- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- aquark: Jó platformer játékokat keresek!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- skoda12: Webshopos átverések
- GoodSpeed: iPadOS 26 A Liquid Glass varázsa
- sellerbuyer: Nem veszélytelen a RAM duplázás de vajon megéri?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rimuru
veterán
-
Rimuru
veterán
válasz
#59070464 #9209 üzenetére
Archater, ez tetszik.
Mintha tudnad miet az a profilkepem ami.
Amugy nem kell minden nap frissiteni es akkor meg van oldva, talan idoben eljut hozzad az info, vagy frissites elott mindig megnezed, stb.
Ismeros csinalja/ta hogy naponta tobbszor ranez van-e mar valami (nem hir hanem -Syu), de minek?
-
spammer
veterán
-
BoB
veterán
válasz
#59070464 #9164 üzenetére
"De ha torlom -Rs kapcsolokkal, akkor ez mindig itt marad:
/usr/local/bin/cmus
/usr/local/bin/cmus-remote"Még szép, mivel a pacman nem használja a /usr/local -t. Arch tartja magát a FHS szabványhoz, ide semmi sem települ gyárilag, csak amit a júzer külön telepít (pl maga forgatja)
-
F34R
nagyúr
válasz
#59070464 #9167 üzenetére
valamit nem jol csinlasz.
/usr/local/bin azert rakja mert a PATH-be nem irtad ad helyet, es default oda forgatja a binarisokat.
tehat gitrol leszeded es make-el leforgatod akkor az ott fog lenni, nem csak a cmus.
yaourt-ot hasznalsz pl? mert o fakeroot-al rakja fel a csomagkat es akkor nem is kell hozza semmi root jog. -
Rimuru
veterán
válasz
#59070464 #9164 üzenetére
Mar tobb mint 2 eve nincs --asroot kapcsolo, mit ganyoltal hogy rootkent futtatod? (mar ha igy van, de "mindig root voltam"-rol erre kovetkeztetek)
Ugye azt is tudod hogy miert AUR? (Arch User Repository) Barki rakhat fel cosmagot, ami hibas is lehet, a keszito, meg aki fel akarja rakni felel erte. (ezzel most nem azt mondom hogy a cmus-git hibas, nem ismerem)
Csak ugy /usr/local-ba nem szoktak pakolni nezz utana mire lenne, viszont megmagyarazza a kulonbozo verziokat, PATH-ban elorebb van a /usr/local/bin mint a /usr/bin.Apollyon: Valami hint? politikai temara probaltam keresni de nem jott ilyen.
-
F34R
nagyúr
válasz
#59070464 #9155 üzenetére
hi-rest mar hallotam egyszer eletemben, csak nem volt megfelelo a meghajtas.
(#9156) Apollyon
A KRK az studio monitor, nem audiophile-re valo de ide lehet sorolni a Genelec-t is mert atomdraga de nagyon szep hangja van. Leginkabb masteringre valo es nem szelesspektrumu zenehallgatasra.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
#59070464 #9155 üzenetére
Amiről te beszélsz már az a kategória, ami csak akkor éri meg, ha mocskosul tele vagy pénzzel.
Régebben belenéztem a stúdiózásba, és az a tapasztalatom hogy 0-tól egymillióig szinte mindegy mit veszel, nem fog akkora élményt nyújtani a berendezés hogy megérje. Ahol már tényleg kijön a különbség az millió felett van, legalábbis régen volt valami cucc 1,2 misiért, az már tudta amit kellett. Na ezeken már megéri hallgatgatni az ütős forrásokat.Vannak 3 utas KRK monitorok, 120 körül / pár, azok jók, használtan olcsóbb. Szerintem ennél többet nem igazán érdemes adni flac-hez. Az mp3 mondjuk tényleg mintha gyengébben szólna rajta, de nem nyomtam vaktesztet sosem
-
spammer
veterán
válasz
#59070464 #9136 üzenetére
"Ugy latom te AUR-bol telepitetted. Mi az oka?"
Az, hogy anno kellett egy funkció, ami nem volt benne a stabilban, így felraktam AUR-ból a git verziót. De amúgy a legtöbb napi szinten használt felhasználói programom git-es, mert így kényelmesebb, mint a release-re várni. Nem frissítem állandóan őket, de ha kell valami miatt az újabb, akkor csak ráengedem a pacaurt és kész.
"tmux: C-a helyett M-x-ra vim conflict van kollega. "
Nem tudom, mire gondolsz, nekem semmi nem tűnt fel.
(#9139) NewmanHD: ilyen hosszút inkább pastebinre vagy gistre rakj legközelebb.
-
Rimuru
veterán
válasz
#59070464 #9131 üzenetére
Videokkal nincs gond, azt ugye publikalas elott fel szoktak tolteni van ideje feldolgozni, live streamre gondoltam, itt van sok random tobb nezz meg parat, nagy reszuknel biztos nincs. Van olyan is ami mar 2 hetes es meg nincs webm, ennyi ido alatt csak vegezhetnenek a szerverek. Amugy az eddigi tapasztalat az hogy webm kerul ki legkesobb, de masnap mar szokott lenni (legalabbis eddig igy volt).
-
spammer
veterán
válasz
#59070464 #9131 üzenetére
Tmux: nálam
Alt-x
a prefix, egymás felett vannak a gombok.Mondjuk nem nagyon használom a tmuxot, de azért jó, ha van.
Amúgy vim júzerek: az ESC gombot remélem átbindeltétek és nem nyúlkáltok fel az ESC-ig minden alkalommal.
Számomra pl. a Caps Lock hasztalan, ezért már system-wide az az ESC gombom.
Ja és amúgy jó, hogy a w3m-nak vannak olyan funkciói, amik nincsenek dokumentálva normálisan (siteconf, cgi-bin). Ha érdekel, a cuccaim között találsz néhány gyorskereső funkciót w3m-hez, pl.:
GOTO_URL: ph:keresőszó
és a ph keresőt fogja használni (logout domain van beállítva, de nyilván átírható bármelyik ph-s oldalra a domain cím).GOTO_URL: d:keresőszó
és a duckduckgo-n fog keresni.stb.
szerk: pedig úgy emlékszem van URL listázó w3m-ben. A v gombbal pedig nekem mutatja a forrást.
szerk2: igen van:LIST
parancs
LIST Show all URLs referenced -
-
Apollyon
Korrektor
válasz
#59070464 #9029 üzenetére
A viber ui-ja szerintem is hányinger. De a faxbúkot mindennél jobban utálom, társadalmi pöcegödör. A wacapp meg faxbúk related, szóval nálam az is kiesik.
De most már amúgy is tök mindegy, nincs semmi ami internetre kötve úgy működik ahogy kéne, az egész web szét van csicskítva hogy jó legyen a kémhuszároknak. -
Apollyon
Korrektor
válasz
#59070464 #9025 üzenetére
Így van, ahogy a kolléga mondja, nekem ez speciel androidra kéne.
De amúgy ez az egész katasztrófa. Nem hiszem el, hogy egyszerűen semmilyen módja nincs a feltörhetetlen kommunikációnak. Mármint a nehezen feltörhetőnek. Erre még a Signalt is megcsicskítják, pedig erre is nehezen vettem már rá a másik felem.
Érdekes, hogy a linkelt cikkben a viber nincs a felsorolásban, ezek szerint ők önként és dalolva szinkronizálnak usákiába. -
spammer
veterán
válasz
#59070464 #8835 üzenetére
Egy nyugodtabb élet reményében:
pacman -Rns libreoffice-fresh
pacaur -y sc-imNa jó, csak vicc volt, azért a LO-t nem pucoltam le, de ez az ncurses-es, vim-style táblázatkezelő elég érdekesnek néz ki.
szerk: ja és ha már vicc:
Mit mondasz egy nőnek, akinek monokli van a szeme alatt? Semmit, már kétszer elmondtad.
-
spammer
veterán
válasz
#59070464 #8843 üzenetére
Azért túlzás lenne azt mondani, hogy használom, mivel X indítva van, így a GUI-s böngésző megy (jelenleg még a luakit, de már az utolsókat rúgja; felkészül a qutebrowser), viszont amikor régebben próbálgattam a CLI böngetőket, akkor a w3m nyert. Számomra kényelmesebb, jobban konfigurálható. De persze nyilván nem vagyunk egyformák, nem akarlak én rábeszélni vagy ilyesmi, csak poénnak szántam.
Tudom, hogy a lynx-nek pont nincs olyan függősége, de én mindent ezzel pucolok és akkor nem kell foglalkozni azzal, hogy van-e függőség vagy nincs.
alias pacrm='sudo pacman -Rns'
aztán jó napot kívánok. (Ízlés szerint lehet sudo nélkül is.)
BTW,
-n
opció:"pacman saves important configuration files when removing certain applications and names them with the extension: .pacsave. To prevent the creation of these backup files use the -n option:"
"Note: pacman will not remove configurations that the application itself creates (for example "dotfiles" in the home folder)." - Pacman#Removing_packages
Ami fontos számomra, amit módosítok, az úgyis a home-ban van (meg a GH-n), ezért nincs szükségem hátrahagyott fájlokra.
-
spammer
veterán
válasz
#59070464 #8819 üzenetére
"Nem mukodik. Arra gondoltam, hogy a problema eredete lehet-e az, hogy az urxvt default feher hatteru, mig a lynx default fekete?"
A urxvt default fehér, de neked be vannak állítva a színek, így ez nem számít.
"Olvastam valahol, hogy az /etc/lynx.lss file-ban uncommenteljem az alabbi ket sort"
Nem uncommentelni (engedélyezni) kell, hanem pont fordítva, törölni vagy commentelni:
idézet a lynx.lss-ből:
# If you really want the terminal's default colors, and if lynx is built using
# ncurses' default-color support, remove these two lines: -
spammer
veterán
válasz
#59070464 #8811 üzenetére
Inkább itt válaszolok. Ez szerintem is kicsit haladóbb téma (bár nyilván nem expert szint
).
"Szoval szeretnek egy kis iranymutatast kerni a terminal szinezese temaban. A jelenlegi celom pedig nem titkoltan az lenne, hogy amit az urxvt-re konfiguralok az .Xresources-ben, az minden urxvt-ben megnyitott programra ervenyes legyen."
Ez alapból úgy van. Az Xresources-ban minden színből kétfajta variáció van:
URxvt.color0: színkód
URxvt.color8: színkóda color0 a black, a color8 a brightblack. Utóbbi nálad a szürke szín. Mutt-ban valahogy úgy kellene variálnod a színbeállításokat, hogy a color0-át használja a megfelelő helyeken (ha feketét akarsz). Lynx-et passzolom, de gondolom ott is be lehet állítani a színeket.
-
spammer
veterán
válasz
#59070464 #8796 üzenetére
Minimális különbség van (mindkettő többször mérve):
time youtube-dl --get-duration https://www.youtube.com/watch?v=mRnMg2V9n-E
3.72s user 0.16s system 89% cpu 4.342 totaltime ./__main__.py --get-duration https://www.youtube.com/watch?v=mRnMg2V9n-E
2.43s user 0.15s system 85% cpu 3.017 totalEz csak az időtartam lekérdezése.
A böngetőben azonnal indul egy yt videó, de az ytdl extractornak kell idő, amíg az adatokat ki tudja nyerni és esetleg át tudja adni a lejátszónak (meg amíg a lejátszó is elindul és elkezd cache-elni). Sajnos nálam is több másodperc, amíg elindul így egy videó.
-
vargalex
félisten
válasz
#59070464 #8731 üzenetére
Itt elég egyértelműen le van írva: "The project is entirely free and open-source, licensed under the GPL."
A libreCMC faq oldalán olvashatókat viszont kicsit ködösítésnek érzem. Nem írják meg, hogy mik azok a non-free komponensek. Ha jól sejtem, akkor a régi brcm-2.4 platformra gondolhatnak, ami már régen nem támogatott és nem is fordítható. Ebben volt closed source broadcom wifi driver. Nem véletlen, hogy nem nagyon van broadcom alapú támogatott hardware.
-
bambano
titán
válasz
#59070464 #8731 üzenetére
nem tudom, hogy mire elég, nekem az rb600 elviszi a 300 megás digi csomagot, viszont rb600-at már nem kapsz, csak max. használtan. a 800-as erősebb, hogy az mit bír, nem tudom. viszont ezt a 600-ast simán megfektetem a 300-as digi fölötti egy openvpn-nel.
ezért lehet jobb vétel a hex, lényegesen olcsóbb és újabb, ezért gyorsabb. vagy a 3011, ami az otthoni routereknél egy erősen várt felsőkategóriás darab.
az tutti, hogyha kinövöm ezt a mostani routeremet, akkor a következő az pc lesz. nem fogok se pénzt, se áramot pazarolni egy másik routerre.
-
spammer
veterán
válasz
#59070464 #8680 üzenetére
Egy "picit" tartalmasabb videóra számítottam. Látom van még pár fél perces videója erről, amiben elmondja, hogy ha valaki kíváncsi, akkor kommenteljenek és akkor csinál majd róla videót. Bírom az ilyet. Csinál több, mint 10 percnyi videót a kb. semmiről, amiben a lényegi információ egyenlő egy képpel és egy sornyi szöveggel.
-
F34R
nagyúr
-
Apollyon
Korrektor
válasz
#59070464 #8597 üzenetére
Már volt pár hónapja / éve erről éles vita itt a topikban a systemd-ről meg úgy a Lénárt "munkásságáról". Szét akarja csicskítani a linuxot az a féreg a xarjaival. A red hatre is neheztelek emiatt, már kezd olyan lenni az is mint az m$. Feljön ez a téma nagyon elgurul nálam a gyógyszer.
Jelenleg ennyit tudsz tenni: Without Systemd – bár biztos ismered.
-
spammer
veterán
válasz
#59070464 #8586 üzenetére
Azért a Chromium sem olyan hú de fasza: gcarq/inox-patchset
-
tvamos
nagyúr
-
Apollyon
Korrektor
-
spammer
veterán
válasz
#59070464 #8444 üzenetére
Azok a parancsok végrehajtódnak és befejeződnek, amikor a script lefutott.
Ha környezeti változót akarsz beállítani, akkor bashrc-be, bash_login-ba, profile-ba vagy egyéb megfelelő helyekre told be, és akkor login után/interaktív shell nyitásánál beállítódik.
szerk: lekéstem. ja, profile jó.
-
törölt tag
válasz
#59070464 #8399 üzenetére
Sorry, veglegesitett modositas:
macro 1 set browser "urxvtc -e mpv --ytdl-format='bestvideo[height<=480][ext=webm]+bestaudio[ext=webm]/best[ext=webm]' --cache=no --fs %u"; open-in-browser-and-mark-read ; set browser "lynx %u"
macro 2 set browser "urxvtc -e mpv --ytdl-format='bestvideo[height<=720][ext=webm]+bestaudio[ext=webm]/best[ext=webm]' --cache=no --fs %u"; open-in-browser-and-mark-read ; set browser "lynx %u"
macro 3 set browser "urxvtc -e mpv --ytdl-format='bestvideo[height<=1080][ext=webm]+bestaudio[ext=webm]/best[ext=webm]' --cache=no --fs %u"; open-in-browser-and-mark-read ; set browser "lynx %u"
macro 4 set browser "urxvtc -e mpv --ytdl-format='bestvideo[height<=1440][ext=webm]+bestaudio[ext=webm]/best[ext=webm]' --cache=no --fs %u"; open-in-browser-and-mark-read ; set browser "lynx %u"
macro 5 set browser "urxvtc -e mpv --ytdl-format='bestvideo[height<=2160][ext=webm]+bestaudio[ext=webm]/best[ext=webm]' --cache=no --fs %u"; open-in-browser-and-mark-read ; set browser "lynx %u"
macro 6 set browser "urxvtc -e mpv --ytdl-format='bestvideo[height<=4320][ext=webm]+bestaudio[ext=webm]/best[ext=webm]' --cache=no --fs %u"; open-in-browser-and-mark-read ; set browser "lynx %u"
macro 0 set browser "urxvtc -e mpv --ytdl-format='bestaudio[ext=webm]/best[ext=webm]' --video=no --cache=no %u"; open-in-browser-and-mark-read ; set browser "lynx %u"
----------
Ami a bestvideo-t erinti, ez egy egyszerubb, beszedesebb verzio, ami szelesebb korben, de termeszetesen szabalyokon belul mukodik, elonyben reszesitve a 60 fps lejatszast, amikor az elerheto.
A
bestvideo[height<=720][ext=webm]+bestaudio[ext=webm]
szekcio felel a DASH video + audio egyeni kombinaciojaiert. De elofordul olyan eset, amikor nem erheto el free (vp9/webm) DASH video, de ayoutube-dl
kenytelen valamit megjeleniteni, ami nyilvan a non-free (h264, mp4) lesz. Ha ezt nem szeretnenk, akkor meg kell hatarozni a/best[ext=webm]
erteket. Ezaltal azok a videok kerulnek lejatszasra, amely itag erteke tartalmaz egyarant video es audio savot is. Tehat ha nincs free DASH video, akkor ezen formaban is lesz free opcionk (vp8/vorbis). Mivel ez ilyen esetekben ez csak 360p szokott lenni, kulon felesleges meg felbontasra is szabalyt beallitani.Ami az audio-only-t illeti, itt is hozza kellett irni a
/best[ext=webm]
opciot, mert ha nincs free (opus/vorbis) DASH audio, akkor non-free (aac, m4a) kerul lejatszasra. Ebben az esetben kenytelen vagyok lejatszani azt a savot, amit tartalmaz videot is. De mivel arra nincs szukseg igy hozzatettem a--video=no
opciot.Osszegezve tehat, a fenti modon, YT-rol csak free format kerul lejatszasra a kivant felbontason, termeszetesen ha az elerheto.
-
spammer
veterán
válasz
#59070464 #8390 üzenetére
Tévedés, hogy a dokumentációban mindig ott van minden. Többször volt már olyan, hogy a dokumentációban nem volt leírva, és csak fórumokból/redditről/githubról (pl. issue-ból vagy épp mások konfigjából) tudtam meg, hogy hogyan kellene az adott dolgot megoldani. Git csomagok esetében sem mindig van azonnal frissítve a doksi, vagy éppen elavult vagy forkolt/moddolt programok esetén is lehet hiányos a dokumentáció.
-
válasz
#59070464 #8390 üzenetére
A dokumentacioban ott van minden.
A haladók meg is tudják érteni. Azért a home usernek némely dokumentáció erősen kínai, nyelvismeret nélkül főleg. Szerintem a dokumentáció megértéséhez azért kell egy viszonylag erős alap Linux ismeret.
Nekem eddig úgy tűnt, hogy nem a haladók teszik fel a legtöbb kérdést!
-
törölt tag
-
kispx
addikt
-
F34R
nagyúr
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Simbin topic (GTR, Race07, GTR Evolution, RaceRoom Racing Experience, stb.)
- Elektromos autók - motorok
- Apple MacBook
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Tőzsde és gazdaság
- ASUS routerek
- Milyen légkondit a lakásba?
- Vezetékes FEJhallgatók
- További aktív témák...
- GARANCIÁLIS BONTATLAN MINDEN MACBOOK AIR M4
- Tyű-ha Lenovo Thinkpad X1 Carbon G8 Profi Érintős Laptop 14" -50% i7-10610U 4Mag 16GB/512GB FHD IPS
- AKCIÓ BONTATLAN GARIS IPHONE 16 PRO ÉS PRO MAX MINDEN SZÍNBEN ÉS TÁRHELLYEL 1 ÉV GARANCIÁVAL
- iPhone 17 Air - összes tárhely és szín bontatlan, viszonteladótól független 1év Apple garanciális
- iPhone 13 128GB midnight-black, független + extra tokok
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 128GB Starlight- 1 ÉV GARANCIA, Kártyafüggetlen,,MS3434
- Samsung Galaxy S24 FE / 8/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Bomba ár! Dell Latitude 5400 - i7-8GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS Z170 i7 6700K 16GB DDR4 512TB SSD RX 480 8GB DEEPCOOL D-SHIELD ADATA 600W
- ÚJ Lenovo ThinkPad T16 Gen 4 - 16" WUXGA - Ultra 7 255U - 32GB - 1TB SSD - Win11 - 3 év garancia
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest