- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Fogkefe: elektromos vagy manuális?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
Új hozzászólás Aktív témák
-
Apollyon
Korrektor
válasz
#59070464 #8597 üzenetére
Már volt pár hónapja / éve erről éles vita itt a topikban a systemd-ről meg úgy a Lénárt "munkásságáról". Szét akarja csicskítani a linuxot az a féreg a xarjaival. A red hatre is neheztelek emiatt, már kezd olyan lenni az is mint az m$. Feljön ez a téma nagyon elgurul nálam a gyógyszer.
Jelenleg ennyit tudsz tenni: Without Systemd – bár biztos ismered.
-
törölt tag
Systemd comes from Red Hat. Red Hat, in the Linux world, is the company with the largest ties to the US government and the various state security organizations around the world--including NSA. The US government (DoD) is Red Hat's number one customer. Red Hat also happens to be Lennart Poettering's employer.
...almost impossible to build a modern distro with current software without pulling in systemd as a dependency.
Amennyiben ez igy van (es miert ne lenne), hogyan hasznalhatjak a systemd-t az entirely free disztribuciok?
-
Istju
senior tag
Tudtam, az Arch-openrc -ről, azzal is kezdtem. Első nekifutásra nem sikerült, a telepítés. Lehet a rEFInd miatt, már nem tudom. Anno sürgősen kellett a gép, egy 2-3 éves Arch-ot akartam átállítani Openrc-re, sikertelenül. Gyorsan rádobtam a Manjaro Openrc -t azóta ez van, hibamentesen működik.
-
F34R
nagyúr
Annyit meg hozzatennek, hogy Arch-n nem lehet megoldani teljesen hogy kiiktasd a systemd-t.
Ugyanis amikhez kell a fuggosege, azt ugy oldja meg hogy libsystemd csomagot felrakja, igy attol fuggetlenul hogy nem az az init a programok telepulnek es azt a lib-t fogjak hasznalni.
(Ez azert kell mert nem fogjak atforgatni az osszes csomagot, hogy mukodjon az eudev libjeivel, mert nem is ez a fo vonal naluk, paran csinaltak egy alternativat akiknem nem tetszik a D.)Es amennyiben nem az open-source driver-t akarod hasznalni, pl Nvidia kartyadon akkor sajnos a xorg is marad systemd libbel.)
-
F34R
nagyúr
Archnak is van Openrc variansa (csak viszonylag kevesen tudnak rola.)
Systemd nelkul??? minden jobb... ha az udev-t is tudnam szamuzni akkor meg boldogabb lennek.
(Gentoo-n sikerult)Ha egyszer oda keverednel akkor csak szolok nem az igazi az OpenRC integracio... (az megintcsak masik dolog, hogy 0.17-tol elbasztak az egeszet..... most 0.23-nal tartanak es valtozott egy csomo dolog benne), de meg igy is jobb mint a F*ckmysystemd.
-
Próbálta már valaki a bitcoin-ra specializált disztrót, a BitKey-t?
Anyám, mik vannak.....
-
d3zs0
tag
-
spammer
veterán
válasz
#59070464 #8586 üzenetére
Azért a Chromium sem olyan hú de fasza: gcarq/inox-patchset
-
A legjobb nyílt forráskódú webes böngészők Linuxra 2016-ban
Érdekes, hogy a Google Chrome van első helyen.
-
F34R
nagyúr
Ilyen nincs.... tudtam ha en meg az {e}udev osszekerul abbol elobb utobb bajom szarmazik.
Oktober ota tokeltesen teszi a dolgat a Voidlinux.... majd a het elejetol egyszercsak ugy dont hogy a halozati interfeszt lelovi.... de ugy hogy boot utan nem is tudom hasznalni, halokartya led narancssargan villog... majd nehany ora mulva felkapcsolja (gyari kernel, initramfs-el)
Azt mar elertem, hogy a mai nap par perc eleg volt neki (sajat forgatott pf-kernel initramfs-nelkul)dmesg
[ 6.516062] udevd[2219]: starting version 3.2.1
[ 6.517460] udevd[2219]: starting eudev-3.2.1
[ 6.728975] r8169 0000:03:00.0 enp3s0: link down
[ 6.728976] r8169 0000:03:00.0 enp3s0: link down
[ 6.729016] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): enp3s0: link is not ready
[ 9.793765] r8169 0000:03:00.0 enp3s0: link up
[ 9.793777] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_CHANGE): enp3s0: link becomes readyEngem szerintem ver a sors vele
-
cami][us
senior tag
Áramszünet volt arch frissítés közben. Remélem sikerül kijavítani, mert a legritkább békanyomat és a himalájai barlangrajz gyűjteményemért is kár lenne és a backup is badsectoros.
-
Kezdő fejjel én úgy gondolom, hogy scriptekkel, csomagfordításokkal, szerverekkel kapcsolatos kérdések kerülnének a Haladóba! Aminek meg van saját topikja, az oda. Kivétel ez alól az összevonandónak szánt topikok, Mint, Ubuntu, eOS.
Ha van ötlet arra, hogy mi legyen szerintetek Haladó téma, azt ne titkoljátok, mert ha nem áruljátok el, akkor csak a magam fafeje után tudok menni!
-
Apollyon
Korrektor
válasz
ubyegon2 #8557 üzenetére
"Ők az eredeti nagyobb átalakításra gondolva döntöttek a mostani mini reformról,"
Szerintem csak nem akarták bezárni az ubuntu és a mint topikokat, mert hogy nagy látogatottságúnak számítanak. Attól még ugyanúgy lehet nyitni egyéb más topikot (amennyiben persze indokolt) és az összefoglalót is kedvetekre alakíthatjátok ahogy eddig is. Ők mindössze annyit nem támogattak, hogy nem zárják be a meglévő topikokat, ennyi.
(#8559) spammer: Sőt, az ott lévő összefoglalót sem lehet lenyitni, de gondolom lezsónak van hatmillió más dolga is, szóval majd egyszer meg lesz oldva.
-
spammer
veterán
válasz
ubyegon2 #8558 üzenetére
Köszi, nem tudtam, hogy közben rejtett topik lett. Bár ettől még topikgazdáknak listázhatná.
Egyébként szerintem ne vegyétek annyira rossz néven a döntést. Nekik biztonságosabb/egyszerűbb az, ha nem piszkálják a jelenlegi rendszert. Ez van.
Az abszolút kezdőből azért lehetne simán kezdő topik, kicsit több kérdés elférhetne, már az is valami.
-
Amit ott indokként írnak, az köszönőviszonyban sincs azzal, amit te beterjesztettél.
Ők az eredeti nagyobb átalakításra gondolva döntöttek a mostani mini reformról, egész egyszerűen azért, mert a mostani kérésedet nem tudták volna milyen indokkal leseperni, de le akarták. Viszont névváltoztatást engedélyeznek! Plusz a másik általad tervezett topikot újként meg lehetne csinálni.
és korábbi tapasztalatok szerint a kialakult közösségek tagjai nem szoktak felhőtlenül örülni annak, ha összevonásra kerülnek más területekkel
Az abszolút kezdő, Mint, Ubuntu és eOS topik az egy kialakult közösség. A szavazásról is írtuk, hogy nem lehet a mostani esetnél figyelembe venni.
Sajnos, ahogy a Tg topikban is írtam, qrva nagy ellenszél vagy ellenszenv volt felfedezhető velünk szemben, az OK, hogy én kicsit ércesebben is próbáltam néha érvelni....
-
Apollyon
Korrektor
-
spammer
veterán
Érdekes, nincs elmentve nálam a TG topik, a PH keresője meg csak a TG Off topikot dobja ki (meg pár másikat, a topikgazda szóra keresve). a sima TG topikot nem listázza. Guglival kellett megkeresnem a topikot.
Na hát akkor ez ennyi, bambano is megnyugodhat, hogy nem árasztják el a noobok a haladó topikot és tud majd foglalkozni a gép elcsendesítésével.
-
lev258
veterán
Csak jelzem, hogy tudjatok róla.
A kezdő Linuxos részleg átalakítására vonatkozó terveinket és érveinket nem fogadták el. Eszerint a topikokat tekintve minden marad úgy, ahogy jelenleg. Személy szerint nagyon sajnálom, hogy így alakult. -
válasz
bambano #8544 üzenetére
majd lesz nyekergés, hogy egyre több topicban nem lehet segítséget kapni.
Én nem aggódnék, minden kezdet nehéz. Kezdetben volt a Nagy Linux Topik, aztán levált belőle a kezdő, lettek ezer más egyéb Linuxos topikok....és egyszer csak valaki nyitott nemrég egy off topikot is.
Gondoltad volna, hogy a nagy öregek itt fognak kotlani mind az off-ban?hogy nem a topicokat kellene megreformálni, hanem az ignorant fórumozókat.
No, ez meg már inkább lehetetlen kategória.
(mindig lesz readonly és writeonly fórumozó.....)
-
bambano
titán
válasz
Apollyon #8545 üzenetére
"Routert jelenleg többen használnak mint linuxot.": ez ugye matematikailag kizárt.
csak a saját véleményemet tudom mondani: én biztosan nem fogom minden nap elolvasni és megválaszolni ugyanazt az 5 kérdést, ami például a topicnyitóban is megvan. vagy egy oldallal előrébb. vagy két válasszal előrébb.
-
bambano
titán
válasz
ubyegon2 #8537 üzenetére
vagy el lesznek hajtva, vagy azok fogják otthagyni a haladót, akik tudnának válaszolni.
majd lesz nyekergés, hogy egyre több topicban nem lehet segítséget kapni.én pl. kifejezetten nem érdeklődöm olyan kérdések iránt, amelyekre a választ kis erőfeszítéssel meg lehetne találni. példa: milyen routert vegyek topic, ahol ugyanazt a néhány kérdést és választ pörgetik a writeonly userek. abból a topicból kiindulva az is előfordulhat, hogy nem a topicokat kellene megreformálni, hanem az ignorant fórumozókat.
-
törölt tag
Tervezem, hogy ma kiprobalok egy Arch installt SD karyara telepiteni. Kivancsiva tett a sebessege. Erezhetoen megnott az X200 sulya a proba HDD-tol. A kartya egyebkent gyors: Lexar 1000x 16G, de az olvaso, amiben hasznalni tudom, amirol (ritka kivetellel) bootol is OS, sajnos nem nagy eresztes.
Szoval, ezt a 16G-t ti milyen aranyban osztanatok el, kihasznalva annak teljes kapacitasat? Milyen particiokat helyeznetek el kulon es azokat milyen filerendszerrel hasznalnatok? Swap nem kell es a /home is csak egyetlen user konfiguracioknak lenne fenntartva, nagyobb meretu A/V tartalmakat az SD-n nem feltetlen tarolnek.
En erre gondoltam, ilyen sorrendben:
/boot
/
/var
/homeEncryption durvan mennyit rontana a sebessegen? Korabban valaki allitotta, hogy coreboot / libreboot nelkul is tudott /boot particiot titkositani. Ezt hogyan sikerult? Ugyanis az emlitett BIOS-ok egyik feature ez a lehetoseg, nelkule ugy hiszem nem kivitelezheto.
-
Vladi
nagyúr
válasz
bambano #8529 üzenetére
Akkor az erkélyre. Vagy beburkolod az egészet tojástartóval.
S ha a gépet halkítanád? anno engem is idegesített, kicsit ráálltam és egész jó eredményt tudtam elérni. egy bizonyos pontig elég jó áron el tudsz menni, de a fölött minden decibel exponenciálisan növeli a költésgeidet.
-
bambano
titán
"mondjuk pc-n nagy hasznat nem latom": pont az lenne a haszna, hogyha nagyobb távolságot tudnék tartani a monitor meg a gép között, akkor a gépet kiraknám az előszobába, a szobámban meg lenne a monitor. thunderbolthoz létezik optikai drót is, amivel akár 30 méterre is elrakhatnám a zajgenerátort.
a mostani gond, hogy itt zúg egész nap ez a dög és már unom. "ahhoz" képest nem hangos, csak ahhoz képest, hogy folyamatosan megy.
-
F34R
nagyúr
válasz
bambano #8520 üzenetére
Nekem konkretan nincs, de pl az Apple termekei is igy mukodnek, csak most ugye USB-C-n video is atmegy, eddig csak adat ment keresztul rajta ugyanugy mint Thunderbolt 2-n.
Most az uj szabvannyal hasznalhatok a thundeboltos eszkozok Type-C csatlakozoval.
Szerintem efele nezelodj.
[link]viszont a lapra kell egy type-c meg egy docker amibe mennek az input devices.. meg type-c kabellel tovabb monitorra. (ergo egy olyan minitor is kellhet.)
mondjuk pc-n nagy hasznat nem latom, inkabb a kovetkezo Oculus Riftnel lesz jo mert akkor a harom kabel helyett lesz egy es slussz.
-
F34R
nagyúr
válasz
bambano #8513 üzenetére
Persze, hogy az hiszen Windows Servert hasznal
Igen teljesen jo megoldas egy bizonyos szint felett.
Here's how Thunderbolt 3 is different from its predecessors:
The Mini DisplayPort connection type has been ditched in favor of a USB-C connection type.
All Thunderbolt 3 cables will work as USB-C cables.
All USB-C cables will work as Thunderbolt 3 cables as long as they are good quality cables.
Thunderbolt 3 has a top data transfer speed of 40Gbps as long as the cable is 0.5m (1.6 ft.) or shorter.
For 1m (3.2 ft.) or longer cables, Thunderbolt 3 supports passive (cheaper) ones that have a top speed of 20Gbps, and active cables (more expensive) that retain the 40Gbps speed.
Thunderbolt 3 is backward-compatible with earlier versions of Thunderbolt, but due to the new port type, adapters are required to use legacy Thunderbolt devices.
Any USB-C device (like a Google Pixel) plugged into a Thunderbolt 3 port will function normally.
Since Thunderbolt 3 devices use discrete Thunderbolt chips to function, they will not function if plugged into a USB-C port.All versions of Thunderbolt allow for daisy-chaining up to six devices together to a host and in addition to data, can also carry Hi-Def video and audio signals.
-
-
lev258
veterán
Sziasztok.
A korábban emlegetett reformot megpróbáljuk januárban véghezvinni (kezdő szinten), meglátjuk mennyire lesznek vevők rá az oldal urai. Ami történne: a Mint, Ubuntu és Elementary topikok "megszűnnének", egy kezdő topik lenne konkrét alapelvekkel, valóban kezdő jelleggel (új kezdő topik lenne a legjobb, tiszta lappal indulva, de kicsi az esélye), amibe beleolvadnának. Lenne emellett egy speciálisabb témájú Alkalmazások, játékok és design Linuxon topik, értelemszerűen. És persze számítanánk a Haladó topikra, az előző kettőbe nem illő témák számára. -
törölt tag
AUR-bol telepitettem a Vivaldi-t kiprobalasra. Terminalbol inditva a kovetkezo hibat kapom:
Illegal instruction (core dumped)
Erre pedig a log az alabbiakat mondja, amivel fogalmam sincs mit kezdjek.
Jan 15 22:50:18 localhost kernel: traps: vivaldi-bin[15730] trap invalid opcode ip:5585fa388db1 sp:7ffdfe7d0a40 error:0 in vivaldi-bin[5585f77a5000+6c66000]
Jan 15 22:50:18 localhost systemd[1]: Started Process Core Dump (PID 15732/UID 0).
Jan 15 22:50:18 localhost kernel: traps: vivaldi-bin[15721] trap invalid opcode ip:55618892d5cb sp:7ffd491e2800 error:0 in vivaldi-bin[556186f8f000+6c66000]
Jan 15 22:50:18 localhost systemd[1]: Started Process Core Dump (PID 15734/UID 0).
Jan 15 22:50:18 localhost systemd-coredump[15733]: Process 15730 (vivaldi-bin) of user 0 dumped core.
Stack trace of thread 1:
#0 0x00005585fa388db1 n/a (vivaldi-bin)
#1 0x00005585f8df08b9 n/a (vivaldi-bin)
#2 0x00005585f94ca9a6 n/a (vivaldi-bin)
#3 0x00005585f94cbb34 n/a (vivaldi-bin)
#4 0x00005585f94ca760 n/a (vivaldi-bin)
#5 0x00005585f82efced ChromeMain (vivaldi-bin)
#6 0x00007f4d8f32e291 __libc_start_main (libc.so.6)
#7 0x00005585f82efbbd _start (vivaldi-bin)
Jan 15 22:50:19 localhost systemd-coredump[15735]: Process 15721 (vivaldi-bin) of user 0 dumped core.
Stack trace of thread 15721:
#0 0x000055618892d5cb n/a (vivaldi-bin)
#1 0x000055618892c791 n/a (vivaldi-bin)
#2 0x000055618892cdce n/a (vivaldi-bin)
#3 0x000055618863e822 n/a (vivaldi-bin)
#4 0x0000556188644c3f n/a (vivaldi-bin)
#5 0x000055618863df78 n/a (vivaldi-bin)
#6 0x0000556188cb5b34 n/a (vivaldi-bin)
#7 0x0000556188cb4760 n/a (vivaldi-bin)
#8 0x0000556187ad9ced ChromeMain (vivaldi-bin)
#9 0x00007fb6045e0291 __libc_start_main (libc.so.6)
#10 0x0000556187ad9bbd _start (vivaldi-bin) -
törölt tag
Koszi sracok, a zathura-t ki is probaltam +zathura-poppler-pdf. A program weboldalan lattam utalast a mupdf-re, ahogy a kollega emliti is, amit meg versenyben hagytam. A xpfd-t nem talaltam a taroloban. De megneztem a weboldalon a screenshot-okat. A menu gombok miatt nem tetszik, azokra nincs szukseg.
-
F34R
nagyúr
A zathura is a mupdf-t hasznalja egy backened csak... szerintem maradjon a mupdf. Poppler-le tehetsz meg egy probalkozast... zathura-poppler.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Gyúrósok ide!
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Google Pixel topik
- Házimozi belépő szinten
- Amazfit Balance - ár-érték egyensúly
- További aktív témák...
- HP Elitebook 745 G3 érintőképernyős laptop (14FHD/I5-G6/8GB/256SSD)
- RTX 4090 / RTX 3090 videokartya hütő ventivel olcson! Dobozzal!
- Thinkpad T14s Gen4 14" FHD+ IPS i5-1345U 16GB 512GB NVMe ujjlolv gar
- HP Elitebook 840 G3 laptop (14FHD/I5-G6/8GB/256SSD/Win11)
- Eladó Samsung Odessey G6 S27DG600SU Monitor!
- BenQ PD-3200-U Monitor - Designer 4K 32"
- ÚJ Lenovo ThinkPad X13 Gen 5 - 13.3" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- 13-14" Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470 - i7-G7 I 16GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest