Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Penty

aktív tag

válasz xors #48220 üzenetére

Azt hiszem, a --link-dest nevű funkciót keresed az rsync-ben...

#!/bin/sh
    exitcode=1
    # ellenőrzi, hogy az EGYEBEK meghajtó fel van-e csatolva
    if test -e '/media/penty/EGYEBEK/';then
    exitcode=0
    # a mappák nevének beállítása az aktuális dátummal
    date=$(date "+%Y.%m.%d")
    # a mentés végrehajtása
    rsync -aP --exclude-from '/home/penty/.rsync_kizárási_lista' --link-dest '/media/penty/EGYEBEK/HOME_backups/.Jelenlegi' /home/penty/ /media/penty/EGYEBEK/HOME_backups/$date
    ln -nfs /media/penty/EGYEBEK/HOME_backups/$date /media/penty/EGYEBEK/HOME_backups/.Jelenlegi
    fi
    exit $exitcode

Én – többek között – a HOME könyvtáramról szoktam a fenti scripttel rendszeresen mentést készíteni egy külső meghatóra. Ezt a scriptet beraktam cron-ba és minden hétvégén egy megadott időben lefut. Az EGYEBEK nevű külső meghajtómon lévő HOME_backups nevű mappában minden héten létrehoz az aktuális dátummal ellátott mappát, amibe aztán a mentéseket rakja. Nem menti le minden alakalommal az összes cuccot a HOME-ból, csak azt, ami változott az utolsó mentés óta. Ennek a módszernek az az előnye, hogy helytakarékos, és mivel dátumosak a mappák, visszakereshetőek a dolgok. Ha netalán véletlen törlök valami, amit nem kellett volna, akkor csak megnyitom az egyik korábbi dátummal jelzett mappát és visszamásolom belőle a kitörölt cuccost.

Új hozzászólás Aktív témák