervezek bele. vagy ssd, vagy hálózati boot. ez lesz az első, amit kibogarászok a neten, hogy lehet-e elérhető áron 10 gigás ethernettel alaplapot venni. az se baj, ha biosból tud iscsi-t.
-
-
Apollyon
Korrektor
válasz
bambano
üzenetére
No offense...
Amúgy nem csak a RAM-ok drágábbak, hanem kb. minden. Október végétől <=> márciusig tartó intervallumban egyébként is magasabbak a hw árak, meg most a forint is tré, rossz a bolygó együttállás, tiszta pitch black...Amúgy mit fogsz venni, i5/i7 skylake/kaby lake?
-
válasz
Apollyon
üzenetére
"Azért az AMD régen letett valamit az asztalra": most hova rohanjak?
egyébként is teljesítmény alapú árazás van, az ugyanolyan teljesítményű cuccok ugyanannyiba kerülnek. csak az amd cuccok rosszabbak.közben megnéztem, és én is látom, hogy drágábbak a ramok. de most 10-20k áremelkedés miatt nem fogok morogni, teszek rá magasról. vagy szükségem van valamire és akkor megveszem annyiért, amennyit kérnek érte, vagy nincs rá szükségem, akkor meg nem érdekel. egy normálisabb pc 300-400 ezernél indul, akkor meg nem a +20k ram áron fogok nyüglődni.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
bambano
üzenetére
Whoa hey stop...
Azért az AMD régen letett valamit az asztalra, jelenleg meg egyetlen még lélegeztetőgépen üzemelő ellenfele az intelnek... Ha amd behal, az intel prockók még a jelenleginél is jobban bedurvulnak. Nem tudom láttad-e a szokásos szombati reklámcikket, a csúcs i3 prockót 70 ezerért adják.. Nem mintha egy i3-at bármilyen körülmények között csúcsnak lehetne nevezni...
A DDR4 meg szerintem azért is egyre drágább mert most már lett egy újabb platform neki, eddig vehettél skylake-et amibe egyedül jó volt a DDR4 azt szevasz... Én még tavaly tavasszal vettem 2x4 gigát 9K-ért. Most aprón az 1x4 gigásat 8-ért adják. Majd talán nyárra normalizálódnak az árak – vagy nem, és a pc megint luxustermék lesz mint a 3- és 486-os időkben. Vagy a Celeron lesz majd a népprocesszor... (Amit nem értek mi a frásznak gyártanak még mindig.)
-
Ja, hogy úgy! Akkor végül is minden mobil ebben. Ha szét tudnám feszegetni a borítását, akkor már beljebb lennék.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Elég sok port lehet látni a venti nyílásánál alulról, az lehet a ludas, nem a contact! Nekem ezidáig elég jó kapcsolatom volt vele.
CHIP spréj, jól hangzik, az újság mellékleteként jelenik meg?

-
Dehogynem, a hőfok miatt van a reboot, néztem én a psensor-on, hogy jó meleg, de arra nem gondoltam, hogy leáll a ventije boot után!
Most aztán, ha megreperálom valahogy, akkor megint meghajtó nélkül lesz használva. Asztali mellett nem sok dolga van.
Van benne mobil gpu?
Ha lenne ilyen, akkor se tudnám kiszedni... egyszerűen nem jön le a teteje, hiába csavartam ki mindent, ami forgott! Majd megfuvatom ipari levegővel a ventit, aztán bespriccelek neki rengeteg wd40-et, vagy megjavul vagy nem.
Mivel nem értek hozzá, a kedvenc tudományomra hagyatkozom, abból dupla nagydoktorim van, ez a tudomány a drasztika. -
az storage, en a rendszermemoriarol beszeltem.
Huuuh, nagyon nem ment át semmi ezek szerint! Ennyire gyagya azért még én se vagyok, hogy ne vettem volna le, miről van szó.

SSD is drágult? Hmmm az nem jó, igaz mióta a laptopból kihorgásztam az Adata s920-ast az Intel 520 mellé, nem veszek azt se egy darabig. Qrva Toshiba Satelit laptopot nem bírom annyira szétszedni, hogy a ventillátorát megvizsgáljam, csak felpörög bootkor, de utána leáll.
6 különböző disztrót raktam rá, amikor gyanús lett a random reboot nála. -
Aham, értem, akkor ezt mutogatta a kollégám minap, hogy milyen eszeveszett gyors a Samsung telójának a memóriája.
Nem is tudom, mi lesz most így velem!? Igaz, nem akartam mostanában memóriákat venni a gépbe, de akkor is!
A minap az Xcover3-ba vett Samu memória 32 giga 3500 pénz volt, olyant kéne valahogy beleapplikálni a gépbe, mert annyit simán megért! -
Aham, OK, de okostelók már elég régóta vannak! Akkó' most miért zavarnak bele a memória árakba? Bele se férnek szerintem ezek a memóriák egy okostelóba vagy csak nekem küldtek kínából ilyen pici fajtát?

(#8465) bambano
Mi bajod az AMD-vel? Nekem már 84-ben is volt AMD-m és egész jókat lőtéztem vele!

-
-
-
-
nem, minek xeon desktopra?
valami rendesebb 4 magos elég lenne, csak az a lényeg, hogy friss legyen a proci, hogy legalább addig ne avuljon el, míg felhozom a pakkot az emeletre.a mostani desktopomat eltehetném szervernek, amikor combosabb melót kell csinálni, csinálnám rajta. amikor meg csak trollkodok a ph fórumokon (
), akkor meg elég lenne valami egyszerűbb, ami kevesebbet fogyaszt.meg nem tearingel.
vagy valami ilyesmi...
-
Vladi
nagyúr
Ha azt kérditek, hogy Vladi vált -e az AMD Phenom II x4 905e-ről... a válaszom nem. Még 8 év van az el7-ben, addig tuti nem.

-
-
-
-
[link] (másik) Linus szerint az intel nem fejleszti a processzorokat. érdekes...
-
BoB
veterán
KillDisk Ransomware Targets Linux
Szerk.: Most látom hogy itcafe-n is megjelent.
-
Apollyon
Korrektor
Hehe, ez elég fun:
-
lev258
veterán
Csak kíváncsiságból kérdem, hallott-e valaki a NeteXt'73 projektről és próbálta-e? Pár éve már olvastam róla, de most újra találkoztam vele egy cikkben.
-
spammer
veterán
válasz
üzenetére
Azok a parancsok végrehajtódnak és befejeződnek, amikor a script lefutott.
Ha környezeti változót akarsz beállítani, akkor bashrc-be, bash_login-ba, profile-ba vagy egyéb megfelelő helyekre told be, és akkor login után/interaktív shell nyitásánál beállítódik.
szerk: lekéstem. ja, profile jó.
-
-
törölt tag
válasz
bambano
üzenetére
Aha. Es ezt hogyan tudnam orvosolni? A tobbi parancs miert mukodik? Ez mitol ter el a tobbitol? A tobbinel jelszot kell megadni felhasznalonak, bekeri, megadom. Sed-el cserelek ki szavakat config fileokba, megcsinalja. Tukroket allitok sebesseg szerint, csomagokat telepitek, cache-t uritek, idozonat allitok, trackpoint sebesseget modositok, mappakat hozok letre, config fileokat masolok kulonbozo helyekre, megcsinal mindent. Ez miben ter el minden mastol?
-
-
törölt tag
Mi a francert nem mukodik egy scriptben az alabbi sor?
export EDITOR=vim
A script alatt ne gondolj tul semmit, csak egymas ala vannak pakolva parancsok, amit egy live rendszer utan mindig beallitanek. Mar azt is csinaltam, hogy a legvegere beirom, de semmi. Az echo $EDITOR parancsra ugyanugy marad a vi default. De ha en irom be a virtual console-ba, ugyanazt az export sort, ami a script-ben is benne van, akkora mar atallitja az alapertelmezett editor-t vim-re. Nem ertem, ez nekem logikatlan.
-
-
tvamos
nagyúr
Nekem is volt Peppermint-en, de en leszedtem a csingert, amugy sem ment alatta az lfs, meg az altium se, meg az iar se, meg semmi, ami kell. (Csak az ment, ami nem kell, de azert meg nem telepitem, hogy olyan dolgok menjenek, ami amugy se nem kell sose. pl. microsoft office...)
Mondjuk, az jo lenne, ha menne linux alatt az alium, meg az iar. De most ugyse nincs gepem se, meg idom se, meg azt sem tudom, melyik topicban kerdezzem, mert akkor ez kezdo, vagy halado? Nem halozat, azt tudom... -
-
Vladi
nagyúr
-
nem akarom a wine-t leszedni, miután nagy nehezen sikerült felerőltetni egy olyan verziót, ami kell...
azt akarom, hogy ez a pár program (főleg firefox és thunderbird) mindent azzal nyisson meg, amivel kell, ne pedig azzal, amit hisz. például a pdf-eket ne vi-jal akarja megnyitni, meg ne winebrowserrel, hanem atrillal.
a magától értetődő válaszokat rögtön felejtsétek is el, nem azért kérdezek itt, mert lusta voltam utánanézni, hanem azért, mert azok a válaszok nem működnek.
-
-
-
Apollyon
Korrektor
BÚÉK
Jól indul ez az év: openmailbox.org email nem megy. Legalábbis 2.00-kor kaptam rá utoljára mailt, azóta nem, küldtem egy teszt mailt, az sem érkezik meg. Még megy a funding, 10% van meg, az legalább egy hónapot kellene fedeznie... ó sit, most kereshetek másikat.
-
F34R
nagyúr
HAPPY NEW YEAR, a
fokaknakPingvineknek.

-
Én meg coinokban gazdag Új Esztendőt kívánok nektek!
Meg új topikokat, de ne üssön meg senkit ettől a gutman!

-
búék.

-
buék
Legyen meg a patched idén is

-
Ha túléltétek az eddigieket, akkor mondjátok meg nekem a következőt:
ezt a gyors rendszerfelállást a systemd okozza?
ubyegon@debian:~$ systemd-analyze
Startup finished in 2.218s (kernel) + 1.378s (userspace) = 3.596subyegon@debian:~$ uname -a
Linux debian 3.16.0-4-amd64 #1 SMP Debian 3.16.36-1+deb8u2 (2016-10-19) x86_64 GNU/LinuxA Mint Cinmanó közel se ilyen gyors. Mindkettő ugyanazon SSD-n fut.
-
Apollyon
Korrektor
Nyílt forráskódban gazdag környezetet kívánok mindenkinek

Vagy ünnepeket, vagy munkaszüneti napokat (pick one)
🎅
-
-
spammer
veterán
Yep
Proprietary szoftverektől mentes boldog karit, egyetek sok sült gnút.

Kivéve Nagyfelbontású Újembert, ő nem mehet gnúhúst, mert tiltja a vallása!
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
F34R
nagyúr
GOOD Karit vagy mit

-
-
-
-
-
Penty
aktív tag
Éppen kotorászok a könyvjelzőim között és selejtezem a felesleges dolgokat. Az alábbit találtam:
letix.hu
Nem tudom, hogy ismeritek-e, de hasznosnak tűnik, és ráadásul magyarul van. A kezdő topik összefoglalójába elfér, ha még nincs ott.
Kellemes ünnepeket! -
törölt tag
válasz
üzenetére
Sorry, veglegesitett modositas:
macro 1 set browser "urxvtc -e mpv --ytdl-format='bestvideo[height<=480][ext=webm]+bestaudio[ext=webm]/best[ext=webm]' --cache=no --fs %u"; open-in-browser-and-mark-read ; set browser "lynx %u"macro 2 set browser "urxvtc -e mpv --ytdl-format='bestvideo[height<=720][ext=webm]+bestaudio[ext=webm]/best[ext=webm]' --cache=no --fs %u"; open-in-browser-and-mark-read ; set browser "lynx %u"macro 3 set browser "urxvtc -e mpv --ytdl-format='bestvideo[height<=1080][ext=webm]+bestaudio[ext=webm]/best[ext=webm]' --cache=no --fs %u"; open-in-browser-and-mark-read ; set browser "lynx %u"macro 4 set browser "urxvtc -e mpv --ytdl-format='bestvideo[height<=1440][ext=webm]+bestaudio[ext=webm]/best[ext=webm]' --cache=no --fs %u"; open-in-browser-and-mark-read ; set browser "lynx %u"macro 5 set browser "urxvtc -e mpv --ytdl-format='bestvideo[height<=2160][ext=webm]+bestaudio[ext=webm]/best[ext=webm]' --cache=no --fs %u"; open-in-browser-and-mark-read ; set browser "lynx %u"macro 6 set browser "urxvtc -e mpv --ytdl-format='bestvideo[height<=4320][ext=webm]+bestaudio[ext=webm]/best[ext=webm]' --cache=no --fs %u"; open-in-browser-and-mark-read ; set browser "lynx %u"macro 0 set browser "urxvtc -e mpv --ytdl-format='bestaudio[ext=webm]/best[ext=webm]' --video=no --cache=no %u"; open-in-browser-and-mark-read ; set browser "lynx %u"----------
Ami a bestvideo-t erinti, ez egy egyszerubb, beszedesebb verzio, ami szelesebb korben, de termeszetesen szabalyokon belul mukodik, elonyben reszesitve a 60 fps lejatszast, amikor az elerheto.
A
bestvideo[height<=720][ext=webm]+bestaudio[ext=webm]szekcio felel a DASH video + audio egyeni kombinaciojaiert. De elofordul olyan eset, amikor nem erheto el free (vp9/webm) DASH video, de ayoutube-dlkenytelen valamit megjeleniteni, ami nyilvan a non-free (h264, mp4) lesz. Ha ezt nem szeretnenk, akkor meg kell hatarozni a/best[ext=webm]erteket. Ezaltal azok a videok kerulnek lejatszasra, amely itag erteke tartalmaz egyarant video es audio savot is. Tehat ha nincs free DASH video, akkor ezen formaban is lesz free opcionk (vp8/vorbis). Mivel ez ilyen esetekben ez csak 360p szokott lenni, kulon felesleges meg felbontasra is szabalyt beallitani.Ami az audio-only-t illeti, itt is hozza kellett irni a
/best[ext=webm]opciot, mert ha nincs free (opus/vorbis) DASH audio, akkor non-free (aac, m4a) kerul lejatszasra. Ebben az esetben kenytelen vagyok lejatszani azt a savot, amit tartalmaz videot is. De mivel arra nincs szukseg igy hozzatettem a--video=noopciot.Osszegezve tehat, a fenti modon, YT-rol csak free format kerul lejatszasra a kivant felbontason, termeszetesen ha az elerheto.
-
van itt olyan, aki nálam jobban ért a wine-hoz? egy programot kellene futtatnom, de nem megy.
-
törölt tag
válasz
spammer
üzenetére
Ha nem itthon vagyok, akkor 250k all rendelkezesre. Ezzel a 720p vp9 + opus 160 kbps-t a legtobb esetben akadas nelkul nezem, de akkor semmi masra nem marad semmi. Meg egy
muttis lassan csatlakozik. Erre a kombinaciora is jobb lenne 280-290k. Es a CPU miatt sem teljesen mindegy melyik felbontasban nezem, annak ellenere, hogy 1440p-ig jo vagyok.
Új hozzászólás Aktív témák
- HIBÁTLAN iPhone 16 Pro Max 256GB White Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, 92% Akkumulátor
- Gyönyörű iPhone 13 128GB Fehér - 12 hónap JÓTÁLLÁS - Kártya független
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 256GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3963
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4062
- Apple iPhone 15 Pro 128 GB 1 év Garancia Beszámítás Házhozszállítás
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
De nem azert mert o is olyat hasznal, hanem mert arra BBB nelkul felmegy a libreboot. 
Mégiscsak kicsi a Parabola szoftverkínálata, vagy mi az áttérés oka?

Ha lenne ilyen, akkor se tudnám kiszedni... egyszerűen nem jön le a teteje, hiába csavartam ki mindent, ami forgott! Majd megfuvatom ipari levegővel a ventit, aztán bespriccelek neki rengeteg wd40-et, vagy megjavul vagy nem.